PSI: Pejsci mého života

V neděli před Štědrým dnem jsem se vyštrachala na půdu. Přes léto tam bývá uložena krabice s ozdobami na stromeček a podobnými titěrnostmi. Když je dům v přestavbě, mají krabice pré. Neustále mění místo jako v dětské hře Škatule, škatule… No a tak se stalo, že po mnohých letech, nějakým kouzlem, domácí skřítkové z hlubin šteláře vystrčili na světlo starou krabici od žehličky (kterou už dáávno nemáme) plnou fotek.

 

 

A tak jsem je našla. Už jsem si myslela, že jsem o obrázky z mládí přišla a ejhle, krtice, tady leží přede mnou. Prohlížela jsem si je a nedá se nic dělat, musím se s vámi podělit. Jsou totiž věci či jubilea, na které si, docela ráda vzpomenu.

V jeden srpnový den v roce 1962, se mi zásadně změnil celý život. Byly prázdniny a svítilo sluníčko, když u nás zazvonila úplně cizí žena. Pozoruhodné na ní bylo jen to, že u nohou měla položenu trochu větší kabelu. Představila se jako paní Čermáková z Kladna a to už mi bylo všechno úplně jasné. V tašce totiž přivezla ten největší poklad. Cennost větší Modrého Mauricia a korunovačních klenotů dohromady. Ba, poklad Tutanchamonovy hrobky, byl, vedle té kabely, naprosto zanedbatelný. V tašce sedělo mrňavé štěňátko. Celé černé s už prorůstajícími tříslovými znaky. Erdelí holčička jménem Aida z Arasu. Moje vymodlené mimí ke mně, konečně, přijelo.

 

V Poštorné

 

Už jsem tady, před lety, psala, že mě naučil chodit Aret, dědův starý německý ovčák. A já pak, od batolátka, tíhla ke psům (a ke koním, ale ti mi byli nedostupní). Každá psí bouda v okolí mi byla domovem, každý „ořech“ byl kamarád. Prosila jsem a škemrala. Za každé vysvědčení jsem měla slíbeného psa. A každý rok, těsně před koncem školního roku, jsem ovšem těžce zhřešila v podobě o hodinu pozdějšího příchodu, nebo pozdě umytého nádobí. A vidina vytouženého psa byla fuč. Malý obojek s vodítkem, který mi od první třídy ležel smotaný pod polštářem, už byl celý ošoupaný.

 

S Aidou

 

Zachránila mě až teta, která to už nemohla sledovat, dupla si a štěně mi koupila. A to byla právě Aidinka. Zbytek prázdnin, tehdy, utekl jako voda. Štěňulka si zvykala na přivolání i na ten oboječek, co už nebyl pod polštářem. Už z předchozích let jsem, doslova zpaměti, znala všechny knihy o psech a kynologii. Tedy aspoň ty, které jsem dokázala sehnat. A také jsem, už chodila na cvičák s vypůjčeným německým ovčákem Bojkem. Takže jsem k Aidě přistupovala jako celkem poučený kynolog.

Situaci jsem měla poněkud ztíženou. I malé štěně brzy poznalo, že nejsem v naší rodinné smečce „alfa“, že jsem sama musela někoho poslouchat. No a když si k tomu přidáme pravou erdelí terierskou povahu… Vznikaly situace, které byly pro zasmání všem okolo, jen já měla slzy v očích. Ale Aida bezpečně poznala, kdy jde do tuhého a nezklamala. Byla férová, stejně jako její stopy byly jisté a zákus tvrdý a nekompromisní. Složily jsme dvě zkoušky z výkonu. Tím se, v šedesátých letech, mohl pochlubit málokterý erdelík. A navíc, s největším získaným počtem bodů z účastněných.

 

Aida z Mazuš

 

Moc mě mrzí, že rodiče nedovolili, abych si nechala jednu z jejích pěti dcer. Mamina to byla úžasná. Představte si, že se na setkání po 45letech od maturity, zeptali se spolužáci, co já a psi. A unisono zapěli: „Aida z Arasu!!!“ Znali ji, protože jsem měla povoleno ji brávat sebou na hodiny tělesné výchovy a ona nás vozila po zamrzlé Dyji. Aida byla naprosto nezapomenutelná psí osobnost. Prožily jsme spolu téměř deset nádherných let, než mi ji zákeřná nemoc odvedla přes Duhový most.

 

 

Za těch padesát let jsem zase tolik pejsků neměla. Za Aidu z Arasu, přišla pudlička Aida z Mazuš a její dcera, můj odchov, Briana Dakota. Když Briance bylo patnáct a odcházela ode mne, přišel Bertík, malý knírač Hattrick Briximil. S ním a se střeďáčkem Chrisem Luciena žila u nás krásná Caya Garbo (Kačenka), maminka Garušky (Agarka Pitrýsek z mého chovu). Pak přišla Leontýna Black Belis (Týnečka) a naposled Galadriel Qwin Aniretak (Shelminka). Ale to už je současnost. Ty tři poslední, jako Chipsinky, znáte.

Většina mých pejsků absolvovala výstavy i výcvik, skládala jsem s nimi zkoušky. Splnila jsem si sen, s Kačenkou jsem se prošla v Brně na Intercanisu po zeleném koberci. I když jsme nakonec boj o Nejkrásnějšího psa výstavy nevyhrály.

 

Chipsinky

 

Možná si říkáte, proč vám to všechno píšu. Vždyť jsem, ani ve sportovní kynologii, ani v chovatelství zase nic moc velkého nedokázala. No, ale těch padesát let plných vzájemné lásky a velkého kamarádství a spoustou nových přátel, to přece stojí za zamínku.

Také vám, Zvířetníci milí přeji, abyste se mohli za svými roky ohlednout.

 

Fotky najdete zde: http://pitrysek13.rajce.idnes.cz/s-pejsky-zivotem

 

 

 

Aktualizováno: 22.1.2013 — 13:50

141 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Pitrýsku děkuji! Moc krásné vzpomínání. I mě přinutilo zavzpomínat. Skorojezevčík Broček byl můj splněný sen a ten první v řadě, už ve třetí třídě…A Zorka, to jsem si splnila sama, nějakých 20 let zpátky…

  2. Krásné fotky a ještě lepší povídání, které mi připomnělo dobu,kdy Petra K.byla malá a já často slýchávala „mami kup mi štěně“. Když se přes jednoho, nejspíš oříška, dopracovala k dalšímu štěněti Edynkovi, opravdu se o něho starala poctivě (jak slíbila a toho si cením).Když se vdala, šel s ní.A jejímu manželovi nezbylo, než se s tím smířit. Prožili až do jeho 16ti let mnoho hezkých chvil a já se „přiživovala“.Když Edynek onemocněl,starali se o něj oba s velkou starostlivostí a všichni jsme z jeho odchodu od nás byli moc smutní.Jeno následník je Ešík a toho znáte.

  3. Jeste, Hanulko Pitryskova, musim dodat, ze ty fotky jsou nadherny. Nejen pejsci, ale samozrejme i ty, ale hlavne vzajemna radost, ze jste pohromade.

  4. Krásné povídání, Hani. Tolik let s pejsky přeju i závidím. Podrbej za mně Chipsinky (wave)

  5. Milý Pitrýsku,
    zrovna dneska jsem na Tebe myslela, a hle – nakouknu a ono je tu nádherné povídání nejen o kníračích a Pitrýskovi (chuckle) .

    Jestli Ti to udělá radost, mám svetr s teriéry – jen je na něm bůhví proč napsáno „Miluji skotskou“ (chuckle) . Chceš-li, někdy v něm dorazím na sešlost.

    Jinak přeji vše nej Terrovi a držím palce všem potřebným.
    (y) (y) (y) (y)

    1. (chuckle) Jistě taková Bílá s Černou, to je ta nejlepší chvísky. Tričko musí být suprácké.
      Také často vzpomenu a těším se na další setkání.

  6. Milá Hani Pitrýsku, děkuji, že ses s námi podělila o vzpomínky na své psí přátele. Je krásné, že to dětské nadšení ti vydrželo celý život a stále ti nějaký štěkavec ťapal po boku. Fotky jsou krásné všechny, ale mně se nejvíc líbí hned ta první – blonďaté děvčátko, které (asi) právě něco povídá svému psovi. Ta je nádherná! (h)

  7. Milý Pitrýsku, splnit si (díky tetě) dětský sen, to se každému nepoštěstí. Ty sis ho nejen splnila, ale dokonce jsi dokízaůa rodiče „zlomit“ natolik, že krásná Aida z Arasu porodila nádherné štěníky. No a pak už tě štěkot psů provázel celým životem a máš se čím chlubit. Přeji ať je tomu i nadále. Krásné fotky psů, štěňat a jedné krasné blonďaté kočky (jak už někdo pode mnou napsal) 🙂

    1. Po dvou předešlých komentářích už jsem prý tenhle třetí posílala moc rychle, tak teď ještě honem dodatečně gratuluji Terrovi k svátku (^) a držím palce Týnině švagrové (znám několik lidí, co úspěšně zvládli chemoterapii, tak ať se zadaří i tady) (y)

  8. Milá Hani Pitrýsková, je těžké v závěru dne dodávat něco neotřelého, tak jen zopakuji po předřečnících – krásné zavzpomínání na úspěšné a bohatě naplněné lidsko-psí soužití (h) . A zaplaťpámbu za tetu. Moc bych přála všem dětem, které ze srdce (a nikoli z krátkodobého rozmaru) touží po zviřátku, aby okolí mělo dostatek pochopení. Vždyť život s chlupatci přináší další rozměr…

    Terro, všechno nejlepší k svátku! Abys nebyl přecpaný čokoládovými dortíky, tak s večerem raději (d) .

    1. Taky mám dojem, že všechno, co bych chtěla říct, už bylo řečeno. Snad jenom přidám, že závidím těch padesát let, mně se poštěstilo žít se psy jen asi dvacet. Krásné vzpomínání.

  9. moje milá Pitrýsku, myslím si též, že jsi toho dokázala docela dost!!!

    teriéři jsou moje (h) záležitost, erdala, skota bysem jednou chtěla….velkou kníru černou taky jednou jednu….foxlík mě přešel, zvítězil kerrýk (h)

    výstavní finále, červený nebo zelený koberec, minuta slávy před všema rozhodčíma….Terry byl (je)borec, výstavy si užíval, do závěreček jsme se tolikrát nedostali…zato perlil s děvčatama v juniorhandlingu, jednou byl doporučen slečně, aby konečně vyhrála a fakt jo, loni v Brně na Intercanisu!!! jak běželi spolu slza se mi v oku zaleskla….

    1. Jo, on ten koberec na výstavách má nějaký cibulový efekt. Často vžene vláhu do očí. 🙂

  10. O.T. Jestli ještě někomu zbývá volný palec, poprosila bych o jeho přidržení – moje kouzelná švagrová po úspěšném odstranění nádoru z mozku dnes nastoupila na chemoterapii, zítra začíná, celkově tam bude 6 týdnů. Tak jestli můžete, přidržte prosím

    Poslední dobou jen tak probíhám, snažím se krotit tu skupinku potomků, uzdravovat jejich chorého otce a současně stíhat zkoušky. Tak jen rychlé hlásání – čtvrtek 2,2, pátek 3,1,dnes 1 a ještě dvě mě čekají příští týden a pak se tady stavím na delší počtení a tak

    1. Týno, slibuji, že ty palce, za Tebe, budu držet. Ať to švegrušce dobře dopadne. A Ať je rodinka zdráva, abys měla i trošinku času pro sebe. Jsi úžasná mamka, manželka i studentka. (f)

    2. Týno, tobě (y) a tvojí švagrové denně modlitbu za uzdravení. Vím, co ji čeká, ale proti tomu, co už vybojovala, to bude se světýlkem na konci tunelu. (sun) (inlove)

    3. o tom netřeba diskutovat, že držíme tlapky i drápky, co to dá! a stále musím obdivovat, co všechno s úsměvem a přehledem zvládáš 🙂

    4. Držím (y) a Tobě taky, holka Ty se mi zdáš. Jak to všechno můžeš stihnout nechápu. Tak ať se všechno podaří!

  11. Smutné OT: Milí Zvířetníci, bohužel vám musím oznámit, že nám už nikdy nic nenapíše a ani nás nenavštíví Vítr, páneček basenjiho Pižďucha (h) . Nepobýval mezi námi často, ale byl dobře zapamatovatelný svým chytrým a jemným humorem, láskou ke svému svéhlavému svěřenci a v neposlední řadě svojí štědrostí, s jakou přispíval na zvířetnické akce.

    Milý Větře, ať ti za duhou sluníčko stále svítí a nic tě už netrápí. Vzpomínáme na tebe a zapaluju svíčku, aby ti svítila na poslední cestu. Odpočívej v pokoji (u)

    1. Z této zprávy je mi moc smutno.
      Sešla jsem se s ním v Německu, strávili jsme pár moc příjemných hodin na vynikajícím obědě, ale jeho nemoc byla opravdu velmi vážná.
      Je mo to líto, odpočívej v pokoji (u) (rose2)

    2. Vzpomínám na Větra i Pižďucha basenžíka. Také na mém okně se rozhořela svíčička. (rose2)

    3. Za poslední týden brečím u zvířetníku potřetí.Bejt pes už asi vyju. Málo času pro hodnýho člověka. Kéž je i Tobě země lehká.

  12. Pitrýsku, krásné srdcem psané – a ty fotky – nádhera (nejvíc se mi líbily ty se štěňátkama)

    Ještě dotaz neznalce – Čapkova Dášeňka – to je Erdel?

      1. Díky 🙂
        koukám, že ač je diferenciální diagnostika můj denní chleba, tak u pejsků zůstanu asi i nadále na velmi nízké rozlišovací schopnosti (jako že si nebudu plést Čipsinky s Betkou) (blush) .
        Betce (y) i nadále.

      2. Ano, Dášeňka byla drsnosrstý foxlík. A jeho bratránek je velšterier. Takového měl MUDr. Karmazin, svého času VIP postava v Břeclavi.
        Já: „Mamí, ten erdelteriér je jen trochu větší, než Karmazínův Favorit. A když si vezmu fenku, ta je menší, než pes!“
        No, ale, že trochu větší znamená v mém měřítku, jako že ještě jeden velšík stojí tomu prvnímu na zádech a jsou tak velcí jako erdelík.

    1. Na konci Dášenky, jak jsou pohádky, tak je i o erdelovi, jak k tomu záchranářství přišel.Je-li foxík přízemní, erdel je tak jednoapůlpatrovej.

    2. Dášeńka byl foxteriér, erdel je největší z britských teriérů.
      I já se připojuji k velké chvále paní Pitrýska. Já jsem taky bývalá pejskařka.První byla foxteriérka Daisy, po ní bedligtonteriér Ašan. Po pár letech kníračka Gerda a poslední byl taky knírač Rony. S Ronýskem už vyrůstaly kočiny Iris a Koty. Samíšek už ho nezažil.Ronču jeho jediná neposlušnost stála život, utekl a srazilo ho auto. Od té doby pejska ne a kočky držím v bytě.Zdravíčka a energie ubývá a pokud nemůžu pejskovi dopřát pohybu a zaměstnání kolik potřebuje už do toho nepůjdu.A kočenky jsou moc prima a legrace je s nimi tolik jako s teriéry.Taky neposlouchají povely a dělají si co chtějí.
      Jěště velké blahopřání všem Zdendům!

  13. Haníííí, milá Pitrýsku, konečně je ten článek tady i s krásnými fotkami, naskenovanými v rámečcích. Nakonec, když jsi se dočkala prvního pejska, Aidy, prošlo Tvým životem hodně pejsků. A ono je to na Tvých znalostech znát, to už je náruč plná zkušeností a navíc s různými plemeny. Nejenom výcvikovou kynologii, ale výstavy a chovatelství jsi zkusila. Klobouk dolů. Je to fajn, že jsi se snámi podělila o své vzpomínky (inlove) !

  14. Pitrýsku,niekde som čítala,žeinformácie,pri ktorých sa bezdečne usmievame sú jednak veľmi milé a jednak veľmi pozitívne vplývajú na naš kadriovaskulárny aparát.A je to pravda:aparát mam v poriadku a rozprávanie bolo úžasné.Tie fotky!-si aj teraz kočka,ale v mladosti to bolo 1AA kvalita!!
    Terra som síce v diete,ale máš sviatok a zablahoželám Ti tým,že si dám jednu až tri belgické pralinky.

  15. Tak jsem tu po delší době, pomalu dočítám co všechno se tu událo a mám stáhnutej krk. Tak náš milovanej Nazgúl se rozhodl nepokračovat. A Betka je celá bolavá a další a další… Život je skutečně hořko,sladko,trpkej. Držte se všichni co bojujete s těmi zásadními ztrátami i s bolestmi svými i svých zvířátek. Snad bude zase důvod k radosti. Dny se pomalu prodlužují, přijde jaro, čas zrodu, zase bude líp. Já tedy začala bojovat s angínou, zatím mrcha vede jedna nula, ale psát a číst zatím můžu, tak snad dobrý.
    A dnešní Pitrýskův článek je jednoduše nádherný, vypovídá o velké lásce, zaujetí až nadšení a srdečnosti. Krása !

  16. Moc krásný nález ve staré krabici s fotkami, Pitrýsku. A moc pěkné povídání – přidal bych srdíčko, ale nejdou mi smajlové, tak si ho, prosím, představ, ano?

    1. A nevíš, jak jsem přišel na to, že Chipsy jsou teriéři skotští? Myslel jsem si to, ale kde jsem to vzal… Tak pardon, Chipsinky…

      1. Ale, to nevadí. Skoťáčci i knírači mají stejně vousaté tlamičky a hlavičky ve tvaru cihličky. On je skoťáček skoro knírač s ušoupanými nožičkami Zvlášť, když se ještě kupírovali ouška a ocásky. Ostatní teriéři (erdel, velš,fox) mají, většinou hlavu tzv. do trubičky.

        1. Ano, hned jsem si na ni vzpomenula. Evi, pokud si tady někde za bukem, vzpomínám a přeji vše dobré.

    2. Tříkočičín přeje krásný svátek plný čokolády a čokolády a čokolády a šelmího předeníčka!!! (f) (cat) (pi)

  17. Děkuji za krásný článek. Vylézt zpoza buku mě dnes donutila fotka Chrise: jeden takový hodně podobný byl pro změnu tou mojí vytouženou „Aidou“. Dnešní knírači nosí trochu jiný sestřih, a taky ušiska a ocásky, což je určitě lepší – ale vypadají prostě jinak, než jaký byl ten můj. Tak jsem si hezky zavzpomínala (inlove) Děkuji, a přeji ještě hodně krásných chvil s vousatou smečkou.

    1. Ano, dnešní knírač je téměř jiné plemeno, než před čtvrt stoletím. To když se začali dovážet pejsci z Ameriky (ať USA, Kanady či Argentiny. Bertíček byl příbuzný všech mých tří pepřových děvčat (Kačenky, Garušky i Šelminky)a přitom to byl úplně jiný exterierový typ (viz foto). I v povaze byl úplně jiný. Takový choleričtější, i když nenapadal a nekousal na potkání, jak to bylo u tohoto plemene zvykem. I když, obranář byl výborný. Oslnil na svodu plemeníků ve Štenberku naprosto dokonalou hlídačkou. Pochlubím se: šel na tento cvik poslední. Ostatní dělali hlídačku batohu na dlouhém vodítku s pánečkem za zády. Jen Bertík dostal hlídat, naprosto nahatý, jen s předepsaným náhubkem, peněženku. Jo, tu s penězi a všemi doklady. Já stála schována za diváky. Nakonec na něj šli z různých stran tři figuranti najednou a on tu peněženku jednoduše zalehl.

      1. Pitrýsku, to je dokonalé řešení (chuckle) .

        Trochu mi to připomnělo nesmrtelnou historku s jedním panem docentem z matematiky. Onemocnění se na něm podepsalo tak, že vypadal až moc dobře, hodně moc přes metrák. O něm se povídá, že si ho jednou u nádraží vybrala trojice chmatáků a šla mu do batohu. Řešil to prý tak, že si lehl naznak a pravil: „Obraťte si mě“. 😀

      2. Éhm… Pitrýsku, nevěděla bys tedy, jak Berušce vysvětlit, že by měla být taky hlídací? (wasntme) Toto dědictví své ovčácké krve si nějak zapomněla vyzvednout (angel)

        1. Člověče, počkej. Dosud byla Berýška doma za dámu, slečnu opečovávanou. Na hlídání byl ten velký chlupatý mužský, co stačilo, aby se jen postavil a podíval se (že je miláček nikdo cizí netušil). Třeba sama pochopí, že nastal čas…
          Výcvik Bertíka i ostatních mých pejsků se odehrával ve společnosti pejsků, kteří už věděli. Knírači, zvlášť ti malí, jsou děsní opičáci. Bertík se naučil plavat protože musel sebrat z vody aportek hozený pro NO. Věř nebo ne, ale vysoký žebřík se naučil tak, že viděl NO, kterému to vůbec nešlo. A když Berťas dostal po výcviku volno, tak šel tomu velkému ukázat, jak se to dělá. Fakt, on tam sám vylezl, ale počkal, až mu, při sestupu dám záchranu. Najednou se té výšky lekl. Takže, ona to ani nebyla moje zásluha. Já se učila od mých pejsků.

  18. Krásní pejskové a krásný život s nimi. Dokázala jsi dost. Vždyť tolik psů mělo krásný a šťastný život.
    A ta fotka s náručí plnou psů je úžasná. Zaprvé krásní čoklíni a za druhé panička, co jenom svítí. Sákryš, taková kočka!

  19. Milá Pitrýsku, píšu s trochou závisti, ale přávidím. Nesměla jsem mít nic chlupatého. Jen rybičky. A jak je známo, s nimi zase tolik legrace není. Když už to bylo schůdné, tak jsem se pracovně moc toulala. Tak jsem začala být kočičí. Ty mohly domů na pelíšky i na zahradu, jak je napadlo a tak jim tolik nevadily moje nepravidelné příchody. Ale pejskové, to je moje láska furtunfurt :* Nádherní pejskové a panička veeeliká frajerka. (inlove)

    1. Pod to se podepisuju ! Jak já bych pejska, ale copak ho můžu mořit mou neustálou nepřítomností… a tak mě ráno ke dveřím vyprovázejí kočky se slovy: “ …jasně že budem hodný, jsi užžžžž“

  20. Pitrýsku, Haničko, tohle je život plný lásky. To nedokáže každý (inlove) . Ať ti tvoje čipsy ještě dlouho dělají radost!
    Mimochodem že to je úžasný poklad, taková krabice starých fotek?

  21. Milá Hanulko, tohle je stručný popis života plného lásky a to je vždy něco, co stojí za zmínku (inlove)
    Jak jsem ráda, že se tvoje teta vzepřela a to štěňátko Aidu ti přinesla! A chipsinky znám osobně, jsou to skvělé pejsky, i když mi tvoje Týnka chtěla sežrat Nazgúly 🙂 Děkuju ti, žes jí to tehdy ve Valticích nedovolila… (chuckle)
    Dokázala jsi toho moc, mimo jiné i ostříhat Berryšku, která obvykle vyje a ječí, jen spatří hřeben, abych ji učesala. A tobě ani nekvikla – bodejť jo, však jsi profesionál! (h)
    (Eh, naše kněžna už má zase chlupaté spodničky, obvykle plné modřínových a ostružinových větviček. (tmi) Že nejsi blíž! (nod) )

    1. Slečnu Berýšku bych ráda přistříhla, kdybyste byly blíž. Tak na Vás obě a zároveň všechny mohu jen s láskou vzpomínat. Jste vzácná rodinka.

  22. …..Vždyť jsem, ani ve sportovní kynologii, ani v chovatelství zase nic moc velkého nedokázala……..

    jak to že ne?? jak to že ne??? Tolik spokojených psích životů? Tolik zážitků, to je nic moc?? Není, však sis vlastně sama odpověděla:

    ……..těch padesát let plných vzájemné lásky a velkého kamarádství a spoustou nových přátel, to přece stojí za zamínku……
    co za zmínku!! to by na takových let bylo hodně málo.

    Moc díky za hezký článek, plný spokojeného života a za hezký fotky.

  23. Milá paní na Chipsíně – jak to, že jsi nic velkého nedokázala?! A co tvoje štěňátko Toyenka – jen se podívej, jak je veliká! A to nemluvím jen o její tělesné velikosti (chuckle) , ale o její osobnosti.

    Poznala jsem ještě strejdu Bertíka (když jsme si přijeli pro Toyu, pořád jsem ho hladila, protože se mi moc líbil) i krasavce Chrisíka. Doufám, že mamka Garuška tu ještě nějakou dobu pobude, stejně tak jako Týnka Šelmička. Všechny tři drbu za oušky.

    Fotky jsou super – všichni jste tam překrásní.

  24. Pitrýsku, odchovalas krásná štěňata a stala se z tebe šikovná psí kadeřnice. Pejsci z okolí určitě chválí tvé šikovné ruce a trpělivost (Borůvka potvrzuje). Udělalas zkoušky s erdelkou- znám tady jednoho erdela a je to těžko zvladatelné trdlo.
    A navíc na těch fotkách jsi fakt kočka! (wave)

    1. Všechno nejlepší (rose1) ,byť ho podezřívám spíš ze svátku, ale asi se mýlím. Jo a tři čokoládové (^) (^) (^) (wave)

      1. Netvrdím, že Terra nemá narozeniny, to nevím, ale vím jistě, že jmeniny má.
        Tak tedy milý Terro, všechno nejlepší a hodně čokoládový (^)

    2. (rose1) (rose1) (^) (rose1) (rose1)
      Všechno nejlepší Tobě i všem „kočkám“ v tvém domově.
      (d)

    3. ¨Všechno nejlepší největšímu kocourovi. (d) (inlove) (f) a (^) ten čokoládovočokoládový 😉

    4. Milý terro, přeju Ti všechno nejlepší, ať máš svátek, narozeniny nebo jen proto, že je středa. 🙂
      (music) (f) (sun) (h) (^) (čokoládovej) (d) (f) (sun)

    5. (headbang) Rdím se do hloubi duše a sypu si popel až nad hlavu. Terra má svátek, tak ať žije! (tmi)

    6. Milý Terro, přeji ti všechno nejlepší k tvému svátku. (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1)

      Dovol mi přidat jednu vzpomínku. Můj drahý švagr už slaví svátek pár let za Duhovým mostem, myslím i na něho. (think)

      1. A hele – už jsem tu zase za svou choť. Kdy vlastně stihla být na tomhle počítači? My zíráme – vy zíráte… Vizíííír!

        1. Všechno nejlepší ke svátku, milý Terro! (inlove) A zdravé kočky a něco hodně moc čokoládového navrch (h) (cat) (cat) (cat) (cat) (party) (^) (d) (dance)

    7. Milý Terro, všechno nejlepší, pohodu, klid a lásku (a čokoládovej dort) (inlove) (^) (^) (d) !

  25. Milá Pitrýsku (inlove) , já si naopak myslím, že jsi toho dokázala hodně. Dokázala jsi naplnit nejeden psí život péčí a láskou. A svůj život jsi tou láskou naplnila také, měla jsi ho a máš stále nádherně bohatý. (h) (y) (h) A to není vůbec nic samozřejmého.
    A ještě něco – fotky u článku jsou skvělé, samý pejsek a jedna úžasná kočka! (y) 🙂
    Přeju všem krásný den. (h)

  26. Haninko, krásné vzpomínky, krásní a šťastní pejsci. (h) (Hlavně ten střeďáček. To víš, je to moje krevní skupina 🙂 )
    A kynologické úspěchy? Podle mě si dosáhla těch nejvyšších – tvoji pejsci jsou prefektně vychovaní a zvládnutelní ve všech situacích. To se o mnohých ozkouškovaných psech co znám, rozhodně říct nedá…

    P.S. Alex, je mi moc líto Klérky, hladím po tlapce… (rose2)

  27. Hanko, milá Hanko! (f)
    Tos napsala moc hezky,věřím, že každý pejsek – či spíše pejsinka – si to s Tebou užíval!

  28. Alex, taky zjišťuju až teď. Myslím hlavně na vás, pro Klérku to asi bylo už spíš vysvobození. Jenže nám ten psí kamarád chybí, chybí a vždycky chybět bude, i když časem už ne tak bolestně. (u)

    1. (hug) odcházejí za Duhu a zanechávají nás tady, aby to tam prošmejdili a pak, až se sejdeme, nám tam byli dobrými průvodci….. (hug)

  29. Milá Hanko, jak to žes moc nedokázala. Zkoušky s Erdelkou Aidou? Navíc s nejvyšším počtem bodů?! Krásné odchovy? A projít se po zeleném koberci (teď bývá spíš modrý) v soutěži o nejlepšího psa výstavy – to se mi nikdy nepovedlo (jen Ája má jeden malý CACIBový pohárek, víc jsme na výstavách nikdy neudělali, CACIB nám získaly ale už dva odchovy).
    A co ty tuny lásky, rady ostatním, citlivě ostříhaní pejsci? To nejsou kynologické úspěchy?
    Musím se přiznat, že mě tvoje vzpomínky dojaly. Vždy si při tom vzpomenu na svoje psy. A z tvého povídání přímo kape láska ke psům.
    OT. Je mi líto Klérky (těch odešlých psích seniorů je nějak moc), pořád doufáme, že se Betka zlepší a bude dál tůristit.
    Holt i tohle patří k životu.

  30. Jak já jsem na rodičích škemrala psa, tátu jsem neudolala. Ale po dlouhých letech se ohlížím a vím, že jsem měla i jiné zájmy, nakonec jsem musela v patnácti na intr a naši pejskaři nebyli nikdy. Asi bylo pro toho pejska dobré, že nebyl. Díky Bimbovi, že mi dopřál možnost trávit život uprostřed chlupatých kamarádů, spíše dětí. Všichni se pevně ukotvili v mém srdci a pomáhají mi procházet životem. Každý je svůj a každý mne obohatil něčím jiným. Také jsme zvolili velké psí plemeno a měli jsme ohromné štěstí, že s námi naše Mimi bylo tak dlouho. Doufám, že ho Majda překoná, pokud bude stejně fit jako on. Batman užívá plnými doušky svobodný kočičí život, akorát mu ho budeme muset trochu omezit kastrací, už začíná přicházet mírně odrbán, dokonce jednou i zkrvaven. Z popelákového koťátka je mladý muž……

  31. hezkou středu všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm , co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Pitrýsku – dík za láskyplné vzpomínání (inlove) . Tvoje kníraté trio je skvěle sladěná smečka. Moc se mi holky líbí.

    Závidím kníračkářům ty dlouhé společné roky, kolegyně je velká kníraččí mamina – právě čeká na velké černé štěnítko, protože ji její překrásná středně veliká Dona opustila před pár dny – v patnácti letech… Klérka taky zlomila patnáctku, tvoje Garuška je taky zasloužilá babča veteránka… (h)
    To já pořád tajně doufám, že bychom mohly s Betkou udolat sedmičku, možná i osmičku… (inlove)

    1. Viem, že večší psi žijú kratšie (je to paradox,pretože v prírode žijú veľké zvieratá dlhšie), ale dogy žijú len tak krátko? 7 až 8 rokov?
      Moja Levica má 12 rokov ( z hľadiska mačacieho aspektu 60) a podľa veta je v najlepšej forme. Teda kočenky žijú dlhšie ako pesovia ?
      Vždy som si myslela, že je to tak narovnako.

        1. ĎAkujem za odkaz. Tak som sa sekla o 5 rokov. Kdesi som čítala, že kočkovský vek sa počíta: Prvé 2 roky= 20 rokov, potom každý ďalší rok x 4 roky. Tak mi to vyšlo:
          2×10 + 10×4 = 60
          Takže je reálne možné, že moja kočenka bude žiť dlhšie ako ja. 😉

          1. ono je těch kočičích věkových žebříčků víc, ale tenhle mi přijde takovej nejblíž……

        2. Sharko díky, už jsem si tabulku vytiskla a zjistila, že Honásovi je na náš věk 76 let a Hepině 55 let.
          Tudíž jsou starší než já a proto je musím poslouchat. 😀

          Míša

      1. německé dogy, irští vlkodavové – extrémně obří psi s extrémně pokráceným životem… Průměr u dog je 5.99 roku. Tedy ani ne šest…

        Mimochodem od prosince platí nový standard. Šedí tygři jsou již uznanou (byť nedoporučovanou) barvou, vystavovat se budou s hárlekýny. A překvapivě se ve standardu objevila „penalizace“ těch nejvyšších psů a fen. Pes by neměl překročit 90 cm v kohoutku, fena 84 cm. Dřív platilo, čím víc, tím líp. Je fajn, že rozum vítězí…

        1. Betce stále poctivě držím palečky a taky doufám, že ten průměr o hodně hodně překoná.
          Když u nás odešel za Duhu střední knírač, naši se rozhodli, že jeho nástupce bude určitě o hodně větší. Německá doga byla jedním z nejžhavějších kandidátů, o vlkodavovi se také přemýšlelo, ale právě ten nízký průměrný věk nás donutil zapátrat přece jen ještě jinde. Nakonec vyhrál hovawart, nedávno v docela dobré kondici oslavil desáté narozeniny a doufáme, že o jeho nástupci nebudeme muset ještě dlouho přemýšlet. (Další hovawart by byl jasná volba, kdyby se mezitím dost nezměnily různé okolnosti, a tudíž další pejsan, pokud vůbec, bude muset být pro změnu o hodně menší – vidím to opět na toho s knírkem 🙂 )

    2. Vždy jsem přemýšlela, proč velcí psi mají tak krátký život, v porovnání s těmi prcky. Řekla bych, že se váhově blíží dospělému člověku, srdce mají, jistě, také dost velké. Tak proč?? Moc na Vás s Betkou,zvlášť v posledních dnech, myslím. A moc Vám přeji, aby Betunka – kosatečka, v relativním zdraví, dožila vysoký nadprůměr dogánčího života.

      1. srdce třeba právě dogy mají malé v poměru k tělu (v porovnání s jinými plemeny psů). Prostě tělo je obří, ale orgány na to nastavené nejsou…

        1. Posledný komentár mi tento debil vyhodil s tým, že som ho napísala príliš rýchlo 🙁 .
          To s Betkou je mi hrozne ľúto. Z čoho to vlastne je, je to od prírody, alebo od toho že sú veľkí psi prešľachtení?
          Ľudia sa pri „šľachtení“ zvierat dopustili už takých blbostí, že matka príroda musí byť z toho na infarkt.
          Dokedy ju budeme ešte znásilňovať?

    3. V jedné malé obci blízko Kolína jsem v létě 2012 mluvila s třináctiletou doguškou. Byla už celá taková vybledlá, ale vážně mi vysvětlila, že je to její zahrada.

        1. Zaujímavé, že tých seniorov bolo viac pesiniek ako pesov.
          Ženské sú holt odolnejšie 🙂 .

      1. Taky se lípnu, prej nedokázala. Pitrýsku kdyby kažej z lidí dokázal mít rád z půli co ty. Nějak jsi mi svým článkem připoměla Li. Asi tou brzkou opravdovou touhou po psu a celoživotní péčí o ně.
        Mmch veliká čtvercová černá kniha s kouzenýma ilustracema o Pitrýskovi a jeho cestě za švestkovou vůní mi utvěla v hlavě spolu s pocitem klidu a pohody. Dětská příjemná vzpomínka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN