BTW: Polévkové snění (3) – fazula

0308dar_1Když jsem byla malá a scházeli jsme se celá široká rodina v létě u babičky na zahradě nebo v zimě u tety, dělával jeden z mých strejdů naprosto úžasnou polévku, které říkal fazula. Název mě nezaskočil, slovenština byla tehdy v rodině běžná, nicméně jsem došla k nesprávnému názoru, že existuje jen jedna fazolová polévka a to je ta strejdova. Muselo uběhnout hodně dalších let, abych ve světě fazolových polévek došla o pár kroků dál.

 

Strejdova fazula byl vlastně takový ohromně chutný vyprošťovák, což jsem pochopitelně jako dítě netušila. Prostě polévka pro nevšední den, pro společnost – nic, co by servírovalo při obědě před druhým jídlem. Dělala se zásadně ve velkém hrnku až kotli a kromě fazolí obsahovala cibuli, česnek, rajský protlak, rajčata, papriky, uzené maso, normální maso, klobásky a koření dle okamžitého nápadu, přičemž nikdy nechybělo chilli. Jedla se s chlebem, zapíjet se dala čímkoliv. Jako většina podobných polévek byla druhý den ještě lepší – pokud tedy zbyla.

U nás doma v oblasti luštěnin vládly polévky hrachová (ze sušeného hrachu se zeleninou), hrášková (zelený hrášek se smetanou) a čočková, takže na fazolovou polévku nějak nikdy nedošlo. Z toho důvodu jsem další fazolové polévky objevila až poté, co jsem se odstěhovala na Slovensko.

Ta první patřila do skupiny polévek a „prívarků“, které spojovala technologie výroby „na kyslo“. Neptejte se mě, jak se to dělá – je to velmi jednoduché, ale já to tajů této výroby nikdy nepronikla. To proto, že výsledné pokrmy jsem sice bez námitek snědla (bodejť, když je uvařil někdo jiný:)), ale nenadchly mě natolik, abych se je snažila i vyrábět.

Ovšem další z řady fazolových polévek, kterou vařila moje tchýně, mě zaujala natolik, že jsem ji zařadila do svého repertoáru, byť v maličko pozměněné podobě. Já totiž nějak neumím vařit čiré polévky, kde je na talíři vývar z něčeho, trochu těstovin a pouze decentní množství zeleniny. Princip výroby jsem ale zachovala.

V hrnku (velkém:)) opeču hodně nakrájené cibule, později přihodím něco nakrájeného česneku, opékám, posypu dobrou sladkou paprikou (hodně), nenechám ji spálit, jen v horkém tuku rozvonět. Zaleju horkou vodou, přidám fazole (od včera namočené, bílé nebo barevné, výsledek se podle druhu fazolí trochu liší), dřív jsem je dávala i s tou vodou, ve které byly namočené, teď tu vodu slévám v naději, že bude méně nežádoucích účinků:))

Jak to začne bublat, přidám kořenovou zeleninu – buď v celku, nebo krájenou na velké kusy. Já nikdy nezanedbám celer, toho je určitě tolik, co mrkve. Petržele je míň, aby to nebylo moc sladké. Podle nálady přidám černý pepř, celé kuličky. Pak si to tiše bublá a bublá, než to všechno změkne, chutě se spojí a polévka začne krásně vonět. Nakonec to osolím. Pokud jsou dobré fazole a dost zeleniny, není třeba přidávat žádné další koření, ani polévkové ne – chuti je dost.

Podává se vařenými těstovinami (uvařenými zvlášť). Tradiční jsou flíčky, já dám klidně cokoliv, co mám zrovna při ruce – jen vlasové nudle ne, nudle do této polévky nepatří. K obědu se dá málo těstovin a je to polévka jako polévka, pokud dáte večer těstovin víc nebo přidáte krajíc chleba, máte polévku večeřovou, po které už druhé jídlo nepotřebujete.

Je mi ale jasné, že tohle zdaleka nejsou všechny fazolové polévky! Existují fazolové krémy, fazolová s bramborami a smetanou, polévky ze zelených fazolek. A tak se ptám: jak děláte fazolovou polévku vy?

 

0308dar

Aktualizováno: 20.3.2014 — 20:46

31 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Fazolovou dělám na dva způsoby – tedy ta první je spíš hrstková a nadělá se s ní hromada nádobí, ale taky jde dobře zamrazit, takže ji dělám v největším hrnci. Zvlášť vařím bílé fazole, čočku, hrách a kroupy (někdy i cizrnu). V největším hrnci, co mám doma, pak udělám cibulovočesnekovou jíšku a vetknu tam všechny ty uvařené matérie, obvykle i s tou vodou – s účinky si starosti neděláme, slévání stejně nepomáhá 🙂 bohatě kořením majoránkou a pepřem. Ta druhá je z fazolí v tomatě – na oleji zpěním cibuli, přihodím drobně krájené papriky všech barev, zasypu paprikou mletou, může být i trochu chilli, jak má kdo rád. Přihodím lžíci mouky, vzniklou divnou jíšku zaleju vodou, rozvařím, vyklopím tam konzervu fazolí v tomatě, na kostičky nakrájené brambory a dvě tři pokrájené jarní cibulky. Může být kus nakrájeného uzeného, ale mně to chutná i bez.

    1. Chichi, je vidět, že spousta lidí by si ráda debužírovala na zdravých luštěninách jaksi… pohodlněji 😛

  2. Tak jeste jedna rychlovka – tentokrat z konzervy a italska. Zakladem jsou italske mensi bile fazole cannellini, velmi maslove. Prodavaji se v konzervach – koukla jsem na cesky google a jsou v baleni 400 gr. Existuje rada variaci teto polevky, udajne popularni v Toskansku (kde jsem bohuzel nikdy nebyla). Tahle, co nabizim, je moje variace na polevku v jedne italske restauraci, kam obcas chodim na obed. Jenom bych prosila, kdyz pouzivate fazole z konzervy, tak je dukladne proplachnete v cedniku – to tekute šmé blé z konzervy kazi chut a je presolene.

    Na trose olivoveho oleje zpenim asi pul mensi cibule najemno nakrajene. V zadnem pripade by nemela zlatnout, natoz hnednout. Zaleju vodou/vyvarem v mnozstvi na 4 porce. Pridam zcezene cannellini z konzervy a spetku cayennskeho pepre. A kdyz rikam spetku, tak mam na mysli speticku malou – jen tak na zvyseni nalady tech sladkych mekkych fazolek. Jakmile to prijde k varu, tak varit pomalu maximalne 20 minut. Chcete-li polevku hustejsi, tak ke konci v kastrolu sberackou nektere ty fazole rozňahňám. Osolit a opeprit podle chuti a pridat krapet sladke smetany na vareni. A ted prijde to, co na tom mam rada. Ve velke panvi na trose olivoveho oleje a zpeneneho cesneku necham zavadnout cerstvy listovy spenat – kdyz jsou listy vetsi, tak natrhat na kousky. Zavadnout znamena takove dve minuty vareni. No, a pak se to soupne do hotove polivky. Na prikusovani opecena bageta macena v polevce.

    Variace: je mozne pouzit rozmrazeny a peclive vymackany spenat listovy (ne tu drt, to by z toho byl zeleny maglajz) a pokracovat na tom oleji s cesnekem. Take treba do cibuloveho zakladu se muze pridat prsut nebo pancetta. Ale to uz se pak tato dobra polevka zacina prodrazovat. A co je taky vyborny je do vody k vareni pridat kurku od parmezanu (nebo Grand Moravia)ci ke konci lzici strouhaneho parmezanu Ta ostro slana chut tam je fakt dobra.

    Fakt doporucuju.

    1. Hanko, to zkusím – to vypadá prudce jedle podle mého vkusu 🙂 Díky! V Toskánsku jsem byla, ale na tuhle polívku nenarazila, zato jsem tam jedla nejlepší pizzu svého života (rajčata, riccota, čerstvý špenát a nevím co ještě, jednoduché, pro mě nezvyklé, bez masa a absolutně lahodné) a to já jinak pizzu opravdu nemusím 😛

  3. Takže: Na Medníku začínají kandíky kvést, čili příští víkend budou k mání i v Letohradě. A po absolvování včerejších večerních zpráv jsem usoudil, že armádu nepotřebujeme. Bohatě postačí, když případné invazní jednotky na hranicích pohostíme. 😀

    1. Příští víkend má konečně pořádně pršet (doufejme, že ta předpověď vyjde), tak nevím, jestli tam zajedu. Uvidím, jak se to vyvrbí po víkendu 🙂

  4. Jo, fazolačka. Mňam. tu já vařím, ráda, ale má to jeden problém. Nevím jak.
    Moje verze je poněkud „co dům dal“. Obvykle obsahuje cibuli, zeleninu, klobásu. Někdy česnek, majoránku, uzené, nebo třeba bobkový list, zahustí se jíškou, nebo taky ne. Nikdy v ní nejsou žádné těstoviny a nikdy v ní není žádná smetana.
    A když se do ní vplíží rajčatová šťáva, cuketa nebo řapíkatý celer, předstírám, že je to minestrone 😀
    Fazole jsou univerzální krmivo, vhodné pro nás čočkodany 😀 😀 😀

    1. Taky strašně ráda vařím „co dům dá“ a nijak netrvám na tom, aby bylo jídlo pokaždé stejné. Mám to ale jednu potíž – v případě, že se mi něco opravdu dokonale povede, tak to obvykle neumím zopakovat (blush)

      1. No jasně, páč příště to bude ještě lepší 😀

        Ne, vlastně jsem klesla tak hluboko, že někdy si píšu co dělám a podle toho, jestli do bylo dobré nebo ne, si papírek schovám. (A příště ho nenajdu a stejně gůůůglím a kombinuju znova 😀 )

  5. Národná maďarská polievka je špeciálna fazulová a volá Jokai bab leves/Bab je fazuľa,leveš-polievka.V kucharke pre Dede som presný recept napísala,aj s historkou,ako naša rodina k tomuto receptu prišla.Polievka je to famózna.
    Doma robím aj fazuľovú kyslu.to je tak.uvarím strakatú /to je tá veľká farebná/ vo vode /asi 5-8 cm nad fazuľou.Vo vode je jedna celá cibuľa, niekoľko strúčikov cesnaku guličky korenia/čierne korenie-teda pepr/Zvlášť sa urobí maslová zátrepka/maslo,múka.mlieko,smotana/Každy si do svojho taniera dá roztlačený cesnak,podľa chuti ocot,soľ.k polievke jedávame zemiakové pagáče.Je to sobotná polievka/to jest,polievka sa varí,ženy robia sobotný uklid/

    1. Verenko, to tvoje jizne slovenske vareni s madarskym vlivem nesmirne obdivuju. (inlove) To je vareni podle meho gusta. U tebe by se mne dobre jedlo. U nas na Hane byla fazolova polevka celkem nudna – i kdyz v tom byla klobasa.

      Pekne si uzij dovolenou. (sun)

    2. Verenko, ty by sis rozuměla s mojí mamkou – ta tvrdila, že pokud jde o chutě, tak má rozhodně maďarské kořeny (chuckle)

    3. A což teprve polievka bakoňských pandurov! Kdysi ji vařili na termálu v Dunajskej Strede, pak Olému skončil nájem, ale recept z něj mamina vyrazila. Základem je hovězí a vepřový vývar, do něj se zavaří těstoviny, sladká paprika, beraní rohy, slaninka, jedna feferonka po nalití na talíř se přidá polévková lžíce červeného vína.

  6. Jéé – fazulnica! No – tak o té „naší“ jsem už psala mnohokrát, takže nic. Akorát řeknu, že dokud jsem bydlela doma(jako na Vrbici), tak byla téměř každý pátek – postní jídlo, ale výživné.

    Spíš se pozastavím nad tou vodou – tak už jsem četla, že fazole vyprat, dát čistou vodu na namočení, pak vylít a ještě proprat a pak teprve vařit. Pak jsem zase četla, že vařit ve vodě, co v ní byly fazole namočené, ale pak ten vývar vylít. Pak zas nevylít … zkoušela jsem všecko, a všecko bylo na prd (chuckle) … a doslova. Tak asi zkusím tu saturejku, jak navrhuje Alex. Akorát si ji musím zasadit, tu nemám.

    1. Chicht, Ygo – máš zase pravdu – taky jsem zjistila, že většina vodazfazolí sem vodazfazolí tam receptů je akorát na prd (chuckle)

      1. Protinadýmavý koření do fazolí je yzop. Vypěstováno, vyzkoušeno, funguje. 🙂 OK, ne úplně, ale člověk pak aspoň není héliovej balón.

  7. Tak jsem tady s tema fazolema. 🙂 Fazole jsou podle mne fantasticky zdroj potravy. Obsahuji bilkoviny, rozpustnou vlakninu, ktera pomaha odstranovat spatny cholesterol, znacne mnozstvi vitaminu B a navic je to dobre a levne. Strasne rada se koukam v obchodech na mnozstvi ruznych fazoli. Vypadaji jak krasne oblazky – cervene, strakate, bile, cerne, zelene, cernobile.

    Pridavam recept na popularni kubanskou polivku z cernych fazoli (frijoles negros). Receptu je spousta, tohle je moje verze naucena od kubanskych emigrantu. Je toho dost velke mnozstvi, ale velmi dobre se zamrazi.

    Pul kg cernych fazoli se namoci pres noc. Druhy den do VELKEHO hrnce dame fazole, vodu tak asi 5 cm nad fazole, jednu velkou drobne nakrajenou cibuli (asi tak 1/4 litrovy hrnek), stejne mnozstvi zelene papriky, asi 1 pol.lzici usekaneho cesneku, bobkovy list, plnou kavovou lzicku kulicek cerneho pepre, dle chute drcene susene palive papricky se seminkama (ne moc) a neco uzeneho. Ja pouzivam kost od pecene sunky s dost masem na kosti (zamrazuju kost po peceni sunky) nebo treba uzenou veprovou ohanku. Nemusi to byt uplne kvalitni drahe uzene, jde spis o tu zauzenou chut. Narozdil od Kubancu pridam dva az tri nasekane listky salveje a asi tak 10 kulicek noveho koreni. To muzete vypustit, ja v tom mam rada ten naznak skorice, co jde z noveho koreni. Pridame asi 3 lzice olivoveho oleje a varime pomalu dobre tri hodiny. Cerne fazole zmeni barvu na takovou sedohnedou, a fazole by opravdu mely byt mekke az rozvarene. Hlidame vodu, nechceme z toho kasi – ta tekutina je moc dobra. Nekde v puli vareni pridam sul. Asi tak 15 minut pred koncem vareni se to krapet zakyseli – bud tak dve lzicky vinneho octa nebo ekvivalent citronove stavy (ja radsi ten citron). Zacala bych s min kyseleho a chutnala. Podavat se muze s trochou zakysanky na taliri a dost drobne nasekane zelene cibulky. Je-li polevka ridsi, tak se muze podavat s ryzi. Coz ma pridanou vyzivnou hodnotu, nebot obilniny pridane k fazolim pomahaji lepsi absorpci bilkovin ve fazolich obsazenych.

    Mnozstvi fazoli jde snizit – ja mam proste to velke mnozstvi v oku, protoze bud zbytky zamrazim, nebo to donesu do prace, kde tak 2x do mesice mame neco jako komunalni obed.

    1. Hanko, tyhle tvoje recepty miluju a určitě to zkusím 😛 (ten je olizovací:)) Jen jsem zjistila, že právě ta skvělá kombinace fazolí a rýže (bývá v burittos)mi poslední dobou nedělá dobře, pokud je k tomu maso. Pokud není, tak to jde.
      Ale stejně kolikrát neodolám 🙂

  8. Já ji nevařím, ale po dnešním ,,mlsotníku! /a že jsi mi chutě udělala/ ji uvařím. Jen ty těstoviny asi nedám. Já jsem snad hodně vyjímka, těstoviny nemám ráda v žádné podobě, jen taštičky z nudlového těsta na sladko, vařila je moje maminka a to zase nemají rádi naši. I když těstoviny pro rodinu vařím, mají je rádi a říkají, že jsou dobré. Asi bych v Italii zhubla. Já vůbec dost blbě jím.

    1. Opravdu žádné nemáš ráda? Ony se dost různí, kvalitou i podle receptu, kde je použiješ 🙂 Ale tady úplně nutné nejsou – pokud dáš dost fazolí a zeleniny… a vždycky si k tomu můžeš vzít chleba (sun)

      1. Dede, já těstoviny sním, nejsem vybíravá ale mám raději brambory na všechny způsoby nebo chleba. Chleba jako přílohu můžu ke všemu. Já nejsem in, jsem holt z ještědských hor.

  9. Základ dělám stejně, jenom nepřidávám mletou papriku, zeleninu kořenovou mraženou z pytlíku, ale hodně zeleniny.
    Doplňuji bramborami na kostičky
    Na nepříjemné fazulové dozvuky (doslova a do písmene) (chuckle) , nakonec nasypu saturejku jako koření. Dřív jsem dávala majoránku, ale ta neměla sílu si s dozvuky poradit.

    1. Milá Alex, saturejka mě v životě úplně minula. Musím to někdy zkusit… až si ji vygooglím (chuckle)

  10. Nijak. 🙂 Když já moc polívková nejsem, to už spíš kašová. Ale zato mám na svědomí nezapomenutelné chilli con un poquito de carne y más chilli. 😀 Fakt. To mě takhle napadlo pořídit si keříky čili papriček. Ony jsou takové pěkné a barevné a na balkon vhodné a… prostě. A pak jsem pojala myšlenku stvořit chilli con carne. Takže: maso nahradíme fazolemi, fazole k tomu, dobrá, tak teda kousíček točeňáku se tam vejde. Rajčata nám rostou na balkoně, pohoda. Dáme koření. No a je to přece chilli, ne? Takže tam přihodíme šest čerstvých papriček z balkonu. Některý žlutý, některý červený, některý fialový, aby to bylo veselý.
    Jo, bylo to veselý, bylo! Jedlo se to na balkoně, protože interiér by vzplanul. (dance)

    1. To mi připomíná, jak u nás před lety měnili stoupačky v baráku a já předem navařila obrovskej kotel buřtguláše, že se to jen přihřeje, až nepoteče voda, nádobí ušetříme…
      Jak jsem z toho bince byla rozvrkočená, dala jsem do toho pálivou papriku. Dost jsem jí tam dala12.

      1. Taky se mi už ruka utrhla – a pak jsem to nemohla jíst. Mám svůj práh, přes který s pálivostí jít nemůžu. několik Chilli papriček už ten práh převýší (blush)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN