BTW: Jen tak si líznout!

0905dar1_1Když jsem byla malá, spočívala moje asistence při pečení koláčů, bábovek nebo buchet v jednoduchých pomocných úkonech, za které jsem byla odměňována dovolením si „vylízat“ použité mísy.

 

Maminka mě dobře znala, takže třeba šlehaného tvarohu nebo makové náplně vždycky dělala tak o čtvrtinu víc, než potřebovala – aby na mě vždycky něco podstatnějšího zbylo:))

Znamenalo to vzít gumovou stěrku, s povyplazeným jazykem pečlivě obkroužit mísu nebo šlehací kotlík (pamatujete na ty „kovové/ plechové?“ s uchama?) a pak se slastně přivřenýma očima tu stěrku olíznout. Nebo do ní kousnout – ta touha byla těžko odolatelná:))

Naučila jsem se tak ochutnávat – mamina se vždycky vážně ptala, jestli je to dost sladké, jestli je v tvarohu cítit citronová kůra, jestli je v máku cítit ždibec badyánu. A já důležitě pátrala po zadaných chutích a hlásila výsledky. A mamina vždy dbala, aby se olíznutá stěrka nebo lžíce nevracela do těsta nebo náplně a já se to tak brzy naučila také.

 

0905dar1

 

Jako dospělá kuchařka jsem si zvykla při vaření ochutnávat poměrně málo – dlouho vystačím s čichem, ochutnávám až v závěrečné fázi, hlavně kvůli soli. Ale nemůžu si pomoct, když peču a míchám třeba ten tvaroh, tak musím být maximálně ukázněná, abych v míse nenechávala příliš velké zbytky – na vylízání. Protože ta olíznutá stěrka neznamená jen mlsání fyzické, ale pohladí i duši veselou vzpomínkou.

 

A tak se dnes ptám na samé společenské prohřešky: Vylízáváte někdy mísy po dobrotách? Nemusejí to být jen sladkosti, ona i taková pomazánka má leccos do sebe:)) A mátě nějaká jídla, po kterých prostě neodoláte a vylížete i talíř? (Vy, ne vaše zvěř:))

Já se přiznám rovnou – miluju tvarohovo švestkovo cukrovo máslovou šťávu zpod švestkových knedlíků – tu tam nikdy nenechám!:))

 

Aktualizováno: 4.9.2014 — 20:19

37 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Ahoj Dede a všichni, moc se stydím, ale objevila jsem Dedeník až dnes – a zrovna takové lákavé téma!
    U nás doma se ochutnávalo všechno (i syrová sekaná a bramborákové těsto) a já v tom zdárně pokračuji – alespoň vím, že to bude jako od maminky a babičky…
    Dede, dobře dojeď a hezky si to užij, já využiji Tvé autorské nepřítomnosti k pročítání směrem dozadu – už se těším!

    1. No zdali! Ani jsem stěrku nepotřeboval. 😀 A o zbytky po výrobě polevy na dort jsem se ségrou vždy popral, nicméně vždy jsem jí něco málo, (jsi tlustá, tohle nesmíš), nechal.

  2. Misky vylizují děti, já ochutnávám syrové (sladké) těsto. Nejradši mám kynuté, na perníčky, na ostatní cukroví. Ze slaných těst ochutnávám jen těsto na quiche, jestli je dost slané. Syrová mouka mi vůbec nevadí, zdědila jsem to ochutnávání po mamince.

  3. Včera: Jílové u Děčína – hořeček nahořklý, dnes: Šumava u Kájova – Brambořík nachový a Kocelovice – Hořeček drsný Sturmův. Jedna kytka krásnější, než druhá.

  4. Jsem válečné dítě, každého drobečku a čehokoliv jiného je škoda. Zkrátka tady vládne maškrtnost.
    Když sem maminka za námi jezdívala, moc ji chutnalo a nakonec talíř s provinilým pohledem vyblízala. (blush) No bodejť, učitelka tance a společenské výchovy, copak to se dělá? :O
    Já bývám zvaná k synovi, vaří výborně a tak stejně jako moje matka se neudržím a vylizuji talíř. Syn se dívá stranou a ujišťuje mne, že mě v životě nevezme do restaurace.
    Dokud jsem pekla byly misky do čista vymetené. Vymetené mnou prosím. 😛

  5. NAČISTO OT :

    Včera zahynuli 4 robotníci pri páde mosta v českom Vilémove.

    Dnes pri havárii autobusu na ceste medzi BA a NI zahynul vodič a 34 ľudí sa zranilo – 10 utrpelo devastačné poranenia horných končatín, medzi nimi aj tehotná žena. :@

    Čo sa to do kelu deje ??? 🙁

    1. Čoby? kapitalismus Made by Czech republik. Aneb firma Boegl a Krýsl, alias ODS, které spadl most ve studénce a další někde na Slovensku. Kolik jim toho ještě spadne a kolik lidí bude muset zemřít, než to zločinecké spolčení rozeženou a šéfy pošlou makat do kamenolomu? Když se tak koukám, co všechno se kolem nás děje, kladu si otázku, zda tzv. političtí vězni z 50. let skutečně bručeli neoprávněně.

      1. Máte pravdu !!!

        Tej fyrme v CZ spadli 2 mosty a na SK 1 dialničný most vo výstavbe.

        A NIČ SA NEDEJE (devil)

        Na SK vlani zahynuli 4 robotníci, včera v ČR znovu 4 robotníci a zdá sa, že nikoho to netrápi.
        (envy)
        Ten autobus bol zrejme nešťastná náhoda, ale ak nejakej fy v priebehu 1 roka spadnú 3 – slovom TRI mosty, tak asi tam nie je niečo v poriadku :@

        1. Položme si otázku: Co je v bývalé ČSFR v pořádku? Právníci z: Kupte si medvídka mývala“ fakulty, dluh za stovku, ze kterého je po pár týdnech několik desítek tisíc, zfetovaní řidiči, Kandidát na prezidenta, který pod sebou dělá loužičky, zmůže se max. na dvě souvislé věty a nezná text ani melodii hymny státu, ve kterém se chtěl stát prezidentem, podvodníci, které není možno potrestat, protože ,,jim nevyšel podnikatelský záměr“… Na co jsem ještě zapoměl?

  6. Samozřejmě, že též ulizuji a vylizuji. Když dělám čokoládový pudink, misku vylizuje manžel. Tenhle pudink miluje a z vůně v kuchyni se mu sbíhají sliny. Tak schválně v misce nechám trochu víc, aby přežil, než pudink dostatečně vystydne.

    Moje maminka také málokdy odolala. Takže po večeři u stolu řekla „děti teď se nedívejte“ a olízala celý talíř. Já u stolu lížu trochu decentněji (tedy jen za přítomnosti manžela) – ukazováčkem objedu talíř a prstík ocucám.

    A velice ráda ocucávám kosti !!!

    Ani Trixie nepřijde zkrátka, kvůli ní jsem si už zvykla vyprazdňovat nádoby dost halabala.

    Dede, zrovna tahle červená stěrka se mi včera zlomila. Už byla hodně stará a zpuchřelá a jak jsem na vytírání přitlačila, guma se rozlomila vejpůl. Mám ještě další tři (dovezené z domova, ty zdejší jsou moc tvrdé), přesto je mi jí líto.

    1. Pridávam sa !!!!!

      Ocucávanie kostí ( napr. z bravčového kolena) patrí medzi največšie kulinárske rozkoše 😛 😛 😛

  7. Zdravím udatené lízaly (inlove) a hlásím svůj první odjezd – do neděle jsem na Broumovsku. No a od pondělí do neděle v Barceloně (blush)
    S hlídáním malého a předěláváním stránek (bylo to nutné, ten starý redakční systém už opravdu nespolupracoval) nestíhám nic připravovat dopředu, takže tu bude ten týden zavřeno – leda by se mi s nějakou poznámkou podařilo připojit z Barcelony.

    Doufám, že na Dedeník nezanevřete a po patnáctém se tu zase sejdeme (wave)

    1. Já, tedy, přesněji řečeno, my, také mizíme. Jako obvykle, na Slovensko do termálek. Od neděle do dalšího úterka včetně. 😀

  8. Keď som bola malá, mama mi dávala vylízať misky od všetkých plniek. Výsledok bol ten, že na hotový koláč som sa potom nemohla ani pozrieť (puke) .
    Keď som bola vydatá, fšetky misky vylizoval Brziak (chuckle)
    V súčasnosti kelímky od jogurtu a kyslého mliečka vylizuje Minuš, ale pripraženú masť z pečeného kuraťa nedám nikomu (rofl)

  9. Dovedla jsem olizování k dokonalosti: neplácám to na těsto, žeru to programově rovnou z misky!
    Neupečený těsto neolizuju, protože sladký nepeču. A stejně mi to nechutná, když je v tom neupečená mouka. Takže olizuju / rovnou žeru tvarohovou náplň, která mi chutná.
    (Ale kelímky od tvarohu dávám vylízat psům. Jsou pak srandovní, mají celý hlavy od tvarohu: nejdřív vylížou tvarohovej kelímek a pak se jdou olízat navzájem. Ani drobek nazdar! Teda nazmar.)
    A pečeně bez těch připečených kousků by vůbec nebyla to ono!

  10. Mísy od těsta nevylízávám, při dvou dětech na mě nic nezbude 😉
    Ale kdyby zbylo … 😛 😛 😛

  11. Jasné, že ochutnávam, musím predsa zistiť, či tam niečo nechýba… 🙂 Tvarohovu plnku robím pre istotu vždy z dvojnásobného množstva – aby niečo zvýšilo aj do toho koláča 🙂

  12. Jasně, že oblizuju – utřené žloutky, utřený sladký sníh (zbytky těsta, kde je už mouka, vylizuje Brooke – ona je náš potravinový inspektor), rybičkovou pomazánku a hlavně od dětství talířek od uzené polívky (nod)

    Syrového vejce se nebojím (shake)

  13. Jasně že ulizuju. Hlavně to napečené z prázdného pekáče (po mase), sladké se u nás skoro nedělá, tak není příležitost.
    A jako malá jsem prostě nechápala, proč se to dobré těsto, které babička umíchala na bábovku nebo piškot, musí zkazit upečením. Pak už mi moc nejelo. A nejede dodnes 😀

  14. Jako dítě jsem také dostávala olíznout měchačku.
    A přiznávám se, když dělám třenou bábovku a třu máslo se žloudky a cukrem, tak olízávám prst, olízávám.
    A těsto na vánoční cukroví také ochutnávám.
    Míša

  15. Hm, mísy od těsta mi vylízává Kačka. Misku od tvarohu psi. Kelímky od tvarohu (je záhodno, aby byly dva a v rozích něco zbylo)taky patří zvěři. Já vytírám misku od rybičkové pomazánky (obzvlášť když mám čerstvý chleba) a rozhodně nikdy nevynechám takové ty hnědé přípečky na plechu s pečeným kuřetem. Jsou slané a musí se odrbat lžící a já bych se po nich utloukla 🙂

    1. Jé Matyldo, máš pravdu – tyhle připečeniny od kuřete taky miluju! Na to jsem úplně zapomněla.
      Jo a ještě jedna věc – mám ráda zkaramelizované kousky švestek, které zbudou na kraji plechu, kde se pekl švestkový koláč – mňam 😛

  16. tak já syrové těsto miluju, bábovkové, na vánoční cukroví…všechno, metličky dávám oblíznout psům – pokud peču tvarohový koláč jinak ne, vystačím si sama 🙂

    moje maminka říká, že tak se pozná dospělý člověk – tu bábovku si raději upeče – tak to já asi dospělá nikdy nebudu 🙂

    1. Pájo, líbí se mi komentář tvé maminky! (rofl)
      Jo a k těm psům – Ari je můj první pes, který opravdu, sám od sebe, nemá rád sladké. Ona vyplivne i piškot!

      1. Tak náš Scott piškoty dovezené z Prahy také nemusí. Nevím proč, jinak zhltne všechno. Tyhle vezme opatrně jedním zubem, aby neurazil a s povzdechem spolkne. Protože na druhou stranu, přece to nevyhodí.

        Jako malá jsem olizovala, teď nějak ne. Mísy dávám k dokončení psovi.

        Dede, jak píšeš dole, žloutek s cukrem jsem také dostávala. Jen jsem nevěděla, že je to na zesílení, vida. Kolikrát jsem si říkala, proč to maminka dělala, ale nikdy jsem se nezeptala. Jako malé mi to bylo jedno a jako velká jsem se zeptat vždycky zapomněla. Ale byla jsem pořád jako párátko, tak nevím. Ve smajlíkách chybí páratko!

      2. Tak takový byl Doník, tito dva jsou jak kyselina sírová…slané by chtěli ale nedostanou

  17. Á jsem první! Dobré ráno všem. Také jsem vylízávala mísy po šlehání ledas čeho. Nebo jsem olízávala metličky ručního šlehače na sníh a na šlehačku. To se muselo opatrně, abych se neřízla do jazyka. Výrobek nebýval až tak moc dobře opracován. OD doby, co máme zvěř, tak nechávám na stěrce pro ni (chuckle) . Dokáží stát oba jak Ajvi, tak kocour za zády a čekat na svou úlitbu.
    A vylizuji stejně jako ty! Po ovocných knedlících ať už s tvarohem, prézličkou, nebo makem tu zbývající patlaninku úžasné chuti (blush) .

    1. Jo, na „řezací“ metličky se taky pamatuju (chuckle) A mrzí mě, že už vím a počítám s možností nákazy salmonelou, protože tím váhám nad některými dobrotami. Například jako malá jsem dostávala na zesílení žloutky s cukrem, a to byla mňamka! Dnes už bych tu odvahu – dát to dítěti – fakt neměla.

      1. Opakujte po mě: salmonela není ve vajíčkách, salmonela není ve vajíčkách, salmonela není ve vajíčkách,…
        salmonela je z výrobny, kde se vaječné výrobky kontaminují a nechají hezky odležet ….

        Jestli máš zdroj dobrých vajíček, vyzkoušej je napřed na sobě … 😀

        1. Mám čerstvá ze statku u nás na vsi – ty slepice běžně potkávám při průjezdu po návsi (chuckle)
          Na sobě jsem to vyzkoušela a dobrý! 😛
          To na snímku jsou žloutky s cukrem a máslem, ušleháno do rýžového nákypu (který hotový nejím, ale stěrku jsem olízla:))

          1. Hm, nefunguje mi „Odpovědět“ …
            Hlásím se k lízalům. Nejen veškerá sladká těsta (na koláč, na rýžový i jiný nákyp…), ale i slaná (bramborová jsou skvělá) – no jo, no, já prostě všecko :*

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN