ARI VYPRAVUJE: Dobrodružství psího plavčíka (1)

0511dar9_1Tak jsme zpátky, neztracené, neutopené, nezahlušené rozrušenou paničkou a nerozplesknuté v kufru auta po několika skorokolizích na přecpaných německých dálnicích. Jeden by řekl, že to byl pěkně náročnej tejden, ale panička tvrdí, že to byla dovolená. Od čeho jsme si dovolovali, to netuším, tak posuďte sami.

 

Začalo to tím, že Berry znervózněla. Minimálně desetkrát si nevšimla, že jsem jí sebrala míček a pořád něco pátravě sledovala. Hlavně paničku, teda. Protože s tou to většinou začíná. I končí, když už jsme u toho. Když jsem se jí ptala, co blbne, tak jen zavrčela: „Balí se. Ještě tu nejsou tašky, ale určitě se balí. A teď jde o to, jestli sbalí i nás.“ No, já se teda do tašky zabalit nenechám! Jsem jí řekla. Ale Berry si jen ťukala packou na čelo a pokračovala ve sledování.

To se objevily i tašky a mě to konečně došlo. Ono se někam jede! A tak jsme se za paničku zavěsily obě. Jde k autu? Jaké věci bere? Střevíčky nebo horské boty? A hlavně – bere vodítka a psí tašku? Teda tašku, do které se dávají naše věci, a ne my… to dá rozum. Bere ji! Hurá, zajásaly jsme, ale sledovaly jsme dál, protože co kdyby tu tašku zase vyndala, ne? Pak přijel z práce páneček a začali nakládat do auta mimořádně hodně věcí. Panička měla pořád starost, že prej na vodě je zima. Na vodě???

 

Povídám, tohle ještě bude sranda!:))

Povídám, tohle ještě bude sranda!:))

 

A tak se ptám Berry, co se to vlastně bude dít? Kam jedeme? A ona povídá, že to prostě občas lidi chytne a musejí honem objevovat nové obzory. A já na to – a co jim vadí na těch starejch? Já jsem s nima úplně spokojená! Tedy pokud je dost práce, běhání, házených míčků, vyhrabanejch kytek a tak. Ale Berry prohlásila, že trocha vzrušení nám taky neuškodí, tak jsem přemýšlela o té zimě na vodě. To jako na ní ta zima plave?

No a pak jsme vyjeli. Bylo to dlouhé a celou dobu pršelo. Když nepršelo, tak lilo. Panička vzdychala a nebylo jí to nic platné. Pak jsme konečně večer přijeli do nějakého města, páneček říkal, že do Štrasburku, kde jsme měli přespat. Jenže nemůžeme spát, dokud neběháme, ne? A tak jsme šli ulicema do parku, kterému se říkalo Oranžerie, a běhaly jsme a čuchaly a lilo a lilo a všude byly kaluže a panička říkala, aspoň že není v tom nečase nikdo venku. Tedy kromě nás.

 

Voda, samaá voda!

Ari: Voda, samá voda!

 

Pak jsme doplavali do hotelu a panička nás sušila a pak se sušili s pánečkem a pak to bylo radosti, když zjistila, že v koupelně topí žebříček! A tak tam pak sušila bundy, kalhoty a náš psí úplně promáčený ručník. My jsme schly v pokoji a páneček pravil, že o naší přítomnosti ví i se zavřenejma očima. To asi proto, že jsem ho co chvíli olízla. A panička pak prorocky pravila, že jestli se to počasí nezmění, tak budeme na to topení s dojetím vzpomínat.

Ráno nepršelo, tak nás panička vzala zase do toho velkého parku a tam jsme směly běhat, protože tam zase nikdo nebyl, páč bylo časně. My umíme spát rychle a paničce nezbylo, než se přizpůsobit. A to vám povím, ten park byl plnej čápů! Nekecám! Pro čápy nebylo kam stoupnout! A nesměly jsme je honit a já byla hodná, protože oni byli fakt velcí a strašliví. Berry říkala, že nejstrašlivější jsou volavky, ale mě čáp stačil. Ten zoban! A pořád s ním klapou.

 

Tak tohle bude naše loď - Dark Shadow (Temný stín:))

Tak tohle bude naše loď – Dark Shadow (Temný stín:))

 

Pak jsme šli do města, a páníci fotili domy a ulice a pak začaly ty katedrálový trable. Katedrála je vždycky velikej barák, kam nesmějí psi, ale páneček s paničkou tam vždycky vlezou a my musíme čekat venku. Teda ne sami, vždycky s jedním, ale celou tu dobu je ten druhej pryč a já se dívám na to obludný stavení a říkám si – co když je spolkne?

A tak naříkám, že jsem děsně vopuštěnej pejsek a páneček mi to trpí, protože mě chápe, zatímco panička řekne – kuš ty kozo (Považte – kozo! Plete si živočišný druhy!) Však on se ti páneček zase vrátí. A on se vždycky nakonec vrátí, ale to nevadí, já musím aspoň kapku kvílet, protože mám poraněný city.

 

Plavčíci na palubě

Plavčíci na palubě

 

A pak jsme zase sedli do auta a jeli a jeli, až jsme konečně někde pod Dijonem sjeli z dálnic a byli v Burgundsku, ať už je to kdekoliv. Páníci na sebe volali – jé, podívej, vinice! A támhle další! A další! A byly to vinice úplně všude, celá krajina byla ježatá vinicema a já netušila, co je na tom jako tak zvláštního. Ale my jsme jeli dál a hloupé vinice zmizely a objevily se krávy. Samé krávy, bílé krávy na zelených pastvinách a jak se ukázalo, byl to náš hlavní výhled po následující dny.

Panička pravila, že to jsou krávy plemene Charolais a byla celá dojatá, jak se prý ty krávy mají na rozlehlých pastvinách dobře, a že je to vlastně takové šťastné hovězí. A pak zase začalo pršet a pak lejt a my jsme konečně dojeli někam, kde to jmenovalo Chatillon en Bazois a tam nás čekalo nejdřív proběhnutí a pak to překvapení – my jsme vážně měli být na vodě! Páníci totiž hodlali hledat nové obzory na lodi. No, asi to nebyl špatný nápad, protože s tím deštěm to vypadalo, že co nepoplave, to se utopí.

 

Ano, pane kapitáne!

Rozkaz, kapitáne!

 

Pak se vedly rozhovory a páníci se dozvěděli, že se nemůžou plavit na jih, páč je tam rozvodněná řeka, že musejí na sever. No, já to viděla tak, že je jedno kam, důležité je jak! Protože nikdo z nich ještě nikdy loď neřídil, a instruktáž byla jednoduchá: takhle se to startuje, páka dopředu – loď jede dopředu, páka dozadu, loď jede dozadu a kormidelním kolem točit umíte. Hm, pravil páneček a šel to zkusit.

Panička byla správně šílená, protože nás už viděla ztroskotané a v duchu se bála zdymadel. Tehdy jsem nevěděla, co to je a byla jsem to ochotná i zakousnout, abych jí udělala radost! Teprve později jsem zjistila, že je to vlastně jen hraní s vodou a obvykle jsme to s Berry zaspaly. Však ona to panička zjistila taky…

 

Náš první výhled z okna - vypluli jsme

Náš první výhled z okna – vypluli jsme

 

Jenže ten první den to bylo všechno nové a všichni jsme museli zvládnout plno věcí. Páneček se učil ovládat loď, panička se snažila zvládnout chaos, který panoval uvnitř, a my s Berry jsme dumaly nad tím, jak se do té věci probůh budeme dostávat? Ono to totiž vůbec nebylo jednoduché.

Vchod do lodi byl vysoko, panička říkala, že přesmetr, čemuž nerozumím, ale to by nebyl takový problém, kdyby nahoře nebylo jen maličko místa, ze kterého se muselo zase skočit dolů do kajuty, kde zase nebylo pořádné místo pro doskok – jedna musela zasvištět rovnou pod stůl. Berry byla borec, teda vlastně borka – zvládla to už na druhej pokus úplně bravurně!

 

První zastavení na kanále, hned u rozvodněné řeky

První zastavení na kanále, hned u rozvodněné řeky

 

Já se musím přiznat, že jsem nejdřív kvílela a páneček mi musel zdvihat zadek – já se prostě na ten okraj lodi bála vyskočit kvůli tomu držkopádu na druhé straně. Ale už druhej den jsem skákala taky! Panička neskákala, panička důstojně slézala a vylézala. Ale k té naší první jízdě.

Lilo, okna v kajutě byly mokrý nejen zvenku, ale i zevnitř, panička si zoufala, že nic nevidí a snažila se otírat opocená okna. Páneček si nezoufal, páneček nastartoval a dal páku dopředu a celá loď se zachvěla a už jsme pluli. A rovnou ke zdymadlu, protože zdymadla tu jsou na každém kroku. Panička jen tiše kvílela, když se zabalila do bundy a šla na příď připravit lano.

 

Voda, samá voda...

Voda, samá voda… Vepředu kanál, za ním řeka

 

Ale nakonec se ukázalo, že páneček loď nějak ovládá, panička nespadla do vody, ani se nezamotala do lana, obsluha zdymadla byl milej a tak jsme se všeobecnou úlevou vypluli ze zdymadla na volnej kanál. Byli by se páníci radovali víc, kdyby tam hned nebyl most. Nízkej. Úzkej. Ale páneček se zase trefil – pod most, ne do mostu – a plulo se dál.

A stěrače stíraly, okna se potila, pod našimi kožichy se dělaly louže špinavé vody a panička pravila, že tohle má být dovolená a ne trest za její hříchy, takže zastavíme, uvážeme loď u břehu a dáme si večeři. To první zastavení a uvázání lodi nebyl žádnej med, ale dokázali to. A my koukali hned na další vodu, protože vedle plavebního kanálu se hnala voda rozvodněné řeky a panička sténala pod představou, jak se jedno vlévá do druhého a apokalypsa přichází.

 

Plujeme na sever!

Plujeme na sever!

 

Páneček však pravil cosi o tvaru břehů, výšce hladin a fyzice a pak prohlásil, že má hlad a my jsme se s Berry přidaly, že taky máme hlad a vůbec. Panička však pravila, že když musíme z lodi takhle skákat, tak nesmíme ven po večeři, takže jsme šli ven ještě před večeří a já se ani nevyčůrala, páč jsem už taky byla mokrá a hladová a panička z toho bědovala a pak řekla, jdeme dovnitř a já už na to kašlu. No nekašlala, udělala všem jídlo a zahřáli jsme se a šli jsme spát. Všichni pěkně pohromadě.

Ráno se ukázalo, že voda ve vedlejší řece už nestoupá a že skoro neprší, tak jsme se šli projít a panička přemýšlela, jak vysuší všechno mokré při stoprocentní vlhkosti, jaká na lodi panovala. A pak se zase hustě rozpršelo a panička zalezla zpátky do postele a řekla, vzbuďte mě, až přestane pršet a já se bála, kdo se o nás celý týden postará?

Ale nakonec před polednem skutečně přestalo lejt, jen trochu poprchávalo a my jsme konečně vyrazili dál – na sever.

 

Pokračování příště:))

Aktualizováno: 11.5.2015 — 11:40

36 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Ari, tvoje vyprávění jsem četla jedním dechem! A to je teprve začátek, jsem moc zvědavá, co přijde dál! 🙂
    Loď vypadá nádherně, ale jak já se znám, byla bych neustále nervní z toho, aby mi pes nespadl do vody. (chuckle)

  2. Milá Dede, díky za tři a jednoho na člunu, bavila jsem se dobře.Déšť dští tam kde …. opravuji, nachází se naše Dede. Doufám, že jste časem přeschly.Přednosta jako kormidelník nemá chybu, no vidíš na co všechno je dobrý, nutno chválit a chválit.Jak se znám, určo bych do toho mostu napálila. Těším se na další pokračování.
    Vrátila jsem se včera z Francie, oblast Provence a teď HNED, tam chci zpátky,napíšu rozhledník, jen nejsem tak rychlá. Provence je nááádhernááá !!!

    1. Milá Jenny, Provence je nezapomenutelná a tvoje pocity naprosto chápu (inlove) Těším se na tvůj článek! Kde jste vlastně přesně byly?

  3. Ari, posílám vzdušné pohlazení za to, jak jsi hodná, žes pozvedla packu a takhle rychle začala popisovat vaše společné plavební dobrodružství :* . Doufám, že bude hodně dlouhé a datailní a že se snad sluníčko alespoň některý den nad vámi smilovalo, vylezlo a mohli jste se všichni svorně proběhat a projít „na suchu“.

    Dede, tak jste pluli po stejném kanálu jako my před těmi 27lety (já mám stále živé vzpomínky a ono už je to tááák dávno!!). My „C´du Nivernais“ vybrali proto, že na něm (hlavně v téhle spodní části) bylo nejméně zdymadel . Vy jste vyjížděli kus severněji, než kde my naopak končili. Také jsme jeli „na sever“ (z Champvert), ale končili kus pod vámi (Pannecot, kde jsme se otočili zpět). Podle vašeho původního plánu jet jižně byste byli pluli stejnou krajinou, co my (možná dokonce také koncili v Pannecot). U téhle nečekané změny směru jste si asi užili více zdymadel, než jste původně měli v úmyslu, že? (několik je zábava, přespříliš může být otrava, hlavně, když se dlouho čeká).

    Měli jste krásnou, velkou loď a holkám to na palubě sluší (neklouzaly jim tlapky?). Je škoda, že k vybavení nepatřilo nějaké prkno jako spojovací lávka (vždyť ji měla i Lika na plachetnici) právě pro psy. Určitě jste nebyli první, kteří s nimi pluli (pak by chudinka Ari nemusela psát větu u které jse vyprskla smíchy „já se prostě na ten okraj lodi bála vyskočit kvůli tomu držkopádu na druhé straně „) A ááno – zamlžená okna v kajutě také moc dobře známe. To byla manželova první práce každé ráno – otírat orosená okna (vstával vždy první), abych vůbec něco venku viděli.

    1. Ahoj Maričko, Ari děkuje a mává packou!
      Jo, počasí se zlepšilo – ono se totiž už moc zhoršit nemohlo:))
      A byli jsme opravdu na kanále du Nivernais a do Pannecot se dojet dalo až v den našeho odjezdu – on se tam kanál prolíná s řekou a ta byla pořád rozlitá. Ony i bezpečnostní přelivy z kanálu začaly vysychat až poslední den, kdy jsme tam byli. Ale díky tomu jsme se na severní cestě plavili tunelama – však ona vám to Ari vyslepičí:))

      Pokud jde o prkno, tak jsme ho měli a zkusili použít. Holkám se ale vůbec nelíbilo, radši skákaly. My jsme ho taky našli až asi třetí den a to už byly na skoky zvyklé:))
      Tlapky jim moc neklouzaly, ale já se je snažila držet jen buď v kajutě nebo nahoře na můstku – což vzzorně plnily jen dokud jsem se dívala 😛 Popravdě rychle nabyly při pohybu po lodi dost nebezpečné obratnosti! (chuckle)

      1. Dede,jak bych na ten soutok v Penneco mohla zapomenout, tam se odehrál náš největší zážitek 🙂 Dovolím si přelepit pasáž z mého tehdejšího článku 🙂

        „Z tohoto deníku, jsme věděli, že v Pannecot si můžeme zdarma doplnit vodní zásobu – jediná služba, která v té době ještě byla k dispozici. Zakotvili jsme a nejprve se každy prvně po třech dnech vysprchoval. Muži si pak udělali procházku do měsečka, odkud se vrátili s balíčkem sladkostí. Udělala jsem kafe a v pohodě jsme čekali skoro hodinu, než se naše vodní zásoba doplní.

        Bylo dobře, že jsme byli posilněni, protože krátce na to na nás čekalo nebezpečí. Všichni jsme v lodním deníku přehlédli, že v těchto místech je jakási křižovatka, kde kanál mírně zatáčí „správnou“ cestou vpravo a na levé straně je odbočka do řeky a k jezu o kus dál. Bohužel mrholilo, všichni jsme byli uvnitř, nevšimli si ani několika varovných trojůhelníků, ani toho, že loď jede trochu rychleji. Když si manžel zvýšené rychlosti přeci jen všiml a otevřel dveře, všichni tři jsme neomylně zaslechli v dálce hučící jez. Manžel strhl kormidlo doprava, kde ho držel a nastěstí loď byla ještě dostatečně daleko od jezu, že se mu jí podařilo vyrovnat a vrátit se na správnou cestu. Přes silně bušící srdce jsme byli zvědaví, kam že jsem to jeli. Jakmile to šlo, zakotvili jsme a šli se podívat k jezu. Byl dostatečně vysoký, že při představě, jak z něho loď padá dolu nám rozhodně do smíchu nebylo.“

        Tunelem jsme nejeli – škoda. Musel to být bezva zážitek , hlavně holky musely být vyjukané – na vodě a ještě ve tmě :0 .

        Ari – piš, piš, až se ti bude od drápku kouřit.

        Ty mokré smradlavé psí ručníky si můj nos dovede představit 🙂 Trixien ručník je cítit psem i když ji utírám už vyšamponovaný kožich 🙂 Ručník vždy pověsím na šňůru venku, ale vůně zůstane i v uschlém ručníku a peru ho při první příležitosti.

        1. Jo, přesně na to místo jsme koukali! A za „nás“ bylo nad jezem takové celé nepřehledné jezero, jen těžko jsme odhadovali, kudy normálně teče řeka a kanál. Jo došli jsme tam pěšky – poseldní místo, na které jsme se dostali, bylo o jedno zdymadlo severněji 🙂
          Jo a když jsme poslouchali opravdu hučící jez, tak Martin povídá: to je přesně to místo a situace, kde bychom museli vytáhnout kotvu! Oni nás totiž doslova prosili, abychom na kotvu nesahali, pokud opravdu nepůjde o život – an nevím, proč je to tak strašně bralo 🙂

  4. Vítejte zpátky! Dede, ty musíš a musíš pršet furt a pořád? Doufám, že v příštím povídání to nějak vyrovnáš. A vůbec! Jseš si jistá, že jste byli ve slunné Francii?

    1. No, všichni kolem mluvili francouzsky (a jen francouzsky:)) a byly tam vinice. Takž možná i jo! 😛

  5. Milá Ari – konečně je zde slyšet psí hlas – teda ve skutečnosti slyšet není nic, ale to se tak říká – to je takový idiom (však jako správná spisovatelka na to přijdeš). Těšim se na VVC (velké vodní cestování) ve tvém podání.

    Se divím paničce, že vzdychala – jako by nevěděla, že kde ona, tam povodeň (ne-li něco horšího) – no a u nás krásně a sluníčko (rofl) .

    Jo a opuštění pejsci u katedrál MUSÍ výt! Protože aby si jich všímli i okolojdoucí a mohli je politovat a následně obdivovat (a vsadím botky samochodky, že vás dvě teda určitě obdivovali) a aby se ten, kdož se do katedrály vnořil, neloudal s nějakýma podrobnýma prohlídkama, když si mu venku zoufají psi …

    A ještě jsem chtěla říct, že ta nebeská voda ti šla k duhu – jsi nádherně běloučká, jako by ses každý den koupala (nod) .

    1. Ari děkuje za komplimenty, a pravila, že samozřejmě byly obdivovaní, protože co chvíli sklyšely něco jako „manifik šián“ (chuckle)
      Musím říct, že s výjimkou dvou darebáctví se holky chovaly vzorně a byly po právu chváleny 🙂
      A kvílení u katedrál byl kapku problém protože lidi se na nás podezřívavě dívali, co jakože tomu ubohému zvířeti děláme. Že zvíře naříká proto, že akorát deset minut nevidí pánečka, zatímco je ve společnosti paničky a psí kolegyně, se vysvětlovalo těžko 😛

  6. „…a apokalypsa přichází.“ Muahá. Krásne som si počítala, moc sa teším na pokračovanie. Dede, pri týchto tvojich nerátaných prepršaných cestách a výletoch ma mockrát napadlo – nie si ty bohyňa dažďa?
    (to je (c) Douglas Adams, jedna z vedľajších postavičiek v Stopárovom sprievodcovi. Dovolím si majinký citátik: „Rob McKenna totiž byl, ačkoliv to nevěděl, Bůh deště. Věděl jen, že jeho pracovní dny nestojí za nic a že zažil spoustu mizerných dovolených. Vše, co věděly mraky, bylo, že ho mají rády a chtějí mu být nablízku, aby ho mohly hýčkat a zalévat.“ 😀 )

    1. Probůh Km, já doufám, že nejsem! (wasntme) (rofl)

      Jinak díky za citát – Stopařova průvodce jsem četla už velmi dávno, budu si to muset zopakovat (chuckle)

  7. Zatím mi to připomíná naši dovolenou v Beskydech v červenci 97…Jen prší, jako děti si hrajeme v pláštěnkách a všichni posloucháme v rádiu, kde všude řádí povodeň a jak se dostaneme vlastně z Moravy do Čech.

    1. Jo, v ty dny jsme taky byli někde na Moravě a řešili podobný problém. Pmatuju se na to, jak vypadala obloha…

    2. Jednu takovou dovolenou jsem zazila s nasima v pol. 60.let na Lipnu. Idea bylo, ze se bude stanovat, decka se budou koupat a budou dlouhe turisticke prochazky. No, po staveni stanu v desti a proprsene noci jsme sli mama a my dve decka do stavky proti tatovi a uchylili jsme se do privatu. Ale na turisticke vychazky jsme museli. Boze, jak ja od detstvi nenavidela plastenku. (devil) Hlavne kdyz z ni kapalo do holinek.

  8. mimo téma.
    Na plese se plešatí. Bramborovou natí se natírá.
    Sdělil mi Jan (necelých pět let)
    Dvojčatům jsem četla novou pohádku a potkali jsme neznámá slova.

    1. Chichi, to je nádherná dětská logika! (rofl)

      To aby se pánové plesů doopravdy obávali (chuckle) Nebo plešatí i dámy? 😛

    2. Sempervirum, to je krasa jak se to v detskych hlavach toci – a je to neuveritelne logicke. Ono mozna tech prvnich par let zivota je nejvetsi napor na mozkovnu

    3. sempervivum, máš chytrého synka 🙂 Děti mají v tomhle věku úžasnou fantazii a v mozečku jim to skvěle zapaluji. Tyhle jejich chytrosti by sis měla někam zapisovat (a možná tak děláš).

      Já mluvila před pár dny s bratrem. Hlídali vnoučka (příští měsíc 6). A on přišel za dědou s tím, že mu v kuchyni uvaří lekvar. Na dotaz, co do něho dát kluk začal jmenovat – žabí nožičky, ještěrčí oči, myší ocásky a ouška a podobné dobroty. Když se bratr bránil, že nic takového rozhodně nebude pít, bylo mu řečeno, že to bude oslazené, přidá do toho heřmánek a bude to teplé, takže na pití moc dobré. A odešel to „uvařit“. Pak volal, že už je to prochladlé, ať jde děda rychle pít. Děda odmítl a ať to jde dát babičce (ta o lekvaru nic nevěděla). Babička poctivě „vypila“ a pochvalovala tu dobrotu. Bratr se jen chechtal, že jí to chutnalo proto, že neměla potuchy, co ji do toho vnuk namíchal. Asi ve školce četly nějaké čarodějnické pohádky ???

      1. Buď si omylem přečetl kousek Macbetha nebo viděl záznam Soudných sester. I když v dnešní době jeden neví, že.

  9. No hezky nám to začíná. To byl ale zážitek. Už se těším na pokračování.

    Ale jak říkají Norové “ Není špatné počasí, jen špatně zvolené oblečení „.

    Míša

    1. Míšo, ono i dobré oblečení musí někdy uschnout (rofl)
      Ale copak my, nejhorší byli neschnoucí psi a jejich smradlavé neschnoucí ručníky… 😛

  10. Dede, paráda!!! snad to byla dovča jak sis představila 🙂

    a kvílení znám, dva závisláky mám za krkem, a jednoho už doopravdy 🙂

    1. No, ten začátek úplně nevyšel, ale pak to bylo lepší.

      Co Nastěnka? Budou štěňata? (wave)

  11. Hm, ublíženou opuštěnou Ari naše smečka plně chápe, protože pokud strakatice opustí nějaký člen smečky, je nutno kvílet, jako když se temným lesem prohání hejno bídných duchů.A hlavně Borůvce to vysvětlit fakt nejde.
    Dede, když jsme četla postupné zprávy o počasí na vaší dovolené, tak mě trest za hříchy napadl taky, ale tolik jsi zlobit nemohla!

    1. Matyldo, já si taky myslím, že jsem hodnější, než jak to vypadalo! (rofl)

      Jinak na kvílení strakatic si pamatuju z Hluboké – bylo to nepřeslechnutelné představení (chuckle)

  12. Úžasné povídání. Taková vzpruha při pondělním ránu. Díky, milé psí spisovstelky, díky vám bude dnešní den určitě pěkný.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN