ROZHLEDNÍK: Dreamtime story (4) Duhový had

Máme legendu, která vysvětluje, jak vznikly hory a řeky a všechny útvary v přírodě. Pokaždé když zaprší a vidím nádhernou duhu tak mě tato připomíná legendu o Duhovém hadovi.

 

 

Před dávnými a dávnými věky, v době Dreamtime, byla skupina lovců na lovu klokánků wallaby. Bylo po dešti a půda byla měkká a tak rychle běžet bylo obtížné. Klokánci Wallaby byli deštěm osvěženi, ale byli lekaví a bylo obtížné se k nim přikrást.

Na okraji malé planiny došli lovci ke spadlému stromu, kde se rozhodli, že si odpočinou. Jak tak seděli v kruhu, vyprávěli si příhody a hřáli si ruce nad malým ohýnkem, tak jeden z nich se podíval na oblohu. A na obzoru byl nádherný mnohobarevný oblouk – duha.

„Podívejte, podívejte, tam se plazí Duhový had! Ze své staré tůně do nové!“

Muži se trochu obávali. Nechtěli, aby velký, jasně zbarvený had byl v tůni poblíž jejich tábora. Byli vděční za to, že se nepřiplazil příliš blízko k jejich vlastní tůni. A tak muži dále seděli v kruhu kolem ohně a hovořili převážně o Duhovém hadu, ale také o lovu zvěře a ryb a o bitvách které kdy svedli s jinými kmeny. Jeden z mužů, mladý Bandalil, chtěl stále vědět více o Duhovém hadovi. Ostatní lovci se nad tím jen usmívali.

„Malý Bandalil, buď trpělivý. O Duhovém hadovi se vše dovíš. Proč ten spěch?“

Ale Bandalil řekl, že chce vědět více o Duhovém hadovi hned a nyní a pohrozil, že půjde k tůni, kde Duhový had nyní žije. Ostatní ho prosili:

„Nechoď! Nesmíš Duhového hada vyrušit! „Bandalile nechoď, budou z toho jen nepříjemnosti“.

A tak Bandalil souhlasil, že se na Duhového hada zeptá později starších kmene. Když se lovecká výprava vracela do tábora, tak vyběhly všechny děti, aby je přivítaly. I když ulovili jen dva klokánky wallaby, skutečně ne dost pro každého, tak přesto bude večer posvátná slavnost – corroboree. (koroborí)

Během corroboree přešel Bandalil k místu kde seděli starší kmene a požádal je: „Povězte mě o Duhovém hadovi. Když se ho každý tak bojí, tak já půjdu a kopím ho zabiji. Potom se jej nikdo nebude muset už nikdy bát.“

 

 

Starší kmene se zhrozili. Duhový had byl jednou z bytostí z doby Dreamtime, které utvářely Zemi. Na počátku všeho byla Země nekonečná šedivá pláň, na které nic nerostlo a nic nežilo. Jen pod zemí spal Duhový had. Jednoho dne se Duhový had vzbudil a vylezl z podzemí na pláň. Odpočatý po dlouhém spánku se had plazil daleko a široko.

Jak se Duhový had plazil na Zemi, pohybem těla vytvářel hory a koryta řek. Každým pohybem svého ohromného mnohobarevného těla vytvořil nové říční koryto nebo horstvo. Duhový had byl největší ze všech bytostí doby Dreamtime. Dokonce i tyto bytosti si myslely, že byl ohromně veliký a dávaly si pozor, aby ho nechaly na pokoji.

A tak po dlouhém putování se Duhový had vrátil na místo, odkud započal svoji dlouhou pouť. Zde zavolal na žáby, co žily pod zemí: „Vylezte ven na zemi!“ Žáby se pomalu a neohrabaně vyhrabaly na povrch země, protože jejich břicha byla plná vody, kterou si schovávaly po dobu svého dlouhého spánku. Duhový had je počal šimrat a lechtat na břichu, a když se žáby začaly smát a všechna voda co měly schovanou se rozlila po zemi a zaplnila stopy, co zanechal Duhový had na své cestě. A tak vznikly řeky, potoky a jezera.

Jakmile se objevila voda, tak začala růst tráva, keře a stromy. Toto probudilo k životu ostatní zvířata, která pak následovala Duhového hada na cestě po zemi. Byla velice spokojená a každé žilo a sbíralo potravu se svým druhem. Některá zvířata žila ve skalách, některá na velkých pláních a jiná ve stromech a další ve vzduchu.

Duhový had vytvořil zákony, které měla všechna zvířata respektovat, ale našla se taková, která se začala mezi sebou hádat a vytvářet rozmíšky. Duhový had řekl: „Ta zvířata, která budou ctít moje zákony, budou odměněna; dám jim lidskou podobu. Ta, která poruší moje zákony, budou potrestána a proměněna v kámen a už nikdy nebudou kráčet po zemi.“

A tak ta zvířata, co zákony Duhového hada porušila, se stala kameny a vytvořila hory a kopce. Ta, která byla zákonů Duhového hada poslušná, se proměnila v lidi. Každá skupina obdržela svůj totem zvířete, ptáka, a nebo ještěra, ze kterého povstala. A tak lidské kmeny se poznávají podle svých totemů. Klokan, Emu, Orel, Had a mnoho a mnoho dalších. Aby nikdo nehladověl, tak Duhový had ustanovil, že nikdo nesmí lovit a jíst svůj totem ale jen ostatní totemy. A tak byl dostatek jídla pro všechny.

A tak všechny kmeny a totemy žily pospolu na zemi, kterou jim dal Duhový had, matka života. Všichni věděli, že tato země bude navždy jejich a nikdo jim ji nikdy nevezme. Nakonec, unaven tím vším zalezl Duhový had do tůně. Chladná voda zchladila a zklidnila jeho ohromné, znavené tělo.

Ostatní zvířata se dívala, jak voda pomalu zastřela jasné barvy hadova těla. Potom se Duhový had potopil ke dnu a zmizel z dohledu. Kdykoliv potom zvířata navštívila tůň, tak pokaždé si dávala pozor, aby ho nevyrušila, byla velmi opatrná. Věděla, že i když ho nevidí, že v tůni je.

Avšak jednoho dne po veliké bouřce hada opět uviděla. Jeho ohromné jasně barevné tělo se vzpínalo z tůně přes vrcholky stromů, nahoru do mraků přes pláně do další tůně. A tak do dnešních dnů jsou i lidé velice opatrní aby nevyrušili Duhového hada, když ho vidí, jak jde po obloze z jedné tůně do druhé.

 

Do češtiny převyprávěl George Švehla

Aktualizováno: 24.9.2012 — 14:27

46 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Mily Jirko, taky jsem si to cetla az na vecer, a moooc se libi. Opet z toho zazniva nejaka harmonie s prirodou a vyzva ji chranit. Tesim se na mnoha dalsi pokracovani. (inlove)

  2. OT:
    Když jsme dneska mašírovali po silnici k Debrnému, jely proti nám na kole dvě paní a jedna z nich na nás zamávala.
    Nevím: zaujal ji můj zbědovaný zevnějšek nebo oranžové zvířetnické triko? Nebyl to někdo z vás?

  3. Milý Georgi,
    to je nádherná legenda. Mnohem hezčí než ta evropská hrabivá o hrnci zlata na konci duhy. … (sun) + (rain) = (h)

  4. Tak nevim, ale u Marickovych asi uz vydatne prsi z toho hurikanu. Prej se to sune pomalu, coz znamena spoustu deste. Drzim palce, at vas totam neodfoukne a nemate ze zahrady bahnak. (h) (y)

    1. HankoW, děkuji za starost, ale Isaac se rozhodl vydat západním směrem. Což je sice štěstí pro nás, ale smůla pro chudáky v New Orleansu. Sice má běsnící ohnisko dopadnout trochu západněji od města, ale i tak to asi bude dost ošklivé. Hlavní dopad má být buď dneska v noci, nebo během středy. A to přesně na 7. výročí hurikánu Katrina (a co ta způsobila všichni víme). No postavili tam od té doby silnou, vyskokou a velice drahou hráz, tak to pro ní bude první zatěžkávací zkouška. U nás zatím jen pofukuje větřík, před chvilkou asi 5 minut pořádně zapršelo, ale pak hned vylezlo sluníčko (takže pařák k nevydržení). Ovšem to neznamená, že ještě pršet nebude, je teprve odpoledne a Isaac postupuje pomalu a je hóódně široký. Ale i tak myslíme, že nic vážného z toho nebude. Zato Louisiana si užije – těm držme palce.

      Schválně jsem se šla po dešti podívat ven, jestli se po obloze z jedné tůně do druhé neplazí Duhový had !!! Neviděla jsem ho, ale Jirkovo povídání jsem si s velkou chutí přečetla a moc se mi líbilo. Děkuji a těším se na další.

  5. Díky za další krásnou legendu. Ty přírodní pověsti jsou nejhezčí. Dreamtime, už to slovo je kouzlo. (wave)

  6. Tak jsem si to zase krásně v rámci oběd. pauzy užila a vychutnala – a prosím o další nášup!!! 🙂

  7. Těším se, až si v klidu přečtu, zrovna předevčírem v podvečer jsme s Arinkou viděly nádhernou dvojitou duhu! Tyhle báje, to je balzám na duši.
    Trochu OT namířené k JJ. Vidím, že se dovolenkujete v mém rodném kraji, jestlipak jste si také prohlédli nedaleko Kuksu u Stanovic Křížovou cestu Příběh utrpení a nadějí člověka. Myslím, že stojí za návštěvu 🙂
    P.S. Už aby to hárání skončilo. Včera jsem sbíhala po schodech s kopce, Arinku (17, spíš více kg) v náručí a na jedné noze mi visel roztomilý menší kříženec, oba chlupatci kvíleli…. (whew)

    1. To mně připadalo, že Světluše toužila po těch nejvošklivějších vořeších z okolí 🙂 Obvykle jsem vlekla Světluchu v náručí, která se snažila vyrvat, a na vodítku Borůvku (navoněnou Světluší), nápadník se snažil vojet aspoň Borůvku, která po něm rafala, a do toho se mi Světluše zmítala v náručí jako šílená. Cirkus hadr 🙂 Jak se mi ulevilo, když aspoň Světlucha už nechtěla a nechala se v klidu nést a táhli se za námi jen ti nápadníci…

      1. Holky, na to je jediná rada – nechodit s háravkou na procházky, ony to ty dva až tři týdny bez procházkování vydrží.

        1. Jenže vyvenčit ji stejně musím, zahradu nemáme, a i teď je nevyběhaná, hormony s ní cloumají, měli byste ji vidět, co doma večer vyvádí. Buďto sedí zasněně kouká a přitom kvílí nebo se vrhá na mne. A „vyběhat a unavit fenku v minibytě, to je docela fuška 😀 . No, ještě tento týden….Možná, kdyby měla psí kamarádku doma, bylo by to lepší, nevím. Naštěstí nehárá často.

          1. Mně se (ve městě) oplatilo chodit s háravkou mimo špičky venčení, čili v noci, v poledne a brzo ráno. I když o nás všichni psi na sídlišti samozřejmě vědí, je jich v tu dobu venku minimum a vykličkujem.

            1. Jojo, to my se taky snažíme, většinou to i vychází, ale občas některý ten nápadník se zjeví, kde se vzal, tu se vzal. V „psích špičkách“ a na „psí místa“ nechodíme, to bychom nedošly nikam 😉
              To je zajímavé, z práce sem psát můžu, tedy, když se k tomu dostanu, z domova padám do spamu (shake)

              1. Ája I. i II. když hárali,učinili jsme opatření : Než jdeme ven,potřu patřičná místa tuhou Niveou co patří do podpaždí. Psy pak necítí nic alespoň ani ve městě ani na vísce za námi nikdo neběhá. Přijdeme domů, lehce ztuhlou Niveu opráším ,otřu ručníkem a je to. Mám s tímto řešením velmi dobrou zkušenost. (chuckle) (h) (wave)

                1. Tak to musím vyzkoušet! Arinka zdraví Áju, nutně by ji potřebovala mít doma, s paničkou prý to hraní není nic moc. (chuckle)

                2. Rozverníček:
                  (*)
                  Malá holčička má fenečku a ta začne hárat. Tatínek holčičce vysvětluje, že pesinka je nemocná a nemohou spolu jít na procházku. Když holčička spustí brekot, tatínek nevydrží, namázne fence zadničku benzínem a řekne holčičce, že mohou jít jen kolem dokola bloku. Po chvíli dojde holčička sama, bez fenky.
                  „Kde je fenka, miláčku?“
                  „On jí hned za rohem došel benzín a jeden hodný pejsek ji tlačí domů …“
                  (*)

                  To se ovšem deodorantu stát nemůže, protože má prý svěže vonět a chránit 24 hodin 😀 … do hlavy ne, prosím! (chuckle)

                  1. JJ, ty nemáš fenu 🙂 jinak bys znala ty horory, kde tleskáš, dupeš a nadáváš cizím psům, kteří vilným okem čumí na fenu a s chutí bys zakroutila majitelům, kteří na psa hvízdnou, ten se ani nehne a majitel filozoficky dí: „No jo, von ví, že vám hárá fena, to von dycky uteče- holt příroda.“ V tu chvíli bych panu majiteli s chutí nacpala tu ježatější část přírody do… kamkoliv, aby si taky užil 🙂

                    1. Já vím, Matyldo, směji se cizímu neštěstí a hluboce se stydím (blush) . Tak ať už je horor za vámi (inlove) .

    2. Milá Asteris,
      toť se ví, že zatím máme rest (blush) . Ale je to od nás přes kopeček, tak tam určitě ještě půjdeme. Měli jsme to v plánu už cestou z Kuksu, ale neplánovaně jsme tam setrvali na koncert gotické, renesanční a barokní hudby, a to bychom tudy šli potmě bez baterky :S .

      Dneska byl na programu Les Království, což je asi nejkrásnější přehrada v republice. (h)

      1. Jj, ta je nádherná. Před několika lety jsem tam byli s manželem večer, on chytal ryby a blížila se bouřka. Tolik a tak intenzívně svítících světlušek jsem ještě nikdy nikde neviděla. Byly jich stovky a svítily jak malé baterčičky, teď ty blesky do toho, bylo to zároveň nádherné i strašidelné. 🙂

    1. V dětství jsem měla knížku Dobrodružství Opeřeného hada, která se mi moc líbila, ale už nevím, kdo to napsal. Budu muset kouknout do beden, kde máme uložené dětské knížky po mně a synátorovi… 8:)))

        1. Šiš, tak to už fakt těžce stárnu a zřejmě dětinštím, když jsem hned nevzpomněla na tuhle „klasiku“. Asi už moc pamatuju – poprvé mě na Cimrmany lákala kultúúrní referentka na střední škole a říkala, hele, jen to jen za deset kaček do Véčka a prý je to děsná sranda o škole od dvou učitelů (Ztráta třídní knihy) – no, bylo to v r. 1973 (tmi)

          1. Já na ně chodila od roku 1987 na Solidaritu-když jsm epo maturitě přesídlila na pár let do Prahy. (sun)

    2. Na tomto místě musím věnovat tichou vzpomínku docentu Oseckému (h). Chybí nám, byl se svými kily i humorem nepřehlédnutelný (sun) (rose2) .

      Ten říkával: „Existují studenti, které nazývám Ctitelé Opeřeného Hada. Ti se před zkouškou neučí a dojdou na ni s jistotou, že buď vyletí, nebo prolezou …“

  8. To je nádhera, Georgi. (inlove) Básně v próze. Děkuju Ti. (h)

    Pů (inlove) , děkuju za písničku, hodí se moc. Včera jsem dávala album ze ZOO, pod plameňáky najdeš dotaz. 🙂

      1. Zejtra pošlu do Pejřimova. 🙂 Pozdravuj slečnu Sissy a samozřejmě (wave) Myšku, prosím. 🙂

  9. Jéééé, to je pěkné, takové poetické. Tenhle cyklus se ti, Georgi, fakt povedl. Moc ráda to čtu.

    1. Jaksi v tom tu Austrálii v obrázcích nevidím a didgerido v muzice neslyším. Ale to mě můžou moje stařecké smysly klamat. Tato muzika by mě spíš sedla do Skandinávie a nebo severní Kanady či Aliašku a nebo Sibiř.

      1. Ty obrázky s Austrálií nic společného nemají, to tam jen doflákal ten kdo tu muziku na youtube vložil, o obrazové složce k tomuto albu (Australia – Twilight of the Dreamtime) nevím, je-li jaká. Autor hudby jinak žije v Queenslandu.

  10. hezké úterý všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Další australská zajímavá „pohádka“ k snídani. Dík (nod)

    Jedu do Prahy, vrátím se večer.

  11. Tak tak je to s duhou!? My vlastně odcházíme ne za Duhový most ale za Duhovým hadem. Asi tam všichni žbluňkneme do té tůňky kam se ukládá k odpočinku. Ale to ho nedej Bože vyrušíme! 🙁 A já co neumím plavat. :O (Asi měla moje skupina totem ptáka či čeho.) To snad abych něco pro to na poslední chvilku udělala. To je mi tedy překvapení, dost mne to zaskočilo.
    Je to asi jako když můj manžel tvrdil že jsou švédští pensisté přesvědčeni že Pán Bůh mluví anglicky, jinak by ty chvilky před smrtí všichni houfně nechodili na kursy angličtiny. (chuckle)
    Jednou jsem tady s úžasem pozorovala dvojitou duhu. Že by ti obrovští hadi byli dva? V tom případě zůstal ten druhý had utajený od dob Dreamtime až po dnes. A teď se ten druhý Duhový had plazí po zeměkouli a proměňuje hory a toky řek a vlny moří. (whew) No to jsou mi ale věci. (think)

    Děkujeme Georgi za převyprávění. Nedělám si z těch bájí legraci, spíš je beru smrtelně vážně a děsně o nich přemýšlím a jak vidíš snažím se je přetlumočit do své skutečnosti. (think)

    1. Milá Velká kočko,
      pokud se na druhého duhového hada podíváš pořádně, všimneš si, že je podstatně slabší než ten první a jeho barvy jsou v obráceném pořadí. To proto, že to není Had, ale Hadův odraz v zrcadle oblohy, které nastavuje Hadovi Slunce-Žena na počest jeho procházky. (h) (sun) …

      to teda zase kecám … |-(

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN