PSI: Jak jsem se (ne)díval na fotbal

Mám rád svého psa Baka. Také mám rád televizní přenosy fotbalu, zejména mezinárodních zápasů.

 

 

 

Středoasijského pasteveckého psa původním jménem Bandarchan jsem si přivezl jako štěně již před deseti lety z Tádžikistánu. Vztah k fotbalu a ke sportu vůbec jsem pravděpodobně zdědil po předcích. A tak jsem se ve středu večer rozhodl sledovat zápas mezi Viktorií Plzeň a AC Milán.

A protože můj dosud stále více než sedmdesátikilový Bak jevil známky zdravotních problémů, pustil jsem ho zcela výjimečně do svého bytu. Lehl si na zem v kuchyni a brzy spokojeně oddychoval. Já jsem se uvelebil v křesle a pustil si přenos z Vršovic. Dokud se na obrazovce prezentovaly pouze sestavy týmů, vše bylo v pořádku.

Ale pak se začalo hrát. Nevím jak vy, ale já všechno v životě velmi intenzívně, v řadě případů i hlasitě, prožívám. I jakékoli sportovní přenosy. A tak jak se začalo hrát, začal jsem podvědomě vyluzovat různé zvuky. Někdy zklamání, ale ten večer docela často nadšení nad pěknými akcemi plzeňských reprezentantů.

Náhle se však rozletěly dveře z kuchyně a v nich se objevil Bak. Posadil se vedle mne, čímž byla jeho hlava ve výši mojí, podíval se mi přímo do očí, což si obvykle nikdy nedovolí, a položil mi svou obrovskou tlapu na koleno. Já jsem mu jí sundal na zem a vydal povel: „Lehni!!!” Což můj poslušný pes okamžitě učinil. Ale jen do chvíle kdy jsem pod vlivem vývoje zápasu zas vydal nějaký zvuk. Okamžitě jsem měl jeho tlapu zas na svém koleni.

Poměrně tvrdě jsem ho „umravnil” a za dvě vteřiny už Bak zase ležel u mých nohou. Tato idyla však trvala jen do našeho dalšího povedeného útoku, který jsem ne-mohl nechat bez hlasitého komentáře. Bak opět bleskově vyskočil a znovu mne „tlapoval”. Podíval jsem se do jeho nádherných hnědých očí, a pochopil jsem. On mne chce chránit před ohrožením. Byť způsobeném pouze mým sportovním vzrušením.

A tak jsem nakonec neviděl ani jednu branku, protože jsem permanentně vysvětloval Bakovi, že mi nic není, že si o mne nemusí dělat starost. Z předvedené hry našeho týmu i z výsledku zápasu jsem měl nakonec radost. Ale na mnohokrát položenou Bakovu obří tlapu na mé koleno a na opakovaný fyzický kontakt s jeho krásně studeným nosem budu s jistým dojetím vzpomínat mnohem déle.

 

 

Aktualizováno: 26.12.2011 — 21:27

68 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. To znám, Briánek mi taky nedovolil se rozčilovat a vždycky když jsem zvýšila hlas, snažil se na mě uklidnit olizováním obličeje.

      1. Zano, díky, že jsi mi připoměla okolí Třeboně.Někde máme video, tenkrát ještě nebyly digitální foťáky.

  2. Tano je neodolatelný. A jak se dívá své „mamince“ stále do očí. Tano je nejsladší miminko jaké jsem kdy viděla. Vypadá to že je velice klidný a asi spokojený. Gorilí miminka nepláčou jako lidská? I když jsem viděla maminky jak nosí své děti v takové veliké šále kterou mají omotanou kolem těla a ti maličcí nikdy neplakali. Blízkost druhé bytosti zřejmě uklidňuje. Když já jsem porodila syna četla jsem takové pitomé knihy o výchově a tam bylo že se dítě nemá zdvihnout do náruče když pláče. Ještě že se mi o synka starala tchyně a ta na takové pitomosti nepřistoupila. Já byla věčně pryč, dopoledne na zkouškách a večer jsem hrála představení a než jsem se tramvají dokodrcala domů na Žižkov to byla doba. Babička byla fantastická, dodnes ji děkuji za to že je můj syn tak vyrovnaný. Babi, mávám ti za Duhový most. (wave) (inlove)

    1. Kočí. Tano pláče a vzteká se, když se cítí sám – jako každé mimi. Proto má už 4 lidské mámy, které jsou s ním furt.
      Za pár týdnů ho začnou v náruči ukazovat malé gorilce Claudii a taky rodině, ve které by měl najít svou adoptivní mámu, gorilku s příhodným jménem Mimi. 🙂

    2. Vzhledem k tomu, že moje máti je asi stejný ročník (1937), tak si asi četla ze stejných knížek. A protože byla i velmi uvědomělá, tak mě šoupla jako pětiměsíční mimčo do jeslí a jala se budovat komunismus. Z jeslí mě zachránil děda, mimochodem kovanej a babičce nakázal, že se o mě bude starat. Máti byla tak zblblá z těch knížek (podle svého vyprávění), že mě krmila podle hodin, v půl roce nutila pít z hrnku…Byla to asi divná doba.

      1. Zapomeň na divnou dobu! Dnešní názory na výchovu dětí jsou sice bezjeslové, ale v půl roce pít z hrnku je žádoucí- poněvadž dudlík je nepřítel lidstva, dítě ztrácí sací reflex, nechce být kojeno od matky a přijde o veškerou budoucí inteligenci nasávanou s mateřským mlékem, kojit se má třeba do dvou let. To jsou dnešní názory, tudíž se divím, že mé děti nejsou tvorové s inteligencí velmi slabě podprůměrnou. Nic proti tomu, ale způsob, jakým mi bylo předkládáno, že ničím své děti pár chvil po narození, mi na klidu nepřidával (s otravou krve se kojí blbě). Proto si myslím, že většina knížek jsou děsný blbiny a mou příčetnost zachránila ta, ve které psali, že ať to děcko krmím, jak chci a jak to jde, mám být v klidu a pohodě, protože hlavně o to mimčo stojí.

        1. Stejné problémy, stejně blbé knihy a ještě blbější matka, která kojila podle hodin (nesmíte dřív, dostal by katar), tak když řval hlady, tak ne, když se ubrečel, tak podle hodin ano, ale už zas spal .) K tomu poslední den šestinedělí horečky a mastitida. Injekce po třech hodinách ve dne v noci, po tři dny i noci – furt.Byl to pendepon, bolel jak pes, a to všechno si synek vypil. No, nejsem já hvězda? A to jsem byla ráda, že jsme zvládli porod, rodil se děsně dlouho, ale bylo to vlastně štěstí, protože měl kolem krčku omotanou pupeční šňůru.Takže mi ho přinesli až druhý den ráno. Tak. O tom, že se děti ve třech měsících věku dávaly do jeslí,
          to už ani nekomentuji.

        2. Není nic horšího, než nastudovat metrák ,,chytrých“ knih a pak se podle nich slepě řídit. Každý živý tvor, (nejen člověk) je unikát a co vyhovuje jednomu, je absolutně nevhodné pro druhého. Takže naprostou nezbytností je přísně individuální přístup a odbornou literaturu brát pouze jako soubor sice dobrých, ale nezávazných doporučení! (kéž by to došlo i pediatrům). A teď trochu O. T. Čertík byl dnes na kontrole u veta; je v pořádku, průjem už nemá, paraziti z oušek jsou mrtví a tak bylo přikročeno k vyčitění zvukovodů. Hrůza! Nepochopím, jak se do tak malé hlavičky mohlo vejít tolik sajrajtu! Nicméně kocourek vzorně držel a po skončení zákroku pana doktora ducnul, že chce pohladit, což se mu splnilo. Doma s chutí zblajzl konzervičku z Německa (za ncelou třetinu české ceny – šéfové útulků, tady máte obrovský prostor pro šetření nedostakovými financemi, za stejný peníz nakoupíte trojnásobek a kvalitnějšího krmiva!), a teď se blaženě rozvaluje na vytápěném prkénku u okna. A ta německá bramboračka je lepší, než od babičky. (800 g konzerva a uvnitř opravdová polévka s voňavým uzeným, osmi koktejlovými párečky, výbornou zeleninkou a lahůdkovými brambůrky, takže jsme se za 20,- Kč oba nádherně přepapali. Při dotankování jsme spočítal skutečnou spotřebu, 150 km po Praze a 320 km do Drážďan a zpátky vyšlo na 5,8 litrů/100 km, což je na úplně nový motor slušný výsledek. Takže za tři týdny naložíme kamarádku a jedeme opět.

      2. Ivo, v té době byla mateřská 6 měsíců, z toho cca 1 měsíc před porodem. S uvědomělostí to nemá nic společného 🙂 Že jsi měla babičku, která se o tebe mohla starat, to byla klika.

          1. Nebyla mateřská jenom 6 neděl? Něco mi říká že ano. Ale protože divadla jsou v létě zavřená mohla jsem být doma déle. Kluk se narodil 18. dubna 1964. Přesto že jsem měla svoji práci ráda tak jsem nechtěla od dítěte jít, to bylo hrozné utrpení. A on vždycky plakal když jsem odcházela. Tenkrát jsem svou práci nenáviděla.

            1. Já jsem se narodila také 1964 a v té době byla mateřská opravdu 6 měsíců, konzultovala jsem to s mámou 🙂

              1. Já těch 6 měsíců neměla, asi to nebylo v divadle možné, těch záskoků by bylo příliš mnoho. To nebylo možné realisovat. Jinak jsem hrála do poslední chvíle, tenkrát na příklad Duňašku v Radokově představení Gogolovy Ženitby v Komorním divadle. Pracovala jsem v Městských divadlech pražských, to byla tři divadla : Komorní a Komedie a pak k nám přidali Werichovo Divadlo ABC.
                Ale těch 6 neděl mateřské muselo platit dříve možná v padesátých letech. Vím že matky pracovaly a chodily kojit do závodních jeslí.

                1. Ještě v roce 1979 byla mateřská jen 6 měsíců na první dítě, na druhé dítě byl potom jeden, možná dokonce dva roky. Což byla v té době, myslím, docela novinka.

  3. (wave) ROZVERNÍČEK. (wave)

    (*) Hádá se Kohn a Roubitschek.. Kohn argumentuje:
    „Ale vždyť jim říkám, že černá barva je přece barva, jako každá jiná!“
    Roubitschek: „Ne, černa není žadná barva!“
    Asi po hodině tvrdého handrkovaní jdou za vrchním Rabínem, aby je rozsoudil. Vrchní Rabín jim slíbí, že celou věc prostuduje do druhého dne, ať jdou zatím domů.
    Druhý den se oba vrátí a Vrchní Rabín jim řekne: „Četl jsem v Tóře, a nic tam není, co by říkalo, že černá není barva, takže můžeme říci, že černá barvou skutečně je…“
    „Vidíš,“ řekne Kohn Roubitschkovi vítězně a oba jdou pryč.
    Ale už druhý den jsou zase před Vrchním Rabínem, protože se nemohou shodnout, jest-li bílá je taky barva. Kohn tvrdí, ře ano, Roubitschek, že ne.
    Rabín zase slíbí otázku zkonzultovat s Tórou, a druhý den jim potvrdí, že i bílá s největší pravděpodobností barvou skutečně je.
    V tu chvíli zvolá Kohn s rukama k nebi:
    „No tak vidějí Roubitschek, že jsem jim prodal barevnou televizi!!!“ (*)

    (coffee) Vinšuju všem přítomným klidný večer, hezké sny a pěkně se vyspinkejte. (coffee)

    1. 😀 😀 Jovásku, takový hezky zmodernisovaný židovský vtip. 😀

      A jeden nežidovký Götebořský. Kal se ptá Ady : Jestlipak víš jak se jmenuje žena vánočního skřítka. Nevíš? No přece Merry Christmas. (chuckle)
      Tak teď nevím asi to zní v češtině divně, zvlášť ten „vánoční skřítek“ (jultomte). 8-| Aáá, čert to vem.

      1. Děkuju, Lásková! (h) (f) Moc se mi líbí poslední video s přihlížejícím Kiburkem, chicht, jak se buší do prsou, ale nakonec to vypadá, že utekl žalovat, že ty dva velký kluci se perouuu. 🙂
        A Tano je kouzelné miminko. 😡 Zdá se mi to jen, nebo jsou doopravdy pražské gorilky mimořádně krásné? 🙂

      1. Nemám žádné aktuální zprávy, než ty nedávné: Moja si celou španělskou rodinu omotává kolem ruky a jestli přestala brát antikoncepci, nevím (plánovalo se, že ji bude brát ještě asi 3 měsíce po převozu, než se situace uklidní, jenže situace se uklidnila za tři dny).
        V každém případě jsem si jistá, že každá milovnice goril by hned sbalila kufr a jela bydlet za Mojou – do přepohodového Cabárcena. 🙂
        Palmy, větve, manga, výběh, ustavičnej klídek, bezpečný Niky a přátelská Chelí… kdo by chtěl víc?

  4. Risknem aj 5+7/som prežratá a tupá/,ale ten pes je úžasný a článok kúzelný.To je kamarát(!!!.

    Blahoželám Zkumavke a prajem všetko šťastie sveta,aj jej drahej maminke.
    Teda baby,ja som asi tromfla Jenny a Zdenu b.p.

    1. 😉 Já ta tři přání přeju už dlouho, ale vy jste to inovovaly úplně úžasně. Jsem úplný mejdlo 😀

      1. No a co teprve já, která vzdycky preje jen jedno malé tajné pránícko a jeste, aby si ho oslavenec splnil sám (wasntme) (a dneska jsem si netroufla ani to, protoze jste mne úplne preválcovaly) (chuckle)

  5. Bak to má asi ve sých genech,zklidňovat ta dvounohá stvoření. Jednou je to přátelskou tlapou a jindy by asi uměl zakročit i jinak kdyby byla potřeba chránit. Však pojďte dál. (chuckle)
    Krááásnýýý pes a má pánika na očích. 🙂

  6. Psice packu na koleno nepokládají (no, je to pro ně skoro nad hlavou), ale dneska Kája uklízel a vytáhl mnoho let založenou kytaru. Naladil a začal hrát. Borůvka seděla tři metry od něj, rozpačitě vrtěla ocasem a poštěkávala, pak se dostavila Světluše a regulérně se rozkvílela. Myslím, že názor na tu divnou věc byl vyjádřen jasně. 🙂

    1. Mytyldo, vidím, že krom jiných nadání , máte v rodině i hudebně založeného pejska, dokonce s nadšením pěveckým. (chuckle)

    2. Máme už celkem třetího (vždy černého) kcourka. Honzík se dožil 18 let a byl děsně žárlivý, jakmile usoudil, že mu je panička nevěrná, uděla jí v posteli loužičku a odnaučil se to až po třetím výprasku. Ferdík byl naprostý kliďas, kdo mu strčil pod čumáček kousek syrového hovězího, byl kámoš a bylo mu dovoleno Jeho Výsost občas pohladit, panička mohla i cejšku podrbat. Čertík s námi nejprve měsíc nemluvil a pomalu si zvyká na nový styl života. Všichni dohromady ale mají jedno společné; nade vše milovali (milují) zvuk havajské kytary. Stačí pustit jakoukoli nahrávku s tímto žánrem, okamžitě všeho nechali (nechá), usednou přesně doprostřed stereofonní báze, čili tam, kde je rovnoměrně slyšet oba kanály a pozorně poslouchají. Jakékoli jiné hudební zvuky ignorovali (ignoruje).

  7. Jéje – tak to znám, to intenzivní prozívání fotbalových a hokejových zápasu. Ale zatímco nase psiny i kocour si uz pomerne zvykli a jenom ve vypjatých chvílích (ted myslím hlasových) pozvednou udivene hlavu, já si ne a ne zvyknout – a to ziju s Jendou daleko déle nez nase zver. Navíc mám opravdu vázné obavy o mravní výchovu chlupatco, nebot vetsina slov je obsahu velmi závazného (chuckle) .

    Ovsem na moje pripomínky, aby se trosku krotil, ze ho stejne nikdo neslysí a ze by mel své pripomínky zapsat a poslat je trenérovi, hrácum a reportérum písemne se Jeni na mne znechucene podívá a prohovorí v tom smyslu, ze takle plouhat by se tam mohl i on a výsledek by byl stejný (chuckle) (chuckle)

  8. Milý Václave, když tohle čtu tak cítím na koleně packu, sice menší než má Bak ale stejně intensivní. Byl to nejvíc Bača co to dělal, naše první collie. Nikdo v rodině nesměl zdvihnout hlas, hned tu byl Bača a uklidňoval dotyčného tou vševědoucí packou. Buď měl starost o naše zdraví a nebo se bál o naše manželství, to tak přesně nevím. Ale fungovalo to perfektně. 😉 Všichni naši psi to z různých příčin dělali, dělá to i to naše potěšení – poděšení Garyk. Jenže jemu rozumím nejméně ze všech čtyř collií které jsem kdy měla. (dog) (think)

    1. Všechno nejlepší, milá Zkumavko (inlove) , hlavně zdraví pro Tebe i Tvé blízké. (h) (sun) 🙂 (^) (dance) (music) (sun)

    2. Všechno nejlepší, milá Zkumavko, všechno nejlepší k narozeninám!
      (^) (d) (h) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1)

    3. Milá Zkumavko, hodně štěstí, zdraví a to ostatní už přijde samo! Krásné narozeniny. (rose1) (d) (^) (cash)

    4. Milá Zkumavčičko, Haničko, sluníčko, všechno nejlepší, hodně zdraví, pohody a splnění 3 nejtajnějších přání. (^) (d) (sun) (rose1)

      1. (chuckle) Všimla sis milá Zkumavko jak se Zdena b.p. a Jenny trumfují? Jedna prý 3 splněná přání a jedna všechna přání splněná. Všechna + tři je děsně moc splněných přání. (chuckle)
        Já ti přeji ať zažiješ mnoho krásných chvil s maminkou. Obejmi ji za mne. (hug) (h)

    5. Milá Zkumavko – taky ti preju hodne stestí, zdraví a spokojenosti k tvým narozeninám. (rose1) (rose1) (h)

  9. Krásný článek. (y) Je dobře, že jste mohli tento zápas sledovat spolu. (h) Myslím, že by byl pro vás nezapomenutelný, i kdyby to Viktorka projela na celé čáře. 🙂
    Přeju všem krásný den. (h)

  10. Krásné povídání.
    Mí kluci kocouří o mně také mají starost. Vycítí náladu, vycítí smutek, vycítí radost a podle toho se chovají. Když mně něco trápí, sedí kolem mně a jsou nešťastní. Když se mi naopak něco povede, tak na těch xichtíčcích jasně vidím, jak se radují se mnou. Až mám někdy strach přijít domů smutná z něčeho, co se nepovedlo. A že toho bylo v poslední době dost a dost.

  11. A to, pokud vím, Viktorka hrála moc dobře. Co by si ten chudák pes užil, kdyby to byl nějakej prrrr… opadák (whew) .
    Zdravím všecky, dneska už jedeme domů, doufám, že bez problémů, máme trošku zrychlenej přestup ve Veselí.

  12. hezkou středu všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Krásný pes, krásný věk na „mamuta“ , krásný vztah s páníkem.
    Kdyby Bak s páníkem na fotbal koukal pravidelně, tak by se nedivil… Holt ještě nikdy páníka v takovém rozpoložení neviděl, a tak mě chudák starosti, co že se to s ním děje (chuckle)

  13. Tak tohle vydá za pět grantových výzkumů, takových těch „vědci jedné severoanglické univerzity objevili, že sledování televizních sportovních přenosů způsobuje ty a ty zdravotní komplikace“. Panu psovi je to jasný i bez EEG,EKG,CT, MR a čeho všeho ještě. Kouzelný článek.

  14. Že psi vycítí nálady svého člověka, že mají empati, to je známé. Ale že chrání před následky fotbalového zápasu, to je naprosto originální. Jetště že to bylo v televizi. V reálu by možná umravňoval hráče (rofl) což by asi nebylo podle pravidel. Bak je úžasný pes.

    1. V reálu by se Bára přidala, odebrala hráčům míč a měli by po ptákách… (chuckle)
      Jo, věřím, že sledovat zápas s Bakem radost, ať už to „naše“ mužstvo vyhraje či nikoliv.

    2. Jarka F. by řekla, …. pak už to není v mých rukách,Nastěnka by to řešila po svém. (chuckle)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN