ČLOVĚČINY: Deky z lásky

Náš Zvířetník má v záhlaví napsáno Deník o zvířatech a lidech. To je moc dobře, protože můj dnešní článek bude o lidech a je směřován k lidem. Ráda bych vás totiž seznámila s jedním projektem a současně vás poprosila, abyste se do něj podle svých možností zapojili.

 

 

Poprvé jsem o tomto projektu slyšela loni, kdy jsem byla s Dalmi na „šicím táboře“ ve Vlašimi. Účastnilo se ho i několik patchworkářek z Polska, které vyprávěly o tom, že šijí deky pro nemocné deky, základem jsou bloky vyšívané křížkovým stehem. My jsme s Dalmatin zase vyprávěly o šití přehozů na inkubátory pro nedonošené děti nebo šití polštářků pro hospic a pak jsme to pustily z hlavy.

Ne tak paní Dagmar Hulmáková, která je duší vlašimského patchworkového klubu. Spojila se s děvčaty z Polska i z Čech a po velkém úsilí se jí podařilo založit občanské sdružení Deky z lásky – podrobnosti najdete na jeho zbrusu nových webových stránkách na adrese http://www.dekyzlasky.cz/.

Protože se celý projekt začíná teprve rozjíždět, neuvidíte ve fotogalerii žádnou připravenou deku, a protože se mi fotky bohužel nepovedly, nemohu nabídnout ani amatérský obrázek. Ale viděly jsme s Dalmi již hotový top na první deku a také bloky připravené k sešití na deku další. Jsou moc krásné a je v nich vyšito a zašito poselství lásky, účasti a sounáležitosti.

Pokud máte zájem, můžete se na hotové deky podívat k našim severním sousedům. Odkaz je na rok 2011, protože spousta objednaných dek z roku 2012 se teprve šije, ale prohlédněte si celý web, je to zajímavé: http://www.kolderki.org/kolderki/pages/dzieci.php?rok=2011

 

A teď ta avizovaná prosba:

V Polsku, kde projekt běží již několik let, mají organizátorky k dispozici zásoby nejrůznějších bloků, takže když napíše zástupce nemocného dítěte nebo dítě samo, že by si přálo mít deku s dinosaury nebo panenkami, děvčata sáhnou do šuplíku a vyberou předem připravené bloky a zašlou je k nějaké šičce, kterou mají v databázi, aby z nich ušila deku. A pokud nějaký vhodný blok chybí, osloví vyšívačky, které mají zase v jiné databázi. Dítě tak dostane svou vytouženou deku velice rychle.

U nás se teprve začíná a tak až na ty první vlaštovky, které jsme viděli ve Vlašimi, není vůbec nic. Ani bloky, ani databáze – to vše je potřeba shromáždit a vybudovat. Co je tedy potřeba?

 

BLOKY
Jak se dočtete na webu Deky z lásky, shromažďují se bloky s dětskými motivy o velikosti 28 x 28 cm (po vysrážení), v jejichž středu je obrázek o velikosti 10 x 10 cm, maximálně 20 x 20 cm.  V Polsku jsou tyto bloky zásadně vyšívané křížkovým stehem, u nás může být i jiná výšivka, klidně i strojová. Dále jsou přípustné aplikace nebo to mohou být bloky i patchworkové – ovšem všechny bloky musí mít obrázky vhodné pro děti. Jak jsme s Dalmi měly možnost vidět, i s tímto limitem je možností nepřeberné množství. Na bloku je pak vždy podpis jeho tvůrce.

Zvláštní kapitolu pak tvoří 3D bloky určené pro nevidomé děti, podrobnosti najdete na uvedeném webu a další dotazy Vám ráda zodpoví paní Daša; kontakt najdete tamtéž.

Proto prosím šikovné Zvířetnice (ale mohou to být i Zvířetníci :o) ), zda by nějaký ten blok nevyšily či neušily, případně se nabídly k zařazení do databáze.

 

DEKY a POLŠTÁŘKY
Bloky je potřeba sešít a vytvořit z nich deku. Paní Dáša bude samozřejmě oslovovat různé patchworkové kluby, ale čím víc lidí bude v databázi, tím kratší čas bude nemocné dítě na svou deku čekat.  A nešijí se pouze deky – pokud má nemocné dítě sourozence, dostává/dostávají polštářek. Pokud pak má nemocné dítě rovněž nemocného sourozence, automaticky také dostává deku, i když si o ni nepožádalo.

Takže kdo umí a má chuť šít deky a/nebo, nahlaste kontakt na sebe paní Dáše.

 

SUROVINY
Ne vždy má ten, kdo může nabídnout šikovné a ochotné ruce, zásoby zbytků látek, vyšívacích bavlnek, vatelínu apod. A někdo zase ty šikovné ruce nemá, ale může pomoci se zabezpečením materiálu.

Jen upozorňuji všechny, kdo chtějí poskytnout látky na šití, že se musí jednat o látky bavlněné, vysrážené a vyžehlené. Nesmí to být látky vetché a nesmí pouštět. Pokud si nejste jistí, kontaktujte paní Dagmar. Určitě by neprospělo věci, kdyby například byla zavalena nevypáranými starými šatovými zástěrami, ale když dostane nějaké pěkné zbytky nebo i větší kusy látek, určitě bude ráda.

 

OSVĚTA
Pokud pracujete s nemocnými děti nebo jejich rodiči, dejte jim vědět o tomto projektu. V jiných zemích existují podobné aktivity již řadu let a tak v nemocnicích či různých ústavech vědí příslušní pracovníci o možnosti, napsat si o deku pro nemocné dítě, u nás celý projekt začal vlastně teprve včera, takže o něm skoro nikdo neví.

 

Děkuji vám za trpělivost, se kterou jste dočetli můj dlouhý článek. Spoléhám na šikovné ruce děvčat z JJM i těch, které vypracovaly krásné bloky na deku pro Velkou kočku. Spoléhám na Jenny, že ve své šikovné obci oběhne chalupy a zapojí je do akce. :o) Spoléhám na vás všechny ostatní, že nějaký ten blok vyhotovíte nebo že pomůžete jinak – třeba tím, že řeknete o akci šikovné sousedce nebo pošlete kousek látky.

 

Děkuji vám.

 

Vave

Aktualizováno: 11.7.2012 — 20:54

58 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Na počest Kostíka drobná historka, možná opakovací:
    kdysi jsem dostala od kamaráda, chovatele ptactva, mládě andulky. Vypadlo z hnízda a celé bylo nějak pochroumané a zblblé, leč životaschopné.
    Zprvu jsme krmili špenátem na párátku, eventuálně předžvejkávali kuřecí maso, pak se mrně osamostatnilo a počalo zobat samo. Mrně dostalo jméno Robin (Hood), klec jsme ozvláštnili sépií a pítky a za krátkou dobu Robík chodil po pokoji. Chodil, protože nelétal. Jedno křidélko moc neposlouchalo, a tak když se rozlétl, obvykle havaroval v zácloně. Byl to pták chodič. Šlapák. Chodil po koberci, po krytech akvárií, po lidech, sedával na vršcích knihovny a dodnes vazbu Hochů od Bobří řeky zdobí neklamné jeho znaky; sedával na ruce a na rameni a celé večery mi brebentil do ucha, tahal za náušnice a překousával řetízky.

    Vyznamenal se, když jednou přijeli na návštěvu přítele přátelé a já vykonala hostinu. Závěrem, abych zabavila hosty, jsem vypustila Robíčka na stůl. Robík hbitě proběhl talíře, kde co zbylo jemu k snědku, a přitom omylem skopl ze stolku patku rohlíku. I nakláněl se ze stolku a volal na koberec: „Rrobíčkuu, Rrobííčkuu“!
    Páč nic jinýho než své jméno říct neuměl…

    A návštěva se divila: „On rozezná chleba a rohlík? Jak volá ´rohlíčku´?“

    1. Ale to já můžu slyšet klíďo znovu o Robíčkovi! 🙂 (clap) Ve smajlíkách není lautr nic ptačího! Je nezapomenutelný jako všichni tvorečkové, které měl někdo rád. (inlove)

  2. Milá Vave, hřejivý článek. (h) O dekách z lásky jsem vůbec nevěděla a už vůbec ne, že je to takhle mezinárodně organizované (h)

    Tak jsem se teď alespoň rychle podívala na internet a našla odkaz na spoustu obrázkových vzorků na křížkový steh (cross-stitch). A jsou jich tam spousty. Některé jsou samozřejmě komplikované, ale některé jednodušší by snad šikovné prstíky zvládly – nejen vyšít, ale i si ten obrázek i nějak okopírovat. Třeba si tam někdo něco vybere. Nevím, kolik obrázků se v odkaze ukáže, jinak stačí dole vždy dále klikat na „Show More Images“

    http://images.search.yahoo.com/search/images?_adv_prop=image&fr=yfp-t-701&va=simple+children+cross+stitch+patterns

    Petro K – anduláčka Kosti je mi moc líto, musel to být opravdu vyjímečný ptačí kamarád. (u)

  3. Díky za. Informaci o moc záslužné iniciativě. V tomhle směru bohužel nadaná nejsem, ale je to obdivuhodné – to je vlastně celosvětové hnutí.
    Díky, Vave.

  4. Díky Vave, žes to sepsala. Ten vlašimský spolek je vůbec banda šikovných ženských, je tam s nimi fajn.

  5. to je príma počasí (nod) Tedy (wait) pro mě… Je 12 stupňů – trošku skok po uplynulých dnech. Pravda, nemuselo by tak děsně lejt (rain) a bouřit, neb jsme večer chtěli jít s Kosaticí do lesa… a na to to právě teď nevypadá (chuckle)

  6. A pidimalinké bezvýznamné OT (tedy jak pro koho 😉 )
    Včera pozdě odpoledne jsem přenášela plnou náruč věcí a upustila mobil do psí misky. Bohužel ne s granulemi ale s vodou. Nechávám vysoušet a výsledek se dozvím zřejmě až za několik dní. Docela mrtvý není mobílek můj, rozsvítí se, objeví se Nokia vztažené ruce a nastavení hodin a pak okénko potemní a šmytec. A to mám tento měsíc do 25/7 hovory zadarmo. Není to k vzteku? No je!!! (envy)

    1. Rady a porady. Velká kočko, nezapínej ho. Vůůůůbec! Spíš ho otevři a vyndej baterii a nechej ho vysoušet. A tak mě napadá, nemá synek nějaký starý, ošklivý mobil, který by šel využít na tvojí SIM kartu s volnými hovory? (y) (sun) Držím palec.

      1. Milá Zdeno bp, děkuji za rady ale už se stalo, už jsem jej zapínala. Vysoušel se od včerejšího večera až do dnešního oběda otevřený, vyndala jsem baterii i SIM kartu a položila jej blízko zapnutého topení. A zapnula jsem jej hned po tom žblunknutí a dnes v poledne, takže to už jsem zvorala. Jo a proč vlastně nezapínat Zdeno?
        Já mám kdesi stařičký mobil který zářil podle tabulek ze všech nejvíce. Ale nevím kam jsem jej strčila, rozhodně nebyl vyhozen ač měl býti. Ach jo. A furt je něco. :O

        1. No, tak to už radím po „výmlatu“ (whew) Je to podobné, jako by se někde potopilo auto, kuchyňský robot, nebo počítač. Ta voda umí udělat veliké problémy. Prostě, když to dokonale vyschne, tak je malá naděje, že se to exhumuje. V tomto případě si myslím, že se kouzlo konat nebude a mobil už odešel. (punch) (shake)

          1. No to jsi mne potěšila, milá Zdeno. Tohle byl (nebo ještě je?) „Nokia 2330 classic“, měl i kameru. Takový už nedostanu, tedy chci říci tak laciný mobil už nedostanu. Byla to jakási akce, mobil zřejmě už starý model stál 300 SEK ale obchod ICA ji členům prodával za 200, ano prosím, slovy dvě stě korun a nebyl na nikoho vázaný. A dobře mi sloužil, jenom teď už není možné volat lacino. Ať si koupím jakoukoliv kartu tak mi to Comviq po měsíci přehodí na „bas“ a platím korunu za minutu. Před lety jsem měla „Tango“ a volala jsem za 500 až 600 korun ROČNĚ. To už dnes nejde.
            A mobily dnes stojí spíš tisíce a ne pás stovek.
            Syn má jeden starý, ten minulý. Nemění mobily jako košile a tak má svůj druhý mobil. Ten minulý je pidi pidi malinký, nevím jestli něco na něm uvidím. zítra si jej vypůjčím.
            Pro mne je mobil důležitý, kdybych sebou někde v lese sekla tak se dovolám pomoci. Tedy doufám.
            Ale stejně se ještě s Nokii neloučím. Co kdyby i přes proroctví Zdeny…..

  7. Je až neuvěřitelné že v tomto vystresovaném uspěchaném světě jsou takovéhle ostrůvky houževnatých lidí kteří se snaží pomoci a potěšit někoho neznámého kdo má trápení už v útlém věku. Je to myšlenka opravdu bohulibá. Z vlastní zkušenosti vím jak taková deka potěší. 😉 (nod) :* (hug) (h)
    Bohužel vám k ničemu nebudu. Šít umím, tedy uměla jsem, ale prsty vypovídají službu a momentálně už přes tři měsíce nemohu pro bolest sedět. Ale třeba se dám zase dohromady. Moc ráda bych něčím přispěla. Také jsem hledala jestli je něco podobného ve Švédsku ale nic jsem zatím nenašla.

    Přeji mnoho zdaru s touto fantastickou akcí potěšit a povzbudit malé trpělivé příjemce. (inlove) (inlove) (inlove)

  8. Vavísku, se šitím nepomůžu, tak snad aspoň s tou propagací (inlove) Je úžasné, co všechno dokážou lidé vymyslet a realizovat, aby někoho vlastně neznámého potěšili. Moc hezky se to čte – jako protiváha před zprávami ukazujícími, jak zle si lidé dokážou navzájem ubližovat.
    Tak ať se vám daří! (sun)

    1. …..e úžasné, co všechno dokážou lidé vymyslet a realizovat, aby někoho vlastně neznámého potěšili. ……..

      že jo? a že tou dekou tedy potěší, protože jsou opravdu krásný. Já smekám, před takovým veledílem.

    1. Nádherné! A některé i za srdce beroucí – ta louka v podvečer… A husy! (I když jsem hned netrefila směr jejich letu (chuckle) ) Přemohla jsem se a obdivovala i broučky – jen je vytisknout! No a Toyenka a Brook – neodolám fotkám psů, ať to jsou Toyiny uši v imaginární vichřici nebo Brook utíkající trapem ze záběru 😀
      Jsi pořád lepší, milá Ygo…

    2. Moc jsem se s fotkami potěšila! (rose1) Ta ploštice se jmenuje ruměnice, loni jsem to hledala kvůli malé vnučce, ona tíhne k broučkům. 😉 Akorát nevím, nevím – opravdu je to bršlice? Tak půvabná? U nás se jí říká husí noha a jsem s ní léta na kordy. (flex)

  9. Žežralo mi to příspěvek. Žas. 🙂
    Tak eště. Ten projekt se mi ohromně líbí. Nemám ani zbytky, ani nejsem dost zkušenej šič, takže nijak nepomůžu, ale děsně se mi líbí a budu mu přát všechno dobrý.
    Vave, inspiruješ mě, abych se naučila šít. Čím dál tím víc. Bude to teda ještě trvat, než ze mě vypadne nějakej výsledek, ale i tak. Máš nehynoucí zásluhy. 🙂

    1. Na Radiožurnálu po šesté navečer říkali, že o pejsky už se hlásí zájemci a že snad budou rozebráni.
      Soudce o vánocích zachránil od zmrznutí jednu březí fenku, přidal ji ke svým pejskům a protože je neměl kastrované, došlo k tomu nárůstu.Nebyl žádný blázen, jen se mu to dočasně vymklo…určitě by to řešil, kdyby měl možnost.

      1. Tak to ráda čtu (taky jsem si myslela, že nejde o žádnou záštiplnou smečku): psíci vypadají mile a jsou poměrně mladí, snad se udají…

      2. Kdyby byl trochu zodpovědnej,dal ji po porodu a odstávce štěňat vykastrovat….bylo od něj pěkný,že si ji vzal a staral se, ale tomuhle se dalo zabránit, veterináře měl pár kroků…

        1. sharko, on pan soudce žil sám a o tu „pořezanou“ fenku by se musel někdo postarat. On asi moc času neměl a podle zpráv to moc praktickej člověk nebyl. Ale teď už je to jedno…

  10. To je úžasný nápad. Budu se muset poradit se svými neschopnostmi a popřemýšlet, jak bych mohla přispět. (sun)

  11. S dovolením malé smutné O.T. Kostičíka už nemáme ;( .

    Vave – tak vzhledem k tomu, že jsem nešicí a bezlátková, tak v tomhle dobrém díle asi nevypomůžu, což? 🙁

    1. Milá Petro – to je mi moc líto – chudinka malý, doufám, že jeho přelet přes Duhový most byl rychlý a bezbolestný. Hladím po tlapce a objímám tě (hug) (hug)

    2. Petro! (u) Je mi to moc líto. (hug)
      A s látkami si starost nedělej, velice pomáháš „kostičkami“ někde jinde, každý má nějakou tu svou parketu. (h)

    3. ach jo… (u) Vyhlašuji konec blbejch zpráv (devil) Nejdřív Pedroník, pak náš šéf, teď Kosťa… Všichni mladí, sebevědomím překypující frajeři, osobnosti s velkým „O“

      Někdo rád křičel „tak to bude A TEČKA“ (chuckle) , někdo rád křičel „TY PUDEŠ“ (chuckle) Udělali tečku a šli… (u)

      1. Lidijové díky. Já to nechtěla psát u Pedroníka právě, a taky už toho bylo hodně najednou. 🙁

        tak ale myslím, že stejně jako Pedro, či Xerxový šéf, si Kostižer užil plnými doušky. Tak halt už mi neřekne, že je Kostík, Kostík Sépijovej.

        1. Milá Petro, to je mi moc líto, ale co naděláš, ptáčci jsou zranitelní a nijak zvlášť dlouhověcí i v nejlepším případě. Fakt je, že si Kosťa užil podstatně víc, než bývá pro klecové andulky zvykem… (h)

          1. Chuderka Kostík a hlavně panička. (rose2)

            Ale mýlíš se, Dede, ptáci jsou v porovnání se psy dlouhověcí a leckteré druhy předčí v dožití i člověka. 15 či 20 let u malých druhů papoušů je normál, o velkých raději nemluvě, to by lidi začli závidět.

    4. Tak už lumpačí za Duhovým mostem, Kosťa ten věhlasný opeřenec. Bude u vás podivné ticho milá PetroK. (hug)

      1. jak znám ešusí smečku, tak tam ticho nebude. Kostěj je přeci Nesmrtelný… (inlove) Myslím, že už pamatuju alespoň tři Kostíky a doufám, že brzy bude další moudrý ptáček s osobitým slovníkem (chuckle)

  12. Vavísku – to je moc dobrý nápad. Ještě jsem neprohlížela fotky ani nečetla odkaz, proto se ptám (možná blbě) – ta deka bude vypadat tak, že v protřed bude obrázek – nebo bude obrázků na dece vícero? Dále – když se bude vyšívat křížkem, zřejmě se bude muset použít látka typu kanava (panama, perlička) – prostě taková, kde se dají počítat nitky. Křížek umím, ještě najít nějaké ty dětské motivy (myslím, že mám doma pejska, kočičku, papouška a motýly – jenom jestli jsem při stěhování je někam nezatrackala). Ještě umím zadní steh – ten by byl dobrý na obrázky od Xerxové.

    1. Jo – už jsem se podívala na polský odkaz a je mi jasné, jak deky vypadají – takže obrázků plná deka + jeden zvláštní se jménem. Ty deky jsou krásné.

      1. Děkuju za připomenutí, milá YGO (inlove) , to jsem zapomněla napsat. Na každé dece je jeden blok se jménem toho, komu je deka určena, deky jsou skutečně adresné. A na každém bloku pak je jméno toho, kdo ho ušil.
        Jak jsem si všimla, křížky byly vyšívány na nějaké husté „kanavě“, neznám přesné názvy, ale vyšívačky asi budou vědět, nebo se zeptejte paní Dáši.
        Sěkuju Ti za ochotu, YGO (f) . Kdyby nebyly předlohy, tak tu máme „Xerxáčky“, jak jim říkám, tedy zvířátka od Xerxová. Mám jich u sebe spoustu, a kdyby to nestačilo, Xerxová (inlove) se nabídla, že namaluje další. (y) (nod) (clap)

  13. Oprava:
    Všimla jsem si, že mi vypadlo v textu jedno důležité slovo. Jedna z proseb správně zní:
    Takže kdo umí a má chuť šít deky a/nebo POLŠTÁŘKY, nahlaste kontakt na sebe paní Dáše.

    Omlouvám se a přeju všem krásný den! (h)

  14. hezký čtvrtek všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Vavísku, čas na šití mi chybí, ale čas na obrázky se vždycky najde… Kdybyste potřebovali rozkreslit, nakreslit nějakého toho speciálního zviřoně (kterého nemáte v databázi motivů), tak se ozvi a já budu spěchat.
    Dinoušů máš myslím dost (chuckle)

    1. To je ale bezvadná nabídka, milá Xerxová (inlove) , děkuju moc!
      Krásných a vkusných šablon na vyšívání nebo aplikace není nikdy dost. Prohrabu o víkendu počítač, mám přece od Tebe nejen dinouše, ale i motivy na deku pro Velkou kočku, dokonce i nějaké, které jsem nepoužila, juch! (nod)
      Právě na jedné z předváděných rozpracovaných dek byl vyšitý jakýsi vesele pruhovaný brouček, krásná moderní výšivka. To je přesně ono, děkuju moc za nápad i nabídku. Večer to písnu Dáše.

    2. Taky se hlásím … šití a vyšívání mi moc nejde, ale obludku, zvířátko, kytičku atd. nakreslím … jen je potřeba zadat způsob realizace (křížková výšivka, strojová výšivka, perlička,…) a velikost. Případně budu předělávat tak dlouho, dokud to nebude ono.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN