PSI: Život se smečkou

Zprávy z bedny a posléze z ohrádky jsme podávali. Ovšem osud chtěl, že o štěňata je letos menší zájem a tak jsme se ne zcela dobrovolně stali účastníky nové studie nazvané: Život se smečkou rostoucích štěňat. Předmět výzkumu je rozsáhlý, výzkumník, bohužel, poměrně osamocený a vydaný napospas smečce. Mohu tedy poreferovat o různých aspektech výzkumu (než skončím sežrána, pošlapána a vylízána z povrchu zemského).

Úklid se smečkou

Možnosti výzkumu jsou rozsáhlé, dá se říci, že se smečkou štěňat je stále co uklízet. Proto je předmětem ne kdy, nebo co, ale jak. Základ je, že v okamžiku, kdy začne člověk uklízet se něco děje. Štěňata okamžitě zpozorní – bude zábava! Je, ovšem jak pro koho.

Pravidelně čistím jejich „záchodovou část“ prostoru. Jak rostou, používají ji čím dál méně, začínají dělat potřebu venku. Jenže v noci to nejde a občas se ještě stane „nehoda“ takže udržuji podestýlku ze starých novin. Mimochodem, udělali jsme žebříček supermarketů podle kvality reklamních tiskovin. Vede Kaufland a Globus, alespoň z hlediska použitelnosti jako podestýlky. Penny a Lidl jsou dobré, ale mají málo listů. Makro, Tesco a Terno jsou lepené a špatně se oddělují. Ale to bezprostředně s tématem našeho výzkumu nesouvisí.

Úklid probíhá takto. Pokleknu (nikoliv zbožně, ale protože tak nejlépe dosáhnu na podlahu) a okamžitě se na mě vrhne několik štěňat. Nejprve je podrbu, pomuchlám a pak se pokusím uklízet. Odhodím štěně. Seberu první kousek papíru. Štěně se pokusí na něj vrhnout a vyrvat mi ho. Odhodím štěně. Nacpu papír do igelitového pytle. Štěně se pokusí mi vyrvat pytel. Odhodím štěně. Sbírám další papír. Štěně se pokusí mi roztrhat pytel. Odhodím štěně. Nacpu další papír do pytle.

Štěně se pokusí mi vyrvat vlasy. Vyprostím se. Odhodím štěně. Seberu další papír. Štěně se pokouší zakousnout můj rukáv. Odhodím štěně. Nakonec v přestávkách mezi odhazováním štěňat posbírám špinavé a mokré papíry. Pokusím se vytírat. To je také dobrá zábava, protože lze lovit mop. Ale už mám vypracovanou techniku, takže vytírání celkem zvládám.

Další fáze ovšem je, rozprostřít na podlahu čisté papíry. Opět je to považováno za báječnou kratochvíli, vymyšlenou pro pobavení miminek. Nesouhlasím. Je to vymyšlené na pocuchání mých nervů. Takže: opět pokleknu. Vezmu noviny, roztáhnu a položím. Štěně se na ně nadšeně vrhne. Odhodím štěně. Položím první kus novin, sáhnu pro další. Štěně se pokusí mi ukrást již položené noviny.

Chytnu ho a opatrně (abych neroztrhala noviny) mu vyrvu noviny z tlamičky. Odhodím štěně. Položím první i druhé noviny. Přiběhne další banda, která smykem ujede po novinách a pečlivě položené shrne na malou hromádku. Zakleji a odhrnu štěňata. Srovnám noviny. Mezitím mi tak 2-3 štěňata skáčou na záda a snaží se mi ukousnout vlasy. Setřesu je. Odhodím štěně, jedno, druhé třetí…

Nakonec jsou noviny rozprostřeny, zajištěny prkny, zbytek podlahy vytřen (a vzápětí podupán štěňaty, která přiběhla zvenku.) Pokrok je, že je to nutné absolvovat již jen 2x denně.

Krmení dravé zvěře

Kombinujeme vařenou stravu a granule. Granule jsme nejdřív namáčeli, teď to již není nutné, pejsci se krmí suchými granulemi. Jen potřebují dostatek vody. Ovšem rerívři vodu milují a tak misku používají: k bublání – strčí čenich do vody a bublají. K lovení – vhodí do misky papír nebo jiný předmět a snaží se ho packou vylovit. Ke koupání – snaží se do misku vlézt předníma nebo zadníma nohama, občas si do ní zkusí sednout. Misku aportují – nejlépe z poloviny plnou vody – následky nemusím popisovat. A abych nezapomněla, někdy z misky i pijí.

Jídlo není problém. Konkurenční boj dělá své a štěňata vědí, že kdo zaváhá, nemá co jíst. Takže se nejprve vrhají na cokoliv, co ze stolu spadne a teprve pak uvažují o tom, zda šlo o předmět jedlý. Tak skončila ozdobná svíčka (zachráněná jen mírně okousaná), několik drobných kostí, určených původně pro dospělé psy a jedna gumová pojistka od papiňáku (už jsme ji nikdy nespatřili). Vše bez jakýchkoliv následků pro zažívání pejsků.

Občas si zpestřují jídelníček návštěvami kompostu (někdy i kus přinesou do kuchyně, asi se chtějí podělit), požíráním kořínků, nošením kamenů (zatím žádný nebezpečný nespolkli).

Venčení

Kromě fyzické pohody je nutné myslet na duševní rozvoj štěňátek. Proto jsme je začali vyvážet na procházky. Vyvést na vodítku je neproveditelné. Je problém vést jedno pitomé štěně, natož jich vést pět. To by nezvládl ani ředitel loutkového divadla. Takže je nacpeme do auta a odvezeme na klidné místo k řece. Klidné do doby našeho příjezdu. Pak už se o klidu nedá mluvit…

Nejprve to byla hrůza. Štěňata do auta nechtěla, v autě řvala. Na potřetí pochopili, že je to cesta za báječnou legrací. Řvou pořád – nedočkavostí. Tuhle jsme je přistihli, že dva stáli na zadních, předníma opřeni o kufr auta a s nadějí v oku na nás koukali.

Vyvezeme je a pustíme. Máma Ginny se rozhodla, že je vše naučí a to najednou. Proto lítá po polích a v křoví jak zběsilá a štěňata se pokoušejí ji dostihnout. Neúspěšně. Ginny nestačí ani dospělý pes. Zpočátku je vždy někam zavedla a zmizela. Z křoví se pak ozýval nářek opuštěného štěněte. Ovšem dobrý efekt byl, že štěňata se rychle naučila orientaci v terénu. Už dokážou najít cestu zpět sama. A nikde se neloudají, chápou, že smečka nečeká. (Samozřejmě, že nenápadně čekám a koukám, jestli se mrňous neztratil doopravdy, ale pssst! Neříkejte jim to!)

Objevili, že je i větší voda, než jen v misce. Chodíme kolem řeky. Ginny se před štěňaty předvádí. Skáče do vody z nejstrmějších břehů, vylézá na nejnepřístupnějších místech. Štěňata to nejprve zkoušela podle ní, tak jsme je občas lovili z nechtěné koupele. Ale později zjistili, že za mámou vždy nemohou. A ještě později, že existují místa, kde se do vody dá vlézt a že je to báječná zábava. Takže už všichni plavou. Výsledek je, že zpět vezeme 7 úplně mokrých a špinavých psů. A velmi spokojených psů.

Začínají se projevovat jednotlivé povahy. Tak aspoň o klucích něco napíšu, třeba by se nějaký někomu zalíbil.

Calvin

Je nejmohutnější z pejsků, velmi podobný Ginny. Vypadal nejprve jako opatrný moula, ale ukázalo se, že je skrytý talent. První se pustil plavat. První popadl a přinesl chlupatého půlkilového dummy. První našel a přinesl mrtvou myš. Prostě nenápadný, vyrovnaný pejsek. Spíše klidnější povahy, ale žádný pecivál. Doma je to veliký mazel. Mám ho za patami, dělá mi společníka v kuchyni (pravda, ne vždy zcela nezištně). Moc rád si lehne na nohy, na klín. Je velice kontaktní. Jen málokdy sedím mezi štěňaty a Calvin je někde mimo. Na procházce se drží blízko, ale už objevil kouzlo šmejdění v porostu. Ginny připomíná nejen vzhledem, ale i klidnější povahou. Bude velice oddaný společník.

Ciaran – Chip

Někdy mu říkáme také Cipísek. Byl drobnější, ale teď má docela pěknou kostru. Je to opravdu loupežnický synek, temperamentní, chytrý, průbojný. Je asi nejvíc podobný babičce Áje. Nové věci si musí nejprve prověřit, ale pak se do nich vrhá. Bylo to vidět na vztahu k vodě. Na prvních procházkách se vodě vyhýbal, zatímco ostatní se už brouzdali. Ale pak najednou zjistil, že je voda kamarád a v plavání předčí Calvina, pustí se kus od břehu. Na procházce je poměrně samostatný, ale už pochopil, že smečka fakt nečeká, takže se nechá docela dobře přivolat. Doma je mazel, pokud má zrovna čas. Ovšem kouzlo kontaktu s člověkem objevuje stále více. Je ovšem nejradši, když má člověka pouze pro sebe, nerad se dělí.

Cid

Je největší mazel, dá se říci, že je až vlezlý. Jakmile má šanci, cpe se k člověku pro pohlazení, a když to jde, tak i na klín. Přiřítí se jako velká voda, v očích výzvu: „tak jsem tady, všechny vás mám rád, vy mě taky, že jo?!“ Ale umí být i něžný. Až mě překvapil, že na malé děti neskákal a neokusoval je, ale nechal se hladit a jen je olizoval. Z nezkrotného temperamentu roste velmi vstřícný a přátelský pejsek, se kterým se bude dobře spolupracovat. Venku je temperamentní, živý. Do vody jde bez problémů, v terénu se orientuje, nebojí se. Drží se smečky, dá se zavolat. Je velmi hezký, má ušlechtilou hlavu, velmi pěknou kostru. Ale hlavně miluje všechny lidi a za dobré slovo udělá skoro vše.

Columban – Collin

Je druhý z našich krasavců. Má velice krásné oči, hodně podobné Ginny, zatímco tvar hlavy má spíš po bábě a tátovi. Je dobře rostlý, momentálně o něco méně robustní, než Cid. Je daleko méně nápadný (ostatně Cid je pojmenovaný po hrdinovi, Collin po světci, i když sv. Columban je Ir a patron motorkářů, takže to s tou svatostí…). Takže při mazlení člověka nepošlape, je jemnější. Dokáže se o člověka opřít a sledovat s oddaným výrazem… chvíli. Pak zas potřebuje jít něco vyvádět. Nevadí mu voda, terén, úzká lávka. Ale drží se blízko ostatních. V povaze má dobrou kombinaci temperamentu a závislosti na člověku, ideální pro jakýkoliv sport nebo práci. Ovšem i pro běžné soužití.

Jsou prima. Ale potřebovali by už mít své stálé doma. Pátý element je Derry – Cinderella. O té napíšu později, protože pokud se nenajde zájemce, který by s ní pracoval a předvedl na výstavách, tak ji nedám. Ovšem za předpokladu, že to přežiji ve zdraví (tělesném případně i duševním). To vůbec není jisté.

Pozn. red.: Všechny potřebné údaje o štěňatech, jejich rodičích a chovné stanici najdete zde

Aktualizováno: 7.4.2011 — 08:50

304 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Ješiš, holky, vy jste to tady ale rozjely! (whew) Škoda, že ty štěpné veršíky jsou v takových nudlích!
    Jinak vás chci vyvést z míry, žádné truhlíky nezabírají! Historie mé lodžie:
    1. čas bezkočičí – truhlíky visí řádně ze zábradlí ven a květena prosperuje
    2. čas kočičí – je zasíťováno a tedy truhlíky visí dovnitř lodžie a rázem se stávají oblíbeným kočičím odpočívadlem. Květiny chřadnou. I je zrobena kočičí polička a za pomoci štafliček jsou truhlíky zavěšeny ven, za síť. Zalévání se stává obtížným a na oždibování květin přistavuji pod balkón štafle. Nakonec končí truhlíky na domovním schodišti.

    Takže, milá Vágnerko, rada vysadit pražce byla skutečně myšlena upřímně a z té nejlepší vůle. Určitě to nebyla snaha pobavit se na Váš účet, ale děvčata prostě znají svá zvířata a vědí hodně o marných snahách zabránit jim v konání velmi nežádoucím.

    1. Vave, ne že bych zase chtěla rejpat (dokonce i verše si dnes odpustím!), ale – ono hodně záleží na tom, z jakého materiálu ty kytky máš. Když vybereš fakt dobrý matroš, tak ty kytky vůbec nechřadnou, není třeba je zalévat, a oždibovat taky ne, víš?

        1. Hezky :- )
          A když se vedle debatí o starých časech – co takhle nasázet ještě zbytky železné opony bo kousky berlínské zdi?

    2. Na chvíli jsem se sem vrátila……… strašně se chechtám. Samozřejmě ne Vágnerce, ta je z vás holky dost per plex. Doufám, že to nakonec vydýchá a pochopí, že to nebylo míněno nijek špatně. Ale básničky jsou jedna radost. Chcete tady slavné Zvířetnictvo zavraždit?????? Já tohle neumíííííííím.

      A Vave, do truhlíků bys ještě mohla zkusit plastové vidličky zapíchnuté rukojetí do země. Při dostatečné hustotě by to tvé kočičí trio mohlo odradit. Ono to totiž píchá do zadele. Fungovalo to na naši Micku i na holuby, jak jsem někde včera napsala. Ovšem do záhonu, to by Vágnerka musela koupit vidliček, jak pro regiment, takže to asi nepůjde.

  2. Ještě technická poznámka: Kdyby opravdu existovalo něco „kočkovzdorného“ a „kočkoodolného“, místní kočenkáři by určitě v časovém intervalu 19:04 – 22:45 poradili seriózně. Kdyby opravdu existovalo.

  3. Milá Louk, Jarko F., a Zdeno b.p.,
    trochu mě mrzí Váš přístup, pobavili jste se dobře?
    Mám doma mimo koucoura ještě 52 kilové psí hovado – jak říká pan Neff. Snad víte o kom je řeč, nebo snad ne?
    Moje zvířena může u mě dělat cokoli, spíme spolu v posteli (dokonce jsem si koupila z tohoto důvodu pořádně velkou), kocour mi chodí po stole a je mi to fuk, na mojí zahrádce si dělá co chce, vyhřívá se s psiskem kde chtějí. Psí hovado když zalehne, tak tam sto let tráva neroste. Sousedé jsou ale opačného názoru. I tak Vám děkuji , udělat z někoho blbce Vám jde dost dobře Vágnerka

    1. Milá Vágnerko!
      Škoda že bylo takto pochopeno – mám za to, že my jmenované se nejčastěji snažíme udělat blbce samy ze sebe.
      BTW: Psí hovada mám 3, o celkové váze 150 kg, a proto považuju za velký úspěch, když mi na zahradě vyroste kousek jakéhokoliv, byť malinkého, plevele…

    2. To je mi líto, že se Tě naše koniny dotkly. Já jsem měla dojem, že z toho našeho veršování je zřejmé, že kočičky a lavinu nezastavíš. Myslím, že naše bujaré veselí bylo ovlivněné právě touto skutečností. Rozhodně to nebylo ve zlém. Chjo, to mě mrzí. Já musela dělat u nových sousedů osvětu. Prostě našli na zahradním stole bobek. Přišel nový soused řádně doběla a okamžitě udělejte něco s těmi kočkmi. No, posílala jsem mu spoustu odkazů na život a zvyky zvířet v Polabí. Ve finále jsme označili jako pachatele kunu. Dost mi odlehlo. Ale proti hrabacímu koníčku koček asi není obrany. Snad jen natažené nitě nad rostlinami. Ale ….

      1. Já se přidám, u toho veršování jsem se totiž dost nachechtala, ale taky jsem si v duchu říkala, jak to vezme prvočinitel. Vágnerko, nikdo nemyslel nic zle – takový ty holky, co Ti odepisovaly, ani být neumějí, fakt! Všechno byl jen žert a kino a vůbec. (f)

        1. A vida ji, osobu.
          Se svým talentem se přidat k nám,
          přivedeme více lidí ku hrobu… (rofl)
          Uff, ty veršíky jsou docela náročný na hlavu…

          Jen se s nimi chtělo říct – velké díky!!! :* Pak už nic.

    3. Milé dámy souputnice, jen se nedělejte,
      raději si popelem hlavu posypejte!
      K čemu skrývat sklony zločinné
      a předstírat duše nevinné?

      Jedna krade párky, druhá loupí banky,
      třetí žere malé děti… vzory do čítanky!
      Dávno už se mělo hníti v base
      anebo se houpat v zakrouceném lase.

      ******************************

      Opravdu je tolik těžké odsednout si z vedení
      a vstřebat že humor je dnes velmi vzácné koření?
      Že si hrajem místo zapšklosti a brečení?
      Abychom se nepicly z kdejakého soužení?

      1. To to prší, to to šplíchá
        ach, jak trpí naše pýcha
        a jak trpí naše ega
        ve watech snad až na mega
        v decibelech – můj je pelech!
        Co sem lezeš, zvíře vlezlé?
        Mám snad z tebe získat ekzém?
        To je tu fakt dokolečka:
        Já jsem Béčko. Ony Áčka!

      2. Hujer se hlásí!

        Sypala bych popel, sypala!
        Kotelna plynová nedala 🙁
        Nějaký náhradní program by nebyl?
        Sypat si lógr, byla bych debil?

            1. Co jíme? Brambory s rumem, a omáčky prosíme přidat!
              Co kouříme? Opium, hašiš… To na nás není poznat?
              Co pijeme? Šaratici.
              A jsme z toho na palici!

          1. Kafe sypu, pískem pískám, stěží z těch činností získám,
            jenže možná odečty, co mi přindou od počty,
            myslím tím ty daňové –
            budou letos jalové…
            Takže vařím kafe z písku, hledat budu volnou lísku,
            a tou zlískám každou missku, kterou potkám u nás v Písku.
            Chňa.

        1. Sypalo děvče, sypalo, jenže z těch sypání sípalo.
          A to je trága, pravila máma, jak by se nejlépe provdalo?
          Snad ve dne sípe, po nocích chrápá, táta má nápad, parádní nápad.
          Seženem´ženicha pro růži z Jericha, seženem levou zadní,
          stačí když klučina bude i hlušina, pak padni komu padni.

          (tři rumy s kolou, víc ze mne dnes nevymlátíte. Potřebuju dohrát hry v lize, papák)

  4. Pevné a co nejpevnější nervy Evko! Mohu jen potvrdit tvá slova…letos je to se zájemci špatné, mám zadanou půlku vrhu, kupodivu, z toho dva kluky… Jak já se v tvých slovech spatřuji a shledávám podobné situace! Pouze s tím rozdílem, že nepřicházím o vlasy, ale postupně mi při zakleknutí okusují zadnici (pro zájmce o bezbolestou liposukci – bolí to jak čert a nefunguje…) případně mám krásné a velmi živé ozdoby nohavic a kotníků… Vše co se mihne v ohrádce se tam jisto jistě objevilo jen pro to, aby si to hrálo nebo aby to bylo sežráno… Na velikonoce bych měla s bandou na Vysočinu, poptám se ti mezi „slušnými zelenými“ a jestli máš nějaký inzerát, pošli mi odkaz, dám to na moje stránky! Držte se!

  5. Ahoj všichni, můžete mi, prosím, poradit ?
    Co máme zasadit na záhony “ proti“ kočkám. Všechno samozřejmě vyhrabávají a přesazují. Existuje vůbec něco ?

    Díky Vágnerka

    1. Poměrně odolné – i proti psům – jsou prý železniční pražce. Nebo betonové tvárnice.
      Není zač!

      1. Zapomnělas na sloupy vysokého napětí, betonové skruže a podobné ozdobné kvítí 🙂 .
        Jj, není zač!

      2. Takových možností je, třeba triangulační tyče, patníky a svodidla vyvedená v barvách. (sun)

        1. A ještě jsem si vzpomněla na elektrický ohradník. Velmi vhodné býlí.
          Taky není zač (blush)

          1. Nasázet je nejlepší
            jen železné a betonové kvítí.
            Nás ten pohled potěší,
            a kočky budou… namydlené!

            1. A kočky budou dál než v šípku.
              Když neužiješ řiťku,
              do té básně vznosné.
              ( Hale, do hlavy joo, ale nos – NE (punch) )

              1. Kytky se blýskají ocelí,
                když slunce na ně svítí.
                Panely vyhrabané jámy zacelí,
                a kočky budou… namydlené!

                1. Hle nedělní chvilku poezie,
                  lid psí i kočičí náhle ožije.
                  Jen tazatelka chudák spláče
                  a mohla by se chopit karabáče.
                  Než se tak stane, nutno podotknouti,
                  že (vzhledem k nechvalně známé pověsti obou dam)
                  obě ještě velmi slušně hubou kroutí 😛 .

                  Děvčata! To je tak těžké seriózně nabídnout protikočičího triku?
                  Je stará známá věc, že proti šelmám obstojí jen kvítí vražené do truhlíku.

                  Begónie, muškát i převislý bambus,
                  parády nadělají a nemusí být cambus.
                  Na betonovém sloupku, obehnaném sítí
                  a kočky budou… namydlené.

                  1. Zmínky o nechvalně známé pověsti
                    nechť předřečnice si laskavě vodpustí!
                    (Jako kdyby v tom nejela taky,
                    příkladů mohlo by se uvést mraky… )

                    Ještě jeden nápad se na jazyk dere:
                    Co vodní příkop kol kytek vyhloubiti?
                    Pravda, tazatelku to už asi… štve,
                    ale kočky budou opět… namydlené!

                    1. Ve srovnání s vámi dvěma, jak určitě každý jist,
                      musí působiti výspa jako nepopsaný list.
                      Darmo hrozit příklady, natož jejich mraky!
                      Znát publikum kousky mistrů, eh pominou se strachy.

                      Vodní příkop drásat? Pchá, takovou dřinu.
                      Byl by lepší nápad, bez pocení – inu:
                      Což takhle fototapetu na zeď vylepiti?
                      Kvítí jako živé a kočky budou… namydlené.

                    2. Jo, když výspa zavelí:
                      „Tapetové kvítí!“
                      Tak jsou kočky… namydlené,
                      tak jsou kočky… namydlené.

                  2. OOO dvě pilnuchy k pohledání (inlove)
                    Hmm tapety, k nevídání. A co v zimě?
                    Bude k mání cos rozumného k podívání?
                    Co se takhle řádně kouknout, kde ty číči rády leží.
                    A pak sázet kompromisně. Moje Mína ráda chrní pod levandulí
                    vedle trní. Mouryn zase lape slunko u azalky. Sedmispáč. Nikdy bych jím tato místa nesebrala. Buď si jistá (inlove)

                    1. Míně pořídíme nové
                      levandule betonové.
                      A azalku Ferram Steel,
                      aby Mouryn šťastný byl.
                      Zdena v zimě vrní
                      pod nerezovým trním.
                      Louk vyfotí kvítí
                      – abychom nebyly namydlené.

                    2. Jj, Louk zalehne a nafotí.
                      Dost se při tom zapotí.
                      Vzdor mrazivému dechu,
                      který funí od vody a sousedčinu vzdechu,
                      páč Louk není na drby 😛

                    3. Právem na nás vletí Dede s adminem,
                      nebudou se babrat s vtipkujícím triem.
                      Bez milosti vybanují huby nemáchané,
                      dost už bylo veršovánek, teď se něco stane!

                      Jarka zdatně betonuje, Zdena chystá škopky,
                      aby do nich zapadly zúčastněných botky.
                      Pracovití Zvířetníci naloží nás sborem
                      a vyvezou k přehradě kdesi za Vranovem.

                      Už nebudem potřebovat internet ni jídlo,
                      v chladné vodě navždy smyjem napěněné mýdlo.
                      Odfrkne si tazatelka i přítomné dámy,
                      výspa odhazuje rýmy i foťák svůj do dáli…

                    4. Technická:
                      Louk, oprav si rým.
                      Dle příspěvku níže vypadá to,
                      že bude zbanováno ne trio, leč kvarteto.
                      Vypořádej se s tím!

    2. Nóóó, vzhledem k tomu,že se vágnerka už neozvala, tak jí asi z vás kleplo. Netušila, že na Zvířetníku josu zvířata =))

        1. Samo, že se nepleteš (punch) jenže já už jsem kovaná a vím co od vás zde mohu čekat :@ ovšem zmíněná vágnerka asi neměla tucha (wave)

        1. Pravdu díš, děvo lepá (sun)
          Neb spravedlnost slepá
          není
          pak bývá tu často pozdvižení :*

          1. Ráno raníčko panna vstala,
            majzla si na hubu nedávala.
            Kdyby zůstala v posteli,
            kočky by nebyly… namydlené?

            1. To je fakt k nevíře
              jaký ty jsi Jarko zvíře.
              Ať dělaj co chtěj kočenky milený
              furtundrurt jsou …namydlený
              (cat) (cat) (cat) (cat)

              1. Já su v tom téměř nevinně!
                Někteří kamarádi mohli by –
                jen trochu chtít – mít na mě dobrý vliv,
                ale voni ne!

                Raději šla bych trhat luční kvítí,
                než s tou bandou, které nic není svaté
                se dělit o své srdce skoro zlaté.
                A kočky by nebyly namydlené.

                1. Že vrána k vráně sedá,
                  to je stará známá věc.
                  Rovný rovného si hledá,
                  to ví i každý pitomec (rofl) .

                2. Eslivá to nebude tím,že Ty tady
                  nemáš ty správné kamarády.
                  Pakliže jsou v tom oni vině
                  pak nejsou to kamaradi
                  ale……………………
                  a kočky jsou zas namydlený (inlove)

                  1. Teď hřebík majzlas na hlavičku,
                    milá Akden potkaní,
                    určitě dozvíme se za chviličku,
                    jak Jarka skvělý postřeh ocení…

                    1. Technická pro Louk: No jo, su už stará a pomalejší 🙁 Ale jen vo minutu!

  6. Držím palce nadále,aby se našli vhodní a hodní páníčci pro zbývající štěníky (y) (sun) – mmch.- chtěla bych být štěňátkem u vás (inlove) ….

  7. ;;) R O Z V E R N Í Č E K . ;;)

    .(*) Mami, tohle maso mi nechutná. Můžu ho dát tomu psovi?
    Ne, miláčku, tohle je náš pes. .(*)

    ~o) Mami, tohle maso mi nechutná. Můžu ho dát tomu psovi?
    Ne, miláčku, tohle je náš pes.
    inšuju všem přítomným klidný večer, hezké sny, ještě hezší víkend a pěkně se vyspinkejte. ~o)

    1. (headbang) Jsou věci mezi nebem,zemí a PC. (headbang)

      ~o) V inšuju všem přítomným klidný večer, hezké sny, ještě hezčí víkend a pěkně se vyspinkejte. ~o)

      1. JoVásku – aby tě tu někdo nekonzultoval …. teda ne inzultoval (chuckle)

        A tady je protiúder:
        „Pane Nováku, a má ten váš pitbul rád i děti?“
        „Paní Veselá, ten vám žere všecko!“

  8. K očkování domácích čičin (diskuse někde dole):
    dočetla jsem se i byla ujištěna drvetkou, že různé potvornosti jednak lítají vzduchem, jednak je nosíme domů my člověkové, zejména na botách. A kdo má psa, tak to je taky „dobrý“ přinašeč.
    Takže domácí kočenky není nutné očkovat pouze proti vzteklině, jinak jsou nutná stejná očkování jako u kočenek venkovních.

    1. Když já furt nevím. Vaví. Oni kočkolékaři taky potřebují vytřískat nakoupené vakcíny, kterým končí doba expirace. Což mi přiznala má vet.

      No mám na to víkend, budu číst a dumat o různých pro a proti. Uvidím… Původně jsem si myslela, že zanechám dvě kočky okočkované a třetí to projde. Teď si říkám, že možná vyhazuje peníze, ale to je tou krizí, pravda… Ach. Hm.

      1. No, já to očkování proti vzteklině :* vzdala už v r. 2007, protože jsem věděla o „nevýskytu“ této choroby. Ale to kombinované s mými outdoor plyšáky radši absolvuji. Nechci si nic vyčítat. Ale moji chovanci jsou skutečně půl života venku. (sun)

        1. My jsme nasi domaci kocicku ockovali snad jednou ( ne, dvakrat a to protoze cestovala do zahranici, tak musela) a dozila se svych pozehnanych 18tin. Ruzne nas vsichni strasili, co vsechno prineseme na botech atd. atp. Ona alea opravdu nechodila ani na chodbu ( nalezenec, uzila si venku sve.). Myslim ze u tech echt domacich to neni nutne, ale zase nechci delat chytrou.

          1. Už sem asi nikdo nepřijde, ale taky jsem řešila očkování. Nakonec chodíme, protože i když mám kočky čistě bytové, nikdy nevím, jestli nebudou muset jíž třeba jen dočasně do jiného bytu (zažila jsem svoji náhlou hospitalizaci) nebo naopak nepřijde k nám nějaká kočičí návštěva nebo žadatel o azyl. A očkování snášejí dobře (ťuk ťuk)

    2. mám kočičáky 2 a oba dva jsou pravidelně očkování.
      Jen proti vzteklině ne, protože jsou doma. Ven nechodí vůbec, syrové maso nejí.

      Jen mi naše vetka říkala, že stačí očkovat domácí kočičky 1 x za 2 roky. U 15-ti letého kocoura Honáska uvažuje, že by ho už neočkovala. Má špatné zkušenosti s očkováním gerontíků. Prý vyskytují problémy .

  9. Super popísaný život s demolačným komandom. 🙂 (h) A zase aktivovala moja túžba po psovi. A tak si opakujem: nemôžem mať veľkého psa, nemôžem mať veľkého psa,… ;(
    Radšej idem so Simbom oslavovať jeho prvé narodeniny 😀

    1. Vy z těch kočičích oslav nevyjdete, Editko! (inlove) Tak všechno nejlepší králi koček! :* (cat) 🙂

      1. To mi připomnělo, že Mína měla 3.4. už dvanácté. A já jí nekoupila ani kytku (tmi)

        1. Tytyty – to jsem zvědavá, jestli ti to Mína odpustí a na tvoje narozeniny ti kytku donese?! (chuckle)

    2. Editko – ad „Nemůžu mít velkého psa“ – to je blbost. Pokud se nejedná o psa typu středoasiat, doga či vlkodav, tak ostatní psi jsou střední a menší velikosti (a znám lidi, kterým jeden obrpes nestačí – chichichi – zdravím Brno). A jak ti tady každý potvrdí, ono to už vyjde nastejno, jestli máš jozefčíka nebo labradora (nooo – hmmm – akorát je tu rozdíl v množství žrádylka). Tady je spíš otázka jiná „Můžu mít doma psa? Mám pochopení pro psí život? Mají moji spolubydlící pochopení pro mou touhu po psovi? Dokážu se vzdát ranního, odpoledního a večerního lenošení? Jsou moje kočky ochotné a schopné přijmout šelmu jiného druhu?“ Ono se těch otázek nahrne dost, ale pokud si na většinu odpovíš ano, tak můžeš jít klidně i do fletů, notabene do tak vymazlíkovaných.

      A Simbovi přeju krásné narozeniny – hezky si je všichni užijte (nod) (happy)

      1. Začnem od konca. Vôbec nepochybujem, že Evini psíci sú vymazlení a vyopatrovaní, práve preto to vždy nabudí moju túžbu. ALE – sú to živí psi s oprávnenými nárokmi na pohyb a pochybujem, že by som bola schopná poskytnúť im to, čo si, aspoň podľa môjho názoru, zaslúžia. Vždy som odsudzovala ľudí, ktorí si obstarajú zviera, len preto, že sa im páči, tak to teraz sama neurobím. Ak neviem poskytnúť zvieraťu život, na aký má právo, tak nemám právo si ho obstarať. Psa sme kedysi mali, tak viem, čo to obnáša a moje mačky zatiaľ prijali všetkých príšelcov, v tom problém nevidím. Ide o mieru pohybu, ktorú musím spĺňať nie len teraz, ale aj o 10 rokov. A to by už mohol byť problém.
        Ale aj tak mi srdce piští 😀 hlavne Calvin (h) , ten teda je (h)
        A máte všetci pravdu, z osláv teraz nevychádzame. Za týždeň oslavuje ďalší kocúr. Teraz ten dvojnohý (rofl) (rofl)

    3. 😀 jo, jo to už si tu opakuju od rána – nemůžu mít dva psy, nemůžu mít dva psy,…a už vůbec ne velký |-( |-( Ale když oni jsou tak krásný (h)

  10. Sice nejsem Renata, ale recept mě také zaujal:
    Upeč si pečený tvaroh na 3 tvarohy asi 4 vrchovaté lžíce cukru, čtvrt kostky másla rozpustit, 4 žloutky trochu utřít s máslem a cukrem. Smíchat s tvarohem, podle konzistece trochu naředit mlékem (maličko). Přisypat asi 2 vrch. lžíce dětské krupičky nebo hrubé mouky, nakonec přimíchat sníh z 4 bílků. Péci ve vymazaném a vysypaném pekáči na cca 180 stupňů dozlatova (asi 35 minut). Peču v jenské míse, vysypávám kokosem nebo strouhankou.

      1. Skleněná mísa na pečení. Bývají zapékací, nebo jako pekáčky s víkem. Nebo jako srnčí hřbet, nebo bábovka. Jenské sklo je čiré, bezbarvé.

        1. Máš pravdu. Je zajímavý, že jenské sklo je zažitý pojem jen pro nás – dříve narozené. 8)

              1. Zrovna minulý týden jsem udělala v Bille kup. 3,2 l a za 100 peněz a nějaké body. Už se v ní peklo. Mám ráda i římský hrnec, ale každé má svoje přednosti. 😛

    1. Díky moc, já to fakt (nejspíš kvůli vlastní blbosti a nešikovnosti) v té původní diskusi nenašla. Teď už je to pasé – chtěla jsem to udělat synkovi, než zas po měsíci dorazí dom. Tak snad zítra, na snídani nebo svačinu.

      1. Teda až se haranti probudí – před chvílí oba vyrazili kamsi do světa. Nechápu, my v jejich věku se touto dobou vraceli.

  11. Zcela OT – kam se ztratil návod na pečený tvaroh? Google mi hlásí 2.4. v 17:27 ale v příslušné diskusi nic není? Renato, sim sim, smutně koukám – jestli jsi připojená, napiš to znova. Stojím tu nad 3 tvarohy, bohužel bez receptu. A žravý junior se již blíží k domovu.

  12. I já nakukuju na vaše stránky. Ale když čtu popis činností chovatelky smečky, tak mi trochu mrzne chechot u pusy (chuckle) Já vím, každý den si užíváš a každý den je fuška. Nádherní miláškové. (inlove) Přejuz správné smečky pro mládežníky. (sun)

  13. Evo,
    díky za hlášení – je skvělý tvoje štěněčí zápisky číst, i když je mi jasný, že čas na psaní hledáš opravdu těžko. Průběžně sleduju na vašich stránkách, co je novýho a moc bych vám přála, ale noví páníci klapli!

  14. Kačkaaa je domaaa! A chová se jako dřív: ukradla Chelsea květák, a teď si hlídá krůtí krk, co jí vařím na vývar. Díky za palečky!

    1. Co se mi na tom malem sluneti libi je, ze vypada jak malinkej sluni dedecek. Jak mu stojej ty ridke chlupy na hlave a zadech a takovy ustarany vyraz… (sun)

      1. No vony leckterá miminka vypadají ustaraně až ustařaně… 🙂 Ale prej roste. Prej je to poznat podle pevných lan, když okolo nich jde (vážit a měřit, čili oddělit slůně, to si nikdo netroufne).

        Už skoro začínám věřit, že tenhle sloník Punťa a jeho mamča Visheh to zvládnou (a nikdy neříkej nikdy!), jen mám trochu strach o Johti: strašně přenáší, mládě bude velké. Porod ji bude bolet a může ho ušlapat hned, achjo…

        V každém případě smekám před pány ošetřovateli. Jsou s nimi ve dne v noci už tolik týdnů – a vše, co zatím museli udělat, vymysleli dobře. Vím, že konzultují s jinými zoo, že jim spousta lidí nadává v mejlech a vzkazech, to je hned každej mistr světa (postavila bych ho vedle slonice a přikázala, ať ji celou omeje, by se hned uviděla odvaha) na odchov slůňat, zvláštní.

        Kéž by už ta Johti porodila, už to začíná být dlouhé…

          1. Špuntík měl při narození 87 kilo a tuhle se někde narodilo mládě a mělo 116. Fakt je to špuntík Puntík.
            Ahoj Beruško, a že na konci oslovení vypadáš spíš jak moucha, neměj z toho trauma, berušky tu prostě nenísú… (bug)

            1. No, takhle si berušku fakt nepředstavuju! 😉 Denně už obhlížím Sáru, jestli nepřinesla klíště (a esli vono tak ňák nevypadá?), přestože je oFRONTLINEovaná. 🙂 😉 (f)

  15. OT: Když je (bat) po vakcíně proti vzteklině, je normální že pořád spí? K obědové porci granulí si jen čuchla, ohrnula čenich a šla si zase lehnout:(

    1. Že spinká a cítí se unavená, to neva. Hlavně modroočku hlídej, jestli jí neotéká krk (to okamžitě k vet!), a pokud má bouličku v místě vpichu, rozmasíruj jí ji.
      Pejsky tak dobře neznám, ale po očkování většina zvířátek odpočívá. Až spí. Však se taky nesmějí namáhat. Běta mi dycky prospí půlden (taky už zákeřně uvažuju, že ji očkovat dál už nebudu…). Paleček (y) (bat)

      1. Jen ještě (už jsem to tu psala Karolí, když se tak bála o Ríšu) – ono to očkování přinese vlastně ve velmi mírné formě právě tu nemoc, proti které očkujeme. Zviřátka alergičtější na očkování nejsou ve své kůži až 14 dní. Zviřátka hodně alergická je potřeba zachraňovat ihned (právě třeba otok krku a znemožnění dýchání); i na vzteklinu jsou různé vakcíny a pejsek se očkovat musí, a tak jestli budete mít s modroočkou horší průběh, příště to vysvětli a vyžádej si něco jiného.

        1. Hmm, že nechám plyšáky očkovat a odčervuju já, to je jasné. Ale proč očkovat a odčervovat čičiny, které nechodí ven? Já vím, že Plivnice má hafa, který chodí ven. Tam je to OK. Ale některé chovatelky opravdu očkují kočičky, které se ven dívají jen oknem.

          1. Já Ti taky nevim, Zdeni. Právě mám termín na Bětulku… a strašně váhám, říkala jsem si, že si o víkendu počtu na Modrém kocouři a jiných informovaných místech. Prostě nevím, co s tím očkovacím průkazem. Bětulka mi připadá právě tak spokojená, jak je.
            Je pravda, že naše vet při očkování poslechne srdce, prohmatá tělíčko, prohlédne oči a uši a tlamku, to mi nikdo jinej tak odborně neprohlídne. Ale furt trvá mimo jiné na vzteklině.
            No nevím. Poraď mi. 🙁

            1. A kde by se asi mohly ty tvoje kočičí princezny nakazit??? Já to v tvém případě považuju za zbytečnou a poměrně velkou zátěž organizmů. A to neberu v potaz, že spec. vsteklina se na území republiky už pěkně dlouho neobjevila. (Díky Bohu a očkování hlavně lišek )
              Lásková, ty neriskuješ, když tu vsteklinu vynecháš. Ostatní očkování bych zvážila a asi bych je na tvém místě podstoupila. Ale já jsem jen laik. 🙂

              1. CHJO, lepší už to nebude. Chytrá jsem jak rááádyjo, ale vzteklinu klíďo napíšu se S. 😛 (dance)

                1. Ale je nutný podotknout, že jsem zásadový pako. Tuhle chybu jsem udělala už mockrát (wasntme)

                2. Sem Tě pochopila i se „S“ a asi teda jsem se možná rozhodla, že na očkování pudu a pokusím se přelomit jinak nesmírně zodpovědnou paní doktorku k vakcině bez vztekliny. Vona se ale jen tak nedá!! 8-|
                  Sranda je, že Pusa není očkovaná vůbec. Ona byla tak furt nemocná a mezi nemocemi rodila, že ani nikdy nikdo nevymyslel, jak ji správně naočkovat.

                  Anebo už se na ta očkování vykašlu? Ale to průkazy ztratějí platnost! Ale zas kočkám bude líp, že jó.

                  Poraďte mi tu a já si to v pondělí přebéru, jo?

                  1. Tady dole už to nikdo nenajde…ale očkovat vzteklinu u domácích kočiček je přece naprosto zbytečné! My jsme u Sáry chtěli vzteklinu vynechat (radila jsem se tehdy se zvířecí kolegyní), jenže vet měl vakcínu už namíchanou v jedné ampuli i se vzteklinou! To je fakt těžké rozhodování. |-) (sweat) :O

                    1. Našla jsem Tě! A pořád si myslím, že se nenápadně na mých (i jiných) kočkách snaží vet zbavovat léků, kterým končí expirace, tedy dovolené datum podání.:D
                      Ale když je vona táák zvodpovědná, když Pusinka rodila, volala jsem jí i o půlnoci a předtím asi šestkrát.
                      No snad si to nějak vyříkáme. :S

      2. Tak co jsem byla v obchodě, vyluxovala misku s granulema, vypila mísu! vody a vítala mě více než nadšeně 😀 Krk hlídám a bouličku nehmatám:) Další hlášení o (bat) bude následovat až probudím literární střevo 😀

          1. Ach ty asociace 🙂 Dobře dneska mám čas, zplodím 2měsíční hlášení o pokrocích skřetíka 😀

        1. Tak to je šikulečka. Jen si potřebovala na chvíli vodfrknout. Zvládá to dobře a Ty taky, paničko. 😉

          1. A krček už nehlídej, jestli neotekla do hodiny dvou po očkování, tak už neoteče a zvládá to normálně.

            1. Pořád se tváří tak nějak chcíple, ale ještě si pamatuju moji reakci na očkování proti encefalitidě (puke) Hryzací kostičku spucla s nadšením, ukradla mi salám z rohlíku, takže je asi vše OK 😀

  16. Jé, to je krásné čtení. Můj favorit je Collin, občas se koukám na vaše stránky. Kdybych neměla Arinku, tak už jsem si pro něj jela. Ale dva psy, navíc jednu fenu a psa – to bych bohužel nezvládla. Tak Ti držím palce, nebo vlastně jim, aby našli báječné páníky. Musí to se smečkou být úžasné, ale strašně náročné, obdivuju Tě, jak to zvládáš. 🙂

  17. Jsou nádherní, k pomilování!!! (h) A noví páníčci mají obrovskou výhodu, že dostanou vymazlená socializovaná zvířata od zkušených chovatelů, na které se mohou v případě potřeby obrátit. To jsou plusové body k nezaplacení! I my si dodnes s naší paní chovatelkou píšeme a mě její stálý zájem těší. Jo, taky se nedávno rozrostli a tak na dálku sledujeme strakaté nadělení. Tady jsou k vidění Denisovi mladší sourozenci :
    http://www.strakac.wz.cz/vrh_g.html
    Zdá se, že i u strakáčů je o pejsky menší zájem než o fenky. A to měla Denisova mamina krásně vyrovnaný vrh – 4 pejsky a 4 fenečky. Zatímco její ségra, zřejmě též údernice, jen o den dřív povila 9 pejsků a jen jedinou fenečku (vrh F). 🙂

  18. Sharko, na kastrace venkovních koček JSOU PROSTŘEDKY PRO KAŽDÉHO, KDO NAPÍŠE, O JAKÉ KOČKY KDE SE JEDNÁ A KDO BUDE GARANTEM, ŽE KASTRACE BUDOU PROVEDENY.
    Takže šup šup na Hady, napsat řádné hlášení 🙂 a domluvit se se Zanou a kastrovat!
    Boxíková byla teď mimořádně úspěšná v podobné akci, ale nebudu nic víc prozrazovat, ona napíše sama. (nod)

    1. dík Vaví,já už žádala loni…tak to tam zase písnu….jo a tebe se mám zeptat,když obhospodařuješ zahradku okolo paneláčku-nechceš nějaké sazenice nebo si vykopat nějaký kytky ze zahrady,co jí Věra musí zrušit, má tam i keříky a stromečky-smuteční vrbu,broskev a nádhernej mnohobarevnej buxus..netřesky,zvonky, kytek spoustu….a taky zahradní nářadíčko….
      a není to jen pro tebe,kdo byste chtěli,dejte vědět….teda na mail: dandy.kral (žibřidus)seznam.cz do předmětu napsat: PRO VĚRU …a napsat,oč by byl zájem…a domluvit se, na odběru přímo ze zahrady…

      1. To je jedno, že jsi žádala už loni. Když je potřeba i letos kastrovat, tak je to v pořádku. Zatím není tolik žadatelů, aby se muselo uvažovat, kdo kdy co dostal. Každá vykastrovaná kočička znamená o mnoho méně budoucí bolesti, trápení a starostí.

        Jinak děkuju moc za nabídku, já už mám fakt plno. Jsem hrozně moc limitována nejen prostorem, ale taky tím, že je to tu hodně ve stínu, mimo těsně popoledních hodin, kdy na to pere slunce, skoro všude okolo jsou jehličnaté stromy (a hlavně jeden zlý lesní smrk, který mi letos v zimě sežral krásný pieris), taky to nesmí být moc atraktivní na voko a k řezu. A nářadíčko na tenhle svůj prostor mám. Ale určitě se tu zájemci s vhodnější zahrátkou najdou. 🙂

          1. se mi právě přímý link moc nechce dávat 🙁 – už tak řeším denně až 20 i více registrací spambotů :@

            i když, ono už to možná ještě horší asi těžko bude 😉 … je velká škoda, že tady se nedá link schovat pod slovo jako na NP ;(

            je to zde

            1. No – řeknu to tak – Odetku budu kastrovat v každém případě, ale za svoje, protože ona je už tak trošku moje a vypadá to, vypadá, že nakonec bude moje úplně. Ona je totiž naprosté a jedinečné zlatíčko a žádný raubíř jako Zikmund, šelma ryšavá. Každý večer se šmajchluje a chodí s náma na vycházku a nevadí ji už ani Brůča (a Brůče nevadí Odeta) a s Toyou vycházejí jako dvě sestry rodné, takže jestli se podaří, co máme v plánu, tak se časem stěhuje z ulice.

              Bohužel – Tedíka jsem už zase týden neviděla a mám už o něj opravdu strach – on je takový trdlík, nejraději vysedává u misky a čeká, až dostane svoji dávku. Už parkrát se stalo, že na tři-čtyři dny zmizel, ale teď je to dlouho – bojím se, bojím, aby nedopadl jako Čárlík. Ach jo, on by totiž šel s Odetkou, mají se moc rádi.

  19. co dokážou kočky: píše mi kámoška:
    ráno jsem měla premiéru poprvé jsem strrčila nohu naštěstí do gumové pantofle a tam, jak správně tušíš nachcáno!
    Já : šikovný košišky, včera mě Pitina pochcala schválně vymytej botník
    , že prej byl moc sterilní
    Irena: přijdu domů z města byla jsem pracovat kouknu do nových bot 2 dny vybalených a tam nachcáno
    Já: jen jsem ho dovytřela a chtěla tam narovnat boty,přidřepla a louže jak Balaton
    Irena jdu si ze žalu lehnout přikreju se a peřina pochcaná
    (h) (rofl)

    1. My už máme pokoj, ale když Princezna bojovala se Shame o vedoucí postavení, načůraly i do počítače. Vše muselo někomu patřit. Kuba, který se doma vyskytuje podle jejich mínění jako návštěva byl počůrán při balení báglu, ny který čůrala ta druhá. Byla to hrozná doba

    2. Šestikočka, že ano? chudinka malá!!! včera mi psala, jak bude prát mnoho jarního prádla a jarní boty již z tajemných zákoutí hlubokého botníku vyloví…tak se těšila, že je teplo a jaro!!! megery černý chlupatý!!! (cat) (bat) (cat) uklizečkám (f)

    3. Si tu právě lámu hlavu, jestli může bejt kočka senilní.
      Z Žofíka (bude mu 15) se stal dědek nejen fyzicky, ale začal bejt na starý kolena zarputilej a zavilej (jen čekám, kdy začne dupat) a co je horší, chodí mi kálet na linku a do dřezu a nedá si to vymluvit, i když má čerstvě čistej záchod. O botách ani nemluvím. A co s tím taky nevím…. :S

      1. Pitinu jsme pochopila, ostatní tři mrukaly,tak si ujišťovala velení a dávala jim poznat,že je doma a že i vymytej botník je její….
        ale co s „dědkem“ to ti Rputi neporadím…a chodí do prázdnýho myčáku nebo s nádobím…třeba by mu vadilo něco v myčáku daného,aby se tam nemohl uvelebit….. (angel)

        1. Situace: Plná myčka, tudíž v dřezu komínek nádobí, na vrchu miska do mikrovlny. Bum prásk třísk…… letím do kuchyně … nádobí všude a v misce dřepí příšerně nasejřenej Žof a střílí po mně vzteklejma očima, co sem mu to tam nastavěla, že se ani v klidu nevytento … a v misce, jak jinak – načůráno…. (doh)
          A při tom to byl kocour až přehnaně čistotnej. Když kakal, tak měl (v úplně čistém) záchůdku jen jednu nožku, druhou opřenou o okraj a předníma pacičkama se přidržoval stěny, aby se snad, nedej bože, ani trochu nepotřísnil…. pohled pro bohy …. 😀

          1. tu přehnanou čistotnost také znám. Kocour si také s nechutí opírá jen jednu nožku, ale mnohem lepší je, když se udrží všema čtyřma na rantlíku a strčí tam jen prdelku. Jenže za takové situace se dost často netrefí a načurá doslova „mimo mísu“. No, jak trestat kocoura, který jde na záchůdek, čili kam má, ale kvůli těmhle obštrukcím to jde mimo? Vím, že samozřejmě nijak, to prostě nejde. On se přece snaží, co na tom, že člověk stejně musí uklízet.

            1. K očkování domácích čičin:
              dočetla jsem se i byla ujištěna drvetkou, že různé potvornosti jednak lítají vzduchem, jednak je nosíme domů my člověkové, zejména na botách. A kdo má psa, tak to je taky „dobrý“ přinašeč.
              Takže domácí kočenky není nutné očkovat pouze proti vzteklině, jinak jsou nutná stejná očkování jako u kočenek venkovních.

          2. Mnó, já jsem teda slyšela, od moji bývalé šéfové, že její již senilní manžel začal nosit do bývalé práce čokoládky mladým slečinkám, (fubar) v noci čučel na porno a nechtěl si převlíkat trenky a ostatní prádlo, vztekal se. Tož tak nějak to bude aj se starým kosourem. (rofl) (wave)

      2. Rputi, ja mela nejakou dobu problem s nasim 15 letym kocourem Kocurem (zvany tez Koukur, neb tak to vyslovuje recepcni u veta. (rofl) ). Taky naraz zacal chodit mimo – ze slusnosti ovsem prevazne na jedno misto. Byla jsem z toho na pepku, poridili jsme mu dalsi dva zachudky a umistili tam, kde se nam zdalo, ze se mu libi. Houbelec, udelal to klidne pred. Nakonec vet zjistil, ze Kocur trpi chorobou stitne zlazy, coz pry jim krapet pomicha mozek. V tomto pripade to obzvlaste spatne, protoze Kocur ma celozivotne asi tak 2 az 3 mozkove bunky, ktere jak volne proplouvaji, tak obcas vytvori reakci. V podstate nam vet vysvetlil, ze Kocur moc nevi, co se deje – ale ze se otvira lednicka, vi bezpecne vzdy. No nic, zacali jsme mu davat prasky a dost to pomohlo.

        1. No já už měla několik věkovitých kočičáků, Mulisák se dožil 18, ale senilní nebyl žádnej – tak jsem z toho krapet na větvi …. 😐

  20. krásní pejskové Evi (h) , moc jim přeju úžasné páníčky (h) (h) (h)

    jůůůůů, sharko, ty jsi sem dala odkaz na košišky? (clap) … Leny, Amiška je ale mááááááááá (rofl)
    a pak jsem ještě zamilovaná do Žandičky, té mnohobarevné, jak dělá na pár fotkách límec paničce (inlove) … ale ty asi tíhneš k těm černobílejm 😉 – všimla sis, jak má moje amiška na hlavě KUKLU???? http://img7.rajce.idnes.cz/d0703/4/4686/4686756_d98e744fa03d202c639a554eb13ff545/images/DSCF1218.jpg

  21. Tak z mamografu (jsem zaplať pánbu zdravá!) rovnou za Ríšou.
    Zrzínek pochoduje bytem jako opravdový starosta a hned mně šel přivítat i s Melíškem. Hlavně si mně nasměroval rovnou k mističkám, že by jako nějaký ten mlsek nezaškodil. A pak se rozkošnicky nechal mazlit.
    Melíšek má zdravá očička, nepčíkl ani jednou (byla jsem tam u nich hodinu) a mlsal tyčinky. Zkoušel to na Zrzínka, protože si nemá s kým hrát, když Ríša marodí, ale tam teda moc nepochodil,.
    Ríša spinká ve tmě ve skřínce s kosmetikou, kam jsem mu dala pelíšek, aby měl tmu a klid. Pčíkal méně, aspoň se mi to zdálo. Je ale unavený, apatický a smutný, odmítl tyčinku, cokoliv. Myslím, že se z toho dostane, vet mi ráno řekl,
    že to u něj může trvat déle, než to zabere. Podle mně jeho imunita je ze všech tří nejhorší a všechno odskáče hůř (viz např. reakce na přeočkování). Ríša je prostě méně odolný, ale snad se z toho vylíže. Poslední 4 měsíce dostával dobrou baštu, vitamíny, doufám, že to ho trochu podrží. Ale pořád mi to dělá starosti, to je jasné. No, udělám tu nejnutnější a jdu mazlit a hladit. Aspoň aby něco snědl, potřebuje nutně výživu.

    1. Hele, co je u tebe, má 120%ní péči, takže by to měl zvládnout. Uvidíš, že bude OK. (h)

      1. Myslím, že tahle noc bude dost rozhodující! Když se pčíkání zlepší, máme nakročeno k dobrému konci. Když ne, tak zítra mažeme hned ráno k vetovi a musí něco vyzkoušet jiného!

    2. držím Ríšánkovi palce!!!!! (y) (y) (y) (y) (h) (h) (h) (h)

      bez jídla to nějakou chvíli vydrží, jen dohlédni, aby pil… nebo mu dej sama vodu do tlamky

      1. Jo, jdu za chvíli domů a nehnu se, takže mu něco do tlamičky vpravím.
        Teď jsem začala vařit kuřecí stehýnko, zkusím, jestli masíčko si ďobne a nechám ho plavat v tom vývaru, neslaném, vlažném, jen se v něm vyvařuje s tím masem kousek mrkve.

    3. Bude náchylnější,ale ty se staráš mooooc dobře….to mu pomůže…. 😉
      bude dobrej… (h)
      a jsem ráda, že jsi OK i ty.. (rose1) (hug)

      1. Před tímhle vyšetřením mám vždycky nahnáno! A bolí to. Tak si dám něco dobrého večer na uchlácholení svého „bolavého já“.

              1. Nenene, to ne, to schovávám na lepší časy, až se sejdeme a oslavíme narozeniny nás obou dohromady! Já myslela toho Merlota v těch zajímavých lahvích, tak ten už je v pánu…. (chuckle)

                1. Globusovýho, francouzskýho mňam..však já si na něj zase počkám,až bude v akci….

  22. EvoŽ,tak se mi dnes v noci zdálo, že jsem si k tobě jela pro psa 😀 . Pes se jmenoval Evžen a já jsem se tě snažila přesvědčit, že mu u nás bude taky dobře. Akorát že teda asi nebudu chodit s káchnou. Jo, a měl hnědý uši a levou zadní nohu. A byl moc a moc kouzelnej (rofl)
    A teď kouknu sem, a ty si tu i se smečkou. No je totok normální?

    1. Si zajeď. S kachnou chodit nemusíš, ale zato jsi tady prověřená (=profláknutá), což je pro Evu podstatné. No, školu už máš za sebou, tak ať se ti nezkrátí žíly. (chuckle)

      1. Jen žádnej nemá hnědou nohu ani uši (ty v létě trochu vyšisují). Ale Evžen se může jmenovat. A s kachnou nemusíš (rofl) .

        1. Jestli ono to nebylo tajný znamení,, že až budeš mít vrh E, tak už budeme bydlet jinde a lépěji a pak si pro toho Evžena fakt pojedu?

          1. Hele, neprovokuj ji – to jsou ještě 2 vrhy a jestli si z každého nechá jeden kousek… (rofl) (rofl) (rofl)

            1. Náhodou,… z Béčka jsme prodali všechny… 😛 Derunu jsem taky neplánovala, tedy plánovala, ale až z toho Ečka. Jenže otec Bingo se nechal přejet autem, takže tahle kombinace genů už nebude.. ;( Derry je jedna z jeho posledních dcer. To jsem nemohla dát z domu (mohla bych jedině chovateli, který by mi podle mého plánu odchoval pokračovatelku). O holku jsem zájemce měla. Můžu já za to, že produkujeme převážně kluky? (z 28 štěňat za 4 roky bylo celkem 6 holek)

              1. To já bych brala kluka. Ale teď fakt ne ;( , tady je totiž představa taková, že když pes, tak zadarmo a uvázanej vzadu za barákem, aby nerušil. Pes totiž jenom štěká, smrdí, má blechy, je zlej, kouše, žere, žádnej užitek z něj není, stojí to peníze, … (a ne, nemluvím o Ferdovi, ten by psa taky chtěl-ale nikdy neměl) .

                1. To víš, že žere, smrdí (fleti smrdí neobvykle málo), užitek z něj není, štěká. Proto se taky válí po baráku a je všude za námi (i v koupelně, v obýváku, nejradši by i v posteli, kam se dostane jen občas) (inlove) . Kdepak u boudy – celý barák je jedna velká psí bouda. (chuckle)
                  Ale blechy! to si vyprošuju. Blechy nemá momentálně ani jedna. Jedinou invazi blech jsme absolvovali vloni a byl to děs. (punch)

                  1. Ale jsou tvorové, kterým nevysvětlíš. Když už psa, tak s ním hodlám žít. A ne, že ho uvidím jen u krmení (jako na procházku se psem? To snad nemůže nikdo myslet vážně. Copak nemají nic užitečnějšího na práci? Když už, tak v neděli odpoledne, ale každej den? To teda ne! )
                    A já nemám chuť, čas, náladu na přesvědčování vůbec. Kdo si počká, toho CD ve správnou dobu udeří

                    1. My máme slepice a králíci, ale vona chová darmožrouty. Taky názor sousedky

  23. Rostou vám do krásy Evo. Já vím, že je to houby platné, ale já bych štěníka chtěla. A zvlášť jednoho z těhle, jenže my máme dost starostí sami se sebou a rozrůstající se rodinkou. Rysíkovi by se psí kamarád moc líbil, má zvířátka rád. Jenže já teď nevyvenčím ani jeho, natož abych běhala s pejskem. Tak jen držím paklečky, ať ti zamluvení pánečci vyjdou a ať se objeví i další.
    Barbucha? povídala, že množit bez zamluvení je nerozum. Náš první pejsek byl z vrhu, kde měli po zabřeznutí víc zájemců, než štěňat. A když přišlo na lámání chleba, tak jim tři zbyli. Jeden šel k nám (tedy k mojí tetě), jeden ke zpolužačce mojí sestřenice a jeden nakonec zůstal u jejich maminky. A to měli štěňat „jen“ sedm. Eviny holky nejsou žádný troškařky, co ta by dala za pouhých sedm štěňat (rofl)

    1. Jasně, spousta lidí nemá podmínky na psa, nopak někomu se vytvoří a pořídí si ho. Tak už to chodí. Barbuše jsem odpovídala v podstatě totéž. Vzpomínala jsem Li, Blanku od Beďulky… Musíme být blázni, abychom chovali a jsme odhodláni nést následky 😉 Naštěstí se většinou nic nejí tak horké, jak se to uvaří.
      A dík za pochvalu. A je fakt, že být jich 7, tak už jsou pryč…

    1. Živě si tu představuju pokládání novin na vytřenou podlahu za asistence nepřeberného množství zvědavých tlapek a čumísků. Já bych jim asi vrazila balík novin a „naklaďte si sami.“ (rofl)

  24. Hlásání o aktuálním stavu!
    Máme už dva zamluvené (to je nic zcela jistého, vážný zájemce, ještě nezaplacená záloha). Jeden z nich je Cid a druhý zatím není jmenovitě vybraný.
    Držte palce ještě na dva. Bude se mi po nich už stýskat, ale psa mít k dvěma holkám nemohu. A Derča je potvora, která dostala svým šarmem naprostého neunavitelného magora (celá babička) mně, tu bych dávala docela nerada a jen opravdu tak, aby se předvedla v práci a na výstavě.

    1. Evi, to mně strašně potěšilo !!! Ať se klukům dobře daří, to jim moc přeju. (h) (y)
      Náš obecní nalezenec labrador Cid je stále v olomouckém útulku. Zatím si pro něj nikdo nepřišel. Tak nevím. Jsem z toho smutná, nemáme ho kam dát. ;(

        1. No, představ si to. A je tak milej a hodnej, celýho jsem ho poobjímala,k dětem by byl ideální,celý den si s nima hrál. Už jsem obeslala emilkama kde co a furt nic. Jsem z toho na párky. (tmi) ;(

    2. Gratulujem k dalsim dvom, dufam ze to vyjde a drzim stale vsetky (y) (y) (y) (y) !!! A tajne slzu zatlacam, su vsetci neskutocne krasni (tie ksichtiky!) … Ale sam clovek, co je kazdy den 10 – 12 hodin mimo domu, psa jednoducho mat nemoze. Achich, to si niekto vie vybrat zivot … ;(

    1. Ty sou krásný, já mám dneska trochu špatnou náladu, protože Bimbouš nadával Princezně že mu v noci škrábe hlavu a že je vystěhuje. Majda dneska spala venku a kočky to hned zjistily a užívaly si. Bohužel na ně fakt nic neplatí, pokud jsme jim jednou povolili k nám zavítat, už nikdy to nezměníme. Fakt je, že ona teda děsně zatíná a odráží se zásadně drápy, takže noci s ní nejsou nic moc. tyhle kočičky zcela určitě dělají jen to, co se jim povolí

      1. je fakt, že Věruška je má vychovaný- ty domácí, ale taky občas drápky zatnou, nechtěně… a navíc si ještě teď ze zahrady musí nastěhovat (no nemusí,ale je jí blbý je tam nechat-má je moc ráda) ty, co tam vypustila o odchovu, 3 kocoury-sourozence mojí Pidikočky, pak jejich matku, matku Kačenky,kadla a krtka a jejich strejdu Packu. Do toho se k nim přifařil,stejně jako loni Cvrček, tak teď plavě zrzavej kocourek a zahrádky se stávají stavebními parcelami s jámami a blbými dělníky, co kočky likvidují….(Packu hodili do jámy s betonem, vylezl,ale jak přišel zřízenej…), viděli je starší lidi , co to Věře řekli, takže jdou všichni bydlet k Věře, no,bude mít doma 15 koček celkem. Na matky jste jí přispěli na kastrace – no, přispěli,zaplatili jste je. proto je mi blbý přijít s prosbou,o finanční pomoc i teď,na ten zahradní zbytek- 5 kocourů – na jejich kastraci. (h) Já s Danem přispíváme na krmivo,očkování a stelivo,Věra to ostatní táhne z penze a hlavně se o ně stará. Ono je to vidět. Vlastně kromě Matýska, jsou ostatní kočky nalezenci a tuláci a nebo zachránění z popelnic. když mě pošlete do háje ,zlobit se nebudu…je spousta nutné pomoci….u nás se teď musíme uskrovnit,protože budu 8 tejdnů na neschopence, takže mi moc na účtu taky nepřistane….ale nějak by se to zvládnout muselo.

        1. To jsou krásný kočenky. Ty černobílý ksichtíky! Úchvatný.
          Já bohužel na přispění nemám, už tak škrtím, kde se dá, a co jsem se včera dozvěděla na schůzi vlastníků o zvyšování záloh, si radši teď nebudu připomínat. (sweat)
          Hned jak někde něco vyhraju nebo ukradnu, vzpomenu si. :*

          1. Já si taky furt řikala, že musím vyhrát sportku. A teď mi jí zrušili a já už si nevsadím. Teda chci říct, že už se nikdy neodhodlám k tomu jednomu jedinému pokusu (rofl) Já totiž nesázím. A na kradení nemám náturu, tak už mi holt nezbude než ta skromnost. Jinak bych ráda pomohla. Ovšem já jsem neschopná už třetí měsíc a vypadá to, že mě do práce zpátky nepustí. Stejně už by to nebylo na dlouho.

            1. Milá Karakal, nevím co Tě trápí ale přeji Ti uzdravení a to moc,moc, moc. (h) (inlove) (hug) (y)

              1. Ono je to tu takový veřejný tajemství. Teď už se to snad i může říkat nahlas. Chystá se další Rysátko, plánováno těsně někdy po velkém letním srazu, proto tam nemůžem jet. Jenže se všechno nevedlo správně a málem jsme o ně přišli, tak jsem zavřená doma a teď už je to dobrý, takže většinu času i s Rysíkem. Zpočátku musel Rysík k babičce, se mnou tu sám být nemohl.
                Tak já ho jdu právě roztrhnout, protože místo spaní skáče po posteli a huláká. Podotýkám, že v posteli už není ani peřinka, ani plyšáci, ani polštář … Naštěstí Rysík jí samostatně neopouští, bojí se, že by si namlel (umí to, ale má zbytky rozumu).

                1. Tak jo, držte se , to je krásný čekání a pro krásu a takovou radost se dá vydržet.
                  (h) (y) (wave)

        2. Jsou skvělí!
          Počítej s mojí pomocí! Až si Dan přijde pro ty granule, má u mně příspěvek min. na 2 kocourky.
          Ten živočenich bílý s černou bradičkou a stejnoměrným bílým flekem na čumáčku je úžasný!!!!!!!! :*

    2. Sharko ! Proboha , kdo má tak nádhernou kočku ? Ta bílá s tou černou čepičkou je…já nevím jsem úplně fascinovaná její krásou. V něčem…snad v těch tečkách je podobná Máše, ale je to překrásnej exemplář, krásný zvíře. Je tak osobitá..jéžiš ! Jak se jmenuje ? Amiše ? Achich

      1. Jsi další v pořadí,já jí snad založím fanklub – to je Amiše, první velkej fanda našeho kočkokrálíka je BEDA (chuckle)

      2. Sharko, určitě něco dám, ale moc to nebude… pošli info o účtu nebo adrese na složenku do aewyn zavináč centrum tečka cz

      3. je to jedna z koček mojí skorotchýně Věrušky….a protože má zlodějskou kukličku na hlavě a na zádech mimikry českého strakáče a černo pod bradou,dostala jméno podle „sekty“ Amišů…..

  25. Evo, až se příště narodím, chci být štěně u tebe! Takovou péči nemají někde ani lidská štěňata. Myslím, že by sis měla dávat ve dveřích pozor, aby sis neotloukla svatozář. Článek je nádherný a měl by být povinnou četbou pro všechny, kdo chtějí fenu na chov včetně dovětku, že pokud tomu nejsou schopni věnovat alespoň 50 % toho, co ty, měli by jít od válu. Moc ti přeju dobré páníčky pro tvoje miláčky.

    1. No, asi bys musel být pes 😉 . MLP si tolik nelibuje (i když snad ani nestěžuje 😉 ).
      A svatozář?! Spíš bláznovskou čepici s rolničkami (i když štěňatům je to jedno, servali a rozkousali by klidně i svatozář, zatím se pokoušejí mi vyrvat vlasy, tak si myslím, že svatozář určitě nemám. Oni by ji nepřehlédli (chuckle) ).
      Ale prostě psi mě baví a připravuji si zábavu na důchod (jé, já budu, vlastně jsem, krásně prdlá bába – žádná důstojná babička)

  26. OT: kačka je od večera bez teplot, leukocyty rostou a ve dvě rozhodne konzilium, zda mi jí daj domů. Prý je asi smutná, tak jim nechce čůrat. Doufám v dobrou prognozu (tak mi to ani nekazí fakt, že si Ondra pořídil angínu 😉 )

    1. No hurá, aspoň Kačka je nadějná. Angína se také vyléčí. Ať se z toho kluk rychle dostane (h)

  27. Děkuji za ohlasy (ještě se vrátím, ale pro jistotu). Záměrem povídání není vnutit pejska lidem, kteří si ho nemohou z jakýchkoliv důvodů dovolit. Hlavně jsem se chtěla podělit o zážitky a kdyby se hlavně z mlčících čtoucích někdo našel, kdo by pejska chtěl, byl by to dobrý vedlejší efekt. Vím, že Zvířetníci mají plno (a pokud nemají, tak je to z důvodu, že momentálně nemohou…). Někdo má zase srdce u jiného plemene. To je normální. Tak se při čtení hlavně bavte a nemějte pocit, že nutně potřebuji pomoci. Tohle není útulkové SOS. Pejskům domov hledám sice usilovně, ale ne za každou cenu. A je s nimi legrace (někdy až moc 😛 (inlove) )

  28. Krásná smečka a krásné láskyplné povídání. (h) Držím palečky, aby se kluci co nejdřív dostali k těm správňácky akčním páníkům. Mám pocit, že velcí psi ce udávají čím dál hůř. Yummina chovatelka měla tuším v loni taky tento problém. To je jeden z důvodů, proč jsem celkem ráda, že Yummi není chovná (má dysplázku).

    1. No, tak já jsem včera v Brně na trafice viděla inzerát na štěňata kavalírů z renomované stanice, kde bych řekla, že budou pryč hned po zveřejnění na fóru chovatelů. Takže to možná bude všeobecný problém.

    2. Problém je hlavně v tom, že lidi nechtějí kvalitní štěňata. Supermarketová kultura nás zkazila, takže chce každý vše „co nejlevněji“. Levné špekáčky bez masa, levné psy (co na tom, že dá pak 10 násobek ceny za léčbu vad – a nebo taky nedá… 🙁 ).
      Vloni na podzim nemohla švagrová prodat bígly a PP. Takže nejde jen o velikost psa. Přitom dají klidně poměrně dost peněz za bezpapíráky (divím se, že jsou ochotní ušetřit jen třeba 2 tisíce, dají 5 místo 7). Přičemž řada „bezpapíráků“ jsou kříženci, někteří s podivnými povahami (máma byla víceméně čistokrevná, ale co k ní přelezlo těžko říci). Nebo nejsou kříženci, ale nikdo neřeší, zda rodiče nejsou třeba polosourozenci nebo nemají těžkou dysplazii a proto nejsou chovní.
      U módních plemen jsem zažila, že dali lidi za štěně bez PP takovou sumu, že by za stejnou měli prvotřídní papírové štěně. Ale měli pocit („chovatel“ jim nakukal), že ušetřili.
      V okamžiku, kdy se zodpovědný chovatel rozhodne nakrýt fenu, musí počítat s problémy. Např i když vím o možnosti výkupu štěňat, nikdy jsem k tomu nesáhla (a nikdo ze zodpovědných chovatelů, které znám). Působí nedůvěryhodně, že vykupují „pro chovatele“ štěňata bez PP – to si ho v cizině zfalšují – nebo půjde zvíře do puppy mills – množíren?

      1. O bezpapírovém pejskovi vím své od nové rodiny mého bratra. Mají bezpapírového fr. buldočka s alergií doslova „na všecko“. Už je to stálo tolik, že by za to měli naprosto dokonalého zdravého papírového výstavního psa, možná celou smečku, protože tady už debatujeme o velkých desetitisících jen za veterinu a k tomu je i krmení, že. No, pejsek při vší své smůle má kliku, že se dostal k lidem, kteří jsou ochotni mu tu péči zaplatit, protože koneckonců je jako dítě, které má holt alergii. Což konstatovala i veterinářka, kdy na upozornění, že nové granule pro pejska jsou velmi drahé a přítelkyně bratra odpověděla, že holt její děti dostanou méně, řekla psovi: „Ty máš ale štěstí na rodinu.“

        Je věčná škoda, že si od tebe nemohu žádného z pejsků vzít. Povahově by se mi velmi libili, mají báječný kukuč a výchovy bych se nebála, ale nejde to. Jak jsi před časem řekla, to je o stylu života a ten náš momentálně psa nepřipustí. A ani náš kocour ne, rozhodl se, že se se psy prostě bavit nebude a tomu to prostě nemohu udělat. A kdyby se změnil styl života, k čemuž může kdykoli dojít, i tak bych musela mít klidnějšího pejska, protože cítím, že to mé na můj věk nepřiměřeně artrotické koleno do budoucna nějaké akčnější hrátky nepřipustí.

        1. No, jediný papíry, který náš Otíček má, jsou ty na hlavu (rofl) – mladý pán ho koupil za nemalý peníz kdesi (a postavil nás před hotovou věc, ehm… hotovýho psa). Naštěstí Otíček kypí zdravím (ťuk ťuk!) a nemá chybu…
          Co se prodeje štěňat týče – napadá mě, proč chovatelé nepočkají, až se jim sejdou objednávky? Množit naslepo je docela riskantní – nedokážu si představit, jak někomu pak na krku zůstane 5-6 kousků 😐 Jaká je běžná praxe?

          1. Nikdo si neobjedná a nebude čekat na psa 5-6 měsíců (minimálně – to máš 2 měsíce březost, 2 měsíce odchov, feny nehárají přesně podle kalendáře, takže minimálně 2 měsíce +- rozsah cyklu), když ani neví, kolik a co se narodí. Měla jsem objednávky asi na 4-5 kousků – z toho zůstala jediná – ostatní si mezi tím koupili jiné štěně (někteří i naprosto exteriérově i povahově odlišnou rasu). Měla bych zájemce o holky, narodilo se 8 kluků…
            Kdysi psala Li (moc často si na ni vzpomenu), že kryje fenu jen když má objednaný celý vrh (u kavkazáků je to pochopitelné) a většinou z původních zájemců nezůstane nikdo a 2-3x se to obmění. No a když má někdo feny údernice (11 kousků z toho 8 kluků), tak holt musí počítat, že to nebude úplně jednoduché. Každý plánovaný odchov je riziko a chovatel musí počítat s problémy. Já taky nepočítala, že v době odchovu budeme mít vážnou chorobu v rodině a nebudu vědět, kde mi hlava stojí. Každý chovatel je trochu blázen, jinak by nechoval nebo by se vrhl na módní plemeno pro snoby ( a měnil by plemena podle módy) nebo by se z něj stal klasický množitel pro prachy bez pořádné péče – 6 týdnů u feny a pryč – i přes zprostředkovatelnu…. Nebo k popelnicím, on se někdo postará.
            Aby se zachovala plemena psů, musí existovat šílenci, kteří budou riskovat a odchovávat. Někdy se jim dokonce práce zaplatí, někdy s bídou dostanou zpět náklady a někdy ani to ne.
            Každý slušný chovatel by mohl vyprávět (Blanka od Beďulky měla zájemce o celý běžný vrh, ovšem Béďa je také údernice a navíc, když se Sosáčci narodili, nikdo už zájem neměl).

            1. Rozumím tomu, že někdo chce zachránit nebo aspoň „přiživit“ vzácnou rasu…a pak většinou i dobře najde zájemce (milovníci té které rasy se určitě dokážou navzájem informovat), asi? Na druhou stranu chápu potenciálního kupce, že se mu nechce čekat x měsíců, když si zrovna teď vezme do hlavy, že chce psa.
              Jenom jsem myslela, že si chovatel nejdřív aspoň zběžně zmapuje poptávku, zda do toho vůbec jít – vždyť v případě neúspěchu živit třeba šest hladovejch oblud (čti: velkých psů) musí bejt docela nákladný!
              K těm nákladům – no, krize asi dorazila už i mezi pejskaře, co? Že jako lidi omezujou spotřebu, nákupy… a domácí miláčky.

              1. Omyl… Vzácné rasy (třeba kudrnatý rerívr) jsou téměř neprodejné. Tam většinou chovateli něco doma zůstane. Něco jiného jsou módní rasy (nedávno třeba Tosa inu nebo brazilská fila). U některých se dají vyšroubovat ceny velmi zajímavě (neříkám, že konkrétně u jmenovanýc, nesleduji to – tohle bylo jen vloni v inzerci „koupím“). A moc by mě zajímalo, jak monitorovat poptávku. Měla jsem pocit, že mám půlku vrhu zadanou dopředu a nakonec houby…. Vrh byl větší a většina zájemců ztratila zájem.
                Kromě toho fena je plodná jen asi 5-6 let. Nebýt bláznů, kteří odchovávali třeba i za války, tak většina plemen už neexistuje. Nejde zvíře „vypnout“ a počkat až se zájem obnoví. Jde nechovat. Nebo chovat a nestěžovat si. Pokouším se o to druhé. Aspoň doufám, že to nevyznělo, že si stěžuju. I přes problémy jsem ráda, že je mám a věřím, že na ně někdo čeká.
                A ano, je práce i náklady, živit 5 oblud navíc. Proto říkám, že jsem blázen.

                1. Kde by byl svět bez bláznů, který se o něco snažej (y) .
                  A rozhodně to nezní jako stěžování.

        2. Mluvíš mi z duše v tom, že člověk by si měl důkladně rozmyslet, jaké plemeno si může dovolit. Něco jiného je stará paní pomalinku se belhající se svým mopsíkem a něco jiného by bylo třeba s bíglem – už jsem to viděla a ten bígl, nad tím jsem zaplakala.
          Co se týče těch papírů, když jsme si pořizovali Mimi stálo nás 4500 a pes s PP byl za 9 – 17 tisíc. Sotva jsem začla pracovat, 5000 jsme dali za léčbu Bohouška ( teda spíše jsme přispěli klinice do rozpočtu ) a víc jsme nemohli dát. Měli jsme štěstí, že oba rodiče fakt byli IA a nebyli u nás uchovnění. Klidně jsme mohli mít velký problém a ty peníze bychom vydali ani bychom nevěděli jak a kolikrát. Proto jsem všemi deseti pro podporu důkladně prověřených chovů. Ovšem i v tom je politika a do chovů se dostávají zvířata, která by nikdy neměla být uchovněna. Jak si má potom chudák kupec vybrat!!!!!!-

          1. Tak v tomhle máš úplnou pravdu. Jsou i nepoctiví chovatelé a čím módnější plemeno, tím hůř (vždy vzpomenu na Bubu a její Barušku). Ideální je když máš reference od známých (třeba u retrívrů už trochu tuším, kdo je kdo a jakou dá štěňatům péči – a i takovým lidem, za které bych dala ruku do ohně se může „povést“ pes, který je později nemocný. To je příroda…). Ovšem i mezi chovateli kolují pomluvy apod. Není to lehké a říkám, že papíry nejsou záruka – jen vyšší pravděpodobnost kvality a potvrzení, že je to pes z rodičů, kteří splnili nějaké podmínky pro vstup do chovu. A to některé chovatelské kluby silně politikaří a chov úpí. Na druhé straně třeba u kokršpanělů se povedlo důslednou kontrolou dosáhnout toho, že se téměř vymýtila hysterie, kterou některé barevné rázy trpěly. Teď je papírový kokr většinou povahově vyrovnaný. V bezpapírových chovech hysterie (kousání na sebemenší vzruch, třeba při utírání tlapek apod.) přetrvává.

            1. Svatá pravda, kokři za mých mladých let měli neslavnou první příčku v pokousání dětí společně s NO.
              Jo na druhou stranu naprosto vyrovnaný medvěd obřích rozměrů se dneska na výstavách vyskytuje ve formě zakrslíka mnohdy bohužel agresivního – toť NF.

          2. U nás (jako u AUO)je to tak, že se nesmí křížít pes a fena s přirozeně krátkým ocasem, vznikají pak rozštěpy páteře. To samé merle x merle: hluché a slepé štěňátka. Ti co je množí bez PP, teda každé hárání, si s tím hlavu nelámou. A pak se jeden dozví, nač dávat za psa tolik peněz, když ho může mít za málo a na výstavy nechtěj chodit, tudíž PP nepotřebují (devil) 99% pejskařů u nás v parku má psy (pokud nejsou z útulku) bez PP-byl 6, 7, 8 z vrhu a PP nedostal atd.Už to nemá ani cenu komentovat! :@

            1. Jo, přesně. Z našich štěňat byli na výstavě 3 z prvního, budou 2 z druhého vrhu. Ostatní „jen“ dělají radost lidem. Jsou zdraví a hodní.
              A to 5.,6. nebo nevímkolikáté štěně – to je děsné, ale furt to přetrvává. Vrh zapsaný po dvou chovných jedincích má papíry celý, i kdyby jich bylo 20! Štěně bez PP je neznámého původu. Může to být to, co chovatel deklaruje, ale nemusí (je to něco jako levný přístroj z tržnice – může být bezvadný, ale může to být nebezpečný šmejd). Jsou i nepoctiví chovatelé (producenti štěňat s PP). Tak jako v každém lidském oboru. Jde o pravděpodobnost, že se napálíte (třaba počítač bych v tržnici nekoupila, obyč triko klidně, v nejhorším ho vyhodím). Proto i když jsem nechovala jsem měla psy s PP. Korina měla vadu, o které nikdo nevěděl (zuby…), ale jinak byla krásná typická dalmatinka. S vadou se dalo normálně žít, jen jsme neodchovávali štěňátka. Přesto (nebo proto) byla Bekina zase s PP. A po ní Ája… Až s poslední z nich chodíme na výstavy(málo). Před tím jsme se bez toho 27 let obešli.

              1. U nás to zezačátku vypadalo že se skřet nedobarví, teď zase přemýšlíme kdy přestane tmavnout (wasntme) 😀 přezubuje do nůžek jak má být, povahu má typickou pro plemeno, no možná časem (za dloooooohou dobu (chuckle) ) popřemýšlíme nad štěňátky. Jenže jak se tak dívám, je přepsíno i v případě australáků, kteří patří mezi malopočetné. Tak já nevím 🙂 Zase nakrýt jen proto aby měla (bat) jednou za život štěníky (taky častá pověra) se mi nechce… Dneska dostala vzteklinu, loupe po mě okem a tváří se načuřeně, protože sem jí k tomu přidala rovnou protibleší/klíštěcí spot. Jsem já to ale tyran (wasntme)

  29. Jó, jak mě by se takové černé potěšení líbilo… Bohužel, Milan má pravdu, že už bychom to asi nezvládli a pejsek že si zaslouží hravé (to by sice měl), ale zdravé a pochodující a běhací páníčky. A to by, bohužel, neměl. Je mi to moc líto, ale v našem případě je to rozumný názor. ;(

    1. Jasně, pes dokáže „jen“ dělat společnost skoro celý den. Ale aspoň jednou se potřebuje prolítat. To musí každý sám vědět, jestli to zvládne. A rozum se musí zapojit, aby nakonec nebyli chudáci všichni…

  30. EvoŽ – pozdě, příliš pozdě se štěňátka narodila ;( – kdyby byla podzimní, určitě bych Terče poradila, ať si vezme pejska od vás! Jsou krásní a vymazlení a vůbec je radost na ně pohledět. Držím palce, ať najdou pro sebe ty správné pánečky (y) !

    A OT – kdo jede v neděli na výstavu psů do Ostravy? Budeme tam s Brooke, která si zkusí výstavní kruh něměckých pinčů (i když se obávám, že pouze jednou – ten její krásný, ale nešťastný ocásek bude asi velkou chybou na kráse, i když jinak je překrásná).

      1. Jů – holky, doufám, že se potkáme a aspoň chvilku hodíme řeč.
        Pro Plivnici – já budu ta malá tlus … nó hodně plnoštíhlá s malou hodně štíhlou dcerou ve tvém věku a černou pálenou fenkou se zakrouceným ocáskem – určitě nás nepřehlédneš (chuckle) – budeme jak tři králky s tou vzadu, co má černou hubu.

      1. Ech – teď jsi mě dostal (propozice má v malíčku Terka). Ale určitě tam budeme už dopoledne, protože do devíti je přejímka. Držte palce, ať tam trefím, neb funguju coby řidička a nosička a provianťák a hromosvod – to zase bude hóóódně nervní neděle. Proto budu potřebovat kamarádskou podporu.

      2. Posuzování je vždy dopoledne, odpoledne jsou jen nejvyšší soutěže a psů tam už moc nezůstává (obvykle jen ti, co aspirují na nejvyšší mety). Konkrétně tuhle neznám, ale je to tak na všech výstavách.

        1. Ostrava je obvykle dost obsazená, každý kruh pro více ras, takže není zvláštní nístup do kruhu i po poledni.

  31. Máš tedy o zábavu postaráno. Tolik (dog) , to je pořádný záběr.
    Můj favorit je jednoznačně Cid, alespoň podle fotky. Moc všem psíkům přeju dobré páníky, a co možná nejdřív, než se z toho složíš. (y)

    1. Cid je vtěrka a osobnost. Má temperament i půvab. I když nevím, na každém něco je. Nenápadnější, ale zajímavý je Colin (Columban), takový méně nápadný, Calvinek mi velmi připomíná Ginny (klidnější, ale talentovanou, trošku opatrnou) a Chip Áju (temperamentní, ostatně jak byl méně komunikativní, tak jsem si ho začala víc všímat a ohromně rozkvetl – krásně přijde na zavolání, velmi se začal mazlit – zřejmě ho bráškové trochu odstrkovali a začínal být nejistý – už se srovnal).

      1. Já kdybych měla volno, okamžitě beru Colina. Jenže to Penny nemůžu udělat… Ona by se cítila odstrčená a to si po 14 letech věrný služby nezaslouží. (Vím, zkusila jsem to nanečisto, když jsem socializovala psa pro máti.)
        Ale smečku máš parádní. (Přidej si hromadu obdivu před prací a láskou, kterou tomu věnuješ!) (inlove)

        1. Máš dobré oko. Cid je na první pohled jednička. Ale Colin je můj tajný tip. Jenže ono se to tak strašně mění, jak se jejich charaktery rozvíjejí. Z trouby Calvinka je najednou osobnost, z vyskakovacího Cipíska mazel… Člověk by si snad vybral dobře v roce, jenže to už bych ho nikdy nedala.
          Člověk musí dát na první dojem, kdy tě nějaký chytne za srdce. A ten už tam zůstane… (inlove) Ostatně jeden z nejzkušenějších chovatelů vybírá stejně – který ho chytne za srdce. Povídá se o úhlení, krku, hlavě, hřbetě, nasazení ocasu. Stejně se v těch 2-3 měsících pozná houby. Kdežto ta jiskra přeskočí… (h)

          1. Jo. Taky v tomhle věřím na intuici. Pokud nepřijde pes ke mně (jako Penny), přijdu já mezi psy, strčím k nim ruce a ten, kterej mně v nich zůstane, je můj. Psa pro máti jsem vybírala tak, že jsem vytipovala tři fenky a zbytek práce nechala udělat Penny – nemělo by smysl mít doma dvě zvířata, který se nesnášejí.
            Myslím, že „intuitivně“ berem v potaz mnohem víc informací, než racionálně, a že některý z nich jsou mnohem důležitější pro život – třeba jestli si se zvířetem voníme a tak…
            (Strašně se bojím, až Penny nebude, moc, moc… budu okamžitě potřebovat šílenou černou fenečku… nebo umřu steskem…)
            Jinak jak tě tak čtu, tak s chovem včel je to podobný. Pokud máš do 10 včelstev (čili stíháš i něco dalšího, třeba práci), jsi ráda, když se ti zaplatí náklady. Když je špatnej rok, tak se nezaplatí.

  32. Milá Evo (inlove) , samozřejmě mě moc mrzí, že máš doma ještě tolik štěňátek, ale zas na druhou stranu užiješ plno srandy a naučíš se spoustu nových věcí.
    Článek je bezvadný, některými psásážemi (jééé, překlep, ale pěkný, tak ho nechám) jsem se prokuckala smíchy. Celkově však vnímám velikou lásku a hrdost nad Ginninými dětičkami. Věřím, že tak báječní pejskové najdou brzo své doma – koukala jsem na vaše stránky, štěňátka jsou na prvním místě krásně vidět, to je moc dobře. A kdo si přečte i tento článek, bude vidět, že pejskové mají báječný základ pro cokoli. (h)
    Přeju všem krásný den! (h)
    (pro Hanču (inlove) : jéé, to jsem Tě nechtěla strašit. (blush) Ale možná bylo dobře, že jsi šla otevřeným prostorem, člověk nikdy neví. (h) )
    (pro Zdenu strakáčovou (inlove) : psala jsem Ti včera, doufám, že mail došel.)

    1. Na jedné straně jsem ráda, že je mohu pozorovat tak dlouho. Na druhé straně vidím, že už by potřebovali individuální přístup. Tolika nedám vše (i když těžko říci i některý jedináček se má co do zážitků hůř, než naše smečka). Špatně nemají, na život jsou určitě připravení a zapadnou (téměř) kamkoliv. Jen ve smečce vstávají nechutně brzy. Spát aspoň do půl šesté je nesplnitelný sen. Zajímavé je, že jak přijdou do nového, velmi se to zlepší

  33. Zpráva z kocouřího lazaretu – ta lepší:
    Melíšek má čistá očička, pčíkl si od večera možná 2x, hraje si, ráno baštil a vyrobil hovínko do silikátu, mazlil se, vypadá dobře.
    Ta horší:
    Ríša pčíká pořád, je to tak intenzívní, že se u toho celý kocourek otřásá a chrchlá jak starej chlap. Celou noc jsem se budila při tom jeho pčíkání, bylo mi ho hrozně líto. Ráno nebaštil, jen trochu si lízl šťávičky z konzervy a trošinku se napil a pak seděl jak hromádka neštěstí nad plnou mističkou. Oblíbené bonbónky nechtěl, sýrovou pastu nechtěl, je skleslý a když na něj Melda dorážel, že si budou hrát, celý se schoulil do sebe, jakoby měl strach. V 8.00 volám veta, co budeme dělat, protože stav se vůbec po těch ATB nezlepšil. A já musím v 9.20 na mamograf, tak pak to nějak začnu řešit.

    1. Asi má horší průběh a bojím se,po té jeho reakci na očkování,aby nějak nereagoval (blbě) na to ATB….ale na druhou stranu,pokud je zahleněnej,on to jinak než nosem a kejcháním ven ze sebe nedostane..to chrčení – chytly to plíce nebo průdušky, to je horší,měl by mít klid…a pít, třeba i násilím mu stříknout do tlamky a donutit ho polknout, třeba vodu s medem ….

      1. Klid má, zalézá pod rohovou polici nebo do skřínky v předsíňce, tam je tma a klid, nikdo tam za ním neleze.
        Spinká.
        Ale já jsem vystresovaná z toho kýchání a chrchlání, u tak malého zvířátka je to hrozné.
        S vetem jsme domluveni, že kdyby se to nelepšilo, ráno v 8.00 zítra mám dorazit. Kontrola Melíškova v neděli platí.
        Takže nikam o víkendu nejedu, budu se starat o plyšáčky.

        1. Jestli je to virové, ATB nepomůžou, musí to překonat sami. Ale jsou to zdravá, dobře živená zvířata, tak to pravděpodobně dobře dopadne. Pokud vím, tak nemarodí zatím dlouho – 3-4 dny? Držím klukům palce.

    2. Pusinka měla ATB (postupně tři různá) skoro šest tejdnů, leda s nějakou krátkou přestávkou, než jsme tu její chřipku umordovaly. Že si pak vymyslela eště jiné nemoci, je věc jiná.
      Já jen, že Rišánek je taky zvenčí a třeba s sebou něco tahá… Ale Ty to z něj určitě „vypečuješ“ a „vymazlíš.“ (f)

  34. Jsou nádherní, já bych si vybrala klidnějšího Calvina, ale Mušketýr si pořád mele svou, že to jsou velcí psi. Chjo. Přeju ti, abyste našli vhodné páníky.

    1. Nechci pokoušet, ale flet je zhruba tak velký jako Yummi – a ta je v bytě stejně skladná jako jezevčík. Ověřeno ve vlastní posteli (chuckle)

  35. Několikrát jsem byla u výchovy štěňat, v dětství asi každé dva roky a co jsem už velká holka, tak asi třikrát. Dokonce i u porodu, dostala jsem důvěru od fenek. Asi věděly, že to umím u lidí, tak nejsem až takové nemehlo.
    Jsou to nezapomenutelné zážitky. Evo, vím, že to je i hrozná práce, ale to se pozapomene.
    Přeju štěnískům hodné páníčky. Ach jo (h)

    1. No právě, člověk trpí trestuhodnou ztrátou paměti, yak si to opakujeme. My jsme udělali velkou chybu, že jsme v kritické době málo inzerovali. Jest mi snad omluvou, že se situace semlela trochu složitěji a nebyl čas a člověk doufal, že to „tak nějak“ dopadne. Momentálně je stav takový, že jeden pejsek by měl odjet dnes. V neděli se přijedou podívat na dalšího (zatím neříkali, že si ho vezmou)

  36. Je to krása nesmírná, hlavně si představuji ředitele loutkového divadla an zamotán jak uzená rolka do vodítek stojí na jevišti. Vím co je to učit jednoho váhově zdatného jedince co to je vodítko. Byť je to už tak dávno, stále vidím maličké Mimi se svým prvním vodítkem. A ještě máte velké štěstí, že to není 5 foundláků, protože ti toho tolik nevydrží a když nemohou dál tak holt nemohou dál. Mnohokrát jsme Mimouše nesli domů a s přibývajícím věkem to bylo stále náročnější. Odměnil mou snahu krokem bujarým až do vysokého věku.
    Držím klukům všechny palce

    1. jj, ty dvě věty „…problém vést jedno pitomé štěně, natož jich vést pět. To by nezvládl ani ředitel loutkového divadla…“ mě dostaly.
      Evi, kolik jim vlastně je? Škoda, že nechováš něco alespoň velikostně středního, hned bych stála ve frontě (y)

    2. Jo, také se nám párkrát stalo, že jsme u nějakého štěňěte neodhadli jeho možnosti a z vůdce se stal nosič 😀 . I u Áji. Teď už máme lepší odhad a kromě toho fyzička štěňat se zlepšuje.
      Já učím na vodítku „dobrovolnou“ metodou, že se snažím (a je to dřina) mít pořád vodítko povolené, jen výjimečně ho pejsek napne. Jenže to jde dělat výhradně když máš jedno štěně. Největší děs byl, když nám do toho hárala Ája. Potkali jsme psa. Měla jsem na vodítku 3 šílence – Andulu nymfomanku a dvě úplně zblblá štěňata, která vzala pokus o udržení na vodítku jako pokus o vraždu, řvala a zmítala se. Nakonec jsem pustila štěňata, pes byl normální a nesežral je. Áju jsem přes její protesty nepustila 😛
      Většinou štěňata odvezeme do výchozího bodu autem a tam vypustíme. Chdit na vodítku neumějí, ale mají docela slušné přivolání 😉

  37. Páteční chvilka poezie:

    CESTIČKA K DOMOVU

    Karel Václav Rais

    Cestička k domovu
    známě se vine –
    hezčí je, krásnější
    než všechny jiné.

    Douška a šalvěje
    kolem ní voní,
    nikde se nechodí
    tak jako po ní.

    A kdybych ve světě,
    bůhví kam zašel,
    tu cestu k domovu
    vždycky bych našel.

    A kdybych ve světě
    smutně se míval,
    na téhle cestičce
    vždy bych si zpíval.

    (h) (rose1) (y)

    1. Nojo, kdepak teď najdeš cestičku, kde voní douška a šalvěj? Bývaly takové cesty, mezi poli, na mezi kvetly zvonky a v polích chrpy a tak.

    1. Jako většina udatných jsem k tomu přišla nedobrovolně, jak slepý k houslím. Ale přece je nenechám zblbnout zavřené doma.

      1. No i takoví „chovatelé“ jsou. Naši Ellie jsme si brali v 8 týdnech a do té doby znala jen ohrádku z bednících dílců cca 6×6 m, na volném prostranství se bála. Jinak vet měl tentokrát pravdu, štěňátka nejsou.

        1. Ale já vím, ono je to šílenství, vyrazit s takovou bandou. Jenže mě by jich bylo normálně líto. Mají celý den možnost lítat po zahradě, znají auta (i veeeliká – a už se jich nebojí), bydlíme u celkem rušné ulice. Maminky s dětmi už směřují cestu kolem a kamarádí se s pejsky přes plot. Chodí k nám lidé, někdy i s pejsky, takže nemám strach o to, že by měli problémy. Neměli je ani ti, co odcházeli dříve. Jen Ron zásadně odmítal přejít, pokud přechod „cvakal“ – měl signál pro nevidomé. To si lehnul a že nepůjde.
          Taky je fakt, že ani štěňata, která jdou od nás později (Vloni Elwood ve věku přes 3,5 měsíce) nemají problémy s adaptací. Co se jim nedá teď se už nikdy nedožene. Tak holt děláme posluhu psů.

  38. Teda Evo, se sedmi psama, z toho pet stenat???? Mas muj neuveritelny obdiv. Verim, ze je s nema sranda, ale asi ti musi obcas zatrnout. Ani nevis, jak ti preju, aby se pro ne nasly dobre domovy. (h)

    1. Víš, co je zajímavé. Oni se takhle strašně rychle naučí přivolání. Už je odvoláme i od cyklistů a psů (ne ihned, ale rychleji než majitelé některých méně vychovaných psů). Okoukají to od velkých holek a jeden od druhého. Heslo dne je: smečka nečeká. Takže na procházkách mám strach z jediného a to z potkání psožravého nesnášenlivého jedince. Jinak je s nimi dobře. Na konci už někteří sami nastupují do auta. Místní myslivci nás tolerují. Takže jediný, koho štveme je místní bezdomáč, který se povaluje u řeky a štěňata ho občas otravují.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN