ZAHRADNICKÝ ROZHLEDNÍK: Bylinky

Milí Zvířetníci, řekli jste si o to, takže zde je můj bylinkový rozhledníček. Podotýkám, že mám s bylinkami už velmi dlouhou zkušenost, jelikož mne fakt nebavilo lítat pěšky po dalekém i blízkém okolí a shánět si potřebný materiál, když už jsem si na kolo netroufala, takže jsem si na zahrádce zřídila svůj bylinkový oddíl a pěstuju si tam pro radost i užitek nejen svůj, rodiny, ale taky pro své přátele a blízké vlastní rostlinky.

 

Doufám, že se i vy ozvete se svými zkušenostmi s pěstováním a zahradničením. Další díl by se měl týkat zemdleliny (promiň mi louk, mou drzost, ale jsou tu i tací, kteří by si to chtěli taky přečíst a vzdělat se, pokud jsou zahradnickými začátečníky). A uvítám jakoukoliv věcnou připomínku a námět na jakoukoliv změnu pěstebního postupu od dalších a snad i zkušenějších zahradníků z vašich řad.

 

Bylinkový manuál

Všechny níže uvedené rostlinky si můžeme sice vypěstovat ze semínek, avšak daleko jednodušším řešením je když dostaneme oddělky rostlinek přímo ze záhonu nějakého zahrádkářsko-bylinářského pěstitele a šílence, jakým jsem já sama, nebo si je můžeme opatřit i ve volné přírodě, pokud je tam opravdu bezpečně poznáme.

 

Důležité zkušenosti z mé praxe

Pokud budeme na vysetí semen používat jakoukoli zeminu z vlastní zahrádky nebo i z vlastního či cizího kompostu, pokaždé potřebné množství odměříme a upečeme v troubě. A to i v obchodě zakoupené zeminy či substráty. Pečením předejdeme padání klíčících rostlinek, výskytu mšic, molic a dalšího savého a žravého hmyzu, který by rád cizopasil na našich mladých rostlinkách. Tohle pečení i zakoupené zeminy (bohužel právě té zakoupené!) dělám už delší dobu a tím docela úspěšně předcházím zbytečným postřikům proti škůdcům. Pokud mám rostliny doma na oknech, nemusím se bát, že mi je molice neb jiná havěť bude ničit.

Pokud zaséváme semena bylinek, výsevní misky, které mají ve dně odtokové otvory, naplníme upečenou zeminou, označíme názvem rostliny i datem výsevu a pak substrát hodně prolijeme odstátou vodou, ale po chvíli přebytečnou vodu z podmisky vylijeme mimo.

Teprve poté sejeme semínka bylinek. Ta drobounká (tymián, majoránka apod.) jen mírně vmáčkneme do povrchu zeminy, ale už je nezasypáváme. V dalších dnech oseté misky nezalíváme do misky, ale do podmisek, nebo je jemně rosíme odstátou vodou z postřikovače.

 

A nyní k jednotlivým bylinkám:

 

Řepík lékařský – trvalka nebo taky podle podmínek jen dvouletka

Semena řepíku musíme před vysetím stratifikovat. Na podzim, kdy semena dozrají, je sesbíráme a vložíme do mírně vlhkého písku. Vlastně až do začátku jara je uchováváme v chladnější místnosti a písek udržujeme stále mírně vlhký. Teprve zjara semínka zasejeme do zalitého výsevního substrátu, který ještě předtím promísíme s několika lopatkami písku a případně zalíváme pouze mírně, zespodu, do podmisky. Po vzejití a zesílení rostlinek je přesadíme do níže uvedených podmínek.

 

Sázení a pěstování

Řepík roste velmi dobře i na suchých, na živiny velice chudých, třeba kamenitých, ale hlavně hlinitopísčitých, propustných, osluněných, ale i jen mírně zastíněných půdách. Nesnese přemokření, ale sucha snáší dobře, jelikož je suchomilný. Každým rokem po sklizni přihnojíme rostlinky hnojivem NPK, aby bylo dost drogy i v další sezóně.

 

Sběr a sušení

Sbíráme (nůžkami stříháme!!) za suchého a slunečného počasí plně rozkvetlou nať, cca 3 cm pod posledním rozkvetlým kvítkem na stvolu rostliny. Vyhýbáme se tím tomu, aby sbíraná droga obsahovala více semen (takových drobných, zelených, pichlavých a docela všeho oblečení se chytajících kuliček). Příliš velké množství semen drogu znehodnocuje.

Stonky i s květy vážeme do menších svazků, které co nejrychleji sušíme zavěšené v průvanu, ale hlavně ve stínu. Suchou drogu však uklízíme teprve tehdy, kdy je dokonale suchý jak květ, tak i stonek – pokud doporučení nedodržíme, namáhali jsme se zbytečně, jelikož nedokonale usušená droga rychle zplesniví.

 

Šalvěj lékařská – trvalka, neopadavý, stále zelený keř

Sázení a pěstování

Šalvěj doslova miluje vápencový podklad, závětří, velmi ostré, sálavé a dlouho trvající slunce, třeba až sluneční úpal, proto se místo, kam ji vysazujeme, musí nejprve dobře vybrat. Už na podzim vyhloubíme sázecí jamku, kterou dost vyvápníme (hašeným vápnem, mletým dolomitským či obyčejným vápencem). Dobře vše promícháme se zeminou a necháme být do jara. Brzy zjara nově vysazené sadičky před zimou (hlavně kolem „zmrzlých“) zakryjeme vrstvou listí. Po odkrytí listí koncem jara seřízneme staré stonky až na 3-5 cm, aby vyrostlo co nejvíc nových listů.

Šalvěj naprosto nesnáší chlévskou mrvu a jakékoli jiné organické hnojení, přemokření, nebo bohatější zalévání, průvan a stín. Necháváme tedy již zakořeněné rostlinky šalvěje v naprostém suchu a bez jakéhokoliv zalévání po celý rok, protože šalvěji stačí bohatě jen vzdušná vlhkost (třeba déšť, sníh, mlha, nebo rosa).

Několikrát za vegetační dobu (tak jednou měsíčně) vezmeme 1,5 litrovou petláhev, do ní vsypeme dvě vrchovaté lžíce mletého vápence, pěkně obsahem protřepeme, přelijeme ho do postřikovače a touhle vzniklou emulzí listy rostliny, ale částečně i kořeny, pěkně postříkáme. Pozor!! Rostliny stříkáme jen za stínu, nikoli za plného slunce, aby se listy pod kapkami emulze nespálily.

Šalvěj je stále zelená a olistěná celou zimu, a to i pod sněhem, takže kdykoli je možné mít k dispozici hrstku listů na hojivý výluh. Šalvěj je možné pěstovat i v dostatečně velké a hlavně hluboké nádobě, ale je nutné, aby se nepřelévala, či raději se nezalívala a poskytl se jí dostatek vápníku, jinak uhyne.

Sběr a sušení

Listy k sušení sbíráme v poledne, za zcela suchého počasí, krátce před rozkvětem květenství. Můžeme řezat i celé stonky, ale jen nad třetím vijanem listů a pouze do půlky října. Pozdější sklizeň nedoporučuji, protože později ořezané rostlině hrozí vymrznutí. Jednotlivé listy sušíme jen v jedné vrstvě (snadno se zapařují!), celé stonky sušíme v malých svazcích, zavěšené, obojí ve stínu a v průvanu.

 

Tymián – trvalka, ale vymrzá

Je to opět výrazně suchomilná a vápnomilná rostlina, takže ji mírně zalijeme jen krátce po vysazení, ale po ujmutí a zakořenění už rostliny nezaléváme! Výsev semen provedeme na povrch substrátu. Tymián vysazujeme na plně osluněné, před větrem a zimou chráněné místo.

Nesnáší přemokření a kyselé půdy, má rád sice stejné podmínky jako šalvěj, levandule, dobromysl nebo oregano a řepík, ale jeho pěstování má proti výše jmenovaným bylinkám jedinou velkou odlišnost. – tymián má rád a vyžaduje přihnojení organickým hnojivem (hnojem). Po každé sklizni ho přihnojíme ještě trochou ledku vápenatého. I během vegetace rostliny tymiánu postřikujeme na list emulzí vápence jako šalvěj i a levanduli.

 

Sběr a sušení

Provádíme seřezáváním stonků asi ve výši 8-10 cm, na počátku kvetení, ale jen do první poloviny září. Nať řežeme za sucha a krátce po oschnutí rosy-tedy brzy dopoledne. Sušíme opět v malých svazečcích, zavěšených v průvanu. Hlavně během sušení s natí zbytečně nemanipulujeme, aby se nerozdrobila.

Mateřídouška je ze stejné čeledi jako tymián, tudíž se vysévá a taky pěstuje zcela stejným způsobem jako on. Osobně doporučuju nechat aspoň kousek (oddělek) zakořeněného tymiánu i mateřídoušky raději doma v delším truhlíku, kde jsou stále při ruce čerstvé a hlavně nikdy nevymrznou. Tymián se v delším truhlíku začne plazit, rozrůstat a větvit. Venkovní tymián i mateřídoušku je nutno dokonale na zimu přikrýt vrstvou listí a chvojím, jelikož v tuhých zimách velmi snadno venku vymrzají.

 

Levandule – trvalka, ale vymrzá

Výsev

Levanduli jsem osobně ze semen nikdy nesela, dostala jsem vždy jako odkopek rostlinky, takže tohle neumím.

Sázení

Levandule má ráda zcela stejné podmínky jako řepík, šalvěj a tymián, avšak stejně jako výše uvedený tymián snáší přihnojení chlévskou mrvou a ledkem vápenatým. Levandulové rostliny postřikuju během vegetace výše popsanou emulzí mletého vápence a stříkám ji i na zem kolem jejích kořenů. Lze stejně jako u výše uváděných vápnomilných rostlin během vegetační doby lehce poprášit mletým vápencem povrch zeminy kolem rostlin, a to několikrát za rok.

Levanduli taky hnojím často během vegetace a na podzim jí dodávám ledek vápenatý i kravinec. Též lze k rostlině přidat čisté, bezslámové kobylince, ale ve zkvašené a naředěné formě. Ty při svém rozkladu dodají kořenům nejen živiny, ale i potřebné teplo. Levandulové rostlinky stejně jako u tymiánu na zimu zakrývám, jelikož velmi snadno vymrzají. Pozor: z keře levandule sestřiháváme až dvě třetiny stonků, ale pouze na jaře, kdy po sestřihu bohatě obroste a dobře vykvete.

Sběr a sušení

Sběr se provádí pouze za sucha, při plném rozvití květů na cca polovině rostliny. Pro kosmetické účely (výroba olejů) se sbírají celá okvětí, ale jen těsně před plným rozvinutím poupat

 

Třapatka nachová – Echinacea purpurea – trvalka

Výsev

Semínka vyséváme do výsevní misky, do upečené a zvlhčené zeminy, těsně pod povrch substrátu, do něhož je jen mírně zatlačíme a zasypeme 2 mm tenkou vrstvičkou zeminy.

Pěstování

Echinacea vyžaduje podobné podmínky jako výše uváděné rostliny. Třapatkové sazeničky nebo odnože sázíme a pěstujeme na dobře vyhnojeném a co nejvíce osluněném záhonu se snadno propustnou zeminou. Zde rostliny dokážou vytvořit spousty odnoží a dorůstají až do výšky 80-100 cm a též velmi dobře kvetou.

Rostliny se nesuší, ale sbírají se a rovnou se zpracovávají celé stonky s květy a listy a taky s kořeny. Celé rostliny se po omytí a osušení kořenů rozsekají nadrobno a nakládají se do 60% lihu, dělá se z nich tinktura – na 500 ml 60% lihu se dává 140 g celé rozsekané rostliny. Základ tinktury se dobře uzavře a dá se do chladna a temna na 14-21 dní zrát.

Každý den se obsahem nádoby potřese. Po uzrání tinktury se obsah scedí přes jemné plátno a lihový extrakt se užívá. Bereme 1 čajovou lžičku každé ráno nalačno. Užíváním se zvyšuje imunita organismu.

 

Meduňka lékařská – trvalka, avšak strašně snadno rozmnožitelný skoroplevel

Sejeme ji stejně jako majoránku a tymián. Vzrostlé sazeničky meduňky sázíme do plně osluněného a teplého závětří, zem má být více alkalická, čili zase dobře předem povápněná, a taky hluboko zrytá, kyprá, hlinitopísčitá. Ani meduňka nemá ráda organické hnojení (chlévskou mrvu), takže ji hnojíme pouze kompostem nebo strojenými hnojivy, hlavně ledkem vápenatým. Zacházíme s ní během vegetace podobně jako se šalvějí.

 

Sběr a sušení

Nekvetoucí nať meduňky sklízíme za chladného a suchého odpoledne, nesmíme ji však mačkat, aby nehnědla a neměla chuť sena pro králíky. Řežeme (stříháme ostrými nůžkami) jen nedřevnaté části rostliny i s listy. Sušíme vše ve stínu, v průvanu, v tenoučkých vrstvičkách, bez mačkání a zbytečné manipulace, co nejrychleji. Poslední sklizeň musí být nejpozději do konce září, ne později, jinak více a později ořezaná rostlina vymrzne.

Důležité upozornění ohledně meduňky na závěr zní: meduňka prokazatelně velmi vydatně odvápňuje celý organismus, proto se pití meduňkového nálevu vůbec nedoporučuje těm, kdož mají osteoporózu nebo jakýkoli problém se vstřebáváním a příjmem vápníku.

 

Dobromysl – trvalka

Dobromysl má podobnou rozmnožitelnost jako meduňka. Semínka jsem nikdy nesela, dostala jsem pokaždé jen oddělek rostliny, která velice rychle odnožuje a záhon i zahradu dokáže rychle zaplevelit.

Sázení

Sázíme ji spíš na jižní svah, na stále osluněné a suché stanoviště; na vápník je stejně náročná jako výše uváděné suchomilné rostliny (levandule, tymián atp.).

Sběr a sušení

Kvetoucí, nedřevnatou nať sbíráme před polednem v červnu až srpnu, řeže se cca 5 cm nad zemí. Suší se ve stínu, v průvanu, rozložená v tenké vrstvě, ale neobrací se!!

 

Řecké oregano – trvalka

Je to rostlina skoro stejného vzhledu jako dobromysl, ale má jinou, intenzivnější vůni. Podmínky pro její setí i pěstování jsou totožné. Vyžaduje však stálé a plné slunce po delší časový úsek.

 

Máta

Sázení

Oddělky oddenků se sázejí na podzim, v přelomu září a října. Uděláme cca 68-100 mm hlubokou rýhu, zasadíme oddenek, vše ještě zasypeme 6-8 cm zeminy a hodně přitlačíme (uválcujeme). Před prvními mrazíky řízky máty ochráníme další vrstvičkou substrátu nebo kompostu či kupou spadaného listí. Nebojte se, že by řízky máty zahynuly udušením. Zem mátu chrání před vymrzáním a máta zjara krásně prorazí na povrch a rozroste se do výšky i do šířky.

Máta miluje slunečnou polohu, ale nemá ráda přímý sluneční úpal. Snese i polostín. Na rozdíl od všech výše uvedených rostlin má máta dost značné nároky na závlahu, takže je nutno ji zalévat zejména v době delšího sucha. Přemokření a stálé vlhko však též nesnese – mátu proto nesázíme na stejný záhon jako výše uváděné rostliny.

Upozorňuji také, že pokud nechceme mít mátu po celé zahradě, je třeba její rozrůstání omezit tak, že kolem celého záhonu hluboko (cca 30 cm) do země zapustíme plech, aby se kořeny dál nedostaly.

Sběr a sušení

Mátu řežeme za suchého počasí, těsně před rozkvětem, cca 5-6 cm nad zemí. Jednotlivé stvoly rostliny nemačkáme, ale raději je svazujeme do malých svazků, které zavěsíme do sucha, stínu a průvanu. S drogou zbytečně během sušení nemanipulujeme, jelikož se při manipulaci zbytečně rozdrobuje. Po usušení lze lístky ze stonků oddělit. Stonek i lístky se rovnocenně používají ke konzumaci. Drogu skladujeme v uzavíratelných a těsnících sklínkách.

 

Upozornění: všechny výše vyjmenované rostliny lze sice vypěstovat ze semen, ale doba od dostatečného vzrůstu rostlin se neúměrně prodlužuje, a proto si raději pořídíme odkopek neboli oddělek už hotové zelené rostlinky.

 

Nedoporučuji však vůbec to, aby si někdo šel zakoupit rostlinu do super-hypermarketu a zasadil ji na záhonek venku. Tyto v obchodech koupené rostliny jsou většinou určené pro krátkodobou spotřebu a spíš jako jednorázové koření. Zpravidla při přesazení do záhonu zahynou, jelikož bývají rychlené ve sklenících a kořenový bal i s rostlinkou jsou moc slabé. Pokud nemáme možnost opatřit si venkovní oddělky od zahrádkáře, volíme raději vypěstování rostlin ze semene, což je sice zdlouhavější, ale sazenice snáze přežívají.

 

Rozmarýn

Nejraději ho pěstujeme z řízků, získaných z dospělé mateční rostlinky. Řízky necháme zakořenit ve vlhkém písku, teprve poté je vysadíme. Pěstování rozmarýnu ze semen je velmi zdlouhavé a výsledek není jistý. Rozmarýnová semínka mají velice dlouhou dobu klíčení (skoro stejnou jako petrželková nebo mrkvová semínka, tedy 4-5 týdnů, a ještě k tomu vzchází jen pouhých 50 % semínek, proto musíme rozmarýn předpěstovat dlouho před sázením a semínka sejeme v lednu nebo nejpozději do začátku února.

Výsevní substrát smícháme v poměru 1:1 s perlitem a těsně před výsevem směs dosti zvlhčíme, ale po zasetí semen už pouze 1x v týdnu zrosíme jemným ostřikovačem. Jakmile se objeví první klíční rostlinky, již nerosíme, ale jen zalijeme jednou za 10-14 dní asi 100 ml odstáté vody, a to pouze do misky pod výsevní nádobkou. Opět nesmíme substrát přelít, aby rostliny nezahynuly mokrem.

Pěstování

Půdu i polohu potřebuje rozmarýn zcela stejnou jako šalvěj a všechny sucho a vápnomilné rostliny (viz výš). Pozor však na toto: rozmarýn je z úplně všech uvedených rostlinek nejcitlivější na výraznější pokles teploty. Už při poklesu k nule svěsí „uši“= listy a hyne, takže je lépe ho nechávat poblíž bytu nebo domu, ve větší nádobě či na jižním a plně osluněném venkovním parapetu.

Jen občas a v opravdu horkém létě se vyplácí ho vynést ven k letnění. Rozmarýn je výrazně suchomilný, takže se fakt skoro nezalívá, stačí mu v parném létě a za vysokých teplot pouze cca 200 ml vody na 3 dny až týden. Větším a výrazným přemokřením uhyne ještě jistěji než mrazem.

 

Takže doporučení a shrnutí na závěr zní: sestěhujte na záhon k sobě jen ty bylinky, které snášejí chlévskou mrvu-hnůj, i když všechny výše uvedené bylinky potřebují skoro stejné nebo podobné pěstební podmínky, není možné, aby všechny rostly na zcela totožném záhonu vedle sebe. Ty, které hnůj nesnesou, by zahynuly, další, co hnůj vyžadují, by zas bez něj víc nerostly. Vůbec.

 

 

Aktualizováno: 24.2.2013 — 19:44

136 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Objevte kouzlo ceske kuchyne s kucharem roku 2019/2020 Vojtechem Petrzelou. 4 chodove letni menu s dezertem a neomezenou degustaci dobreho vina.
    Vojtech Petrzela – kapitan narodniho juniorskeho tymu Asociace kucharu a cukraru CR a cesko-slovenskeho tymu v carvingu. Stal se absolutnim vitezem svetoveho poharu v carvingu, vitezem mistrovstvi sveta ve Stuttgartu (2017), je nositelem dvou zlatych medaili z kucharske olympiady v Erfurte (2016), dvojnasobnym vitezem Mezinarodnich juniorskych sampionatu v letech 2017 a 2018 a nositelem titulu Kuchar roku 2019/2020.

    Vojtech Petrzela sestavil letni menu, o nemz budete jeste dlouho vypravet:

    – Krupave testo s tatarakem z marinovaneho morskeho vlka s olivami,
    – Krem z bileho chrestu s marinovanym chrestem a uzenym lososem,
    – Kachni prso se slaninovou marmeladou, krenovou penou a repou,
    – Ananasovy crumble s pistacii a kokosovym jogurtem.

    Spolu s Vojtechem Petrzelou a jeho citem pro vyvazeni ingredienci se ocitnete blizko gurmanskemu nebi. Bude to zkratka dokonale! Vsechno!

    Cena kurzu zahrnuje:

    – Skutecne peci lektora a personalu,
    – Veskere suroviny, u nichz klademe velky duraz na cerstvost a kvalitu,
    – Kvalitni vino, exkluzivni cajove smesi, premiovou kavu a vodu,
    – Zapujceni zastery MegaEvent.eu v prubehu kurzu,
    – Certifikat o absolvovani kurzu
    – A neco navic 🙂

  2. Milý kolega WWW,
    tu NIE JE / NENÍ politické fórum. Tu je HLAVNĚ spoločenstvo milovníkov zvieratiek. Či sú dvojnohé, 4-nohé, alebo INAK-nohé. My tu neriešime, kto je prezidentom Českej, Slovenskej, alebo inej republiky, príp. Monarchie. Nám tu ide O TO, ABY SME SI VYMENILI SKÚSENST S NAŠIMI ZVIERATKAMI, DEŤMI A PRIATEĽMI A ABY SME SA NAVZÁJOM PODPORILI.
    Ak túžite po politických diskusiách, nech sa páči. Tam je p. Ondřej Neff so svojim Neviditelným psom. A nás tu ne(s)erte !!!

    1. Milá Yetti,
      když už odesíláte WWW na Neviditelného psa, tak si zkuste WWWčkovy posty na tomto serveru dohledat. A především na Zvířetníku Neviditelného psa.
      Dále bych vám doporučila trochu zjemnit slovník.
      Někteří z nás milují WWWčkovu ironii (tu ovšem nepchopí každý) a rádi ho na Zvířetníku vidíme.
      Možná to úplně nechytáte, ale WWW se ve skutečnosti nezabývá politikou. Alespoň ne na tomto serveru.

    2. Yetti, to jste silně přehnala, třebaže snad bez zlého úmyslu. Tady se mluví o všem možném a takový tón, jako jste použila vy, by byl nepřiměřený i jako reakce na mnohem političtější komentář, když je ojedinělý. A to i kdyby nebyl jeho autor zrovna WWW, kterého naopak mnoho lidí ráda zase po čase vidí.

    3. Yetti, snažím se do zdejších hádanic nezapojovat, ale toto vyjádření je příliš silné kafe. A zvláště poslední věta neměla být nikdy napsána. My, kdo Zvířetník sledujeme už hodně dlouho, jsme vždy WWW ctili a musím říci se královsky bavili jeho vyprávěním. Na vyprávění WWW není ta zlá pachuť nenávisti, jak se tu někdy stává. WWWéčko je tu v poslední době, vlastně posledních letech, vzácný jako šafrán a já bych si naopak přála, aby se zúčastnil častěji.
      Chybí mi tu WWW, ale i Anežka Šejbalová (pro neznalé podotýkám stejný pisatel), která tu umí rozpoutat skvělé hádanice, při kterých každý ví, že jde o srandu a není to myšleno smrtelně vážně.
      Odkázala bych vás na wwéčkoviny, ale myslím, že ten blog bohužel nefunguje.

      A Dede, hodila by se nějaká pohádka od WWW, aby novější zvířetníci pochopili, kdo je WWW.

    4. Ono se někdy stane, že když člověk nezná úplně kontext, tak se splete… (inlove)
      Celkem nedávno jsem zjistila, že v psaných písmenkách se bez znalosti kontextu nemusí nezbytně dát odlišit sranda od začátku hádky.
      Když neutnete začátek hádky a pustíte do domu nepříjemný lidi, udělá to hořkou pachuť… pro všechny.
      A když nevíte, že tenhle člověk je na tomhle místě doma a právě takhle žertuje, tak se můžete zmýlit…
      Yetti se spletla. Určitě to myslela dobře. Jenom WWW nezná.
      My známe Yetti i WWW, takže víme, že není potřeba křičet ani na jednoho z nich, protože oba jsou príma. (inlove)

    5. Milá Yetti, asi došlo k nedorozumění. WWW není žádný politický prudič, ale člověk, se kterým se dá kultivovaně debatovat i o politice. Jsem vždycky ráda, když sem zavítá.

      Ad Apina – jestli mohu jen něco málo naznačit, tak pro ty, kteří WWW pamatují, i pro ty, kteří ho neznají, se chystá jedno velké překvapení, zatím je to ale velké tajemství. 😡

      1. Miluju tajemství, obvzlášť velká tajemství – nejvíc wéwéwéčkotajemství (clap) (clap) (clap) .

        Jsemť napnuta jako šle, nebo-li kšandy.

        Pro Yetti – kdo WWW nezná, tak toho lehko NĚKDY splete. A i já chtěla včera dodati něco o tom, že … „Právě – jsem – se – vrátil – z hradu …“ (fubar)

        1. Poprvé po pětašedesáti letech byl Vítězný únor na něco dobrý, www sem aspoň pípnul. Zdravím a docela se stejská.

      2. TEDY, VAVE, TY JSI STEJNĚ TAJNOSNUBNÁ JAK WWW A TOJEFUK DOHROMADY. NA TO, CO JSI JSI PLETLA SPOLEČNĚ S DEDE A WWWÉČKEM SE PŘEVELICE TĚŠÍM A PLÁPOLÁM NEDOČKAVOSTÍ, AŽ SE TAJNOSTI VYZRADÍ A STANOU SE Z NICH NĚJAKÉ PARÁDNÍ „LEGALITY“ MÍSTO ILEGALIT.

  3. Krátké hlášení o stavu černé smečky. Právě jsme se vrátily z pětihodinového chození po městě. Melly byla napůl na vodítku, napůl na volno. Je to s ní čím dál lepší, chápe, k čemu jsou chodníky a tak. Dokonce se dá odeřvat i od psů, i když za nimi musí vystartovat (je nedohraná).
    V čajovně seděla (přivázaná) pod stolem a stůl za sebou táhla jenom jednou. 🙂 Udělala Penyně místo vedle sebe a nerýpala do ní! (y) Takže tam Penny i vydržela. (chuckle)
    Zase mám poněkud unavené psy… jak já to jenom dělám… (makeup)

  4. LENKO, DÍK ZA BYLINKY. S ÚSPĚCHEM PĚSTUJI JEN PAŽITKU, DOBROMYSL A LEVANDULI. A PAK MÁTU PLEVELNOU A MEDUŇKU VŠADE SE SEMENÍCÍ…
    MOC SE PŘIMLOUVÁM ZA ZAHRADNICKÝ RAJČATOVÝ ROZHLEDNÍK. SICE BYCH NĚKDE MĚLA MÍT TVÉ RADY, ALE JEDNAK KDE A ZA DRUHÉ OPAKOVÁNÍ NEŠKODÍ A URČITĚ BY BYLI DALŠÍ ZÁJEMCI.

    1. Jejda, co je tak složitého na pěstování rajčat? Naseju (nejvyšší čas), po vzejití přepikýruju, za nějakou dobu přesadím do většího kelímku (cca 0,5 l), po zmrzlých (raději až po 20.5) zasadit na záhon, předtím zatlouct dost vysoké opory, pravidelně zalévat, hnojit, vyštipovat zálístky a vyvazovat. V případě napadení škůdci (molice) ošetřit postřikem, např. Ninja. Pokud udeří plíseň, tedy raději dříve ošetřit vhodným fungicidem. Toť celá věda …

      1. Teoreticky nic. Akorát když je zasadím za dům, už koncem srpna mají málo sluníčka, neb je níž a sousední domy stíní a když jsem je dala před dům na slunce, tak z nějakého důvodu nestály za nic, přes zálivku a hnojení a kýbl kompostu každé sazenici při výsadbě atd. A bídná byla nejen rajčata rybízová, ale i obyčejná.
        Něco dělám v poslední době blbě a nevím co.

        1. Postupuj jako můj táta. Tak dlouho zkoušel různé odrůdy, až našel jednu, která mu i na tom jeho úhoru roste. Problém je, že rajčata mají téměř neprokousnutelnou slupku (rofl)

        2. Tak problém může být v tom kompostu, pokud se do kompostu dává třeba tráva, která byla postříkána proti plevelům, může v ní nějaký herbicid zůstat a pak rajčata v lepším případě moc nerostou, v horším mohou úplně zajít. Zrovna tak může být kontaminovaný i koupený kompost nebo hnůj, v loňském roce mělo hodně lidí problém se substráty, do kterých přesazovali malé sazeničky. Mně zahynulo tak 70% rostlin a přeživší se hodně dlouho šklíbily, než začaly růst.

      2. IVO, JÁ MĚLA TYHLE PROBLÉMY S VÝSEVEM PŘED CCA TŘEMI ROKY. PODOTÝKÁM, ŽE OPRAVDU NIC PROTI TRAVNÍM ANI JINÝM PLEVELŮM NESTŘÍKÁM, TAKŽE JEDOVATÝ POSTŘIK V KOMPOSTU FAJKT NEBYL. ALE PADALY KLÍČNÍ ROSTLINY A SADBA BYLA MIZERNÁ. PAK JSEM OBJEVILA OPRAVDU SKVĚLOU VĚC.JSOU TO RAŠELINOVÉ TABLETY. OD TÉ DOBY, CO VYSÉVÁM A PŘEPICHUJU JEN DO RAŠELINOVÝCH TABLET, MÁM MOC PĚKNOU A SILNOU SADBU ČEHOKOLI A JEŠTĚ JSEM SE ZBAVILA TĚCH HNUSNÝCH VŠELIJAKÝCH BREBEREK, CO ŽIJOU NEBO KLADOU VAJÍČKA DO VÝSEVNÍCH I OBYČEJNÝCH SUBSTRÁTŮ, TAKŽE JSEM VŠECHNU ZEMINU DŘÍVE PEKLA V TROUBĚ, NEŽLI JSEM JI POUŽILA. A POSTŘIKY CHEMICKÉ NA SVÉ ZAHRADĚ RADĚJI NEDĚLÁM. MÁM ZAHRÁDKU HLAVNĚ PROTO, ABY BYL DOSTATEK VŠELIJAKÉ OPRAVDU ZDRAVÉ ZELENINY PRO VNUČKU I CELOPUÁ NAŠI RODINU. TOHLE TAKY PLATÍ I O HNOJENÍ. HNOJÍM JEN NEZBYTNĚ NUTNĚ A ZPRAVIDLA HNOJIVÝMI ROSTLINNÝMI ZÁKVASY VLASTNÍ VÝROBY. A TAKY NĚKTERÝMI ROSTLINNÝMI ZÁKVASY ROSTLINY STŘÍKÁM PRIOTI ŠKŮDCŮM. BOHUŽEL VŠAK NA JEDINÝHO ŠKUŮDCE MUSÍM POUŽÍT FAKT DRSNOU CHEMII, AČ VELICE NERADA A S ODPOREM. JSOU TO HNUSNÝ MOLICE, KTERÝ JSOU OPRAVDU A HLAVNĚ NA RAJČATECH A PAPRIKÁCH NEZNIČITELNÝ.

        1. Lenko, mně nepadaly klíční rostlinky, s tím si umím poradit, ale umřely mi rostlinky, které už byly jednou přepikýrované a bylo je potřeba přesadit ze sadbováčků do větších kelímků. Začaly se jim kroutit lístky, měly zdeformované stonky, snažily se vyhnat kořínky ze stonků třeba ve výšce deseti centimetrů. Opravdu vypadaly jako po postříkání herbicidem…. A nebyla jsem sama, komu se to stalo, je to prý v poslední době dost častý problém – v mnoha obcích zřídili kompostárny, do kterých se svážejí technické služby trávu a jiné rostlinné zbytky, mohou tam odvézt trávu i lidé ze zahrad, často se tam přidávají kaly z čistíren odpadních vod. A tento „kvalitní“ kompost se pak zpracuje do komerčních zahradnickýck substrátů.

      3. IVO, TAK S TÍM NEJVYŠŠÍM ČASEM VYSÉVÁNÍ RAJČAT BUDU OPONOVAT. KDYSI JSEM TO DĚLALA, ALE SAZENICE NA NAŠICH OSLUNĚNÝCH JZ OKNECH TÁHLY DO TAKOVÉ VÝŠKY, ŽE SE JEJICH STONKY TAK ZESLABILY, ŽE TO NEBYLA SAZENIČKA, ALE ŽIRAFA.PŘI VYSAZOVÁNÍ SE PAK VELICE SNADNO ZLÁMALY. PTOTO OSOBNĚ SEJU RAJČATA AŽ KONCEM BŘEZNA. VÍM PŘESNĚ, ŽE NA SVÝCH JZ OKNECH PLNÝCH SLUNCE VYPĚSTUJU ZA NECELÉ DVA N MĚSÍCE KRÁSNÉ A VELMI SILNÉ ZADIČKY. A JEŠTĚ JEDNA VĚC. ABY MI KLŮÍČNÍ ROSTLINY NEPADALY, VYWÉVÁM JEN DO RAŠELINOVÝCH TABLET JIFFY.TAM ROSTKLINY KRÁSNĚ ROSTOU, NEZABÍRAJ MÍSTONA OKNECH A JSOU FAKT TAK AKORÁT. A JINAK JEŠTĚ POSLEDNÍ ÚŘIPOMÍNKA. TABLETY MAJ RŮZNÉ 3 PRŮMĚRY. NA RAJČATA JSOZ U TŘEBA TY NEJVĚTŠÍ. A POKUD RAJŘ ČATOVÁ SADIČKA UŽ SLÁBNE, BO V TABLETĚ UŽ NEMÁ KAM RŮST, ZASAZUJU JI DO PŘEDPEČNÉHO OBYČEJNÉHO SUBSTRÁTU, ALE DO KRABIC OD LITROVÉHO MLÉKA NEBO OD NEJRŮZNĚJŠÍCH OCVOCNÝCH EXTRAKTŮ , JEŽ SI OBČAS KOUPÍ MŮJ JIŘÍ.TYHLE KRABICE SYSLÍM UŽ OD ZAČÁTKU ÚNORA, ABY JICH BYLO DOST NA VŠECHNY SADIČKY. U NÁS BÝVAJÍ MRAZY I HLUBOKO PO ZMRZLÝCH, TAKŽE RAJČATA MUSEJ OBČAS VYDRŽEZT DOMA AŽ DO KONCE KVĚTNA, KDY UŽ MRAZY SKUTEČNĚ A JISTĚ NEHORZEJ. A V TĚCH KRABICÍCH OD MLÉKA ASPOŇ NETÁHNOU DO VÝŠKY NA ÚKOR SÍLY STONKŮ, BO V TĚCH ŠKATULÍCH JSOU ZASAZENÉ HODNĚ HLUBOKO, TAKŽE MAJÍ MOŽNOST TVOŘIT I DOST VEDLEJŠÍCH, STONKOVÝCH , KOŘENŮ, KTERÉ JSOU PRO JEJICH RŮST A VÝŽIVU NEZBYTNÉ.

        1. Nadměrnému vytahování rostlinek jde částečně zabránit tím, že se alespoň dvakrát přesazují. Taky mnoho lidí dává přes den sazenice na balkón (tedy pokud je slušné počasí), aby tak rychle nerostly.

          1. IVO, BALKÓN TEDY FAKT NEMÁM, TAKŽE PŘESAZUJU TO ZMÍNĚNÝCH ŠKATULÍ. KALÍŠKY PRO TAK DLOUHO DOMA ROSTOUCÍ SAZENICE BYLY MOC MALÉ, I KDYŽ BYLY OD 500 G JOGURTŮ.A JÁ RADĚJI NIC MOC NESTŘÍKÁM. PROTI PLÍSNÍ RAJČATA I OKURKY NA ZÁHONECH ZALÉVÁM JEDNODUŠE PŘIPRAVENOU PROTIPLÍSŇOVOU SMĚSÍ Z ODSTŘEDĚNÉHO MLÍKA A VODY_ MLÍKO S VODOU JE V POMĚRUÝ 1:10, ČLILI ZN JEDNOHO MLÍKA MÁM MIN. 10 LITROVOU KONEV ZÁLIVKY NEB POSTŘIKU NA ROSTLINY. FUNGUJE TO VÝBORNĚ , ALE NESMÍ SE TO ZANEDBAT, JELIKOŽ POTOM UŽ ZBÝVÁN POUZE JEDINÉ: JAKMILE SE NA JAKÉMKOLI ZASAZENÉM RAJČETI OBJEVÍ SEBEMENŠÍ NÁZNAK VZNIKU PLÍSNĚ( ŠEDÉ NEB HNĚDÉ SKVRNKY NA LISTECH NEBO UŽ I NA PLODECH), CELOU ROSTLINU OKAMŽITĚ VYRVU I S KOŘENY A OKAMŽITĚ ODNESU DO POPELNICE MIMO ZAHRADU. NAŠTĚSTÍ SOUDEDI NIC KROM TRÁVY A NĚJAKÝCH KYTÍ NEPĚSTUJÍ, ČÍMŽ SE PLÍSEŇ ZAS AŽ TOLIK NEROZMNOŽÍ A NEROZNÁŠÍ SE.ALE JE NUTNÉ SKORO DENNĚ ROSTLINKY HLÍDAT. PRIOTUIPLÍSŇOVÉ POSTŘIKY POUŽÍVÁM JEN VELICE NERADA. MAJÍ MOC DLOUHOU OCHRANNOU LHŮTU A JEŠTĚ JE NELZE ZROVNA Z RAJČAT OMÝT. PĚSTUJU VŠE PRO SEBE A ADÉLKU, BO JÁ SE TOU ZELENINOU MUSÍM ŽIVIT, JELIKOŽ JSEM NA INJEKČNÍM INZULÍNU ZÁVISLÝ DIABETIK A ZELENINA DENNĚ MUSÍ BÝT NA MÉM TALÍŘI. RAJČATA MILUJEM VŠICHNI. VLONI JSEM VYPĚSTOVALA FAKT VELIKOU ÚRODU A VŠE ZPRACOVALA RŮZNÝM ZPŮSOBEM. DODNES SI MALÝÁ VNUČKA POCHUTNÁVÁ NA MÁ ÝCH PRODUKTECH. A NEJEN OADÉLKA MÁ Z NICH UŽITEK.

  5. Nerozumim tomu, proc bych mel tymian orezavat a susit, kdyz ho mam na zahonu cely rok a rozmnozuje se jak plevel. Podobne se salveji, ktera ma zelene listy i pod snehem.
    Podotykam, ze na oboji zadne emulze ani ledky nesypu, ci neliju, obemu se dari dobre po cely rok.A to prosim ve velmi drsnych krusnohorskych podminkach , kde nevydrzeli ani Sudetaci:

    1. Nojo, jenže Ty nejsi žádná babka kořenářka, milý wwww. Jen se zeptej Anežky Šejbalojc, ta bejlí určitě suší. A možná ho i sbírá při měsíčku. (nod)

      1. Možná ho Šejbalka při měsíčku i suší, aby ji WWW neviděl. A jak to tak Šejbalová při měsíčku pěkně ořeže, tak se pak WWW diví, že mu to roste jako blázen 🙂

    2. WWW, ODPOVÍDÁM AŽ DNESKA. JÁ TAKY ŠALVĚJ NESUŠÍM. VÍM, ŽE JE NA ZÁHONU K DISPOZICI ZELENÁ PO CELÝ ROK. NĚKDE V TEXTU TO TAKY ŘÍKÁM. JDE ALE O LIDI, CO TŘEBA NĚKOMU TY SUŠENÉ PRODUKTY CHTĚJÍ DAROVAT, ABY SI TEN DOTYČNÝ ( MŮŽE BYDLIT NĚKDE DALEKO, TAKŽE PRO ČERSTVÉ LISTY SI DENNĚ DORAZIT NEMŮŽE MOHL B NÁLEV ZE ŠALVĚJE UDĚLAT. JÁ ŠALVĚJ SUŠÍM TŘEBA PRO STARŠÍ DCERKU, CO BYDLÍ AŽ V PLZNI A DOMŮ VŮBEC NEJEZDÍ.PŘITOM ONA PRÁVĚ ŠALVĚJOVÝ NÁLEV POTŘEBUJE KVŮLI ŠPATNÉMU TRÁVENÍ A JÁTRŮM POSTIŽENÝCH LÉKY, KTERÉ MUSÍ DENNĚ A
      BEZPODMÍNEČNĚ UŽÍVAT. A JEŠTĚ K TYMIÁNU. TEN BY MI KAŽDOROČNĚ DO POSLEDNÍ VĚZ TVIČKY VYMRZL, KDYBYCH HO NEZAKRYLA VSTVOU LISTÍ SMÍCHANÉHO S KOMPOSTEM. TYMIÁN MÁM ZA OKNEM BYTU DOMA, V TRUHLÍKU, ALE NA ZAHRADĚ PŘÍSTUPNÝ PO CELOU ZIMU NENHÍ. A ŽE TOHO TYMIÁNU SPOTŘEBUJE MOJE RODUINKA AŽAŽ,JELIKOŽ Z NĚJ DĚLÁM SIRUP PROTI KAŠLI. A NA TEN JE NEJLEPŠÍ PRÁVĚ TEN ČERSTZVĚ OŘEZANÝ. A JEŠTĚ POSLEDNÍ DOTAZ: TY MÁŠ ASI ZEM ÚRODNĚJŠÍ, ALE HLAVNĚ JI NEMÁŠ PŘEVÁŽNĚ JÍLOVITOU JAKO JÁ. MÁM JÍL VŠUDE, PROTO BYLINKÁM STŘEDOMOŘSKÝM PŘILEPŠUJU TĚMI VÁPENNÝMI EMULZEMI, ABY TU VŮBEC ROSTLY. NĚCO JINÉHO JE TŘEBA U YGY A ÚPOD, KDE JE ZEM HODNĚ ÚRODNÁ A PŘEVÁŽNĚ VÁPENCOVÉHO SLOŽENÍ. TAM TUHLE ÚLITBU BYLINKÁM DĚLAT NEMUSEJ, BO JE TAM TEPLA AŽAŽA A VÝ ÁPENCE JE V PŮDE JISTĚ DOSTATEK. A JINAK ZDRAVÍM A MÁVÁM NĚKAM NA ZÁPAD. JSI TAJNOSNUBNÝ JAK TOJEFUK, TAKŽE NEVÍM, KAM PŘESNĚ POZDRAV NASMĚROVAT.

  6. Pamatuji jeste Zviretnik, ktery neopominul dulezita vyroci.Krasne komentare psala DEDE, casto napsal neco hodne zajimaveho Finrod.
    Kde je tomu konec? Vyrpci komunistickeho prevratu, zustalo stranou.
    Pestovani bylinek, kocici mnoukani,jiste zajimave, ale preci jen ?!

    1. Vis, WWW, ono mozna lidi jsou uz z te politiky nejak unaveny. Jak u vas tak tady. Bylo toho v posledni dobe nejak moc. Ja uz si ani ty zpravy vetsinou nepustim a poustim si Bacha a Dvoraka, a co mi pod ruku prijde a pocitam, ze kdyby se neco opravdu zasadne sejrilo, tak se to treba dovim v praci. No, a co s tim datumem nadelas? Snad uz vsechno bylo receno a kdyz to proberu jeste z jine strany, tak uz pro sebe nic noveho neobjevim. Z hlediska me rodiny to byl totalni prusvih. Tak co ja spis delam je, ze synovcum a neterim prubezne ty prusery sepisuju. Jinak je to pro mne takove divne datum take proto, ze ja, ktera si nepamatuje cisla a datumy, jsem se pred 24 lety 25. unora vdala. ( rofl) Nejak se mi to zplantalo v hlave s 28. rijnem a usoudila jsem, ze 25. to znarodneni nebylo. No nasa mama byla na mrtvici, kdyz jsem ji to rekla, ale holt uz s tim neslo nic delat. Cesky kalendar jsem nemela a v americkem jaksi na Vitezny unor neupozornovali.

      1. Milá HanoW zřejmě vám to datum ve zdárném manželství nezabránilo. Jste stále spolu a podpíráte jeden druhého jak to má ideálně být. Asi to není v číslech viď? (inlove)
        Gratuluji vám k vašemu výročí a přeji vám vše nejlepší do dalších mnoha přemnoha let. (h) (inlove) (inlove) (h)

    2. Hele, wéwéčko dvojité trojité – že se taky někdy vynoříte, chlape 🙂 Mají pravdu předřečníci, že politická témata – byť velmi decentně zpracovaná – jsou tady na ústupu, a nedivte se. Většina z nás si sem chodí odpočinout, a to tak, že doslova. Novější debatéři v téhle hospůdce už vás ani neznají, vaše stránky byly na „bloguje“ a to skončilo (mimochodem, co s tím takhle „něco“ udělat)? A já vám ještě dlužím pozdrav od jednoho navrátilého vodníka jménem Borůvka (Katzenjägera, co mě málem přizabil na Štramberku už jsem tu před časem představil…). Tak doufám, že nashledanou – s tymiánem nebo bez…

  7. Lenko, díky za zajímavé povídání. Já jsem hlavně přes šnytlík (chuckle) , ale moc ráda si tyhle věci čtu (y) .
    Škoda veliká Kambina mimíska. Chudák, dvě dlouhá těhotenství a nic… No, teď hlavně aby byla v klidu a neublížila si…

  8. V truhlíku a květináčích jsem si vypěstovala leccos, jen ten rozmarýn vždycky spolehlivě zabiju 🙂 v létě v zimě, v domě, venku – prostě zhyne. Měla jsem i vzrostlý stromek, přes půl metru – zahubila jsem ho do měsíce. Rozmarýn mi prostě není souzen, o to víc ho miluju do jídla.

    Kamby je mi líto – zajímalo by mě, jak moc si je taková gorila vědoma toho, že ztratila potomka – možná se ptám hloupě, ale nakolik jsou si gorily vědomé, že čekají malé? Když vezmu třeba Bikiru, ta když porodila, tak vůbec nevěděla, která bije – ale ona zas byla trochu speciální případ.

    1. Já si myslím, že Kambuška neví, co se stalo. Najednou usnula a pak jí bylo špatně… žádné mimino neviděla a tak se teď snad jen diví, že musí být v ložnici sama.

      1. Je to moc moc smutné, ale hlavně, že Kamba je v pořádku. Hrozně moc by ve skupině chyběla – i nám všem. (h)

      2. Ak je to takto, tak je to fajn. Lepšie, ak děvčica neví, co se jí stalo. Horšie by bolo,ak by smútila za svijím miminom 🙁

    1. CHUDINKA GORILA,PŘIŠLA O MIMI A JEŠTĚ MÁ NÁDOR. I NĚKTERÁ ZVÍŘATA MAJ VÁŽNĚ PECH.

  9. Ďakujem holky,
    už viem, čo je to Třapatka za „tráva“. Priateľka mi na narodky darovala z toho vyluh (kúpený v apatéke), že vraj 1 lyžička denne zvyšuje imunitu proti chrípke. Žiaľ, chrípka asi o tom nebola informovaná ;( . Viac som tú šlamastiku nepila a nedávno som objavila starú ťapku s Echinaceou s prošlým dátumom spotreby. Putovala rovno do koša.
    Ako sa má gorilia maminka ???

    1. YETTI, ECHINACEA JE SPÍŠ PREVENCE ZÁNĚTŮ V TĚLE, AFTY A BLOLEST VKRKU USTOUPÍ, JE TO MÍRNÉ ANTIBIOTIKUM. ALE JAKO POSTŘIK NA KOŽNÍ PLÍSEŇ V KOMBINACI S MĚSÍČKOVOU TINKTUROU JE TO SKVĚLÉ. A TINTURA Z JAKÉKOLIV BYLINY NENÍ ŠKODLIVÁ ANI PO DVOU LETECH, DOKDY ZPRAVIDLA VYDRŽÍ. JEN ÚČINŮ OD TAKTO STARÉ TINKTURY UŽ MOC NEČEKEJTE. ČASEM KLESÁ ÚČINEK ASI NA 20 % PŮVODNÍHO.ZDRAVÍ ŠKODLIVÉ TO VŠAK NENÍ,K PROTOŽE JE TO ALKOHOLICKÝ VÝLUH Z ROSTLINY.

    2. No a naše děti jsou kupříkladu na echinaceu alergické, hodně. Takže ne vše z přírody je zdravé.

      1. AIDO, NETVRDÍM, ŽE VŠECHNY BYLINKY SNÁŠEJÍ DOCELA VŠICHNI.O NEJRŮZNĚJŠÍCH ALERGIÍCH NA BYLINKY VÍM.PROTOTAKY, KDYŽ NĚKOMU COKOLI DÁVÁM ZE SVÝCH VÝROBKŮ, MUSÍM NEJDŘÍVE ZNÁT SITUACI. NEMOCI, UŽÍVANÉ LÉKY RŮZNĚ ALERGIE NEJRŮZNĚJŠÍCH DRUHŮ. PAK DÁM POKYN , ABY SI OLEJ NEJPRVE VYZKOUŠEL DOTYČNÝ NA SVÉM PŽEDLOKTÍ DŘÍVE, NEŽLI TŘEBA OLEJ POUŽIJE. SNAŽÍM SE PŘIJEMCE SVÝCH VÝROBKŮ NÁLEŽITĚ POUŽÍT, ABY SE RIZIKO UMENŠILO. NĚKDY SE ALERGIE VYSKYTNE I U NĚČEHO, U ČEHO SE O NÍ NIKDY NEMLUVILO. OSOBNĚ NESNESU TŘEBA V JAKÉKOLIV FIORMĚ KOSTIVAL, TAKŽE POKUD DĚLÁM ROSTLINNÝ ZÁKVAS S JEHO LISTY, BET RU SI PRACOVNÍ RUKAVICE, ABY SE ZMINIMALIZOVALO NEBEZPEČÍ STYKU KOSTIVALU A MOU POKOŽKOU.JE BOHUŽEL SPOUSTA ALERGIKŮ NA COKOLI A PŘIBÝVAJ STÁLE.

        1. MILÁ LENKO S.
          PÍSALA SOM TI ODPOVEĎ, ALE ZASA MI JU TENTO MAGOR NIEKDE ZAPOTROŠIL |-( . NECHCEM BYŤ DOTIERAVÁ, ALE KEĎ PÍŠEŠ VEĽKÝMI PÍSMENAMI, TAK NA TY MALÉ ASI NEVIDÍŠ. NIČ SI Z TOHO NEROB, JA TIEŽ POTREBUJEM NA BLÍZKO + 3 BRÍLE.
          TAKŹE TERAZ K RASTLINKÁM: NEZBIERAŠ TY NÁHODOU SVOJE RASTLINKY PODĽA BÁBI ZLOPOČASNÉ (TERRY PRATCHETT):
          – BYLINKÁM, KTERÉ SE POUŽÍVAJÍ KAŽDODENNĚ V KUCHYNI A LÉKÁRNIČCE, SE ŘÍKÁ OBYČEJNÉ. A JEJÍ BYLINKY BYLY BUĎ NEOBYČEJNÉ, NEBO ŽÁDNÉ. BÁBI POUŽÍVALA KE SKLIZNI DLOUHÝ NŮŽ. A PŘED SEBOU DRŽELA ŽIDLI. KROMĚ TOHO NA SOBĚ MĚLA KOŽENÝ KLOBOUK, RUKAVICE A SILNOU KOŽENOU ZASTĚRU JAKO DRUHOU OBRANNOU LINII. (KONEC CITÁTU).

          MILUJEM ČARODEJKY TERRYHO PRATCHETTA :).

          TEN ÚRYVOK SOM OPÍSALA Z POVIEDKY MOŘE A MALÉ RYBKY.
          Z.

          1. YETTI, ŘEHTÁM SE TU NA CELÉ KOLO. TYHLE KNÍŽKY SE SE MNOU JAKSI MINULY, ALE NAPRAVÍM NEZNALOST, JEN SE DOSTANU DO KDOMAŽLICKÉ KNIHOVNY. TAKTO JSEM VŠAK SBÍRALA PŘED CCA 4 ROKY SEMENA OSTROPESTŘCE MARIÁNSKÝHO, KTERÉHO JSEM OMYLEM ZASADILA NA SVOU PIDIZAHRÁDKU. JE TO MOC LÉČIVÁ ROSTLINKA A JE SKVĚLÁ HLAVNĚ NA LÉČENÍ VŠMOŽNĚ POSTIŽENÝCH JATER. TA BYLINA SE ROZROSTLA NEJEN DO VÝŠKY MÉ POSTAVY, ALE TAKY NAROSTLA O HODNĚ ŠIRŠÍ NEŽ BYLA CESTIČKA A OSTATNÍ SOUSEDNÍ ZÁHONY. CELÉ NÁSLEDNÉ 3 ROKY JSEM BOJOVALA A S SJEJÍM NECHTĚNÝM VYSEMENĚNÍM PO W CELÉ ZAHRÁDCE. J JAKMILE JSEM ZMEŠKALA SKLIZEŇ, BYL PRŮŠVIH. SEMENA MAJ „PADÁČKY JAKO PAMPELIŠKA, TAKŽE STAČÍ SILNĚJŠÍ VÍTR A MÁŠ JE FAKT VŠUDE.UŽ NIKDY NA MOU ZAHRÁDKU OSTROPESTŘEC NESMÍ. LETOS SE NEČEKANĚ ODNĚKUD VZALY DVĚ ROSTLINKY TOHOHLE PICHLAVCE. ZAMASKOVALY SE MEZI ZIMNÍ SALÁTEK A ŠPENÁTEK A MEZI TULIPÁNY. BYLY JASNĚ ODHALENY A PŮJDOU NA TAJNÉ ZA BĚLOUMÍSTO, KDE JIM BUDE DOVOLENO RŮST A MNOŽIT SE DONEKONEČM NA. A TO TAJNÉ MÍSTO BUDU ZNÁT JEN JÁ, ABY MI SEMÍNKA NĚJAKÝ NENECHAVEC NESKLIDIL.

    3. Taky jsem si zakoupila kapičky z Echinacei jako prevenci proti chřipce, ale brzo jsem musela skončit s užíváním. Neuvěřitelně mi rozhodila žaludek tak, že jsem 3 dny trpěla a myslela že zahynu než mi došlo, že to sama nezvládnu a šla k doktorovi. :O (whew)
      Někomu pomůže, jinému uškodí.

  10. Ahoj holky.
    Keď potrebujem napísať viac, mám vo zvyku vyjadriť sa po bodoch, aby som na niečo nezabudla. Takže:
    1. Gorilky aj jej maminky mi je úprimne ľúto. Malej preto, že to neprežila, veľkej preto, že stratila dieťa. Bola som svedkom, ako kočka, pesina, krava … nariekali za svojimi stratenými deťmi. čo potom taký primát ???
    2. Bylinky – niektoré sme pestovali doma v črepníku, niektoré na záhradke. Rozmarín sme napr. pestovali v črepníku a rástol přiměreně. Keď sme ho presadili do záhradky v kolónii, do jesene sa rozrástol do mamutích rozmerov. Fakt. Keď ho ocko transportoval na jeseň domov, JEDEN krík zaberal celú káričku. Bohužiaľ, prechod zvonku do vnútra nevydržal a skapal. Báli sme sa ho nechať cez zimu vonku ( v Brezne -20 C nie je vzácnosť), a takto to dopadlo. Palinu pravú a šalviu som posadila na južnú stranu v záhrade v LM, ale tam mi ich moja usilovná svokra na jeseň zostrihala až ku koreňu. Na jar už nevyklíčili 🙁 .
    3. Čo je to TŘAPATKA ? Mohli by ste mi, prosím, napísať latinský názov, aby som si to vygooglila?
    4. Správa o počasí: relatívne teplo a (rain) a (rain) a (rain) . Z krásneho snehu zostala už len hnusná špinavá brečka.

    1. Třapatka nachová, Echinacea purpurea. Pokud to zas nezměnili, oni teď mění jména jak diví. 🙂

    2. YETTI, JO BYLA RYCHLEJŠÍ. JEJÍ LATINSKÝ NÁZEV JE STÁLE STEJNÝ. U BYLIN SE TO ZAS TAK PRUDCE NEMĚNÍ . SPÍŠ SE DĚLÁ STÁLE SLOŽITĚJŠÍ FARMACEUTICKÝ A FARMAL KOLOGICKÝ VÝZKUM ÚČINKŮ DOBRÝCH I ŠPATNÝCH, COŽ SE MĚNÍ DOST. NAPŘ.DŘÍVE TOLIK VYZDVIHOVANÝ PODBĚL UŽ TAKY NENÍ TOLIK V KURZU. MÁ ŠPATNÉ ÚČINKY NA LEDVINY, KDYŽ SE UŽÍVÁ MOC DLOUHO.

  11. LENKO, MOC FAJN A POUCNE CTENI. BYLINKY JA RADA A DOCELA SE JIM I DARI. PETRZELKA- POKUD MI JI KE KONCI LETA NESEZEROU HNUSNE HOUSENKY, MI VYDRZI I PRES ZIMU VENKU. TEDA VETSINOU. MAM RUZNE TYMIANKY, TEM SE VEDE DOBRE. RUZNE DRUHY MATY, ALE TY JEN V KYBLICICH. MOC RADA JI DAVAM DO VODY S CITRONEM. KAZDY ROK MI VYRASI MEDUNKA, ALE V PULI LETA SESCHNE, ALE PAK SE ZAS NA JARE OBJEVI. NO ALE CO MUSIM MIT JE STRASNE MOC BAZALKY. TO JE PRO MNE RAJ NA ZEMI. CERSTVA ZRALA RAJCATA, OLIVOVY OLEJ A BAZALKA. JO A ROZMARYN, TO JE NEZNICITELANA ROSTLINA V TOMTO PODNEBI.

  12. Tak nějak jdou bylinky mio mne. Bimbo příliš aromatické nesnáší a tak jsem se naučila vytahovat ty chutě jinak. Bylinkové čaje, byť na léčivou moc bylinek věřím a znám, příliš neužívám, ale to spíše uvidíme co budoucno přinese. Takhle ta máta, pažitka, petrželka, to jsou moji favoriti a levandule pro letní vůni. Na tom našem uzavřeném dvorku je to opravdu cítit. No a s naší zahradnicí Majdou a truhlíkovými povaleči geronty nevím nevím…

    1. INKO A OSTATANÍ,KDO MÁTE HODNĚ LEVANDULE, ZKUSET SI UDĚLAT ZA PÁR KAČEK BEZVA MASÁŽNÍ OLEJ NA ZTUHLÉ KLOUBY. DĚLÁM HO UŽ DLOUHO A ZTUHLÉ KLOUBY SE PO NĚM DOCELA ROZHÝBAJÍ. DÁ SE TAKY POUŽÍT JAKO MASÁŽNÍ PŘED JAKOUKOLI VĚTŠÍ ZÁTEŽÍ SVALŮ.

  13. Lenko, tohle je přímo bylinkářské „minimum“ pro všechny zájemce 🙂 I pro začátečníky.
    Já se přiznám, že čím jsem starší, tím míň bylinek při vaření používám – kde jsou časy indických experimentů a exotických vůní! Jestli to takhle půjde dál, skončím u šnytlíku a majoránky. No, asi poněkud přeháním, ale trend je jasný 🙂

    Rputi, jestli nakukuješ, tak díky za další „záchranářskou“ polévku pod jedním z předchozích článků. Zřejmě ne náhodou mi připomíná některé starodávné „kolejní“ variace – určitě vyzkouším. Jen co se trochu vzpamatuji z dobrodružství zvaného „zimní lyžařský kurs“. Co platno, že jsem tam nebyl jako cvičenec, následky na mé tělesné schráně jsou patrné pouhým okem.

    1. Terro, ať ti přijde k chuti! Já ji moc ráda.
      Jen ještě poznámka – z těch 20dkg je „polévka pro regiment“. Chce to vzít velkej kastrol – ona je to totiž jediná polévka, která přibývá, dokud se nezbaští do poslední vločky. Takže např. se ují polovina a když se to druhý den naředí, tak je polévky zase plný hrnec. 🙂

      1. Jo jo, to znám, tohle mi dělají některé záchranářské polívky celkem pravidelně, a to kupodivu i tehdy, když v nich (narozdíl od těch vloček) nemá co bobtnat. Např. jedna, kde je základní surovinou červená čočka…

  14. LENKA,TAK TOTO JE PERFEKTNÉ!!pRISPEVOK SI ODLOžIM.MOJA ZAHRADKA -TEDA CAST UŽITKOVÁ OBSAHUJE I ZAHON BABY KORENARKY.ALE HLAVNE ZA OKNOM KUCHYNE MáM TRUHLíKY S BYLINKAMI.PESTUJEM ICH SO STRIEDAVýM USPECHOM-TERAZ NAPRIKLAD MAM TVORČI NEUSPECH -ALE ZA DVA-TRI TYZDE KUPIM NA TRHU Už HOTOVE PRIESADY A OKNO BUDE ZASE PEKNE.
    ROZMARIN SA MI DRZI MNOHO ROKOV-UDAJNE ODHAŇa JEHO VOŇA KOMARE A MUCHY.NA VARENIE A PECENIE POUZIVAM ROZMARIN NATRHANY V CHORVATSKU A SUSENY VANKOM OD MORA/JAK POETICKE/,ROVNAKO TAK TAM ZBIERAM I BOBKOVY LIST./VAVRIN/
    PRAVDEPODOBNE BY SOM SI NEVEDELA VYPESTOVAT BYLINKY ZO SEMIAČOK-AJ PRETO TEN OBDIV TVOJEJ PRACI./
    p.S.NEJAK MI NEJDU VELKE PISMENKA.

  15. Tak levandule ani tymián mi nevymrzají, zato ten rozmarýn venku letním a je prima a po odnesení na chladné okno chcípne naporsto spolehlivě. Tak si ho každé jaro kupuju v zahradnictví nový. Tam nemají ty superrychlené bylinky. Majoránku-sadbu jsem si kupovala v Brně u zelináře na náměstí, kde jsem dřív bydlela, jinak asi nevím, kde bych ji vzala. Libeček mi roste jako vzteklej, šalvej, máta, meduňka a podobné plevele taky- místní horko jim zřejmě prospívá.
    Fakt bych ráda věděla, kde s tím rozmarýnem dělám chybu, protože ho mám do masa moc ráda. Je letos budu muset záhon něčím ohradit, aby do něj nelezla Maceška, nějak si na to přes zimu zvykla a venčí se tam, což mě teda dost krká.

    1. Napadá mě: málo světla (nejlepší je jižní okno), moc vody, příliš vysoká vzdušná vlhkost, ledový průvan na kořeny v kombinaci s teplým vzduchem stoupajícím od topení na větvičky…

      1. Já bych se přidala, málo světla a moc tepla. Z toho pak nějaké potvory v půdě.
        Měla jsem rozmarýn několik let – přes léto venku, přes zimu v naprosto nevyhovujícím (moc teplém) severním koutě chodby (v paneláku si nevyberete). Pak mi ho někdo ukrad a ty další mi už spolehlivě chcípaly…

        1. No jsou na podestě, kde se potkává teplo seshora z domu a zima ze sklepa. Ale předtím jsme ho umořila i na okně v kuchyni- tam zas asi bylo hodně teplo. Jenže když ho strčím do sklepa, tak tam není světlo? Lépe řečeno ho je málo, v žabárně malé okánko s drátosklem je.

          1. Co vím, tak mně chcíp na té chodbě (málo světla), za oknem v bytě (moc tepla) a na druhé straně chodby (moc tepla a zapomněla zalít, páč jsem nechodila kolem). Další zimu ho zkusím strčit za okno do nevytápěný chodby a uvidím. 🙂

      2. IO A OSTANÍ, KDO JSTE ANONYMNÍ ODPOVĚDĚLI ZA MNE, JE TO ZCELA SPRÁVNĚ. JEŠTĚ DODÁM, ŽE AČ JE ROZMARÝN MIMO ZÁHON, ABY NEUMRZNUL, ZALÍVÁ SE MINIMÁLNĚ. DŮLEŽITÉ ALE JE, ABY NEBYL V PRŮVANU A MĚL DOST SLUNEČNÍHO SVĚTLA . DŮLEŽIÉ JE TÉŽ ROZMARÝM NEUTOPIT VE VODĚ.

    2. Milá Matyldo, i mně rozmarýn v zimě odchází, a to už několik let zkouším různé přístupy k němu. Takže také na jaře kupuji nový, přes léto se raduju, jak pěkně roste, a na podzim se začínáme loučit… 🙂
      Majoránka jde docela snadno vypěstovat ze semínek, a během léta provádím dvě i tři sklizně, jsem pak nejen já, ale i moje maminka zásobeny domácí „trávou“.
      Jo, slyšela jsemo tom, že i majoránka je trvalka, nebo alespoň dvouletka, nevíte někdo jak to s ní je?

      1. JO, PRODÁVAJ SICE JAKOUSI KŘÍŽENKYNI MAJORÁNKY A DOBROMYSLU, ALE KDO MILUJE MAJORÁNKU OPRAVDOVOU, ZJISTÍ BRZY, ŽE TAHLE BYLINKA NENÍ MAJORÁNKA, BO JE TO JAKÝSI BYLINKOVÝ KOČKOPES, V NĚMŽE NEPŘEVLÁDÁ CHUŤ ANI JEDNÉ JMENOVANÉ BYLINKY. ZA TUHLE TRVALKU BYCH PENÍZE NEVYHODILA ANI NÁHODOU. A DKOS SITU STĚŽOVAL, ŽE MU PADAJÍ KLÍČNÍ ROSTLINKY. NA TO MÁM RADU JEDINOU A SPOLEHLIVĚ ÚČINNOU. ZKUSTE BYLINKY A VŮBEC NEJRŮZNĚJŠÍ SEMÍNKLA JAK BYLINEK, TAK I ZELENINY A KYTIČEK BUĎ VYSÍVAT PŘÍMO NEBO ASPOŇ PO JEJICH VZEJITÍ JE ŮPŘEPÍCHNOUT DO RAŠELINOVÝCH TABLET. A NY BYLINY A KYTÍ STAČÍ ÚPLNĚ TA STŘEDNÍ VELIKOST TABLET. NA RAJČATA SI RADĚJI KUPTE VELIKOSTV4,7 MM. TY TABLETY JSOU MOÉC PRIMA, PROTŽE JSOU TO VLASTNĚ JEN SUCHÉ TAKOVÉ SILNĚJŠÍ KNOFLÍKY LISOVANÉ RAŠELINY. TY TABLETY SE NAROVNAJÍ DO NÁDOBY , CO SNESE HORKOU VODU, VE VARNÉ KONVICI SE OHŽ ŘEJE VODA A TOU JEŠTĚ HORN KOU VODOU SE TBLETY ZALEJOU. Z „KNOFLÍKŮ (KOLÁČKŮ)“ VZNIKNE TAKOVÁ JAKO BY NÁDOBKA ZEMINY. JEN SE TROŠKU NECHÁ ZCHLADNOUT A UŽ SE ZASÍVÁ. ROSTE TO PRÍMOVĚ A HLAVNĚ KLÍČNÍ SAZENIČKY VŮBEC NEPADAJ , BO RŘAŠELINA JE STERILOVANÁ. I S TOU RAŠW ELINOU SE PAK ROSTLINY SÁZEJÍ NA ZÁHONKY, TAKŽE NETRPĚJ ŠOKEM Z PŘESAZOVÁNÍ. JÁ TAKTO LÉTA PĚSTUJU RAJČATA, KTERÝCH MÁM VŽDY MOŘE. TY RAŠELINOVÉ „KORBÍLKY DÁVÁM DO VANIČEK OD MASA, DO NICHŽ JE TAKY ZALÉVÁM. MÍSTA JE DALEKO VÍC.

      2. Klasická majoránka může být víceletka, ale v našich podmínkách nesnese zimu, takže by bylo třeba ji vyjmout ze záhonu a přezimovat ve světlé, bezmrazé místnosti (asi 5 – 10 stupňů). Je to s ní poněkud složité, a proto se obvykle vysévá každé jaro jako falešná jednoletka – jak píše Lenka, jde to docela dobře.
        Ten kříženec majoránky a dobromysli má daleko menší nároky na teplo, v našich podmínkách v pohodě přezimuje, ale je pravda, že chutná jinak… méně intenzivně.
        Podobné patálie jsou s různými „citronovými“, „jahodovými“ , „mandarinkovýmI“ a dalšími mátami, protože tyhle máty „s příchutí“ rovněž u nás běžně nepřezimují, narozdíl od máty peprné, což je občas plevel…

        1. TERRO, DÍK ZA UPŘESNĚNÍ A ODBORNÉ VYSVĚTLENÍ. MYSLÍM, ŽE TY MÁTY APOD JSOU STEJNĚ NESMYSL. NAČ NĚJAKÉ PŘÍCHUTĚ MÁTY NEBO TYMIÁNU? TO SI ČAJ ZPESTŘÍM MANDARINKOVOU ŠŤÁVOU NEBO CITRÓNEM( I KDYŽ U ZROVNA UT OHO CITRÓN. TYMIÁNU TO TAK DOCELA NEÚPLATÍ) A MÁM ROTÉŽ CO DO CHUTI. A JEŠTĚ DĚKUJU ZA POCHVALU. ZROVNA OD TEBE MNE VELICE POTĚŠILO UZNÁNÍ. JÁ PSALA ROZHLEDNÍKY PRÁVĚ PROTO, ŽE MNE POŽÁDALI ZVÍŘETNÍCI O NĚJAKÉ PORADY. BYLINY JSOU MI BLÍZKÉ HODNĚ, UŽÍVÁM JE STÁLE A MÁM JICH PLNÉ OKENNÍ PARAPETY I ZAHRÁDKU.CHTĚLA JSEM SE PODĚLIT PRÁVĚ S TĚMI, KDO BY BYLINKY I KOŘENÍČKA PĚSTOVAT CHTĚLI, AVŠAK NEVĚDÍ, JAK NA TO. A POLOPATICKÉ INSTRUKTÁŽE JSEM SE NAUČILA DĚLAT JEŠTĚ ZA SVÉHO KANTOŘENÍ. NĚKTERÉ VĚCI MUSÍŠ RPRVÁKŮM NASERVÍROVAT „NA LOPATĚ“ ,ABY POCHOPILI NEBO NĚCO UDĚLAT DOKÁZALI. TO JE FAKT PROFESIONÁLNÍ DEFORMACE, KTERÁ MOJE OBĚ DCERY STRAŠNĚ MOC ROZČILUJE.NĚKDY JE POLOPATICKÉ VYSVĚTLENÍ PŘÍMO NEZBYTNÉ, MÁ – LI SE DÍLO PODAŘIT..

  16. Jéé, bylinky (inlove) Už pár týdnů si přivolávám jaro pročítáním knih o bylinách 🙂 Loni jsem nasušila spoooustu máty (a ke svému překvapení jsem z článku LenkyS zjistila, že jsem ji sbírala i sušila správně) a musím říct, že takový čaj z „mojí“ máty se s obyčejným kupovaným mátovým čajem nedá vůbec srovnat 8) 😀 Kromě toho vím o krásné louce, na které roste dobromysl, ale na sběr se chystám už několik let a vždycky to tak nějak prošvihnu… No ale třeba letos to vyjde (chuckle)

    1. IVO, RADĚJI NECH DOBROMYSL NA TÝ LOUCE , TAM JI SBÍREJ, ALE DO ZAHRÁDKY VLASTNÍ JI NEPOUŠTĚJ. JE TO NEPŘÍJEMNÝ PLEVEL ÚPLNĚ STEJNĚ JAKO MEDUŇKA A MÁTA.JÁ SIC MÁTU MÁM A TY DVĚPLEVELNÝ ROSTLINY TAKY, ALE TVRDĚ JE VŠECHNY OMEZUJU. A ŠALVĚJI HNED JAKMILE ODKVETE OPTRHÁM VŠECHNY OKVĚTÍ. MNOŽÍ SE TAKY HJODNĚ ZDRATNĚ A JEŠTĚ JE TO TAKY PLAZIVKY PLAZIVÁ A ODNOŽUJÍCÍ

      1. Babička držela oregano na skalce mezi kamenama. Zakopala kameny na vysoko a do políčka mezi ně dala oregano. Je tam už 40 let, tu a tam se přesadí. Je ho tam obrovskej trs, to jo, ale neleze všude jako máta nebo třeba zběhovec zdrháč. 😀

        1. IO, CO TVOJE BABIČKA FAKTICKY PĚSTOVALA, VÍŠ PŘESNĚ? BYLO TO PRAVÉ ŘECKÉ OREGÁNO NEBO POUHÁ ČESKÁ DOBROMYLS? ON JE V TERMINOLOGIIE , BV VZHLEDU A HLAVNĚ VE VŮNI, CHUTI A POUŽITÍ OBOU ROSTLIN DOCELA PODSTATNÝ ROZDÍL, I KDYŽ OBĚ JSOU TO TRVALKY. TUŠÍM, ŽE NA BABIČČINĚ ZÁHONKU V KAMENÍ ROSTLA OBYČEJNÁ ČESKÁ DOBROMYSL

          1. SEŽRAL MĚ KVIKLY!!! (headbang) TAK ZNOVU. 🙂

            JÁ BYCH JI TIPLA NA OBOJE PLUS TU ZLATOU VARIANTU OD JEDNOHO Z NICH. BYLY TOHO TŘI RŮZNÝ DRUHY TRSŮ.
            BABIČKA S DĚDEČKEM TOTIŽ MĚLI TENDENCI JÍT NA VĚCI VĚDECKY (HLAVNĚ DĚDEČKOVA ČÁST) A PŘIDAT ZDRAVEJ ROZUM (HLAVNĚ BABIČČINA ČÁST). TAKŽE POKUD SE TÝKÁ SKALKY, MĚLA BABIČKA ODKOPKY Z BOTANICKÝ ZAHRADY – A MĚ UČILA LATINSKÝ NÁZVY S TÍM, ŽE JSOU PŘESNĚJŠÍ…

    2. IVO, JÁ UŽ MÁM JARO PO VŠECH ÚPARAPETECH OKEN A MŮJ JIŘÍ JEN BRUČÍ, ŽE JSEM ZAS MEGALOMANKA, TAKŽE HO Z PARAPETŮ VYHÁNÍM S JEHO NEPOŘÁDKEM.

  17. TAK NA BYLINKY, MOC „MACHR“ NEJSEM. TY HPORKO-SUCHOMILNÉ (ŠALVĚJ, TYMIÁN, OREGANO I LEVANDULE) ROSTOU DOBŘE. MEDUŇKU JSEM MUSELA ZASÁZET ZA ZAHRADU DO PROSTORU BUŠE A MYSLÍM, ŽE BRZY JI BUDE NÁSLEDOVAT MÁTA. TU ZATÍM UMRAVŇUJI VE STARÉM ZINKOVANÉM KBELÍKU, KTERÉMU SE ČÁSTEČNĚ PRODĚRAVĚLO DNO, TAK JSEM JEJ CELÝ ZAKOPALA DO ZEMĚ A CO NEPROZŘETELNĚ ZAČNE RŮST MIMO KBELÍK, NEMILOSRDNĚ NIČÍM. MÁTA JE SKUTEČNĚ PŘEVLEČENÝ PÝR. STARÉ BEZEDNÉ NEBO SKOROBEZEDNÉ KÝBLE POUŽÍVÁM I NA NĚKTERÉ BUJNĚ-ODNOŽUJÍCÍ TRVALKY.
    S PĚSTOVÁNÍM KYTEK )I BYLINEK) OD SEMÍNEK JSEM UŽ DÁVNO SKONČILA, RADĚJI NAKUPUJI SAZENICE. ALE SADBU MAJORÁNKY JE DOST TĚŽKÉ SEHNAT, PRÁVĚ PROTO, ŽE JE VELICE NÁROČNÁ NA PŘEDPĚSTOVÁNÍ. ČASTO SE MI STÁVA, ŽE MI SPADNE UŽ I ZAKOŘENĚNÝ TRSÍK. ZAČALA SE PRODÁVAT JAKÁSI MAJORÁNKA COBY TRVALKA, ALE NEMÁ TU ZNÁMOU CHUŤ A VŮNI JAKO LETNIČKA. A NAVÍC MOC RÁDA I PO PŘIKRYTÍ VYMRZÁ. TAKŽE BOJUJI S MAJORÁNKOU. TYMIÁN, OREGANO, SATUREJKA A KDYSI I YZOP JDOU DOBŘE. YZOP JSEM OMYLEM VYKOPLA, ALE UŽ JEJ NECHCI.
    JEŠTĚ BYCH RÁDA ZMÍNILA LIBEČEK, KTERÝ CHCE TAKÉ DOST PŘIHNOJOVAT, ABY VYTVOŘIL BUJNÝ POROST.
    VÍM, ŽE PETRŽEL PATŘÍ SPÍŠE DO ZELENINY A LENKA UŽ JISTĚ CHYSTÁ SPECIÁL 😉 , TU PĚSTUJI PRO NAŤ, KTEROU POUŽÍVÁM V KUCHYNI VÍC JAK ŠNYTLÍK. SEJU RADĚJI KOŘENOVOU, JE VÍC AROMATICKÁ NEŽ TA OZDOBNÁ, KADEŘAVÁ. TAKŽE MÁM KAŽDÝ ROK ZASETÝ ŘÁDEK PETRŽELE PRO NAŤ 🙂 .
    CELER PĚSTUJI TAKÉ TAK DVĚ ROSTLINKY PRO NAŤ A OPĚT TEN BULVOVÝ, JE TAKÉ AROMATIČTĚJŠÍ.

    1. Alex, Ty to pěstuješ jako já. Meduňku jen do květináče, dobromysl také. Šalvěj se nám loni tak rozmnožila, že byla i mezi dlažbou, omylem jsme zapomněly nějakou odkvetlou odstřihnout. Jinak se Tvoje zahrádka nedá srovnat s mým pěstováním – moje- žádná sláva. Vždycky mě je líto něco umravnit a potom ty následky, žluté rudbekie – kam se podíváš, denivky nejdou už ani oddrýpnout, astilbe likvidovat -to mi je taky líto, bohyšky zlikvidovali slimáci. No, mám tu zahrádku poněkud džunglózní. Občas mi něco zlikvidují manžel nebo švagr, většinou švagr, on kytičky považuje za nepotřebné.

    2. ALEX, ZEMDLELINA JE SIC UŽ U DEDE, ALE CELER A KLASICKOU PETŽEL TAM NENAJDEŠ. TYHLE DVĚ ROSTLINY SE NA MÉ ZAHRÁDCE NEDAŘÍ. ABYCH SE SNAŽILA A HONILA, A NAKONEC Z TOHO VŠEHO NEBYLO NIC KLOUDNÝHO, TO MNE NEBAVÍ. JELIKOŽ MÁM JÍLOVÝ PODLOŽÍ A HNOJÍM MOC OPATRNĚ, ABYCH NEZPŮSOBILA V PLODECH DUSIKOVOU KATASTROFU, RADĚJI SE VLASTNÍHO CELERU A PETRŽELE ZŘEKNU A POTUPNĚ JE KOUPÍM . DEDE MNE TAKY NAVÁDĚLA, ABYCH SEPSALA JEŠTĚ JEDEN ROZHLEDNÍK. PRÝ O PĚSTOVÁNÍ RAJČAT. ONA ODE MNE JEŠTĚ ZA SVÉHO POBYTU V KRÁLOVSTVÍ DOSTALA NĚJAKÉ PĚSTEBNÍ POKYNY A TVRDÍ MI, ŽE PODLE MÝCH POKYNŮA RAD I ONA DOKÁŽE VYPĚSTIT DOBRÁ RAJČÁTKA A PRÝ I NA SVÉ JÍLOVITÉ ZEMINĚ.MYSLÍM SI ALE, ŽE K PĚSTOVÁNÍ PLODOVÉ ZELENINY BY MOHLI NĚCO POVĚDĚT LIDIČKY Z POLABSKÉ NEBO MORAVSKÉ PLACATKY . VŠAK DOST UŽ BOLO LENKY S, ŽE?

        1. AIDO, UŽ TO POSÍLÁM. VÍM, ŽE DEDŠ TOHO MÁ AŽ NAD HLAVU. DEJTE, PROSÍM VĚDĚT, ZDA ZEMDLELINA DORAZILI. STAČÍ JEN NAPSAT:zemdlelina je u mne.

  18. A proto, že jsem se na Zvířetníku zastavila až včera večer, tak chci pro jistotu poděkovat gratulantům k přání ještě jednou. Díky moc 🙂 a dárek nejlepčejší z nejlepčejších mi dala Louk.

    http://img9.rajce.idnes.cz/d0901/7/7760/7760845_369947732ee9df65af8f6ee4f520ec25/images/IMG_9140.jpg?ver=2

    Nejdřív jsem se bála, že to třeba nevyjde, pak jsem se bála, jak si Louk a Beník sednou, pak jsem se bála, jak si sednou Džespoděs a Beník……….. a celou dovču na to myslela…. a teď se mi moc krásně dívá na ty společné fotky.

    1. Petro, opožděně gratuluji k narozkám, ať se Ti nadále všechno daří a další léta prožiješ ve zdraví a radosti (rose1) (h)

    2. Petra K,mám teraz velký zmatok vo sviatkoch a narodkách-blahoželám, teda ten Beník sa šťastne smeje-tlemí.Myslím si,že večer pred spaním si hovorí:teda,ja mám štístko!!Hrozne spokoný,pohodový pes,presne takého by som raz chcela.

      1. Marsko, Verenko – díky za přání.

        a Verenko – myslím, že tak nějak to bude, Ben byl v kotci fakt nešťastný a jeho nový domov to je ráj. Co víc by si mohl přát, než pánčičku jako je Louk, kámošku jako je Džespoděs a zahradu velikou jako kráva????

        1. Ofšomž nutno připomenouti, že kdyby tebe nebylo… (h)
          Tak bysem dnešnímu článku nepochybně věnovala mnohem víc pozornosti 😀 . Ale rozesmátí dobytci jsou víc než dětinské sny o rozkvetlém to ráji na pohled. A však ono nějaký rostlinstvo odolá a přirozeným výběrem zvítězí 🙂 .

          Ech, tak bezbolestnou podovolenkovou aklimatizaci přeju! (wave) A dík za nás fšecky!!!

          1. Zahradu jako kráva Louk mívala. Teď bude mít zdusanej hliněnej beton s vytryskanejma cestičkama podél plotu.
            Ale to neznamená, že tam ten ráj na pohled nebude. (wave)
            Petro, dodatečně – Vše Nej.

            1. Abyt – hele zas ale udusanej beton se nemusí furt sekat. A vo otravnosti sekání něco málo hodně náhodou vim :-D. A vzhledem k tomu, že pozemek je svažitej, že jo Louk? (nebo to tak vypadá z fotek??) tak by to sekání nebylo jen tak.

          2. 🙂 Louk, rozesmátý jsou nejen dobytci, ale ji já. Fakt, pokaždý, když na to přijde řeč, se usmívám, hubu kolem celý hlavy. Oni se myslím, časem kapek uklidní, páč všecko se trochu ochodí. A případně se dá rostlinstvo dočasně ohraditi, než zesílí natolik, aby odolalo. I když je možné, že dřív než rostlinstvo zesílí, že majitelka latifundií zešílí (rofl)

          3. LOUK, TY ŽVÍŽO! POPRSKALA JSEM SI MONITOR VODOU S CITRÓNEM, PŮJDEŠ TO VYČISTIT?ALE TVŮJ POVZDECH CHÁPU. VŠAK DEDE TAKY DOBŘE VÍ, CO UMĚJÍ POHYBLIVÍ PSÍ HALAMOVÉ NA
            ZAHRÁDCE ZA DIVY.

            1. No, já mám tři psy a vypěstuji, co chci – mám totiž kolem záhonků elektrický ohradník 😉 . Stačí ho na jaře na týden pustit a do konce sezóny si pamatují, že tudy se cesta nezkracuje a ani není vhodné tam chodit hrabat, válet se …

              1. Ivo, to byla rada pro pěstování bez ohradníku. (inlove) Choďačkám to vysvětlíš i bez ohradníku, jsou veelmi inteligentní.

                1. Nevysvětlíš…Je cesta, náš plot, thuje (aby k nám nebylo vidět) a pak záhonky, no a děvenky přeci musí hlídat a nejkratší cesta je přes ty záhonky. Dokud byly jen dvě, tak se to dalo, ty jsem měla od malinkého štěňátka a jakž takž běhaly po cestičkách, ale pravidelně mi zválely brambory (bezva v horkém dni). Když se mi vrátila v pěti měsících Aira, tak vzala za své část skalky (vydupala si tam cestičku přes jalovce), několikrát si zaskotačila v záhonech, takže nebylo zbytí. Dodnes bojujeme se zlozvyky, s kterými přišla. Holt choďák, co se jednou naučí, tak umí na furt.

          4. Milá Louk, zahrada se zakládá tak, že : první rok necháš běhat pejsky bez omezení po zahradě a potom uvidíš neudusaná místa a ta jsou pro pěstování jaktakž vhodná. Ale to Ti ukáže další sezóna, protože pejsi to co jsi zasadila prozkoumají, prohrabou a vytrhají, případně upraví tvar a teprve další roky múžeš bez problémů zahradničit. Do té doby zahraduničí oni.

  19. LENKO – DÍKY ZA PŘÍNOSNÉ INFORMACE. JÁ JSEM NA TOM S PŘÍSTUPEM PODOBNĚ JAKO ALENA S MAXEM 🙂 .
    A NETŮCHALA JSEM, ŽE KRAVSKÝ HNŮJ ŠALVĚJ NERADA I DALA JSEM JÍ PŘEDLONI NA PODZIM – AŤ SE BYLINKY POMĚJOU :O . ZATÍM TO VYPADÁ, ŽE TO SNAD PŘEŽIJOU. TYMIÁN – UŽ HODNĚ VELKÝ KEŘÍK, DOSPĚLÝ, NÁM VYMRZL, TAKŽE TAM ZAČNEME OD ZNOVA, STEJNĚ TAK S MATEŘÍDOUŠKOU. ŠKODA,ŽE JDE VŽDY UŽ O VZROSTLÉ KEŘÍKY.
    K TÉ ROZMARÝNĚ – NĚKDE JSEM ČETLA, ŽE SE DÁ PŘEZIMOVAT VENKU – KDYŽ SE JÍ PŘIKRYJÍ KOŘENY CHVOJÍM A KEŘÍK BÍLOU NETKANOU TEXTILIÍ. NEMÁ NĚKDO ZKUŠENOST?

    1. PETRO, TOHLE JSEM KDYSI TAKY ČETLA A TÝKALO SE TO POVÍDÁNÍ TAKY LEVANDULE. S ROZMARÝNEM JSEM DOPADLA JAK SEDLÁCI U CHLUMCE, I KDYŽ JSEM ROZMARÝN TEHDY OMOTALA DOKONCE HNED OD ZEMĚ DO BUBLINKOVÝ FÓLIE.A VLONI ZAS ODŠEEL KUS LEVANDULOVÝHO KEŘE. MRÁZ BYL SILNEJ A UDEŘIL NEČEKANĚ ZE DNE NA DEN. LETOS JSEM SE POJISTILA. NEJDŘÍVE JSEM SI SEHNALA SLÁMU A VŠE JÍ PŘIPKRYLA. PAK NAPAD SNÍH , SLÁMA ŠLA ZATÍM NA KOMPOST A JÁ VŠECHNY CITLIVKY ZAKUTALA DO HROMADY SNĚHU. VČERA , PŘEDEVČÍREM IDNES JSEM HÁZELA A HÁZELA, JASDNĚ, ŽE SNÍH. DNESKA JSEM SE ZAS NEMOHLA PROTÁHNOUT SKRZ MALINKATOU ŠKVÍRKU, ABYCH SE NA ZAHRADU DOSTALA. ZKRÁTKA TWIGGY JSEM NEBYLA, NEJSEM A NIKDYU UŽ NEBUDU. ZMĚNA V ÚHOŘE ČI ŽÍŽALU SW TAKY NEUSKUTEČNÍ, TAKŽE ZBÝVÁ ZHUBNOUT.

  20. Taky jsem ráda, že Kamba přežila, ráno jsem se strachem sedala k počítači. Moc jsem jí přála vlastní miminko, ale asi jí nebylo souzené.

  21. Lenko, díky za přehledný článek, bylinky na zahradě, tedy aspoň část z těch, co jsi uvedla. Pěstuju je stylem – co je silné, přežije, co ne, to nepotřebuju. Ale tymián mi kupodivu nevymrzá, ani levandule. A kromě uvedených mám ještě saturejku.
    A mám dotaz k rozmarýnu – píšeš, že v nádobách na slunci. Ale vzápětí zase varuješ před letněním? Já ho tedy mám v trochu zapuštěném květináči od jara do podzimu venku, na zimu je doma v chladné místnosti na okně. Nestěžuje si, dokonce kvete, jenže moje rostliny mají spartánskou výchovu, tak se třeba bojí, že bych se naštvala a vyhodila ho.
    Jo, a díky za upozornění na meduňku, netušila jsem, že odvápňuje.

    1. Mamka má obrovský keř rozmarýnu a taky od května do října venku – prostě, kdy nehrozí mrazíky. Na zimu je v nevytápěném průjezdu. Kvete a má se k světu (ovšem stejně se chová i k citrusům a stromkovému muškátu).

      Z bylinek se jí nejvíc daří majoránce, šalvěji a meduňce. Já sama jsem pěstitelský neumětel ;(

    2. ALENO, TEN ROZMARÝN JE VÁŽNĚ VELIKÁ CITLIVKA NA OCHLAZENÍ. LETNIT ANO, ALE NAPODZIM HO T RADĚJI UKLIDIT DOVNITŘ, DO NAJÉ MÍSTNOSTI, ABY NEBYL NA MRAZU.

    3. Rozmarýn mám celoročně na parapetu mezi okny, teď zrovna kvete. Má to, chlapec, nějaký zpřeházený. 😉

    4. Kdysi jsem zakoupila rostlinku rozmarýnu,zasadila ji na zahradě a dál se nestarala. V pohodě přežila tři zimy a vypadala spokojeně (bydlíme pod Pradědem a mrzne tady víc než by se mi líbilo). Čtvrtou zimu přišly holomrazy a ty už chudák rostlina nerozchodila. Od té doby mám rozmarýn v květináčích – v létě venku, v zimě v nevytápěné zimní zahradě a vypadají spokojeně.
      Fakt ale je, že mé zahradničení zcela vystihuje heslo „nejblbější sedlák má největší brambory“ – pokud si rostlin nevšímám, daří se jim, jakmile si něco nastuduji a snažím se je „odborně pěstovat“ většinou moji péči nepřežijí :O

  22. Vzhledem k tomu, že moje zahrádka je paneláková, tudíž otevřená, s bylinkami to je bída. Na balkón se mi vejde leda tak meduňka a máta, kterou mám i venku. Ještě se venku dá najít stále se rozrůstající polštář oregana, různé tymiány a pod balkónem šnytlík. Článek je to ale velmi zajímavý, děkuju Ti, Lenko. (f) 🙂

    Gorilátka je mi moc líto (u) , hlavně aby to ustála tetička Kamba (h) . Budu čekat na podrobnější zprávy, každopádně stejně jako Xerxová si cením přístup u chovatelů a je mi jasné, že celý tým dělal, co jen mohl.

    Přeju všem krásný den. (h)

    1. Hezké pondělní ráno, Alenko, (h) Tvoji zahrádku u paneláku obdivuji. Jestli tohle máš na starosti sama, tak klobouk dolů! Jsou tam asi trochu ohleduplní spolubydlící ? (bow)

    2. VAVE, NA BALKÓN BYCH SI JEŠTĚ PŘIDALA DO TRUHLÍKU LICHOŘEŘIŠNICI. JE TO SKVĚLÁ BYLINKA A ZÁROVEŇ JE TO MOC PĚKNĚ KVETOUCÍ KYTÍ, CO BALKÓN JEŠTĚ OZDOBÍ, BO KRÁSNĚ KVETE CELÝ LÉTO. POKUD BYS SÁZELA LICHOŘEŘIŠNICI, ORIENTUJ SE RADĚJI NA TU PŘEVISLOU=POPÍNAVOU. UDĚLÁ HODNĚ PARÁDY A ZA PÁR KAČEK ZA SEMÍNKA. JÁ Z LICHOŘEŘIŠNICE DĚLÁM VÝTEČNOU TINKTURU A JIŘÍ JI BAŠTÍ CELÝ PODZIM, ABY SI VYLEPŠIL MOSTEM POCHROMANOU IMUNITU.KROM TOHO, ŽE BALKÓN OBROSTLÝ LICHOŘEŘIŠNICÍ JE NÁDHERNÝ, JEŠTĚ JE Z NÍ UŽITEK. A NA PŘÍŠTÍ ROK BYS ZAS MĚLA SVOU SATBU SEMÍNEK A STÁLE DOKOLA. I NA TVÉ VENKOVNÍ ZAHRÁDCE BY SE LICHOŘEŘIŠNICE VYJÍMALA.JEDNAK CHRÁNI PŘED MŠICEMI,DRUHAK ZDOBÍ ZÁPLAVOU KVĚTŮ TU TVOU ZAHRÁDKU OBDIVUJU A TROŠKU I ZÁVIDÍM. MÁŠ PATRNĚ ÚPLNĚ JINÉ SOUSEDY NEŽ MÁM JÁ. COKOLI BYCH TOTIŽ VYSADILA PŘED DŮM, ZMIZLO BY . TADY SE MOC A MOC KRADE A POKUD TO NEUKRADNOU, TAK TO ASPOŇ ZCELA NEBO ČÁSTEČNĚ PONIČEJ. PROTO JÁ PŘED DŮM UŽ NIC NESÁZÍM A MOJE KYTÍ I BYLINKY JSOU ZA PLOTEM. NECHÁPU TY VANDALY. JESTLI SE NĚJAK MSTÍ NEBO JE TO ZPŮSOB SEBEREALIZACE ČI VYBITÍ ENERGIE, TO BOHUŽEL NEVÍM. BÝVALY TU PŘED PANELÁKY DŘÍV DOCELA PĚKNÉ ZÁHONKY. NYNÍ JE TAM PUSTO A PRÁZDNO.VODA NA ZALÍVÁNÍ JE DRAHÁ A HLAVNĚ JSOU ZDE NIČITELÉ A NENECHAVCI V HOJNÉM POČTU. LIDI JSOU Z TOHO STAVU OTRÁVENÍ A VZDALI TO. JÁ MÁM VODY NA ZALÍVÁNÍ SICE DOST, ALE KDYŽ NĚkDO VYRVE COKOLI JEN TAK Z PLEZÍRU, PŘESTANE TO JEDNU BAVIT.
      TVOJI pažitku z venku bych asi nejedla. kdejaký psík či micka si rádi na trsík ulevěj, takže by mi nechutnalo už jen při té představě. a VŠECHNY bylinky lze pěstovat v pouhém květináči.Dokonce lze dostat i tzv bylinkové pyrymidy, kde se pěstuje víc bylin na jednom malém prostrotu. mám naštěstí široké parapety jak vně, tak i uvnitř oken, takže tam se toho fakt vejde moře.proto mám byliny, co popužívám často k vaření , doma, v truhlíčkách, což vlastně ani truhlíky nejsou. Nasyslila jsem si takové plastové nádobky od zmrzky, když tu ještě existovala cukrárna. Jsou dlouhé cca 25-30 cm nebo i jen krátké, ale v každém případě na bylinky bohatě vystačej.

      1. LENKO, U MĚ ŘEŘIŠNICE NEVYDRŽÍ, VŽDYCKY JI OŽEROU HOUSENKY AŽ NA STONKY. POSTŘIKY NECHCI NA VŠECHNO POUŽÍVAT. JÁ MÁM TAK AKORÁT NA BALKONĚ PAŽITKU, PETRŽELKU A DOBROMYSL.

        1. U nás taky ne – prostě nesnesnou ty naše úporná vedra a sucho a sluneční úpal. A to mne mrzí, protože jejich květy náramně oblibuju – mám moc ráda tu jejich ohnivou barvu.

          No ale tak siříkám, kdybych je vysela pod tůje (kde se mi náramně vzpamatovala orchidej, která vypadala jak dva dny po smrti …)

          1. Takový orchideje budu mít za chvilku tři, a to jedna z nich kvete. Mají na listech takové bílé chomáčky čehosi. Asi jsem to přinesla s tou novou a pak už s eto jen rozšířilo. Ale jiné kytky na tom okně to nechytly.

            1. Bílé chomáčky jsem měla na orchidejích také. Udělala jsem
              jarovou vodu, hodně napěnila nanesla na rostliny, nechala
              delší dobu působit a potom osprchovala. Chomáčky se po
              čase opět odjevují,postup zopakuji a rostliny jsou pěkné
              a kvetou.

            2. 🙂 Bílé chomáčky „čehosi“ na orchidejích ( a taky kaktusech) budou nejspíš mrňavý červec jménem vlnatka – neplést, prosím, se mšicí vlnatkou krvavou, to je úplně jiný příběh… Ty bílé chomáčky jsou vlákna vosku, kterými se chrání. Rozmnožuje se a přežívá v půdě, takže pomůže při přesazování pro všechny případy půdu zahřát např. v troubě. Nemá ráda vodu a vlhko obecně, takže nejlepší způsob je ten, který jste použily: otírat vodou se smáčedlem (jar) nebo asi tak 60% lihem, pokud vám není líto vodky Pelíškovky… 🙂 A hlavně být trpěliví. Pokud by to kytka vydržela, pomáhá i namočení na 24 hodin do vody (pěkně hlavou dolů), ale to je trochu drastická metoda a třeba kaktusy by vám za ni asi nepoděkovaly.

              1. Bílé chomáčky čehosi mi loni skoro sežraly voskovku… 🙁 A koukám, že jsem ji zachraňovala správně: houbičkou od nádobí a sprchou. 🙂
                Pak mi taky povraždila spoustu kytek depka, když jsem zapomínala zalívat. 🙂

                1. Já kytky trénuju na pobyt na Sahaře zcela pravidelně, takže spousta z nich už vyžaduje mnohem menší množství vody, než uvádí chytré časopisy. Cíle lze dosáhnout jen pravidelným tréninkem 🙂

                  1. Jo, Matyldo – a když už to skoro uměl, tak chcípnul… 😀
                    Vlnatí červci rádi sucho. Proto na kaktusech, orchidejích, voskovkách, klívii…dovedou si vybrat.

                    1. Já jsem si ty potfory přinesla na santpaulii a zlikvidovala jsem si všechny /asi l0 nebo víc/ a u fialek se moc listy nedají omývat.

                1. Pelíškovka – ona se tak jmenuje. Ta souvislost s filmem Pelíšky a „maršálem Malinovským“ napadla výrobce asi proto, že je 60%… Pokud vím, tak na našem trhu takhle silná je jediná.

        2. TEĎ MNE TEPRVE TRKLA POZNÁMKA YGY A MARSKY. ZKUSTE HOUSENKY OŠIDIT, ALE NEBUDETE ŠIDIT HOUSENKY, NÝBRŽ MOTÝLY, CO KLADOU VAJÍČKA NA VAŠE KYTÍ. JÁ SE TAKTO S ÚSPĚCHEM ZBAVILA UŽ VLONI BĚLÁSKOVÝCH POŽERŮ NA KEDLUBNÁCH. ZKLRÁTKA JSWEM ROSTLINY OROSILA, A PAK JSEM JE DOST HUSTĚ POPRÁŠILA PRACHEM Z DRCENÝCH VAJEČNÝCH SKOŘÁPEK. FUNGOVALO TO SKVĚLE A BĚLÁSEK SI ANM NI NEŠKTRNUL. MOTÝL SI TOTIŽ MYSLIL, ŽE NA ROSTLINKÁCH UŽ JSOU VAJÍČKA NAKLŮADENA, TAKŽE HOUSENKLY JEHO BY TRPĚLY HLADEM. CHCE TO SKOŘÁPKY ZAČÍT SYSLIT UŽ DNES A SUŠIT JE. PAK ROZMIXOVAT NA JEMNEJ PRÁŠEK A POSTŘIKY PROTI HOUSENKÁM UŽ NETŘEBA. A TAKY JE TŘEBA ZEM FAKT UPÉCT NA VYSOKOU TEPLOTU V TROUBĚ. NĚKTER ŘÍ OBCHODNÍCI JSOU ŠUPÁCI A KLIDNĚ PRODAJ ZABREBERKOVANOU ZEM.

  23. hezké pondělí všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm , co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Nejmilejší bylinka nebylinka je u mě petrželka… Tu můžu cpát skoro všude.

    Kambího miminka je škoda, ale riziko bylo od začátku veliké. Cením si přístupu chovatelů – nechali to na přírodě, nechali jí šanci…

      1. Abyt, já osobně kudrnku nee. Není nad petrželku listovou, která má mnohem vydatnější chuť a hlavně aroma. Mám na záhonech i doma petrželky obě, ale kudrnku užiju tak akorát na ozdobu chlebíčků. U mne vítězí právě listová petrželka, i když vím, že mladší dcera preferuje a vyžaduje právě jen kudrnku.

  24. Milá Lenko, díky za bylinkářský rozhledníček! Mívala jsem bylinek plný balkon. Poslední dva roky mi ale začaly zlobit – nejspíš se mně nebo někomu tady v okolí dostala do půdy nějaká potvůrka a žrala a žrala. 🙂 Už se nemůžu dočkat, až budu dělat záhonky na zahrádce. Bylinky a léčivky tam budou mít stejně místa jako zemdlenina. 🙂 😉 A tvoje poznámky o vápnění a hnojení budu pročítat zas a znovu, než něco k něčemu přisadím!
    Jinak jsem kuře, ze semínek mi moc pěstovat nejde, vyrostl mi jenom kopr a heřmánek. Takže kupuju sazeničky. 🙂 (f)

    1. IO, MÁŠ JEŠTĚ STAROU ADRESU NEBO UŽ JSI V DOMEČKU? MÁM VELIKÉ PŘEBYTKY- NEJMÉNĚ 4 ECHINACEY, TYMIÁNU, MAJORÁNKY A BAZALKY HROMADY. POKUD BYS MĚLA ZÁJEM, VYRÝPNU I ŠALVĚJ A TŘEZALKU. ROZHODNĚ MÁM VŠE ZE SEMÍNEK A SVOJE. VČERA JSEM PŘEPÍCHLA TYMIÁN, BAZALKU A MAJORÁNKU S TŘAPATKOU DO RAŠELINOVÝCH TABLET. A MÁM I NEJRŮZNĚJŠÍ A VLASTNORUČNĚ, ZE SEMEN VYPĚSTOVANÉ KYTÍ- PŘEVISLÉ PETÚNIE JEHLICOVÉ ASTRY , OSTEOSPERMUM I DALŠÍ. JSEM TAKOVÝ KYTKOVÝ MANIAK, RPOTOŽE PAK SE MI SADIČKY NA PIDIZÁHON ANI NEVEJDOU , TAKŽE ROZDÁVÁM. A MÁM JEŠTĚ DALŠÍ SEMÍNKA V HOJNÉM POČTU. JSOU TO KYTÍ, CO JEŠTĚ MAJJÍ NA VYSÉVÁNÍ ČASU DOST.LICHOŘEŘIŠNICE A DALŠÍ, KTERÉ HNED NEMÁM PŘI RUCE, ABYCH JMENOVALA.

      1. LENI, JEŠTĚ STAROU. JSI MOC HODNÁ, ALE NEMŮŽE TO MĚSÍC POČKAT? BUDU MÍT DOST CO DĚLAT SE STĚHOVÁNÍM VŠECH STÁVAJÍCÍCH KRÁMŮ A KYTEK A S LEPENÍM PODLAH A NEBUDU MÍT NA SADIČKY ČAS…

  25. MILÁ LENKO, TO JE TEDY VĚDA. PŘIZNÁVÁM SE BEZ MUČENÍ ŽE PĚSTOVAT BYLINKY BYCH NEZVLÁDLA A TO ANI KDYBYCH JEŠTĚ BYLA PŘI PLNÉ SÍLE.
    TAK SE JEN PŘED TEBOU A TVÝMI VĚDOMOSTMI HLUBOCE SKLÁNÍM A BEZMEZNĚ TĚ OBDIVUJI. (bow) :O (wait) (think)

    CHTĚLA BYCH SE TĚ ZEPTAT JESTLI NÁHODOU NEVÍŠ JAK DLOUHO SE MŮŽE UŽÍVAT ECHINACEA. KDYŽ SI KOUPÍM KAPKY ECHINAGARD, COŽ JE VYMAČKANÁ ŠŤÁVA ROSTLINY, TAK UVÁDĚJÍ ŽE JE TO JEN KE KRÁTKODOBÉMU UŽÍVÁNÍ (ZŘEJMĚ JEN PO DOBU NACHLAZENÍ). NEUVÁDÍ SE PROČ. VÍM ŽE NĚKTEŘÍ LIDÉ JI POUŽÍVAJÍ JAKO PREVENCI PO ZIMNÍ MĚSÍCE. ALE PODLE ŠVÉDSKÉHO VÝZKUMU Z MINULÉHO ROKU PŘI DÁVCE 40 KAPEK TŘIKRÁT DENNĚ PO MĚSÍCE (POČET JSEM ZAPOMNĚLA) SE ÚČASTNÍCI OCHRÁNILI POUZE PŘED JEDINOU CHŘIPKOU ZE ČTYŘ. DOST DRAHÁ A NEPŘÍLIŠ ÚČINNÁ PREVENCE. 🙁

    1. VELKÁ KOČKO, TŘAPATKA BY SE NEMĚLA UŽÍVAT DÉLE JAK 3 MĚSÍCE, JELIKOŽ S DELŠÍM UŽÍVÁNÍM JIŽ KLESAJÍ JEJÍ ÚČINKY. JINAK TŘAPATKOVÁ TINKTURA( Z CELÉ, ROZSEKANÉ , ROSTLINY I S KOŘENEM, KVĚTY A LISTY SE POUŽÍVÁ HLAVNĚ V DOBĚ AKUTNÍCH ZÁNĚTŮ DÁSNÍ, HOJENÍ AFTŮ V ÚSTECH NEBO ZÁV NĚTU DÁSNÍ. JE V NÍ VLASTNĚ PŘÍRODNÍ ANTIBIOTIKUM, TAKŽE DOSPĚLÝ MÁ BRÁT 40 KAPEK, DĚTI JEN 20, ABY SE ZBAVIL TĚCH ZÁNĚTŮ V CELÉM TĚLE. JAKO PREVENCE SE POUŽÍVÁ HLAVNĚ VÝLUH NEBO TINKTURA Z KOŘENĚ TŘAPATKY, ALE JAKO SLABŠÍ POMOCNÉ PROSTŘEDKY SE MOHOU POUŽÍT JEN VÝLUHY Z LISTŮ. JÁ DĚLÁM Z TŘAPATKY A MĚSÍČKOVÝCH OKVĚTNÍCH PLÁTKŮ DVĚ TINKTURY. NEJPRVE DO LIHU NALOŽÍM ZVLÁŠŤ CELOU JEDNU ROZSEKANOU ROSTLINU TŘAPATY, DO 2. SKLÍNKY ZAS V LIHU JSOU OVĚTNÍ PLÁTKY MĚSÍČKU. PO TŘECH TÝDNECH KAŽDOU KAŽDOU TINKTURU SCEDÍM A PAK JE SMÍCHÁM DOHROMADY. JE TO SKVĚLÝ PROSTŘEDEK PROTI PLÍSNÍ HLAVNĚ NA NOHÁCH, MEZI PRSTY I NA RUKÁCH. MŮ JIŘÍ NEJPTVE BRUČEL, ŽE ZAS BLBNU S BYLINKAMI, ALE NYNÍ DOŠEL K POZNÁNÍ, ŽE MOJE TINKTURA FUNGUJE VELICE SPOLEHLIVĚ A FAKT DLOUHODOBĚ, TAKŽE UŽ NEMUSÍ KUPOVAT ŽÁDNÉ DALŠÍ DRAHÉ MASTI, ABY SE PLÍSNÍ NA SVÝCH NOHÁCH ZBAVIL. ON NOSÍ CELÝ ROK UZAVŘENÉ BOTY, TAKŽE BOHUŽEL SE PLÍSNĚ DOST ČASTO OPAKUJÍ A BYLY DOST NEZNIČITELNÉ. OD TÉ DOBY, CO MÁ V OSTŘIKOVAČI PO SEPTONEXU MOU TINKTURU A DENNĚ JI POUŽIJE, MÁ DOKONCE POKOJ A PLÍSNĚ NEMAJÍ ŠANCI,

  26. Lenko, jak jsem to četla, úplně jsem některé vůně cítila. Bylinky mám moc ráda a baví mě si o nich (a jejich účincích) číst. Kdykoliv to v Evropě šlo, pěstovala jsem si jich hodně. Tady jsou bohužel na bylinky zcela jiné podmínky a ačkoliv jsem se snažila jak bylo v mých možnostech, uspěla jsem většinou tak rok dva. Krásně se mi prvním rokem rozrostl třeba řebřiček (z českých semínek), šalvěj i tymián (koupené sazenice). Dokonce jsem si všeho dost nasušila (a čerstvou směs namacerovala do rumu jako bylinný likér), další rok už byl výsledek dost bídný a třetí rok už nevzešlo nic. Jiné bylinky nepřežily ani první horké léto. Tak jsem pěstování bylinek vzdala. S velkým úspěchem mi tu roste pouze máta a rozmarýn. Máta se mi ale každý rok tak rozrůstá, že pokud si chceme uchovat bílé kamínky tam, kde mají být, musíme se k ní pravidelně zachovat velmi krutě – vyrvat jí s co nejvíce kořeny. A že jsou to hromady! Pak nám celá zahrada voní „po žvýkačce“, ale máta se zase brzy rozroste – je nezničitelná. Podobně se daří rozmarýnu. Želvám ve výběhu stíní jejho bohatý, vysoký keř, dva další jsou jinde na zahradě. U záhonu mám keř tzv. „Prostrate Rosemary“, která má trochu více „kudrnaté“ větvičky, hustší lístky a neroste tak vysoko (spíše do šířky). Ale i tenhle keř jsem musela drasticky zredukovat – měla jsem ho v rohu záhonu a už mi zabíral příliš mnoho vzáceného místa. Pak jsem zase pro změnu chodila jak vykoupaná v rozmarýnové lázni, protože jsem keř „huntovala“ ručně. Když se poblíž keřů vyvalovaly, nebo pod ním spaly kočky, chodily i ony domů krásně naparfémované. Zkoušela jsem i velké květináče se „správnou půdou“, ale zdejší vedra jemné bylinky spálí a trvalky zase potřebují zimní spánek, který jim zde také nemohu nabídnout. Prostě je zde jiný kraj a musela jsem se s tím smířit, že bylinky tu prostě nevypěstuji. Ale hezky se to Lenko četlo.

    1. MARIČKO, DÍK ZA ROZMARÝNOVOU REPORTÁŽ.JEN PODOTKNU, ŽE SE TI PO TOM NAVONĚNÍ ROZMARÝNEM PATRNĚ VELICE KLIDNĚ SPINKALO. ROZMARÝNA A HORKÝ NÁLEV Z NÍ PŮSOBÍ VELMI NA UKLIDNĚNÍ, ALE POZOR!!! NEUŽÍVAT ROZMARÝNU ANI ŠALVĚJ , POKUD JSTE TĚHOTNÉ A NECHCETE O DĚCKO PŘIJÍT.OBĚ BYLINY A ROZMARÝNA OBZVLÁŠTĚ MAJÍ PRUDE ABORTIVNÍ ÚČINKY. PROTO SI TAKY V MINULOSTI KAŽDÁ ZALÁSKOVANÁ VESNICKÁ HOLČINA ROZMARÝNKU ZA OKÝNKEM PŘÍMO HÝČKALA. TAKY SE O ROZMARÝNĚ VE SPOUSTĚ PÍSNÍ ZPÍVÁ.

    2. LIDIČKY, DĚKUJU DEDE A TAKY AIDĚ.OBĚ MŮJ ČLÁNEK OPRAVILY A UPRAVILY TAK, ABY TADY MOHL VYJÍT.JSEM DĚSNÁ ,DĚSNÁ A ZAS DĚSNÁ- ZKRÁTKA SE NIKDY SPRÁVNĚ PSÁT NENAUČÍM. JÓ, STARÝHO PSA….

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN