PSI: Argo – všechno možné včetně stonání

Vzhledem k mé, doufám dočasné, indispozici, kdy každý můj příspěvek na diskuzi musí Dede nejdříve najít a znovuosadit, jsem se rozhoupala spáchat svůj první článek. Zřejmě je závada na mém počítači.

 

 

 

Protože zrovna aktuálně řeším zas jednu Argovu nesnáz a taky proto, že je Argo první zvíře, které jsem si pořídila já do vlastní domácnosti a z vlastní vůle, je téma dané. Má být i sdělením podrobností k vašemu držení palců, za které vám oba děkujeme. Pomohlo.

Čtu si tu. Často. Držím palce veram, Půovi, Terra san i dalším, kdo potřebují. Zdravím Piškota a děkuji za pobavení. Ráda vidím www. Děkuji, Jindřichu, za radu, nedařilo se mi najít kontakt a tohle dokonce není tak daleko od nás. Gratuluji Ivaně k ukončení VŠ.

Přeji Hanče a Ri všechno nej a nejlepší k narozeninám. Honáskovi a Renymu gratuluji k dlouhověkosti a přeju, ať jim radost z žití vydrží. Maxíkovi a Kačence lehké spočinutí, paničkám posílám pofoukání. Běsíkovi – však víš, Zdeni.

S Matyldou jsem prošla krejčování a volám „jen ať s tebou dál šijí všichni čerti“, jsem šička amatér, moc ráda se přiučím. Poděsila se u A-Teovy nesmrti. Po Georgově článku se zhádaly mé dvě blíženecké osobnosti a jako vždy se zase usmířily. Ne, že by to někam vedlo, ale obě jsou spokojený, že se jim dostalo pozornosti. Prohlédla jsem si štěněcí i Io mandaly. A nakoukla na Verenčení. Vzpomenula žížalolovů pro rybaření u 105ky.

Zatím vás zdravím, Zvířetníci, a než najdu lepší připojení, budu za bukem. Snad se odhodlám a sepíšu časem Daníkovi, Šmudlovi, Růžence, koníkům, kočičím sourozencům a další havěti nějaké poudání, by nezáviděli.

 

 

Tak tedy bylo-nebylo

 

Argo je český strakatý pes. Jako štěně jsem si ho celá nesvá přivezla v roce 2004 domů večer před vánoční dovčou.

Veselý krásný štěně. Ani moc netesknilo. Průzkum bydla ho znavil a předem stanovené pravidlo, že pes nesmí do postele, muž porušil po druhým kníknutí.

Nebo ničemná mrška? Zničil dvě pohovky, rozsápl nový lino přes půl místnosti, okousal fešáckou jídelní sedací soupravu. No nic. Věci šly do kopru a láska k němé tváři to unesla.

Procházky, radování, okusování, seznamování s pejsky, strakaté vejlety. Vždycky víc těšení než děšení. V průběhu společnýho života jsem, jak jinak, byla donucena řešit nějaké ty trable s jeho provozem a zdravím. Že jako malý nechtěl baštit, sem tam měl po nějaký mňamce průjmík a párkrát se v průběhu času s drobnými oděrkami střetnul s jiným pejsanem, jsou drobnosti. Vždycky bylo mnohem víc psů, se kterými se přátelil, případně mi za nimi zdrhl a pak se rychle vracel. V háracích obdobích okolních psích slečen tehdy i dnes truchlí a hledá „díry v plotě“. Je to pes nelovec, jen se rád s každým zvířátkem seznamuje. Potíže nastanou, jedná-li se o stádo ovcí nebo zvíře, co se ho bojí a prchá. To se pak musí chvíli ječet, když je jedna tak blbá, že Argo není včas na vodítku. Argo je pes hlídací, hlídá si mě, zmizím-li mu z dohledu, hledá. Konkurovat mi může dajná psí holka. A to jen krátce.

A víte co? Je hezké být tolik důležitá.

Argo neštěká mnoho, dá-li se do štěkání, překvapí hlubokým vlčákovským hlasem. Argo je pes vítací, je jen drobný problém, když se pokouší vítat i kolemjdoucí při procházkách.

V prvních třech společných letech jsme se poměrně aktivně účastnili psích strakatých akciček, vycházek, vodáckých akcí i jiných radovánek. S jedním psem je to docela snadné. Pak k nám v roce 2007 přišel menší poblázněný skoropinč Daník, tím se soužití poněkud změnilo, nastaly i nějaké trable v domácnosti, které nám leccos změnily. Pak přibyl bílý mrňavka Šmudla a společný život se změnil ještě víc.

 

 

Pejsci do života vnesou i zážitky, díky kterým vázne dech.

Poprvé – 5měsíců – odříznuté bříško prstu na zadní pravé noze o plechovku ve sněhu, běh domů se psem v náručí, jeden by neřek´, jak se pronese. Vet řekl: „nechme to doodpadnout, však bříško prstu doroste“. Argo nosil botičku, po odebrání obvazů jsme máchali v hypermanganu na povel „operace“. Měl pravdu. Vet. Zůstala jen jizvička.

Podruhé – prý střevní viróza; tehdy se z napohled zdravého psa během pár hodin stala troska, chrlič krve předem zadem, odvoz na veterinu na kapačky, tam pobyl dva dny, prý většinu prospal a já za ním byla na několika hodinových návštěvách. Argo měl pak citlivé trávení (to se časem upravilo), fóbii z much a paniku z veteriny (oboje trvá). Veterina mu nevadí kvůli doktorům, jen se asi bojí, aby tam nevostal. Přijede-li doktorka očkovat k nám, vítá ji s radostí a očkovat se nechá s radostným vrtěním.

Potřetí – po potyčce s koliím kámošem (znali se od štěňat), při které si zaklesli plně otevřený držky do sebe, pohmožděné horní patro, špatné dýchání a ulomená stolička, nejdřív léky proti otokům, o dost později zbytek stoličky v celkovém uspání vydloubán, rána zašita, zhojeno. Trošku se mu před operací nechtělo usnout, ale probouzel se docela dobře.

Počtvrté – objevila se šerednost na dásni v dolní čelisti u levého špičáku, na omak úplně tvrdý výrůstek průměru tak 1,5 až 2 cm, jako by měl v dásni u zubu kámen, objeveno v úterý večer (dech se krátí při prohlížení podobných případů na netu), ve středu je TO velikostí tak o třetinu větší, navíc s růžovými bradavičnatými měkkými výrůstky, vše na návštěvě v ordinaci diagnostikováno jako nejspíš epulis, nezhoubný, rychle rostoucí nádor, ve čtvrtek operace.

Ve čtvrtek jsem viděla další zvětšení. (Je možný, že to byly velký oči.) Argo dost slinil a začal mu odstávat pysk. Jinak v pohodě, baštil by, víc pil, venku blbnul, doma chování jako vždycky. Překvapuje mě, že ještě minulý týden, kdy jsem dávala psům odčervení, jsem si ničeho nevšimla. Jsem se psy skoro celý dny. Často hrajeme okusovanou a ukaž zuby, kdy je kromě prohlížení popotahuju za špičáky ve snaze je naučit, že lidská ruka v tlamě může cokoli.

Zřejmě jsem teď Argovi věnovala málo pozornosti. Neteřinka říkala, že si výrůstku všimla už dřív, jen ji nenapadlo, že by to měl být problém. Kolikrát za mnou přišla s nějakým jiným nálezem a já jí vysvětlila, že o nic nejde. Prý byl malý asi jako hrášek. Je to tak 14 dní.

Ve čtvrtek v poledne jsme absolvovali odfrézování nádoru – výraz paní doktorky. Dlouhé bylo usínání. Operační zákrok rychlý, nádor byl k zubu pevně přirostlý, přesto prý zub i kost čelisti vypadají nepoškozeně. Vyčkáme ještě histologie a snad i hojení proběhne dobře. Argo šel v jednu z ordinace po svých.

V autě usnul, probudil se několikrát, kouknul a zase usnul, kolem osmé prvně zavrtěl ohonem, pojedl kousínek masa, motal se už jen malinko, pít nechce, venčit taky ne. V 10 večer že prý jdeme ven a měl snahu zkoumat prostor. Pije jak duha, chladí ránu. Je to dobrý. Ještě histologie aby dobře dopadla, a zase se by se dalo vydechnout.

Tak tedy nějaký závěr: pořízení Arga byl můj nejlepší nápad. Ačkoli mě někdy nutí dýchat mělce a zrychleně, poskytuje mi tím nechtěně vzdělání v oboru ošetřovatelském. Doufám, že naše společná cesta bude ještě dlouhá. Učím se se zvyšujícím se věkem stále pomaleji.

 

 

 

Odkazy:

Trocha historie

http://radanova.rajce.idnes.cz/2012_Argo_clanek/

co je už na hadech

http://hadopasi.profitux.cz/radanova.html

http://hadopasi.profitux.cz/radanova_01.html

 

a taky fotky pro silné žaludky – počtvrté (ohavnost)

http://radanova.rajce.idnes.cz/2012_06_14_foto_Argo_OHAVNOST

 

PS: ještě k filmečku – koníci, co je v příspěvku Bětuláskové pod Piškotkem, nemám na něm zásluhy, dělaly to koňařky od nás, co k nim táta s koníkama zajde pro radu, ani jsem u filmování nebyla, dala bych jinou muziku, tahle je na mě trochu heroická, každopádně je to hezké, chtěla jsem se trochu pochlubit cizím peřím a potěšit oko zvířetníků.

 

 

Aktualizováno: 17.6.2012 — 21:45

27 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Dobrý,je to dobrý. Histologie je ok. Teď jsem mluvila s dr. Nezhoubný. Díky za palce i povzbuzení.

    A ještě můžu blábolit v komentářích. Ty brďo to je dobrej den (clap) .
    Klepu tady do dřeva ať vydrží a šplíchne i na ostatní.

    1. Hurá a sláva a vivat Argovi! Až sem slyším ten balvan, co se Ti odvalil z cesty a teď se kutálí z kopce! (dance)

    2. No prosím! Taková slavná vitězství si zaslouží třikrát sláva a hosana haleluja. 🙂 (y) (h) (party) (party) (party)

  2. Děkuju moc všem za přáníčka i vlídné přijetí. Omlouvám se že nereaguju jednotlivě. Už musím do peří.Tlamka dobrá, moc to nekontroluju, doktorka říkala abych mu tam nerejpala, že pak nebude chtít nechat prohlídnout zuby. Baští, je v poho. Výsledky nemám.Až budou a půjde-li mi psát (johoho) dám vědět. Díky

  3. Argo, držím ti všechny palce a strakatý kolega Denis všechny tlapky – ať zážitek čtvrtý skončí zhojením rány v tlamce a tvoje panička si s úlevou vydechne! (h)

  4. Díky za pěkné poreferování o strakatém Argovi, Arinka ho zdraví, že prý by si s ním ráda zaskotačila. Držíme palce!

  5. Zdravím do hor a když je dnes řeč o strakáči, přiložím fotky (většinou máznuté, protože je pes stále v trysku) od sousedů, dcera si pořídila srakatého s papírama.
    Viděla jsem více psů této rasy ale žádný neměl místo ocasu takovýto mávající prapor.
    Ani hlasový projev nemá takto ušlechtilý, jak píše Radanova,
    „Argo neštěká mnoho, dá-li se do štěkání, překvapí hlubokým vlčákovským hlasem“
    ale ječí na všechno jak pominutý velmi intenzivním hlasem, to není snad ani psí štěkání, ale něco nepopsatelného.
    Když přijde s dcerou na návštěvu tak není ve čtvrti zrovna oblíben.

    http://nelina36.rajce.idnes.cz/Strakac/#

    1. Jejda, další strakáč a dlouhosrstý. Když jsem se sháněla po strakáčích, chtěla jsem dlouhosrstou fenečku, ale nějak nebyly na skladě a tak máme hladkou Arinku. Štěká jen výjimečně, zato umí pěkně kvílet 🙂 .

  6. Radanova, Argo je velmi hezký pes! Ta OHAVNOST je fakticky děsivá a hrozné, jak rychle to rostlo. Věřím pevně, že histolka dopadne příznivě, oni už dochtoři poznají na pohled vo co gou. Histologii dělají pro sichr. Držím, aby to bylo naposledy, tu odříznutou šešulku polštářku a kousnutí od kámoše do patra moc nepočítej, to jsou „blbé“ náhody, úrazy. Na kánoi vám to všem třem sluší, nejvíc kapitánovi Argovi.

  7. radanovo, díky za článeček o Argovi!!! (h) (h) (h)

    moc držím palečky, ať jsou ve vašem případě výsledky histologie příznivé!!!!! (y) (y) (y)

  8. Milá autorko – pokud sem nebudeš moct protlačit vzkazy, ZEJMÉNA kdybys měla zprávu z histologie – hoď mi to do mejlíka a já parkrát denně převěsím prádlo. 😉

    A potvrzuji, že Argo je přátelský přítula. A truhlíček. Když s ním za mnou Radanova přijela a ťapali jsme městem, šly jsme k náhonu, že pejsek potřebuje vopucovat nožky. Argo přirozeně skočil do nejšpinavějšího zákoutí a ještě si přidal bahno – když 100 metrů po i proti proudu se náhon rozplacaťuje do dobře přístupného čistého potůčku s kamínky na dně. Pak zahlédl na druhém břehu řeky kámoše. Juchů! a už metelil k nejbližšímu mostu, přes něj a podél břehu na návštěvu. Radanova pochopitelně musela odhulákat tradiční zaklínadlo každého páníčka:
    „Nebojte se hó, je hodnéj! Argo, ke mně!! Fakt se nebojteéé! Argoušíí, zpátkýý!!“

  9. Milá Radanovo (inlove) , jsem ráda, že Argo je už v pořádku. Pěkně Tě umí trápit, ten Tvůj strakáček, jen co je pravda. (whew)
    Myslím, že venku na horách jsi spokojená nejen Ty, ale celá Tvá smečka. (nod) A děkuju Ti za všechny z právy o „Marcelce z OBI“, která je teď Paní na horách. (h)
    Přeju všem krásný den. (h)

  10. Strakatci jsou správní prdlouši 🙂 Držím Argovi palce, ať to dobře dopadne a ty si budeš moct konečně oddychnout. Trochu mě překvapil ten úraz tlamy z psí hry- to bych prostě nečekala. No ale možné je všechno, že. (dog)

  11. Argo je moc krásný pejsek.
    Těším se na povídání o dalších zvířecích miláčcích, jmenovitě o kočičících sourozencích.

    Míša

  12. hele jak technické potíže donutí nepsavce konečně psát… (chuckle) To je dobře, že jsi sedla a nacvakala povídání.
    Doufám, že veselých a milých historek bude přibývat a ty veterinární budou upadat do minulosti (inlove)

    K těm tvým potížím technickým. Ty se připojuješ z nějakého hotelu (penzionu) v Krkonoších?? Někdy si spamové filtry „osahávají“ databáze „podezřelých rozesílačů“ nevyžádané pošty – a hotelové nabídky tam můžou být taky… Ona ta tvoje adresa pak může být „zakázaná“

  13. Argo je veliky fesak. Ackoliv jsem zadneho ceskeho strakateho psa na vlastni oci nevidela, tak jsem se do nich na Zviretniku zamilovala. (sun) Ovsem ten smejd, co mu rostl u zubu, to by mne teda vydesilo. Doufam, ze uz je to vsechno v poradku.

    1. Byla by to hodně velká náhoda, ale strakáče bys mohla potkat i v USA – jeden se s páníčky dostal až do Texasu. 🙂

  14. První komentář mi neprošel, tak to zkusím znovu (pokud to nakonec bude 2x, omlouvám se).

    Milá Radanova -Argo je moc krásný pes. Držím mu palce, aby odfrézovaný nádor byl nezhoubný, dáseň se rychle zahojila a tys v žádném ze svých příštích článků nemusela přidávat „popáté“ (y)

  15. Milá Radanova -Argo je moc krásný pes a držím mu palce, aby se odfrézovaný nádor ukázal nezhoubným, dáseň se rychle zahojila a tys už nemusela nikdy k některému se svých příštích povídaní přidávat „popáté“ (y)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN