BTW: Vánoce prožité

Když můj muž pohlédl ten večer na dům, tak na chvíli ztratil řeč. Přivezla jsem ho právě od vlaku z Londýna a on prvně zahlédl výsledek naší práce. Dům zářil stovkami světýlek – vánoční výzdoba se nedala přehlédnout.

 

 

 

Byly to naše čtvrté vánoce v zahraničí a první v Anglii. Tři roky předtím v Norsku byly naše svátky co do výzdoby více než skromné – do beden s nezbytnostmi se ozdůbky nevešly, takže jsme měli jen pár narychlo koupených plastových kuliček. Bylo to nouzové řešení, ale přesto jsem měla dojem, že jsme si Vánoce užili. Pak už to bylo každý rok o něco lepší. Ale zjevně ne dost.

„Já už nechci Vánoce jen tak splácané. Já je chci opravdové, s vyzdobeným domem, spoustou světel a pořádným stromkem!“ Markovi táhlo na dvacet a myslel vážně každé slovo. Spolkla jsem námitky a zamyslela se. Vytrhli jsme ho z jeho světa, když mu bylo šestnáct. Musel dřít, aby stačil obrovským nárokům mezinárodní školy. Udělal všechno, co mohl. Byl dospělý. A chyběly mu pořádné Vánoce.

Celou dobu jsem si myslela, že jsem rozumná. Některé věci se přece nedají lámat přes koleno, a když nejsme doma, tak prostě Vánoce nemohou být stejné. Hm. Ale pořád by měly být výjimečné! Slavnostní, dojímavé, veselé a nezapomenutelné. Popravdě takové Vánoce chyběly i mně. Tak jsme se do toho obuli.

Starý anglický venkovský dům dělal úžasné kulisy a my zdobili… no, snad všechno. Na hlavě jsme nosili praštěné santovské čepice, objednali patnáctilibrového krocana, koupili portské na cumberlandskou omáčku, stejně jako vyrobili český bramborový salát. Štědrý večer jsme měli po česku, první svátek vánoční po anglicku. Bavili jsme se, jak už dávno ne.

Od té doby nedovoluju, aby o našich svátcích rozhodovala únava a rezignace maskovaná za zdravý rozum. Taky jsem si přestala říkat, že svátky jsou hlavně pro děti. Trocha zdobení a slavení nikoho nezabije. Zejména o Vánocích.

 

 

Aktualizováno: 12.12.2012 — 19:30

105 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Kdyz jsem byla decko, tak u nasich byly Vanoce moc pekne. Dodnes citim vune a vidim neco jako obrazy. Napr. aby mama mohla nastrojit stromek, tak nas tata nekam vzal – treba dole do lekarny, a tam jsme hledali „neco tajemneho“. A nachazeli. A zkouset, jestli uvidime zlate prasatko… A premyslet, kudyma Jezisek ten stromek dostal do baraku. Zpetne to ani nebylo tolik o darkach, jako o nalade, neco tajemstvi, a pohode. Tak by to melo byt.

  2. Poslednich par let se mi Vanoce ale vubec nedarily. Stedry den pred tremi lety jsme pohrbili 22ti leteho syna naseho nejlepsiho kamarada, pred 2 roky jsem se vratila z nemocnice s novym kycelnim kloubem asi 21. prosince, minule vanoce byly relativne OK, ale nemohla jsem pohnout hlavou. Letos jsem chtela byt v CR u mamy, ale to neslo opet kvuli krku. I rikala jsem si, udelam doma krasne vanoce jak jsem byla zvykla delavat. Jenze prednostovi se zachtelo malovat stropy. No, on maluje jak ve snu uz dva tejdny, jediny kus nabytku neni na svem miste,. A ted hrozi jeste necim jinym. Ja si snad povesim ozdobicky na stafle. 😀 I kdyz slibuje, ze do konce vikendu bude vse na svem miste. Podam zpravu.

  3. Za tyden touhle dobou se budu vznaset nekde nad Svycarskem na ceste domu. A na ten predvanocni shon uz se predem psychicky pripravuju. Nemam ho rada. Advent by mel byt obdobi klidu a rozjimani.
    V Egypte jsme si ho udelaly po svem. Upletly venec z palmovych listu, upekli pernicky (kamaradce pritel dovezl na jeji zadost testo). To osazenstvo ambasady, ktere nejede na Vanoce domu, pri obvykle jezdi do Bile pouste. Skoro lituji, ze nezustavam. Skoro.

    1. Páni, milá Erendis, ty máš ale zajímavé pracovní prostředí… (inlove) Povídání o poušti by nebylo? Nebo něco jiného z cizích krajů? Jsme tu zvědaví (tedy já určitě 😉 )

      1. Studijní prostředí, nikoli pracovní. Káhirské velvyslanectví má poměrně velký ubytovací komplex, tak tu obvykle bydlívají i studenti arabštiny na stipendijním pobytu.

        Povídání bude, dokonce jsem si tady začala vést i deník, abych nepozapomínala nic důležitého 🙂

  4. Vidím,že čukoty vás rozosmiali a vy vidíte,že dedo mráz nakoniec tam aj odišiel.
    Ale teraz vážne.Všetko naj,naj prajem každej Lucii medzi nami,dnes teda bude čarovná noc a bosorky budú lietať nad nami a ja budem lietať po adresách..ach môjtybože.
    No a nič sa nezmenilo drahé moravské sestry?Zajtra popoludní,hotel Internacional,salonik plzeňka?Dajte ešte dnes sem potvrdenie./Inak vaši meteorologovia na zajtra sľubuju poľadovicu/A ešte: naša Veram môže jesť ,alebo je krmená sondou?Potom vysvetlim osobne v Brne,

    1. I když kvůli neuklizeným chodníkům a pochcípovému stavu nedorazím, tak potvrzuju správnost představy o Brnění. A Veram má sondu.
      Šťastnou cestu! (wave)

      1. Ježiš, něco mi uniklo – já myslela, že to bude jako obvykle Thálie? Pokud Plzeňka, tak si děvčata nachystejte penízky, laciné to tam není, snad jen polední „meníčka“. Pokusím se dorazit, zatím to v plánu mám, ale přihodit se může cokoli.

        1. Thalie byla už beznadějně obsazená – a jejda, chechtáčky … no nic, lepeňák v kabele to jistí (chuckle) (chuckle) (chuckle) – ale podle jídelního lístku tatarák je na stejné ceně jako v Thalii (na další se teda radši dívat nebudu).

  5. Mám vyřídit velké poděkování od cérenky za odhalení vosy kutilky. Prý smeká a děkuje. Brouka žít nenechala, protože se ubytoval v bedně s dětským oblečením a tam je vstup hmyzu zakázán. Stěhovali se a teď vybalují 🙂

    1. AD „brouka žít nenechala“ – ale to je CHYBA. Kutilka by se jim určitě do nového bytu hodila (chuckle) (chuckle)

      P.s. – když Jenda neprozřetelně v kruhu rodiny prohodí něco o tom, že by v domečku udělal poličku, stoličku čo atomový reaktor, Terka pronese dnes již památnou větu „Náš taťka kutil?!“ :O :O :O

  6. Jé Daník v čepici 🙂
    Máš pravdu Dede, je potřeba zdobit a radovat se. Na Vánoce i třeba na Velikonoce. Prostě je třeba sváteční dny odlišovat, aby to nebyla šeď a nuda.
    Přijedu domů a v okně svítí kytice jmelí a prosvítá lampa. Hned je to jiné než když mě vítá temný dům. Jj, zdobit a svítit (clap)

  7. Mám vánoce rád. Máme vánoce rádi, a moc. Blikáme a svítíme taky, jen si dáváme pozor, aby se nám do té výzdoby nevloudil ani jeden sob (se saněmi či bez) a žádný Pere Noel (omlouvám se za ten akcent, co tam chybí, ale já ho tu nějak marně hledám…) s pytlem na zádech. O reklamě na Coca Colu nemluvě. Mimochodem, viděl jsem ji v rámci jakéhosi pořadu o mediální komunikaci, a jako reklama špatná nebyla. Ale ty následky!
    Letos svítit nebudeme, alespoň tedy venku. Zapomněl jsem totiž uklidit venkovní žárovičky (fakt jsme měli v únoru jiné starosti…), takže jim z větší části zkorodovaly kontakty a i bez kalkulačky jsem seznal, že koupit nový řetěz bude jednodušší než oživovat ty staré. Tak zatím máme věnec na dveřích a další na stole (kočkám vstup přísně zapovězen), jmelí na lustru, světelnou síť v oknech a žárovičky budou na stromečku – ty jsou funkční, už jsem zkusil. Terra-san svítí oči, když hledá vánoční recepty, a to ještě nepožila toho vaječňáku, co dělala včera. Prostě – letos se moc těšíme, rozhodnutí si to užít s nadějí, že bude už dobře…
    Dcerenky drancují adventní kalendář, ta starší připravuje dobročinný jarmark do skauta (terra-san vyrobila asi 20 korálkových vánočních ozdob) a mladší se těší na vánoční zpívání, ale mám dojem, že největší romantici budou letos rodičové 🙂
    Abych nezapomněl – všem Luckám všechno nej, marodům držíme palečky a packy a čarujeme, aby bylo líp (y)

    1. Vám i sobě (a všem ostatním samozřejmě taky) přeju, aby ten příští rok byl vážně o moc lepší (inlove) (y) !

  8. U nás se Vánoce nikdy moc neslavily. Naši nejsou věřící, takže se Vánoce smrskly v podstatě na Štědrý den. Letos nemám ani uklizeno ani napečeno, chodím za štěňátky socializovat, čtyřikrát denně je krmím. Jsem na to sama, Honza jezdí ze školy za tmy, MHP je celý týden v Bratislavě. Zítra mi ubydou nějaká štěňátka, o víkendu další, ale doma zatím zůstávají tři kloučci. Nechci, aby byli sami ve výběhu, budu se jim muset víc věnovat, musí se začít cvičit, aby nerostli jak dříví v lese a to chce spoustu času. Takže Vánoce budeme mít v poklusu.

    1. My jsme dnes oslavili slunovrat a tím pro nás veškeré oslavy, hlaavně ty vánoční a novoroční, končí. Stačí,že blbnou všichni kolem.
      Pročítá ježíšek vánoční poštu a najednou čte: Milý ježíšku, prosímtě o odstřelovačskou pušku, chci zastřelit Kalouska.
      Tak tohle přání rozhodně splním, prohlásí ježíšek. Jediným dárkem udělám radost deseti milionům lidí najednou!

      Co se stane se sněhurkou, když se začne šťourat v elektrice?
      Změní se v popelku!

      Dobrou, letos druhou nejdelší noc.

      1. Milý Krakonoši, v mnohém s vámi nesouhlasím, ba někdy mne i vytočíte až nas…štvete, ovšem Sněhurka reinkarnovaná v Popelku mne s vámi dneska smířila (chuckle) (chuckle)

        P.s. To, že jste dnes oslavili Lucii, je hezké, to, že neslavíte Vánoce, je jenom vaše věc … zrovna tak, jako je věc ostatních, kteří Vánoce slaví, ba přímo světí … je hloupé a omezené se povyšovat svými zvyky nad jiné.

        1. U nás v hospodě se kdysi, když jsem ještě, coby kluk, chodil tátovi se džbánem pro pivo, říkalo: Sranda musí bejt i kdyby fotra věšeli. Nojo, ne všechno, co nemá,,niveau“ je špatné. A pokud jde o nas…: Dokud nejde o život, jde o h…o. Kdybych si měl dělat hlavu z toho, co se v tomto Klausistánu děje, musel bych ji mít jak pátrací balón, viz fraška s volbou prezidenta, nebo opět nefunkční registr vozidel. Pro mne je podstatné, že v prasátku přibylo za rok sto litříků a až za tři roky auto absolvuje první STK, půjde do bazaru, (to bude mít před sebou ještě rok záruky), a bude na nové a lepší.

    1. A já se s dovolením k vám přilípnu. Lucie, Lucky a Lucinky všechno nejlepší. (f) (^) (d) (sun) (inlove) (music) (dance)

    2. Luckám všechno nejlepší – a že jich tu máme! (inlove) Tak holčičky, ať jste skutečně plné světla a přitahujete k sobě štěstí (h) (f) (sun) (party) (dance)

      1. Přidám se i tu – při balení dárečků- VŠECHNO NEJ VŠEM LUCKÁM, LUCIÍM A LUCINKÁM,co upíjejí noci, abychom si mohli užít světla
        (f)

  9. Dede – jste fajn rodiče (y) 🙂 , dovedu si představit Markovo přání. Byla bych na tom stejně. A je fajn, že jste díky tomu došli k tomu že……. Vánočky nejsou jen pro děti, jsou pro nás všechny a můžem si je užít na maximum. Přála bych to ze srdce každému, aby k tomuhle došel i těm lidem, jimž právě zase naopak rodiče či rodina Vánočkovou atmosféru kdysi dávno rozbila a oni dneska ten čas nemůžou ani cítit. Zcela pochopitelně. Což je ale hrozná škoda, protože tenhle čas – nevím jak on to dělá 🙂 , umí opravdu hodně. Takže já všem, kteří Vánoce nemůžou mít přeju, aby k nim jednou polehoučku potichoučku taky přišli.

    Vánočky se totiž dají užívat úplně ve spoustě věcí. V pondělí pozdě večere začalo krásně sněžit. Popadla jsem Ešusa a vyrazili jsme do tmy a ticha, nikde nikdo nebyl,všichni doma. Vzali jsme to sídlákem za mojí mámou. Šli jsme jí dát pusu na dobrou noc. Byla moc překvapená a měla radost (Ešus taky, páč si vysomroval habakůk tvrdýho chleba). Hnedle jsme zase vyrazili ven a já zamířila k našemu pidimidi kostelíčku sv. Martina. , který je ve staré části obce. Světýlka v oknech domečků svítila, všude byl klid a mír, sníh nám křupal pod nohama, kostelíček byl nádherně nasvícený stejně jako veliký strom, který u něj stojí. A ze tmy shůry padaly tiše vločky a čas. Bylo to úžasný, skvělý a jenom naše. Stála jsem tam jakou dobu a děsně si to užívala. Byl to nádherný večer. A teď dokud je sníh, chodíme tam na noční procházku každý den. Pro klid, který tam člověk dostane.

    1. „Světýlka v oknech domečků svítila, všude byl klid a mír, sníh nám křupal pod nohama, kostelíček byl nádherně nasvícený stejně jako veliký strom, který u něj stojí. A ze tmy shůry padaly tiše vločky a čas. Bylo to úžasný, skvělý a jenom naše. Stála jsem tam jakou dobu a děsně si to užívala. Byl to nádherný večer. A teď dokud je sníh, chodíme tam na noční procházku každý den. Pro klid, který tam člověk dostane.“
      Petro, tohle miluju a ani k tomu nepotřebuju vánoce. Chodíme s Oldou ráno čím dál dřív jen pro tu tichou chvilku.
      Mávám a přeju klidný adventní čas všem. (wave)

      1. Taky miluju podobné chvíle… jen se mi v blízkosti nedostává architektury (kostelík 😛 ) , tak mám přírodní verzi. Taky krásnou (inlove)

      2. Kytko zdravím vás s Oldíkem 🙂 – to já si taky takhle vyrážím celorok. Ale……. ten sníh, pokora ve vzduchu…… je to jiný. Umím být pokorná i v létě -dostala jsem dárek – co dárek, dar je to! , vnímat věci obyč jako neobyč, ale v tuhle dobu, zvlášť, když to všechno pocukruje sníh tak věci vnímám intenzivněji.

        Dede – však je jedno jestli se člověk postaví u kostelíku nebo třeba u prastarýho dubu, či letitýho smrku. Důležitý není, kde člověk stojí, ale co vnímá 🙂

        Dodatečně VŠE NEJLEPŠÍ LUCIÍM, LUCINKÁM A LUCKÁM (rose1)

  10. OT. My už jsme také doma, šlo to jak po máslíčku, doktorka mi ukázala vaječníčky, žížalka v bílém pyžamku mne před chvílí počurala až k patě a teď se pokouší vevrávorat do mezery mezi postelemi.

    1. Tak ať se rána rychle zhojí a prubanu netřeba. Tak to má za sebou panenka malá.
      Držím dál palce jakož je držím všem potřebným, ať už dvounohým či čtyřnohým! (y) (y) (y) (y) (h) (h) (h)

    2. Babetka malá… neboj, dnes se trochu polituje a zítra ti vyskočí na stůl, aby to litování podpořila nějakou ukradenou dobrotou (inlove)

      Bedo, doufám, že po těch atb budou tvoje holky kočičí jako nové. (inlove) (A ty časem taky – vyspalá 😛 )

  11. Vánoce mi nutně souvisí s vůněmi. Převládají dvě, vůně diavy a mandarinek. Obojí souvisí s dětstvím, naleštěný nábytek a oranžový zázrak v broušené míse. Kůra se nevyhazovala, sušila na kamnech a spolu s purpurou, jehličím a františkem provoněla celý dům.
    Takže kdykoli si loupu mandarínku, spolehlivě si navodím atmosféru Vánoc, třeba v červenci. 🙂

        1. Abyyyyyyt! (rofl) (whew)
          Šiškote, jsem netušila, že nejmocnější zbraní Brutální Abyty je červená leštěnka Diava. (chuckle) Málem si(s) mohla udělat další zářez. (y)

          Jinak na Diavu si samozřejmě pamatuju. Ona je ještě k dostání? Vím, že jsem ji kdysi úporně sháněla, protože mi ta její vánoční vůně scházela. 🙂

            1. Jo, ještě ji mají. Já jsem ji používal při opravách rádií, zesilovačů a magnetofonů na chrastící potenciometry.

          1. ještě ji mám schovanou 😀 leštím s ní nábytek cca 1 x za 2 roky,jinak to beru nějakým sprejem, ale Pronto to není…. (blush)

            1. Diava je již dnes v rozprašovači – někdy používám a na neleštěný nábytek je super.

              P.s. – jak jsem zblblá z reklamy, tak jsem myslela, že nezbytnou součástí dámské kabelky je Perwoll (wait) ! A ejhle – pravá dáma má v kabelce Diavu … Ještě že tak, on se mi ten prací sajrajt ne a ne vlézt do „plesovky“, tu Diavu tam snad nějak narvu (flex) .

  12. Včera jsem byla celý den bez internetu, UPC to nějak nezvládlo! V 8.00 to vypadlo a až tak někdy po 19.00 to obnovili.
    Chudáci ti, co jsou na tom připojení pracovně závislí.
    Takže jsem ani nestačila napsat, že jsem jela dopoledne po chůvičku, kterou pustili z nemocnice po 10 dne.
    Sice jí „do skoku“ není, sotva vylezla schody domů, ale už je u své kočičky Princezničky a ta si jí náležitě užívá.
    Doufám, že dodrží, co včera slibovala – přestane kouřit, přestane se honit a začne se starat sama o sebe a ne o druhé, kteří si toho vůbec neváží.

    1. Karolíno, to je taky dobrá zpráva (h) Doufám, že takhle to do Vánoc zvládnou všichni marodi 🙂

  13. 8-|
    Jak je to vlastně s tou Lucií – krom blahopřání k svátku – mám tady prosím dotaz. PROČ se říká, že NOCI UPIJE? To jako že ta noc bude kratší? A pak se zase prodlouží o to víc? Neumím, nevím, nerozumím.

    Může mi to někdo vysvětlit?

    1. Lucie noci upije, ale dne nepřidá. Tak to je. Zní to jako nesmysl, ale není. Nejlépe by ti to odpověděla Veram, ale udělám, co mohu. V podstatě jde o to, že ode dneška odpoledne už nebude Slunce zapadat stále dříve, naopak začne postupně zapadat o několik minut později. Toho si všimli už staří Čechové. Proto Lucie noci upije. Proč dne nepřidá? Bohužel ráno to tak nebude a Slunce bude až do slunovratu vycházet stále později. A i potom se na úrovni někdy okolo 8 hodiny ranní udrží až do Nového roku. Ale odpoledne to začne být optimističtější. Astronomka Veram byti vysvětlila i to vzájemné postavení Slunce a Země, náklony její osy a podobné další věci, ze kterých výše řečené vyplývá.

      1. Před Kristem se na dnešní Lucii slavil Nový rok. Jenže to byl pohanský svátek, takže církev ho ukradla, jako ostatně všechno, co teď chce zpátky, a upravila k obrazu svému. A kupčíci, které Kristus kdysi vyhnal z chrámu pak udělali z vánoc to, co jsou dnes.

  14. Zdravím po cestovní nepřítomnosti a honem držím palce marodům (h) – je jich nějak moc v posledních dnech.

    Na té fotce je Daník a je pravda, že o Vánocích 2009 jsme si ty čepice strašně užili – to bylo blbin, co se nimi dalo podniknout! Muselo to být tou náladou, stěhováním či já nevím čím, protože rok poté (opět Vánoce v Anglii) už to nebylo ono a tak nějak netuším, kde skončily po stěhování.
    Přiznám se, že jsem vlivem okolností – děti velké, stěhování , snaha žít jinde a jinak, ty Vánoce nějak duševně opustila. A v tom byl problém. Hrála jsem si koledy, snažila se dělat vše, co bylo správné, ale nějak v tom nebylo srdce. Potom je jedno, kolik a jak toho člověk nazdobil.
    A tak jsem byla moc vděčná Markovi, že mě takříkajíc vzbudil včas, než jsem si na tu rezignaci zvykla. (inlove)

    1. Já si hnedle myslela, že je to Daník (nod) (na Kazana se mi zdál moc tmavý), ale když EvaŽ říkala, že Kazan, tak jsem si nedovolila odporovat (shake)

      1. Omlouvám se, že jsem nepoznala Daníka. Bylo mi jasné, že to není Berry, tu mám nakoukanou. Kluky chodské jsem si vždy pletla – rozeznala jsem je jen když byli na fotce společně. A tak nějak mi nedošlo, že první vánoce v Anglii byl Daník ještě zdravý pes.
        Letí to, tuhle jsem nad jednou fotkou uvažovala, zda je na ní Korina nebo Bekina – byly si trochu podobné. Po skoro osmi letech, co odešla Beky, už člověk zapomíná. Ne – nezapomíná, na žádného ze svých psů nezapomenu, ale už si nejsem na první pohled jistá. Ostatně při letmém pohledu si občas spletu i černé holky. Derry je zmenšená a zjemnělá podoba svojí mámy Ginny.

    2. Máš pravdu, milá Dede, trocha zdobení a slavení nikoho nezabije. Ale, jak jsi trefně podotkla, když jeden svátky duševně opustí, ani prohnutý stůl a kilometry svítivých řetězů nic nezmůžou.

      Jj, zlatej Daník (h) . Jessie má chvílemi ve výrazu něco z něj.

  15. O.T. – tak nejmilejší švagrovou dnes pustili páni doktoři domů, takže uvolněte palce pro potřebnější. Vypadá to, že to bude dobrý, ale nerada bych to zakřikla. Tak jen tak pošeptávám a raduju se
    A víkendová zkouška proběhla pozitivně, i přes hlasovou nedostatečnost. Test jsem napsala na 100%, seminárka se líbila a tak bylo jen malinkato otázek.

    1. Týno, to je krásná zpráva – vlastně obě. V rodině budete mít lepší svátky, s jednou strašnou starostí pryč, a ty a zkouška na 100%? Nijak mě to nepřekvapuje (inlove)

  16. Už druhým rokem ty Vánoce tak nějak odbývám – vloni jsme slavili mezi krabicemi už téměř na odchodu z bytu, tak to bylo takové chaotické, letos z jiných důvodů, méně radostných … ale slibuju si, že ten příští týden budu už vánoční, i kdyby nevím co bylo.

    Jinak tady je taktéž pocukrováno (jako u Pitrýsků), a mrazivo a slunečno (odpoledne snad konečně udělám pár fotek, ať můžu posílat vánočenky), ale pokud byste se chtěli vrátit do vlídnějších podzimkových dnů, tak tady
    http://yga.rajce.net/2012_Rijen

    Jak mám takovou tu chandru, tak se mi ani nechce fotit, ani stahovat fotky na rajče, ale pomalu doháním resty – proto fotky jsou trošku neaktuální (ještě mám na triku dodělat Špilbení – kaju se a pujdu do sebe – snad, možná, někdy).

  17. Ahojka všem
    Dostříháno jest….
    Mohu se začít chystat na Vánoce. Nová veranda, kde o svátcích nejraději jíme a bude tam od stropu viset stromeček (kvůli Mňoukovi) je vzhůru nohama, protože tam budu ještě malovat. Pojednám ji v heboučce žlutavé-sluníčkové. Jinak Vánoce jsou u nás, už druhý rok, smutné. To zemřela moje teta, kmotra a svědkyně. A tak máme tyto svátky spojeny s ní.
    Ale v oknech do ulice jsou svícínky a na vstupních dveřích zelený věnec s andílkem z lýka. A na stolech jsou nazdobené ty báječné adventní svícínky z Keram-ky.
    Vlastní svátky, pro mě, už vlastně začaly. 1) sobotním báječným setkáním se spolužáky po 45 letech. 2) včerejším „Vánočním zpíváním koled na náměstí v Mikulově. Pod krásně nazdobeným stromem zpíval dětský sbor a my, dospělci, jsme jim přizvukovali. Parádička No a dalších několik, mému srdci milých, akcí mě ještě čeká.
    Tak teď ještě trochu vygruntovat a trochu toho cukrovíčka. Ale špičkou bude můj bramsalát a řízečky.
    Hezký den ……u nás je ještě trochu sněhu. Jen tak pocukrováno.

    Držím (y) všem marodům a potřebným

  18. Chcela som sa pripojiť až neskoršie,ale nedá mi to.Potvrdili ste mi,že Vianoce v každej rodine sú krásne-pokiaľ sú to Vianoce.Ľudia ,ktorí majú filozofiu/aj keď toto vznešené slovo nevyjadruje ich ludrácky prístup k životu/,že je to den ako každý iný,sú strašne ochudobnený,sú citovo plochí.Aj ja už mám v byte Vianoce,zajtra cestujem do brna,v sobotu budeme mať Vianoce u sestry/so všetkým,ako sa patrí/potom ako osamelá musím na Sviatky slúžiť-ale aj na stanicu nesiem všetko./kvalitný porcelán,poháre,oplatky,kapra, šalát,sviečky,obrus a vystrojím štedrovečernú hostinu pre posádku.
    A k dedovi mrázovi na odľahčenie:u nás deťom v škole hovorili,že prichádza z Čukotky.Na dedine u našej babičky sa volali hrubé spodné nohavičky čukoty a tak sme sa furt len hihňali a vedeli sme presne odkiaľ prišiel a kam by sa mal vrátiť.A prepáčte,ale jasne vidíte,že som sprosté slovo nepoužila.

    1. Teda Verenka, tos mi s těma čukotkama přímo srazila pod stůl.
      Lepší přístup k „Ďéduška Maróz“ těžko pojednat. 😀

      1. (rofl) jo jo, taky mě to stalo – hlavně to kouzlo nechtěného (rofl) Ovšem na druhou stranu – hezky si Verenka zapamatovala tu Čukotku, ne? 😛

    2. Verenko, ty vražedkyně! Málem jsem se tu zadusila svačinou. Od kohokoli jiného bych takový kameňák a šrapnel čekala, ale ten tvůj mne shodil pod počítač a fakt tu pořád kuckám a snažím se dostat jablíčko z té nesprávné dírky v krku. Ale zasmála jsem se moc a moc. Jsi číslo taky a dám si pozor, abych u tvých komentářů už nikdy neměla pití či jídlo v puse. ZA ODMĚNU MÁM SEČÍST JEN 10+7

      1. Cháá – Verenka je velkomožná paní a hornouherská grófka – od ní se dá čekat ledacos … ale vždycky potěší.
        (clap) (clap) (clap)

    3. .A k dedovi mrázovi na odľahčenie:u nás deťom v škole hovorili,že prichádza z Čukotky.Na dedine u našej babičky sa volali hrubé spodné nohavičky čukoty a tak sme sa furt len hihňali a vedeli sme presne odkiaľ prišiel a kam by sa mal vrátiť……

      (rofl) (rofl) (rofl) pomoooooc (rofl)

    4. 😀 😀 😀 Ano, sejdeme se pod stolem… Čukoty jsem neznal, ale v téhle souvislosti je to nádhera! Ehm, nevíte, proč mě napadlo „oblako v štanach“? (štany jsou rusky gatě, občas právě i ty spodní…)

      1. Oblako v štanách – že bysme to my, rusisté/moravisté, přeložili jako „průvan v gaťkách“? (wasntme)

    5. Všechno je relativní. My se řídíme heslem: Proč mít vánoce jednou za rok, když si je můžeme udělat kdykoli? a pokud je toto ludrácký přístup k životu, tak díky za to, že si tenhle ludrácký přístup můžeme dovolit. A zimu oba dva moc nemusíme, tedy oba tři, kocourkovi se také zeboucí tlapky a sníh na hlavě moc nelíbí.

  19. Slavnostní, dojímavé, veselé a nezapomenutelné… ano, přesně takové Vánoce si představuji.. a advent se snažíme užívat jako jejich předzvěst v podobném duchu. díky, Dede, za článek jako pohlazení po duši 🙂 (f) v bytě zdobíme střídmě, to kvůli micinkám – sice nemají ničitelské sklony, ale šmejdí všude a jsou to zvědové prvotřídní 😀 zato se vyřádím na terásce a před bytem.. náš věnec na dveřích je zdrojem přávisti v celém domě :-)velešikovná paní floristka z Uherského Hradiště je tvůrkyní adventního/zimního i jarně letního věnce. věnec na stůl máme prostý a krásný, od jiné šikovné paní z Pardubic, kočkám odolný 😀 letos se splnil sen mému, také již dospělému synkovi – toužil po malém stromečku v květináči, tak ho máme 🙂 svíčkový řetěz kolem něj omotám tak 3x dokola, ale dítě je šťastné jako blecha 🙂
    a do třetice jiná šikovná paní – spolumajitelka kavárny, kam chodíme pít kafíčka a obdivovat její výzdobu,protože má „zelené ruce“ a na co sáhne, to jí kvete pod rukama, mi vyrobí štědrovečerní věnec s 1 svíčkou, jak se to má podle tradice. a my uklízíme a trošku pečeme a couráme ve sněhu a sníme o dárkách…

  20. OT. Až budete dnes posílat imaginární paleček všem potřebným lidem, Bertíkům a Mikulenkám Babetkám, vzpomeňte i na moji Babetku – jdeme na kastraci. Teď tu lítá celá rozpačitá a navztekaná, protože nemůže najít od večera mističky. Očekávám velice zlobivou pacientku, jen už aby to bylo za námi…

    OT 2. Medvíďata rostou jako z mlíka a Kičinka je furt eště vcelku.

    1. Držím všem potřebným – jak kočičákům tak lidem tak i ostatním miláčkům, kteří to potřebují. (y) (y) (h) (h)

      Možná, že Kičinka přivede na svět Ježíška. (angel)

    2. Držím palce Babetce První (h) (y) (h) , jakož i Babetce Druhé (h) (y) (h) , i všem dalším potřebným. (h)

    3. Babetce Láskové držím palce moc a moc!!!!! kastrace jsou vždycky nervy (h) (h) (h) (h) (h) (h)

      1. Díky, Bedo – Babet je kupodivu vzorná a všechno je v pohodě, už čurala, pila, jedla, chrní v teplíčku u topení a když jí rovnám prubánek a hladím zádíčka, zvedá na mne ocásek.
        Teď hlavně aby Mikulenky jmenovkyně vyzdravěly. :*

  21. Já mám Vánoce ráda a z duše nesnáším věty typu, že Vánoce jsou den jako každý jiný, tak proč je slavit (bat)

    Moje maminka uměla a umí vykouzlit vánoční pohodu.
    Já se o to také snažím a můj muž má naštěstí Vánoce také rád.Jsme naladěni na stejnou notu.

    V pokoji nám svítí od začátku prosince vánoční hvězda z IKEY.
    V kuchyni mám vánoční záclonku na vitrážce a na okně nalepené sněhové vločky.
    Vánočních svíček mám hodně a svítím s nima už od listopadu.
    Na zdrcadlo v předsíni dávám vánoční pohlednice, pokud mi nějaké přijdou. Já sama je posílám. Vždyť to bylo hezké dostávat vánoční pohlednice a já se to snažím zase obnovit.
    Stromeček máme živý a letos si uděláme retro vánoce.
    Budeme mít svíčky a prskavky. Jako za dob dětství.
    Cukroví peču.

    A ony ty Vánoce máme hlavně v duši.
    Vždyt je to hezké a tajemné.
    Nenechme si je vzít.

    Míša

    P.S. Můj dospělý syn, sám už táta, byl vloni po 3 letech zase doma na Vánoce. A upřímě žasl na vánoční výzdobou a líbilo se mu to.

  22. Ta santovská čepice je příšerná, ale Kazanovi děsně sekne.

    Včera mládenci šoulali rohlíčky, já to pak v noci dodělávala a dnes budou mít premiéru. Jinak napřed douklízíme, pak ozdobíme (světýlka na garnýži už máme, to musí instalovat lidi s padesátkou 😀 ), kluci budou dělat papírové řetězy a perníčky na stromeček. Nemusí být převyzdobeno, důležité je si tu práci užít.

    No a taky musíme jít nadělit zvířátkům a kouknout na Moravskou vesničku – posledně se nám strašně líbila, od prosince má být zprovozněn i Betlém. Budete-li mít zítra před Brněním čas, vřele doporučuji, je to v Baron Trenck Galérii u kapucínského kostela, od nádraží Masarykovou ulicí kousek nahoru a pak směrem na Petrov a nepřehlédnout malou cedulku u kostela.

    Jinak něco na poslouchání: tahle není ohraná a navíc je to klasika (inlove) . Kdo uhádne autora textu?

    http://www.youtube.com/watch?v=5qmDwwHnpho

  23. Vánoce slavíme tak nějak uměřeně. stromeček v bytě. Adventní věnec na stole (na dveře bych ho musela pověsit hodně vysoko, aby na něj ta mladá černá příšera nedosáhla – jsou jí skoro dva a furt něco škube). Svíčky. Na stromě elekrická světýlka (hasicí bombičku máme jen ve spreji – nevím, zda by stačila…). Venku nemáme co zdobit (opět i s ohledem na to, že pes pod proudem není ta správná vánoční atrakce), do oken jen těsně před vánoci umístím svícen.
    Ale nesnáším Santa Clausovské čepice. Vůbec tahle americká „tradice“, která vznikla jako vánoční reklama na Coca Colu tuším ve třicátých letech mě děsně štve. Prostě Santa do domu jen přes mou mrtvolu. I když jako recesi bych to snad byla schopna přijmut… Záleželo by na okolnostech.
    Připomíná mi to Dědu Mráze (ostatně o vztahu k tomuto importu vypovídá přesně tehdejší říkanka „Děda Mráz není náš, je to ruskej šmelinář“ – dítkám přísně zakázaná o to lépe pamatovaná).
    České vánoce jsou komornější. Nemusí to být jen české nebo latinské koledy (z některých obehraných koled se už také osypávám). Ostatně dnes jdeme na americké gospely do místního kostela. Jen doufám, že nezmrzneme a že to nezhorší mou už takhle vytrvalou chorobu kašlací-smrkací (cca 4-5 balíčků kapesníků denně).

  24. Žádnými změnami jsme neprošla a zdobím, protože chci. Věnec na dveřích, věnec v obýváku na stole, svíčková ozdoba v kuchyni na stole. Zábradlí balkónu omotané girlandou z chvojí a v něm světýlka (jo, chvůj je umělej, jinak bych neměla šanci). Truhlík u vstupních dveří je plný větví a rozebrala jsme starší sušenou vazbu, která v něm skončila taky 🙂 Tůje před domem má světelnou síť. Teda půlku, je jen zepředu (nějak nám poporostla a musíme dokoupit druhou). Ještě v Brně jsme na chodbě činžáku zdobila dveře od bytu jako první, další se postupně přidali (a nikdo to neorval, asi bych mu urvala hlavu já). V Brně jsme mívala na oknech vystříhané takové ty složité papírové obrázky, tady na vsi jsme se k nim ještě nedostala.
    Jediné, co mě mrzí, je to, že na Tři krále se světýlka sundávají a přitom je pořád taková tma…

  25. hezký čtvrtek všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm , co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Svítí mi dvoje světýlka venkovní zahradní, aby dítka sousedská z obou stran měla radost. No – jedny už jsou skoro dospělá a šoušedce Térezce je deset… ale svítíme stále rok co rok. Pečeme cukroví i vánočky, hrajeme a zpíváme koledy (tedy já ne nahlas – všechno ostatní příbuzenstvo je silně hudebně nadané…) Svícny hoří, všichni mládežníci muzicírují – i to jsou naše vánoce.
    A ven se musí, aby nezesmrádli (chuckle) to je taky nedílná součást svátků – vytáhneme všechny do lesa.

  26. I kdybych chtěla zdobit, tři ze tří koček u nás rozhodly jinak. 🙂 Tento plebiscit se vztahuje na veškeré svátky a veškeré zdobení bez výjimky. (whew)
    Ale mně to tak docela vyhovuje. Ráda nakukuju do rozsvícených oken a ozdobených zahrad, a to mi tak nějak stačí. (nod) Takže zdobte, zdobtě, milí Zvířetníci, ať se mám na co dívat. (happy)

    Dnes je svátek světla, je Lucie a tak se nám odpolední světlo začíná vracet, hurá! (clap) Všem Luckám a lucinkám přeju všechno nejlepší. (f) (sun) (d) (music) (f)

    A všem přeju krásný den. (h)

  27. Ač miluju svíčky, mám pěknou sbírku (vetšinou) skleněných svícnů, a spoustu českých skleněných vánočních ozdob, pokud teplota vyleze k téměř 40ti stupňúm, tak ani nápad! Jak vypnu klimatizaci, teplota v pokoji někdy vyleze dost přes 30 a v tom zdobit stromeček je dost únavné.

  28. Já naopak tradiční adventní a vánoční řvaní vyměnila za klid. Namaluju v té době několik mandal, napíšu něco slov, průběžně dám nějaký dárky lidem, co mám ráda, a většína těch dárků je především nehmotných – je v tom, že na ně myslím a něco pro ně udělám…
    … a zpívání latinskejch koled a nově nějakejch těch chorálů mě pak přepadne znovu někdy v květnu. 😀
    Adeste, fideles je ušní mor! 😀
    Teda já ji mám ráda, jinak bych si ji nebroukala, žejo…
    A dneska dala dárek Penny mně. Vytáhla balonek a šla si hrát. Jenom tak. (h)

  29. Naše děti žádnými zeměpisně-společenskými změnami neprošly. Změnami jsem prošla já, a to v souvislosti s dětmi 🙂 Zamlada jsem bývala sveřepá intoška a moje hranice kýče byla velmi nízká. Z domova jsem měla dobrý základ, Vánoce sice byly důkladně vyzdobené, ale tak nějak střídmě. Stromeček převážně do stříbrna, opravdické svíčky (jak byly k sehnání, většinou červené), větvičky za obrazy a zrcadly a pečlivě zabalené dárky od Ježíška.
    Když se narodily děti – a to byla právě doba rozkvětu světýlek – začali jsme s pár sousedy zdobit borovici na naší společné zahradě. Každý chvilku tahá pilku – někdo koupil světýlkový řetěz (mnoho řetězů), další se vyšplhal na borovici a s nasazením života omotal světýlka kolem stromu.
    Při procházkách po ozdobené Hanspaulce jsem poslouchala žvatlání „Jé, to klášně švítí! Taky budeme švítit?“
    Intoška zahynula a v našich oknech se objevila světýlka, šikovně naaranžovaná pomocí izolepy.
    Na tu borovici už se nikdo vyšplhat nedokáže, ale možná, že resuscitujeme světýlkové řetězy a ozdobíme fíkus na společné chodbě 🙂

  30. Jejda, tak jsem prvni, co muze gratulovat vsem Luciim, Luckam, LucYnkam k svatku. Pekne si to holky uzijte a vsechno nejlepsi. (h) (sun) (d) (rose1)

    1. Lucie noci upije…tak si pořádně holky Lucinky i Lucynky přihněte, aby byl ten den delší (clap)
      (h) (hug) (rose1)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN