ČLOVĚČINY: Dáma vždy s kabelkou

Ženy vždycky potřebovaly mít u sebe různé drobnosti. Ve středověku se předměty denní potřeby zavěšovaly na opasek. Peníze do váčků, drobnosti do různých pytlíčků, na pásek se zavěšovaly i nůžky na šňůrce, malý nožík v pouzdře – vše, co bylo potřeba během dne při ruce, když nepřítomnost kapes neumožňovala jiné ukrytí.

Tento způsob se udržel poměrně dlouho, najdeme jej na oblečení renesančních i barokních žen – a to nejen měšťanek, často i žen vyššího stavu, pokud se zrovna pohybovaly v domácnosti. Do společnosti se pásky či ozdobné šňůry s váčky moc nenosily, jak nám alespoň tvrdí dobové rytiny, až na dobu burgundské módy (cca 15. stol.), kdy se váček na peníze nosil i ke dvorskému oděvu zdobený rolničkami či zvonečky (dle mého soudu docela praktické zdobení kvůli zlodějům, uříznout váček na šňůrce tolik práce nedá).

Od doby rokoka začíná dáma nosit kabelku v ruce – typická „pompadůrka“ je šitý nebo háčkovaný pytlíček na kosmetické drobnosti a milodary. Za francouzské revoluce byly v oblibě taštičky na delší šňůrce.

Biedermeierovské měšťanky měly u sebe neustále pytlíky na šicí potřeby, byl to oblíbený předmět pro rukodělnou výrobu dekorativních drobností, která se v této době značně rozšířila. Taštičky se vyšívaly, pošívaly korálky a jejich podobu známe z našich dnešních společenských kabelek. Větší vyztužené tašky se objevují vlastně až s postupující emancipací s počátkem 20. století.

Kabelka dámy za první republiky měla ladit s botičkami, kloboukem a rukavičkami, barevně i stylově. Leckteré z nich bych si vzala i dnes, jsou příkladem krásné klasické elegance, která se však dá dobře nosit. Velké různobarevné tašky jsou doménou až druhé poloviny dvacátého století.

A dnes? Dnes každá nosíme, co uznáme za vhodné a praktické – od drobné kabelky po velkou tašku. Do malé večerní kabelky umístíme stěží rtěnku, zrcátko, doklady a klíče, do velkých denních tašek musíme často nacpat i papíry a knihy nutné do pracovního procesu.

Pokud by do kabelky nahlédl psycholog, prý by dokázal vyhodnotit osobnost dotyčné. No… v době, kdy jsme měla malé děti, by dotyčného psychologa asi omývali. Do mé kabelky si děti odkládaly zajímavé kameny, kaštany a žaludy, mívala jsem tam náhradní kusy oblečení i vysypaný pytlík piškotů.

S věkem dětí se měnil i obsah mé kabelky – mám tam i šminky (mimo jiné proto, aby se mohla nalíčit dcera), diář (nedokážu udržet v hlavě svoje akce, akce dětí i manžela), balení obvykle dost rozdrobených sušenek nebo müsli tyčinku (kvůli hladu, piškoty už neodpovídají zásadám zdravé výživy). Taky několik tužek, které v tom chaosu stejně hodně dlouho hledám, a náhradní brýle. Řídit auto bez nich bych si netroufla.

Dnes se často nosí i batůžky, které jsou sice praktické (ale rozhodně ne v hromadné dopravě, tam jsou spíše silně rizikové z hlediska bezpečnosti ukryté peněženky), ale použít se dají jen někdy a k sukni vypadají obvykle jaksi… řekněme studentsky.

Kabelky dnes koupíme krásné a nevěřím na to, co tvrdí tzv. „módní policie“ – že kabelka má být značková, s cenou v řádu desetitisíců. Můžeme si vybrat barvu, materiál i tvar – ale vždycky by měla odpovídat vybranému oblečení, přestávám věřit na „univerzální černou“. Bude jaro, všude kolem se objevují barvičky – nechtělo by to i novou barevnější kabelku?

Aktualizováno: 29.3.2011 — 15:23

270 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Ach Matyldo (clap) Snad nemám radši jiné téma než kabelky. Miluju je odjakživa. Moje maminka říkala, že se ani nenajím, hlavně když budu mít novou kabelku. Časem mě to trochu opustilo, ale dá se to znovu vzkřísit 😀
    Měla jsem teď jednu vyhlédnutou, ale už ji za výlohou nevidím. Není divu, když jdu okolo jednou za měsíc :-))

  2. Tak kabelky já nosím kožené, protože jsou asi tak jediné, které vydrží to moje nošení déle jak čtvrt roku. A hlavně musí být dostatečně veliké, mám tam: 3 hadrovky, futrál s náhradními brýlemi, mobil, notes, doklady, peněženku (také větší formát), fllešky, hřeben, metr, nůž, nůžky, igelitku, zapalovač, prášky na bolest hlavy, zrcátko, rtěnku, balzám na rty, kapky do očí, několik tužek (vždycky neomylně jako první vytáhnu tu, co zrovna dopsala), 3 svazky klíčů, několik kaštanů + poránu i housku ke snídani a misku s obědem. Vzhledem k množství věcí nosím jen 2 – v zimě černou a v létě světlou. Pak mám ještě jednu světlou látkovou a černý „kožený“ batůžek jako zálohu. Také jsem si pořídila jednu bílou, která (úmyslně) nevypadá příliš moderně.
    Ale strašně mě tuhle zaujalo v televizi, když tam ukazovali kabelku 2 v 1. Vnitřek šel i se všemi věcmi vyndat a přendat do jiné kabelky. Zatím jsem to ale nikde v krámu neviděla, tak holt musím pokaždé pečlivě přeskládávat.

  3. Zase jsem se sem nedostala driv… Kabelky mne sice jeste rajcujou, jak jsem poznamenala dolejc u Jenny, ale moc uz je nenosim. Za to kdyz jsem byla male decko, tak jsem mela kabelkove obdobi, spolu s koralkovym obdobim. To kdyz prisla navsteva, tak jsem se hned musela vyparadit, vzit do ruky mnohe z babiccinych prvorepublikovych kabelek, omotat se koralema, upravit masle a teprve pote jsem mohla seriozne konverzovat. Jako napr. zde: http://hanaw.rajce.idnes.cz/Baby_pics_Hana/#belak.jpg
    Kde ty doby jsou? (sun)

  4. No teda 🙂 Já mám 4 druhy: Baťožinu velkou (není to krosna, spíš krosnička 😀 )kam nacpu notebook, knížky, oblečení a zbytek se tak různě pozastrkuje. nejoblíbenější je klasický baťoh školní (trochu vylepšen popruhy na snowboard-za ně se dá nacpat a taky připnout nebo přivázat neskutečné množství věcí 😀 ), kabelu (nikoliv kabelku, ty nevedu) Diadora (z Agipu) která má funkci Aladinovy jeskyně (nikdy nevím co tam najdu a do čeho sáhnu, i když od té doby co máme doma štěňátko vím 100% že ať šáhnu kamkoliv, nahmatám piškotovou drť (chuckle) ), a žebradlo přes rameno, do kterého se nevleze ani A4 sešit, za to má asi 50 kapes a kapsiček a svítí ve tmě! 😀 A obligátní kapsy, že 🙂

  5. Matyldo, jedním slovem – krása- (y)

    Já jsem jak houba strašně ráda nasávám a poznávám nové věci , historii a vůbec všechno co neznám. Tady na Zvířetníku saju jak klíště, asi puknu za chvíli. (wait)

  6. Krásné téma, díky Maty. (clap) Dáma se štuclem mi připomněla dětství, taky jsem měla králičí štuclík a na zápěstích nátepničky. Ve štuclíku byla kapsička na zip pro kapesníček a krásná kroucená šňůrka za krk. Babička měla beránkovej. (h) O mojí kabelce říkával přednosta ať ji klidně vyměním za trávnicu a s tím co mám vevnitř můžu jít rovnou do trhu. (rofl)
    Postupem času jsem se dopracovala k úspornému baťůžku formátu stopětky, mám to přes rameno a vleze se tam naprosto všechno, blbník,průkazky,malá náplň na vůni, vizitky, karty, všechno je to na zip a suchý zip.Vymyslel to asi nějaký géňa. Jinak miluju kabelky od p. Havrdové ale jsou pěkně mastný. Uf.
    Všechny Vás objímám a zdravím. Moc na Vás nyslím. (h) (h) (h) (wave)

    1. Jenny, ja uz taky na kabelky moc nejsem (ale byvavalo), protoze prenasim stohy papiru, spisy a tak.. Ale nekolik peknych kabelek mam a vsechny jsou z Olomouce. Jsou skoro jak umelecka dila. Dela to tam jeden chlapik, za nic si nemuzu vzpomenout na jeho jmeno, neco jako Skacel nebo jine typicke hanacke jmeno, ale urco od „S“. Ma obchod (galerii) myslim, ze se ta ulice jmenuje Denisova. Proste ta, kde jezdi tramvaje z mesta k muzeu, ale je to driv, nez prijdes k muzeu na prave strane cestou z mesta. Kousicek kdyz vyjdes na tu ulici z Ostruznicke. Krome kabelek prodava i obrazy a sperky, ale ty kabelky jsou fantasticke a neuveritelne dobre udelane. Jsou teda dost drahe, ale fakt stoji za to se tam aspon podivat. Doufam, ze tam jeste ten obchod je, poprve jsem tam b yla tak pred skoro 15 lety. Tehdy jsem si tam jednu koupila- v jeji jednoduchosti je jeji krasa. Z tezke kuze prirodni dohneda barvy a to, kde se to preklada a remen je z kuze barvene na cerno. Ta do hneda kuze nadherne starne, temer je cim dal tim hezci. Kdyz uz jsem nad ni nekolik let jasala, tak mi maminka poslala k 50. a 55. narozeninam od neho dalsi dve – jednu nosim k soudu, pac se do ni vlezou papiry. Fakt doporucuju.

        1. Jo, to je ono. Asi jsem to spatne hledala na netu, protoze se mi nic takoveho neukazalo, ale zas jsem na tom nestravila moc casu. Bohuzel ta webova neukazuje, jak krasny veci tam ma.

  7. Jé kabelky. Mohla bych jich mít spousty, ve všech barvách a materiálech, hlavně ty velké pytlovaté, kapsovaté, jenže … když si chci vzít jinou, musím nejlíp ráno vysypat všechno ven a přeložit do nové. Všechno důležité … doklady, peněženku, šminkotašku, hřeben, klíče mobil, nůž, knoflík od Vave pro štěstí, šutr od maminky pro štěstí, sáčky hovňáčky, igelitku pro jistotu, další šutrák pro štěstí – tenhle je modrý …. překládání mi zabere spoustu času. Musím mít všechno uspořádané jak jsem zvyklá a když něco vynechám, hned ten den mi to chybí.
    No, riskli byste ranní odchod z domu bez kamínků pro štěstí?

  8. Pro mne už snad 25 – 30 let platí jen ruksak. Měla jsem i maličký který jsem nosila do divadla. Ale už nikam jinam než se psem a na nákup nechodím. Zkrátka ruksak je ruksak. Velký už nenosím, dříve dělal zádům dobře ale ty doby jsou za námi. Neměla bych prý nosit a zdvihat nic. To se doktorům pěkně říká ale mně hůře splňuje. 🙁 :O 😉

  9. Matyldo, krásné téma a pěkný článek, díky (clap) Ta elegance 30. let hmmm!… takže taky ujíždím na kabelkách, ale nejvíc na těch, v nichž se dá odnést všechno… ale pravda, čím jsem starší, tím víc se vracím ke kůži, nyvě vzdychám při každé nové kolekci Conti 😡
    Vave, držím palečky a přeju rychlé uzdravení!
    … a už jsem zase na odletu, na mne katastrofy teď dopadají jako při průletu meteorickým rojem (think)

  10. Prepáčte jedno veľké OT:Marcela Hrdá odvolana šefka Českej pošty bude riadiť Slovenskú poštu!!!Informovalo o tom dnes Ministerstvo dopravy SR./Údajne rychlo našla spoločnú reč s kompetentnými a predstavila svoju koncepciu a viziu riadenia pošty.Dobré,nie?

    1. Bůůů,ha,ha, s tou dámou jsem měla dosti ostrý spor a obesílala jsem všechny možné podržpolitiky kvůli rušení menších pošt. Byla jsem tak nas/ ratá, napsala jsem všem, všem, všem. Pak ji naštěstí odvolali. No tohle, chudáci na Slovensku, to jim fakt nepřeji. (headbang)

    2. Ve Švédsku už pošta vlastně neexistuje. Balíčky a doporučené dopisy si vyzvedáváme v nejbližším obchodě k tomu určeném a odtamtud i balíky posíláme. Zatím jsou nám dopisy a reklama doručovány do domu, pro ostatní si chodíme. Já musím jít asi 45 minut a nebo to složitě objíždět s přestupem z autobusu na tramvaj. Bývají to dvě mouchy jednou ranou a spojíme tu procházku s psí vycházkou. 😉 😉 🙂

  11. A já mám nádhernou starou pompadůrku, heč heč! Navrch krajka, vespod hedvábí…v barvě champagne…po nějaký fešný prapraprababičce. Musela jsem ji mít na svatbě – a musela jsem k ní sehnat odpovídající šaty (a klobouk samozřejmě)!
    Do divadla chodím pro změnu s (o něco mladší, leč i tak stoletou) kabelkou ze stříbrných drátků, takovej ten styl „drátěná košile“ a mám i stejný „pytlík“ na drobné (sehnal manžel ve starožitnostech). Jo, starý krámy, to je moje…

    Jinak preferuju tašky co největší, kožený a pokud možno v barvě – k džínům modrou, k semišovým botám béžovou, k bílý, černý a šedý samozřejmě není problém sehnat ani botky, ani pašmínu … a mám i jednu speciálně na venčení, původně odloženou kvůli materiálu – umělohmotná lacoste vydrží totiž úplně všechno! Tam stačí jen přehodit klíče, neb je vždy plná připravenejch pytlíků i piškotků. A drobečků a zchumlanejch kapesníků…kaštanů…klacíků…

    Zrovna včera přišlo synkovo děvče s novou taškou (obligátní LV z druhý ruky! (think) ) a pravilo: „Už jsem jako VY – zatížená na tašky (a voňavky)!“ Chudák kluk 😀

  12. ;;) R O Z V E R N Í Č E K . ;;)

    .(*) Soudce se ptá svědka: „Jak se jmenujete?“
    „Moric Blumenfeld.“
    „Náboženství?“
    „Katolické.“
    „A dříve jste byl?“
    „Pane soudce, budou se divit, ale evangelík.“
    „Proč jste přestoupil ke katolické víře?“
    „Víte, pane soudce, mně se zdálo, že u evangelíků je už nějak moc Židů.“ .(*)

    ~o) Vinšuju všem přítomným klidný večer, hezké sny
    a pěkně se vyspinkejte. ~o)

  13. Ehm, dáma??? Asi budu zakuklenej chlap, páč zalíbení v kabelkách mě nepotkalo ani platonicky (wasntme) . Halt z nutnosti bafnu nějakou univerzální kabelu, hlavně když je s kapsami a dostatečné velikosti, ale báglík je báglík….

    Ovšem díky, Matyldo, za bezva průřez historií! 🙂

    1. Jj, báglíky nosím z praktických důvodů už leta. A vymýšlím něco, jako báglík společenský. (sun) Ale početla jsem si opravdu s chutí.

      1. Hlehle, já jsem hanoným 😛 Ani si netroufám vyjmenovat, co takový báglík obsahuje. (blush)

  14. Kabelky mám dvě-na ples a do dívadla. Jinak vlastním několik kabel velkých a ještě větších (černá, zelená, červená, modrá, jinak zelená, hnědá, ještě jinak zelená, pruhovaná, puntíkovaná, kostkovaná, jinak pruhovaná) , pár batohů různé velikosti a hlavně, hlavně hodně barevnej pruhovanej pytel na hady (říká máma) – a ten nosím nejvíc, nejradši a vlastně skoro furt. A vejde se tam úplně všecko. I nákup a knížky z knihovny
    Obvykle mi v pytli nechybí metr, nůž, šroubováčky, špagátek, lepidlo, baterka, náplast, pár kostek cukru (to kdybych někde potkala koňa) , piškoty (pro psy a děti) , žvýkačky, několikery sluneční brýle, ponožky, rukavice, šátek s netopýrem, … Občas něco navíc.

  15. Hmmm, dobrý čtení (makeup) (y) .
    Já jsem baťůžková z obliby a z nutnosti, následkem soustavnejch potíží se zádama :S . Ale hezká kabelka se mi moc líbí – i když teda tak jako…platonicky.

  16. Taky jeden OTík: Vojta přinesl ze školy matem. test, zaměřený na logiku. Ukoulel sotva třetinu, ale horší je, že já plavu snad víc, než on!
    Tak schválně, chcete si započítat? Ukažte mi, že nejsem sama… (wasntme)
    Kolikrát je více prstů na rukou než rukou?

    1. Kolik máš rukou?? Dvě. Kolik máš prstů na rukách?? Deset. Kolikrát dvě je deset ??

      U mrňousů (a nejen u nich) jde často o to, že nechápou čtený text a tudíž neví, co řešit…

        1. Já fakty nevím, celý odpoledne mi to vychází pět, ale jako správná odpověď je tu deset. Nechápu to, proto se ptám, jestli jsem v/l, nebo maj ty výsledky blbě

        2. Štětí, výsledek je PĚT. Dvě ruce, deset prstů. Deset prstů je PĚTKRÁT víc kousků na člověku než dvě ruce. Vysvětli synkovi, že deset kočiček je pětkrát víc zvířat než dva pejsci, deset šroubováků je pětkrát víc nářadí než dvě kladiva, deset buchet je pětkrát víc pečiva než dvě vánočky – aby se zbavil pocitu, že sčítá jabka a hrušky v základní rovině. Ve smyslu toho jeho cvičení je deset jablek pětkrát víc kousků ovoce než dvě hrušky, deset bratranců je pětkrát víc příbuznejch než dva bráchové a takhle. Oni se učí odpoutávat od té základní roviny k abstraktnějšímu myšlení a to se musí hodně procvičovat.

      1. Další:
        V sáčku je 20 bonbonů. Čokoládové, kokosové a marcipánové. Čoko je čtyřikrát víc než kokosových. Marcipánových je méně než čoko. Kolik je kokosových?
        (je výsledek 3?)

        1. Ano, výsledek je tři kokosové bonbony. Protože: Když tam jsou tři kokosové, pak tam musí být čtyřikrát tři čokoládové, což je dvanáct.
          Čokoládových a kokosových je dohromady patnáct a na marcipánové zbývá pět kousků, to je míň, než těch čokoládových.
          Kdyby byly ty kokosové čtyři, tak by čokoládových bylo 16, 4 +16 je dvacet a na marcipánové by nezbylo a kdyby byly ty kokosové jen dva, čokoládových by muselo být osm a na marcipánové zbývá deset kousků a to nevyhovuje, protože jich má být míň, než čokoládových (a těch je v tomhle případě osm.
          Jinak je to klasická úloha na rovnici o jedné neznámé. Chudáci děti!
          A jestli je v řešení té úlohy o prstech výsledek deset, tak to má paní učitelka špatně.

          1. Veram, ani nevíš, jak se mi ulevilo. Tahle úloha mi dala zabrat. Já byla fakty na matiku vždy lempl a hlavně pokud se to muselo počítat tak, že se musela sestavit rovnice. I tyhle bonbony jsem počítala odhadem.

        1. no nijak, dostali test a dál samostatně… ale na druhou třídu..?
          bych asi s vyplazeným jazykem sotva prolezla. A to jsem chuděrovi Vojtovi spílala, co to blbnul, když jinak počítá rád a bezchybně

          1. Já bych mu nenadávala, náš Honza se chystá studovat na UPOLU matematiku a na Klokanovi vždy pohořel

            1. no, on měl původně v žákajdě jen napsáno: „Matematický test cvrček, 18 bodů z 60.“ Což mě usadilo, protože fakty to současné scítání a odčítání do stovky (i víc) zvládá rychlejc než já a přesněji! 😀
              Dneska to přinesl domů a já se s tím trápím. Ale jsem ráda, že jste mě ujistili, že jsem se trápila dobře

              1. A to mají už ve druhé třídě nábosilku, že je čtyřikrát víc jedněch cukrdlat než druhých? Násobilka nebo nedaj bože rovnice v druhé obecné? Já se domnívám, že násobilka začínala ve třetí třídě, kolem desátého roku je to v hlavě nejlíp na ni naštelované, dřív to jde těžko a pozděj ještě hůř.

                1. Násobilka je ve druhé. Bohužel. Ale jen do pěti. I když jak kde, dneska si školy dělají osnovy každá jinak. Potom zkus přeřadit dítě do jiné školy. Kubu díky přeřazení do jiné školy úplně minuly zlomky, třeba.

                2. Násobilku ještě neměli, ale počítám, že tak do měsíce s ní začnou, co jsem koukala do učebnice

              2. Aha, když je to tenhle test, Matematický klokan a pro nejmenší je to cvrček, tak to jsou dost obtížné úlohy v každé kategorii. Je to mezinárodní soutěž a v podstatě se hledají děti se značným matematickým nadáním.
                Rozhodně těch Vojtových 18 bodů není nijak málo, pokud se v životě nebude chtít matikou (a to vyšší matikou) živit. A taky velice záleží na tom, jestli jim někdo princip podobných řešení už vysvětlil, nebo jestli něco podobného vidí poprvé.

                1. No tak kdyby tohle po nas chteli ve skole v me dobe, tak bych se nedostala ani na ucnak. (bat)

                2. Já jsem tak šťastná,že jsem ze základky venku!!! Tyhle pitomé příklady s abstrktním myšlením, to je hrob…Já jsem technik, ne umělec!!!! 😉

  17. Kabelku nosím jako osobní zbraň (pokud s ní někoho praštím, půjdu sedět za nepřiměřenou obranu). Tuhle jsem ji povysypala. Našla jsem: svinovací 5m, minivodováhu, kapesní nůž, LED baterku, šitíčko s nůžkami, sirky a zapalovač, rozmrazovač zámků, Esmarchovo škrtidlo gumové i textilní, 3 páry vyšetřovacích rukavic, 20ml stříkačku, sadu vodovzdorných náplastí a gel na hmyzí štípnutí. A zcela mimochodem i pár věcí, co se tak v kabelkách nosí – doklady, flešku, peněženku, kapesníčky, foťák, deodorant, něco toaletních drobností a klíče (kvůli kterým jsem ten saťor vysýpala). Kabelka do divadla je za trest.
    Jé, za odměnu mám za 3!

    1. Taky zajímavý obsah. Metr s sebou vozím běžně, když někde něco přeměřuju, pak mám malou šupléru (kvůli ventilům, odpadům apod.). Ale nedávno jsem vyprskla smíchy, když jsem z té své počítačové kabelky vytáhla vařečku. Proč? Protože jsem si ji koupila někde na nějakém trhu, vyhovovala mi její pidivelikost, ta stará už byla upálená, takže jsem jí strčila do plotny. Novou jsem dala do tašky, ona zapadla dolů a já hledala shodou okolností i zapadlou tužku a bylo to! V domnění, že tahám tu tužku jsem vylovila tohle. Údiv byl mohutný. A psalo se s ní dost blbě.

    2. Jmenovkyně milá, jseš to ty? Jak se daří? Už jste bez sněhu? Co zvěř? Co studia?
      A tak vůbec (inlove)

      1. Soudě podle Esmarchova škrtidla a spol. nemůže být pochyb (rofl) .

        Jj, přeptala bych se taktéž, ále u tryskající horalky se můžeme jen domýšlet (inlove) .

            1. (wave) (rofl) (rofl) Jste zlatíčka! A já se zase nořím do procesu. Xerxovic, jsi zítra v práci? Snad mi to kafe konečně vyjde! (tmi) (coffee)

  18. Matyldo, moc pěkné téma – z nejrůznějších důvodů nejsem kabelkový typ, ale taková ta elegance 30. let se mi moc líbí. Dáma v jemných punčoškách, klobouček, rukavičky…a ano, kabelka shodná s odstínem botiček… Líbilo by se mi tak chodit – ale nikdy se k tomu neodhodlám. Ono taky – mezi ty jezinky a hejkaly… jistí to goretex, batoh a „lesalov“, dnes zvaný outdoor 😀
    Moje zavazadla se zcela hodí do kategorie, kterou tu dole SaNaa označila jako „vakobelka“. To je strašně krásné a výstižné slovíčko, můžu ho „uzmout“? 😀 Podmínka je, aby měla několik oddělených kapes – mám ráda pořádek i ve vakobelce. Obsah „hlavního vaku“ se v průběhu doby měnil, bývají tam např. kombinačky (kleště, aby nedošlo k omylu) a středně velký šroubovák, provázeny ovocem, někdy i sušeným, menší nákup, foťák, náhradní struny (od nedávna i na housle…). Kromě toho mám aktovku z pleteného lýka s dřevěnou rukojetí, to vše v přírodní barvě – vypadá neobvykle, vejdou se do ní lejstra i noty a kupodivu i dost vydrží. To, co bývá obsahem malých kabelek (doklady, klíče, peníze, kapesníčky) bývá v prostředí kapse vakobelky.
    K opravdu malým kabelkám se dostanu jen na plesech a do divadla, a to pak mám po babičce sametovou černou, korálky krásně vyšívanou. Malý šperk…

    A abych na nic nezapomněla – držím palečky Vave, a oslavenci Benjimu posílám podrbání a přání veškerého kocouřího štěstí. Na zdraví, velebný kmete! (d) A pozdravuju taky Simbu, poněkud nám zasáhl do chodu domácnosti, když terra vyslovil tu provokativní otázku „proč ještě nemáme doma žádnou britku“…

    1. A to říkám mladýmu že by moh mít rozum,když běhá s paintbolkou po lese. Ješté má času (wave)

  19. Všetky gratulácie Benjimu odovzdám a oznamujem, že ak je Benjimu s nami dobre, tak nám je s ním ešte lepšie. 🙂
    Nepoznám krajšie prebudenie, ako keď Benji vyskočí na posteľ, príde na vankúš, pohladká ma mäkkou labkou po líci a zapradie do ucha. To mi ani letný čas neprekáža (hoci ináč tieto prechody neznášam). A stále ešte dokáže vyskočiť na posteľ, gauč, stoličku. Čo sa týka mačiatkovských granuliek, tie dostáva kedy chce, MLP je už doma, tak môže poslúžiť a, našťastie, obslúži ho rád. 🙂 Pravdu povediac, keby chcel Benji kaviár, tak pobeží do obchodu. (chuckle)
    A, čo má ešte viacej teší, je fakt, že Benjiho osobnosť a úctyhodný vek rešpektujú aj ostatné, podstatne mladšie mačky. Simba aj Filip, ktorí spolu dokážu lietať a bláznieť ako splašené torpéda, sa okolo Benjiho pohybujú ako po prstoch, ani ich nenapadne provokovať, hoci pokiaľ prejaví aktivitu Benji (aj to sa občas stane), tak ide rešpekt stranou. A o Mandy je zbytočne písať, bez nej by sme už Benjiho nemali, to je také starostlivé mačacie slniečko.

    1. Milá Edito, to máme stejné. Ranní buzení Melíškovou heboučkou tlapičkou, ducání, vrnění, oblíznutí nosu je prostě úžasné. Pak se chlapeček uloží na polštář do jakéhosi polosedu, opře se o mně celým kocourem, ručičkama si mně chytí a já ho musím hladit na bříšku a on mi přitom drží ruku. Mezitím dorazí Ríša, který si lehne zboku, zasune mi hlavu do podpaží, vrní jak motorek a nechá se drbkat na boku a bříšku. Jsou tak miloučcí, že bych vždycky brečela, když od nich musím vstát a odejít. Úplně Tvé pocity chápu. (h)

      1. A čo mám povedať ja, keď ráno odchádzam a Filip stojí na poličke pri dverách a zúfalo kvíli, kdeže sa to do toho strašného sveta poberám a posledné čo vidím keď zatváram dvere je jeho zúfalý výraz 🙁 😀

        1. zoufalej výraz znám u Pitiny, když ráno odcházím, j ev pohodě, ale když s evracím, sedí na botníku, nechá si dát pusu mezi uši a kouká na mě pohledem raněný laně (i když je kočka) a ten pohled říká: proč mě tu s nima necháváš, spát se nedá,kačena věčně něco ničí a dělá rambajs,Pidikočka mrouská,Norina vrčí..ty si před tímhle klidně odejdeš beze mne, to zas byl den, děsně mě bolí hlava,dej mi prášek! 😉

  20. Zdravím při středě všechny Zvířetníky a vinšuju hezký den. Něco málo a Samovi po velmi dlouhé době. Ta byla zapříčiněna mým nedobrovolným pobytem v nemocnici. Musela jsem podepsat revers, protože si mě tam chtěli nechat na okrasu či co a to tedy při pohledu do zrcadla moc nechápu. No rozhodně se mi zdá, že mi nic není a pilule můžu zobat doma stejně jako v té jejich proklatě hrozné erární posteli. Vlastně je zobu v práci, neb tam je mi stejně nejlépe 😀 . A teď Sam. Tomu pacholkovi nic NENÍ ! Lítá jako pometlo, vrátil se ke svým neuvěřitelným stravovacím návykům. Leze na trámy a skáče z nich dolů, každá domluva je marná, přepadává své kamarády ze zálohy a pozor !!! s t r a š n ě kulhá, když se rozdávají salámky a sýrová pasta. Jediná změna je, že opravdu často odpočívá, tedy leží a pozoruje okolí svýma velikýma žlutooranžovýma očima a tváří se jako to nejlíbeznější stvoření pod sluncem. Večer spí se mnou zavrtán za některým uchem a nehne s ním nic. Je to zlatej, miliónovej kluk… Tak hezký jaro, my už ho máme ! Zdraví všechny Leny (makeup) + (cat) +(cat) +(cat) +(cat) Jo a kabelky…moje slabost mám jich hodně, některý i trochu dražší kousky, střídám je a kleju, když v nich není co by mělo. Nejoblíbenější je ovšem takzvaná citybag od firmy Reisenthal – je veliká, pro zloděje moc hloboká, vejde se do ní chleba i mlíko a má neuvěřitelnou trvanlivost. Můj nejoblíbenější desén je černé kytky na stříbrném podkladu. Fakt není nic lepšího…

    1. To je miláček (cat) , ale jako rekonvalescenti jste si asi oba kvit… Oba dozdravte jaksepatří! (y)

    2. To jsem ráda, že Sam je v pořádku. A zdá se, že jaká panička, takový Sam, že? Tak to nepřehánějte a ať jste v pořádku. (sun)

    3. No tak sláva, jsi pašák, Same! Ale nějakou tu rekonvalescenci si s paničkou přece jen dopřejte, to vám neublíží… (wave)

  21. tak já nosím spíše žebradlo, kabelkou to rozhodně nazvati nelze (blush) (taky nejsem dáma, že? 😛 ) … a když se mi rozpadne, jsem úplně na nerf z toho, že neseženu stejnou – má jiný počet jinak velkých a jinak rozložených kapes a j já z toho příšerně trpím, ba přímo úpím (think) (shake) ;( (chuckle) … takže přesýpače absolutně nechápu :O :O :O

    1. jsem si před časem pořídila dva stejný ruksáčky, teda jeden černej a druhej hnědej (chuckle)

  22. Kočkové dámy, mám dotaz- Polárka mi přijde hubenější než před kastrací. Teda ne že by vypadala nějak špatně, má lesklý kožich, pořád o sebe pečuje, lítá jako pometlo, ale myslím, že sežere míň granulek a v kapsičce se taky vždycky povrtá, aby mohla honem vyběhnout ven, a pak jí dojídá celé dopoledne, protože misku odložím na škrabadlo, aby jí to nespásla Borůvka. Je to normální, že je hubenější, nebo je to třeba jarem? Nebo tím, že je každou chvilku venku?

    1. může to být jarem….ještě hormony neodezněly…tak holt míň jí…a neodčervovalas ? 😉

    2. hubne do plavek (chuckle) (chuckle) (chuckle) Určitě se jí ještě nevyplavily úplně hormony, takže jaro asi cítí. Náš starý kočkour se v jídle také jen tak vrtá. Dokonce pacholek nežere pořádně ani konzerzičky Gimpetky a z toho mě může čert vzít, protože tahle laskomina, po které se mohl dříve utlouct, nestojí zrovna málo. Ještě si říkám, že u něho je to také nedostatkem konkurence – není, kdo by mu to sežral a také tím, že my s mámou poskakujeme, jak on píská. Dnes mě hned po zazvonění budíku drásal dveře. On má v letním čase hned jasno, nerozdíl ode mě.

        1. Ona je prostě uchvatná ! Ty růžový rtíky jsou úplně nejvíc líbezný. Já být Richard nehnu se od ní, voženit bych se chtěl a nosit ji na prackách bych chtěl a každej den bych ji nechával nejmíň 5 větviček s listím ze svýho … (chuckle)

      1. Dračice Borůvka je roztomilá (taková akční (chuckle) … teda já vím, že uměj i dost přidat) (y)

    3. Nám začala (cat) hubnout po kastraci taky (po k. jsme krmili granulemi RC pro kastrované kočky, aby nestloustla + kapsičky). Tak jsme přešli na RC outdoor + kapsičky a je to v pohodě. Naše (cat) má podobný režim jako Vaše Polárka, je v bytě a když chce, tak jde okýnkem ven.

    4. Mí kluci taky míň baští – teď jsem byla je zkontrolovat, Zrzínek vůbec nechtěl tyčinku, Melíšek s Ríšou si vzali, ale po chvíli Melda usoudil, že už stačilo a šel zase hnípat. Taky baští podstatně míň. To bude doznívajícími hormony i tím jarem. Neměla bych strach, že se něco děje.

    5. Gerontíci jsou 10 let vykastrovaní, jaro prožívají intenzivně, tuhle Brášulka kousal – no nevím čím – Princeznu do zadečku. Buď ráda, že je aktivní, na našich by nikdo nepoznal že jsou kastrované jak vyvádějí.

  23. Přiznám se, jsem kabelková a botičková… 8)
    Moje kamarádka pracuje pro zastoupení jisté obuvnické firmy. 2x do roka vyprodávají kolekci určenou pro inspiraci nákupčích z obchodů. A nevyužijte toho, krásné botky za velmi příznivou cenu. Manžel nedávno brblal, když přidělával ve sklepě další police na boty 😀 . Můj nejkrásnější úlovek je z Říma.Krásná zelená kabelka, v obchodě jsem ji dlouho vybírala a je moje nejoblíbenější. Moc ráda se koukám za kabelky na stránkách Fléru, uvažuji i o vlastnoruční tvorbě, ale čas.. čas ten mi chybí..

  24. Dlouhá léta jsem si vystačila s batohem. V průběhu studií jsem zpočátku střídala batoh a A4 tašku přes rameno, ale když jsem pak neměla kolej a začala jezdit na přednášky na kole, ustálilo se to na batohu. Pro první zaměstnání byl batoh taky v pořádku, ale pak jsem se dostala do poněkud reprezentativnější pozice a musela jsem změnit šatník a pořídit kabelku. Do té doby stačily džíny, či dokonce zelené kapsáče a obyčejná trička. K tomu je batoh přesně akorát ;). Jo a odpovídající boty, v lepším případě botasky, ale jinak spíš trekové boty.
    S tou jednou kabelkou jsem dorazila do třetího zaměstnání, ale přibyly k ní ještě dvě menší. Do divadla a k letní sukni. Pak jsem odešla na mateřskou (zrovna se má původní kabelka začala rozpadat a uvažovala jsem o výměně) a mou kabelkou se stala tažka na kočár. Pokud jsem někdy vyrazila někam bez prcka a tudíž s kabelkou, skoro vždy v ní něco chybělo. Po několika trapasech jsem rezignovala a nosila tašku na kočár i bez mrňouse, bylo to bezpečnější. Jen pokud jsem včas nevyházela pleny a náhradní oblečení, byla zbytečně težká. Pokud jsem šla bez kočáru se šátkem, nosila jsem batoh, ale po čase mi přišel děsně neohrabaný a vrátila jsem se k tašce přes rameno. Té dávno odložené při studiích :). Je moc pěkná, skoro neonošená.

    1. No a abych to doplnila. Veeeelmi jsem se odrodila své mamince, která je podle Matyldiny definice prvorepubliková dáma. Dnes už to tak nefunguje, šedesátnice má poněkud omezený výběr bot, ale dříve… Nechápu, jak to dokázala v tehdejších poměrech, peněz jsme moc neměli. Měla několik barevných variant. Boty, kabelku, rukavice a klobouk. Je pravda, že ne vždy se povedlo udržet stejný odstín. Koneckonců jednotlivé části sady sháněla i několik let. Velmi pečlivě se o všechno starala, takže jí to dokázalo vydržet i dvacet let (a to i boty). Pokud některá věc z barevné sady dosluhovala, dlouho sháněla, čím to nahradit. Dokáže se obléknout opravdu velice elegantně a přitom nepříliš draze. Koneckonců si sama ušila několik kostýmků.
      Já jí tuhle schopnost závidím, ale po několika pokusech jsem to vzdala. Prostě nejsem elegantní dáma a nikdy nebudu. I když se poměrně elegantně obléknu, neumím se v tom pohybovat. Prostě léta ve stáji a v lese a na kole ze mě udělala klacka.

      1. K tomu ještě můžeš dospět. Až prťata odrostou. Já jsem na mateřské taky nosila jen trička, džíny a v létě kraťasy, protože na pískovišti a pak při stíhání neustále běhajícího Kuby bych šatičky a lodičky jaksi neužila. Takže slušné oblečení typu saka, sukně, šaty a spol. jsem pořídila až potom. Mezi námi, mimo jiné proto, že po dvou dětech už jsem nebyla super štíhlá a v tomhle se to ztratí daleko lépe než v kapsáčích. Džíny ale nosím neustále, jenže k nim mívám i lodičky a trička dámského ražení. Doma nosím staré vytahané- dříve elastické- džíny, které se časem jaksi rozjedou a nabydou kvalit tepláků. Takže vlastním dva stupně džín- mezi lidi a na doma, ve kterých ale můžu vyběhnout ven se psem a při příchodu kohokoli to nevypadá tak děsně jako tepláky s vytahanými koleny. Ovšem taky oblibuju jiné oblečení, když už musím vyrazit mezi lid. Jen jsem jaksi nepřišla na chuť košilím, radši nosím do saka jednobarevné tričko. Ono od určité velikosti hrudníku to je s košilemi na houbec…

          1. od určité velikosti hrudníku je to s veškerým oblečením na houbec (sweat) (doh)
            o tom něco vím.

  25. I já jsem prošla dlouhým obdobím kabel velikosti A4, kde byla spousta roztodivných – a často dost zbytečných – věcí. Jenže potom se vzbouřila moje kdysi zraněná krční páteř a já začala vybírat kabelky a především potom jejich obsah podle podobných hledisek, s jakými se naplňují horolozecké baťohy.
    Otázka č. 1: Musí to tam být? Otázka č. 2: Pokud ano, je to nejlehčí možná varianta dané věci? 🙂 I proto mám ráda a používám elektronickou knihu – váží stejně pro sbírku básní stejně jako pro Cirkus Humberto 😀
    Barevné kabelky nemám, z obligátní černé jsem nějak vyrostla, teď mám období kabelek prostě barvy kůže. Nejlepším úlovkem poslední doby je můj kabelkový baťůžek, který jsem koupila v Londýně v podchodu u London Bridge. Vypadá hezky a počítá s kapsáři – je inteligentně řešený tak, aby to, co by mělo zůstat těžko dostupné tak také zůstalo (pokud vám ho samozřejmě neukradnou celý, že). V dopravních prostředcích si ho ale běžně beru do ruky, nenechávám ho na zádech. Jednak je to slušnější k ostatním, a druhak je to bezpečnější 😛 Nosím na něm jako přívěšek veselého losíka ušitého z reflexní látky, takže v zimě je ta kabela na temných cestách i bezpečnostním prvkem 😀
    Pokud musím cestovat s notebookem, pak ho nosím na zádech v počítačovém baťůžku – klidně i k šatům. Počítačový baťoh mám decentní, od dobrého výrobce, kterému došlo, že i dáma si ráda nezniční záda, když musí tahat svoje elektronické živobytí na cestách.
    Na barevné tašky a kabelky, jaké vyrábí Matylda a naše ostatní sestry piškvorkářky, jsem zatím jen s potěšením koukala. Uvidím, až přijde léto, jestli se něčím podobným přece jen nechám svést (sun)

    1. Tašku v barvě kůže mám ze San Marca a velikost- samozřejmě taková, že se tam vejde i notebook. 🙂

  26. Matylda,tašky sú úžasné,milé a veselé.Bóže,koľko šikovných báb je na svete!!!-to aby vyvážili nás nemehlá! A ešte aj 8+9.

  27. A Matylda sa snáď nenahnevá, ale musím sa pochváliť našim jubillantom.
    Náš Benji sa dnes dožíva 19 rokov. Na perzského kocúra viac než slušný vek. Náš malý Bubulák sa aj ako starý pán zatiaľ drží, tak nám držte palce, nech to tak čo najdlhšie zostane. Len na staré kolena sa vrátil k detskej strave a rozhodol sa, že granulky pre mačatá sú to pravé orechové. Dietológovia by sa možno chytali za hlavu, ale jemu idú očividne k duhu.

    1. To mám radost, milá Edito, že můžete slavit! (h) Devatenáct let! Je mu s vámi prostě dobře (inlove) (f)

    2. Přeju hodně chutných granulek, drbání a kocouřího pohodlí, ať si krásně užívá! (^) (h)

    3. Ať žije kocour!
      A proč by si starý pán nemohl na stará kolena trošku vymýšlet s jídlem, ne? Když mu jdou kotěcí granulky k duhu, ať si je užije. 🙂 (cat) (h)

    4. Všechno nejlepší, pane kocoure! (h) Asi pro vás platí jako pro člověka – kůň je jednou hříbětem, člověk dvakrát dítětem. Tak ještě hodně kotěcích granulek!

    5. Všechno nejlepší starouškovi kočičáčkovi (^) (d) (h) a dáváš mi naději, že i náš kočkourek s námi ještě nějakou chvíli bude. Však je ještě „mlaďoch“ – pouze 14 a půl.

    6. Tak oslavenci (cat) dneska dej něco moc dobrého (^) (d) a hooodně mazlení. (h)
      Já můžu slavit jen Melíškovy narozeniny, toto datum znám. Pak jeho příchod domů. Kdy se narodili Ríša se Zrzínkem, to netuší nikdo, tak budeme mít narozeniny v den, kdy přišli domů. (rose1)

      1. Poznám narodeniny Benjiho a Simbu, samozrejme, tí majú rodokmeň. Približne viem, kedy sa narodil Filip (týždeň hore dole) a len hádať môžem dátum narodenia Merlina, Mandy, kedysi Mišky (mesiac hore dole, u Merlina aj dva) a u dcérinho Montyho sme si mohli tipnuť len rok narodenia. Ale aspoň mám mačací stolný kalendár a tak viem, kedy majú naši mačičáci meniny. Kupodivu sú tam všetky mená, takže môžu oslavovať aspoň meniny. (chuckle) (rofl) (rofl)

    7. kočičí smečka z Perníčkova se přidává ke gratulacím!!! ať žije Kocour!!! ještě hodně dalších chlupatých let, sluníčka, dobrých granulek a hlazeníčka od milujících páníčků přejeme! (rose1) (h) (sun) (f) (^) (party) přála bych našim číčánkům, aby se dožili také takových požehnaných let 🙂

  28. Léta jsem měla kabelky k botám. Bílé lodičky-bílá kabelka, modré lodičky-modrá kabelka atd. Při střídání oblečení a bot jsem přehazovala obsah kabelky jedné do druhé, vždy jsem dbala na to, aby kabelky byly zhruba stejně velké. Plná skříň kabelek, pořád jsem někde něco v nějaké zapomínala, strašně mně to štvalo. Po úrazu v roce 2006 jsem všechny lodičky musela vyházet (slzela jsem jak krokodýl, ale nosit je nemůžu), tím pádem „jely“ z domu i kabelky. Charita se tehdy hodně zaradovala. K botám zdravotním, které teď nosím, jsem si za hodně drahý peníz koupila černou univerzální Samsonite tašku na počítač s popruhem přes rameno, kam se mi vejde vše, co potřebuju, včetně toho počítače a papírů formátu A4. A mám klid. Kabelky mi zbyly pouze večerní, jedna béžová ke světlým šatům, druhá černá k tmavým.

    1. Teda, Karolíno, představa bezdomovce v bílých lodičkách…. jsem po ránu nějaká zpomalená 😉

      1. No, oni nemají jen výdejnu pro lidi bez přístřeší, tam chodí i nakupovat z ulice. Něco podobného provozuje i Second Hand Sue Ryder. Tady je normální obchod, Ty sem doneseš věci zdarma a oni je za pár korun prodají. Občas se tam dají koupit úžasné věci.

  29. Kabelky mám rada, aj keď ich toľko nemám. Sem tam chodím obzerať a nič nekúpim 😀 😀 😀 A keď kúpim, potom nenosím, pretože tá stará, čo nosím do práce je ešte stále funkčná a najpraktickejšia (chuckle) (rofl)

  30. Sežralo mi to příspěvek….
    Kabelky nosím spíš velké, aby se vešly učebnice A4. Pokud mám menší, učebnice vkládám do tašky podobné té i titulku, jen ne tak pestré, mám fialkovopistáciovou a je to opravdu nepřehlédnutelný kousek.
    Do společnosti mám černé a černozlatou po babičce – samet vyšívaný zlatými korálky- jsem onehdy viděla v muzeu. Já ji nosím jen tak normálně 🙂
    A v létě mám ráda bílou nebo červenou, mrzí mě, že nemám elegantní slaměný kousek, jako byla ta v aukci 🙂

    1. chceš slaměnou kabeličku s oušky se vzorem divé zvěře? máááám a můžu pustit 🙂 chtěla jsem ji dát do bazárku v HK , jež se zove „Ženy ženám“ nebo na Aukro…mám ti ji vyfotit a poslat mailíkem?

        1. jasně že ano 🙂 hned zítra, až se vrátím ze vstupní prohlídky! nováááá prácička se na nás usmála 🙂 Ondra ti ji vyblejskne a pošle, teď píšeme čtenářský deník a to s ním není řeč, páááč to musí být zítra hotové 🙂

  31. Matyldo. u Tvých tašek bychom potřebovaly hadr na tlamu jako nosí Xerxová. Tvoje tašky jsou moc a moc pěkné. To my neumíme ;(

    1. Ty dvě, co tu vidíte, je vybavení mé dcery do školy- v té přes rameno nosí sešity a v tom barevném kousku do ruky tělocvik 🙂

  32. Strasidelne nestiham, ale Matylde musim pochvalit aj keby na chleba nebolo, velmi pekne pisanie! Ja som zistila, ze prilis mnoho kabeliek mi komplikuje zivot (treba presypat, pricom sa z casu na cas nejaka potrebna vec proste nepresype – trpajzlici – a potom mi prave ta vec chyba), tak fungujem v rezime dvoch, ktore sem tam striedam az do rozpadu. Mam rovnako ako Inka potom tendenciu skreckovat si v kabelke stopy roznych svojich cinnosti, okrem ineho vselijake faktury a vypisy z uctu a ine papiere, najdu sa aj nejake zaujimave prirodniny, zelezne zasoby papierovych kapesnikov, igelitky, cedulky z nakupov, a tak dalej a tak podobne, az potom tiez raz za cas vykydam a hned mam zase kabelku lahku ako pierko 🙂

    Bolo tu medzicasom tolko peknych veci zase, scitanim ma desite, aj nas to caka, ale az niekedy v maji (tusim). A STRASNE ma potesilo Zanine Svajciarsko – musim aj takto po funuse podakovat, krasa nesmierna a ozivene spomienky a Jajkine jarne fotky – zohriali na dusi. Inac hlasim chaoticky sposob jari na Zapadnom Slovensku – vyrazilo vsetko naraz, k odkvitajucim snezienkam a krokusom sa uz naplno pridali narcisy aj prve trpaslicie tulipanky som uz videla, magnolie zacinaju. A stromy chytaju krasny bledozeleny nadych! Drzte sa vsetci!

    1. Pokud jde o cedulky z nákupů… tak já jsem talent na to, zapsat požadovaný nákup na lístek a ten založit do kabelky. V obchodě lístek celou dobu hledám, najdu ho až u pokladny, a pak se tryskem vracím pro zapomenuté věci. To je ta lepší možnost. Horší je ta, že dotyčný lístek zůstane v autě. Proto mi mé děti věnovaly krásný malinký sešitek na seznamy nákupů. Dokonce ho v té kabelce i mám a co je vůbec div, už jsme ho i použila! 🙂

      1. Moje napremakanejsie cedulky na velke nakupy zasadne ostavaju doma na stole! To ma nuti potom prevetravat zavity v obchode a pekne pracne spominat, co to tam bolo… Na 90% sa aj trafim, tak toho Nemca asi este uplne nemam … az teda na tie zabudnute cedulky …. (wasntme)

        1. Ty cedulky nezapomínáš, nebereš je podvědomě, protože v duchu víš, že si nákup pamatuješ – tak proč tahat papír? (rofl)

        2. No jo … to dneska ta slecna co stala ve fronte u pokladny za mnou si zapomela doma rovnou penezenku.

  33. Jako dáma musím mít kabelky dvě. Jednu na různé, už v diskusi zmíněné propriety, druhou na zrní. Říkali kolegové.

    1. Tenhle vtip mi onehdy taky vyprávěl kolega, strašně jsem se smála a on se urazil, že se směju.

    2. (rofl) (rofl) (rofl) Úžasný!!! Tak to jsem tedy (skoro) pravá dáma! Ne, že bych snad měla dvě kabelky, když už sebou potřebuju víc věcí, než se vejde do kapes, beru si batůžek. Ale pokud mám náhodou kabelku, díky papouchům se v ní zrní určitě najde! 😛 Dokonce jsem v ní nedávno objevila i Buffinčinu žvýkací kostičku – zase si ji potřebovala schovat. (h) (dog) (h)

  34. To je ale téma, milá Matyldo! (inlove) 🙂 (y) Já mám kabelek několik, ale jen výjimečně jsem ochotná je střídat. Protože každá má jinak řešený vnitřek, jiný počet jinak velikých kapes a já ráno nejsem schopná rozjodnout – s Vochvilkou v zádech – kam co přesunout. Když už není zbytí, protože jsem si oblékla něco, co se kabelce vymyká, nacpu do tašky to nejnutnější a pak celý den klnu, neboť praxe ukáže, že existují ještě nutnější věci než ty nejnutnější. 🙂
    Ovšem nejzapeklitější bývají společenské akce, kdy za pomoci zaříkávání a neslušných slov nacpu do své pidi taštičky kapesníky, mini peněženku, mobil a rtěnku, aby mě pak přednosta požádal o ubytování svého mobilu, dokladovky a klíčů od bytu i od auta, neboť to všechno přece nemůže mít v kapse obleku. To jsou chvíle, kdy toužím po návratu měšců, váčků a kapsářů ….. nebo kalhotek s velikými kapsami. 🙂

    Přeju všem krásný den. (h)

    P.S. Dnes nastupuju do nemocnice na malý zákrok, který mi provedou zítra. Tak se jedním vrzem omlouvám z diskuse 🙂 a současně vás prosím o kousek palce na zítřek. Děkuju. (h)

    1. Jo, Matyldo! Hlava děravá zapomněla pochválit Tvé tašky pro maminku a pro Kačku. (y) Jsou tuze krásné, viděla jsem je i na větších fotkách, kde jsou vidět roztomilé detaily.

    2. Tak najprv (y) (y) (y) (y) pre Vave!!! Drz sa a nech si rychlo z toho spitala naspat – jedna noha tam, druha naspat!

    3. Vavísku (h) , držíme (y) a tlapky. koukej se dát rychle do pořádku, už i tady jaro vytrkuje růžky a kytičky budu moci vyrýpnout ze země, už to skoro rozmrzlo (f) (f) (f)

    4. Milá Vave – budu na tebe myslet a držet palce – všecko dobře dopadne a ty budeš jak zbrusu nová (y) (h)

    5. Vave,palce budem držať celý den i noc.Všetko bude dobré.Hned,ako bude Tvoja hlava spojazdnena/po anestéze/ naťukaj par písmenok,aby sme si oddýchli.

    6. Milá Vave, držíme palce, tlapky a drápky. (y) (y) (y) (y) Ať vše proběhne jak má a bez velké bolesti. (hug) :*

      1. (y) (y) (h) Držíme všechny palce a drápky. Určitě to všechno dobře dopadne. (y) (y) (f)

    7. Vave, držím palečky, ať to není moc nepříjemné a hlavně ař jsi brzy doma. (y) (y) (y) (h) (h) (h)

  35. Moje maminka mívala většinou něco mezi kabelkou a taškou, jak říkala na půlku chleba a mlíko. Nějak jsem to nasála s mateřským mlékem a tak moje kabelky jsou všechny A4 které poberou šanon s papírama a vše co s sebou potřebuji. Jednou za čas mi připadá že kabelka je těžká jako cent tak ji vykydám, mírně odlehčím a jede se dál. Jasně že univerzální černá. Bohužel při jednání nebo na obědě takovéto zavazadlo značně překáží a tak v něm nosím i slušivý háček na kabel(k)u

    1. Já už ne, poté,co jsem v jedné z kaváren,po zavěšení svojí kabelky převrátila kavárenský stolek (angel)

          1. se nesměj, číšník po mne loupl okem,že konečně někdo,kdo neválí kabelku u noh židle a on nemusí koukat,kam šlape a pak donesl kávičku a vodičku a ptal se, jestli nechci něco na čtení a najednou se stolek naklonil a padal k zemi… (angel) , no jasně že to udělalo to kafe…..číšník to postavil blbě… 😉

      1. Si mě normálně skolila pod počítač! (rofl) (rofl) (rofl)
        O tom elegantním háčku jsem uvažovala taky, ale už nebudu, dopadlo by to stejně. (nod)

        1. Klidně si ho pořiď, Šárka tam nejspíš pašovala Kačenku. Prostě musíš přemýšlet kam si tu kabelu můžeš pověsit. Já vždycky trochu zatížím a pokud je to OK, tak to vydrží

          1. to se stalo v době, kdy jsem neměla ani jednu kočku a tyhle ještě vesele běhaly někde po lese a hledaly houby…. 😀

        2. Abyt, je to dobré udělátko, i na těžší tašku – taky mě nebaví prostě praštit zavazadlem o zem… Jen člověk musí nenápadně zjistit, jestli ten kavárenský stolek není příliš labilní …

          1. Tak jo, zkusím, ale já obyčejně vláčím přesně ty „kamiónky“. Nebo bych sebou mohla nosit takovej ten hák na košík, co se používá, když se češou třešně. 😀

          2. Jooo, háček. Mívala jsem 2, ale udělané z nerezu a na koncích zdrsněné, aby neklouzaly. Byla to prostá esíčka velikost cca 6 – 7 cm. A když jsem dorazila na kontrolní den a hopkala po stavbě, tak jsem na jeden pověsila kabelu (nebyla to kabelka, protže obsahovala od diáře, přes šminky a kartáček na zuby, po rezervní spodní balení. Člověk nikdy nevěděl, jestli náhodou neuvízne na stavbě do noci a nenechá se deponovat jen do místního hotelu, což se mi stalo mockrát. A druhý háček byl veledůležitý v zimě. To jsem si sundala kabát a rozhlídla se po relativně čistých dveřích, nebo šifonéru. A tam jsem si pověsila kabátek k velkému úžasu pánů montérů. A jak škemrali další účastníci jednání na stavbě. (sun) Ale to už je docela dávno.

            1. teď tohle občas prodává Lidl,4 kusy za 80 kaček,matná nerez,mám X tvar,takže na 4 kusech je 8 háčků…

    2. Moje maminka nosila kabelky a já na rozdíl od ní něco, co ona výstižně nazvala rajtažna. Takže já nosím rajtažny, kam se musí vlézt věci od formátu A4 po menší nákup. A taky tam nosím smotanou naši zvířetnickou tašku. (sun)

  36. Ó ano, botičky a kabelečky, toť doména pravé dámy.
    Ale taky patřím k těm, které netouží po kabelce s cenou malého vozu. Raději mám kabelek víc a přesejpám, přesejpám. Ovšem kvalitní černá, je něco, co musí mít každá žena.
    Což mi ovšem nebrání v tom, si právě dnes vzít třeba červenou.

    Nedávno jsme se s holkama trumfovaly, co všechno máme v kabelce. Tužka, bloček, nějaké ty pastelky na xicht,…. jedna měla šitíčko, jiná kudlu (i s vývrtkou), jiná kompletní manikůru, jiná prezervativ, já třeba očkovací průkazy pro všechnu naši zvěř, pytlíky hovňáky, psí léky a krejčovský metr. Ovšem na Janu jsem neměla. Ta vytáhla z kabelky růžové kladívko a pixlu s hřebíčkama.

    1. Hihihi, já jsem baťůžková, ale u mě najdeš sterilně zabalenou injekční stříkačku (5 kubíků), kakací pytlíky samosebou (často slouží i na zbytky z jídelen – pro slepice), ale taky třeba několik let staré účtenky z Alberta nebo mechanickou nastřelovačku (před pár týdny jsem roznášela letáky 😀 ). Asi můj nejdůležitější poklad jsou léky na rybí krupičku :-DDDD Když v tomhle hledám diář u doktora a něco z toho mimoděk položím na stůl, ..

    2. Když tak mluvíš o růžovém kladívku… onehdy Mušketýr prohlížel jakýsi katalog s nářadím a zcela ho nadchla sada základního nářadí v růžové barvě. Chtěl mi ji pořídit k Vánocům. Můj pohled si nepřej vidět (chuckle) Naštěstí si to rozmyslel…

      1. A odkud myslíš, že má tohle růžové kladívko? (chuckle) Tu dámskou sadu základního nářadí v růžové kabelečce totiž dostala od synka, protože mu pořád nadávala, že má v nářadí bordel. Náhodou je velmi pěkná a dotažená i do takových podrobností jako jsou třeba bílorůžové pracovní rukavice.

      2. Ale tvůj postoj naprosto chápu. Já též nepotřebuji základní sadu nářadí. Mám jeden nástroj – Bubáka.

        1. No prosím – a to já bych zase brala … i když pár let zpátky jsem dostala nářaďový kufřík i s pár kusy nářadí a elektrický šroubovák. Ale není růžovoučký (cheche – kde je PetraK s růžovými palčáky?)

      3. Znam osobu ktera by tu soupravu opravdu ocenila. Pred casem jsem ji opravoval notebook … samozrejme ruzovoucky.

  37. Hezkou středu všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Nerada se tahám s kabelou na noutbůček (když přednáším) , ale co nadělám… Protože chodím na přednášku slušněji oblečená, nedá se to hodit do ruksaku. Jinak střídám černou kabelku a malý kožený ruksáček (skorokabelkový z Itálie dovezený).

    Jakmile jdeme někam se psem, je batůžek jediná možnost – s dogou v civilizaci jsou obě ruce plné – jedna dogy a druhá hadru na tlamu (chuckle)

    1. Dneska jsem voĺaaký zmätený – přemýšlel jsem na co potřebuješ hadr na hubu. Ta doga v druhé ruce mi nějak nedošla. (sweat)

  38. Nic proti barvám,ale černá se hodí ke všemu,bílá taky.Ale ta kytičková z fotky je moc hezká (y) !

    Přeju všem krásný den,potřebným držím palce (y) a oslavencům gratuluju (f) (inlove)

  39. Matyldo chtělo by to opravdu nějakou barevnost ale co by starší baba , černá je černá a kabelka taky tak. Moc se mi líbí barevné je já se k tomu nemůžu dokopat (headbang) |-) |-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN