PŘÍRODA: Lovci myší

Každé pořádné šelmy se při pohledu na myš zmocní touha ji chytit. A protože letos v létě začal pan kocour Kalíšek chodit ven a zároveň začali nejrůznější drobní hlodavci chodit dovnitř, příležitost k lovu má celá smečka.

 

Fenky Ravenky se lov týká pouze na procházkách. Když už na nějakého hraboše (nebo jeho stopu) narazí, tak proč ho neulovit. Jinak ale upřednostňuje, když za ni lov provede někdo jiný. S oblibou sbírá po cestě kočkami zapomenuté myši libovolného stáří a stádia rozkladu. To se pak ke jménu Ravenka snadno přidávají přízviska jako Mrchožrout, Prase, Čunisko a další.

Lovcem nejzdatnějším, nejhrdějším a nejobdivovanějším se samozřejmě nestal nikdo jiný než sám velký Calibos neboli Kalíšek. Za pěkného počasí trávil na zahradě celé dny a lov začal být jeho nejoblíbenější činností. Svými prvními úlovky se rád chlubil, ale později zjistil, že je jistější si svou kořist okamžitě sníst, tedy je-li jedlá (např. rejsci vylučují látku, která ostatním zvířatům páchne, a proto je nežerou).

 

 

Pouze jednou se Kalíšek setkal s “myším“ protivníkem, který ze souboje vyšel jako vítěz. Byl to zrovna onen rejsek. Příslušníky stejného druhu Kalda chytil mnohokrát předtím i potom, ale tenhle byl výjimečný. Výjimečně chytrý. Neváhal využít toho, že má kocour dlouhou a hustou srst. V okamžiku, kdy Kalíšek na chvíli přestal se svým úlovkem hrát „fotbálek“ a lehl si, rejsek na nic nečekal a vběhl kocourovi přímo do kožichu.

Zmatený Kalda ho chvíli hledal a když si uvědomil, kde je, začal zběsile skákat, couvat a otřepávat se. Marně. Rejsek byl v srsti zamotaný a držel. Kalíškovi se nakonec podařilo rejska z chlupů vyklepat, začal si s ním znovu hrát a zanedlouho se celá situace opakovala. V tu chvíli jsme už zasáhli my, lidé, a odstranili rejska z kocouřího kožichu, aby nám ho náhodou nevědomky neodnesl až do domu.

 

 

Do domu nám myši neodnesl Kalíšek, ale začaly tam chodit samy. Usídlily se na verandě, která je vlastně takovým přístavkem k domu, místo základů má kameny a pro hlodavce tedy není až tak složité dostat se dovnitř. Nikdy jsme na verandě myši neměli, takže se tam skladovaly samé dobroty. Zelenina a ovoce, šrot a granule pro slepice, ořechy…

Naše dvě vnitřní kočky začaly být fascinovány verandou a jejími obyvateli. Hanička a Pepito dokázali celé hodiny vysedávat před skříní, pod kterou se zřejmě nevítaní návštěvníci usídlili. A byl to právě náš neuvěřitelný Pepito, který kvůli svědění kůže musí stále ještě většinu času nosit veterinární límec, kdo několik verandových myší ulovil. Je to k nevíře, ale jde to i s límcem.

 

 

Protože s blížícím se podzimem hlodavců na verandě přibývalo a zájem koček naopak ochaboval, vložila jsem se do toho já. Od kolegy, který se zabývá výzkumem hrabošů, jsem si půjčila tzv. živolovnou past. Klasické pasti, které ulovené zvíře zabíjejí, nějak nemám ráda. A kromě toho se po naší verandě pohybuje také jiná kategorie zvědavců s nenechavými tlapkami.

Úlovky z pasti odnáším hodně daleko a jen u toho doufám, že je vzdálenost od vesnice dostatečná, aby se zvířátko nevrátilo. Asi to trochu přeháním. Hraboše odnáším na pole. Myšice k lesním okrajům. A musím dodat, že obyčejná myš domácí se u nás nechytla ještě ani jednou. Naopak nejčastějším úlovkem je myšice lesní.

Sama jsem zvědavá, kdo se nakonec stane v naší smečce tím nejúspěšnějším lovcem. Bude to Kalíšek, Pepito, nebo já…?

 

 

 

Aktualizováno: 5.11.2012 — 20:26

145 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. OT pro Dede:

    Milá Dede,
    gratuluji k miminku (h) . Jenže oni ti jich tam určitě přidělí víc a znáš děti: řve to, dožaduje se to pořád pozornosti, dělá to doma nezdobu … nechceš se nějakého zbavit a poslat mi ho do Brna? Dobře zaplatím (cash) …, eee, zatím ještě v korunách (cz) (chuckle) .

  2. Jejda, tady bylo dneska zviretnicky veselo. (inlove) Akorat jsem byla cely den nekde, tak jsem se moc nedostala. Ale kralovsky jsem se pobavila.

  3. To jsem zvědavá, kdy Dede přijde na to, že celá akce se sobím mailem byla pouhá záminka k tomu, abychom se tady dobře pobavili (rofl)

    1. Renatoooooo! (rofl)
      Snažíš se to dobře zakamuflovat, ale myslím, že se dole už profláklo, že Dede dostane poštovského panáčka aj s trumpetkou. (chuckle)

  4. Klíšek, resp. celej zvěřinec, je úžasnej.
    No ale jinak…. :O (chuckle) :O …
    Dede, co ti konkrétně řekl ten sob?

  5. tož já jsem tu odpolko chválila krásnýho Kalíška a vono mě to sežralo , bestie jedna nenažraná (envy)

  6. Sáfra, člověk chybí jeden den a tady se dějí věci. Sobi s vlky, beránkem a seniorkou už jsou na zápraží Domu. A do toho pošťák, kterej si nepamatuje kolikrát zvonit: „Mám zvonit 2x nebo 3x“??

    Ivano, vypadá to, že nejúspěšnějším lovcem nakonec budeš Ty, protože kočky rejci a myšice brzy přestanou bavit (y) .

  7. Chválíme chytrého rejska! To musel bejt šok.
    Vzpomínám na to léto, kdy Penuša chytla jen cestou po louce do hospody 10+ myší. Prvních pět vdechla, potom už žrala jenom ty tučnější. 😀
    A neméně s láskou vzpomínám na důlní práce svýho prvního psa, Rikiny. Ta „nora na chytání myší“ byla dobře půl metru vysoká, hluboká tak, že se v ní pes mohl otočit, a zahloubená pod 30 čísly prosívky – a chytla jsem se do ní já, když se pode mnou propad strop. 😀

  8. Jo, ale teď vážně – myslíte, že by sob s opilou babičkou mohl dorazit už zítra? Musím jet do Havlíčkova Brodu, což není za rohem a poštovní sobi k nám obvykle dorazí kolem jedenácté… (whew) Co když je MINU???

    1. Milá Dede, toť otázka. Zvláště uvážíme-li, že poštovní sobi nejsou tak úplně poštovní. Ti nepoštovní sobi by měli poslat ne-poštovního holuba. Nebo rozezvučet tam-tam. Ale známe přece soby! Nikdy nikdo neví, co udělají. A kdy to udělají. Ale musíme doufat v to, že ne-pošťák zvoní 3x. Nebo alespoň 2x.

      Ještě bych Tě ráda uklidnila. Víme už skoro jistě, že to nebude beránek. Nebo to alespoň nebude beránek jako beránek. Takže to může být skoro cokoli. Když se s tím smíříš, nemusíš se už vůbec bát a budeš moct klidně spát. :* (chuckle)

      1. Tedy Vave, ty ale umíš člověka uklidnit! :S Když to nebude beránek jako beránek a přiletí holub nebo zaduní tamtamy, tak můžu klidně odjet do Havlíčkova Brodu (rofl) No, to jsem zvědavá, jak to všechno dopadne (inlove)

        (Hele, když to skoro není beránek, tak co je to??? 🙂 )

                    1. Tak tak, my nic, my tichounko pššt, to ty vovce, co vypily tu vodku a děsně bečej a zdrhaj z bedny na kolečkách a ničej tak stoprocentně bio sekačku na trávu a hnojičku v jednom, to vony! (chuckle)
                      Kdyby se nenamazaly a nebečely, tak by to neprasklo.
                      Ale co s nenamazanou sekačkou, no? (rofl)

    2. (think) Sobi s vodkou, kterou napájejí pletací babičku, bílou holí, na které vedou ovečku (když Vave říká, že beránci došli) a vlkem, co to celý kočíruje, se *dají* přehlídnout? (think)
      Nedají, neb mají trumpetky!

    3. Dede, když už budeš v Brodě, nechceš si cestu o 40 kilásků protáhnout a dorazit až do Pejřimova na kafe? My bysme ti se Sisskou uvařily dobrý a ještě bys dostala medovník, co ty na to? (wave)
      Jo a šel ti mailík.

        1. Po sobech, jedině po sobech!
          Ale ne jako že po sobech, jako že dojížďáka kafe, to nee, prosím, to je nehyhyenický, sobi do kafe plivou a vono pak ztratí chuť a přidávaj si do něj lišejník a finlandii! A vosmdesát kilásků navíc sobi ani s vovcema vedenýma popletenou babičkou neuběhnou, to zas vopatrně, aby se nám nezchvátili, sobi! (angel)
          Já bysem byla pro využití trubky. (call) nebo (party) nebo vobojí.

          1. Teda, abych rekla pravdu, ja uz ani nevím, co to ta Dede vlastne vyhlízí- slepou ovci nebo ozralou (hácek nad zet) babicku. Mozná, ze to nakonec bude ten sob s heligonem … u nás je VSECKO MOZNÝ. Já být Dede, tak do toho Havlbrodu snad ani nejedu – kdoví, koho najde nasáckovaného v Dome. Aby pak nestála na prahu a nevolala „Budko budko, kdo v tobe prebývá? Snad myska Hryzalka, snad zába Kunkalka, snad zajíceku Usácek? Nedej boze, aby to byl nakonec medved Vseckysned!“

            Booooze, já hlupák (fubar) – já to nakonec Dede vyslepicila (tmi) ! Nebijte mne

          2. Myslím teho trubku, co je vedoucí sob spřežení a před budkou zastaví, vytáhne trubku, zatroubí třikrát, pak zazvoní dvakrát a řekne: „Haló, haló, zde vrchní sob doručitel, opakuji, zde sob doručitel jménem Rudolf, jak mě slyšíte? Mám tu v saních jednoho zajíčka Ušáčka, jednu zcela bio na šrot ožralou sekačku, jednoho medvěda Nikohozatímnesněda a babičku s holí, můžete mi otevřít?“

            1. Já věděla, že to všechno vytroubíte. :S (wait) A ještě to svedete na nebohého trubku Rudolfa. (tmi) Alespoń toho medvěda jste mohly Dede zamlčet! (chuckle)

              1. myslím, že v tom cirkuse, co se jí strhne přede dveřma, Dede nějakýho medvěda přehlídne jak placatej šutr (chuckle)

            1. Když tři, tak:

              Když potká sob soba,
              mají radost oba.
              Když je s nimi sobice,
              radují se velice.
              Když dorazí k Dede,
              jásají do nebe.

              A máte je štyry.

              1. ježkovovoko, pamatujete na ten prográmek – kreslený sobí orchestr, dá se pouštět zvuk extra ke každýmu sobovi (clap) . Úplně mezi nima Dede vidím 😀 .

              2. Tedy fakt netuším, co to vlastně bude zítra troubit před Domem (wasntme) ale moc se těším. Už ty dnešní nápovědy stojí za to! (rofl)

                  1. Tak abys věděla, tak já to prokecnu !
                    Troubit bude přece poštovský panáček, který řídí to sobspřeží. (rofl)
                    Jak se to přece zpívá : jede jede poštovský panáček, jede jede poštovský pán
                    sobi a sobice spěchají velice,
                    před nimi je Doubravice…. 😀 😀 😀

                1. Těš se, ti sobi fakt stojí za to – troubit umějí, slepou babičku vezou i s punčochou, ta vlka drbe za uchem a ten líže vovci čumáček, beránek na to shlíží a všichni jsou ve vodkovém rauši, takže ti sobi drobet pletou nohama a babička je ráda, že sedí, zato vlk je díky tomu úplně mírumilovnej…… a ještě ……. 😡 😡 😡

                2. Moc se netes wait) – nakonec zatroubí u dverí sob (a nebude to Rudolf) a dodá ti jednu umrnenou krabicku, ve které bude jenom jeden jeste umrnenejsí Koh-i-noor (a nemyslím tuzku) a to zklamání bys nemusela unést (shake)

                1. Tedy vy mi dáváte! Těch sobů, sobic a navíc ještě medvěd Zatímještěnikohonesněd (rofl)

                  Potíž je v tom, že já do toho Brodu musím – čeká mě v tiskárně miminko 😛 (ať taky máte nad čím přemýšlet (chuckle) )

                    1. Ále nás to už napadlo, co to bude v Brodě, ale Tebe co bude v Doubravici neéééé!!!

  9. Kalíšek je parádní lovec!
    Nám tuhle vlezla myš do kuchyně a na kuchyňské lince jí zahlídl Evelín. Samozřejmě tam, kde mám nože, zavěšené naběračky atp. Evelín to vzal šipkou a nastala Sodoma-Gomora, nože lítaly,sběračky padaly a rachodilo to, jak když se sype železářství. Ale myš byla jeho!

    JInak hlásím, že hnátu mažu (řepíkovou mastí) a masíruju a otok sestupuje, koleno mám už oteklé jen trošičku.

  10. Já i zvířectvo děkujeme za komentáře.
    Příhoda z dnešního rána: Do mojí pastičky, která byla na polici ve výšce asi jednoho metru nad zemí, se chytla myš. Dřív, než jsem na to přišla já, zjistil to Kalíšek. Vyskočil nahoru, past i s myší letěla dolů, myš z ní UTEKLA, Kalíšek NEULOVIL!!! On ji normálně vypustil! (shake)

    1. Nojo, a řeklas mu, že je má vypouštět až na poli? (chuckle)
      Mně se moc líbí, že úlovky nosíš ven, nesnáším ty zabíjecí pastičky. Ale pravda je, že v paneláku myši nemáme (wasntme)

      1. Dcera bydlí v 7. patře kousek od lesa. To bylo překvapení, když po fasádě vyšplhala před jejíma očima myš do okna ložnice. Ohledy šly stranou a byla pastička dobrá. Z

        1. Když byl před lety synek malé miminko, tak mi vyšplhala myš otevřenou ventilačkou do panelákového pokojíčku v 6.patře. Já ji spatřila na vnitřní straně záclony jak visí za drápky, takže jsem bez jakéhokoliv výkřiku (to abych synka neprobudila)ho sbalila do náručí a prchla do kuchyně,ať tu myš jde někdo chytit a zabít. Myši mi normálně nevadí, ale tohle stálo za to. To je historka z naší metropole, takže u lesa musí být mnohem hůř.

          1. Ona dcerunka je milovnice zvířátek a zocelená. Od mala bydlela na konci vsi a v době předkočkové vyklapávala ve sklepě pastičky, aby se chudinky myšky a hraboškové náhodou nespletli. Ale když jí na chatě myš lezla po stolku s knížkou, tak ji mistrovsky skolila jednou ranou stočeným časopisem. (flex)

    2. Ivano, co se díviš? Jak jde čas, je kalíšek celej ty! 😀 (inlove)
      Máš moc hezká povídání a bezvadnou smečku, milá Ivano. A jak loví Pepito s tím límcem na krku… musí být strašně šikovný a rychlý jako blesk 🙂

    3. To je proto, že nechce, abys v soutěži o myše vyhrála, milá Ivano. (inlove) Ale my Ti tu myš započítáme, žejo, lidi? (wasntme)

  11. OT – Hm, tak já vám nevím. (wasntme) Dostala jsem od Vave záhadnej mail. Lépe dříve než později – jo, to bývá. Ale co?? Sobi byvší na cestě spolu s pošťákem, to už zní srozumitelněji – mám své zkušenosti 😉
    A tak si lámu hlavu – co že ti sobi nesou? Copak asi ta cháska zvířetnická nevyzpytatelná vymyslela, když už ani ten Valentin není? 8) Jsem zvědavá a dnes už sobi nepřijedou! Chudák zvědavá já!

    Eh, neměl by třeba někdo… nějakou maličkou… třeba nápovědičku? (blush)

      1. My nesmíme ani naznačovat (tmi) , ale cosi jsem slyšela o jakési živé sekačce na trávu … prej veliká zahrada čičo, tak ti Karli nevím (happy) (happy)

          1. Ojoj, tak jsem zrovna dumala, jestli je Xerxové otázka fikanou nápovědou nebo prostě chce vědět, jak se má Kazan, a teď fakt nevím – probůh, nehodláte mu zajistit jeho vlastního parťáka do hry „baf na beránka“, že ne??? (whew)

            Jinak Kazan má nohu splasklejší a ušel vycházku k obecnímu úřadu a zpátky, což je tak 600 vzrušujících metrů (inlove)

          2. O béhovadech mluvit nesmíme? (chuckle) Tak já mlčím jako hrob 😡

            Dede, když si počkáš, tak se dočkáš. (wait)

                1. To už je lepší, ale jestli už Dede nemá dva vlky? (bat) (bat) Ale svým způsobem… pšttttttttttt 😡 My nic, my muzikanti nevinní (angel)

                  1. (rofl) Kdo má takovéhle kamarády, už nepotřebuje nepřátele. (rofl) Holky Zvířetnický, co jste to na chuděru Dede ušily??? (inlove) (wasntme)

                    1. Tsss! Milá JJ (inlove) (inlove) , taky jsi Zvířetnice, taky jsi šila, z toho se nevyvlíkneš! (chuckle)

                    2. Milá Vave (inlove) ,
                      já se nechci vyvlíkat 🙁 … já bych vám s tím spíš chtěla zavčas pomoct 😀 … uvádění dobrých lidí do rozpaků je má specialita (inlove) –

                  1. …hmmm…Kazan už nosil na klouby tričko a moc mu seklo, předpokládám, že v punčochách bude taky frajer (rofl)

                    1. HAAAUUUU, čeho se to moje zlatíčko dočká. Vždyť je to důstojný pan Pes.To už můžete na hrad poslat jégrofky. (wasntme) 😡

    1. A mě se chce něco říct….. a já něco řeknu (talk)
      Seš celá zvědavá Ty?
      Tak to je jedině dobře (nod) (nod) (clap)

    2. No, tak abys Dede nebyla zbytečně napnutá od těch ostatních tajnůstkářů, tak já Ti to teda řeknu, ale musím se zeptat pana doktora Alzheimera, jak to vlastně je, pak ti hned dám tady vědět.

        1. Já teda nevím, proc Vave tvrdí, ze to není beránek?! Leda ze uz byly na sklade jenom ovecky! Ale ovecka je stejne lepsí nez beran, nemá rohy a má jehnátka (nezoufej, casto prý mívají dve, pro kazdého pejska jedno). Jo pockej (wait) , ti sobi! uz mne to docvaklo … Vave prece jenom sehnala sobátko!!! Teda na tom E-bayi se uz fakt koupí vsecko – takze na vánoce dojede Jezísek na Rudolfovi.

          Jo – anebo je to neco jiného, stejne smrncovního. Jak si ríkala, ze ti Xerxová napovídala s tím Kazanem – to je taky dobrá stopa … co ti ríká souborné dílo Elii Kazana na osmimilimetrovém filmu?! Ale to se ti postovní holubi nadrou, nez ti to dorucí domu – ale zase más postarané o dlouhe zimní vecery … nez sezenes promítacku a plátno … (chuckle) (chuckle) (chuckle)

          1. Staré prostěradlo Dede jistě má a k tomu jí mohu poslat DIAX — ale to se chuděra nadře, když bude souhrnné Kazanovo dílo prohlížet po políčkách (chuckle) .
            A pokud tohle řešení odsouhlasíte, jistě přibalím ještě 3 soby na flašce od Finnlandie … kde se sejdou 4 sobi, panička se přizpůsobí (angel) .

            1. a bílá hůl pojede na Valentýna a nebo už na Vánoce ?? (rofl)
              Ale Berry by šla přecvičit na slepeckýho psa, je mladá a tvárná…

              1. Depa, JJ schválně napsala že sobi s flašky OD Finlandie, tudíž bude prázná a slepecké hole netřeba 😀

              2. Holky, nenapovídejte tolik, ona se dovtípí a máme po překvápku, trochu se ovládejte, jo?

                1. Eh, mám to správně, že to bude nevidomá pletací babička závislá na alkoholu přijíždějící na sobu Rudolfovi se zásobou finské vodky, aby jí to pletení pro hloupé vlky a malé sobátko šlo od ruky??? (wasntme) (angel)

                  1. Teda Dede, ty holky ti dávají zabrat, chůdátko zvědavéˇ.Ale já taky nepovím, musíš vydržať. (angel)

    1. Zatím se nenašel, jen jsem o půlnoci čekala, že k nám do tiché uličky dorazí zásahovka. Procházela jsem se s dozou granulí a silnou baterkou a číčala, volala a hlavně prosvěcovala všechny kouty zahrad i půdní a sklepní okénka v sousedství a křoviny u řeky a stráň za chalupama. Fakt to muselo vypadat, jak když si nějaký zloděj vybírá, kam zapadne… Ale Tygřík nikde, žádné mňouknutí, zaškrábání ani svítící očka ve tmě… 🙁 . V noci jsem mu nechala otevřené okno ve verandě, z kterého jednou vyskočil a zase se jím vrátil, a nedovřené dveře v synově pokoji, kde jsem pro jistotu zase spala já – párkrát za noc jsem vyřvávala svoje kocouří lákání. (Na mě je nejvíc závislý a důvěřuje mi.) Ráno jsme znovu prošli okolí… Fakt nevím, co se mohlo stát, je tu z pohledu koček relativně bezpečno. Ještě mě napadlo, že ho třeba mohl odehnat nějaký jiný kocour, je tu sice v okolí myslím jen jeden, ostatní jsou kočky, a není to asi žádný ranař, ale ně už prostě nic nenapadá. Odpoledne asi vyvěsíme letáčky a pak už fakt nevím. Kdyby byl v dosahu, přece by se už vrátil…

      1. Držím palce, aby se kocour našel. Tohle vypadá, jako by byl zavřený někde, odkud se nemůže dostat. Doufám, že se vrátí. Držím palce (y) (y) (y) (y)

      2. Tak mi to zahlásilo duplicitní komentář – proč, když jsem tenhle posílala poprvé? Ale držím palce, aby se kocour našel.

      3. Nezoufej, kocouři jsou toulaví, jako všichni mužský, zvlášť když to na něj přišlo až ve středním věku. 🙂 Letáčky určitě a je-li možno i místní noviny třeba. Když se mi ztratil pes, první stopa se dostavila v podobě paní, která vykládala odpadkový košík tři měsíce starejma novinama, ve kterých byl můj hledací inzerát.

      4. Jitčo, držím palce, moc… Možná je opravdu někde zavřený. nebo mu bylo zima, měl hlad a nevěděl, kam se to poděl a adoptoval si jinou rodinu (někdy to kočky udělají i tehdy, když je doma něco ukrutně naštve), která ho teď nechce pustit ven. Letáčky by mohly pomoct (h)

      5. Díky za palce a rady! Kdyby se ten náš truhlík třeba urazil, to bych i chápala, ale doma se teď vůbec nic nezměnilo, byl v naprosté pohodě, a ještě v neděli dopoledne jsem ho obdivovala, jak se tady rozkošnicky vyvaloval v obýváku před televizí – přímo reklama na pohodový život… Jediné, co mi trochu dodává naději, je fakt, že do svých 5ti měsíců vyrůstal u nás ve skladu, kde se narodil na půdě a žil v přístřešku na palety, chodil s rodinkou k náhonu a matka kočka koťatum k naší stravě přilepšovala myšičkama. A asi před měsícem nás dost zaskočil – ze své ranní pětiminutové větrací vycházky vrátil tryskem, oči jak tenisáky, a v tlamě šedou myšku. Proletěl bytem, přímo vylétl schodiště a protože naštěstí bylo zavřeno do ložnice, nabral směr synův pokoj. No a tam si s myškou začal hrát. Než jsme popadli dech a stihli zareagovat, myš mu zdrhla za skříň. A tak jsme začali lovit my, no, co budu povídat, trvalo to dost dlouho, a Tygr se v téhle fázi „šťourání“ moc neosvědčil – jen seděl a sledoval dění z povzdálí, nakonec jsme s dcerou myš vyhnali ze dveří ven na zahradu, a já začala dohlížet, aby, když byl Tygřík venku, zůstali dveře dál do bytu raději zavřené.

        1. Jitčo, taky moc držím palce, oni se někdy prostě vydají na delší potulku – neztrácej naději a ty letáčky by mohly být fajn (y) (y) (y) (y) (y)

      6. Když s naše Smajla-kočka poprvé vyrazila nedopatřením u baráku, byla zašitá tři dny, než se vrátila. Myslím, že celou dobu byla v rákosí za domem.
        Držíme palečky, nic není ztraceno

  12. OT – charitativní stolní kalendář 2013

    dovolím si i zde nabídnout (je to už na Hadech) právě vydaný stolní týdenní kalendář, výtěžek z prodeje jde na opuštěné kočičky… a zkusím to bez odkazu, třeba to „proleze“

    „Naši milí přátelé a příznivci o.s.KOČIČÍ NADĚJE.
    Naše sdružení letos vydává stolní kalendář pro rok 2013 , nejen pro naše příznivce, ale i pro milovníky kočiček. Na listě každého týdne je fotografie kočičky, která hledá láskyplnou náruč a milující páníčky v novém domově.
    Celý výtěžek z prodeje kalendáře jde pro potřeby kočiček v našich depozitech.
    Jestliže i Vy chcete koupí přispět na provoz depozit, kalendář objednávejte
    na emailové adrese kocicinadejeaukce@seznam.cz
    Cena kalendáře 1 ks 170,- Kč, poštovné 40,- Kč.“
    Formát A5.

    po Praze dovezu!!!! (nemám ráda Českou poštu a nerada ji podporuji)

    1. nezahálejte, máme už doma já i Inka…..a je krásnej…aby nebyl,vždyť je kočičí….. (clap)

  13. Naša stará Minda raz doniesla do kuchyne deťom asi 12-centimetrového hryzca. Našťastie už mŕtveho. Neviem, jak sa to volá česky, ale je to približne 10 – 12 cm dlhé, skorej žlté ako sivé, žije to pri vode a ohlodáva stromom korene. Keďže mačiatka nejavili o zdochlinku “ pražádný zájem“, zobrala som mrtvolku na smeták a vyhodila do zadného dvora v nádeji, že inému hladnému mesožravcovi padne vhod. O chvíľu počujem za oknom “ mňau, mňau“, otvorím okno a čo myslíte? Správne, Minda nesie hryzca nazad do kuchynehttp://naszviretnik.net/wp-content/plugins/smilies-themer/Skype/01.gif.Na druhý pokus som ho zahrabala pre istotu do hnojiska.

        1. Na ondatru to bolo príliš malé, videla som ondatru v doku-filme a ako čiapku ( iná kvalita srsti ).
          Naozaj to bude asi ten hryzec. V každom prípade bol tak veľký ako moje mačiatka. Nečudujem sa, lebo Minda bola tak ostrá mačka, že bez problémov zbila svokrinho Benyslava – psík veľkosti urasteného jozefčíka.

  14. Kalíšku, ty jsi prostě nádherný kocour. Pozdravuje tě spřátelená Amálka. Ale ten rejsek v chlupech, to muselo být hodně nepříjemné. Tohle jsem jeětě nikdy neslyšela. Ale jinak, na farmách v Mainu asi byli farmáři moc rádi, když je tví kočičí bratři a sestřičky zbavili myší, potkanů a vůbec hlodavců, kteří farmářům užírali úrodu. Je vidět, že ať je kočka vznešená, jak chce, tak v ní tohle prostě zůstává. Amálka se zatím zmohla jen na mouchy, ale na její omluvu musím říci, že v domečku zatím pobývala příliš krátce na to, aby si myšičku dokázala ulovit.

  15. Jelikož jsem byla nějak moc rozevlátá při popisu mých dvou lovců, tak ještě jednou (blush) Máš nádherné šelmy. Všechny. A Pepito je borec.

  16. OT – charitativní stolní kalendář 2013

    dovolím si i zde nabídnout (je to už na Hadech) právě vydaný stolní týdenní kalendář, výtěžek z prodeje jde na opuštěné kočičky

    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151131558182393&set=a.277780817392.139565.269748252392&type=1&theater

    „Naši milí přátelé a příznivci o.s.KOČIČÍ NADĚJE.
    Naše sdružení letos vydává stolní kalendář pro rok 2013 , nejen pro naše příznivce, ale i pro milovníky kočiček. Na listě každého týdne je fotografie kočičky, která hledá láskyplnou náruč a milující páníčky v novém domově.
    Celý výtěžek z prodeje kalendáře jde pro potřeby kočiček v našich depozitech.
    Jestliže i Vy chcete koupí přispět na provoz depozit, kalendář objednávejte
    na emailové adrese kocicinadejeaukce@seznam.cz
    Cena kalendáře 1 ks 170,- Kč, poštovné 40,- Kč.“

    po Praze dovezu!!!! (nemám ráda Českou poštu a nerada ji podporuji)

  17. Kalíšek je nádherná šelma. A Pepito taky.(chtěla jsem namalovat srdíčko, ale nejdou mi smajlíky)
    Bezvadný článek, Ivano. A jestli tu někdo bere sázky, sázím na Tebe.
    Přeju všem krásný den.

  18. Tak Ivano, ať zvítězíš 😉 Taky mám několik zážitků na tuto notečku. Babulka Mína (13,5) se nezdá. Má na kontě i dva potkany. Brzy ráno předloni. Hrozný jekot evidentně Míny. Já rovnýma nohama z postele a hledám kde je a co se jí stalo. Našla jsem ji ve sklepě pod schody, vedle sebe ubezdušený potkyš a Mína se dožadovala řádné pochvaly a obdivu. Další byl s ještě větší parádou. Těsně před Vánoci, já v noci doslepovala cukroví, uklidila řádně vše jedlé a upadla do peří. Ve 3 h. jekot Míny z kuchyně. Seděla pod stolem a vedle ní kořist jako hrom. Potkyš byl NAŠTĚSTÍ kvalitně skolen. Ale když jsem si zrekonstruovala cestu, kterou Mína kořist vlekla, tak jsem vzala kbelík a dezinfekci a už jsem šůrovala. Kočičí okénko (nechápu, jak to propasírovala dovnitř) koupelna a kuchyň. Pro jistotu celá (think) A chválila a chválila. UF. Poslední dobou vyniká hlavně Mouryn. Jenomže ten se specializuje na vzácnou faunu ;( Křeček polní se na Placatce nevyskytoval po celý můj život. Znala jsem ho jen z obrázků a z depozita městského muzea. Když Mouryn přinesl prvního, myslela jsem, že mě klepne. A ten pacholek má už na hlavni 4 zářezy. Je mi to líto, ale když si sečtu ty desítky hrabošů, které ubezdušil taky…
    http://zdenabp.rajce.idnes.cz/Leto_2012/#ulovek_280712_005.jpg

    1. Náš Ferdík blahé paměti ulovil cokoli, co se hýbalo. Takže potkany zcela běžně, ještěrky, slepýše, užovky, a nakonec i ,,zakrslého“ králíka! Čertík je ještě mladý a o skoro tři kila lehčí, takže doteď zatím jen mouchy a jiný létající hmyz, ale v neděli už přinesl myšičku. (jako vždy, když něco chytil, byl pochválen a pomazlen.)

  19. Tedy, Kalíška je kus… To je nádherný kocour! A Pepito s límcem je nejen krásný (která kočka není?) ale i obratný. Nedovedu si představit, že bych se s něčím takovým kolem krku najedl – natož kdybych si oběd musel taky ulovit 🙂

    Jinak myší kalamitu jsme měli v domě po povodních 2002, protože nedaleká niva Berounky byla nejdřív podmáčená a pak zamrzla, čímž z místní myší populace nadělala bezdomovce. Myslím, že jsem to i nějak popisoval na „starém“ Zvířetníku… Myši byly všude, i na lustru 🙂

    Naše smečka dodatečně děkuje za přivítání na palubě (h) , snad ji teď už nebudeme muset opustit…

    1. Všichni věříme, že už ne. Velmi se stýskalo. (wave) do průjezdního Horymírova města.

  20. Já si myslím Ivano, že vy budete ten nejúspěšnějším lovcem ve vaší domácnosti (rofl)

    Naše kočky domácí gaučové myši nechytají.
    Hepinka by ani nevěděla co s nima.
    Honásek to je jiné, kdysi žil na ulici.
    Když jsme ještě měli křečka, tak si ho prohlížel v kleci s divným svitem v jeho zelených očích.
    Takže myslím, že by to zvládl.
    Ale lepší je svoje krmiče v 5 hod ráno seřvat a vyřvat si plnou misku.

    Míša

    1. Však ona by si Hepinka vzpomněla 🙂 Tazík si taky vzpomněl, když najednou byly myši všude kolem v hojném počtu. Jen tu první ulovenou nedokázal správně zakousnout (lámání myších vazů se koťata učí od mámy kočky), takže ji při své nezanedbatelné hmotnosti vlastně ušlapal…

      1. Terro, asi jsi neměl příležitost číst, jak jsem musela začít krotit Amálku, to něžné strakaté stvoření. Bylo to jen v diskuzi, prostě si se mnou začala vyřizovat své účty. Ale, kromě drápů v obličeji, mi jednou – to už jsem byla rozhodnutá si její chování nenechat líbit, mně po jedné „diskuzi“ obešla obloukem a skočila mi zezadu na lopatky. Klika je, že jsem i pro mainku trochu přerostlá myš, ale ten instinkt tam je. Možná by myš napoprvé nezakousla, protože ji to máma kočka nenaučila, ale asi by brzy zjistila, jak na to. Já jen měla kliku, že mi na ten krk přece jen nedosáhla a že nemá levhartí tlamu. Prostě i přes veškeré šlechtění má Amálka instinkty divokého zvířete.
        Ale už, myslím, jsem přišla, jak dát téhle kočičce najevo, kde jsou její meze bez toho, že by utrpěla nějakou újmu.

  21. Pokud jde o sbírání zdechlin Ravenkou, tak to je nomen omen 🙂 Ovšem kočka, na které visí myš (teda rejsek) musí být noční kočičí můrou- Kalíšek musel být na mrtvici 😀

  22. Na téma myši v domě bych mohla napsat diplomku. Bohužel v našem minulém domově uprostřed polí s chlívem za zádama jsme neměli doma jen myši, ale i potkany a to v dost velkém množství. Hned první podzim jsem s nasazením života do sklepa odtahala metrák jablek abych tento metrák za měsíc tahala ven nakrouhaný….. Brášulka chodil do špajzu jako do kina a lovil jen pokud měl pocit, že by mu potravinové přilepšení udělalo dobře. Hnízdo ve svetrech mne už ani nepřekvapilo.
    Brášulka každé jaro chytnul prvního rejska, přes všechna vědecká zjištění ho sežral aby ho posléze vyblinkal Bimbovi do postele, eventuelně do klávesnice počítače.
    Dnes se statečný a neohrožený Batman pouští do myší, které si nalezly cestu do nové špajzky a pokud mu trofej matka Majda nesebere, udolá ji. Na rozdíl od něj Majda považuje myši v jakémkoli stádiu za poživatelné.

  23. hezké úterý všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Jó, když někdo místo „slušný diplomky“ běhá po poli a loví křečky (chuckle) , tak se nediv, že je pro ten hlodavčí svět zajímavej… Třeba taky chtějí oboječek s čipem (wasntme)
    Rejsek tedy není hlodavčík, ale ony si to ty malý potvory určitě řeknou.
    Pozdravuj zvěřinec (wave)

  24. Milá Jano, my tady na zahradě myši nemáme, takže ani jedna z našich koček nám tento chlupatý dárek nepřinesla. Ale když jsme kdysi v Illinois měli zahradu, tam bylo myší hojně.Měli jsme tenkrát mladou kočku Kotě a měla jsem možnost sledovat statečnosti rejska. Kočka ho tenkrát chytla, přinesla k záhonům, kde jsme s chotěm pracovali a tam si s ním začala hrát. Rejsek ale využil momentu kdy byl mimo dosah kočičích drápů a kočce se postavil – tedy doslova. Jak byl proti Kotěti maličky, stoupnul si na zadní, bojovně před sebe skrčil přední packy, vystrčil ten svůj dlouhý nos (proto myslím, že to byl rejsek), cvakal zuby a pištěl a syšel zároveň – připraven zemřít smrtí hrdinskou. Nikdy před tím jsem něco podobného neviděla. I kočku to zaskočilo a na chvíli se zarazila. Toho jsme využila, chytla jí a držela tak dlouho, dokud rejsek nezmizel, myslím, že si šanci na druhý život statečně vybojoval.
    A máš krásná zvířata (včetně slepiček a kohoutka) a vůbec u vás na dvorku musí být radost se rozhlížet.

    1. Jejda, popletla jsem jména, omlouvám se. A teď jsem na vážkách. Která z vás má slepišky a kohoutka – Ivana, nebo Jana. Já už jsem na to s pamětí nějak moc špatně 🙂 A záměna jsme se mi nestala poprvé. :^)

      1. 🙂 Jsem to já s těmi slepičkami… Pes, kočky, slepice… A to se tady ještě neví, že už mám i králíka 😀 Plán je takový, že samice bude vymazlená, ale její mladé už si nebudu připouštět k tělu a ty budou na maso… No jsem na to upřímně zvědavá (chuckle)

    2. Milá Maričko, potvrzuji statečnost rejsků. Když jsme tady bydleli téměř na samotě uprostřed smålandských lesů (první soused byl vzdálen přes kilometr od nás) byla tam hojnost myší, rejsků i krys. Jednou se objevil v kuchyni rejsek a ten večer se celá rodina či smečka soustředila kolem lovu dotyčného. Rejsek se kočce Micince postavil bojovně na zadní úplně přesně tak jak to Maričko popisuješ. Naše kuchyně byla plná lidí i zvířat. Tchyně, manžel, synek a já a k tomu kolie Bača, řečená kočka Micinka a uprostřed toho všeho rejsek. Každý se ho snažil ulovit opatřen různými zbraněmi. Vzpomínám si že já jsem třímala v ruce dřevěné prkénko na krájení to jako že to miniaturní zvířátko připlácnu k zemi. To naše rejdění po místnosti musel být pohled pro bohy. Ale rejsek byl nejen statečný ale i chytrý a našel lehce záchranu. Zajel do nohavice našeho malého kluka a vyškrábal se mu po noze nahoru. Nastalo vehementní vytřepávání rejska z Jinříškových kalhot. Musím se přiznat že konec příhody jsem zapomněla. Už nevím jestli byl rejsek za svou statečnost a chytrost odměněn životem a nebo jsme ho nakonec někdo z nás ulovil.

      A Bača, smålandských to lesů velký pán, lovil venku krysy a po kočičím vzoru je kladl na vstupní schody. Jedno ráno tam ležely dokonce tři mrtvolky vykrmených hlodavců pěkně vedle sebe.

      1. Koukám na všechny komentáře o bojovnosti rejsků a nestačím se divit :O Ale mohlo by to být vysvětlení, proč se Kalíškovi po jeho prvním rejsčím úlovku udělal absces na tlamce a dva týdny jsme museli do milostpána rvát antibiotika… Že on ho ten rejsek v rámci sebeobrany kousnul?! 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN