BTW: Krtci! Zase krtci!!

0104dar1_1Kam se kolem sebe podívám, tam rostou krtčí hromádky. Zahrady i louky jsou jich plné a krtci, nadšeni příznivým počasím, pilně zahušťují tuhle síť velikých hliněných bradavic.

 

 

Tuhle jsme si říkali s obsousedem, jak to ten mezi námi dělá, že má zahradu krtkoprostou, zatím co ty naše jsou bradavičnaté? On říká, že je to tím, že mu tam dupe pes. Hm, on má jednoho knírače střeďáka a já mám dvě dupající a hrabající vlčice a je mi to houby platné. Tak jsme se shodli, že tam má určitě nějaký plašič a tak ty krtky posílá k nám:))

My jsme krtky neměli jen ten první rok poté, co jsme se přistěhovali z Anglie domů. Tehdy ale Berry pilně udržovala (k Martinově tichému žalu:)) tři poměrně hluboké jámy v rozích pomyslného trojúhelníku, umístěných hned vepředu, na jedné z nejrušnějších částí zahrady.

Říkala jsem tomu jámy naslouchací, byť klidně mohly mít nějakou další metafyzickou funkci, která mi unikla. Pár dalších měla roztroušených i v zadní části zahrady. Ať to bylo cokoliv, pomáhalo to. Pravda, vzhledu zahrady to taky moc neprospělo – jen nerovnosti nebyly krtko-konkávní, ale pso-konvexní.

Letošní nezima nejspíš krtkům vyhovuje, protože v našem okolí opravdu úderničí. Přiložená fotka ukazuje, že to nejsou jenom zahrady a louky, které jejich přítomností trpí. Vzhledem k tomu, že na hřbitovech, byť malých, idylických a venkovských, se kočky ani psi obvykle nevyskytují, tak tu nejspíš bude muset dupat hrobník. A tak trochu přemýšlím nad tím, do jaké míry je zdvořilé nainstalovat plašič krtků právě tady…:))

 

0104dar1

Aktualizováno: 3.1.2014 — 21:57

12 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Krtčí invazi na mojí bývalé zahradě udělaly konce až povodně. Týden trvající tůň půl metru hlubokou krtci nezvládli. Je otázka, jak dlouho to vydrží, ale to už teď není můj problém, v paneláku ve sklepě nemají proti betonové podlaze šanci.

  2. Na loukách u lesa, po mnoha letech posečených od třtiny kkřovištní a šípků zase rejdí krtci 🙂 a půdu krásně zkypřují a snad pomohou i od té hrozné třtiny. Na zahradě jsme krtka nikdy neměli, asi proto, že je tam stále kočko-psí hlídka (bat), místo různých plašičů.

  3. Potvrzuji užitečnost norovacích psů. Dokud žil a pilně pracoval náš jezevčík, byla zahrada krtků-prostá. Pravda, místama připomínala tankodrom, ale krtci se odstěhovali! Teď však si to mohou vynahradit, což dělají.

    1. ono je to jak kdo! Já mám jezevčici v posteli a dvůr plný krtčích hromádek!!! (chuckle)

  4. O skutočných krtkoch mám svoju mienku. Ale české rozprávky Krtek a … mám stále veľmi rada. Aj keď už mám 52 rokov :)).

  5. Jojo – krtince. U nás na dvorku už nemáme trávník, ale hezky pohrabaný záhon, protože ty krtince rozhrabávám hráběmi – však až příjde jaro, ona si travička tou hlínou zase proroste. Proto se ani nijak nevzrušuju (no, taky nebazíruju na anglickém trávníku, že jo (chuckle) ).

  6. Krtince na vedlejším poli narůstají den ode dne. Bohužel. V těch čerstvých se prý hrabe nejlíp. Ale na tom hřbitově vypadají děsně!

  7. Hovorí sa, že najlepšia radosť je škodoradosť 🙁 , ale nedá mi to. Včera som cestovala autobusom z BB a v obci Lopej mi to nedalo zrakom preskúmať jednu záhradku pri hlavnej ceste. Jej majitelia si zo záhradky chceli urobiť kombináciu viacerých skaliek, rybníčka, bonsají etc., a výsledok bol preplácaný gýč. 🙂 Teraz, keď som na tú záhradku pozrela z okna autobusa, výsledok bol katastrofálny !!! BRADAVICA NA BRADAVICI – krtkovia im tú preplácanú záhradku načisto zruinovali. Teraz neviem, či sa mám tešiť, že ubudol 1 gýč, alebo ľutovať majiteľov, že ich snaha a peniaze vyšli nazmar.

  8. Krtci jsou všude i v Plzni! Najmě na hřbitovech!

    Aidě vše nejlepší k dnešnímu svátku! (sun)
    (Vnoučkovi jsou dnes 2 roky.)

  9. U vás jsou taky?
    Tady hrabou šíleně. Poprvé mám pocit, že plašič krtků selhává 🙁
    Asi nás všecky sežerou :'(

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN