PŘÍRODA. Vetřelci

0924lid5_1Jsem veskrze zvířecí, ostatně jinak bych asi nebyla na Zvířetníku. Že mám dva psy, jsem už psala. Mám taky kočku, jménem Amálka, Málinka, Máliše a tak. Je to kočička venkovní, bydlí ve stáji s koňmi, spí na seně a úžasně loví myši. Je taky velice mazlivá a každé ráno, když jdu pouštět pár našich slepic, sedí mi na rameni a chodí se mnou. Iluze čarodějnice je dokonalá! Ale mám taky vetřelce a to hned několik druhů.

 

Vetřelci č.1 (je jich spousta)

Vždycky jsem toužila po nějaké vodě v zahradě. Mlela jsem o tom tak dlouho, až jednou přijeli známí a na autě vezli cosi. Ukázalo se, že je to satelit, takový větší a prý „tady máš to jezírko“. No, koukala jsem asi dost divně a tak mi ukázali fotku jejich satelitu – jezírka. No dobrá! Vnuk mi vykopal odpovídající díru, usadili jsme „jezírko“, obložili kameny a já osázela kytičkami. A najednou to vůbec nevypadalo tak zle.

Jezírko sloužilo celou sezonu a na podzim jsem vybrala vodu, ale nádrž nepřikryla. V zimě sněžilo, na jaře pršelo a jezírko se naplnilo vodou. Dešťovou, leč špinavou. Někdy začátkem dubna jsem se rozhodla vodu vybrat a nahradit čistou. Ale ouha, sotva jsem nabrala první kbelík ošklivé špinavé vody, nabrala jsem i celý koláč žabích vajíček. Tak všechno putovalo zpět a voda zůstala tak, jak byla. Za nějaký čásek se vylíhli pulci. Zpočátku byli malincí a téměř průsvitní. Ale rostli, požírali komáří larvy (díky, pulci) a najednou jich bylo plné jezírko.

 

0924lid1

 

Komáří larvy asi časem došly a tak jsme je s kamarádkou začaly přikrmovat krmením pro rybičky. Myslela jsem si, že se promění na žabičky během léta, ale oni ne. Dodnes jsou v jezírku, už jim narostly nožičky, ale ocásky mají pořád. Jo a v létě jsem k narozeninám dostala vodotrysk na solární pohon a tak jim i vzduchuju! Mám strach, že jim budu muset v zimě přitápět.

Denně kontroluji, jestli už konečně lezou ven. Je pravda, že je tam pulců nějak míň, že by odcházeli v noci? Žabku jsem zatím neviděla ani jednu. Prostě jsou s nimi starosti, s vetřelci! Takže mám svůj soukromý rybník Brčálník. Kdoví, třeba v něm žije kromě pulců i můj milovaný Rákosníček.

 

0924lid2

 

 

Vetřelci č. 2

Každoročně k nám přilétají vlaštovky. Vždycky se na ně moc těším, jsou znamením, že jaro už konečně dorazilo. Letos bylo jaro studené a pro vlaštovky velmi nevlídné. Nicméně obsadily svá místečka ve stáji i ve venkovních boxech pro koně. Všechny, až na jeden pár. Pán a paní vlaštovkovi se rozhodli, že budou bydlet u nás v předsíni. Neustále seděli na dveřních zárubních a švitořili. Marně jsem jim domlouvala, že u nás bydlet nemůžou. No dobrá, dala bych jim nějaké prkénko pod hnízdo, aby nedělaly nepořádek všude. Jenže na noc zavírám a kdo bude ráno v pět vstávat, aby jim otevřel dveře.

Vyháněla jsem je vytrvale a stejně vytrvale se milé vlaštovky vracely. Tak jsem začala zavírat dveře z chodby ven. Vyřešily to po svém. Našly otevřené okno do ložnice a už si tam vesele poletovaly. Jednu jsem musela dokonce odchytit, abych ji vystěhovala. Tak a dost, zavřela jsem i okno a koukejte si najít jiné ubytování. To jsem si dala. Od rána seděly na drátě před domem a nadávaly a nadávaly. Trvalo to skoro týden, kdy jsme proklouzávali škvírou ve dveřích dovnitř a ven. A běda, když někdo zapomněl za sebou zavřít. Hned seděly v předsíni a vesele si povídaly.

 

0924lid3

 

Až se konečně asi urazily a udělaly si hnízdo ve stáji, kde i vyvedly mladé. V polovině září se vlaštovky začaly houfovat a pomalu se chystaly na odlet. Za pár dní zmizely a vypadalo to, že už jsou na cestě na jih. Ale včera odpoledne přišlo překvapení! Seděla jsem s kafem na zápraží a najednou se objevilo hejno asi deseti vlaštovek. Několikrát zakroužily nad domem a pak odletěly. Zamžily se mi oči, věřím, že se přišly rozloučit! Teď už jsou asi opravdu na cestě a mně se stýská. Krásní vetřelci!

 

0924lid4

 

 

Vetřelec č.3 (naštěstí jen jeden)

Spím u otevřeného okna a to je taky cesta pro vetřelce. A se mnou spí v posteli i jezevčice Betynka. Ta spí jako dudek a občas i chrápe. Ale asi před týdnem každou chvíli vylezla z postele, čuchala do všech koutů pokoje a něco, nebo spíš někoho větřila. Aha, asi se dostala do pokoje myš. Podlaha je stará, dřevěná, tak není divu, že si myška někde prokousala díru. To nic, to spraví pastička.

Ráno jsem na pastičku i myš zapomněla. A večer si takhle sedím u televize, vedle v kuchyni je rozsvíceno. Docela stylově dávali „ Zázraky přírody“. Najednou koutkem oka vidím, že v kuchyni něco přeběhlo po zemi. Fujtajbl, to bude asi potkan. No jo, bydlíme na samotě, obilí se tu taky vyskytuje, tak co jsem čekala.

Nechala jsem televizi hrát a stoupla jsem si tiše do kuchyně. A za chvíli zvířátko zas běželo někam pod linku. No jo, ale potkan nemá chlupatý ocásek!!! Jasně, byl to – tedy vlastně je – plch. Krásné zvířátko s korálkovýma očima a šedivým kožíškem. Jenže v kuchyni a přímo v lince. Pod dřezem je výřez pro odpadní trubku a tudy se dá do linky krásně lézt.

 

0924lid5

 

Nebudu zapírat, žije tam doteď. Dala jsem mu krabičku, jako domeček, ve kterém přes den spí. Ale v noci! Běhá, rachtá, shazuje prádlo ze sušáku, obrázky jsou všechny nakřivo a těch hov….! Každé ráno uklízím, občas nadávám, ale přece ho nevyhodím. Ono to ani nejde, chytit se nedá a použít pastičku? No to opravdu NE!

Říkám mu Čert, protože tak řádí. Ale už se trochu ochočuje, včera si vzal dokonce oříšek z ruky.

Jednou jsem si na něj i sáhla. Mám na sporáku po straně pověšené chňapky. Ráno jsem si uvařila tradiční kafe, sáhla jsem automaticky rukou do chňapky a v ní spal plch. Nevím, kdo se lekl víc, ale já jsem si to kafe musela dát dvojitý!

Nedávno jsem se ráno probudila a v kuchyni byl podezřelý klid. Plch nikde! Celé dopoledne jsem byla nesvá, nakukovala do domečku, ale nikde nic. Myslela jsem, že se odstěhoval, ale odpoledne, když bylo všude ticho, slyšela jsem šramot. Kde je to zvíře, snad se někde zašprajcoval a nemůže ven? Přiznám se dobrovolně, k večeru jsem odtahovala sporák i linku a hledala a hledala. Nebyl, zmizel! Ale v noci se opět ozvalo známé štrachání. Kde byl, nevím, ale vrátil se. No, prý se vrací na své místečko i z několikakilometrové vzdálenosti.

Dočetla jsem se, že je chráněný. A fakt to platí i u nás v kuchyni?

Jo a nevíte, kdy ten prevít usne?

 

 

Aktualizováno: 23.9.2013 — 17:26

111 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Moc se omlouvám, že se vracím k polífkám, ale před hodinou jsem vyložila věci z auta, sprcha, internet a….
    Moje děti (díky zploditeli, který do sedmi let žil pouze na polévkách, do 15 nejedl maso, a dodnes je pro něj polévka grunt. Já je nemusím, ale vařím) do deseti let snídaly polévky (pro mne šílenost), pouze v sobotu nebo v neděli byly ochotny pozřít lívanečky, palačinky, smaženky, kakao, ale asi jen aby mi udělaly radost. Dovolím si tu tedy uvést pár, které se u nás staly stálicemi (klasické masové vývary, v nichž ovšem musí stat lžíce kvůli nudlím uvádět nebudu).
    Pro Vave fazolové polévky
    Uzené maso nebo žebírka uvaříme, obrané libové maso s trochou vývaru (zbylou vodu můžeme použít na zalití rizota druhý den) přidáme k předem uvařeným fazolím (nebo vyklopíme konzervu), ta uzená voda je tam jen pro vůni a chuť, a teď pozor!!!!!!!!!!!!!!! vpodmáslí,kefíru nebo acidofilním rozmícháme hladkou mouku (trochu odliju, vsypu hladkou mouku, protřepu – hodně), vliju do hrnce, ihned kvrdlíkem (jmenuje se to pořád tak, ne?) kvrdlám do chvíle, než se to začne znovu vařit. Pokud to neuděláte, tak se všechno zdrcne do nechutnýho knedlíku a za stálého míchání je to na vyití do záchoda. Ale netrvá to dlouho, hladkou polévku rozezná I začátečník. Ale hlavně – je to mrcha zákeřná, vzkypí a uniká z hrnce, když se vycepuje kvrdláním, tak stáhnout teplo a I polévka se umravní a ví, kde je její místo. Pokud máme maso jen pro tuto polévku, vaříme je spolu s bobkovým listem a novým kořením, jinak je třeba je přidat před zavařením mouky, aby se tam projevily. Kyaaná smetana opět do hladka rozkvrdlaná těsně před podáváním jistí fantastický kulinární zážitek.
    Stejný základ, uzené, fazole, přidat kysané zelí. Provařit tu mouku, zakysaná smetana vždycky.
    Fazolková: Jen tak vodou zakryté zelené fazolky, jinak všechno stejně, na talíř nasekaný kopr. Další způsob jsou fazolky vařené spolu s brambory, zbytek jako předešle. ¨
    A něco jako kulajda – povařený houby (sušený namočit ve studený vodě aspoň na hodinu) přidat k pokrájeným bramborám, bobkový list, nové koření. Vody jen tak, aby se to nepřipalovalo. A zase jako výše v něčem kyselém z mléka rozklechtat hladkouo mouku, zalít, kvrdlat a na konci přidat zakysanou smetanu. Zjistila jsem, že ve finale přidaný jogurt a šlehačka (řádně rozkvrdlané) jsou snad ještě lepší. Kopr samozřejmě nesmí chybět, vejce považujeme za zvrhlost.
    Doufám, že jsem svým opožděným příspěvkem nikoho neur\azila, ale vyskytuju se v civilizaci zřídka,tak mi nic jiného nezbývá. Těm, kteří moje polévky zkusí přeji dobrou chuť a snad se příště časově trefím. Mějte se hezky.

    1. Jejda Slávko – pročpak nenapíšeš celý Mlsotník? Tedy já tvoje polévky zřejmě nikdy neuvařím, neboť polívky na kyselo jaksi nemusím (i tu zelňačku vařím jenom pro Jendu), ale tvé recepty jsem si s chutí přečetla a věta „…je to mrcha zákeřná, vzkypí a uniká z hrnce, když se vycepuje kvrdláním, tak stáhnout teplo a I polévka se umravní a ví, kde je její místo.“ mne přímo nadchla (clap) . Je škoda, aby takovéto skvosty zapadly v diskusi.

    2. Hezké recepty, Slávko. Kdekdo o mně ví, že nejsem zrovna mlsotníková, ale před několika dny jsem vymyslela polévku z nadnormativních zásob cukety.
      Nevím, jestli tuhle poblifku znáte, ale já ji vymyslela. Dost možná jsem objevila objevené 🙂
      Na trochu oleje hodím 2 posekané cibulky s natí a lehce orestuju. Pak vylovím děravou lopatkou a na olej dám 2 hrubě nakrájené velké cibule a 3 stroužky česneku. Osmahnout do sklovata a přidat kostky neloupané
      cukety . Já použila dost přerostlý půlkyj, který mi unikl a moc vyrostl. Zalít vývarem (ehm, já jen vodou + vegeta) a čtvrt hoďky povařit. Pak ručním mixerem rozmixovat. Dochutit solí a muškátovým květem a vrátit orestovaná kolečka jarní cibulky. S krutonky je docela jedlá. 😮 A rozhodně v ní není moc joulů, protože se jako hustá a zapražená jen tváří. 🙂

  2. V neděli ráno jsem na silnici sebrala poněkud ztuhlou ještěrku a nabídla jí u nás na zahradě hromadu kamení (synek chce z kamenů chodníček – až bude mít čas, což je časově stejně jako nikdy, takže by tam mohly přežít generace ještěrek). Dalším vítaným návštěvníkem byl ježek. Párkrát se přišel nakrmit psí konzervou a pak se odstěhoval. Dokud jsem měla jen jezevčíky a neměla plot, chodil k nám na zahradu zajíc. Přezdívala jsem mu pan domácí, neboť na poli, na kterém vznikla naše ulice, bydlel dřív než my. Skutečného vetřelce jsem objevila vloni v létě (byl to vzhledem k mé arachnofobii tak otřesný zážitek, že jsem o něm už možná psala). Na jižní straně domu mě zaujalo cosi žlutého v trávě – on to pavouk – velký ( na naše poměry), žlutočerně pruhovaný. Hned byl ulapen do sklenice a šla jsem na internet najít, co to je. Křižák pruhovaný, jedovatý, žijící normálně ve středomoří, někde poblíž může mít kokon velikosti a vzhledu makovice. Taky že tam byl. Pavouka i s jeho dorostem jsem přemístila do křoví k plotu továrny, kam lidská noha téměř nezabloudí. Na rozdíl od křižáka jsem chybně identifikovala velkého brouka s dlouhými tykadly jako tesaříka krovového. Přivolaný odborník prohlédl trámy na půdě, konstatoval, že jsou v pořádku, brouk byl vzat na konzultaci k jinému odborníkovi a určen jako neškodný reprezentatnt broučího světa. Při uklízení jsem pak zjistila, že nepřicestoval z půdy, ale z polen uložených v krbovém koši. K nechutným vetřelcům počítám i vosy – ty se nám pod taškami usadily předloni. Ještěže synek je hasič, tak je odborně zlikvidoval.
    Plch je roztomilý, ale žádný podobný návštěvník by asi u nás nepřežil. Dulinka se takto kdysi postarala o křečka, který se rozhodl vyměnit bydlení v teráriu za čalouněný sedák gauče.

  3. Takové pěkné povídání 🙂
    to zrovna potřebuju, protože tady je den blbec.
    Jednak se mi tu cosi připálilo … no dobrá, to není taková pohroma. Dvojak jsem si obarvila velký kus bílé látky na růžovo a to už katastrofa je, protože potřebuju šít. A do třetice všeho to nějak zabalil náš mail-server a žere maily. A nechce je posílat. Takže ani nemůžu předat na příslušná místa důležitou zprávu ;(
    Tak aspoň veřejně: ROSTOU! Tady všude. A dost pro všechny.
    😀 😀 😀

    1. Růžová látka je katastrofou? Ale to jsou věci… (chuckle)

      Ri, prosím tě, až se uklidní mailožrout a urveš chvilku, ozvi se mi kvůli aukci.

  4. ještě mě napadlo – nejsou ti „přestárlí“ pulci spíš čolci ?? Některé druhy zůstávají ve vodě celé léto a opouštějí nádrže až před zazimováním. A dospívají dlouho…

    1. Xerxová, možná jsi na to kápla. Lído, jestli máš v satelitu čolky, tak si jich patřičně považuj. Možná ještě víc, než toho plcha. Tsss, to se tak někdo má. Ale Lído, jestli se o vaší zvířeně dozvědí ochranáři, tak si už na zahrádce nevypěstuješ ani ředkvičku 😉 Dost na tom, že uzurpuješ v kuchyni chráněnýho plcha nějakými výpary z vaření. 😀
      http://www.ceskatelevize.cz/porady/880589-videoatlas-chranenych-a-ohrozenych-zivocichu/298327271910006-colek/

    2. Anebo – jak se tak dívám na ty ksichtíky vyčuhující z vody – by to mohly být želvy bezkrunýřové (rofl) , protože mi fakt jako žabičky nepřipadají.
      Navíc jsem nikdy neviděla lézt zcela nepřeměněného pulce ven z vody, kdežto u čolka (nebo té mimořádné formy želvy bez domečku) by mne to neudivilo.

    3. Čolci se vyskytují i u nás a já se jich bojím. Jak žáby uklízím ze silnice holou rukou, tak na čolka bych nesáhla. Nedávno jsme šli venčit navečer a na silnici byly žáby, tak jsem je chytala a uklízela na příkop na tu stranu kam měly namířeno. Druhý den jsem měla radost, že jsem žádnou nenašla zajetou. Žáby a slepýše můžu, myši a čolky NE!

  5. Ono sú Vetřelci príjemní a nepríjemní.

    OT: Dnes som bola povinne čipovať Levicu. Čo si myslíte o povinnom čipovaní domácich miláčikov ? Ste za, alebo proti?

  6. Jůů, plch. Závidím, přávidím, jak se tady píše. Ještě nikdy jsem ho na vlastní oči neviděla
    a ráda bych. Před léty k nám šplhával na okno plšík lískový, ale asi ho posléze snědla kuna.

  7. Milá Lído, děkuju za nesmírně milé povídání prodchnuté přívětivým přístupem k živým tvorům. Plch je nádhernej, ale mít ho v kuchyni, tak mě klepne (chuckle) I když oni si člověk asi zvykne, co? (inlove)

    Hanko, moc držím palce, moc! Dobře tam dojeď, dobře tam dopadni, výborně se najez a šťastně se vrať! (h)

  8. Lído!!!!! To je krása. Ani nevíš jak jsi mne svým psaním potěšila. Plcha bych nevyhnala, asi bych mu zařídila samostatný pokoj (chuckle), těm očkám se nedá oddolat.

    Všechny zdravím, léčím si nějaké problémy,dočítám promeškané.
    Přeji všem krásné podzimní dny, určo bude ještě hezky, tak se těšte. Já zas přijdu. (wave)

    1. Já bych mu taky ráda zařídila samostatný pokoj, ale on se z dobrého bydla nechce hnout. 😀

  9. Lído, to je zvláštní. Loni, když jsem marodila, jsem pečlivě sledovala pulcožabí cyklus (skokan hnědý). Trvalo to déle, než jsem si myslela, ale v létě už bylo jezírko úplně prázdné, takže myslím, že pulcům upadly ocásky a oni šli dál po svých. Ale je krásné to pozorovat 🙂

  10. Milá Lído, krásně jsi o svých vetřelcích napsala, jak už bylo zmíněno, musí u tebe být krásně – venku i uvnitř. Také jsem před lety objevila hejno pulců v naší kašničce a denně je chodila sledovat. A též jsem je přikrmovala žrádlem pro rybičky. Z těch mých se nakonec vylouply žabičky a postupně z kašničky vyskákaly. Máme tady jakýsi druh mrňavoučkých, hnědých žabiček, jen asi 1.5cm velkých. Drží se převážně pod kameny a nemyslím, že víc vyrostou, to bychom tady museli mít větších žab spoustu. Bohužel je i dost často lovíme utopené z bazénu.

    Když odlétli letošní rorýsi, měla jsem štěstí jejich loučení vidět. Už se šeřilo, vyšla jsem ven a nad domem jich kroužil nejméně tucet. Honem jsem šla zavolat manžela, ať se jde také podívat, byla jsem si jistá, že se loučí ti naši. Také to bylo dojemné a opravdu do rána komín zcela ztichl. Malý plch je krásný, toho jsem nikdy živého neviděla. Ale vykouknout na mne z chňapky (též mám u sporáku zavěšené při ruce), tak ho asi výkřikem a i tou chňapkou pustím do hrnce.

    HankoW, držím palce na Floridě.
    Pů, tedáá, našla jsem si, že ten „pavouček“ byla mexická tarantule. Sice krásně barevná, ale vidět něco takového v domě, tak mě klepne.

  11. No jo, kruci – vždyť já zapomněla na ježečky!
    Matýsek měl, když jsem ho našla 23dkg! A dodnes mě mrzí, že jsem ho pak na jaře pustila!
    To jeho hebounký bříško! Ten frňáček, co s ním na mě kýval – „dáš paničko piškotek?“
    Na druhou stranu mě těší, že se pravděpodobně množil a vyrobil spoustu malejch Matýsků – a tak to má být!
    Ale stejská se mi moc, ne, že ne!

    Takhle nějak vypadal:
    http://www.youtube.com/watch?v=mpLDrbAFC4w

  12. To je úžasné povídání…musíte mít dobré srdce a nádherný domov, když se vám tam stahuje tolik „vetřelečků“… U nás to zatím skončilo jen „vetřením“ houfu bezprizorních kočičáků a pak velkou rodinkou ježků, nikdo jiný s námi – nebo možná spíš s těmi kočkami – u nás nevydrží 🙂 Ptáci raděj odlétli hnízdit do bezpečnějších lokalit a mám dojem, že v celém širém okolí je úplně myšuprosto. Tak ať vám ti vaši spolubydlící dělají jen radost a plch v kuchyni ať brzo usne. Ale pozor – nemlátit tam pak poklicema a nerachotit hrncema, přece byste mu nechtěli narušit zasloužený spánek, že jo…:D

  13. OT: Jedeme zas na Floridu, Mayo spital, faze druha. Budeme tam az do patku. Chet naklada auto a za chvili jedem. Mayo spital je kousek od floridske hranice s Georgii, tak nam to zabere jen asi pet hodin. Drzte mi palce, at prijdou na to, proc skoro nechodim a mam zavrate, a kdyz na to prijdou, tak co s tim. Ale ctvrtek mam celkem doktoru prosty az do 4 odpoledne, tak vyjde cas i na ocean a turistiku. A rybicky a ustrice a krevety, vse ten den vytazene z vody.

    1. Moc držím pěsti aby to dopadlo dobře. Nevyznám se v tom ale o klinice Mayo jsem slyšel že to je pojem. V pozitivním smyslu slova.

    2. Hano, budu na Tebe moc myslet, drž se děvče z Moravy. Však oni na to přijdou, uvidíš,posílám v mysli hodně sil a odvahy. A ty odvážná jsi!!! (h) (y)

    3. Milá Hano, držíme všechny palce i drápky. Od zvířetníků vím, že to pomáhá! A třeba přemluvím k držení i toho plcha.

    4. Manželka je na tom od pátku podobně. Dnes jí zjistili hustou krev, nízký tlak a zužování cév. Takže dostala jiné prášky, zákaz cigaret a alkoholu. Chodit ne, musí se počkat, až dehet z cévních stěn po ukončení kouření zmizí, jinak prý hrozí odloupnutí, ucpání a…

    5. Moc držím palce, ať vše dobře dopadne, a přeji pohodovou cestu, úspěšná vyšetření a hlavně šťastný a spokojený návrat!!! (y) (y) (y) (h) (h) (h)

  14. Zdeno b. p. nejsem statečný, to byla jen holá snaha přežít šok. 😀 Ostatně tenhle druh je člověku téměř neškodný.

  15. Vetřelkyně (páč samice sklípkana Smithova opravdu byla to) úspěšně vrácena majiteli, který řičel smíchy jako pakůň, když viděl jak si jeho mazel čte zespoda Kalevalu.
    Prý neměla mít mladé takže se prý Pů nemusí bát že časem vypukne invase. (think) No ještě to tak.

    Jinak plcha bych taky nedokázal vyštvat, i kdybych věděl jak na to.

    1. bože, kde se Ti to doma vzalo???? brrr, tak tohle bych teda nedala, ne, ne, aa klepou se mi při tý představě ledviny, brr.

    2. Je sice hezké, že řičel smíchy, ale já bych ho asi dost důrazně upozornila, že by si na své „miláčky“ měl dávat větší pozor. Jinak by taky mohl řičet kvůli mastné pokutě. Je hezké, že není nebezpečná, ale co kdyby utekla nějaká, která nebezpečná je? Radši ani nedomyslet.

      1. Jo, já mu řekl že taky mohla vlézt k někomu lekavějšímu a ten/ta by mu mohl v šoku umlátit mazlíka botou. Tak ho to pak poněkud přešlo a omlouval se. A on totiž úplně na 100% bezpečný taky není. Nekouše, je mírný, ale může se při neopatrné manipulaci zkusit bránit vypouštěním žahavých chlupů a z toho může být ošklivá polízanice když se to dostane do očí – tázal jsem se jak by si pak poradil s tímto a to se přestal smát úplně.

        1. Stát se to mně, tak volám odchytovou službu a policii. Může utéct nebezpečný had, mnohem nebezpečnější pavouk, cokoliv…… fuj, to bych teda neriskovala. Mít doma malé dítě, které si bude chtít pohrát s plyšovou hračkou, protože to tak vypadá, ta potfora chlupatá, tak bych asi šílela a majitele bych ubezdušila místo toho pavouka.

    3. Pů zaslouží velikánský metál za statečnost, nebo za duchapřítomnost, to už vyjde nastejno 🙂 !!! (bow) Na fotce to vypadá nádherně, ale najít to doma na stole, tak zavřeštím a mizím za přibouchnutými a na sedm západů zamknutými dveřmi, klepu se jak ratlík a sousedy obcházím za hlasitého blekotání… Uf, plchy a plšíky mám moc ráda, a klidně bych je do nájmu přijala, ale osminohou potvůrku tedy rozhodně NE!!! (whew)

  16. Ty nadávající vlaštovky mi připomněly nedávnou příhodu. Asi před dvěma týdny jsme i s Aálkou byly v našem domečku. Opatrná Amálka jen venku u stolu. A kde se vzala, tu se vzala drzá veverka. Holt se z výšin našich smrků přišla podívat na tu divnou strakatou obrovskou veverku. Promanovala se Amálce sotva metr před nosem, až máma říkala, aby od ní nechytila blechy. Amálka samozřejmě měla oči navrch hlavy. Takovou divnou mrňavou černou kočku ještě neviděla. Tak po ní vyrazila. Jenže veverka byla jako blesk, v tu ránu vylítla tak 8 metrů na borovici. A strašně nadávala. Divoce mrskala ocasem a sprostě prskala. To vám byly nadávky, to by si jeden od Amálky kůrku nevzal. A Amálka? Seděla jako trubka pod borovicí a vůbec ji nenapadlo, že na tu věc se dá také lézt. I když naštěstí, alespoň jsem nemusela řešit chlupy slepené smůlou. A veverku to za nějakou chvíli přestalo bavit, tak si přeskákala na javor a pak dál někam domů.

  17. Děkuji za milý článek 🙂 Přesně něco takového jsem si teď potřebovala přečíst! Po hádce s bratrem, který mi před chvílí v dobré vůli doporučil zbavit se činčil a koček, je pohled na plcha v hrnci velmi uklidňující (chuckle) .

    No a teď k tomu zimnímu spánku – nakoukla jsem do diplomky mojí spolužačky, která se plchy zabývala odborně. A dočetla jsem se, že hibernace začíná zhruba v polovině října, u mláďat i později.
    I když, jak už tady padlo, v kuchyni je teploučko a s touto možností odborné práce jaksi nepočítají… 😀
    Každopádně pro plcha je zásadní, aby si před zimou vytvořil dostatečné tukové zásoby. Třeba když ho budete dobře krmit, tak usne dřív (chuckle)

    A ještě poslední asociace k plchovi v kuchyni – anglický název plcha velkého je „edible dormouse“… 😛

  18. Lído – víš, že se říká, že Čert nikdá nespí,ne?? 😀 takže co?? takže Čert Plch taky nikdá nespí :-D.
    Máš to doma moc pěkně zabydlený vetřelcema. Sedím tu a usmívám se nad tím čtením. Díky.

    Jo a ještě než odešlu příspěvek – tak v krátkosti hlásání:

    Blanka ohrožuje na počestnosti kohokoliv koho potká. V neděli znásilnila souseda a přepadla starého patnáctiletého pudla ve výtahu. Jen moje rychlé reakce uhájily jeho čest :D.
    Víkend byl výživný, vrátila jsem se kapek uondána :D. Nicméně čokli taky. takže včera byli oba za hodný. A dneska už máma hlásila, že je z Blanky už asi zase zlatíčko, neb oproti pátku, kdy řvala po mém odchodu jak prorvaný Slapy, byla dneska zticha a spinkala. A nejzlatější je můj Hošíček, včera jsme si vyrazili jen spolu a byla to procházka pro mou duši velmi úlevná. Je na něj spolehnutí, neuvěřitelný. Užili jsme si sebe navzájem oba.A svobody, kdy on nemusel řešit háravou Blanku a já nemusela řešit je oba. Kráása. Hotový duševní Lurdy.

    1. Áno áno. Připomíná mi to dobráckou radu Aleny s Maxem, ať si na Cvrliky pořídím ještě slepice a kozy. Že pak budu na soužití pouze s koči a stodolami dojatě vzpomínat.

      Tak hodně zdaru a sil při veškerém hájení! (chuckle)

        1. Se z vás picnu !!!! Hahahaha a ještě (rofl)

          Zpráva pro Louk. Jak mně vzala ta záda, tak jsem si pomyslně ukopla ten palec, šak ono při jednom neostane, že, jó. Na záda už ani nevzpomenu. (chuckle) Jsem chabrus ale léčím se.
          (wave)

  19. Máš hezky zabydlenou domácnost- jen ty aktivity v noci by asi zničily, protože bych nadskočila metr nad postel. Pokud jde o žabičky, přiznávám, že pár žab, co se uhnízdil v našem jezírku, se snažil vyvést mladé celé jaro a léto, ale ty ryby v něm jim to usilovně kazily. Naštěstí. Protože i jeden pár žab řval po večerech děsně.
    Myslela jsem si, jaké jsou kočky tiché bytosti. Přesně do chvíle, kdy se Maceš ve čtyři ráno dobývala do skříně s posuvnými dveřmi, které s ejinak pohybují dost tiše. Netuším, co tam ta kočka dělala, ale rachot to byl děsnej.

  20. Jo, kuny jsou potvory. Než se nám podařilo najít a utěsnit všechny otvory, kudy by mohly vlézt pod střechu, tak ty bestie běhaly po zateplení z polystyrenu a protože tam neměly moc místa, tak nadzdvihovaly tašky, bylo to jak když nad hlavou jede vlak. Nejhorší bylo, že nemohly najít cestu zpátky, takže nám nad hlavou běhaly třeba hodinu.

        1. Šikouná holka, drbu pod bradičkou! 🙂

          Do konce října, prosímpěkně. Ale buď tak hodná a písni mi v předstihu. Ráda bych se tě ještě na něco přeptala, tak ať tu neplevelíme. Nemám na tě kontakt, můj je pod aukčním článkem. Ď!

  21. No tak to se teď Půovi stala vetřelčí příhoda která se sem tematicky hodí. Až Pů najde toho komu to uteklo, tak si to majitel za rámeček nedá, takhle Půa vyvádět z míry. (devil) Vypadá to jako Brachypelma smithii, ale jistý si nejsem, nevyznám se v tom, protože zastávám názor že slušný živočich má maximálně 4 nohy. 🙁 Pů to přikryl skleněnou zapejkací mísou a aby to doopravdy nezdrhlo, tak na tu mísu ještě položil epos Kalevala takže to by musel fakt vzpěrač svého druhu. Ale takhle nemůže zůstat dlouho, pádím hledat majitele.

    1. Tak jsem si toho Tvého vetřelce musela najít, to by mne šlehlo, pabouky mám moc ráda ale ty naše, křižáky. Todlencto je opravdu už moc velký

    2. No Pů, proč neupozorníš arachnofobika (no, mohlo mne to napadnout, když jsi upozornil na nezvyklý počet noh)? Já si to – naiva – vynašla na Seznamu a oblilo mne horko a zatřepala se mnou zimnice naráz. Tož totok mít doma na stole, béřu nohy na ramena a zastavím se až v Brně (chuckle)

      1. Vlézt to k nám, tak by to vydrželo živé jen tak dlouho, než by to Čertík zblejsknul. On pavouky miluje; dlabe je jak pralinky. A co by říkal majitel takové potvory by mu bylo zaručeně šumafuk. D:

    3. PŮ, TAKOVOU PAVOUČÍ PŘÍŠERKU MÍT V KUCHYNI NENÍ ZROVNA JEDNODUCHÉ. SNAD SE NEDOSTANE ZPOD MÍSY A NEUTEČE DŘÍVE, NEŽLI MAJITELE DOHLEDÁŠ.ASI BY MNE KLEPLO STEJNĚ JAKO DALŠÍ ČTOUCÍ, CO SI TVÉHO NÁVŠTĚVNÍKA VYGŮGLILI

    4. krásnej pavouček, z prvního dílu o Indiana Jonesovi..my mívali doma Brachypelmu vagants…..

    5. Pěkné. Onehdá jsem byl takhle v Pešti a kočička slečny domácí si přinesla zvenku na hraní krtonožku. A samozřejmě ji v neubezdušeném stavu ponechala svému osudu.
      Taky skončila pod sklem.

      1. Ty jsou vidět málokdy, vylézají v noci. Já ji ve dne viděl jen jednou v Řecku, mašírovala po chodníku jak chrabrý švábský vojín císaře Rudovousa. Byla obrovská.

  22. Se ale máš, Lído! Plch domácí, zvaný chňapkoň. 😀
    A s těma vlaštovkama´s mě úplně dojala.

  23. Milá Lído – ne vetřelci, pouze vtěrky (nod) ! Ti nohatí pulci – nebude to nakonec nový živočišný druh?! Budou u tvého satelitového jezírka konat vědecká sympozia (wave) .

    A letos poprvé zahnízdily pod našim krovem (v šopce) vlaštovky. Sice vyvedly mláďata jen jednou, ale radost mi udělaly obrovskou (ovšem jsem přesvědčená, že chudinky vlaštovičky si do života odnášejí tiky a noční můry – než jsem zjistila, že Zikmund vytrvale sedává na okýnku pod hnízdem a významně na ně pomrkává, zubí se a prohlíží si drápky, tak dvě z toho hnízda v šoku vypadla – musela jsem zavést protizikmundovské opatření a okýnka zatarasit vším možným harampádím).

    A plcha přávidím! A posílám vzpomínku za Duhový most i do nemocnice a na divoký český západ našim plšišákům

  24. Lído, to je nádherné povídání, udělalo mi pěkný den a Myšatům se plch Čertík moc líbil. Děkuju.

  25. Milá Lído (inlove) , Tvé láskyplné povídání se mi moc líbilo a projasnilo mi ráno. A samozřejmě, stejně jako všichni služebně starší Zvířetníci jsem si hned vzpomněla na bezvadné plšišáky. Tehdy jsem neměla možnost být u PC pozdě večer, tak jsem hned ráno dychtivě hledala, co plší hlídka v noci probírala. 🙂 Stýská se mi po všech. (u)
    Přeju všem krásný den. (h)

  26. Jestli neusne, tak ho brzy ubezduším. Dneska v noci rána. Vylítla jsem až ke stropu, jak jsem se lekla! Plch shodil z linky plastovou lahev. A v půl druhé v noci druhá rána. Vím přesně, že bylo půl druhé, protože shodil hodiny. Se stěny!!! Fakt je to zvíře k pomilování (devil)

    1. (chuckle) Promiň, Lído, ale musela jsem se zasmát.
      Chtěla jsem podotknout, že takový vetřelec brzo naučí člověka uklízet kdeco dovnitř, ale s těma hodinama jsi mě dost znejistěla. (chuckle)

      1. Vave, na obývákovejch mi Blonďatá noha posunuje ručičky a z předsíňovejch si Kačenka občas udělá lítací talíř… (whew) asi maj na packách přísavky,že se k nim dostanou….

    2. Na druhou stranu časem zjistíš, že je v domácnosti hodně věcí, bez kterých se nakonec obejdeš (chuckle) (chuckle) (chuckle) . A vůbec, máš si na lince uklízet (wait) !

      1. Jasně – k čemu mi taky byla váza po tatínkovi? Na ty umělé kytky, co v ní byly, stejně jen padal prach.

  27. Kdo dokáže takhle krásně psát o „vetřelcích“ a dokáže se jim ve své domácnosti věnovat i na úkor svého pohodlí musí být dobrý člověk se srdcem na pravém místě. Kdoví, co si ještě v té tvé domácnosti najde bydlík.

  28. Lído, nádherné povídání o „vetřelcích“. Fotka plcha mi připoměla dobu před asi sedmi lety, kdy jsem díky podobné fotce (a povídání) zjistila, jak takový plch vlastně vypadá a jak je to zajímavé zvířátko.
    Přávidím a tak trošku závidím všechny „vetřelce“. Mít stáj, kde hnízdí vlaštovky, to musí být nádhera! A mít kuchyň, kde si může plch udělat pelíšek v chňapce, je naprosto úžasné! U vás musí být v domě hodně velká pohoda a tolerance, když se tam zvířata takhle stahují. 🙂
    A kdy plch usne fakt nevím. V teplem, s dostatkem žrádla tipuji, že nebude mít nejmenší důvod spát 😉 😀

  29. Jůůůů, plšííík – já bych ho i snad v kuchyni tolerovala, jak se mi líbí! Jen nevím, co by na to řekl Evelín…

    Z divokých vetřelců jsme měly jen tchořici na půdě a když měla mladé, vypadalo to u nás jak ve strašidelném hradu. Jen jednou se odvážila do předsíně, ale to po ní vyjely kočky a jak se lekla, pocákala rohožku a já ji pak musela tři neděle větrat na zahradě, než to vyvanulo. Ale byla moc krásná a nosila nám vajíčka, na což si sousedi stěžovali. 😀

    1. Chichi – skvělá nájemnice, která dokonce platila nájem – sice naturálně, ale nad domácí vejce nic není (rofl) . Co by za to jiní dali (nod) !

      Jo tchoři a kuny jsou výživní – nejen jejich noční hrátky, ale hlavně jejich zvyklost, chodit čurat na jedno místo. To se jeden ani nenaděje a naráz mu kape na karbid – teda na hlavu a opadavá omítka v třiceticentimetrových kusech (chuckle) . Ovšem na druhou stranu lidová moudrost praví, že tyto šelmičky NIKDY neloví na vlastním dvoře. Tudíž jeden vlastní tchoř a nemáš problémy se ztrátami v řadách domácího bravu.

      Poznámka: bohužel, pravého tchoře jsem viděla pouze jednou, z dálky, v noci a matně. Zato přetransformované tchořice mám doma dvě a myslím, že toho lasicovitého odérem mnohdy zastíní (doh) .

      1. Tu naši bylo občas vidět, jak k ránu, ještě za šera, peláší domů z loupežné výpravy a v tlamičce nese vajíčko. Nádherná holka!

        Co se týče „tchořů domácích“, též mám jednoho takového. A tuhle jsem z hrůzou zjistila, že moje domácí oblečení nějak divně smrdí …. no aby nesmrdělo, když si z toho ten lump dělá noční pelech!

      2. tchoře jsem viděla několikrát – večer, potmě, ve městě…
        Ve čtvrtek jsme pozdě večer odjížděli z akce doktorandů v Krkonoších a najednou auto zastavilo a všichni od řidiče po rektora jsem úžasle hleděli na jezevce, pózujícího uprostřed silnice.
        Přejetých jsem viděla několik, živého huňáče poprvé. Zajímavé bylo, že kromě jezevce tam bylo ještě černé kotě – a každý ve světle reflektorů odešel na jinou stranu silnice. Kamarádi ?? (rofl)

        1. Myslím, že už jsem to jednou psala. Já jsem krmila jedno jaro dva jezevce na terase. Moc jim chutnaly ty lojový koule se semenama pro ptáky. Ani mi to tenkrát nepřišlo jako zvláštnost, ale asi bylo. Bohužel lesík pod námi zabralo pár domků a jezevce už vídávám jenom někdy v noci šupajdit přes ulici.

  30. hezké úterý všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm , co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Krásné povídání o malých kamarádech.- Ať už huňatých, opeřených nebo hladkých (nod)
    Plcha závidím – jen si nejsem jista, jestli by se mi líbil v kuchyni (chuckle) . Já mám norníka rudého na zahradě – a tam se mi líbí víc (wave)

    1. Taky mám, taky mám! Norníka rudého. Dva, ten druhej je spíš do žluta a choděj až na dvoreček. (wave)

    2. Oj, nevím co/kdo je norník, ale tak nám říkával tatínek. Dopisy začínaly Milí Norníci. Myslela jsem že to odvozoval od Norska a ejhle ona to byla slovní hříčka. Milé.

  31. krásný povídání, sympatičtí spolubydlící…jsem setřela slzu dojetím…doufej ,že si plch nepřivede nevěstu (rofl)

  32. Tak vetřelci, jo? Pravda, trošíčku se teda všichni jmenovaní vetřeli do domácnosti… ale stejně je název zavádějící, protože u vás jsou zjevně vítaní. A je veliký blaho si o nich přečíst, díky, Lído! (inlove)

    Nebuj, usne. Někdy určitě 😀 . U nás je plší příbuzný zvaný sedmispáč a ten šťastlivec spinká od září do května, tak snad ve famíliji nebudou až tak moc velký rozdíly. I když… v kuchyni zrovna nemrzne, žene?

  33. Mila Lido, to je krasne lasky plne povidani. A zarosilo se mi oko u plcha. Vzpomnela jsem si na hodinu plchu na Zviretniku. To uz je rada let. WWW hlidal nocni smenu ve Francii, a tak povidal a ponocujici Zviretnici se pridavali. A bylo to teda povidani plne perel. Pro mne to byla parada, prisla jsem domu po seste vecer mistniho casu a uz to tu sumelo. Nekolik plchu uz tu s nama neni – evam, Kardiak, Tojefuk a usmevava hvezdarka slunicko Veram nekde preziva. (u)

        1. JISTĚŽE ZPOZA BUKU 🙂 . NEBÝT PÉDI, JSEM TAM ŠŤASTNĚ DOTEĎ. MÁVÁM PLCHOVI DO BĚLÉ (wave) .

          1. LOUK, DÍKY ZA MÁVACÍ POZDRAV. UŽ TO NENÍ, CO BÝVALO, JELIKOŽ CUKROVKA A NADVÁHA CHTĚJÍ SVÉ A HOKINEK UŽ TAKY NENÍ. PODRBEJ ODE MNE SVOJE DVĚ PSÍ STODŮLKY, JU?

    1. Jo jo Hani, taky mi při pohledu na fotku zvířátka s korálky místo očí, okamžitě vyskočilo – „plch…. Tojefuk … hodina plchů “ … jsou to hezké vzpomínky a je dobře, že díky těmto vzpomínkách jsou tu naši kamarádi stále s námi.

    2. LÍDO, TO JE NÁDHERA!! UŽ OD PRVNÍ VTEŘINY ČTENÍ MI NASKAKOVALY VZPOMÍNKY JAK HVĚZDIČKY A NAVLÍKALY SE SAMY JAK KORÁLKA NA NITKU.JE VIDĚT, ŽE MÁŠ OBROVSKOU LÁSKU KE VŠEM ŽIVÝM TVOREČKŮM A ONI TI TVOU LÁSKU OPLÁCEJÍ SVOU PŘÍZNÍ A DŮVĚROU.ONI DOBŘE VĚDÍ, ŽE TY JIM NEUBLÍŽIŠ. PŘIPOMNĚLA JSI MI TOJEFUKA A MBNĚ SE MOC ZASTESKLO PO NAŠEM HROMADNÉM PLŠIŠÁKOVÁNÍ. ANO, UŽ MOC PLŠIŠÁKŮ ODBĚHLO ZA DUHU, NĚKTEŘÍ( TŘEBA I MIRKA Z HOUSTONU) NMENÁVRATNĚ ZMIZELI V PROPADLIŠTI ČASU A VERAM ZAS PŘEŽÍVÁ NĚKDE V LÉČEBNĚ NEBO NEMOCNICI, NAPOJENÁ NA ŽIVOTADÁRNÝ KYSLÍKOVÝ PŘÍSTROJ. TVÉ POVÍDÁNÍ BYLO GELICE KRÁSNÉ A LÁSKYPLNÉ, ALE VE MNĚ VYVOLALO VLNZU VELIKÉHO SMUTKU. PLŠIŠÁKA CHŇAPKOSPACÍHO NESKUTEČNĚ ZÁVIDÍM, ALE JÁ UŽ BYCH ASI NIC PODOBNÉHO NEZVLÁDALA. MOŽNÁ JÁ OSOBNĚ ANO, ALE MŮJ NESPAVEC JIŘÍ BY SE PATRNĚ VELMI BRZDY ZBLÁZNIL. NO, MOŽNÁ, ŽE SE I NA TYHLE ZVÍŘECÍ RÁMUSY LZE JAKSI ČASEM ADATOVAT ZA SEBE MOHU JEN ÚPĚNLIVĚ POPROSIT, TAKŽE VOLÁM A ŘVU: „JEŠTĚÉÉÉÉÉ,PROSÍM!!!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN