BTW: Pro pravdu svou

BTW_dé_logoStojím na zastávce plné čekajících lidí a přemýšlím, zda mám nějakou naději, že se do autobusu dostanu s dětským kočárkem. Najednou vedle mě zazní jasný hlásek mého čtyřletého staršího syna: „Maminko, proč ten pán kouří, když ví, že se to nemá a bude nemocnej?“

 

 

Hm. Už je to zase tady. Malý Mistr Jan Hus. Konfrontace výchovných zásad se skutečností se dětem vysvětluje velmi těžko. Moje opatrná odpověď, daná zjevnou pozorností všech lidí v doslechu, dítko neuspokojila. „Když to neví, tak mu to řekni!“

Bylo mi trochu smutno. Jako vždy, když jsem musela dětem vysvětlovat, že ač existují pravidla slušného chování a zdravého rozumu, kterých by se měly držet, tak holt jsou i lidé, kterým nic neříkají. Což ovšem neznamená, že se budou zpochybňovat ona pravidla jako taková.

Ovšem na druhou stranu je konfrontace s morálně jednoduchým světem malých dětí osvěžující, a připomíná nám dospělým, že není správné nad pokřivenou pravdou či zásadami rezignovat. Mistr Jan se dal za svoji pravdu upálit. Po nás se obvykle jenom chce, abychom v případě špatného nebo nemorálního chování nemlčeli a aspoň něco udělali.

V této souvislosti mě něco napadá. Ve společnosti samozřejmě nikdy nechybějí nekompromisní zastánci všelijakých dílčích pravd. Je pro ně ovšem charakteristické, že mají tendenci – naštěstí většinou obrazně – upalovat nikoliv sebe, ale ty, kdo s nimi nesouhlasí. Na jejich příkladu potom vidíme, jak nejednoduchý je náš svět. Kompromis a uznání existence jiného názoru jsou přece absolutně nezbytné, pokud spolu mají lidé vycházet!

Jak se v tom tedy vyznat? Asi nejdůležitější je poznat rozdíl mezi kompromisem při vyjednávání z pohledu různých názorových pozic a jízdou na červenou. A já vám, milí Zvířetníci, přeju, abyste s tím nikdy neměli problém 🙂

 

(Psáno pro ČRo HK – http://www.rozhlas.cz/hradec/portal/)

Aktualizováno: 5.7.2013 — 22:42

112 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Milá Dede,
    na první pád Vám gratuluju k tomu, že jste babička.
    Ať vám vnuk roste ve zdraví a k radosti.
    Já už jsem babička 2,5 roku a je to krásné.

    Na druhý pád k článku. Pěkně napsané.
    Můj mladší syn Pája ve svých 4 letech řekl svému prastrýci, který před ním kouřil “ “ Nekuř, umřeš „.
    No jo, tak jsme mu to říkali. Naštěstí to vzal prastrýc s humorem.
    Bohužel teď je Pája dospělý a kouří.
    Mrzí mě to.

    Míša

    1. Je třeba mu to připomenout 😉
      Jen aby to nedopadlo jak v tom vtipu: Dědeček si rád lehával do vany do studené vody. Říkal jsem mu: „Dědečku, vylez z té vany! Nastydneš a umřeš!“ a dědeček vylezl z vany, nastydnul a umřel.

  2. Vítám na světě malého Zvířetníčka. Vybral si k příchodu krásný čas. Ať je z něho kluk jako buk a má se skvěle.

  3. Po dlhej neprítomnosti zavinenej dovolenkou sa začínam prehryzávať člankami.A k tomu krásna novina.Vítam Patricka medzi nami,nech sa mu tu páči,nech rastie rodičom i prarodičom k radosti!!!

  4. Milá DeDe!
    Tak ty jsi už babička ! No to je krásné ! Gratuluji, užij si to hodně dlouho! Vím že už jsi v předstihu napsala plno pohádek pro vnoučka, ale kdyby přeci jen jedna scházela, jsem připraven.

    1. WWW – děkuju a hned tě chytám za slovo – já moc PROSÍM o pohádku! Takovou z těch tvých 🙂 Třeba na krále Hurdálka si vzpomenu pokaždé, když musím něco vyřizovat v rádiu – má tam jmenovkyni! Tak prosím, nech se inspirovat současným létem a piš 🙂

    2. No, kdyby Dede náhodou žádnou pohádku nepotřebovala, tak já si ji ráda vezmu, milý www. (nod) V rodině bude další miminko, tak se taková krásná pohádka, jaké píšeš, vždycky může hodit. 🙂 (h)

      1. no Vavísku – co to slyším (teda čtu)? držím palce ať se vám narodí další krásné vnoučátko!!! (h) (h) (h)

        to synek?? nebo Lucka chce ke klukům ještě holčičku? 😉 😛

        1. Což o to, Lucka by asi holčičku chtěla, ale teď je na tahu Bobeš. 🙂 Ale je to ještě daleko, v první půlce ledna by měl přijít na svět malý kozorůžek či kozoroží holčička. (h)
          Za palce moc děkuju, Milce zatím pořád není dobře. 🙁

          1. hihi, ať je ráda, jestli „jenom“ blinká (chuckle) (y)

            já problila od cca 6.týdne do 6.měsíce, ale byla jsem jinak zdravá, vše bylo fyziologické – a v dnešní době to bohužel vůbec není samozřejmost

            božemůj, kozoroh!!!! no jestli to bude kluk, tak potěš pámbu – ti jsou hrozně tvrdohlaví a vždycky všechno vědí nejlíp ze všech, to si užijete (rofl)

        1. Dvojčata snad neeee! Ale konečně se do toho daly i nevlastní dcerenky, tedy zatím jedna. (y)
          Za tři čtyři roky pojedeme na dovolenou asi v maringotce. (chuckle)

  5. Děkuju moc za všechna přání (inlove) Vznáším se na obláčku radosti – chlapeček je moc pěknej a navíc s ním bdí jeho rodiče (blush)

    Io, díky za včerejší i dnešní velekomentáře – je v tom velikej kus znalostí a uvažování. (bow) Eh, co takhle někdy napsat nějaký ten rozhledníček? 🙂

    Obecně děkuju za napsaná zamyšlení. K tomu podle mě ty svátky jsou – aby se člověk zastavil a trochu zamyslel nad věcmi, na které v denním shonu prostě nemá kdy. (h)

    1. na obláčku radosti – to je pěknéééééééé (h)

      užívej si tu radost (no jo, nemusíš bdít, to je fajn, viď?), snad se taky dočkám

    2. Však jo, jsem ti slíbila ten o vývoji písma. (Spolíhám, že víš, jak ošetřit, aby se daly použít obrázky porůznu stáhlý z netu, když ti k nim dodám zdroj.) O herezích a koncilech a reformaci ještě nevím zdaleka tolik, abych si na nějaký koherentní moudra troufla.
      A taky ti dlužím Vandaly.

      K tomu bdění: nejlepší děti na světě jsou ty, který jsou příbuzný přes jedno koleno! Jsou z rodiny, dají se vychovávat a rozmazlovat a blbnout s nima úplně jako s vlastníma – a nemusíš je mít na krku furt. 🙂

  6. Tak dnes se mi konečně povedlo zbavit se všech fotorestů, stáhl jsem do počítadla obsah dvou karet, každá 32 GB, naštěstí ne plné a fotky zeditovat, převést do TIFFu, (každá kolem 68 MB) a uložit. Je toho fůra a složka Kytky 2013 už je pořádně nafouklá. A zjistil jsem, že na té Beskydské podmáčené loučce v údolí Kněhyně, je orchidejový ráj. Prstnatec májový, prstnatec Fuchsův v bílé verzi, (vzácný), prstnatec plamatý pravý, prstnatec plamatý sedmihradský (také bílý a vzácný, i když tam jsou jich desítky), kruštík bahenní, který rozkvete až tak za 14 dní a mečík, buď střechovitý, nebo bahenní. (podle odborné literatury střechovitý ale podle rozpoznávacích znaků z téže literatury by to měl být bahenní). Na přesné určení si troufnu až během příštího týdne po návštěvě Kerska, kde mají být na 100% ty bahenní. Je potřeba získat srovnávací materiál. A zjistil jsem, že foťák Samsung NX 20 s adaptérem pro závit M 42 a objektiv Pentacon Elektric 1,8 z Praktiky LLC je suprová kombinace, i když nepohodlná, protože clona i ostření jsou pouze ruční záležitost.

      1. Krakonoši, obtížně se na tom blogu orientuju, ale co jsem nakoukla, tak jsou tak krásné fotky (když sjedu níž a ještě níž pod houby, které mě přiznám se moc nezajímají – je tam FLORA) 🙂 (y)

        1. Kamarád, který ten blog tvoří a provozuje, je hlavně houbolog, ale orchideje také může. A jako bývalý novinář je občas děsně ukecaný. Jinak je na tom podobně, jako já, (já dva stenty, on čtyři bypassy a ještě něco s plícemi), ale dokud se můžeme hýbat, tak se holt hýbáme, i když už to jaksi není ono, před 40 lety to šlo o něco líp, o jsme byli oba mladí a krásní. Dnes už jsme jenom krásní.

  7. Pro pravdu svou… ja ti nevim, Dede. Nekdy se mi zda, ze tech pravd je na svete presprilis a lidstvo se za ty sve ruzne tzv. pravdy fackovalo od nepameti. Jiste, jsou jiste pravdy, na kterych se skoro vsichni muzeme shodnout. A pak jsou pravdy naprosto objektivni, jako ze slunko rano vyjde, nebo ze bratrske armady vstoupily do CSSR. Jsou vedecky dokazane pravdy. Ale vetsina tech tzv. pravd jsou spis nazory nebo postoje Muj manzel je studánka čirá plna ruznych pravd, ktere ma potrebu na potkani kazdemu oznamovat. A kdyz s nim nekdo plne nesouhlasi, tak se zmeni ve svateho bojovnika, protoze jeho nazor je Pravda. Coz bylo zajimave, kdyz jeste pracoval. 🙁 Cimz netvrdim, ze by si jeden nemel stat za svym nazorem nebo postojem. Konec koncu, ja jsem setsakra zaplatila za sve nazory. Ale kdyz kazdou prkotinu hned nazvem Pravdou, tak vlastne tech malo pravd, co existuje, rozmnelnujem.

    Zpatky k Dede clanku – nevim, jestli Mistr Jan mel ve vsem pravdu, ale byl hrdina, ze si stal za svym nazorem. A nebyl fanatic. Toz tak.

    1. To je strašně těžký – když se přestanou diskutovat různý postoje, dojde k jejich rozmělnění a devalvaci. Stačí kouknout kolem – morálka jde do kýble expresní rychlostí.
      Jenomže je rozdíl mezi diskutovat a mlet furt dokola a neposlouchat protiargumenty.
      Jenomže jak takovej člověk přesvědčenej o síle vlastního postoje pozná, kdy přestal diskutovat a začal házet protivníky do sumárního pytle „blbej, nepoučitelnej“?

      Dobře se diskutuje na příbězích.
      Ale aby to šlo, musí existovat společná báze – diskutující musí mít společný základ, ze kterýho vycházejí. A když se zrelativizuje všechno…
      Účastnila jsem se poměrně dlouho diskuse na téma šikana (na bázi jednoho knižního textu) a na téma měření stejným metrem. Jsem z té diskuse velmi rozčarovaná. Jako by si lidi už nedokázali představit na místě obětí samy sebe. Jako by pro některé platilo, že cíl světí prostředky a slavné jméno zakryje všechno…
      Tak pokud se Chet potkal s něčím podobným, ani se jeho zápalu nedivím. 🙂

  8. Hlásím návrat na značku. Tady proběhlo tolik skvělejch článků, že nemám sílu komentovat extra, fotky jdu prohlížet.
    Milá Dede, obrovská gratulace, budeš určitě skvělá babička. Malýmu hodně zdraví a štěstí (inlove) .

  9. Přeju všem krásnou slunečnou neděli. V prvé řadě též gratuluju babičce Dede k vnoučkovi!!! Ať se mu na světě líbí (h)

    příští týden mám opět po roce tábor s dětma a pejskama, počasí se zatím tváří slibně….jen dětí máme letos docela dost, 17 kousků, moc se na ně těším….znám dva pejsky, našeho Terrynka (chuckle) a jednu zlatou retrívřici Amy. Jinak to bude překvapení pro všechny zúčastněné….

  10. Jan Hus….no jo no, kdysi jsem nad Vávrovými filmy taky, nadskakoval vzteky co mu to ti zlí udělali, ale když jsem časem zjistil že on nebyl upálen ani tak proto, že by „bránil pravdu“ ale proto že hlásal bludy (například ten o predestinaci je velmi výživný), zjistil že husité se nechovali o nic lépe než křižáci, přečetl si co byli zač sekty od nich odštěpené, jako třeba adamité…tak mně to všechno nějak přešlo.
    Článek je výstižný, malý děti odhalují rozpory mezi učením dopělých a realitou nemilosrdně a rychle, he he. Gratuluji k vnoučátku.

    1. Ono to zdaleka není tak jednoduché.
      Za prvé se musí vzít v úvahu, jaká byla tehdejší situace. Dva papežové (a to ne poprvé), v jednu chvíli dokonce tři. Silné rozdíly mezi původním učením církve a politickou realitou – například to, zač byly vyhlašované odpustky. (Tzn. odpuštění všechn hříchů, když člověk buď zaplatí nějakou sumu – to by ještě šlo – nebo provede nějaký čin. To by taky šlo, pokud by tím činem obvykle nebyla účast v křížové výpravě, které se touhle dobou konaly proti Evropanům. Čili už nešlo o křížové výpravy jako za Přemysla II. – christianizace Pobaltí, ani o znovudobývání Jeruzaléma, což oboje lze víceméně pochopit a souvislost s vírou nebo „svatým skutkem“ vysledovat. V Husově době ale už šlo o trestání králů, kteří odmítali poslouchat papeže.) Ta predestinace obecně myslitele této doby zaujala, byl to způsob, jak si dokázali vysvětlit, že některým lidem se dařilo dobře, i když nedělali nic extra, zatímco jiným lidem se dařilo špatně a oni, jak už tak je v lidské povaze obvyklé, z toho zatrpkli (a nadávali, co že jim to Pánbůh přinesl). Jen málo z nich se dovedlo chovat jako biblický Jób. (Potřeba si uvědomit, že „dařilo se špatně“ může v této době obnášet opakované vypálení domu nebo statku, vyvraždění půlky rodiny, opakovanou neúrodu na polích a vymření půlky rodiny hladem – docházelo k silným klimatickým změnám, podobně jako dneska – nebo vymření půlky rodiny na mor. „Dařilo se dobře“ naopak znamená, že daná rodina přežila všechny kolem se ženoucí příšernosti v zásadě celá, živá a s trochou jídla do zásoby a střechou nad hlavou. Nebo teda navíc ještě s hromadou peněz, ale katolická církev nepovažuje hromadu peněz za tak silný ukazatel dobrého života jako budoucí protestantské… a to je námět na docela jiné zamyšlení.)
      Hus měl námitky proti:
      – prohnilosti církevních úřadů – věnují se víc politice nebo neřestem, než pastorační činnosti;
      – knězi, který sám žije v hříchu – Hus tvrdil, že náboženské úkony prováděné tímto knězem jsou neplatné. Nebyl první ani poslední, kdo to tvrdil – poprvé se tenhle názor objevil už u ariánů. Oficiálně to je blud, a proč je to blud, se zjistí, když se člověk trochu zamyslí nad důsledky: kdo by měl rozhodovat, jestli je daný kněz dostatečně čistý? Prostor pro korupci jak stádo krav. (Doufám, že některý z místních historiků doplní, který koncil rozhodl, že není důležité, jak čistý nebo špinavý je kněz – respektive že to je důležité pouze pro jeho osobní spásu a nemá to vliv na platnost nebo neplatnost jím prováděných úkonů.)
      Na jednu stranu je třeba souhlasit, že kněz (podobně jako mistr nebo pán) by *měl* být vzorem pro svoje lidi. Na druhou stranu – všichni lidé jsou omylní a chybující. Potíž nastane v momentě, kdy se společnost dostane do takového stádia vývoje, že kněz (nebo mistr nebo pán) se už necítí *morálně povinován* žít nejlíp a nejmravněji, jak jen dokáže. A společnost v Husově době se do toho stádia dostala;
      – proti zneužívání odpustků jak ve finanční, tak ve skutkové podobě;
      – proti křesťanům, kteří jen dělají náležité pohyby a vyslovují náležitá slova, ale podle Kristova učení nežijí (toto je to jeho učení o predestinaci – tvrdil, že ti, kteří dokážou za daného šíleného stavu věcí stále ještě žít podle Kristova učení a mít ho i v srdci, ne jen na jazyku, jsou vyvolení ke spáse, zatímco ti, kdo to nedokážou, jsou bez ohledu na počet koupených nebo odsloužených odpustků kandidáti na muka pekelná. Srovnáno s Kalvínovým učením o predestinaci je to nebe a dudy a na rozdíl od jádra Kalvínova učení to ani nejde proti duchu NZ);
      – tvrdil, že hlavou církve není papež, ale Kristus (hodně sporný bod, protože pokud vím, hlavou církve je Kristus zastoupený na zemi papežem; na druhou stranu v době dvojpapežství toto *je* návrh řešení a ten koncil, co Husa odsoudil, se primárně sešel proto, aby vyřešil schisma, ne Husa, a schisma vyřešil tak, že prohlásil, že papeže odvolává sněm);
      – a možná ještě něco, co jsem vynechala.
      Upálit se nechal proto, že opakovaně tvrdil, že se bludného učení vzdá, pokud mu dokážou v disputaci, že ten který článek učení je v rozporu s Biblí. Oni mu dokazovali, že je v rozporu s dogmatem. On tvrdil, že Bible stojí nad dogmatem.
      Za svoje následovníky (husity) nemůže. Dokonce bych si troufla tvrdit, že by se od nich byl distancoval, stejně jako to někteří jeho žáci ostatně udělali.
      Heretici typu adamitů byli odjakživa, jen si tu a tam dali nové jméno.
      Svým způsobem, podle tehdejší podoby dogmatu, heretik byl. Na druhou stranu, myslím, že se za něj sám nepovažoval, že se považoval za reformátora. A církev potřebuje reformátory (i ty, kteří hraničí s herezí), to je způsob, jak se církev v čase vyvíjí.
      Například dnes je poměrně široce přijímán názor, že křesťan, který nežije podle Kristova učení a má jenom na rtech správná slova a chodí, kam má („svíčková bába“), není na cestě do nebe.
      A názor, že Písmo je víc než dogma, rozvinuly do velmi široké podoby snad všechny protestantské církve, co vím. A v katolické církvi taky došlo k tomu, že se začal klást větší důraz na text Písma – například se lidi začali zajímat, co že to tam vlastně stojí a jak že je to v jejich národních jazycích a co že to znamená a tak. Ona ta nevzdělanost obyčejných lidí byla i na konci středověku dost veliká.
      A přemýšlení o významu psaného slova v téhle civilizaci není zrovna na škodu. Naopak je známkou úpadku, když lidé nad psaným slovem (nebo vyřčeným argumentem) přemýšlet nechtějí. Nebo už nedokážou. 🙂

      1. Io, perfektne sepsane. (bow) (bow) Jak jinak, ze ano? 🙂 Libilo se mi, ze jsi odlisila Jana Husa od Kalvina. Protoze kdykoliv jsem cetla o Kalvinovi, tak jsem mela malem husi kuzi z toho chladneho srdce a fanaticismu.

        Jinak, na odlehceni, mi tvuj vyklad pripomnel moji maturitu z dejepisu. Dostala jsem otazku na Jana Husa. Ucili nas ve skole, ze Jan Hus byl spolecensky reformator. Jenze ja jsem se zas tak moc neucila ze stredoskolskych ucebnic – nuda; ale chodila jsem do univerzitni knihovny. No a tak jsem na to spolecenske reformatorstvi zapomnela, a nadsene jsem komisi vypravela o nabozenskych reformach, atd. Bylo to v r. 1970 a normalizace v plnem proudu a u komise sedel nejaky pohlavar z okresni inspekce. Muj ucitel dejepisu na mne zacal divoce mrkat – znameni, ze jsem na spatne ceste. Tak jsem krapet přešaltovala a povidala, ze zreformovana cirkev by vzhledem k jejimu vlivu znamenala i spolecenskou reformaci – coz zas neni tak uplne od veci.

        1. Teda u toho zelenýho stolu bych chtěla býti muška jenom zlatá!

          Z Kalvína mám taky husí kůži. Jak dokážu pochopit všechny ostatní reformátory, tak Kalvína fakt ne. Nejde mi na rozum, jak může mít někdo představu Boha tak příšerně zvrhlého, že stvoří lidi, kteří nemůžou jednat správně, a pak je potrestá peklem za to, že nejednali správně. Jednak jsem příliš silnej zastánce svobodný vůle (a ergo implicitní možnosti jednat tak, aby byl člověk spasenej, i když si člověk už parádně pos*al, co mohl – vždycky mu to může dojít a může celej zbytek života strávit odčiňováním toho, co napáchal, naděje je to malá, ale podle mě důležitá), jednak se mi Kalvínův názor poněkud tluče jak se Starým, tak s Novým zákonem. 😀 Ne že by ve Starým netekla krív, ale zlej a poťouchlej Hospa fakt netoto. To spíš šéf z opačnýho konce, ten jo. 😀 Tak jsem jaksi nepochopila, odkud to Kalvín vzal.
          (Teda pochopila – von měl takovýho príma tatíka… v podstatě Kalvínojc Hospa v lidským měřítku.)

      2. Io vyborne, skvela zkratka. Jen s temi odpustky bych jeste dodala, ze to byl jeden z duvodu, proc dal od neho ruce pryc Vaclav IV, neb a protoze z nich mel svuj dil a Husovi se tak podarilo napadnout jeden z ekonomickych piliru nejen cirkve, ale i krale. Od te doby to s nim slo z kopce. Krome toho, dokud Hus sve teze kazal na univerzite a poslouchali ho vlastne „odbornici“, dalo se to zkousnout, ale jak s tim sel na verejnost a bylo z toho lidove pozdvizeni, tak to bylo uplne jine kafe.
        Ale pricin, proc byla krize ve spolecnosti bylo hodne, tak by nas ty husitske valky cekaly at tak ci tak.

        1. Věrná pravda. A na hranici šel, protože Zikmund v jistém bodě jednání nechal koncilu vzkázat, ať s ním udělají, co chcou, jenom ať ho pro všechny svaté neposílají zpátky do Čech. Takže oni ho prohlásili kacířem a heretikem a předali světské moci s doporučením, aby bylo šetřeno jeho života, čímž si parádně umyli ruce.

          1. Jako obvykle. My jsme ti hodní a zlatí a na špinavou práci si vždy někoho najdeme, aby to nebylo na nás. A spousta jedinců ducha mdlého jim to baští.

  11. Dede, gratuluji šťastným rodičů, Tobě a malému Ppatrikovi přeji do života aby mu bylo dáno poznat svět a lidi,tak jako Tvým dětem. Užij si to. (inlove)

    Nad pravdou přemýšlím stále,hlavně nad tím, že ten kdo má pravdu je často vysmíván a dehonestován a ne každý to vydrží. Asi tak. (wave)

  12. Velikánská gratulace Dede, přeju malýmu chlapáčkovi všechno nejlepší!
    Moc moc přávidím, no, já se taky dočkám…. 🙂

    1. (rofl) už potřetí jsem četla „malému chlupáčkovi“ a nějak mi to nešlo dohromady

      1. Chichi – teda, nevím, jak vypadá malý Finrodek (shake) , ale když mi přinesli poprvé ukázat Terezku, tak jsem měla dojem, že mi přinesli tuleňátko – velké oči, žádné uši (to ovšem vydrželo prvních čtrnáct dnů, pak to byl spí malý netopýr – ale pstttt při konfrontaci popřu) a na hlavě SRST – takže malý může být klidně i chlupáček – ovšem ten nejkrásnější na celém světě (nod)

        1. ale dyť jo, miminka jsou osrstěná!!! tuším lanugo se tomu říká…Ygo, copak SRST na hlavě, ale kamarádky synek měl betelně chlupatý celý záda 😀

          1. No jo Bedo – jenže ostatní maminky svým miminkům načesávaly již kohouty, kdežto já do roka mohla akorát tak kartáčem (tenkrát ještě ne psím (chuckle) ) načesávat přes šablonu šachovnici, jak ji mají závodní koně na zadku. Ale – široko daleko nebylo hezčího a roztomilejšího tuleňátka (nod) .

  13. Vyšel červencový Betí týdeníček http://drporkert.com/dogy/images/beta/0713/index.html

    jo a pochopitelně tam trošku Betka kecááá, když píše, že už tak neřve u plotu. Ano (wait) – neřve na každého, ale na skoro každého. A na psy všechny… Jen je fakt, že když tvrdě spinká na trávníčku, že jí někteří proklouznou (chuckle)

    a abych nezapomněla…
    hezkou neděli všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm , co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

  14. Milá Dede, milý FF, posílám velikánskou gratulaci, užívejte si radost z narození malého Patricka plnými doušky! 6.7.2013 je moc hezké datum.
    Dede, přeji Ti, aby sis mohla prvního vnoučka brzo pochovat! (h)

  15. Se zájmem jsem si přečetla včerejší a dnešní zamyšlení a velmi poučnou diskuzi. Vždycky žasnu, kolik chytrých mozků chodí to téhle hospůdky posedět a podebatovat. No a já virtuálně naslouchám.

    Když už je dneškek o pravdě, tak jen chytré rčení – „Když budeš mluvit pravdu, nemusíš si pamatovat lež“.

    Vřelá gratulace novopečené babičce Dede (dědečkovi i strejdovi) a pyšným rodičům. Malý klouček je ranní ptáčátko, tak mu přeji, aby v životě doskákal hodně daleko -chytrých genů má v rodinném vínku spoustu, stačí si vybrat. A samozřejmě aby byl zdravý jako buk.

  16. Dede, gratuluji k vnoučkovi. Uvědomila jsem si, jak se mění s dobou babičky – dnes jsou to ženské plné života, které si většinou ani věk nepřipouštějí. Moje babička mi umřela, když měla pouhých 58 let, byla jen o osm let starší než jsem teď já. Co si ji pamatuju, tak nosila šátek, v zimě důchodky, nákup vozila na kárce, prostě stará ženská…, asi se ten svět opravdu za těch 35 let změnil.

    1. Ivo, to není dobou. Moje přeslicová babička mi umřela před víc, jak padesáti roky. To mi bylo 12 a jí 63 (úraz v práci a následně embolie). Byla to čupr ženská, že na ni do konce jejího života děda žárlil 😉

  17. Gratulace mladé rodince. (h) (rose1)
    Užívejte si s Patrickem každý okamžik, protože čas letí a to tak že děsně!!!

  18. Děkujeme za gratulace, porod šel doslova jako po másle – teď budeme tři dny v porodnici a pak už hurá domů! Patrick je zvědavý a zatím – musím zaklepat – celkem hodný. Když jsem někdy kolem půlnoci svištěl po dálnici do Tønsbergu s Aniou do porodnice nadopovaný Redbullem, ještě jsem nevěděl, jaké štěstí to bude ho uvidět se poprvé nadechnout a podívat se na svět.

    1. Blahopřeju Ti, milý FF, a gratulaci posílám i Anje, pozdravuj ji, prosím. Ať je Patrick šlechticem ducha. (h)

    2. Gratuluji k synkovi. Ona ta hodnost přejde, vždyť je jen pár hodin na světě, unavený cestou na světlo. Za ty tři dny v porodnici si odpočine a doma už bude mít na zlobení sílu.

    3. Finrode, gratuluji tobe i Anje ke klucikovi Patrickovi. Hlavne hodne zdravi stesti a pohodicky pro vas vsechny a vubec vse nej, nej, nej. A babicce Dede preji krasne babickovstvi a dedeckovi Martinovi dedeckovstvi a hlavne hodne rozmazlovani, protoze to je uloha babicek a dedecku..

    4. Gratuluji šťastným rodičům i prarodičům. Další krásné miminko, andílek s čertíkem v těle. Mamince přeji, aby bylo dost mlíčka a malej ji nechal taky někdy vyspat, tatínkovi hodně inspirace při vymýšlení her a zábav a babičce a dědečkovi, aby si to moc užívali.

    5. Milý Andy – přeji vám všem hlavně zdraví a pohodu … a neztrácejte humor (nod) – někdy to dá dost práce. A užívejte si každou minutu, děti tak neskutečně rychle stárnou (h)

    6. milý Finrode!
      Nyní se rodí „jiné“ děti. Jsou nějak předem naprogramované, ony ví, co je správné a špatné, co je přirozené, co je v souladu s chodem Země a vesmíru. Ony nepotřebují učit, ony vědí, potřebují jen doprovázet a nerušit.
      Takže mohu jen popřát, ať mu nebráníte v jeho „uvědomění“, ať jej doprovázíte v tom nejlepším slova smyslu a nebráníte mu v jeho rozletu.
      Držím moc palce!!!!

  19. Dede, díky. Zase jsi mi nastartovala přemejšlení na téma: „Uteče můj opat před tou popravou, když ho Hugh přijde zachránit, nebo neuteče?“ Protože si Zana přála, aby přežil, tak utéct musí. Zásadní otázka je, co je pro něj o tolik důležitější než jeho slovo a přesvědčení, že je proti Jindřichovi VIII. v právu.
    Pouhé přežití dvou spolubratrů bude zřejmě málo. Zdejší život je dočasný.
    Bude muset jít o ten věčný.
    Chudák malá, to mu to teda chystám. V reálný historický verzi svého života šanci couvnout neměl.
    Hus jo, a necouv.
    Nebo si taky myslel, že ji nemá?
    Těžko soudit. Zpětně je to vždycky jasnější. (A o Husovi vím teď o dost míň než o svým opatovi.)

    1. io – já jsem před pár lety napsala a popsala, jak to vlastně bylo, v takovém článečku. Leč článekček na starém Šumavákovi, server skončil, s ním i archiv, takže článek jen u mne v písídle – odkaz dáti nemožno. Takže už jsem článek našla a promptně pošlu Dede. Snad mě nezbije, že jsem to neposlala dřív …. nenapidlo, no ….

    2. Hmmmm … ještě tu zbývá poslední šance, totiž že má opat tak dobré přátele, že ho v jeho vlastním zájmu praští něčím přes hlavu a unesou ho proti jeho vůli … jak by se chudák srovnával s tímhle řešením?

      1. Tohle právě Hugáček prohlásil, že z úcty k opatovi neudělá. A Hugáček je ten, kdo má v rukách meducínku na zdrhnutí.
        Oni teda ti další dva, co mají bejt picnutý spolu s ním, prohlásej, že bez něho nejdou, ale to jsou jenom o kousek blíž k řešení.

          1. Já tu pouhý muzikant. Když nenapíšu, co moji kluci diktujou, a udělám si to jednoduchý, tak ty potfory hnedka přestanou diktovat… (bug)

  20. Na Staroměstském náměstí se demonstruje proti církevním restitucím. Papeži Františkovi má být předán dopis, (prostřednictvím našich církevních představitelů; kdepak asi skončí?) a nechybí transparenty s nápisem: Kdyby Hus dnes žil, Duka by ho upálil!

  21. Jj – jela jsem s asi 6 letým Honzíkem tramvají a když přistoupila starší paní, zvedla jsem Honzíka ze sedačky, aby ji pustil sednout.
    Baba kydla na sedačku, jak když pleskne lejno, tvářila se zavile …. a nic.
    Honzík chvíli vydržel. „Teto, ta paní neřekla děkuju“, konstatoval ukřivděně.
    Co zbývalo … „Asi ji to maminka nenaučila“, pravila jsem v očekávání odvetného útoku.
    Vypuklo inferno! Bába ječela, tramvaj cinkala a řidič brzdil v domnění, že se mu tam perou chuligáni…
    😀

    1. Jak tohle znám, Rputi 🙂 .
      To tuhle naši mládenci pozorovali nějakého frajera, který byl líný ujít deset metrů na přechod a deset metrů od přechodu a bral to z bodu A do bodu B po přímce: hup přes zábradlí, trap přes koleje, hup přes druhé, šup přes svodidla, trap přes čtyřproudovku, hup na chodník … a pak musel zabrzdit, protože moje tehdy tříletá dvojčata se mu postavila do cesty a pravila: „Pane, Vás maminka nenaučila přecházet po přechodě? Zasloužil byste na zadek!!! “
      No, nevztáhl na mě ruku asi jen proto, že byli okolo lidi. 😀

      Dede, máš pravdu. Najít odvahu pro to nemlčet, nedívat se jinam, neschovávat hlavu mezi ramena, ale najít odvahu konat. I v maličkostech.

      1. Pozor! Máme svobodu, takže se může dělat i to, co je zakázané. Jenže se svobodou je nedělitelně spjatá i zodpovědnost, takže: Pokud je někdo… no, řekněme neukázněný a toto udělá a policajt ho při tom nechytí, tak se nic neděje. Ale pokud skočí pod auto, nebo tramvaj, už je to o něčem jiném. Problém je v tom, že v tramvaji to pro stojící cestující nedopadne dobře, Autu se pomačká tvář a řidiči budou policií popotahováni, protože mají mít křišťálovou kouli a vědět, že jim tam může někdo hupsnout. Jo, když se chce, tak se dá z jednoduché věci udělat velmi snadno neřešitelný problém. Na dráze je to jednoduché: Na kolejích nemá nikdo co dělat a pokud vlak někoho přejede, je to jen a jen jeho smůla a pozůstalí mohou být popotahováni ohledně náhrady způsobené škody, kterou sice pojišťovna zaplatí, ale je tu možnost regresu. Kdyby toto platilo, s výjimkou zeber, i na silnici, tak by neukáznění hazardéři brzy vyhynuli a s ukázněnými by problémy nebyly. Policice v ČR konečně smí neukázněným řidičům, (trestná činnost, alkohol za volante, řízení bez ŘP) bez náhrady zabavovat vozidla, jsem zvědav, jak to bude účinné.

  22. Eh, úžasné OT – právě jsem se stala babičkou 🙂 Anie a Andymu se narodil syn, máme malého Patricka. Jupííííí!
    (inlove) (party)

    1. Gratuluji prarodičům, šťastným rodičům a vůbec všem v rodině, co se teď radují 🙂 a malému Patrickovi přeji do života jen samé štěstí a pohodu (sun)

      🙂

    2. Milá Dede, gratuluju velice celé rodině, protože předpokládám, že malým princem budete postiženi všichni (h)

      Já jsem se starším Sebíkem u ségry v Řecku a mladšího dvouletého hlídají mí rodiče na chalupě. Užívají si tam neskutečně, až lituju, že u toho nejsem a nemůžu je vidět…

    3. (inlove)

      Hurá – první očekávané miminko těchto dní je vykulené na svět. Neteřka je stále celá – včera jsem s ní mluvila. Pozdravuj rodičovstvo a užijte si tu radost.

      1. Babííí a prooč a babííí podívej, a babííí pojď sem a babííí, já tě mám rád,raduj se a těš se, gratuluju!

    4. JUPÍÍÍÍ Maličkému Patrickovi a celé jeho rodině přeju Boží ochranu, zdraví, lásku, životní štěstí a pohodu. (sun) (h) (rose) (hug) (party)

    5. Milá Dede (inlove) , je asi víc než symbolické, že se malý Patrick narodil právě v tento den. Tak ať se v životě moc nepopálí 🙂 a ať jsou všichni zdrávi. (h)
      Hlásím návrat z šicího tábora, neskutečně to uteklo. Bohužel.
      Přeju všem krásný den. (h) …. jo, Dede, děkuju Ti za pěkné zamyšlení. (y)

    6. Přeji hodně zdraví celé rodince a hodně radosti z kloučka. Ať vám pěkně roste a prospívá. (h)

    7. Milá Dede, tak teď vyzkouším jestli funguje klávesnice před pár dny posilněná vitaminovým zálivem. A helemese ona se nesložila pod tíhou antioxidantů. (chuckle)

      Jsem sice babča ale babička tedy ne. 🙁 Tak si to milá Dede užívej s celou svou rostoucí rodinou. Myslím že Patrickův příchod potěší i vaše čtyřnožce. Ani se nenaděješ a budou běhat po zahradě všichni tři. Náš klouček měl ochránce Baču, malý Patrick bude mít ochránce, vlastně ochránkyně hned dvě. Co si může přát víc? (inlove)

      Pssst, pssst! Musím se přiznat že ti to trochu, co trochu, že ti to strašně moc závidím. Ale to neznamená že vaší rodině nepřeji tu velikánskou radost. Těším se že budeme s malým Patrickem virtuálně seznámeni. (clap)

    8. (h) gratulujeme já a všichni tři (cat) (d) a přejeme malému Patrikovi krásný šťastný život (h)

    9. Dede, gratuluju (inlove) Maličkému Patrikovi přeju ať ho životem provází radost, štěstí, zdraví a plná náruč lásky (sun)

    10. moc gratuluji k povýšení do kategorie babiček (h)

      a rodičům a zbrusu novému miminkovi jen to nejlepší do života (všechno teď bude nové) (h)

    11. Dede, to je nadherna zprava. Gratuluju cele rodine a Patrickovi preju, at vyrusta v dobrem svete, kde si muze rozvinout svuj potencial. Zda se ale, ze ma dobre nakroceno. A samozrejme lasku, zdravi, srandu… A pamatuj, Dede, babicky jsou na svete I proto, aby ta vnoucata rozmazlovaly aspon o stupen vic, nez svoje vlastni. (inlove)

    12. Hurá sláva a nazdááár – vítej milý Patricku na svět, ať jsou ti sudičky nakloněny a darují ti do života to nejlepší. Veliké blahopřání rodičům i prarodičům.

    13. Připojuji se ke všem gratulantům, ať Patrick roste a dělá jen radost rodičům a rodině vůbec.

  23. Dobré sváteční ráno, ano, někdy je opravdu těžké dětem vysvětlovat, proč tolik lidí porušuje třeba i základní zásady slušného chování. Ale snažím se vytrvat a vysvětlovat a jít příkladem. Ne vždycky se mi to daří dokonale, ale dělám, co můžu, nevzdávám to, třeba se něco málo podaří.

    1. ty učíš ty maličké (to je nesmírně důležité a nezastupitelné). Já občas bojuju s tím, jestli fakt těm mladým dospělým lidem mám sdělit, že cpaní se svačinou uprostřed hodiny není slušné… že telefonování uprostřed konzultace taky není nejvhodnější… že se zdravíme… Někdy je až trystní, co všechno neřeší.

      Ale neplatí to pochopitelně obecně – řada je úžasně vychovaná, usměvavá, veselá… radost se s nimi bavit

      1. Sděluj! Já takhle po postupným okorávání ze stran studentů přišla jako student k paní Halířové a ta sakra dbá na dobrý mravy – a nevěřila bys, jak rádi se od ní necháváme seřvávat, všichni od té patnáctky po toho padesátníka.
        Krom toho to má vliv na milionkrát lepší soustředění. Uděláme víc práce za míň času, i když u toho řešíme etiketu a samozřejmě nezbytně remcáme.

  24. hezkou sváteční sobotu všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm , co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Umíš, Dede, umíš móóóóc dobře myšlenky zabalit do slov (nod)
    Jdem ven (wave)

    1. psík zatím šlape docela dobře (zhoršení očekávám za týden – až bude tabletka dobíhat…) takže jsme dali celý „základní houbový okruh“. Tj. asi hodina ve velmi obtížném terénu. Na balvanech v potoce jsem lehce havarovala já – Betka se mi posmívala, že ona jde vodou a ta na rozdíl od kamenů neklouže… Co se týče hub – rostou jen růžovky. Ale je jich dost a nejsou sežrané od červíků… Budou k obědu.

      Jinak je v lese jak v prádelně – tropický deštný prales má asi vlhkost obdobnou…

  25. „Hledej pravdu, slyš pravdu, uč se pravdě, miluj pravdu, braň pravdu až do smrti…“

    Pro mne byl od mala mistr Jan Hus spojen se Zdeňkem Štěpánkem, co na tom, že ve stejném filmu hrál i Jana Žižku a následně ve všech dalších… proplakala jsem u těch Vávrovývh filmů moře slz nad nespravedlností a statečností lidí,co se šli pro pravdu bít…

    Návštěva Betlémské kaple, která není původní, mi jen připomněla opět ty 4 snímky, co mne poznamenaly. Ale Kostnice, tam to bylo jiné. Opřela jsem se o zeď domu č.p. 64,zavřela oči a slyšela vzdálený rumrajch všech,co se tehdy do tohoto městečka ve jménu ekumenického koncilu sjeli… vzpamatovala mne až voda Bodamského jezera.

    A pak přišel ten okamžik , kdy jsem viděla Obecnou školu.. ano,všem se vybaví okamžik,jak Igor Hnízdo vypravuje o Husovi a žáci pláčí
    http://www.youtube.com/watch?v=ui912tqV88M
    no co vám mám povídat,brečela jsem s nimi…

    A Dede mi do hlavy nasadila otázku: Kdy a proč se z malých Janů Husů stanou ti,co už pro ni „nehoří“ …

    1. V okamžiku, kdy jsou postaveni před volbu, zda mít pravdu a být bez práce a perspektiv, nebo raději držet ústa, dělat, že o nic nejde a mít aspoň na chvíli jistotu, že výplata bude. Nedávno se profláklo, že kdosi nechal v rámci boje proti kůrovci postříkat nejcennější oblasti NP Šumava jakýmsi insekticidem, samozřejmě širokospektrálním, tedy vše ničícím. Kdo myslíte, že to odnese? Ten, co to nařídil, nebo ten, co pod pohrůžkou ztráty zaměstnání nesmyslný rozkaz nechal realizovat?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN