ČLOVĚČINY: Co, jak, kdy a kde

Jistě mnozí, kteří toto čtou, ví, že pisatel má neposlušné tělo. Jaksi se mu rozpadá věkem a opotřebovaností. Zhruba před sedmi týdny zase řeklo náhle ne, a tak jsem nemohl skoro vydechnout a pomalu se nemohl, ani pomocí hole, došourat na útočiště trpících. Jaksi jsem to zvládl, a tak bažant i postelová mísa zůstaly ležet nepoužity.

 

Skoro čtrnáct dnů jsem v poloze ležícího střelce pilně trénoval na truhlu. Zato jsem toho hodně přečetl, ono furt civět do stropu moc zábavné, povzbudivé a inspirativní není, i když myšlenky se v kebuli prohání jako tajfůn. Jaké, o tom taktně pomlčím, ono by se to stejně publikovat nedalo.

Po dlouhé době jsem opět sáhl po staré optimistické knize. Poprvé vyšla v roce 1950 v angličtině a do roku 1974 se dočkala osmnácti vydání. Napsal ji pan Immanuel Velikovský, http://en.wikipedia.org/wiki/Immanuel_Velikovsky rodák z ruského, ještě carského Vitebska. Pán nadmíru vzdělaný na univerzitách v Moskvě, Berlíně, Vídni a Edinburku, současník a spolupracovník Alberta Einsteina a Sigmunda Freuda.

Tento pán, ověnčený akademickými tituly ve svých několika knihách na základě pečlivých studií historických textů a legend domorodého obyvatelstva vyvozuje a elegantně dokazuje, že před zhruba 3500 lety, v době deseti ran egyptských a exodu Židů z Egypta, došlo ve sluneční soustavě a tím i na Zemi ke kosmické katastrofě. Však kniha se jmenuje „Worlds in collision“, tedy „Kolidující Světy“. http://www.youtube.com/watch?v=B6wsxnCLmr0

Jeho argumenty podpořené historickými texty z Mexika, Severní, Střední a Jižní Ameriky, Číny, Indie, Mezopotámie, Egypta a samozřejmě i z Talmudu a starého zákona v Bibli, jsou značně přesvědčivé. Je to opravdu inspirativní čtení o následných kosmických katastrofách, které se udály před 3500 – 2730 lety. Ale to není, o čem jsem dnes chtěl psát. https://www.google.com.au/search?q=Immanuel+Velikovasky&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a

Asi před deseti dny začalo tělo opět trochu spolupracovat a tak pomalu ale jistě se začínám pohybovat. Nejprve jen v domečku a poslední týden, k radosti nejen mé ale i Habsburků, už i venku. Sice opatrně a ne na dlouho, ale je vidět pokrok. Dokonce i všechno to co nosím v těle, a že toho je, se začíná cítit lépe. Konečně je na čase.

Náš starší syn Petr (42) a Kirsty (41), jinak fungl noví rodiče, nyní už skoro ročního Toma, se po 22 letech společného života rozhodli, že se vezmou a tak bude svatba. V půli března. Mě tím vyvstal problém, co na sebe, abych neudělal dětem ostudu. Kraťasy a triko, moje každodenní odění, by asi s nadšením přijato nebylo.

Ano ve skříni je někde oblek co jsem na sobě měl naposledy když se ženil Martin s Editou před 13 lety. Jenže… Tehdy bylo tělo ještě poslušné a fyzicky značně aktivní a tím pádem i nebylo obézní. Dnes je všecko jinak. Tělo je neposlušné, odmítá kooperovat, občas se někde něco utrhne nebo přetrhne, kostra chrastí náhradními díly z titanu a občas zabolí tak že se jeden bojí dejchat. Takže tělo má pohybu čím dál méně a kila přibývají.

Chutnat mu nepřestalo, vnitřnosti zatím poslouchají a tak s chutí „sežere, na co přijde“. Je snad jasné, že mu nejvíce chutnají samé „dietní“ mňamky. Škvarky, ovar, uzený bůček nebo na rožni opékané sele, či chutné uzeniny. Nebo jen čerstvý, ještě vlažný domácí chleba s domácím sádlem a cibulí. Navíc, Míla je výborná kuchařka a tak nedejte si, když už kolem jedenácté dopoledne se domečkem nese vůně dobrot, že i Habsburkům tečou sliny jako Niagára.

Tuším, že to naši hoši se mnou myslí dobře. Zásobují mě různými lihovinami, čili kořalkami, jako třeba na minulé Vánoce. Vypadá to na to, že se ze mě stane staré kořalečník. Navíc to může mít tu výhodu, že při tom můžu nějaký to kilo shodit. Takže až mě zase začne honit mlsná, tak místo žvance si dám panáka či dva kořalky a to by bylo, abych nějaký to kilo neztratil. Hurá, kořalou proti obezitě! Akorát potom budu muset dávat při zohýbání pozor, abych si snad nezlomil játra. Ujišťuji, že zdejší ohnivá voda není Bílá hůl jako v České republice, protože vidím furt stejně blbě jako před třiceti lety.

No jo, ale co s vypaseným tělem které se do ničeho nevejde? Nezbylo mu, než si zajet koupit slušný oblek, ve kterým by vypadal jako člověk a ne jako podsvinče před zapíchnutím. I když nerad, tak časně zrána, hned jak otevřeli kšeft, jsem tam byl. Jak tak procházím a čumím po oblecích tak se mě ujala ochotná a velice nápomocná prodavačka středního věku. „What are you looking for, love?“ tedy „Lásko, po čem se díváš?“

Vysvětlil jsem jí „vo co de“ a přidal proč si ty hadry, i když nerad, kupuju. Dodal jsem, jako rakváč těsně před záhrabem, že doufám, že do truhly budou taky dobrý. S líbezným úsměvem mě zalichotila a okamžitě se zeptala, jakou mám velikost a já odpověděl, že větší než bych si přál. Vzdychla. Vysvětlil jsem jí, že oblek kupuju jednou za 30 let a můj objem kolísá. Zatím jen směrem nahoru.

Vzdychla podruhé a řekla: „you men are all the same“ tedy „vy chlapi jste všichni stejní“ vytáhla ze šuplíku metr a začala mě měřit. Potom jsem naznačil, zhruba jaký oblek bych chtěl, barvu a fazónu a ona začala pátrat v sortimentu. Nakonec donesla sako velikosti jedné a kalhoty druhé, aby to na moji disproporcionální figuru trochu pasovalo a pravila „Dear, you have to try it in the fitting room“. „Drahý, musíš si to vyzkoušet v kabince.“

Tuto aktivitu přímo zbožňuju. Asi jako Brežněva, blahé paměti nebo děda vševěda Klause, toho Václava co zrovna pakuje kufry na hradě. Tak jsem zalezl do kumbálu, hodil na sebe to kvádro a kupodivu to vypadalo docela slušně. Jen zkrátit nohavice u kalhot a rukávy u saka. Vybrala to skutečně dobře. Nakonec jsem k tomu koupil i košili, abych se snad v nějaké starší náhodou neuškrtil.

Jak jsem už řekl, oblek nekupuju každých 10 let a tak jsem byl docela příjemně překvapen cenou. Ano, dostanou se zde mnohem dražší, ale proč investovat do hader který obleču jen jednou a podruhý mě do nich už budou oblíkat naposledy. Oblek A$99 košile A$34. Oblek made in Čína a košile Malajsie. Při placení dala prodavačka oblek do ochranného pytle na zip a poradila, kde mě zkrátí potřebné za lidovou cenu. Nedaleko jen přes ulici, kam jsem ještě mohl dokulhat. A za A$35, za dva dny. Všecko, sakumprásk, za A$ 170.

Nemám tušení, kolik by mohlo podobné stát v zemích česko – moravsko – slezských, ale pokud si dobře pamatuju, tak bych něco podobného za tříhodinový výdělek nepořídil. Tedy za můj výdělek před sedmi lety, když jsem byl ještě zapojen do pracovního procesu, než jsem se rozhodl pověsit firmu na hřebík a začít odpočívat. Ostatně i dnes tato cena představuje pouhou třetinu mé starobní penze, co dostávám každých 14 dnů.

Tak nyní věřím, že ostudu rodině neudělám a na svatbu se dostavím slušně oděn. Navíc mě budou mít do čeho nacpat, až se čas navrší a na truhle zaklapne dekl.

 

 

George Švehla

Aktualizováno: 11.3.2013 — 19:50

91 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
    1. Laskova, to jsou krasny fotky. Orangutani miminko je vskutku oranzove. Ale co je krasa jsou nasledujici fotky v sade, kde je mrnous Nuru s maminkou. Zejmena jedna fotka, kde ho mamina drzi velmi jemne pod hlavou a oba jsou z profilu. Dojmula jsem se. Dik. (inlove)

      1. Jojo, asi 8852 – viď? Dumala jsem, jestli na to upozornit.
        A ještě kdybys viděla, jak je rodina šťastná, že je Kamba zpátky, prostě huš a zlé pryč.
        A orangutaní mimi mi připadá jak po vopici. 😀 Strašně se mi líbí vysvětlení chovatelů ohledně pohlaví – „… neznáme, právě tam je mládě děsně chlupaté…“

      2. JO a zas ti Němci: právě ta první fotka je důležitá – Mawar u bříška vyčuhuje pacinka, ale táta Pady objímá Gempu. A to je jeho adoptivní syn, přijel sem totiž s Mawar. To je u orangutanů narozdíl od goril úchvatné – snadno přijmou cizí dítě.

    2. Nádherné fotky, Lásková, děkuju Ti. (f) (h) Nejen ta 8852, i když teda ta je! (h)
      Co Upitka, jak vychází s rodinkou?

  1. Mily Jiri, rada slysim, ze telo uz zase posloucha. Ale soucitim – to jsme dva, co chrasti titaniem a i moje vaha kolisa zatim prevazne nahoru. Koukam, ze mas k oblekum pristup jak muj manzel. Ma jeden, hezky, oblekne ho na svatby a funusy. A dokonce mu opet uz sedne, neb shodil za necele dva roky kolem 50 kg. (inlove) Ale co na sebe da jen pod natlakem, je kravata. Kravatu nesnasi, a kdyz uz je donucen, tak si schvalne nasadi nejakou hnusnou, co si jich kdysi par poridil v Dobre vuli. Tesim se na reportaz ze svatby. A s rakvi dej pokoj. To ze mas novy oblek neznamena, ze ho musis hned vyuzit víceúčelově.

  2. Milý Georgi, děkuji za pěkné čtení a dovolte mně přiznat se k tomu, že Vás velice obdivuji. Důvody k tomu mám tentokrát hned dva: nejenže dokážete krásně popsat proč a jak kupujete nový oblek, ale že si to vůbec dokážete vyřídit sám. Já jsem si snad nikdy v životě na sebe nic nekupoval, vždycky jen s doprovodem manželky a na její laskavý leč autoritativní příkaz. Jak ale sleduji dlouhou dobu Vaše články, je mi jasné, že Vy jste byl vždycky odvážnější…

  3. Díky zapěkné čtení a přidávám k přání dobrého zdraví, jen samých radostí (nejen) s Habsburky a mimo jiné i úspěšného prošoupání obleku. (bow)
    Jinak moje maminka používá termín oblečení nebo boty „do rakve“ pro všechno, co sice dobře vypadá, ale nějaký zásadnější nošení by to vzhledem k chatrné kvalitě materiálu nepřežilo (např. jsem si takhle jednou koupila lakýrky, který jsem během asi dvou měsíců stihla prošlapat a rozložit – reklamaci mi neuznali, prej to byla společenská a nikoliv vycházková obuv a já jsem v tom moc chodila).
    (wave)

    1. Nase mama si jednou fakt koupila, ac si toho nebyla vedoma, boty do rakve. Koncem 70. let v Olomouci u Bati. Takove pekne lodicky to byly, lehoucke (chuckle) . Po dvojim pouziti se ji uplne rozpadla podrazka, on to byl papundekl. Tak to mama reklamovala a prodavacka ji vysvetlila, ze jsou to boty do rakve. Ale kdyz je kupovala, tak ji to nikdo nerekl. No a protoze to nepouzila k zamyslenemu ucelu, penize ji nevratili.

      1. KDYŽ TĚ TU VIDÍM,HANI, MRKNI PROSÍM DO POŠTY, PSALA JSEM A PROSÍM O ODPOVĚĎ.A S TERMÍNEM BOTY DO RAKVE U BATI JSEM SE NESETKALA. U NÁS SE VŮBEC PRODEJCI I VÝROBCI DOKÁŽOU VYMLUVIT NA LEDASCO, TAKŽE ZÁKAZNÍK MÁ JEN SMŮLU A OČI PRO PLÁČ.

        A JEŠTĚ PRO XERXOVOU: U NÁS, VE DRUHÉM PATŘE PANELÁKU TEPLOMĚR ZA OKNEM UKÁZAL -8 !! CHUMELÍ A CHUMELÍ TAKY. MNĚ UŽ MINULÝ TÝDEN ROZKVETLY SKORO VŠECHNY BAREVNÉ KROKUSY, TAKŽE O TY ZAS PATRNĚ ŘIJDU. JSOU V PLNÝM KVĚTU, TAKŽ SNÍH A DOCELA SILNÝ MRÁZ PŘED ZAČÁTKEM SNĚŽENÍ NEPŘEŽIJOU.TAKY JSEM PŘEDEVČÍREM OBJEVILA, ŽE UŽ SE CHYSTAL VYKVÉST I JEDEN SKALKOVÝ TULIPÁN, O KTERÝ PŘIJDU S VELIKOU PRAVDĚPODOBNOSTÍ. UŽ JICH DOST TAKOVÉHLE SKOKY O DES ÍTKU STUPŇŮ NEPŘEŽILO. CHUDINKY KYTIČKY, TAKHLE PLATĚJ ZA KOLÍSÁNÍ TEPLOTY. V PÁTEK SKORO 15 NA SLUNCI, PAK SKOK DOST HLUBOKO POD NULU. JE TO DĚS A PŘÍRODA NA TOHLE PATRNĚ TVRDĚ DOPLATÍ. A JÁ UŽ CHCI JARO. HOKIN SE ODMÍTÁ VENČIT.PRÝ JE VENKU VELKÁ ZIMA A ON TAM NEPŮJDE A NEPŮJDE.

  4. hmmmm – tak máme mínus šest a hustě sněží… Jak by mi to jindy nevadilo (sněhu se opravdu letos až tak moc neházelo), tak chci jaro a neklouzavo pod Betí tlapátka…

  5. Milý Georgi, dobře jsi nakoupil a tu oslavu si řádně užij. A žádný žinýrování, až ti vnoučata budou dodělávat školy, tak se šatstvo ještě hodí 🙂 .
    Jo, připomněl jsi mi, jak měl synek před pár lety první promoci a my jsme (oba, zaplaťpánbu jsem v tom nebyla sama) zjistili, že buď půjdeme rozepnutý, nebo nakupovat (whew) .

  6. Milý Georgi (inlove) , jsem ráda, že je Ti s vaším nadcházejícím podzimem lépe. (y) (Což je rozhodně zvláštní, neb tady se mi zdá, že je mnohým s nadcházejícím jarem spíše hůře.) A WWW má pravdu, oblek je nutné před posledním použitím řádně otahat, tak Ti přeju spoustu rodinných i jiných slavností, aby sis ho ještě dlouho užil. (nod)

    Blážo (inlove) , děkuju za zprávu a stále držím (y) (h) .

    Dede (inlove) , Ari-Berry je senzační, až na ně budeš někde hulákat, budou Tě všichni považovat za dámu z nějaké axotické země. (chuckle)

    WWW (inlove), děkuju Ti za (sun) ke (coffee) .

    Anka – včera jsem ji nechala ostříhat; byla jsem objednaná už dávno, ještě před tím, než vymysleli tohle hnusné ochlazení. Den před stříháním vykoupaná vypadala Anka jako nadýchaný medvídek, a chlupů z ní pak bylo na dva malé huňaté pejsky. Po ostříhání zeštíhlela (škoda, že u mě to tak nefunguje, hmmm) a taky asi zešílela (wasntme) , lítá po loukách jako chrt v tréninku. A od minulého týdne se koupe v potoce – že by ni lezlo jaro? 8-| 🙂

        1. Holky, to by nebylo špatný, za třicet kilo bych těch půl metru vlasů klíďo obětovala. (rofl) (rofl)

    1. VAVE, TY KRUŤASKO! CHUDINKA ANKA SE MUSÍ ZAHŘÁT, KDYŽ SE ZAS ZIMA VRÁTILA A DOCELA FEST ZAČLO MRZNOUT. A PADÁ A PADÁ ZAS, TO HNUSNÝ BÍLÝ NADĚLENÍ NEBERE KONCE. MATYLDO,,DEDE A SPOL, KDOŽE TO CHTĚL SNÍH A UMRZLÝ CESTY, ABY NEMĚL PRASOPSY?! JAK K TOMU PŘIJDEME MY VŠICHNI, KDOŽ UŽ MÁME ZIMY NAD HLAVU, PRSTY NÁS SVRBÍ NEDOČKAVOSTÍ CHVÍLE, KDY UŽ BUDEM MOC HRABAT V ZEMI A VONĚT K NÍ? JÁ TU PROSTESTUJU ZCELA VEŘEJNĚ. UŽ SI TAM NAHOŘE MOHLI SNÍH A MRÁZ NECHAT A KONEČNĚ SESLAT K LIDEM TROŠKU SLUNCE A TEPLA. STĚŽUJU SI, PROTOŽE TEN HNUSNÝ MRÁZ A NÁSLEDNÝ SNÍH MI JISTĚ ZABIJE KROKUSY A TULIPÁNKY.CHUDINKY KYTÍ UVĚŘILY, ŽE UŽ BUDE TROŠKU TEPLO A VYTÁHLY ZVĚDAVÉ PRSTY NAD ZEM, ABY MI UDĚLALY RADOST.A HOKIN SNÍH NENÁVISTNĚ POZORUJE TAKY A NECHCE VŮBEC VEN . CHJCEME JARO, NE ZIMU!!!

  7. O.T. Milí Zvířetníci, za vaše palcodržení a posílání pozitivní energie vám dlužím nové zprávy. Zatím je pacient hodně unavený, dost zhubl. V puse má takový balonek, aby se mu nevracely hleny zpět do plic. Až mu vyndají balonek, bude moci teprve mluvit, zatím je stále na dýchacím přístroji, takže kapacita plic a co bude dále se zjistí až po odpojení z přístroje! Ale lékaři už uvažují o přemístění z Prahy do Ústí, nebo Liberce. A z umělého spánku se probouzí postupně, od minulého týdne. Takže prosím neustávejte a občas palec zmáčkněte, snad se to všechno ještě zlepší! (h) (h) (h)

  8. Já bych pane Jiří to viděl jinak? S tím, oblekem musíte bojovat. Prodřít sako na loktech, vytahat na kalhotech kolena. Aby se prostě už do truhly nehodil.
    Bude to velké a slavné vítězství. Dovolil bych si dát příklad ze života.

    Dělal u mne na baráku kamarád , tesař Uda a pomáhal mu další kamarád Vilda. Všichni tři jsme zasloužilí důchodci, nejstarší Uda, ten má na křestnim listě německou orlici s hakenkrajcem v drápech.

    No a tenhle Uda nás neustále vytáčel, s tim ,že budoucnost pro nás už je velice chmurná.
    Jednou, když jsme si s Vildou notovali, že jako ještě není všem dnům konec a že ještě užijeme legraci, tak se Uda zvedl a rozložil na stůl dřevěnej řemeslnickej metr.

    „Tak WWW, jaká je průměrná délka života u chlapa „? Já nevím koktal jsem, to zaleží na světadílu. Tak když nevíš WWW, tak to vím já. U nás je to 76 let.
    Vzal černej fix a označil to na metru. A teď, kolik je vám vy kašpaři s veselou budoucností? Byla to jen řečnická otázka, červeným fixem zatrhnul číslo, vod něho šipku k černé hranici.
    Posadil se a cpal se gulášem.A ještě sprosťák nevychovanej s plnou pusou povídá “ V Africe už by ste byli dávno pod drnem. Mě ani Vildovi ten den nechutnalo. Pořád jsme pošilhávali po tom metru.
    Jednou si Vild koupil nový boty v Sokolově, přinesl je ukazat, jak jsou festový, že tentokráte něco vydržej.
    Uda jen poznamenal: “ nevím proč si kupuješ tak drahý boty, když už je stejně neunosíš!!
    No špatnej byl z toho tenkráte kamarád a spolužák Vilda.
    Ale tuhle jak povolil sníh, jedu do Sokolova. Hrozná břečka na silnici. Dole u krámku stál Vilda a spokojeně pokuřoval. Mávnul jsem mu a jedu dál. V zrcátku jsem ale uviděl jak Vilda v té břečce za mnou kluše a mává rukama.
    Zastavil jsem a couvnul.

    WWW hlásil radostně , já mám prodřený vobě podrážky a čvachtá mi to krásně v botách.
    Já už na to Udovo prohlášení zapomněl , koukám na něj jak pitomej, proč mi to říká.
    Tak co blbneš povídám, běž domů přezuj se a udělej si čaj s rumem, nebo rovnou silnej grog!
    Jasně WWW, jasně , přeci nejsem blbej.
    Já jen , že ten Uda je vůl, že mu není rovno!!!

    1. a hele co tady přibylo, než jsem dopsala!!!

      zdravím, milý WWW – a souhlasím s Vildou, ten Uda je teda pěknej vůl, doslova až na zabití

      bože, to je taaaaak těžké vyhnout se smajlíkům…..

    2. Ahoj, WWW. To jsou nam hosti! No, s tim metrem je to takovy vosemetny. Jeden si to nepripousti, ale jak neco neni spravne s tou telesnou schrankou, tak tu a tam takova myslenka zacne hlodat…

    3. Hurá WWW nakouknul! Ani nevíš, ty chlape, jak tu chybíš a tvé historky taky. Tak vítej a zajdi častěji!

      Ad Uda – ten metr by měl posloužit maximálně k tomu, aby si člověk užíval tím víc, když vidí, kam ho ten čas nese 🙂

    4. Hmmm, WWW, řekla bych, že takoví jako Uda, potřebujou občas tou festovní botkou jemně upozornit, že kolem nich jsou vlastně ještě veselí junáci

    5. Milý WWW díky za krásné povídání – mám moc ráda lidi jako je Vilda, co dokážou najít pozitivum v každé situaci – myslím na tu větu „a čvachtá mi to krásně v botách“

    1. fotky jsou úžasné a krásné a lexusní (clap)

      jméno Ari se mi líbí ( i když Berryška a Nariška se mi taky líbilo) a vlastně jsi tak pojmenovala holky na první dvě písmena abecedy, což jsem (ale teda vědomě a úmyslně) udělala já u Mikulenek – Adélka a Babetka (inlove)

      takže kromě Black&White a tebou zmíněného Ariberry se mi už teď tlačí na jazyk Ábéčko (chuckle) (h) (y)

    2. Také by se mi líbilo mít BW, ale Bimbo se drží jednoho psa. Ale ve vašem případě myslím, že bílá černou přeroste, já bych šla do maltézáka nebo něčeho takovéhjo

    3. Pěkný (nod) Malá je nebojácná potvůrka a velká to zvládá s noblesou a vrtícím ohonem… To vypadá dobře (wave)

    4. Jak mi hučí v uších, přesto slyším, jak chudák panička funí. Plně soucítím.
      Medvídě je sladké a Berry si na druhej ocásek docela zvyká. (y)

      1. Lásková, taky jsem tu s hrůzou poslouchala! Jenže chcíp je tak usilovnej, že mám problém přecházet Domem, na víc nemám sílu. Brr. (bat)

        1. Dede, bylas na rentgenu?
          Tvoje potíže mi něco velice připomínaj a přecházet zápal pajšlu se nemá. Bacha ať nedopadneš jako já!

          1. Nepřecházím, mám atb a x dalších léků, ale nějak ještě nedokázaly zabrat 🙁 (tedy možná zabírají, ale pak si nechci představit, jak by mi bylo bez nich!)

            1. Antibiotikům je dobré dát tak tři dny, aby začaly účinkovat, pokud se to nelepší, tak vyrazit znova za doktorem – a taky jako Rpuť taky mluvím z vlastní zkušenosti 🙁 Teď těch respiračních infektů divnejch lítá (počínaje tou chřipkou, která je letos opravdu vypečená – tak zlý to stad nebylo ani při tý první klasický „prasečí“)
              moc držím palce (y) ať máš brzo sílu na pobíhání s AriBerry smečkou (h)

    5. Dede, co na to rict? Mam pusu od ucha k uchu. (inlove) Slusi jim to obema. Po pravde receno, nikdy jsem uplne bileho vlcaka nevidela.

    6. Dede, díky! Holkám to moc sluší (inlove) . A ty se rychle vymaroď, ať si je užiješ (y) .

    7. Fotky jsou parádní – holky jsou suprová dvojka, Černá má krásnej postoj „nojo, štěně, jseš pitomá? Hele, vejce! Notááák, ště… a už je tady!“ a Bílá má fakticky stojaté uši!

    8. Vypadá to, že si holky Halíbelky docela padly do noty.Držím palce ať jim to vydrží a paničce k brzkému uzdravení.

  9. Australské utorky milujem a ani tento nesklamal.Kúpa mužských oblekov mi hneď evokovala množstvo spomienok.napr.,keď sestra miery na oblek značila uzlíkami na povrázku,pretože švagor odmietol ísť do kvelbu na Masaryčke.Predavačka mala pochopenie,pretože aj ona mala doma takého a spoločne oblek vybrali podľa mier na povrázku k obveseleniu ostatných kupujúcich.Drahý Jiří prajem Vám mnoho krásnych chvíľ v novom šate a na drevený spacák zabudnite.
    Troch OT:oblek bol cenove dobrý,ale jeden z nás by to v nemecku kúpil lacnejšie a tá kvalita tam!!
    Dočítala som resty a hnusne závidím, ano závidím všetkých tých nových psíkov.No,veď keď prestanem robiť….

    1. Jiří, Tobě přeju hodně zdraví a hlavně všem pěknou svatební oslavu.
      Velká kočko, to je překrásný video!! Vzpomněla jsem na obě naše malé dcery. I když nikdy se psem nevyrůstaly, bo Hokinek k nám přibyl až v roce 1997, kdy už vlastně chodily na vyšší stupeň základky,jelikož dřív nebyly správně příhodné podmínky, obě milovaly vodu, louže a kaluže zcela stejně jako já, když jsem byla děcko.A vězte, ž i já jsem se s dcerami obula do gumáků, abych s nimi mohla stavět hráze a budovat rybníčky skoro po každém dešti. Zamilovanost do jakýchkoli louží a kaluží se patrně geneticky dědí.

    2. obrázky jsou to roztomilé – jen mi připadá to video „neupřímné“ – prostě ten psík kouká stále po paničce, jestli se chová správně. Když ho znovu dítě vezme na vodítko, tak nedá ani zavrtěním ocásku znát, že je rád. Prostě je naučený „dělat doprovod“ – ale nadšení u něj nevidím

  10. Milý George, svatbu si pořádně užij (ať ty tělesné orgány, co ještě pracují mají co dělat a neflákají se).
    Co se týká oblékání u nás, člověk by i snesl tu cenu, co vypadá, že kupujete oblečení i se zlatou cihlou v kapse, ale většinou vidím velikosti na „hubené škrkavky“ (ve zboží, které se mi líbí) a pak „pytle na brambory“ – materiál, barva a střih z minulého století. Vzhledem k důchodu nemám na to nechat si šít na míru a tak kupuji náhodné kousky, které potkám po českých krajích. Přeji ti, aby sis ten oblek užil víckrát – určitě se po okolí bude ještě něco slavit, tak ho občas vyvětrej.

  11. Milý Georgi, jsem moc ráda že jsi své neposlušné tělo znovu ovládl a můžeš mu zase poručit mírné procházky s vašimi pány psy Habsburgy. Přeji ti aby tě tělo i nadále poslouchalo a ty ses mohl soustředit na poučná vyprávění o své druhé domovině a podělit se s námi o dění ve vaší rodině včetně maličkostí jako je nakupování pyžama a nebo svátečního obleku.
    Dobře vím co neposlušné tělo obnáší a proto držím (y) (y) a (hug) (hug) (hug) (wave)

  12. Milý Jiří, je dobré, že v téměř již zdravém těle je alespoň zdravý vzduch z dobrého jídla. (chuckle)
    O rozpadajícím se těle něco vím mám totiž téměř stejný věk jako vy. Když jsem onehdá dřepěla u spodního regálu v marketu,šla kolem spolužačka a obdivně a upřímně se ptala, zda taky vstanu. Mno, zatím jo,vážím si toho. (rofl)
    Pokud jde o oblečky, tak co já? Já jdu a koupím co potřebuji ale přednosta? Kupuji zásadně jen já,milášek nevleze do obchodu.Pak jezdím vracet, boty jsou malé,úzké,moc hnědé,málo hnědé,nelíbí se, nemá to kam nosit a tak je to se vším.
    Když nekoupím,budu mít doma bezdomáča od rybníka. Jo a naše prodavačky to je kapitola, většinou chodí za zadkem abyste náhodou nezcizila sako a na velikost řečenou, se útrpně chichotají za zády.Někdy bych vraždila.
    Díky za australské úterý, moc ráda ho čtu. A tu knihu přečtu taky. (wave)

  13. Milý Jirko – nejprve velké gratulace mladému páru ke společné cestě životem. Tak nějak mi to připomělo jistou repliku z oblíbeného českého filmu „Oni mají osmiletého syna a UŽ přemýšlejí o svatbě!“ (nebo tak nějak – hádejte, kdo to řekl komu (think) ).

    Ale dneska jsem se řehtala už od začátku (já vím, nácvik do truhle není zas tak veselá záležitost, ale v tvém podání …).

    Poznámka: letos si Jenda kupoval oblek na ples za tři a půl tisíce – a kvalitní (je ovšem fakt, že byl konec sezóny, tudíž sleva).

  14. Na nákupy obleků mám nejhezčí vzpomínky z malého obchůdku v Oxtedu (Anglie). Protože Oxted je centrem oblasti, odkud dojíždí spousty úředníků do londýnské City a na nádraží to ráno vypadá jako v Antarktidě – samý tučňák s baťůžkem (chuckle) – tak městečko samozřejmě disponuje odpovídajícím vybavením. Jsou tam tři prádelny a žehlírny košil, nadprůměrný počet holičských a kadeřnických salónů a na hlavní třídě dva nenápadné obchody – vše podstatné pro City Dámy a vše pro City Pány. No a prodavačka v Pánech byla prostě úžasná. Lásko sice zákazníkům neříkala, ale jinak byla neuvěřitelná. Jednak byla profesionál přes látky, módu a krejčovinu, a jednak byla profesionál v otázce duše nakupujícího muže – a dokázala v průběhu nákupu využívat i přítomné manželky. 😀 A taky měla zápisníček pro osvěžení i tak výborné paměti, takže když jí tam v sobotu dopoledne vběhl muž, který vypadal jako anglický lord, který si odskočil od rytí záhonků, tak věděla přesně, k jakým oblekům potřebuje motýlka, kterého si kupoval! 😡 Přiznám se, že mě mrzelo, že nejsem City Pán, taky bych si takovou prodavačku užila 😀

    Díky, milý Georgi, za bezvadné povídání a moc přeju vašim mladým, ať se svatba vydaří a jsou spolu moc spokojení – vyzkoušené to už přece jen mají (inlove)
    A ty přestaň s rakváčem a užívej si buš, Habsburky a život vůbec. A pozdravuj Mílu! (h)

  15. Kupování hadrů je aktivita, kterou moc nemusím, tak nemám přehled. Sice nám prodavačky neříkají „Lásko“, ale většinou už nejsou protivné, jako bývaly.
    Jinak OT.
    Jméno Narinky – tedy to domácí, se musí zřetelně lišit od Berry. Tedy by nemělo mít neznělou souhlásku a po ní E (proto třeba Nelly by vhodná nebyla). Psi rozlišují hlavně první slabiku. Já z Cinderelly udělala Derry (Cindy a Ginny by se jim pletlo). Mně se Nari líbí, ale volat na ni bude Dede. Ona musí vybrat.
    Jinak naše štěňata rostou (největší mají 1,5 kg, nejmenší 1,25.) Dnes jdeme na stehy, malá je skoro zahojená (ještě má malý stroupek.) U jiné se asi objeví pupeční kýla, to je u fletů časté (dědictví po společném předkovi se setry), ale spraví se to rychle, snadno a trvale. Štěňata dělají první pokusy o chůzi (no chůzi… vypadají jak po několika panácích) a začínají koukat (pohledy jsou nezaostřené, iluzi přiopilého námořníka jen krásně dokreslují). Ginny je pořád mlíkárna. Ája si nedá říci a je u štěňat skoro víc, než máma. Nejlegračnější je Derry. Usoudila, že jsou to zase pejsci a občas jim přinese hračku nebo je vyzývá ke hře. Tuhle si k nim lehla a vyděsili ji, když se na ni vrhli a hledali mlíčko. Radši zdrhla.

    1. Evo, to je skvělá zpráva, že to všechna štěňata dotáhla na opilé námořníky! (inlove) Foť a zase foť, ať si užijeme 🙂

      Jinak už jsme rozluštili správné jméno pro malou dračici (A že to dračice je! 8) Někdy při hře vrčí tak strašně, že se lekne sama sebe 😀 ) Jak se ukázalo, jediné, co stačí, je vypustit úvodní N. Nedokážu vám vysvětlit, proč Nari nešla a Ari (Arya) jde, ale je to tak – vylouplo se to samo od sebe a zdá se, že je to to pravé 🙂 Dokonce se to dobře volá spolu s Berry.

      Takže bílé nadělení bude mít v průkazech jméno jen o písmenko kratší než v reálu, což vlastně nedopadlo nejhůř 😛

        1. Víš, jaké je to peklo vybírat jméno s vědomím všech jmen na Zvířetníku??? Mně se jich líbí plno (včetně Toyi 😉 ) a najít něco, co ladí k psovi, neplete se s Berry, líbí se v rodině a není na Zvířetníku… (whew) Jinak Arinku myslím měla i Rpuť.
          Ale ona není primárně Arina, ale Arya, tedy Ari. Tak se snad strakatá a bílá nebudou plést 🙂

          1. Jj, je to peklo, takových jmen co jednoho napadnou. Včera jsem nad tím taky dumala. Arya je krásné jméno a malé bílé bude pasovat k oduševnělé bílé vizáži.
            Jen tak mně včera napadla královna Mab. Taky jsem si přečetla báseň od Vrchlického o Mab. To byl jazyk básníka, náádhera.
            Pohlaď za mně obě psí holčí. (dog) (inlove) (dog) (inlove) (wave)

            1. Mně se třebas Nari taky líbila, ale je fakt, že ta první slabika je taková neznělá a že se daleko lépe vyslovuje Ari. Jenom mne tak napadlo, že kdyby Ari byla barvy spíš do žluta, mohlo by se jí říkat Kari (chuckle) – to se vyslovuje dobře.

              1. Ygo! (rofl) (rofl) (rofl) Jako obvykle perlíš. (party)

                Ovšem pravda je taková, že když se teď proběhne po louce, tak váhám mezi mletým kmínem a pepřem černým! (chuckle)

                    1. Díky!! Ale jsou loňské, mám skluz, jaksi se mi ztrácí čas,potřebovala bych ho zavařit a v případě potřeby otevřít ten kompot. (h) (wave)

      1. Aro jsme často volali na Aronu. Ari jsme nepoužívali. Stejně je sranda, jak se jména zažijí a v jakých variantách. Krátké úderné verze jsou nejdůležitější – Beta slyší na Betuši, Bětušku, Betku, Alžbětu – ale když je třeba ji zarazit, řvu BET!!

        1. No, na neposlušné psy řvu různě, ale nejlépe rozumějí jménu Kur… (případně doplněnéko o: kam to zase lezeš?! , pocem!, Co tam zase žereš?! apod). Všechny! A nejen naše.

        2. To je fakt, pro běžné broukání, poznámky a hovor používáme tvary Berulín, Berrylee, Berylka… ale jak musím zařvat, tak je je to vlastně Berr! (rofl) Protože ten přízvuk je velmi silně na první slabice.
          Zjistila jsem, že už teď funguje vedle „holky, jdeme“ také povel „Ariberry jdeme!“ 😛 Fakt nevím, proč tam to N vadilo, ale vadilo.
          Jo z těch včerejších návrhů mě okouzlila Sněhule, což bude nejspíš její další domácí jméno, až ji to nebude plést. Já jsem jeden čas navrhovala Sněženku, ale kluci si ťukali na čelo a ptali se: to ji jako v lese budeš volat Sněží? I v létě??? (wasntme)
          No a to nemluvím o tom, že je Ari už s námi přihlášená na letní výcvikový stopařský tábor, který povedou policejní kynologové. Už tak budou muset překousnout chlupatou Berry a bílou Ari (obě plemena braná jako nevhodné deviace žádoucího německého ovčáka 😛 ) a kdybych tam budu navíc povykovala na Sněhuli… (chuckle) No, s Ari to bude maličko důstojnější – aspoň navenek!

          1. (rofl) (rofl) (rofl) Sněžíííí! Prskám čaj 😀 A kromě toho si uvědomuji, že extra-zkráceně volám na Ravenku taky Rav, nebo spíš to možná zní jako Raf (chuckle)

            1. Tak já na Norici řvu BURA!! když chci, aby to zapůsobilo. Chudinka Pikánek slyší na vše, namátkou: Pikan, Kučafíř, Fařan, Seran, Serafín (to když mě hodně séře), dokonce i na Serenu slyší, taky na Čůfu, Čafíře a Čufáka. Neptejte se mě ovšem, jak jsem k těm jmémům přišla a jak Pikoslávek ví, že na ně má slyšet 😀

          2. když jsem přečetla Ariberry, nějak mě napadlo Halí belí, koně v zelí…a pejskové v petrželi? 🙂

    2. Evo, obdivuji to, jak se holky společně starají. Když má štěňata Fleur, tak si ty dvě zbývající dovolí jen nakouknout od dveří a to musím Fleur vyhodit ven. Když měla předloni prcky Ellie, tak by se Fleur i starala, ale to už měla za sebou osmitýdenní kojení, takže jsme jí to , k její žalosti, nedovolili. Fakt přávidím.

      1. Taky se mi moc líbí, jak Eva zvládá svoji smečku bab držet v pohodě a harmonii. Znám několik takto vyladěných smeček – třeba i čtyři dozí dámy. A Dede by nám mohla povyprávět, jak byla obklopena najednou smečkou 12 bílých ovčáků… (a to nepočítala štěníky, těch bylo dalších 8…) ale dospělé špičaté čenichy…

  16. „Lásko, co hledáš?“ se mne neptá ani MLP natož prodavačka v obchodě. To přávidím.

    1. Chááá – taky tak, taky tak. Toť kouzelná replika, tu budu muset aplikovat na Jendu, až bude bloumat v ledničce.

  17. Georgi, oblek přece jen občas kupujeme, a tak vím, že ceny jsou všelikeré. Určitě ne tak nízké, ale dá se vybrat. A dokonce i prodavačky se nám lepší, už nejsou tak protivné, jak bývaly 🙂

  18. hezké úterý všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm , co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Ceny obleků mají veliké rozpětí. Pokud se sežene nějaký výprodej, tak se i ceny slušných obleků z dobrých materiálů dají pořídit za pár tisíc. A ve slušné prodejně upraví i rukávy a nohavice. Někde i v ceně…

    Asi to vyjde dráž než u klokanů, ale zase takový problém to není.

  19. hmmmmm….hm…mm…m…mnu si bradu….zjistuju ze mi muj ftipnej komentar nejakej sotek zamaz….hhhhmmmmm…kuk!

    1. pred timhle podivnym excesem provedenym mistnim robotem jsem napsal pomerne oslavny a jasavy prispevek k Vasemu dobremu clanku, vazeny pane Svehlo…uz se mi to nechce opakovat, ale faktem zustava ze jste mne nemistne rozchechtal…“jako rakváč těsně před záhrabem“…mne dostal na kolena!

        1. Milý Borku Nováčku – my, zde již ostřílení mazáci víme, že obvlášť dlouhé oslavné komentáře jest nutno nejprve zkopírovat a až posleze odeslat … neb i nám se mnohokráte stalo, že nám zbyli jenom oči pro pláč a prázdné okénko (chuckle)

          Ale stejnak vítám mezi nás (handshake) , doufám, že tě dnešní malá nesnáz neodradila (shake)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN