PORTRÉT: Vašík

Jmenuji se: Vašík. Říkají mi: Kočička, Piraňa, Žížala. Narodil jsem se: asi začátkem roku 2009. K žrádlu dostávám: ráno granule, večer maso se zeleninou. Oblíbená činnost: přetahování, venku běhání, doma mazlení. Já a moji lidičkové žijeme: v Praze.

 

Když už bylo jasné, že Bardova dogtrekkingová kariéra končí, začala jsem se pomalu rozhlížet po dalším psovi. Nechtěla jsem štěně – chci psa na treky teď a navíc nemám možnost motat se kolem štěníka tak, jak prcek na začátku života potřebuje. A taky ne starého – jeden důchodce mi stačí. Aktivní pes, nejlíp 2-3 roky. A aby nebyla nuda, tak vybrat nějaký ten špatný osud a ukázat mu jiný život. Útulkáč, kandidát na injekci,… samozřejmě bígl, plemeno které mi všestranně sedí a které miluji.

Hned prvního kandidáta mi hlásila veterinářka – přišli k nim utratit bígla, že ho nezvládají a pokousal jim dítě. Žhavení drátů – tříletý, od malička nezvladatelný, minimum pohybu, jako poslední pokus kastrace, samozřejmě nepomohla, pak kvůli žrádlu pokousal dítě majitelů. Pár bezesných nocí – NECHCI kastráta, nikdy jsem nechtěla a po tom jak to odnesl Barry už vůbec ne. Ale jinak je to ideální kandidát. Ne, nevzala jsem si ho, chci psa, co myslí hlavou a ne žaludkem, jeden takový mi stačí.

Okolo Vánoc se objevil jiný lákavý kandidát – tříletý bígl, ke kterému dokonce připlatí tisícovku. No to musí být povaha! Toho chci! Jenže než se mi podařilo kontaktovat majitele, byl už pes pryč – snad se dostal do dobrých rukou, snad si jej někdo nevzal jen pro tu tisícovku…

Jinak spousta inzerátů – šestiletí psi, co už své majitele přestali bavit, dvouleté bezproblémové fenky (chci psa, s fenkou si nějak nemám co říct). Mladí problémoví bíglové neexistují. Čím dál častěji jsem brouzdala po nabídce problémových útulkáčů a čím dál častěji jsem se zastavovala u jednoho křížence. Nevyzpytatelný, nevhodný k dětem, bezdůvodně kouše… ten pohled, ty oči… Vašík.

 

 

Vašíka v necelém roce našli uvázaného u Zlínského útulku s cedulí na krku – je agresivní, hlavně na děti, nemůžeme si ho nechat. Párkrát si kousnul i v útulku. S touhle vizitkou tam pak zůstal víc než dva a půl roku, než jsme si ho vzali my. Útulek se taky vyznamenal – asi týden před tím, než jsme pro Vašíka přijeli, mu vyměnili spolubydlícího v kotci a až po několika dnech (!) zjistili, že je Vašek pokousaný. Hlava a krk jeden kousanec vedle druhého, jedna rána na krku zanícená, takže vyholení, čištění, antibiotika. A psychické následky – jako by těch strašáků neměl v hlavě dost.

Seznamovací procházka, papíry, rozloučení u auta a Vašek už sedí vevnitř. Cesta k našim na chatu. Tam Vašík zkouší prohánět kočku, ale jinak se chová jako bezproblémové zlatíčko, navíc jako MOJE zlatíčko, takže náhubek jde přes moje původní předsevzetí brzo dolů. V jednu chvíli trochu přehání bouřlivé mazlení s přítelem, sahám po konci vodítka – a Vašek mi visí na ruce. Tak takhle je to s tebou, potvoro zubatá… Večer nachystám dvě misky kus od sebe a Vašek místo aby se pustil do žrádla, skáče po Bardovi, naštěstí čekám zradu a mám jej na krátkém vodítku, takže Barda o ničem neví. Zato já už tuším při jaké příležitosti přišel k těm dírám v kožichu.

V pondělí beru nováčka do práce – nevěřím tomu, že po skoro třech letech v kotci vydrží doma bez loužičky, nevěřím mu ve vztahu k Bardovi. Metro zvládá dobře, ale kolegů se bojí, vrčí. V úterý zkusí být poprvé doma sám, od Bardy ale odděluji. Jsem připravena na hrůzy, a ono nic. Ve středu nechávám Vaškovi náhubek a nechávám kluky spolu, předtím pečlivě odstraňuji všechno, o co by mohl vzniknout spor. Snad dobrý, tak už je nechávám oba volně.

Přesto se útokům na Bardu nakonec nevyhnu – naštěstí vždy v mé přítomnosti. Stačil ukradený pamlskovník, taška s jídlem právě přinesená z obchodu, prostě žrádlo = problém. Pracujeme na tom, už jsou schopní olizovat každý půlku talíře, ale je to hodně na hraně toho co Vašek ustojí.

 

 

Ještě komplikovanější je jeho agrese vůči lidem – na první pohled opravdu vylítne bezdůvodně, stačí se ale podívat důkladně. Pes byl zjevně trestán bitím, jeho první reakce na napřaženou ruku byla víc než vypovídající. Několikanásobné tresty, špatné načasování, kdy byl z psího pohledu seřezán bezdůvodně. Stačilo za ním zadupat a pes se krčil na zemi v očekávání rány. Bojí se manipulace, i když ode mne snese hodně.

Má panický strach z malých neposedných dětí. Dokud je dítě v klidu, je v klidu i Vašek. Jakmile začne dítě poskakovat nebo se jinak vrtět, Vašek znejistí, odvrátí pohled, zavrčí. Přímo čítankový strach. Jestli na něj v tu chvíli zatlačili nebo jej rovnou zbili, nedivím se, že láskou k dětem zrovna neoplývá. Takže nehrotíme, děti si hladí Bardu, který si to užívá, Vašek se z bezpečné vzdálenosti dívá.

Problémy, kdy nás nechtěl pustit do stanu, vrčel Bardu, který přišel do postele později než on… to už je snad za námi. U psů je většinou v pohodě, nesmí ale nastat situace, kdy Vašek začne přemýšlet co dál a z nejistoty zavrčí. Takže hlídám, přátelím, jistím svýma rukama. A bráním před cizími útoky.

Vašík a Barry museli snad každý přijít z jiného konce galaxie. Vašík moc inteligence nepobral a dva a půl roku v útulku mu v tom nepomohlo, zatímco Barda je „pan profesor“, neskutečně chytrý až vychytralý. Barry je od malička líný, Vašek je křížený s tryskáčem. Barry je tvrďák, kterého nic nevyvede z míry, Vaška rozhodí cokoliv. Barry je naprosto neagresivní k lidem i psům, má to vrozené. Vašík se to učí a to nikdy nebude úplně stejné. Barry sice umí pohled hladového, týraného pejska, ale Vaškovi ten pohled věřím.

Po čtyřech měsících jsme na začátku cesty. Víme jeden o druhém, co jsme zač. Máme za sebou pár treků, společné víkendy. Válí se v posteli, mazlí se, kroutí se u toho jako žížala a kope jako kůň. Při zívání mňouká. Odvolávám od zajíce, od veverek i od psů. Má slušné přivolání a já riskuji a pouštím navolno. Skáče do výšky člověka, lítá tryskem, miluje přetahování. Je snaživý, dokonce od Bardy sám pochytil zákaz vstupu do kuchyně. Má ale rychlejší nohy (a zuby) než mozek a v hlavě pořád ještě dost strašidel z mládí. Tak nám v tom boji se strašidly držte tlapky.

 

 

Petra + Barry

http://vasik.unas.cz

Aktualizováno: 11.11.2012 — 22:43

105 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
      1. Pitbul je nejspíš jasný (nebo amstaf, ono je to v podstatě totéž) a to druhé něco štíhlého nohatého s hlubokým hrudníkem – asi vipet. Samozřejmě může být přimícháno cokoliv. Má cca 45 v kohoutku, proto se nepřikláním k ohařům (nebo Betě (rofl) ).

  1. Petro, asi už nebudeš nicméně mi to nedá…
    Máš můj neskonalý obdiv že, „jdeš“ do problémového pesa.Zřejmě si hodně věříš a to je dobře. Pejsek získal asi to nejlepší v životě, co ho mohlo potkat.Přeju hodně krásných společných ne okamžíků, ale hodin a dní.

  2. Tak ještě jednou OT, scukněte si mezi tečkou a jdem mezeru.
    Víc na tom videu vidět není, než že se dítě v Kambě hýbe. Jenže právě to je to nejhlavnější.

    http://jdem .cz/wucf9

  3. Jen v rychlosti proběhnu a gratuluju Petře k novému přírůstku. Věřím, že to byla dobrá volba a že vám všem bude fajn a Ty s Vašíkem našlapete habakůk kiláků. Teď jste na startu a celá cesta je před vámi. Tak ať se vám dobře šlape.

  4. Vašíku, jsi v dobrých rukou néé prince Krasomila ale princezny Petry. Tak ať Vám to pěkně klape a učte se navzájem. (dog) (inlove)

    Jinak držíme palečky všem potřebným . (y) (y)

    Jitčo, kosourka je mi líto. CD už něco vymyslí na žal. (h)

  5. Tak stav Borůvčího víčka není dobrý, dostala jedno pigáro atb, Framykoin s kortikoidy a atb v tabletách. Na týden. Pokud to nezabere, čekají nás další vyšetření, biopsie a jiné věci. Nicméně podle veta je to typicky zánětlivé, problém vykvetl do finálních rozměrů během snad půl dne.

    1. Matyldo to je sice špatná zpráva, ale nevěš hlavu!
      My měli taky problémy s Ríšovým očičkem – nejdřív nad ním ten velký vřed, pak uvnitř, pak měl to oko celé zanícené, pak ta diagnóza skvamocelulárního karcinomu, těch dnů, co jsme neměli problémy bylo podstatně méně, nežli těch, co jsme je měli.
      Dneska na něj sice nevidí, ale ty nové kapky zabraly a oko má bez toho povlaku a vypadá to podstatně lépe.
      Vše se v dobré obrátí, věř tomu.
      Moc držím palce Borůvce i Tobě (y) (h) (rose1)

  6. Krásné psisko a úžasná panička … ať vám to všem třem dobře šlape. (h)

    Marodi, co to děláte, proč je vás tolik? Držím tolik palců, kolik jen mám, ať se všichni uzdravíte (y) (y) (y) (y) .

    1. Tady se připojím. Petro, jsi skvělá, za odměnu budeš mít prima parťáka a Barda kámoše. Ťuk ťuk (inlove) .
      Marodi, koukejte se uzdravit! (h) (y) (h) (y) , myslím na vás na všecky (a že vás je).

  7. A jeje, to je zase adeptů na palce! Držím všem potřebným, zvířatům i lidem. (h) (y) (h) (y) (h) (y) (h) (y) (h)

    1. Připojím se s palcodržnou a huš, huš, choroby do pryč, ať tu máme samá zdravá a radostná zvířata!

      A jsem zvědavá, jestli projdu napotřetí – bez smajlíků, ty mi stávkují a nejdou vkládat.

  8. OT: Pro ty, kteří jste sledovali a drželi palce při hledání našeho kočíka Tygříčka – bohužel, dopadlo to špatně – našel ho manžel, trumberu malého, přejetého na kolejích kousek za naší zahradou… Jedinkrát utekl, nikdo o tom v tu chvíli nevěděl, dveře se zavřely, a tak se asi lekl psa či čeho, nabral směr do stráně, proběhl plot a vletěl pod vlak. Osud si blbě zahrál – po té trati jezdí dva vlaky za noc, ve dne asi čtyři (headbang) . Ach jo, moc mi tu chybí… A když jsme ho pohřbili na naší předzahrádce, jdeme ubrečení domů, a letí ke mě naše fena – a pravou zadní tlapu si nese pod břichem! Myslela jsem, že mě klepne… Nic jsem na ní nenašla, při prohmatání nekvíkala – takové „veselé“ kulhání, tak hned ráno na veterinu (pořád kulhala), rentgen, no a je to naštípnutá zánártní kost. Naštěstí teď to vypadá dobře, dnes už nekulhá, ochotně baští prášky a musí mít klid (wait) (je to fuška – v tom nechce vůbec spolupracovat)

    1. Jitčo, ;( to mě tak moc mrzí… (u)
      Aspoň ať tlapka zdráně srůstá.
      A ať se u vás co nejdřív objeví nějakej jinej kocourek, Tygříkem poslanej, ne-li rovnou Tygřík redivivus.

    2. Chudák troubelín Tygříkovitej, jednou si vyběhne a zrovna takhle nešťastně. (u) A ještě kulhavá čubinka! (Jitčo, my ji neznáme???) (h) Foukám na duši, ať to přebolí (f) a držím palce, ať udržíte veselého pacienta v klidu (inlove)

      1. mslím, že známe (wave) – byla na srazu na Mácháči, krásná belgičanka. Že se nepletu ???

        Tygřík měl smůlu (u) Věřím, že se do kočičí domácnosti rychle nastěhuje jiný kočičák (inlove)

            1. Nojo – belgicanka – jak jí sel coursing! Byla moc sikovná, tak doufám, ze jí pacinka sroste a bude zase v pohode.

            2. Na coursingu byla, ale článek nebyl! (wait) Podle fotky si ji pamatuju, ale jinak o ní vlastně nic nevíme a to je škoda 🙂

    3. Ach jo, chudinka Tygřík, taková smůla! (u)
      Čubince držím (y) , ať se noha rychle zahojí!

    4. Zrovna dneska jsem si na něj vzpomněla a chtěla jsem se nenápadně zeptat, jestli náhodou…….
      No, je to smutné! (u) (rose2)
      Ale CD to zařídí, bude nový Tygřík.
      A čubince držíme palce (y)

    5. Proč?? proč ?? Kdo a za co nás takhle zkouší???? aby toho nebylo málo,moje čtyřměsíční Majolenka pořád pospává,tak s ní jdu dneska pro sichr na veterinu,jestli je v pořádku,už jsem tak vyplašená,že bych asi potřebovala toho doktora já, nějakýho přes hlavu….. (sweat)

  9. Petro, zasloužíš si poklonu ! (bow) Není moc lidí, kteří by si cíleně pořizovali psa s „problematickou“ povahou, každý taky nemá potřebné zkušenosti a – co si budeme povídat – odvahu. Tak doufejme, že Vašíkovi dochází, že tohle je jeho životní výhra – a podle toho, co píšeš, vypadá, že to pochopil, dělá obrovské pokroky. Palce (y) na to, aby se vám společně podařilo zahnat všechny bubáky!

    Ohledně vzhledu – taky vidím ve Vašíkovi pitbula, ale hlavu má jemnější a nos delší, takže bych tam tipovala ještě ohaře. Každopádně je to krasavec! (h)

  10. Petro, Sisska zdraví Vašíka se stejným osudem – taky byla uvázaná – ne u útulku, ale v lese u stromu, jak dlouho netuším, pak se dostala do dobrých rukou, které jí a její sestřičku dali z toho nejhoršího do pořádku a potom do domácího psího azylu a teprve potom k nám. Taky s ledasčím hodně bojujeme, momentálně s pubertou. Je to fakt boj bohatý na zážitky. Pubertální běsnění dcery jsem jakž takž přežila, ale jestli ve zdraví přežiju psí pubertu, to fakt netuším. A to jsem tu potvoru chlupatou milovanou nedávno vychválila a ona si to nejspíš přečetla a od té doby běsní a běsní. Takže vám hodně štěstí a spoustu krásných zážitků bez malérů a samozřejmě podrbání oběma klukům.

  11. Vašík je krásný hafan a já věřím, že se ještě hodně zklidní a srovná… Měl veliké štěstí, žes ho našla!!! (y)

  12. Moc krásné povídání. Vy to zvládnete a Vašek bude mít krásný život. K lepší paničce se nemohl dostat.

  13. Petro, Vašek je psí fešák, přeji vám všem spoustu příjemně prožitých roků.

    A musím se podělit o zážitek. Včera v Portlandu koncertoval Leonard Cohen. Pro mně úžasný zážitek a splněný sen, vidět Leonarda a slyšet na vlastní uši zpívat Hallelujah. A tady je jedna moje oblíbená.

    http://www.youtube.com/watch?v=ye6JssTdnvw

    1. Epulko, videt Leonarda Cohena je jedno z mych hudebnich prani. nektera takova prani se mi splnila- videla jsem Ray Charlese 2x, Boba Dylana a Joan Baez. A ted na zacatek prosince mame listky na Willie Nelsona. 🙂

      1. Hani, Leonard byl úžasnej, úžasnej. Část koncertu jsem viděla trošku rozmazaně :-). A trošku mě udivilo, že ho Američané moc neznají(aspoň mi to tak připadá, protože komu jsem řekla, že jdeme na jeho koncert, tak nevěděli, kdo to je)…..
        Takovýho „super borca“

        1. Nejsem tak dobrá duše jako laskavá YGA, milá Epulko (inlove) , já Ti Leonarda Cohena z celé duše upřímně závidím. (blush) (nod) Je pro mě naprostá jednička. (y)
          Musel to být úžasný zážitek, já bych asi taky slzela. (h)

        2. Mas pravdu,Epulko, dnes Leonard Cohen neni v USA uz zas tak znamej. I kdyz hodne lidi si jeste pamatuje Hallelujah a Suzanne. Ovsem mezi muzikantama je dodnes znamej a obdivovanej. Coz mi pripomnelo, ze kdyz pred nekolika lety prijela moje prazska neter a jeji pritel na dva mesice na navstevu, tak druhy vecer po prijezdu si hrali vsechna Chetova elpicka s Cohenem. 🙂 Jo, a kdyz jsme byli na Joan Baez koncertu v Charlotte v S. Karoline asi pred dvema lety, a Joan vesla na jeviste, a cele auditorium povstalo, tak jsem mela krajne zamlzeny zrak.

    2. Ano, první koncert Leonarda Cohena v Praze pro mne byl zážitek z říše snů – neuvěřitelný, nepopsatelný a nezapomenutelný. Když tu byl podruhé, neodolali jsme s manželem a šli zase – paráda, úžasné, ale člověk už věděl, co ho čeká, poprvé to byl šok (v tom nejlepším slova smyslu). Ale zase napodruhé jsme s sebou vzali manželovu maminku a našeho syna a pro ně to bylo NĚCO!!! (inlove)

    3. Visí mi nad počítačem na zdi, už značně omšelý, Cohenův plakát. Asi tak 12 let si už visí.
      Občas, když se Babet opře o počítač a postaví, hrabe po spodních připínáčcích.
      Když je shoda, tak je shoda. 😉

  14. Máš u mě (h) (h) (h) za útulkáče! A jsem děsně šťastná, že máš další tvrdou psí palici na hraní a Vašík že má člověka, co ho vytáhne ze srabu, kam ho jiní lidi hodili, a Barda že má / bude mít parťáka a tak vůbec.

    Držím palce marodům! (y) (y) (y)

    1. Barry je sluníčko a Vašík vypadá ustaraně, ale strach, natož paniku na něm opravdu nevidím. 🙂 Útulek je dobrý proti zahynutí, ale na život to moc není. On se vlastně Vašík teprve restartoval 🙂

    2. Fotky jsem si už prohlížela, právě jsem si říkala, že je to zajímavé, Vašík a děti a nikdo nevypadá zděšeně. Jo, a při prohlídce fotek mi neušlo, že taky příležitostně „hledáš krabičky“ 🙂 A Červený Kostelec je město mého dětství, jezdila jsem tam k babičce, teď už jen na hřbitov, ale taky třeba na Broďák…
      Podrbej za mne chlupáče (wave)

      1. Krabičky už opravdu jen příležitostně – je to nějak moc zmedializované, takže opravdu jen když o nějakou doslova zakopnu, cíleně už jen když potřebuju udat nějakou tu putovní věcičku.
        Na té fotce – holka má Bardu, kluka zajímal tenis a maminka, takže Vaška si nevšímali (byli poučeni, že nevšímat) a já jsem ho radši jistila zezadu 😉

  15. Ot – tak pokračujeme s eklampsií. V poledne Fleur lehla, nohy neposlouchaly, nežrala…Před hodinou dostala opět kalcium, že by to do hodiny mělo zabrat. Doma se napila, poté poblila jak Amina. Zatím kalciovka nezabrala, takže kolem páté budu volat vetovi a asi Fleur dostane kapačku. Letos je to fakt podělaným nahoru

    1. Ivo, to je strašná smůla. Stalo se proto, že Fleur po štěňatech nechtěla nějaký čas jíst nebo to mohlo být tím průjmem? Držím moc palce, ať je všechno v pořádku… (h)

    2. Držím palečky ať je líp.
      Co Fleur baští,granule nebo doma připravované? Strava je důležitá pro maminu tolik mimísků.

      1. Tak jsme se vrátili od veta, dal Fleur kalcium do žíly, ale nějaké zlepšení nevidím. No nevidím přes slzy ani na monitor, od rána nejedla, zase vyzvracela všechno, co vypila. S vetem jsme domluveni, že kdyby bylo hůř, tak přijede i v noci. Nevím, proč se jí to stalo, krmíme jako vždy štěněcí Acanou, dostávala i tabletky vápníku. Loni při stejném krmení odkojila osm štěňat a byla by schopna odkojit i Ellinčiny prcky. Dnes celý den nedělám nic jiného, než že krmím prcky, kontroluju Fleurku, jestli jí není hůř. Asi ani nepůjdu spát a budu u ní celou noc. Nejvíc mě zaráží, že nechce baštit, odvrací se i od šunky, piškotů a jiných vybraných pamlsků.

        1. A co zkusit kvalitní syrové maso,vejce,tvaroh a tvrdý sýr.Po malých dávkách.Ona Fleur měla přece zažívací potíže od porodu.

        2. Ivo, to je hrozná starost – moc na tebe a na Fleur myslím (hug) Nemůže mít v sobě ještě něco po porodu? Má teplotu?
          Sakra práce, taková krásná fenka a hezký vrh, a takové starosti… Dej vědět, budeme čekat (h)

          1. Podávám zprávu – Fleur se moc nevylepšila, pozitivní je to, že už nezvrátí vodu, kterou vypije, ale vyčůrá ji. Nechala se přemluvit na tři hrstičky granulí, ovšemže ne svých, ale kocouřích. Štěňata krmím já, dva blboňové nechtějí pít z lahve, asi zatím nemají tak velký hlad. Fleur nenechám přes noc u štěňat, bude spát v pracovně, já ji budu hlídat a venčit. Čeká mě dlouhá noc….

  16. Tak výsledek není,prej ráno v 10h, no to tomu chudákovi Ušákovi-Šmihulákovi pomůže…podle Věruščina popisu,ty příznaky dávaj obraz FIP….jestli se to potvrdí, tak jí to rozhodnutí nezávidím, což asi z nás nikdo…ale pořád je šance, že je to sice hnusný,podobný ale jiný,tak palečky nepouštějte…. děkuju.. (h)

    1. Nepouštíme!!!!! (h) (h) (h)
      Vzpomínám na Danečka, překrásného stříbrně mouratého kocourka, kterého jsem chtěla pořídit Melíškovi. Tehdy mi ho manžel Evy nechtěl dát, protože to byl „jeho kocourek“ a Eva mě utěšovala, že manžela přesvědčí. No, nestihla to. Daneček umřel na FIP jako malé kotě. Dodnes na něj vzpomínám.

      1. Děkuju moc všem za palcodržnu, ale připravujeme se na nejhorší…
        Šmihulák Ušák je zalezlej, nekomunikuje, odmítá jíst i pít…
        A ostatní kočky jsou jako vyměněný, třeba Šmihulák Pruh (bratr) se u mě už 4x choval na klíně a Čilina (maminka) se mazlí a leze na stůl, to nikdy nedělali…
        Zítra uvidíme, ale je tu smutno a truchlivo…
        ;(

  17. omlouvám se za O.T.
    Jak už jsem tu psala krevní rozbor pro Honáska dopadl dobře. Jen mu haprujou jaterní testy.
    Dostal občasnou jaterní dietku sestávající z vařeného kuřecího masa a rýže.
    Maso zhltá, část rýže též, ale celou jí nesní.
    Holt maso je maso.

    Míša

  18. taky držím palce Šmihulákovi a Borůvce.

    Jinak Vašík je moc pěknej pes a já věřím, že se vše ustálí.
    Ovšem jsem jako terra bezpsí, ale věřím.

    Míša

  19. Vašík je moc hezký – už jsme nad ním přemýšlela (teda nad tím, co za pejsky je v něm schované) – ta hlava mi fakt připadá jako pití – možná to dělá ta bílá pěšinka, ale zdá se mi, že tak trošku zvednutý nos – no a ty uši a oči …

    Jinak klobouk dolů před tím, co všecko už jste zvládli – vím, kolik je to práce a nervů! Brooke nebyla týraným psem, jenom pětiměsíčním lehce zandebaným štěnětem (zanedbaným v tom ohledu, že se jí nikdo nevěnoval „stějně půjde pryč“, tudíž socializace a základní povely se u chovatelky neřešily), ale Terka s ní měla práce jak na kostele.

  20. Hned na začátek palce (y) všem marodům.

    A k Vaškovi – tohle jméno je z útulku, mně ke psům lidská jména moc nesedí, ale on je opravdu Vašek, tak jsme to tak nechali. Barry spolubydlící nikdy moc neřešil, on má svoje jisté, do postele se vejde, žrádlo mu neubyde a rukou na mazlení je taky dost. Tak neřeší. Vašík měl zjevně spojeno žrádlo+pes=bitka, tak rovnou začínal první. Stejně tak držkoval u pelíšku, u postele, ale to i na nás. Postupně se srovnává, už si i lehne k Bardovi, sám mu přitom klidně šlápne na hlavu ale strašně se lekne když se Barda jen pohne.
    S dětma je to taky zamotané – může okolo projít mateřská školka a nic se neděje – pokud se na něj některé dítě nezkusí vrhnout nebo nezačne v jeho těsné blízkosti poskakovat, mávat rukama… ale to se dá ohlídat, vedle nás jsou dvě školky a škola a nikdy žádný problém.
    Nesnese manipulaci od cizích, ani mazlení pokud nezačne první, jasně je vidět strach co mu ten člověk chce zase provést.

    Fuj, to je další článek… hlavní sdělení bylo: Zkuste tipovat jaká plemena jsou v něm nakřížená – my to nevíme, máme svoje tipy, ale zajímá mě i co v něm vidí ostatní.

    1. Šířka lebky a postavení očí dál od sebe, poměrně velká morda, šířka předhrudí (dívám se na první fotku, je tam z anfasu) – vypadá na amstafa. Proti němu jde zase výraznější stop (na poslední fotce). Tělo je subtilnější na amstafa, snad se podílel dalmatin, labrouš, nějaký ohař? Je to fuk, hlavně, aby jste si porozuměli a užívali si pochodová dobrodružství. Vyřiď mu za mne podrbání za ušiskama (wave) .

    2. Oči jsou od pitíka a zbarvení… nezamlčela Xerxová, že kosatka někdy vrhla jedno štěně (chuckle) ?

      1. ráno jsem se lekla, že jsem napsala článek a nevím o tom (chuckle) To, když jsem letmo koukem oka mrkla na úvodní stránku, co naběhlo za články a uviděla „Betku“ (chuckle)
        Ano – zbarvení je typické černé se střední strakatostí (tedy plášťové) A Betky potomek to fakt není (rofl)

        Jinak toho pitíka (stafbulíka, amstafíka..) tam vidím taky, ale ten „prasečí“ ocásek zase vypadá na nějaký ten špicoidní původ

        1. Ech – prasečí ocásek má čímdálvíc i Brooke a je to pinč jak vyšitý … teda až ten ocik (chuckle)

          Prý jsem rychlá jako vítr, tak kdyby to tu bylo dvakrát … (fubar)

  21. Tedy, Petro – já jsem jak známo nepsí, a tak si nejspíš spoustu věcí kolem Vašíka neumím ani vymyslet. Ale přeju vám, že jste se dostali navzájem, protože ty jsi nade vší pochybnost psí, přímo velepsí! A Václav vypadá jako bezva psisko, jen ty zkušenosti s námi lidmi… ach jo! Přeju vám krásné měsíce a léta, a Vašíkovi co nejrychlejší návrat ztracené důvěry ke dvounožcům. Alespoň tolik, kolik to půjde.

    Všem zvířecím marodům, kteří se tu dneska vyskytli, držíme palečky (y) třeba to všechno nakonec dobře dopadne…

  22. Je nádhernej!! (clap) Díky za něho, budu držet palce, ať se vše usadí k všeobecné spokojenosti. (h)

  23. Petro, to je báječné, že sis vzala Vašíka, asi by moc šancí neměl, leda tak jako hlídač na řetězu (doh) , takhle se ocitl v psím ráji a myslím, že z vás budou báječní parťáci. I když to ještě dá práci a možná právě proto. 🙂 Držím vám palce. A co Barda – nežárlí nebo je rád, že má kamaráda?

    Držím palce Borůvce i Šmihulákovi a taky Kazanovi – je to fajn, že se lepší.

  24. Ach jo, Petro, bude to ještě obrovský kus cesty, napravit to, co nějací pitomci zpackali. Ale věřím, že při treckingu se Vašík napraví, dyť psi tak milují pochoďáky, výletění a vůbec cestování s páníkem.
    Držím všem marodům (y) , večer se jistě ozve Matylda a odpoledne sharka (y) (y) !

  25. Petro, krásně vedeš svoji smečku. Bylo to napínavé a velmi poučné čtení, je vidět, že psům rozumíš. Takže přeji spoustu pohodových a protrekovaných let. Vašík je velice pohledné psisko!

    Pro jistotu (kdyby na mě antispam upřel žulový zrak) přikládám své palce rovnou zde a pro všechny potřebné marody (y) (y) (y)

  26. Vašík má krásnej kukuč, držím palce, ať se vám povede strašáky zahnat. Nebude to lehké, ale vy dva to zvládnete.
    Neměla bych na to. Máme v ulici příliš mnoho malých dětí a doma moc velký „průchoďák“ a máme i jiné koníčky než psa, takže jsem vděčná za naše hodné a chytré labruše. Přesto myslím, že dokážu ocenit, co pro Vašíka děláš a kolik to stojí „práce“. Už jste ušli řádný kus cesty, ale ještě vás toho spousta čeká. Držím palce a užívejte si to.

    Sharko, držím palec pro kocoura. Ať to není FIP.

  27. Držte hodně palečky, další rozbor krve a u Šmihuláka Ušáka podezdření na FIP ;(
    výsledky budou po 14h..
    sakra proč zase ty hnusný koronaviry? Proč??? (headbang)

    1. protože jsou to SVINĚ, a to se velmi mírnímve vyjádření :@

      držím palce, ať je to něco jiného!!! (h) (h) (h)

      a taky Borůvce (h) (h) (h)

    2. Ježiškote, držím co to dá, ať je to něco jiného!!! (y) (y) (y) (Na tuhle hnusotu umřel před rokem naše černé štěstíčko Bertík – ta bezmoc je zoufalá.)

  28. Milá Petro, klobouk dolů, za to, co pro Vašíka děláš. (inlove) Takoví psi, jejichž povahu člověk už jednou zkazil, nemívají moc šancí, protože málokdo má znalosti, trpělivost a především vůli se skrz ty kousavé zuby a nevyzpytatelné reakce k té základní psí povaze dostat. A vrátit takovému zvířeti aspoň dostačující důvěru k lidem a světu, aby si mohl svůj psí život skutečně užít.
    Jsi dobrá a přeju vám s Vašíkem a Barrym ještě spoustu krásných společných let (h)

  29. Petro to je krásné počtení! Přeju Vašíkovi hodně krásných společných dní v partě s Tebou a Barrym. Jsi hodná, že jsi se ho ujala a že se mu tolik věnuješ.

    Držím palce Šmihulákovi, je to nádherný kocour (h) a snad se to dá nějak léčit a bude zase v pořádku. (y)
    Taky Borůvce držíme tlapky, aby se to podařilo odstranit bez následků. (y)

  30. Asi bych pro sebe problémového psa nehledala, vyhovují mi povahou mírnější psiska.
    A Tvoje zviřátka mají moc hezké stránky 🙂
    Ještě k Bardovi a jeho zkouškám. Ty reakce, že tohle plemeno je paličaté a něco nezvládne známe taky. Když dalmatinice začala běhat agility. A šlo to, dokud se tomu malý páník věnoval.
    Tak přeju ještě spoustu zdařilých kilometrů 🙂

  31. a jestli můžu,držte palečky jednomu Šmihulákovi od Dana a Věrušky – bráchovi mojí Pidikočky, je na tom moc špatně, po rozboru krve nasazena ATB, nezabírají a z 6 kilovýho svalnatýho kocoura je stín, co nežere,nechce pít-to mu dávaj násilím a dneska jsou znova u veta…mám strach,že jsou to ledviny a zrovna Šmihulák (Ušák)…černej krasavec, tak tu bulím…a držím i jemu palečky (h) (y) už jsou na veterině…..

  32. OT- prosím o palcodržnu, dneska jdeme s Borůvkou na kontrolu k vetovi, už víc jak týden má bouličku na spodním víčku. Párkrát zhnisala, už týden mažeme kvůli zánětu Framykoin, prý je to zánět slzné žlázky a zapíchnutého tam nic nemá, ale kromě mírného zmenšení se stav vcelku nemění. Borůvce viditelně víc vadí v oku ta mast než sama záležitost. Uvidíme, co nám dneska řeknou, jedeme až večer….

    1. Milá Matyldo, moc držím. (inlove) Asi podstatné je zjistit, co ta boulička doopravdy je. A pokud je to neškodné a Borůvce to nevadí, tak ji nechat být a jen pozorovat. Potom třeba nebude mít důvod si obalovat hlavu bahnem 😀

      1. Kdyby nešmudlala to oko o hlínu, tak by se to v půlce týdne nezhoršilo, já vím, ale copak mě to napadlo? Prostě nejdřív vyčurat na zahradu a pak mast, teď už vím, že nikdy ne opačně :S

  33. Petro, držím palce, a moc. Ale strašidla se obrousí a ty o nich budeš vědět, takže nedopustíš, aby lezly napovrch. Užijte si spolu hodně krásných dnů i treků. (sun)

  34. Petro, klobouk dolů, na tohle já bych neměla- řeším tolik jiných potíží, že nechci řešit ještě problémového psa. Proto bych pro Vašíka nebyla vhodná panička, já potřebuji klidné „zvířetníkovské rozcapence“, jak říká Xerxová.

  35. hezké pondělí všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Po tom čtvrtroce máte určitě to nejtěžší za sebou. Tvoje důslednost a láska mu dá jistotu, a z jistoty všude kolem něj se nakonec vyloupne úžasné psisko. Ne, nebude asi dokonale vyrovnané, ale budeš mu věřit a on ti to bude vracet svojí předvídatelností.
    Klobouk dolů, ať vám to dobře tlapká po kopcích (inlove)

  36. DĚKUJU ZA LIDI JAKO JSI TY PETRO, co se snaží napravit chyby jiných lidí a dokázat zviířatům, že nejsou jen ti co jim nerozumí,ti co je bijí a ti co je nesnáší. Že jsou takoví,co je hladí,mazlí,dávají jim najevo,jako moc je mají rádi a dokáží s nimi blbnout a učí je to,co by měli znát….a mají s nimi spoustu trpělivosti.
    Pozdrav Vašíkovi i Bardovi… (hug) (h)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN