ČLOVĚČINY: Lesní muž ve světě bulváru

Zjistil jsem namátkovými kontrolami, že poslední dobou nabylo senzacechtivé čtení nových podob, které se diametrálně odlišují od těch z minulého století. Tím samozřejmě nemyslím tiskoviny let předválečných a válečných, než jim soudruzi zatli tipec.

 

Je mi úplně jasné, že zpráva o tom, že vévodkyně Semolina of Pudding, svými přáteli důvěrně nazývaná Žežulička, byla viděna 14. června v prodejně klobouků na Harley Street, nevzbudí v dnešním čtenáři pražádné emoce. Zatímco v roce 1898 by tato informace vzbudila vzrušený šepot při čaji o páté všude, kde se schází vyšší vrstvy a hlučný rozruch v prostorách, kde se schází vrstvy nižší. Neboť zpráva jasně svědčila o tom, že Žežulička pouhý den před dostihem v Ascotu neměla připravený vhodný klobouk. Což v té době bylo šokézní a byl to naprostý skandál!

Mám na mysli počátek devadesátých let dvacátého století, kdy se bulvár dočkal svého znovuzrození. Tehdy přinášel informace pomocí zažitých frází, člověk v klidu vstřebával titulek přečtený přes rameno cestujícího v tramvaji a bylo mu vše jasné. Jenomže šetřit se musí a i bulvár začal katovat kosty. Doba současná přinesla do seslí redaktorů místo drahých profíků laciné neumětěly, o nichž politicky korektní termín praví, že jsou alternativně inteligentní. A tito neumětelové mi vnesli chaos do zažitých termínů a obratů.

Kdysi dávno důvěrně hovořila vnučka s babičkou o srdečních problémech a pravila: „Prý žena v životě prožije jenom jednu opravdovou lásku a té má zůstat věrná. Je to pravda?“ Moudrá a zkušená žena přikývla a řekla: „Ano, je to pravda. Já měla v životě také jednu jedinou lásku, které jsem zůstala za všech okolností věrná.“

Vnučka se dychtivě zeptala: „A kdo to byl, babičko? Můj dědeček?“ Babička zasněně odpověděla: „Námořníci, děvenko.“ Poetické a takové roztomile starosvětské, že? A teď to srovnejte s přízemním titulkem v dnešním tisku: „Nejvyvinutější lovkyně slavných fotbalistů zahodila stud i vrchní díl plavek.“

O jisté nedostatečnosti slovní i duševní vypovídá sekvence popisků fotek k banální příhodě, kde ségra vévodkyně z Cambridge dostala flastr za špatné parkování.

Strážník bez milosti vypisuje Pippě Middleton pokutu.

Magistrátní úředník vypisuje Pippě pokutu.

PippaMiddleton dostává pokutu.

Pokuta už směřuje Pippě za stěrač.

Pokuta za stěračem Pippy Middleton.

Všimněte si, že titulkář stvořil pět za sebou následujících vět z pouhých devíti slov. Obživnuvší Karel Čapek by se rozplakal a patrně by raději znovu zesnul. Karel Poláček zrovna tak. Nejsem si zcela jist, jestli je ve Westminsteru strážník považován za magistrátního úředníka. Spíš bych řekl, že se jedná o zaměstnance města. Tady bych byl milosrdný a doporučil bych pouze vedení listu zakoupení slovníku synonym, aby si měli redaktoři v čem listovat, když při kofíbrejku konzumují kůkís.

Ovšem informace o tom, že sestra vévodkyně z Cambridge má někde na těle připevněn stěrač, mě rozhodila. Přitom na fotce je cosi, co by tisk pro dámy z počátku minulého století nazval „rozkošný tmavomodrý vozík.“ Žádná dáma na snímku totiž není. Natož se stěračem.

Kapitola sama pro sebe jsou fotoreportáže, které bych pracovně nazval „Jsem zoufalá, protože se o mně týden nemluvilo.“ Aby to bylo laciné, levný fotograf neumětel napráská sadu fotek, a levný titulkář neumětel k nim namastí titulky. Protože je hodina práce odborníka na grafiku poměrně drahá, fotky se nikterak neretušují. Zjistil jsem, že naprosto fádním a nezajímavým fotkám bez sebemenší invence nejlépe svědčí univerzální titulek obsahující slovo „užívat si“.

Základní skladba věty je: „Celebritasičinnostužívala“. Činností může být masáž, plavání, slunění atd. Pokud je úroveň fotografií tak příšerná, že nelze ani předstírat, že je celebrita masírována, plavána, či sluněna, použije zoufalý titulkář slovo „focení“.

Pokud se objekt na snímku tváří jako umírající kachna, je text popisku doplněn ještě příslovečným určením způsobu „opravdu“. Snímek s popiskem „Modelka si focení opravdu užívala“ je takřka stoprocentně tím nejhrůznějším obrázkem, který je k dispozici. Celebrita tváří otráveně jak malajský šíp. Má na sobě něco, v čem chodí ráno s odpadky k popelnici a nachází se poloze, ve které by se nejraději neviděla.

Chaotický a poměrně jedovatý je způsob naznačování věku celebrit. Vypozoroval jsem tři poměrně často užívaná klišé. Celebrita, která se nachází vpůli cesty mezi debutantkou a hrobem, je bohyně. Pokud celebritu vyfotili, ještě než si stihla na přední stranu hlavy namalovat obličej a tudíž vypadá jako poněkud opotřebená památka po pradědečkovi – malajském lovci lebek, titulek hlásá „vypadá úžasně“. Když ji uctivě zdraví hrobník, potom „ve svých letech vypadá opravdu úžasně“. Pokud je dotyčná celebrita delší dobu po smrti, ale všichni se jí to bojí říci, stává se „legendou“.

V označování prostorových dispozic celebrit také panuje značný zmatek, ale vědeckým bádáním jsem určil jisté uzance, kterých se titulkáři přidržují. Je-li celebrita hojně vyplněna silikonem – pyšní se bujnými vnadami, pokud je přírodní – má úžasné křivky, jestliže je po tatínkovi – pak je krásná. Pokud má dotyčná celebrita tu smůlu, že po otci zdědila i obličej a boky, nelze najít mezi titulkáři žádný spojovací prvek.

Snad jenom to, že z titulku čiší syrové zoufalství. Dámám s velkým pozadím obvykle titulkář přiřadí pojem „zeštíhlující róba“ v případě, že dotyčná má v zeštíhlující róbě zadek jak pivovarská kobyla. Případně napíše „těžko uvěřit, že celebrita je dvojnásobnou maminkou“. Jak to ten potměšilý titulkářský skřet vlastně myslel, je pro maminky obdařené dvěma a více dítky zajímavým námětem na přemýšlení při noční nespavosti.

Pojmy jako svůdná labuť, krásná labuť, pěnice, bychom se přesunuli do oblasti čirých ptákovin, které nemají žádná pravidla, a proto bych zde naučný exkurs do krajiny bulváru ukončil.

Laskavý čtenář i čtenářka si zajisté všimli, že jsem se ve své vědecké práci orientoval na celebrity ženského pohlaví. Ano. Přiznávám se, že schválně. Články popisující popředí, pozadí, či zvyky celebritů (jak se vlastně správně řekne sameček od celebrity?) mě tak nějak z principu neinteresují. Koneckonců ani ve své společenské třídě jsem mezi dámami nezaslechl nikdy poznámku „Teda, ten má pěknej zadek“, ale spíše poznámku „Hele, jemu narostl lavor!“, případně „Jé, ten nějak zestárl!“

Konstruktivní kritiky se nesly ve smyslu hodnocení obleků, očí, účesů. Což jsou pro mé primitivní pozorovací schopnosti detaily tak marginální, že i kdybych překousl svoji nechuť, nepřineslo by čtenářstvu moje bádání v oblasti celebritů žádný užitek.

Tímto bych se rozloučil, popřál pěkný den a vyjádřil osobní přesvědčení, že moje přednáška přispěla ke zlepšení orientace čtenářstva v měnícím se světě bulváru.

 

 

 

Aktualizováno: 16.9.2011 — 08:03

95 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Ptakopysku, Ptakopysku, kudy chodíš, tudy léčíš. (sun) 😀 Dnes jsi naordinován dokonale včas. Díky moc. (inlove)

  2. Dobehla som len na skok-a váľam sa od smiechu a musím nutne na toaletu.Alternatívna inteligencia,sameček celebrity….
    Nemožem čítať -pracujem.Ešte blahoželám oslavenkyniam a spomínam na Li-bolo mi cťou,že som aspoň trošku poznala túto výnimočnú ženu.Zajtra doma zapálim sviečku,počítam si o ich psoch-ozaj ako si žijú?Má ich nový majiteľ rád?

  3. ….“Neboť zpráva jasně svědčila o tom, že Žežulička pouhý den před dostihem v Ascotu neměla připravený vhodný klobouk. Což v té době bylo šokézní a byl to naprostý skandál!“

    To je úžasně trefné, stejně jako vše ostatní. 😀

    A s velkým zpožděním „Ať žijí všechny Lidušky“ (party)

  4. Ale vzdyt ja jsem malem zapomnela poprat nasim oslavenkynim. Takze hodne radosti, zdravi a uspechu. (sun) (rose1) (^)

    A Li….. (rose2)

    1. Milá Xerxová, milá Pudlíková a milá Karakal – prostě holky (inlove) , oslavte to co nejlíp (d) (h) (rose1) (rose1) !

      Li, vzpomínám.

    2. Ty jó, já taky jsem nezábudka. Pardon.

      Děvčata, dodatečně všechno nejlepší. (h) (rose1)

      A taky vzpomínám na Li. (rose2)

  5. Díky Mistře ! Dnes jsem se pobavila.
    Sameček od celebrity by mohl být cererit ,ten Blééé už jen přihnojí . (rofl)

    Dočítám, jsem poněkud v presu. (wave)

        1. Ygo !! Tak tohle sedí ! (rofl) (clap)
          Mám plastickou představu, jak mu to nejde a ze zadele má řešeto. To by těm z Bléééé patřilo. (rofl)

  6. Dobré téma dobře napsané, díky za úsměvné čtení.

    Že stokrát ohrané otřepané opakované třesky plesky o rádoby celebritách bulvár chrlí se stále větší intenzitou a se stále se zmenšující aspoń nějakou informačně potřebnou myšlenkou, to už se stalo smutným standardem. Nemá smysl rozebírat, kolik čtenářů stále věří, že ti zlí novináři pronásledují nebohé „hvězdy“, které jsou tolik zoufalé z nedostatku soukromí…a patrně v přechodném pominutí smyslů ze zoufalství asi omylem pilně pracují na tom, aby pisálci měli včas info o každé drobnosti, která se v životě „hvězd“ stane. A tak máme v přímém přenosu každé „tajné“ setkání milnců, každou cestu „hvězdy“ na nákup pěti rohlíků….öooo, jak interesantní.

    Tohle vezmi čert. Co mně ale pořád dovede rozzuřit a znechutit je naprostá bezostyšnost lidí z bulváru v případě tragédií a smutných událostí.Pachtění se za fotkami plačící vdovy, patlání se v bolesti rodičů, kteří přišli o dítě, rádoby dramatické líčení havárie, nechutně detailní popisy vražd….FUJ! Jenže…ti , kteří to píší a fotí jen naplňují podivnou touhu lidí právě tohle číst….a z toho mně mrazí.Proč tolik lidí chce číst o neštěstí druhých a čím děsnější podrobnosti, tím čtou raději??

    Vím, že o tomto už se diskutovalo mockrát a není nic, co by mohlo nechutnost „echt bulváru“ změnit, ale jsem si tu chtěla trošku ulevit, no.

    1. a pak je taky na pováženou, jak už i tzv. seriozní tisk začíná psát o tomtéž (o úrovni psaného nemluvě)

      1. Zano, souhlasím. Když „načuchnula“ bulvárem mf dnes, tak budiž, ale i Hospodářské noviny jsou učinlivě bulvární.

  7. HELP! HELP! HELP!
    Drahí priatelia zvieratníci.
    Som v šlamastike. Rozvádzam sa s manželom a mám prácu v Rakúsku. Dvojtýždňovky – teda 14 dní v práci + 2 dni cesta a 14 -2 dni doma. A za tie dni v Rakúsku sa mi nemá kto postarať o moje mačičky.
    Hľadám útulok, alebo hotel, kam by som mohla moje zvieratká
    umiestniť, na Slovensku.
    V najhoršom prípade hľadám nových majiteľov pre moje mačičky. Prežili sme spolu roky, dobré aj zlé a ja nechcem použiť poslednú možnosť a dať ich utratiť.
    Pretože moj zatiaľ manžel ich chce vyhodiť na ulicu.

    1. Yetti (inlove) , je mi to moc líto, ale pomoc ani radu nevím.
      O kolik jde kočiček a jak jsou staré? To je určitě potřeba vědět.

    2. do paroma, zožralo mi to písanie!!!! yetti, ak by bola krízia, dva mačičky možno u nás postrážiť – nie je problém. iba bývame v Pardubiciach. napísaj mi na ladynina@centrum.cz niečo povymýšlame.

    3. k nešlechetnému chování pana manžela se nebudu vyjadřovat – vydírání je nechut. ale každému se vechno dobré i nedobré vrátí. na utrácení je vždycky dost času. nenech se natlačit do kouta, už jsme tu řešili a vyřešili horší starosti!

  8. Doplním ptakopyskovu studii o jedno doporučení – máš-li chmůry na duši, přečti si „úchylnou poradnu“ v Blesku. Dotazy čtenářů typu „Lze zvětšit penis posilovně“, zajisté rozjasní tvůj den… 😀

    1. (rofl) Tak ja se teda priznam – nektere ty blbiny obcas ctu. V praci u obeda neco Bleee opravdu rozjasni dusi.

      A jinak, Mr. Owcrope: Bravooooo.

  9. článek bezvadný (y) bulvár čtu pouze pokud mám příležitost, v životě bych si nic takového nekoupila ale zvědavá su – co si budem nalhávat

    Matyldo – taky se přidávám k jehněčím s rýží, Frogi je alergický a kudrny je baští s ním, vet má pravdu – napřed upravit stravu, ještě bycho omezila i mlsky, s Frogim jsme taky zkoušeli a dobré, hlídám co baští „jedovatého“ a držíme se ve zdravé formě

    všem oslavencům (rose1) (sun) (d)

    za chvilku odjíždím na naš fungl nový cvičák tak jsem zvědavá kolik lidí přijde – snad nebudem v přesile – 4 výcvikáři (rofl)

  10. Jako obvykle, pamprésor svou přednáškou oslnil až ke klávesnici, polité kafem, protože když se člověk směje příliš, má to nedozierne dõsledky.

    Dovoluji si poznamenat jen maličkost, bleskovým průzkumem dostupných novinových pramenů z daného roku jsem si potvrdila domněnku, že lady Semolina byla spatřena nikoli snad v „prodejně klobouků“ (konfekce, shocking, má drahá), nýbrž v modistickém salonu Claire na Harley Street.

  11. Pokud chcete bez rizika duševní úhony konzumovat JAKÁKOLI média (včetně R a TV), nesmíte je nikdy brát ani trochu vážně. (bug)

  12. Děkuji za přáníčka. Sama už od včera vzpomínám na Li (rose1)
    A přeji spoluoslavenkyním (^) . Kupodivu jsem dnešní článeček četla už dnes, to se mi teď často nestává, tak jsem si i přáníčka přečetla včas. Moc potěšila (inlove) .
    Bulvár nečtu a v poslední době nečtu skoro nic, protože to absolutně nestíhám (ale článeček se mi moc líbil). A když mám chvilku klidu, tak okamžitě usnu. Ale jinak jsme všichni v pořádku a spokojení, jen toho spánku se mi nějak nedostává. Když mi maminka včera dávala k svátku knížku, tak se omlouvala, že to rozhodně nemyslí jako provokaci (rofl)
    To mi připomíná včerejší?předvčerejší téma. Horory nečtu a nekoukám na ně, protože se pak bojím. I když některé knihy tohoto typu mi kupodivu nevadí. Zato fantasy moc ráda, většinu jmenovaných autorů znám a oblibuji. V pubertě byste mě bez knihy zastihli jen na hřbetě koně. Jinak pouze s knihou, pokud možno otevřenou a to i za chůze.

  13. ptakopysk zase ptakopyskuje (rofl) – mimochodem povedlo se mi původně napsat patkopysk – to je taky hezký slovo (chuckle)

    Dík za přání (wave) Pokud mi chcete dát hezký dárek – zahlasujte si na Hadech o téma kalendáře na příští rok. Výběr je snad značný, všechna témata zatím nějaký ten hlas získala… Doufám, že večer tam těch hlasů najdu podstatně víc (wait)

  14. Milý Ptakopysku,
    skvělý článek (y) !Nikdy jsem nečetla noviny – v mém mládí to bylo samý boj o zrno,nebo jak který podnik plní pětiletku a světlé zítřky (whew) – bulvár je sice změna,ale informace o tom,že celebrita lakuje své fence drápky narůžovo,nebo kdo s kým kde byl na mejdanu je mi k ničemu,takže ho nečtu taky.
    P.S.:
    Xerxové,Pudlíkové a Ludmilám přeju pevné zdraví a všechno nej! (rose1) (d) (inlove)

    1. My jsme občas noviny do ruky brali – když jsme si chtěli zlepšit náladu!
      To od té doby, kdy nám někdo vysvětlil, že na titulky jest třeba pohlížeti jako na motto právě probíhajícího sexuálního festivalu (rofl) Fakt to fungovalo a my se řezali smíchy… dneska abychom se k tomu pomalu vrátili…

    2. Ještě tam chybí ti zavilí imperialisté, kteří chtějí svrhnout bomby na mírový socialistický tábor. Chybí mi tu otřásající se smajlík. Brrrrrrrrrrrr
      Uffffffffffffff, při všem, co se dnes děje, jsem ráda, že tamta doba je pryč.

  15. Milý Mr. Owcrope díky za přednášku, teď už mám tu odvahu pustit se do čtení bulváru. Ovšem „alternativně inteligentní“ nemá chybu, ale je tu spousta dalších perel, které potěší. (chuckle)

  16. Milý Ptakopysku,
    ty jsi mne navnadil. Hned jsem si našla Plesk a tam ti je titulků, jeden lepší než druhý. Např. „Krajnová: foťte si mé bradavky“ – no to musí zaujmout každého muže. Ovšem, tady je vyšší páka „Lady Gaga: Mám ji pěknou“ . A další vhodný titulek: „Kate Bosworth: Meruňka k nakousnutí“ – sice nevím, kdo je ta dívka ani jakou meruňku nabízí ke svačině, ale člověk si představuje věci …

    Ach jo, kde je starý dobrý „Nový život“ – noviny z břeclavského okresu, kde nás oslovovaly věty typu „Ani zrno na zmar!“ „Boj o pšenici!“ a „JZD Mír – rekordman v dojivosti krav“?!

    1. Drahá YGO, prosím snažně, aby se nezaměňoval seriózní a vysoce hodnotný, bohužel dnes již zaniklý internetový magazín Plesk s pochybným bulvárem podobného jména, který bohužel přežil až do dnešních dnů. Jako dávný příznivec Plesku zde musím proti takové mystifikaci spoluobčanů vznést protest. (Mj. i proto, že reportéři Plesku byli jedni z mála, kteří sledovali to nejlepší, co se v daném období odehrávalo na pražské kulturní scéně. ) (chuckle)
      http://iplesk.wz.cz/

      1. Omlouvám se serioznímu a bohužel zaniklému magazínu Plesku – ale to víte, obyčejná venkovanka ani netušila, že kdysi kdesi (císař vysoko, Praha daleko, či jak to je) cosi takového bylo.

        Abych teda nepropagovala jistý deník, tak mu musím jméno pozměnit, aby byl každý na pochybách … takže píšu deník Bléééééé

          1. Ad, bohužel, deník Bléééé. Bohužel protože deník. Ono by toto periodikum stačilo jednou za půl roku a i tak by toho bylo moc.
            PS. Tahle tiskovina není vhodná ani na ruční práce. Na sokolském táboře jsme vyráběli rozvlákněním novinového papíru papír ruční. A pokud na rozvláknění přinesli Blééé , tak zásluhou téměř souvislého pokrytí vícepalcovými titulky tan papír z toho byl tmavě šedý.

    2. A přitom jsem kdysi někde četl, že Lady Gaga byl kdysi Mr. Gag a po jistou dobu měl jak ženská prsa, tak camprdlíka. Nevíte někdo, co je na tom pravdy?

  17. Milý Ptakopysku, jelikož jsem onehdy doma pronášela na adresu celebrit podobné názory, těší mě, že nejsem jediná, kdo to tak vidí 🙂

  18. Vážený Ptakopysku, alias Mr.Owcrope, následníku pana Žáka (a duchovní synovče pana Jirotky), vřelé díky za projasnění dne. Není-li termín „alternativně inteligentní“ chráněn copyrightem, prosím, smím ho používat? Je to jedna z největších perel z poslední doby.

  19. Všechno nejlepší Xerxové a Pudlíkové k narozeninám (držím Jimíkovi (y) ) a Karakal k svátku ! (rose1)
    Číst budu v neděli večer, dobalíme a vyrážíme na strakáčí sraz. (toivo)

  20. Omlouvám se Ptakopyskovi za OT, ale potřebuju poradit. Včera jsme byla s psicemi u veta na očkování proti psincovému kašli a radila jsem se s ním ohledně toho, že se Světluška začala drbat. Má trochu zarudlé bříško a parazity očividně žádné, tak mi vet doporučil změnit značku krmení, krmím Proplanakami pro štěňata, kterými ji krmili už chovatelé. Máte tip, co by mohlo být lepší?

    1. Brooke se začala vyhazovat na čumáku a krku vyrážka, tak Terka zrušila žrádlo s hovězím masem a divočinou a zdá se nám, že to pomohlo (navíc ty boláčky začala umývat veterinárním mýdlem – Betadine).

    2. Nechci tě strašit, ale aby to nebyla alergie. Fr.bul mého bratra má alergii na skoro všechno myslitelné. Především má alergii na trávu a také sám na sebe, respektive na roztoče, kteří se živí jeho odumřelou kůží. Alergie se u něho projevuje právě zarudnutím břicha (jak se courá trávou) a drbáním. Vyšetření na alergii stála okolo 20 tis. Kč (pražská pobočka kliniky Jaggy), vakcíny dalších cca 10 tis. Kč. Bohužel mu nepomohly (měl šanci asi 60%), tak je na prednisonu, což nepomáhá léčení jiných problémů.
      Nevím, zda třeba úpravou stravy by šlo Světluščiny problémy zmírnit, ale vidím to na veterinární vyšetření.

      1. Náš vet je starý praktik, většinou se snaží nejdřív udělat úpravu stravy, režimu a pokud to nepomůže, tak potom začne navrhovat drahá vyšetření. Ono to totiž dost často pomůže. Proto s ezatím snžím vymslet lepší značku krmiva, protože Proplanky mají na prvním místě ve složení kuřata, pak je kukuřice, pšenice a rýže. Což mi teda nepřijde úplně nejlepší. Nicméně byla na to zvyklá a žrala to doteď, drbat s ezačala asi poslední týden.

        1. V pořádku, je samozřejmě rozumné to zkusit nejdříve úpravou stravy a vyloučit všechny další možnosti – je to mnohem šetrnější pro psici a nakonec i levnější. Já jen, abys věděla, že i možná alergie je ve hře a počítala i s touto možností, potom to bohužel není levná legrace. Já donedávna nevěděla, že i pes může mít alergii na trávu a vůbec téměř na vše. Ono dávat psovi prednison je opravdu až ta poslední možnost, když nic jiného nezabere. A to se s frbulem opravdu hodně snažili.

        2. Matyldo, tady nefunguje lepší značka, ale značka, která jí bude vyhovovat. Např. Daník nemohl Royal Canin, (drbal se) přestože pro mnoho psů je to nejlepší volba. Eukanubu naši psi nevezmou do huby – prý je nejedlá 😛 přitom Borůvce jde k duhu. Berry vyrostla na proplankách a bez problémů. U Kazana už vím, že kuře by neměl, momentálně má ty lososí proplanky a vyhovujou mu. Nejlepší je koupit trochu z krmení, které ti přijde dobré a koukat, co to udělá. Ona je ta snášenslivost různého jídla tak variabilní, že prostě musíš jít metodou pokus – omyl, samozřejmě na určité základní úrovni nabízeného 😛

        3. My krmíme Proplankou Lamb and rice, není v tom tolik jiných obilovin. A neproběhla ti kopřivami? Don míval bolavý nos z tůjí (zerav západní).

          1. Ale ona nedrbe jen to břicho, i když to hlavně. Teda na zahradě je jeden trs kopřiv, ale doufám, že není tak blbá, aby zrovna do nich lezla.
            Dneska je teda protivná jak noc. Včera v osm večer jsme byli u veta na očkování a psindě s enesmí šáhnout na ramínko, hned ječí, hysterka jedna. Borůvka se to očkování rozhodla prospat , ale jako malá dělala úplně stejné scény, chjo. Rozhodla jsem se totiž, že chci očkování proti psincovému kašli, Borůvce jsem jednou léčila zánět horních cest dýchacích spojený s šílenou rýmou a jen ta atb stála víc než očkování pro dva psy. I kdyby to jen zmírnilo průběh, bude to lepší, než utírat psovi sopel.

            1. Jehněčí s rýží se alergikům zhusta doporučuje (pokud nejsou alergičtí na jehněčí, nebo rýži). Taky krmím touhle kombinací. Ne že by Bára měla nějakou alergii, ale chutná jí to.
              Zkus nejdřív malý pytlík a uvidíš…

              1. Když už jsme u toho žrádla…Otíček je sice alergickej, ale jen na seno, jak jsme zjistili – nesmí se v tom vyválet, pak mu na zádech naskáčou téměř pralinky. No, ve městě to není tak neřešitelný.
                Nicméně zásadně NEŽERE granule – už jsme vyzkoušeli kde co… a ten pitomec radši tři dny neveme do huby (dýl jsem to nevydržela) a vyčítavě poulí očka… jelikož je stále ve vývinu a dost se naběhá, nechci ho nechat hladovět, ale pořád vyvařovat se mi taky nechce… Není nějaká finta (zalití vývarem jsem už taky zkoušela) nebo něco obvzlášť dobrýho, po čem skočí každej pes?!

                1. Borůvka jako malá taky pohlížela na granule jako na útok na zdraví… tak na granule dostávala třeba trochu masa z psí konzervy, kupovala jsem jakousi kvalitnější konzervičku, stačila lžička, kterou se ty granule oblemtaly. Taky cottage cheese je podle ní jedlá příchuť. Dneska příchutě nepotřebujeme, protože kdo si to včas nesežete, nebude žrát vůbec- buď mu to sežere druhý pes nebo kočka. A kočka považuje psí granule za prudce jedlé. Taky prý někdo pocintá granule šťávou z rybiček, ale to bys pak asi nejedla nic jiného než rybí konzervy.

                  1. Nepotřebuju rybí konzervy – chovám k těmto účelům, zvlášť pro Otíčka zakoupený, losůskový olej 😉 Ale je to prd platný, fakt už jsem vyzkoušela kdeco. Jen tu konkurenci nemá – a mít nebude… stačí mi jeden paličák. Tak já zas dneska nakoupím maso… (devil)

                  2. Jo je, my začaly na Eukanubě, pak se příšera rozhodla že ne-e, tak sme přešly na Platinum, a to se může užrat. Má to asi 70% kuřecího masa, voní to (teda psům 🙂 ) a má to v sobě za 10 vteřin. Kolikpak stojí očkování proti psincáku?

    3. Ja jsem byla davno nasim veterinarem, ze hodne psu si vypestuje alergii na kukurici, ktera je prisadou rady granuli. Grizzly mela dost silne alergicke reakce, drbala se jak blazen. Presli jsme na granule s ryzovou moukou a jehnecim masem, i masove konzervy jsme kupovali jehneci a nastal klid. Jo, a jeste jsem ji denne davala to, cemu se rika tady omega fats – v podstate rybi tuk. Dobre pry pro kuzi a srst.

      1. Smarja, ja jsem NEBYLA „davno nasim veterinarem“; chtela jsem rict, ze jsem byla poucena veterinarem. Uplne jsem jeste nezblbla, jen krapet.

  21. Omlouvám se za O.T.

    Zvířetníčci, mrkněte na Hady nebo se tam proklikněte přes Nastěnku. Chystá se Pražení, na kterém se budou mj. předávat zaplacené kalendáře a deštníky. (nod)

    1. Já se s dovolením přilípnu.
      Jajka, Tera.san, Akden, Veram a Asteris mají u mne malý kalendáře. Od Štětinky všichni dostali kontakty, to je takový problém se ozvat?

  22. Celebrit! Sameček od celebrity! (rolf) Tedy s dovolením, budu používat.
    A všechno nej slavícím. (rose1)

  23. Uáááá! Mistr O. zase jednou zavítal na Zvířetník a smetl mě hned zrána pod stůl. (y) (rofl) (whew)

    Dovolím si vyzdvihnout jednu z mnoha perel:
    Pokud je dotyčná celebrita delší dobu po smrti, ale všichni se jí to bojí říci, stává se „legendou“. Uááá!

    Ptakopysku (inlove) , skvělé. Snažně prosím, piště častěji.

  24. Milá Xerxová (inlove) i Pudlíková (inlove) , všechno nejlepší a ať vám svět ukazuje vlídnou tvář a pejsci nechoří. (h) (f) (^) (d)
    Pudlíková, stále držím palce Jimmíkovi, aby to dobře dopadlo! (y) (h)

      1. Tak já taky přenesu svou gratulaci sem:

        Páni, to je dnes úrodička! Xerxová, Pudlíková a Karakal a možná ještě někdo.(h) To abych napekla hned několik dortů, aby vyšlo na každého oslavence (i na gratulanty (wasntme) )!
        (^) (^) (^) (^) (^) (^) (^) (^) (^) (y) :* (sun) (f) (h)

      2. I já se přidávám se svou troškou do mlýna (wave)
        Všechno nejlepší všem oslavenkyním (rose1) (rose1) (sun)

        1. Dnes je přímo kumulovaná oslava 🙂 Xerxová, Pudlíková a Karakal všechno nejlepší a (h) (sun) (^) (d) (rose1)

      3. Všechno nejlepší k narozeninám, Xerxová i Pudlíková a krásné jmeniny, Karakal.
        A vůbec všem Ludmilám.

    1. Milé dámy – všechno nejlepší k narozeninám, hodně zdraví, štěstí a spokojenosti (f) (f) (f) .

      Stále držím palce Jimmíkovi (y)

      A protože je dneska Ludmily, posílám tichou vzpomínku za Duhový most pro naši Li (h)

  25. Juj, tak článek Ptakopyska si musím nechat jako extra zákusek po obědě, moc se těším (clap) .

    Milá Xerxová, všechno nejlepší k narozkám! (inlove)

  26. Moc se omlouvám za pozdní uveřejnění článku, ale nějak jsem včera při nastavování dne vydání přeskočila den (blush) Naštěstí jsem to zjistila dřív, než zítra, takže se můžete potěšit s Ptakopyskem jen o pár hodin později, než je obvyklé (inlove)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN