PSI: Už jste vyvenčili psa?

V časopisech i na internetu se rodičům obvykle doporučuje, aby se dítě pro zdravý rozvoj psychiky staralo o nějaké zvíře. Samozřejmě už nikdo nedodá, že pro zdravý rozvoj dětské duše bude nutno obětovat absolutně lenivé dny, příkladnou čistotu bytu (chlupy nebo peří, že) a občas nějakou textilii – rozkousanou – protože jí dítko zapomnělo na zemi (u nás mnoho kapesníků, několikery kalhotky a trenýrky, které padly za oběť štěněcím zubům), nebo ani nemusí být na zemi (spadlá peřina byla vtažena do osmáčí klece, kde v ní zvědaví hlodavci vyrobili díru zvící dvou dlaní).

Rodič doufá, že dítě časem dostane rozum a to zvíře snad taky. Mám pocit, že psice ho dostala rychleji. Přesto jsou zvířata v rodině pobídkou k neustálému vylepšování disciplíny pubertální mládeže. Šestnáctkrát řeknete slečně, že tu skříň má zavírat. No a pak se madam diví, že má tričko od chlupů, protože jí do neustále otevřené skříně chodí bivakovat kočka. Už skříň zavírá.

Padesátkrát můžu mladíkovi říct, aby se převlékl hned, jak přijde ze školy. Ale když navečer potřebuju nakapat psici do ucha a požádám ho, aby ji přidržel, přitiskne si ji umolousanou tlamkou na mikinu a pak se diví, že vzor na bílé mikině získal i jiné zajímavější odstíny, protože Borůvka na procházce zase ryla čenichem v myší díře a já jsem jí sice umyla nohy, ale hubu ne. Tudíž se mikina nedá druhý den vzít a musí si obléct tu „víc jetou“, což je společensky méně únosné.

A to nemluvím o tom, co psice dokázala jako štěně udělat s koženými gymnastickými cvičkami, které „někdo“ nechal pohozené po tréninku v pokojíčku na zemi.

Přesto trvám na tom, že zvíře v rodině má být. Děti se musí o svého zvířecího přítele postarat, nakrmit, vyvenčit, po venčení umýt tlapky a utřít. Samozřejmě to všechno se učí pod ohledem rodičů, ale časem to zvládají i výrazně mladší děti, než jsou ty moje, a určitě jim to jde velmi k duhu. Takové dítě má pak obecně dobrý vztah ke zvířatům, ví, kolik povinností pořízení zvířecího společníka obnáší.

Zvíře to na druhou stranu oplácí svou přítulností a láskou. Pokud je mým dětem zle nebo mají splín či „nenáladu“ (v pubertě častou), snaží se jim pes nebo kočka věnovat svou přízeň. Když bolela nemocného Kubu hlava, ležel v posteli a vypadal, jako by měl chlupatou čelenku – kočka se mu ovinula kolem hlavy a tichoučce předla. Jinak má její předení spíše velkokapacitní hodnoty. Psice chodí nemocné dítě hřát pod peřinu.

Takže vřele doporučuji, i když… onehdy jsem přišla domů a na pohovce ležela moje patchworková ručně šitá deka (moje první, ty ostatní jsem zatím vždycky rozdala). Když jsem ji chtěla poskládat, zjistila jsem, že je poněkud vlhká. V domě se psem a kočkou člověk něčemu takovému automaticky čuchne, ale byla jen prostě mokrá.

Kuba nakoukl a na můj dotaz odpověděl: „Jooo… no Borůvka byla po procházce hodně špinavá, tak jsem jí osprchoval tlapky a břicho, utřel jsme ji, ale asi se potřebovala dosušit.“ Sice nejhorší vytřela do svého pelechu, ale zbylo i na tu deku.

No tak jo. Stejně prý nemáme lpět na materiálních hodnotách a konec konců, měla bych jí tu velkou deku ušít vlastní. Na té psí dece totiž vytrvale spává kočka…

Aktualizováno: 31.1.2011 — 18:16

358 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Jsem si díky tomuhle povídání vzpomněla, jak jsem dostávala vynadáno, že mám bordel v polici s oblečením. Že nejen to neumím srovnat, ale prý to tam mrskám naslepo, takže klidně minu a napadá mi to do police s botama. (Ta police vypadala tak, že to bylo asi 1×1 metr prostor až do stropu, krytej závěsem, dole boty, nad tím moje věci, nad tím mátiny, nad tím babiččiny, která z nás byla nejvyšší, nahoře batohy. To všechno na chatě. )
    Tedy ne že bych byla nějak přehnaně pořádný děcko, ale na gumáky jsem si trička fakt neházela.
    A stejně tam ležely. Zmuchlaný.
    Mimozemšťani?
    Ne. Pes. Chodil mi chrápat do police. 😀

  2. Matyldo: takove inspirativni a s laskou napsane povidani. Kdyz si uvedomim, ze pred par lety se Kuba psu tak trochu bal ….
    Uz nekolikrat jsem chtela poznamenat, ze Boruvka ma takovy zajimavy kukuc zezdola nahoru – radostne ci vazne zhlizi vzhuru. Chapu, ze je to castecne dano tim, ze je malinka, castecne kresbou na ksichtiku, ale stejne kukuc nezapomenutelny.

  3. ;;) R O Z V E R N Í Č E K . ;;)

    .(*) Koloběh strachu je nekonečný. Myš se bojí kočky, kočka psa, pes svého pána, pán své paní a paní se bojí myši… .(*)

    😡 Víte, jak se rusky jmenuje pejsek „čau-čau“?
    Sobaka „zdravstvuj-zdravstvuj“! 😡

    ~o) Vinšuju všem přítomným klidný večer, hezké sny
    a pěkně se vyspinkejte. Čau a zdravstvuj. ~o)

    1. Jovo, vono to nejni tak uplne presne! Uz jsem videla kocku, jak ji prohanela vetsi mys (potkan),zdejsi pejskari jiste dosvedci, jak jejich statecnej ratlik (promin Xerxova ) zdrhal pred kockou.
      Pan Suma, co chodi vecer na jedno toceny ke Kanci mel dvakrat natrzenou prd.. od sveho Alika. Suma se uz k vuli tomu popral nekolikrat se Sumovou, ze Alikovi nadrzuje ! Prej vzdycky vyhral.Ale je pravda, ze Sumova se boji tej malej mysky !

      1. Ahoj Anežko – to mám ale radost, že jsi zaskočila! Jen té tvojí historce se zdráhám věřit – copak, že se Sumová bojí myši, to bych brala, že že Sumu kousnul jeho vlastní Alík, to se mi ani nechce věřit! Jestlipak on mu Suma nebere kostičky a prasečí uši?

      2. žes to ty, Anežko, tak prominu (chuckle)
        A Betuška není ratlík, ale doga a nezdrhá, jen je opatrná…

        1. Ahooooj Anežkooo, to je príííma, že jsi zaskočila. A co Bimbo, a pan Laitner? (inlove) To víš, jsem zvědavá. Už jsi tu dlouho nebyla, tak chci slyšet všechny novinky.

      3. Jen jestli pan Suma s tema dvema tocenyma tak trochu nelze! On to Alik totiz moc dobre vi, ze tam byl i frtanek, tak proto ho rafnul!!

      4. Kdo ví, kdo panu Sumovi tu pr … natrhl! A on to svádí na nebohého Alíka.
        Ono taky, milá Anežko, nesmíš věřit všemu, co se říká u Kance. Možná tak ještě kolem poledního ano, ale večer už ne. (wasntme)
        Jsem moc ráda, že jsi se zase jednou zastavila v naší hospůdce. 🙂

      5. (wave) Hezký večer Anežko 😡 , jsem rád, že jsi se tady ukázala. Až potkáš WéWéWé-čko, tak ho pozdravuj a vyřiď mu, že nám tady všem schází. Ahoj, čau, zdrávstvuj. (wave)

  4. Ufff, právě jsem dopsala poníženou supliku chalupníků panu hráběti LP 1681. Některé školní úkoly mi dost lezou krkem. No, ale zase dětičky nehryžou peřiny ani boty 🙂

    1. Naše dětičky taky ne 🙂 ale onehdy jsem dopisovala dceři referát o povinné četbě- základem práce bylo to, že musí mít 5 000 znaků. Obsah nebyl až natolik důležitý- naštěstí, protože místy jsme tam psala děsné bláboly. Já dokážu žvanit o ničem, ale třeba u Noci na Karlštejně byl ten počet skoro nad mé síly. Knížky musely být tři a Kačka zvládla ke každé napsat tak polovinu požadovaného.

      1. Vždycky když vidím něco podobnýho, vzpomenu na chudáka Komenskýho. Ano „Učíme se pro život“ – zlatá slova (nod)

      2. Hřívnatec dokázal požadovaný rozsah splnit, ale kdyby pan hrábě dostal takovouhle supliku, tak by asi celou ves nechal srovnat se zemí (rofl) Tak jsem formulovala různé ponížené prosbičky 🙂
        BTW – kolik stran je 5000 znaků?

        1. Necelé tři wordovské, Times New Roman 12. No ale zkus takhle dlouho plácat o Noci na Karlštejně. Bylo nás pět mi docela šlo dopsat, Romeo a Julie taky, ale ty bláboly, co jsem vymyslela o „ženách vymykajících se své době i době spisovatele“ a tak byly moc. Jenže mě už nic nenapadalo a těch 5000 znaků byl hlavní ukazatel, kratší pančelka vracela k dopsání.

          1. Hm, to mě čekaj věci 🙂 Hřívnatec se pomstil panu učiteli tím, že supliku vytiskl ve fontu Monotype Corsiva, aby to mělo ten správný archaický nádech (rofl)

            1. Renato, neboj, ono to všude není stejné, po klukovi na gymplu nic podobného nechtěli, po holce teď na té její škole taky ne, asi to bude učitelem.

                  1. Dokud jsou po mě požadovány kecy na humanitní témata, je to ještě dobrý. A onehdy jsem dokonce stvořila laboratorní práci „Kalorie všedního dne“ do přírodopisu (rofl)

                    1. Zase na druhé straně – ve výživě mladého sportovce jseš zběhlá, ne? 😉

                    2. To jo, ale dost mě zarazilo, že svou ranní čtvrtlitrovou misku jogurtu s vločkama považoval za 80g a tak podobně. Nakonec mu vyšlo, že přijal 3980 kJ a vydal 9000 kJ, přičemž celkový deficit „sem to počítal na kalkulačce“ byl 18 000 kJ (rofl) Pravděpodobně jsem porodila perpetuum mobile (rofl)

            1. Protože nepíšeš o filmu, ale o divadelní hře, a obsah musí být je stručný, hlavní je vlastní názor. Takže je úplně jedno, že Matuška tam byl dobrej, podstatný je literární rozbor myšlenkové stránky díla. A tam není až tak o čem mluvit. Je to prostě pěkné, leč těch myšlenek z toho až tolik nevytřískáš.

      3. Tohle by zabilo bud me nebo tu učitelnici. Kecy o nicem jsem nikdy nezvladal a za subjektivne zbarveny popis ucebny zemepisu bych jeste ted pani „profesorce“ rad poupravil cifernik. Slintat vzletny cancy na rybnicek brcalnik se da, takovych jsem zopar cetl, ale co ma clovek proboha na patricnou delku zvandat o ucebne? Cestinarky strilet!

        1. Počkej, mrknu se. 😉
          Aha, tak „Komunikace v týmu, pravidla zpětné vazby a aktivního naslouchání – úvod do problematiky“. 🙂 Snad ten zápočet ve čvtrtek dostanu.

              1. Asi tak nějak.
                A zítra (teda už vlastně dneska) drž pěsti, dělá jednu nepříjemnou zkoušku, už by to měl rád z krku (my taky).
                Dobrou.

  5. Pů vám všem moc děkuje za palečky. Bohužel návštěvy na Zvířetníku není schopen, nemá dost sil.

    1. Myško, moc ho pozdravuj, a řekni mu, že na něj myslím (h) a přeju mu hodně síly.

        1. myši, díky za zprávu. Myslí tu na něj určitě všichni (h) . Dej prosím zase vědět (y)

    2. Myško, moc vás prosím, pozdravujte ho ode mne – a že na něj myslím a palce mu držím ze všech sil. Nechci mu psát, nebo volat, aby ho to ještě víc neunavilo… Děkuju.

  6. Dnes jsem celý den byla na toulkách, tak jen honem blahopřeju Jajce (inlove) (party) a milý Pů, nedej se! Moc držím palce, ať jsi brzy doma a zdráv (h) (f) (sun)

    1. Jen jsem nakoukla a tak se přidávám k přáním Jajce. A pro Pů tu držím palce i když vlastně nevím o co jde. (h) (rose1) (h) (rose1) (h)
      Milá veram dlužím ti díkůvzdání a omlouvám se za to strašlivé zdržení. (wasntme) Napíši pořádně později. Stále sbírám síly po té bronchitidě, kašlu stále ale záchvaty kašle jsou řidší a řidší.
      Jdeme se s Garykem klouzat, tedy abych to upřesnila jdeme teď na procházku. Má se trochu oteplit a má pršet, tak snad ledy na cestách konečně zmizí.
      Všechny vás objímám a přeji vám příjemný večer a dobrou noc !!!

      1. Jejkote, to Te rada vidim, velka Koci, zvoci voci – ani netuchas, jak jsi tu byla posledni dny vyvolavana. Anebo tuchas a prave proto jsi pisnula, diky.
        Garycku, nezlobinkej, holcicky, neblbnete! Budte nam na panicku hodni!
        (rose1)

      2. Velká Kočko! Sláva, hurá, to je skvělé, že ses ozvala! (f) (hug) :*
        Jaký já už měla strach, co s tebou je! Tos mi udělala takovou radost, že jsi tu, ani nevíš!!! (f) (cz) (f)
        Tak teď aby se všechno v dobré obrátilo i pro Půa. Náš kamaráde medvídkovatý, moc moc moc držím palce. Na předávání síly na dálku sice nevěřím, ale víra nevíra – snažím se o sto šest, co kdyby to náhodou fungovalo.
        (y) (h) (y) (h) (y) (h)

      3. Velka kocko, ani nevis, jak rada te vidim!!! Jsem moc rada, ze jsi v ramci moznosti v poradku a fungujes…

      4. Velká kočko, moc děkuji za přáníčko a ráda tě tu vidím – dělala jsem si starosti, když jsi se neozývala (h)

        1. Jo, abych nezabudla. Níže bylo upozorněno na krásné knížky mládí. Tak já ještě připomenu Potulného lovce – o lišákovi, od K.Nového s il. Junka a později Hanáka.

  7. Dalsie skoro OT:Ako tak žijem medzi Vami a /podľa mňa/ začínam rozumieť zvieratam,tak som včera poradila a dnes vyhľadala na nete furminator pre susedku-teda pre jej psa a považte za 15 Eu./aj s poštovným/Ta valila oči!!!! A pridávam sa k blahoželaniam oslávencom.

    1. No vidíš, jak ti to jde- pak už si najdeš něco takového i pro sebe a své případné zvířectvo… 🙂

    1. Jajko, i já se přidávám. (inlove) Všechno nejlepší a dobrý voko na fotky. 😉 (h) (rose1)

    2. Milá Jajko, hodně zdraví, štěstí a spokojenosti, pěknejch kytiček a radosti z potápění (rose1) (rose1) (rose1) .
      A už nám o tom konečně něco napiš (rofl) 😉

      1. Jj, máš pravdu přecedo 🙂 A taky by mohla ukázat fotky, páč fotí i pod vodou. (blush)

  8. Malé OT hlásání o highlanderce Ruby: Zvířetníčci, zklameme vás. Rozhodl za nás rodinný rozpočet, v němž je momentálně další kočenka poněkud zbytná… Ale co je odloženo, není zapomenuto, rozpočet se zase vzpamatuje a určitě tohle není poslední černá highlanderka na světě. Znáte přece ce ce CéDé.Ale láska je to jako trám (h)

    1. Ach jo, co se dá dělat! 8-| Ještě, že jsem si nevsadila (whew) . ….. ále, kdo si počká, ten se dočká! (nod) Jak má někdo kočičí bacil vtěle, jak má lásku k černým slečnám, tak je pro CD jistá kořist. (chuckle)

      Už jsem Ti říkala, milý terro (inlove) , že se mi vždycky líbilo, jak některé kočenky lehávají v umývadle? Nikdy jsem to neřekla nahlas, ale vona (CD) to věděla naprosto přesně. Teď ovšem marně přemýšlím, CO vlastně se mi tom líbilo, když si v klidu ani ruce umejt nemůžu. … Jo, a když jí pustím vodu na kožíšek, tak vona je ráda (Rozinka, samosebou). Je to kočka dárečková a vodní. (chuckle) (h) … Takí se své vysněné dočkáš. (h)

      1. Milá Vave, nám se zase Dalí nenápadně schovává mezi talíře a sklenice od oběda, protože si přeje být opláchnut v dřezu… Je tedy pravda, že sedmikilový sibiřan se mezi nádobím schovává obtížně, ale my mu občas uděláme radost a přehlédneme ho. Nadšeně se zmáčí, napije se z kohoutku, olíže tlapky a jde si po svých… Pozdravujeme Rozárku kočku vodní (wave)

        A pokud jde o Ruby, myslím, že jsem si naprosto jistý, jaké plemeno bude naše další kočka. Jistě, černá highlanderka. Jen to asi – bohužel – nebude Ruby…

        1. terro , jen aby ses nezmýlil… CD byv rozhodnuta rovná se tuhnoucímu cementu 😀 zrzečkovi Pradovi jsem pomáhala na svět ( resp. jsem asistovala u císařského řezu )skvělý rodokmen, luxusní, málo se vyskytující barevná varieta , mazel… rok si ho nikdo nevzal od chovatelky! protože kocour si vybral mě, aniž bych co tušila… 🙂 pak jsem tam přijela dvakrát na návštěvu a týž mi sdělil “ jedu s tebou domů, ty jsi to nevěděla?“ a napodruhé jel 🙂 (cat)

          1. EvoB., já se nezříkám, anžto znám CD a ta naopak zná své Pappenheimské. Kdyby Ruby „vydržela“ u chovatelky rok, kdo ví, třeba by to bylo taky na druhý pokus… Zatím jim ale musím přát klidný život bez terrovic smečky. Zdravíme Pětikočičín (wave)

            1. rozpočet je rozpočet, to se nedá oddiskutovat 🙂 ale co má být, stane se – jestli to nebude Ruby, bude to stejně úžasná highlanderka z útulku ( víme svoje obě smečky :-)… teď už terra felis vysokohorskému zakočičení neunikne 🙂 8) (cat) (bat) posíláme mnoho a mnoho podrbáníčka za hedvábnými oušky!! jestlipak se to taky někdy zadaří, abychom se viděli, hmmm…ale to bych potom byla asi k neodtržení od hedvábných kožíšků, přestože mám doma zakočičeno maximálně (wasntme) (party)

              1. Koček není nikdy dost a návštěvy, které neřeší chlupy na kostýmku jsou vždy vítány! Jen my jsme takoví „do větru“ – ale je to jako s Ruby. Tedy, ne že by nám rozpočet bránil dát si s návštěvou malé (i velké) pohoštění, ale ve smyslu: co je odloženo, není zapomenuto. Třeba to vyjde.

      2. Rozárka byla taky v minulým životě vodník ??? Mám doma dva..dneska ráno mi zcela mokrá Bonsajka vlezla do postele, koupala se v lavorku, do kterýho nám nakapala voda, těsnění jdu dneska koupit….mě málem kleplo,ona si u toho slastně vrněla (sweat)

  9. Milá Matyldo,dík za pěkný,hřejivý článek (y) . Máš krásné děti i chlupatá zlatíčka (nod) (inlove)

    1. Verenko (inlove) , došlo! Jsi moc šikovná – nazpátek posílám jedničku s hvězdičkou a děkuju! (y) (f)

  10. Ríša opět polehává, asi byl dopoledne příliš aktivní.
    Ale když vstanu a jdu směrem kuchyňka, únava neúnava, honem jde zkontrolovat, jestli by se náhodou pro toho podvyživeného ubohého kocourečka něco přeci jen nenašlo (ten chudáček vyluxoval mističky i po obou kamarádech), dneska ke snídani dostali 2 kapsičky, rozdělené na třetiny a misky zejí prázdnotou, ubyly i granule. Včera měli, pro srovnání, 1 kapsičku na třetiny a ani to nedojedli. Asi neměli potřebu se cpát. Zato dneska si to vynahrazují. K tomu zbodli dohromady 4 tyčinky na třetiny nalámané, hrst vitamínových bonbónků a krouží kolem ledničky. Masíčko bude večer spolu s jednou kapsičkou. Oči má zase v pořádku obě.
    Melíšek lítal za čvončíkem a Zrzínek pokoušel koulodráhu, pak šel do bydlíku a usnul spánkem spravedlivého kocoura.
    Tak snad bude vše v pohodě.

    1. Ano, ano, etudy na téma: Já jsem malý hladový kocourek, který nepapal už čtrnáct dní, tak mě přestaň trápit hladéééém…….. tak ty dobře znám. Vidím je teď denně ráno, večer a pozdě večer (Kde je ta druhá večeřééééé!!). Pokud jsem doma o víkendu, tak i během dne. No máme to, z domečku přijel pohublý, protože jak nemusí psy, tak se před těmi z naší širší rodiny pořád schovával a najedl se jen v noci. Takže jsme mu po příjezdu popřály a teď máme toho nejzmlsanějšího kocoura jakého si kdo může představit. „Tohle papám rád, tohle když už jinak nedáš, tohle jen někdy, tohle nepapám a tohle také ne…“

      Hlavně, že Ríša papá, ono se to k dobrému obrátí, a také že má očka v pořádku (ta zornice mě polekala), asi ještě potřebuje trochu odpočinout jako správný rekonvalescent. Někdy jsou ty reakce na očkování a zákroky opravdu nevyzpytatelné. My s mámou zase máme hrůzu z Micánkovy případné anestezie.

      1. Jo, baští, už se zase hrne s hlasitým komentářem ke mně, když vidí, že mám v ruce tyčinky. Rozdávání probíhá tak, že sedím na posteli, Melíšek doráží ze strany tlapičkou, dole doráží Ríša tlapičkou a za schůdky škrabadla sedí Zrzínek a vystrkuje hlavičku, aby se na něj nezapomnělo.
        Běda, když někomu něco upadne. Většinou na to doplácí Zrzínek. Ten si bere tyčinku velmi opatrně a obvykle mu z držtičky vypadne. Protože to už má svoji porci Melda dojedenou, hned strčí hlavu pod schůdky a Zrzínkovi kousek sebere. Pak se ale děsně diví, když další kousek nedostane on, ale Zrzínek a kulí na mně ty svoje oranžové oči nechápavě „No jak to??? Teď jsem měl být na řadě já!“.

    2. To vypadá, že Richard III. bude v pořádku, prostě se zotavuje… A to, že mají kočkouři „jídelní“ pauzy, to je docela obvyklé – když naše perská smečka „drží dietu“, tak první nechanou porci nadšeně vyluxuje venkovní stacionář a druhou prostě nedostanou. Chvíli trucovitě chroupají granule (no, ony jsou to RC pro perše, tak jakýpak truc, že) a pak si dají, co do misky dostanou.

      Etudy na téma „hladovýýýýý, týranýýýýýý, citově vyprahlýýýýýý kočičkýýýý – tak to nám předvádí venkovní stacionář denodenně. Příchod MLP bývá často provázen poznámkami typu: kočky, zašlápnu vás. Vy chcete bejt placatý, jo? A čtrnáct dnů jste nejedli. Děláte mi ostudu a přitom jste jako koule. Kulichu, nekoukej tak na mě, kdybys nebyl bývalý kocour, řekla bych, že jsi v tom… A tak dále, a tak podobně. 😀

      1. Jo, na lepší se zvyká dobře.
        Ríša ještě 27.12.10 dopoledne dojídal zbytky z kuchyně a odpoledne už měl Gourmet Gold, Whiskas německé kapsičky, RC granule ve 4 druzích (pro citlivá bříška, pro kočky, žijící v bytě, na srst a kůži a proti bezoárům – to jim míchám denně do mističky). A spoustu tyčinek a vitamínových bonbónků a sýrové a jiné pasty…..
        Dneska ohrnuje nos nad granulkami Friskies, protože oba kámoši jakbysmet. „To myslíš vážně, že nám dáš tohle barevné svinstvo? Kdes k tomu vůbec přišla?“ A 3 zvednuté ocásky uraženě odpochodovaly od misek s Friskies granulemi do pokoje trucovat za bydlík.
        Šmejdi zmlsaný jsou to!
        Zlatíčka mazlivý ale taky, co by jim člověk nepodstrojil, že?

        1. Nechces si vymenit trojkocicin? Moje holky se po barevnych „svinstvech“ muzou umlatit. Mame take granulky na doma a na traveni nejvyssi kvality, ale jak jim do toho naopak neprimicham whiskasky nebo friskiesky, tak je normalne vykopaji a vyplivou kolem misek.
          On to je vubec urad, to krmeni, Pusince musi jidlo plavat, tak kapsicky redim vodou a rozmatlavam vidlickou, Beta chce klobasky jen v celku a Babetce je musim naloupat nehtem na kousicky, pastiky ji jen Babet, leda snad Gourmetky snesou vsechny. Beta miluje syry a maslo, ale umi je jist jen z namazanyho rohliku – dat ji stripky na talirek je zbytecna prace, s jogurty zrovna tak, musim ho bastit ja v kresle a podavat na lzicce, jak dam hrudku do misky, nikdo si ji ani nevsimne. Prasatko Babetka nejen popiji v drezu z namocenyho hrnce od gulase, ale kdyz smazim rizky, vzdycky se pririti k rozslehanemu vajicku, eventualne k oleji na panvi, zatimco Betu jsem onehda pristihla, jak zamyslene zmoula lidskou syrovou tycinku. Syyy – dlouhe Y. A Puska tudle lizala bramborovou kasi. Jedine, co muze lezet na lince v me nepritomnosti, je tudiz rozpuleny citron. Rano vyberu zachudky, premeju misky, a pak musim vsechno vylejt, vrazit do lednice, zavrit do spize nebo priklopit poklici, jinak riskuju hroznove bobulky v posteli a keksy rozvejkane do klavesnice… (chuckle)

          1. Tak u nás Lásková ani ten citron….barevný míchám s nebarevnejma, taky přidávám trošku vody do jedný misky….ale Gourmetky-to je jiná, to by mohly 24 hodin denně..hlavně teď ty s tím vaječným suflé ze ZOOHITu..to dělají i kotrmelce,jak jsem skvělá,že jim je otevřu a včera mi ji Noriska přikutálela až z bedny z kuchy\ně, do obýváku,k nohám, abych teda fakt pochopila,že to myslí vážně a chce ji..tak jsem jí tu konzervu rozdělala, ani jsem ji nemusela vyklápět, Noris si sedla,zabořila do ní hlavu – ona, která jí jindy jak královna a jakmile se k ní na 20 čísel přiblížila jiná kočka,vydávala takový vrčení,že jsem si myslela,že máme doma velkýho psa…spucla ji celou a konzervička se leskla,jak ji vyblízala…no a pak nedej i těm ostatním, ale těm jsem rozdělila tu jednu na třetiny…protože se cpaly granulema… (chuckle)

  11. Tohle si měla přečíst moje mamka, když jsem byla na základce 🙂 . Já chtěla nějaké větší zvíře snad odjakživa, ale do bytu jsem měla povolené jen křečky a později králíka. Teď s námi žije pes i kočka a bez nich si to doma už nikdo neumí představit. Ještě, že ty chlupatý zlatíčka máme, sice někdy zlobí, ale láska, kterou od nich dostáváme za to stojí! Krásný den přeju!!! (f)

  12. Číst jsem ještě nestačila, ale to snad dohoním. Jen takové osobní OT. Já včera v noci o ty palečky měla poprosit. Rysíkovi se v noci udělalo špatně. Protože jsem dneska šla do práce poprvé, tak jsem ho teda zanechala chudince mé sestře a do práce šla. Přece jen musím na osobní a do účtárny a všude a to se mi rušit nechtělo. Naštěstí MLP byl doma už v jedenáct a převzal péči. Teď Rysíka obléká jedou k doktorce, protože se to nelepší. Čaj s glukopurem udrží, ale jakýkoliv náznak jídla jde okamžitě ven. Je smutný a spavý, ale horečku nemá. A já tu sedím v práci a nemůžu nic dělat!!! :@
    Jestli to doktorka určí jako nakažlivé, zůstane zítra MLP doma, jinak podle původního plánu bude dopoledne hlídat babička.
    Sakra proč? Zrovna když nastupuju do práce! To je fakt zákon schválnosti.

    1. Ale ale, rysí rodino… však my tu ještě nejaké ty packy a ouška k držení najdeme… ať je co nejdřív zase dobře (y) Ono prostě nic nejde jednoduše a když se má něco pokazit, tak v tu nejnevhodnější dobu. Zvládněte to!

    2. To, že se to stalo zrovna když nastupuješ, je zcela normální. My svého času jen pronesli, že pojedeme na výlet a jedno z dětí vzápětí ochořelo. Snad to bude jen lehká viróza a zítra už může být dobře.

    3. rysáčkové, to je úúúplně normální průběh…to bude v pořádku, jen taková zkouška odvahy 🙂 neboj nic a v klidu pracuj. teď jsi lovec a TLP je pečovatel o rodinný krb, takže se musíš soustředit na práci. odpoledne se to zas přehodí 🙂 když je takováto změna, vždycky to děti nějak zaznamenají – buď je plačtivé údolí nebo viroza ( kterých je teď spousta). vůbec to není tvoje chybka a my jsme na značce a posíláme pofoukání a pohlazeníčko! (rose1) (y) (cat)

    4. Neboj, Karakal (inlove) , to je úplně normální. Většina dětí změna vycítí a občas i odstoná. Rysík je takový malý tuli tuli, ale zvykne si, neboj. Vždyť Rysík není u cizích. 🙂 (h)

    5. Tak je to prej střevní chřipka! Já jí nechcíííí. Posledně jsme jí od něj chytili a bylo to fakt výživný. U nás asi tak desetkrát horší průběh, než u něj. Jestli budu zítra zdravá, jdu ještě jednou do práce, dělám 2,5 dne a MLP bude hlídat místo babičky. Musej hned zítra na kontrolu, nebyla tam naše paní doktorka. To by babička nezvládla, dovléct nemocného kluka k doktorovi.
      No ale aspoň víme, jak to asi bude probíhat. Moc vám děkuju za palečky a slova útěchy. Já vím, že to je uplně normální zákon zchválnosti, ale člověk vždycky věří, že jemu to projde …

      1. Ach jo. Zvykej si, takhle to bohužel chodí…
        Budu na vás myslet, ať je Rysík brzo v pořádku a vy to nechytnete (h) (y) (h)

      2. (rose1) nemáš vůbec zač, počkej, jak na tohle budeš vzpomínat, až bude Rysu Ostrovidovi 20 ( jako teď našemu „malému“ dráčeti 🙂

    6. Karakal – to JE zákon schválnosti, když musíš ráno vstávat v nekřesťanskou dobu a jet na druhý konec republiky, máš jasné, že Ti dítě (v lepším případě všechny naskladněná děcka) problijí nebo probrečí celou noc…
      A jinak – držím palce, snad to je „jen“ taková ta 3denní viróza, která pomine „sama“… (h)

  13. Matyldo, to je krása psaná (h) Jsi bezvadná máma! I já mám pocit, že soužití se zvířaty děti může jen obohatit. Naučí se, že se o kamaráda musí postarat, pochopit, když nemá náladu, být tu pro něj, když si chce hrát a pomáhat, když má problémy. Pravděpodobně si tenhle přístup dokáží aplikovat i na mezilidské vztahy! (dog) (cat) (dog)

  14. Matyldo, mám moc rád článečky psané srdcem a to ten tvůj je. A ta fotka Kačky s Borůvkou je fakt na plakát – reklama na lásku/krásku.
    Jo, jo, každý by měl mít své zvířátko, lidi by pak třeba na sebe nebyli jako psi. ALe to už si to moc idealizuju. Tak by to pomohlo alespoň některým… možná… trošku.
    Já i můj otec jsme byli bezpsí, já se vlastně ani neuměl ke psům chovat. No, přežila to moje první psice, dožila se 15 let a tak jak jsem jí jako štěně přivezl, tak jsem jí i odvezl na té poslední cestě… Naši teď mají naprosto pitomou ridžbečku (naštěstí je stejně hodná jako pitomá). No a já pohřbil naší Filu (nevím, kdo doma bulil víc, jestli rodiče nebo děti), ale máme pořád Dastyho a Příšeru a … pssst. No a pak ještě 3 kočky a děti mají svého obvyklého kamaráda jménem Toon a Toona, který nechává zásadně otevřené dveře a pak je od kočky poznačený koberec nebo okousaná panenka, ale Vítek s Janou raději snesou zákaz televize/počítače/kamarádů než by byli bezzvířátkoví.

    1. Jiný Honzo – tak se mi zdá, že nám dlužíš článek (nod) . Nevím, kdo je Toon a Toona (hádám, že buď myši nebo křečci nebo morčata nebo něco takového) a vůbec netuším, kdo je “ a … pssst“ (teda tuším, ale nevím (chuckle) ). Tož nebuď tajemný jak hrad v Karpatech (wait) a písni něco, ať máme taky radost (nod) .

      1. Myslím, že vím, kdo je Toon a Toona. Kdyby jiný honza nebyl z Moravy, byl by to Tovon a Tovona. Tovona u nás taky bydlela (mám sestru). Junior žádnou Tovonu ani Tovona nemá, jelikož je jedináček.
        A to ….. psssst…. mě taky zajímá.

      2. Ygo, se domnívám, že Toon a Toona nebudou dvě rozkošná zvířátka, ale prostě to von, to vona, při uplacírování viny za trestuhodné činnosti.

      3. No, ale napsat by o nich Hanýsek (inlove) mohl! Takový Toon/Tovon a Toona/Tovona jsou bytosti vyskytující se skoro všude, přinejmenším dočasně. Ráda bych si o nich početla, teď, když už se od nás (skoro úplně) odstěěhovali. (chuckle)

        1. Téda – jak su krásná tak su hlúpá (chuckle) (chuckle) – to víte, my movití Jihomoraváci jsme si pořídili tak dlúhý vedení, že si na nim stóíme (fubar) .

          A stejnak nám JH dluží článek – už sem nic dlouho neposlala (nod) (nod)

            1. Yvetko (inlove) , ale já myslím, že nám Hanýsek stejně něco tají! Podívej se na jeho: “ a … pssst. “ není to krajně podezřelé?

              Možná by nejdřív měl psát o tom PSSST! (nod)

                1. S Penynkou spinkají v pelechu Jánic a Vonosamo.
                  (Jenom nevím, kterej z nich je ta pískací kost a kterej ta pískací plyšová myš. 😛 )

  15. Moc pěkný článek, ten by si měli přečíst lidé nezvířecí nebo lidé zvířeně vesměs nedůvěřijící. K dětem protstě zvíře patří, nakonec nebudu opakovat to, co už tu napsali jiní. 🙂
    Ale jako začínající psář jsem třeba naprosto nečekala, že moje děti budou oplakávat naši dogušku Lindu víc než dědu s babičkou, obzvlášť starší Lenka. A pak plakaly ještě 4 roky, než jsem byla ochotna dalšího pesana pořídit. Bylo to proto, že jsem chtěla, aby už byly schopné se o něj postarat, protože tehdy MLP odcházel z domu, když ještě spaly a vracel se, když už zase spaly, a já dělala soboty, neděle, svátky, takže jsem nechtěla, aby pes zůstával doma celý den sám. No, a pak jsem přišla o práci, a do týdne byla doma Eiša 😀

    1. No vidíš, já to včera říkala, že když to nestihnu do konce ledna, tak že další slevy budou!!!!
      Hlavně, že je Ríša zase lepší. Včera jsem potřebovala soustředění a ruce na mazlení.

      1. Já mám teď všeho dost,jo a ty Gourmetky, balený po 8 kusech,jako u nás..vyšly na 10 kaček kus…jen ty s vajcama byly za 13 kaček kus.

        1. To je super cena. V Makru jsou za nějakých 13.00 i ty obyčejné!
          Teď se chystám na objednávku, hlavně Gourmet nám docházejí. Mají je moc rádi.

          1. pokud se na konzervy nebude vztahovat ta sleva 20% s heslem Zima-20…tak musíš zkusit tu druhou slevu 5% s heslem Nad 2500 . Jsem si jistá,že za 2500 objednáš… lepší něco nežli nic…..

            1. (rofl) (rofl) Sharko už jsem to zase udělala… zas jsem objednala. Úplně se mi včera třásla ruka, když jsem dávala „odeslat“ (rofl)

              1. Chich – jestli ty nebudeš závislačka – ruka se ti třásla, neb jsi měla Zoohitový absťák (chuckle) (chuckle)

    2. Ano, taky jsem si všimla, mám pocit, že nedávno někdo měl přání přidat se k objednávce, budu určitě objednávat, takže, kdyby někdo pražský se chtěl přidat, může se ozvat. Já protože neberu ani granule ani konzervy, tak mívám objednávky spíše nižší.

  16. OT:Stalo se vám někdy že by pes po probuzení (v noci)měl jednu zorničku úplně malinkatou a vůbec nereagovala na světlo?Vet mi po telefonu řekl ať neplaším a podívám se jak se (bat) hýbe, a mám kontrolovat jestli nezvrací atd…ale stejně mi to příjde divné 🙁

    1. Tohle přesně řešíme s Ríšánkem od toho nešťastného minulého týdne po tom očkování!!!! Jedna zornička obrovská, rozšířená, nereagující na světlo, druhá uzoučká štěrbinka, která ale na světlo reagovala. Proto jsem tak panikařila, protože to vlastně trvá doteď (momentálně ne, ale ještě včera večer se to opakovalo). U nás to bylo způsobeno buď bouřlivou reakcí na očkování nebo opravdu na něj ta přenoska spadla a buchla ho do kebulky. Už je to lepší, ale pořád mám obavy a pozoruju ho jak ostříž.

      1. Corča je naštěstí v pohodě, řádí jak černá ruka, žádne potíže, zornička v normálu, akorát v noci ji měla divnou, očkována byla před dvěma týdny, a vet se mi skoro vysmál 🙂 Ale dneska jdeme ostříhat drápky, tak se poptám na místě radši 🙂

    2. Napis nam pak, co rikal vet – my se radi poucime. Hlavne, aby chundelka byla v cajku. (y)

      1. Tak pan vet chudinkou malou týranou (takhle se mu na stole tváří vždy 😀 ) prohmatal, prosvítil, okoukl a verdikt je že je vše ok a že netuší co to mohlo být, tedy máme sledovat jestli není divná…Tak sme dostaly třetí očkování, poblila mu stůl z toho co jí nacpala sestřička aby se k ní mohla přiblížit a pohladit a šly sme se projet tramvají 😀 Když už týrat, tak pořádně. 🙂

        1. Ale chuderecka beruska. :* No ale jestli ji prosvitil ocka a nic tam nevidi – tak mozna take reakce na ockovani nebo jen hodne spatnej sen, doufejme.

          1. No ona má jedno oko světlejší než druhé, to má šmrncnuté hnědou, a právě to světlé je divné…Ale slepá není 😀

            1. Jo, tady taky chodil kdysi dvouoky pes, to byl husky, jedno modry jak smolka a druhy prokazatelne skoro hnedy.
              Takze ten vpich – to byl uklidnovak a povzbuzovak, cili vitaminovak, zejo? Takze i Dr. pocita s tim, ze slo o reakci na ockovani, ne?

              1. Nene očkování jsme měly před dvěma a půl týdne, včera dostala třetí pro štěňata, takže se oficiálně může družit s ostatními psy venku 😀 Na povzbuzení nepotřebuje nic, nabuzená je dost sama od sebe 😀

        2. Tobě se poblila v ordinaci, mě se jednou poblilo štěně po narkoze, když jsem ho nesla na autobus,abychom odjeli domů…měla jsem bílou bundu..to byla radost a autobusák nás nevzal a já šla s těžkým,polospacím,odoperovaným štěnětem NO v náručí,pěšky 8 kilásků :^)

          1. Tak to nezávidím, včera ji zvážili, tak má 8, 2 kg, a to sem ji tři zastávky držela v buse na ruce, protože nebylo kam šlápnout, a myslela sem že mi ty ruce upadnou 😀 My máme velkou veterinu přes park, za což sem fakt ráda 🙂

  17. s tím léčením kočkou musím jen souhlasit.
    Můj syn Peta je v ID, jednou je mu lépe a někdy hůře. Když je mu hůře a leží, tak kočička Hepinka si mu sedá na bok zahřívá a léčí.
    Když mě po operaci pustili domů, tak Hepča přišla za mnou do ložnice. Byla tam celou dobu než se mi udělalo lépe. Normálně tam nechodí.
    Takže mě léčila určitě auru.

    1. Proto je tak důležitá felinoterapie např. v domovech seniorů, kde jsou klienti trvale ležící. Opět mé oblíbené Prachatice, už jsem tu o nich několikrát psala: kočičku či kocourka donesou klientovi do postele, tam se předoucí kamarád přitulí a babička najednou může pohnout rukou, může hladit a drbkat, zvířátko vycítí tu potřebu a vydrží u těch lidiček hodiny. Tu změnu k lepšímu poznáte okamžitě. Stařenky se usmívají, i když nevnímají nic jiného, nežli ten hebký teplý předoucí kožíšek a jsou ve svém vlastním světě a snu a moc to podvědomí pomáhá. Mít já takový domov, tak ta kočička bude v každém pokoji! A měli byste slyšet, co bylo za rámus, když se s tím v domově začalo a když příbuzní zjistili, že jim babičce do postele dávají zvíře! Někteří chtěli babičku ze zařízení vzít, stěžovali si až na kraji. Dneska? „Už měla babička kočičku?“ Sponzorsky přispívají a mají radost, že to opravdu funguje.

      1. Myslím, že není nic smutnějšího než sterilní Domovy – a to ať už pro seniory, tak pro děti. Je mi moc líto, že si lidé s sebou nemohou vzít své zvířátko, když už musí opustit známé prostředí – je to tak nespravedlivé (i když chápu, že to vždycky nejde).

        A tak tleskám těm zařízením, kam za jejich obyvateli docházejí zdravotní pejskové a kočičky. (clap)

      2. Ano, myslím, že canisterapie nebo felinoterapie je pro staré a nemocné lidi velice přínosná. Jen je třeba vybrat o správné zvířátko. Tady čtu o kočičkách, které se k nemocnému přitulí, přijdou k němu v nemoci…. Pak si vzpomenu na Micinku, která to měla přesně naopak, jak onemocněla máma a pak nakonec táta, vyhnula se jim obloukem. Zvláště u táty mě to mrzelo, protože to prostě byla jeho kočka a vzájemně se milovali – tedy kočka ho milovala přesně do momentu, kdy poznala, že mu není dobře a pak už se mu jen a jen vyhýbala ;( Ale se správně vybraným zvířetem to může být příjemné pro všechny.

      3. „Už měla babička kočičku?“
        Jako bych slyšel svou ČTN před nějakými 10 lety. Pes patří k boudě a kočka žere rohlíky v mlíce a nevyhazovat peníze za doktory.
        A dnes jí spí Denis v posteli, žere granulky dražší než babiččin oběd, kocour to samé. A nedej bože, že kocour nepříjde 2 dny domů – už by vyhlašovala celostátní pátrání. Kéž by tak šly otevřít oči všem!

        1. Jiny Honzo,u nas to bylo pred 2 roky to same.Jeste horsi.S manzelem jsme byli za jedno,ze pres nas prah zadne zvire neprekroci!Spat se zviretem v posteli?-no vy jste se museli zblaznit!!!!!!Dneska?Hlidkuji u dveri,kde jsou moji dva venkovni kluci a vecer kdyz jdu spat,tak se snazim premluvit jednou ze tri kocek,aby sla se mnou.Bohuzel vzdycky se nastehuji do postela az kdyz ja spim.Ale zato je hezci probuzeni (wave)

    2. No jo, kdo má číču ví moc dobře jak jsou solidární s nemocným… bez vyjímky. Když mi vloni v květnu odoperovali rameno, měla jsem je nahoře v ložnici nasáčkovaný pořád. Seděly metr ode mě v řadě a koukaly. Rameno bolelo pekelně, až jsem se za to neměla ráda. V noci nešlo vůbec spát, tak jsme jen upadala do takových krátkých bezvědomí…ze kerých mě probíralo to, jak se 9ti kilovej Jidášek snažil mi to rameno obalit. No řekněte…kde se to v nich bere ?

      1. Já si myslím, že kočky nejsou – ve své prapodstatě – pozemšťané. Jsou to bytosti z jiných galaxií, které na Zemi uvázli v časové smyčce … (nod) . Když se podíváš do kočičích očí, tak tam uvidíš jejich vzdálené světy (wasntme)

        1. YGO – fakt se směju nahlas. V Jidáškových očích je totiž víc než cokoliv jiného jediné…a to výčitka ohledně špatné kuchyně a ještě horší obsluhy. Jak tu kdosi kdysi trefně poznamenal. Cože ? Felix kapsička hovězí ? Zavolejte mi vedoucího… Holky na tom nejsou o moc líp. Nebylo by kuřátko prosím ? V rosolu, prosím ? … pak jen… no dobře teda, ale s tím kuřetem je to naše Slouho poddaná fakt škandální. A malej Sam ? …tak to je zatím v intencích… htňte to sem, já se s tím nějak poperu. Trochu jako v obsluhoval jsem anglického krále. Kromě těch plíčků objednávám všechno a noste mi to pěkně jedno po druhém jak budu dojídat… tak tak asi. (rofl)

      2. Leny – výjimky bohužel existují, některé kočky neošetřují a neutěšují, viz o kousek výše. Ale důležité je, že ty máš doma chlupatou ošetřovatelku.

  18. To se mi zrovna hodí, tenhle pěknej článek…konkrétně zmínka o péči zviřátek o nemocné páníčky: každej ví, že čokly nesnesu, a v posteli už vůbec ne – to jen posledních pár dní, co se zesláblá zmítám v horečce, zneužil Otík podle mé bezbrannosti (to předtím se nepočítá – ticho tady bude! (devil) ) … a tak mě napadlo – nemůže ten pitomec ode mě něco chytit? Jak je to s přenosem lidských (co se mě týče, obvykle smrtelných) chorob na ty potvory?

    1. Podle toho čeho. Určitě chřipka – ta má ovšem pěkně drastickej průběh – a potom například angína. Mám zkušenosti s oběma

      1. Kristepane! Hned se mi přitížilo…
        Angínu nemám, chřipku určitě taky ne…ale zákeřná viróza mi sedí na průduškách. Jestli to ten blboun chytne, tak se pominu ;(

        1. Borůvka chytila chorobu od lidí jen jednou- 14 dní po kastraci, kdy byla určitě pořádně nalomená. Jinak zatím (ťukťuk) pes ani kočka lidské choroby nechytli.

          1. Bohoušek chytnul chřipku, kterou jsme postupně před asi 15ti lety onemocněli všichni, byl v nejlepších letech, zcela zdravý. Mimi chytlo asi v půl roce angínu, v krku úplné krápníky, veterinář se radoval jak to má klasické…..
            Dneska mám stále 11

    2. Naprostá většina lidských chorob není na psy a kočky přenosná a naopak. Výjimkou je částečně angína, tuberkulóza, leptospiróza. Salmonelu chytí obvykle oba společně. O toxoplazmóze u koček jsem psala jinde. Jinak jsme si biologicky natolik vzdálení, že riziko přenosu chorob je minimální. Samozřejmě vzteklinu mohou mít všichni savci. Ale to je výjimka. Jinak jsou infekční choroby poměrně druhově specializované.

  19. Matyldo, máte skvělou smečku a krásně hedvábně se o ní četlo (wave) . Díky, moc rád jsem se blíže seznámil…protože na fotkách to sluší úplně Fšem.

  20. Moc prosíme o zapojení palcodržny – Pů je v nemocnici a není mu ani trochu dobře, tak na něj, prosím, myslete, ať dojde k obratu k lepšímu. Moc děkuju.

    1. No to teda! To my přidržíme, to je jinší potřeba, než ta naše. Ať se z toho Pů brzo vylíže. (y)

  21. Dnes je slavný den. Zase někdo něco slaví

    …………………………….. (h) (h) (h) …………………………………
    … (d) (rose1) Milá JAJKO, všechno nejlepší (rose1) (d) …
    ……………….. (*) (*) (*) (*) (*) (*) (*) …………….

    1. Jééééé, děkuji za přáníčka, (inlove) (h) , vždyť já to tajím – to číslo už není vůbec hezké…

    2. Milá Jajko – při pohledu do kalendáře je mi jasné, že máš narozeniny (rose1) (pokud teda nejsi zakuklený Hynek (chuckle) ) – tož všecko nejlepší, hodně zdraví a spokojenosti a hlavně ty narozeniny dobře oslav – činčin (d)

      1. Jajka (h) je určitě Hynek, a tak jí přeju všechno nejlepší k svátku. (f) A kdyby náhodou měla i narozeniny, tak i k narozeninám (nod) . Hodně radosti s Alfíkem a pěkné letošní potápění. (h) (sun) (h)

    3. Milá Jajko, přeji ti štěstí a zdraví a dlouhá léta a pohodu a klid a vůbec všechno pěkné! (rose1) (h) (^) (d) (cash)

  22. Kouzelný článek, přesně takový jak Matylda umí, jsem si přečetla už těsně po půlnoci. Fakt jste správná rodinka, ale to už jsem tady ventilovala veeelmi dávno.
    Já si dovolím přihřát svouji polívčičku.
    Věčné téma rozporů nad záchodovým prkénkem. Také mě to štvalo, ale nechávala jsem bez poznámek. Dámy, nevíte jak na to? Pořiďtě si koťátko!
    Sotva se Jiljí rozkoukal, podařilo se mu vycvičit pánečka razdva. Dveře k té intimní místnůstce úplně nezavíráme, aby ve zmíněné části domku koloval vzduch a nevykvetla plíseň. Brzy jsme zaznamenali kocourkův zájem okupovat i tuto místnůstku. Co by se asi stalo, kdyby malinký kocourek přepadl? Ale ano, vy posměváčci, byl by v……… jenže při své velikosti nemá šanci se vrátit zpět. A tak i mistříček zaklapává dekl (clap) .

  23. Nojo, mne dokonce Babeta naučila zazipovávat si doma kabelku. Poté, co v ní objevila několik sáčků s čajem do kanclu – to je totiž úžasná hračka a eště voňavá! – je všechny vypackovala, rozpitvala a čaj mi nasypala do bot vedle botníku. (rofl)

    1. Veru si takhle odnesla do Kauflandu v kabele kotě ,kotě jí vlezlo do tašky a usnulo tam, Vera šla do Kaufu a u pokladny rozzipla kabelu a místo peněženky vytáhla kotě..to bylo radosti….tak vrazila koťátečko zpátky,vylovila tu peněženku,zaplatila a jela s nákupem domů….

  24. ……které „někdo“ nechal pohozené ……

    jistě, to byl jistý džíponec jménem… Vonosamo, případně jeho kamarád Vonoseto
    😀

      1. 😀 😀 😀 Vonosamo je nějaké hooodně rozšířené jméno, ne? Něco jako Novák, že? U nás taky jeden bydlí. A pak ještě jeden, blíže neurčené národnosti a státní příslušnosti, ten se jmenuje Zasjá.

        1. 😀 😀 😀 😀
          Alejáne, Zasjá, Toján!!! bomba!!!! 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
          okamžitě s dovolením či bez adoptuji 😀

      2. (rofl) u nás bydlel dlouhá léta nějakej JÁ? … nikdy nebyl spatřen, ale promlouval vždy jako ve Vymítači ďábla přímo ústy našich dětí… bylo to strašlivý (rofl) (rofl)

    1. Kdysi jsme s kolegou plánovali, že postavíme – jednou, až bude všechna práce hotová – pomník pro SE a TO. Už jsme měli i návrh: TO by byl úzký vysoký kužel z leštěné černé žuly a kolem něj by se v ladné spirále ovíjelo SE, vysochané z bílého mramoru… 😀 Tvaru mírně neurčitého, protě takové typické SE…

      1. Terro – já bych chtěla být při odhalení – a ty proslovy k tomu …. to bude slávy (clap) (clap)

        1. YGO, určitě dáme vědět – ale napřed musí být ta skulptura… 😀 A to bude teprve problém.

    2. u nás průběžně pobývá “ chudák Já“ , má-li být vytřeno ( než se matička vrátí s nákupem) , umyto nádobí od večeře, kterou si dítko vařilo, případně vynesen koš plný wellmi 😀 zaťukám, již dlouho nebyl spatřen, ale zato se vždycky nabízí “ pudu, umeju, vytřu“ ale “ dosaď jméno kočky“ půjde se mnou 😉

  25. Matyldo, pěkně napsané. Jste prima smečka (inlove) . Hihi, malá koza není špatný nápad, ale tuším, že asi neprojde… ovšomž výhledově (zcela náhodně samozřejmě) druhý kavalírek do počtu? Jenže pak by se i počet kočičích šelmiček musel upraviti ti ti… (chuckle)

    Jak už bylo řečeno, zvířena vychovává nejen děti a puboše. S chlupatcema je jedinec v permanentním výcviku 😛 . Jojo, bez milášků by byl život o dost pohodlnější (a třebas materiálně bohatší a byt zdobnější a hadérky nechlupaté… ), ale přitom strašně chudej.

  26. Koukám, že mi to sežralo OT zprávu o štěňatech:
    Tak tedy: jejich čistotnost byla už na obtíž. Pokud na ně přišla potřeba (velká), když byli v bedně, vřískali a vřískali, že chtějí ven. V noci to bylo poněkud obtížné, takže dnes se definitivně přestěhovali ven do ohrádky. Mají tam slušných 15 stupňů a dobrou izolaci od podlahy. Chodí se venčit na noviny nebo hadr (asi z 80%). Občas se vyčůrají na pelech, ale spíš se zlepšují. Mají víc prostoru a mohou tam tahat hračky. Pouštíme je i do kuchyně, ale z pudu sebezáchovy jen pod dohledem.
    Jinak všichni strašně žerou. Velké holky mají na kontě za měsíc a kousek přes 30 kg zátěžových granulí (obě dohromady) a každá denně vrchovatou misku masa s těstovinami.
    Mladým melu krmná kuřata a játra a občas srdce. Sežerou skolo 1 kg denně + skoro 0,5 kg máčených granulí. Takže kromě hajzlbáby jsem ještě kuchyňská ficka. Ale na druhé straně – když si k nim sednu, tak se mi cpou na klín, okusují a olizují mě. Začínají se mezi nimi objevovat rozdíly…

    1. Cvočci malí (inlove) . Teď to teprv začne být zajímavé… A Evo, jak se zatím projevují prťaté holčičky? Pozdravení oddané hajzlbabce (wave) (rofl) .

      1. Mám z toho upřímnou radost (inlove) a moc pozdravuji oddané podané z Tercia (f) (sun) (f) a jdu zase pracovat

      2. Holky jsou docela šikovné. Ta mrcha s červenou stužkou je vždy první, leze mi do klína a oddaně olizuje bradu. Nechce tím vona něco? Tři psi jsou moc, jsou moc, jsou moc!

        1. Hele, já o tom něco vím! Tři psi jsou pro dva lidi málo – pořád ještě zůstává jedna drbací ruka volná. (rofl) (rofl) (rofl)

        2. Ajaj, povědomé příznaky… Takže 6 volných štěníků. Abychom to tedy konstruktivně shrnuli (chuckle) .
          A gratulace k výročí (sun) . Jéje, to to letí…

    2. Ať se vám daří (h) (dog) (h) (dog) …a tak dále do jedenácti (inlove)
      dále zdravím i obsluhující šmudlu (šmudly) (chuckle) (clap) (y)

  27. Jojo, pes i kočka jsou velmi výchovný element. Boty patří do botníku, jinak si je vezme na hraní nudící se čuba. Žvýkačky patří uklidit do kredence, jinak nacházíš po bytě porůznu přilepené ožužlané orbitky a zbytek je pod schody (k vzteku, protože tam uklidíš jedině po odtažení alespoň jednoho dílu knihovny). Skříň se musí zavírat, jinak přede – že jsem dostala facana, když jsem se zpod kočky snažila jemně vytáhnout čisté kalhotky, už jsem psala. Teď si oblíbila košíček s teplýma ponožkama, cestou vykope několikero tenkých ponožek.
    V noci přijde do ložnice čuba, koukne na ložnicový pelíšek, tam hnípe kočka, popojde k posteli, drbne do mne čuňou „uhni“, já uhnu a mám zas čubu v posteli.

    A moc to dětem se zvěří sluší, Matyldo

    1. Na té fotce s Kubou je Polárka v klidu- než jsem vytáhla foťák, tak mu „pomáhala“ třídit šroubky, když mi s Kájou montovali knihovny do pracovny. 🙂

    2. Ája do mě čuňou nedrbe. Prostě vyskočí, projde se po mně a ono se místo najde 😉 Teď mrchy prchají před štěňaty – no kam asi – do naší postele. Teď jsme čuby převezli. Štěňata budou v ohrádce a čuby? No uvidíme, kdo z koho, Lomikare 😉 !

      1. My máme malou postel, jen 80 cm široké matrace. Takže občas dělám, že nevidím, neslyším, spím…. A ta mrcha asertivní tak dlouho obchází postel a cvaká drápama, než uhnu.

        1. ad „občas dělám, že nevidím, neslyším, spím“ – tak to bych si v životě nedovolila, já už uhýbám na obě strany – z jedné Toye, z druhé Zikmundovi … ještěže Brooke spí s Terkou za zavřenými dveřmi, jinak nevím nevím (rofl)

        2. My máme 85 cm širokou postel (tedy každý) a čuby dvě. Normálně spí zavřené v kuchyni, ale teď si vydobyly, že smějí k nám, aby je štěňata nerušila. A Ája se opravdu nežinýruje. Jaképak čekat až uhnu. Ve vlastním zájmu jí udělám místo, protože přes 30 kg psa ležícího člověku přes nohy je trochu moc.

          1. Baruška (při posledním vážení 33 kg) je dáma, ta leze do postele pomalu a ladně. Na nohy mi nelehá, zato si na ně s gustem odkládá čuňu, takže jí slouží jako polštářek. Brnící polštářek. A po chvíli se zavrtí, převrátí se na záda, kopne do mne a začne zhluboka chrápat (no, dáma, no). Dokonce až tak, že vzbudí mého chrápajícího Nejdražšího.
            Chudinky, to jsou. Fakt psí život!

    3. Jak učíme (bat) na čistotu, tak v noci si mě vzbudí tím, že do mě reje a kouše a škrábe packou tak dlouho, než vstanu…Tím jsem se během tří týdnů naučila spát navalená na stěně, ač celý život spím mnohem raději u toho volného kraje 😀

  28. Tak jsem vcera desne utracel …. no reknete, Rybarici na modre zatoce, rok vydani 1955, za deset korun … odolali byste? Tri knizky a dve DVDcka, celkova cena 38 Kc 🙂

    1. Or a Kik…jak já na ně mohla zapomenout…díky, četla jsem je jako malá a brečela nad nimi jako želva, tolik jsem se o ně bála…. (wave)

      1. Ja jsem prave taky vedel, ze jsem to kdysi cetl, tak jsem to proste musel koupit. I kdyz jsem si z toho uz nepamatoval vubec nic.
        Ani tolik co treba z Uprchlika na ptacim strome. To je taky uzasna knizka.

        1. Uprchlik na ptacim strome. Moje velmi oblibena knizka. Koupili mi ji nasi, kdyz uz jim lezlo na nervy, ze pod vlivem pohadek jsem si furt hrala na princezny. Tak jsem si pak hrala na ptaky. (rofl) Napr. jsem sedavala na vajickach (polstare na gauci jako hnizdo a ve hnizde velike knofliky.

          1. Znám obě knížky, asi budou někde u našich. Musím se po nich podívat. Mirko Hanák je můj oblíbenec. Jeho ilustrace miluju.

            (zase 13 – není to špatné znamení?)

              1. Všimni si, že ti ptáci, co si povídají s veverkou jsou určitelní – to nejsou jen nějací ptáčci, to je straka, sojka a kavka.
                Tohle je to, co na na něm obdivuju, tu schopnost udělat kaňku a pak pár tahy tenkého štětce z toho udělat třeba sojku.

    2. Rybaříky mám v knihovně… Četl jsem je naposled tak před 30 lety, asi bych si je měl oživit…

      1. Urcite!
        Nejlip jen tak kapitolu nebo dve na dobrou noc. Vychutnat.
        Musim se hlidat, jinak bych to vdechnul na jeden zatah.

  29. Hezoučké čtení poránu (wave) . Vyvolává vzpomínky, jak byly holky malé a učily se starat o
    zvířátka… Naši psi nikdy nic nekousali, neničili. Jenom jednou, když jsme se přechodně nastěhovali do malinkého bytu a všechny naše věci byly všude, při příchodu z práce jsem našla manželovu drahou kožešinovou bundu staženou z ramínka na zemi a v rukávu vykousanou díru (whew) . No nemohla za to, prý chudinka byla v cizím prostředí stresovaná (chuckle) Spíš nás teď v domečku překvapují kočky (cat) + (cat) . Když jsme je měli ještě krátce, jednou babička, sama doma v domě na samotě v lese, všude úplné ticho a klid, psi spinkali a ona se jala něco vařit. Otevřela spodní skříňku v kuchyňské lince, zašmátrala vzadu po nějakém kastrolku a do ruky se jí zaťaly vystrčené drábky 8-| No přežila to (chuckle)

    1. Myslela jsem, že máš tak vysoce inteližentní kočičstvo, že hraje drábky ( kdo ještě pamatuje tu krásnou dětskou hru s kamínky?). Ano, Jeho jasnost Mňouk Jiljí už byl zaké párkrát zavřen v kuchyňské lince. Ale hlasitě protestoval, tak byl brzy amnestován. Včera veřer projevil přání vytahat prádlo z běžící pračky. Naštěstí tam byla dvířka. Jinak jsme měli vypraného a vyždímaného kocourka. Vyžehlit by se pak mohl sám.

  30. Dobré ránko,

    Matyldo moc hezky napsané….mě taky naučil Frogi uklízet věci do skříně….i když semtam se zapomenu, Frogi ne a už mám nové „lítačkové“ zateplené gatě…. i když těch původních byla škoda….značkové byly….
    vlastně by mě zajímalo proč to Frogi dělá, někdy prostě ho napadne,že něco rozškube a z toho měsíc nic…..???

    mě asi naučila Yorča zodpovědnosti, že mám někoho na starost, že na mě někdo čeká…… 🙂 (y) že se podělím s jogurtem….a teda čokoládový ne když pejsek čokoládu nemůže 😀

    1. Borůvka v současně době už neškube oblečení, jen občas povolí některý rozslintaný plyšák- jak jinak to nazvat, když plyš má zteřelou vazbu. Momentálně máme opět nasněženo z opice, kterou jsem zašívala naposled předevčírem. Dovezli jsme ji se štěníkem od chovatelů, tak snad má nárok na ukončení života. Už je značně splasklá, jenže o to líp se nosí v malé kavalíří tlamce 🙂

      1. My necháváme vykuchané plyšáky, dokud nejsou zcela hnusní. Aspoň z toho nic neleze. Pravda, dávám si pozor, aby nebyli plnění kuličkami, ale vatou. Jednou jsem v sekáči koupila plyšáka, plněného dřevitou vlnou. To byste nevěřili, jak blbě se dřevitá vlna odstraňuje z koberce 😉 Od té doby jsem při výběru plyšáků opatrnější. čuby jsou ničitelky, tak kupuji jen nejlevnější varianty nejlépe v sekáči. A nejlepší jsou staré hadry s uzlem.

  31. To je něžné povídání. Sice se tak netváří, ale je velmi něžné a pohodové. Usmívám se nad ním a kývám ostošest. Jo, děti to potřebují. A dospělí koneckonců taky!!!

    1. Díky, dalmi- a já bych zvíře naordinovala leckterým dospělým, třeba by byli pak na svět vlídnější 🙂

  32. Matyldo to bylo ranní krásné počtení u horké kávy. U Tebe vím, že se i občas můžu napít, aniž bych ohrožovala počítač.
    Ríša: v noci si z parapetu, kde ležel jak mrtvolka, přelezl ke mně a z jedné strany mne hřál Melíšek, z druhé Ríša. Ráno ale začaly kocouří hrátky, ke kterým se připojil i Zrzínek. Ten za účelem honičky slezl ze svého parapetu a čekal koho prožene prvního. Poté, co zjistili, že jsem obživla, Melíšek s Ríšou se přiběhli do postele pomazlit. Pochopitelně jsem Ríšovi kontrolovala obě oči, zdají se být v pořádku. Udělal i bobíka do záchůdku. Zatímco včera moc nejedl (ale ani ostatní nejedli, vyhodila jsem obsah misek téměř nedotknutý), tak dneska ráno byl Ríša opět ta stará „popelnice“, co „dojela“ všechny zbytky. Nabaštil se ale i Melíšek a Zrzínek kapsičku nechtěl, zato vyluxoval část granulek, které jsem mu dosypala čerstvé. Ríša se pak šel dlouze napít a hrát si s koulodráhou. Vypadá úplně normálně, žádná apatie, už zase ukecaný mazlivý a živý kocourek. Tak já nevím, lidi, nejsem já trochu cvok, že pořád panikařím? Nebo to má nějaké výkyvy typu „jednou je líp“.

    1. Může být ještě unavenej….to se stane i Tobě,že se cejtíš dobře a pak najednou odpadneš, po vyspání jsi zase fit….prostě ho pozoruj…tím, že se zase napucnul a dojel misky po ostatních, se to asi vrací k normálu, jen prostě může ještě pospávat a bejt unavenej…..Ríšulko, hurá..bude dobře!!!! (h) (y)

      1. Jsem plašan, já vím, ale mám o ně strach. A jak ho včera oba – Zrzínek s Melíškem olizovali a hýčkali! To bylo fakt dojemné.
        Pozoruju. Vzala jsem si překlad nahoru a jsem doma. Jen občas si musím odskočit k počítači dolů, protože mi tu pořádně nefunguje připojení na net a nejdou mi posílat komentáře do Zvířetníku.
        Pořád to vypadává.

        1. Kdyby mělo bejt hodně zle, vlastně nejhůř, tak u něj budou jen posedávat a civět na něj. Alespoň tak mi to spousta lidu kočkového říkala. Pokud jsou aktivní a hýčkají ho, tak mu pomáhají a tak zlý to nebude…. Víš jak se to krásně čte, že se stará i Zrzínek…a že si občas i hraje…jak jsem ráda, že dochází na moje líčení světlých zítřků ve třech kocourech…. (angel)

          1. Zrzínek si dokonce hrál s koulodráhou, to bych do něj nikdy neřekla. A jak si to užíval! A včera JiLe hladila, drbkala heboučké bříško, držel, vrněl, té se vůbec nebojí, naopak za ní přiběhne a rozplácne se a drbeeeej.
            Ríša teď spinkal, ale zase si hraje a dovádí, tak doufejme, že bude vše v pořádku, že fakt to byly poslední dozvuky.

            1. To byly určitě dozvuky, u broučka. Vem´si, že si vlastně připadal mírně nemocnej právě těma nemocema, na který byl očkovanej, žáno… (cat)

        2. To bude tím bezdrátovým připojením, nám to dělalo taky velké problémy, stačila mlha nebo hustý déšť/sněžení a bylo vymalováno. I když má mobil dobrý signál, tak to automaticky neznamená, že bude mít dobrý signál i internet, většinou se přenáší na jiných frekvencích a z jiných vysílačů.
          Jinak Ríša bude v pořádku, je to pacient v rekonvalescenci a ti mají nárok na nějakou tu únavu a nenáladu. Já teď řeším nežraní jedné z našich fenek Ellie – před třemi týdny byla psí svatba a ona mi teď tak dva dny nebaští, takže jsem napjatá jak špagát, jestli bude nebo nebude mít štěňata. Ona je normálně příšerně žravá, ale teď se na misku dívá s výrazem „nee, chceš mě otrávit“, tak to dělala i Fleur, když byla březí 😉

          1. Je to s tím připojením přes TMobile-kartu hrozné.
            A i když mám tohoto operátora ještě z dob, kdy to byl Paegas, tak mně štvou čím dál tím víc. Slíbili mi, že za věrnost a dlouhou dobu, co jsem u nich, potažmo celá firma, mi dají wifinu nebo nějaké podobné trvalé připojení, nerozumím tomu tolik, zdarma kam si řeknu. Tak jsem si řekla. Nahoru. Měsíc prověřovali s kyslíkama síť. Pak zkonstatovali, že by to šlo. Jenže to už uplynula lhůta, po kterou platila nabídka od TMobile. Tak jsem se rozčílila a vynadala jim s tím, že to mají dobře spočítané, že tak dlouho prověřují, až uplyne čas a já ostrouhám mrkvičku. Slíbili, že to posunou, to bylo někdy v říjnu, skončil rok 2010 a co mám? Prd a vořech a vztek. Už jsem mohla fungovat bez problémů.
            Jenže přehodit se na Vodafon není žádná výhra, i když slibují hory i s horákama, na chalupě mají signál jen velmi omezený. Kyslíci tam nemají signál vůbec! Takže mi nic jiného nezbývá, nežli u nich pokorně zůstat.
            Jinak přeju, aby se štěňátka zadařila a prosím, Ellie je ? Pejsek, pochopitelně, ale jaké rasy? Asi jsem to tu nepostřehla.

          2. No, i feny mívají „ranní nevolnosti“. Spíš bych si tipla, že budete následovat našeho příkladu a štěníci budou (inlove) . Moje holky to mívají každá jinak. Ginny je žravější, ta přestala luxovat vše jedlé až tak 2 dny před porodem. Ája měla nežravou pauzu tak asi ty tři týdny po krytí a pak pár dní před porodem. Tak ze týden byste mohli na ultrazvuk. My byli až kolem 35 dne a to už nešli spočítat.
            Doufám, že napíšeš také zprávy z bedny.

            1. No my jsme „veleúspěšní“ chovatelé – Fleur po prvním krytí zabřezla, ale štěňátka se nějak vytratila, podruhé se to povedlo. Ellie byla za ženichem loni – jeden neměl zájem (a to jsme my blbci dvakrát jeli 160 km do Chudimi), druhý zájem měl, ale byl nezkušený janek a tak se to nepovedlo. Tak snad teď. My vlastně vozíme holky za sexuálním dobrodružstvím bez následků 😉 😉

              1. Hm, tak to vstřebání štěňat ještě ve 3 týdnech jde. Tak držím palce ze všech sil, aby se to povedlo dotáhnout do „následků“. Povídání o malých choďáčcích by mělo určitě úspěch (zvlášť u Dede, že (h) ).
                Naše čuby jsou „v tom“ na první pokus a štěňat mají hromady. I jako mámy jsou vzorné. Ani nevím, co mám (inlove)

                1. Nic 😀 😀 , se psem v Pardubicích byla spokojenost a následně sedm štěňat, ten v Chrudimi, prý zkušený plemeník 😉 😉 stál za h..by, dokonce se před Ellie schoval pod lavku (wasntme) (wasntme)

                    1. No jo, ona do něj mlátila packou, protože ty štěníky chtěla a on se k ničemu neměl (chuckle)

                    2. Holt jaký pán, takový pes! Ale co si pak mám myslet o Ellie a jejím vynucování? (rofl) (rofl) (rofl)

                  1. ono se občas na povel nechce….třeba byl unavenej nebo bez nálady…nebolela ho hlava??? 😉

                    1. Nebo byl vystresovanej ze situace ve firmě, z existenční nejistoty, ze stavu na účtu (co vy víte, co pes všechno vnímá?) 😉

  33. Celý život mne provázejí zviřátka…sice se občas vyskytly pauzy, ale souhlasím s Matyldou, že pokud vyloženě není v rodině těžkej alergik nebo astmatik, žvíže tam má být.
    Lidi se tak mají možnost od něj učit a mnohdy je výchovný moment mnohem mocnější,za pomoci přátelského svazku s chlupatým nebo pernatým kamarádem. Jen rybičky nelezou do skříně,do pračky nebo neodletí otevřeným oknem…a kromě vytopení , za které ony nemohou..je nemusíme výchovně krýt (zapírat) – teď už je to o něčem jiným, ale vykousaná díra v „nikolce“ (mikina) za totáče od křečka Oskara, skoba na džínách od drápů velkého psího kámoše Ašana, pláč nad odletem kanára Pepíka, kterej se za 10 minut vrátil,vlezl do klece a už neměl tendence jí opouštět (jak trefil zpět,to fakt nevím)…tenkrát ty věci nebyly k sehnání tak často a tak se improvizovalo..na nikolku se našily ozdobné záplaty (do týdne je na mikinách měla půlka školy)..na džíny se našil pruh z jiných,na opravy odložených…a klec se Pepíkovi čistila při zavřeném okně…ta hrůza.,že doma rodič rozhodne, že za Ašanem nesmím nebo že Oskar si to posype z baráku….byla větší…přece jen,byli to kámoši…. (wave)

  34. My jsme nejprve prošli obdobím učení soužití se psem bez dětí, Bimbo měl jiné představy než já – on pes na dvorku a já pes doma. Nejdříve musel být tatínek přesvědčen a posléze už to bylo jednoduché, naše děti vyrůstaly se psy zcela přirozeně a přirozeně začaly pomáhat s péčí o ně. Jen to venčení jsem musela obstarávat déle, protože byť bylo Mimi jako beránek, přece jenom pár třídních nepřátel mělo a ten svůj zimní metrák taky. Jinak ale venčení Bohouška na táboře byla záslužná činnost a holky ji rády vykonávaly, spíše se o to hádaly. A my jsme byli rádi, že se mohou trochu projít a přitom jsme měli jistotu, že se jim nic nestane. Přece jenom dneska tu vodu jezdí divné party

    1. U nás šlo o to, přesvědčit tatínka, že pes vůbec bude. Když děti ukecaly i mne, tak to pak nějak šlo. Já jsem psa vlastně nechtěla hlavně v době, kdy jsme bydleli v bytě a každé venčení by znamenalo oblékání dvou malých dětí.

  35. Abych tak řekla, pes naučí uklízet nejen děti 😛 . A nelpět na věcech.
    Mě více zaujala stránka psychologická (na věcech a módě jsme nelpěli příliš nikdy, tak ten posun nebyl tak dramatický). Dítě se musí snažit zjistit, co zvíře chce. Naučí se rozumět psím přáním i psímu varování. Všimli jste si, že málokdy jsou v černých kronikách Blesku nebo Novy („Dítě pokousáno psem“) děti, které mají doma psa? Většinou jsou to děti, které nemají se psy zkušenosti (Výjimky jsou velmi malé děti a rodiny, kde dítě sesadilo psa ze středu vesmíru – ty mohou být pokousané rodinným psem, bývalou zřítelnicí oka, která je nevychovaná a musí se dělit o ozornost s novým dítětem).
    Takže souhlasím, zvíře je velmi užitečné pro rozvoj dítěte. Jen to nesmí být rodina, která považuje zvíře za věc a když nefunguje, tak se vyhodí (případně pořídí další, nová, která snad fungovat bude). A jsme zase u lidí.

    1. Taky bych řekla, že děti ze psí rodiny vědí, kolik si na psa můžou dovolit… rozeznají hrozbu, ale taky vědí, že psa se netřeba hystericky bát. Mají to pak jednodušší.

  36. Matyldo, krásná fotočka, pěkně ladí, hned má jeden dobrou náladu.
    Naši domácnost provázejí zvížata odjakživa,takže o aseptické domácnosti nemůže být ani řeč. Máme rádi zvířata,protože jsou chlupatá, mají hebkou srst. (h) 🙂 (wave)

    1. Bylo vyzkoumámo, že hlazení psího nebo kočičího kožíšku snižuje krevní tlak. Takže vlastnictví zvířete je vhodné i ze zdravotních důvodů… 😉

      1. To neříkej, už takhle ho mám velmi nízkej…..a co teprvá,když mám doma 4 kočky (angel)

  37. hezký den všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Velký mráz, hvězdičky (*) (*) (*) po celém nebi – bude další krásný jasný (sun) den.

    Matyldo, je dobře, že sis psisko i číču doma vybojovala (nod) , jste s tím zvěřincem takoví hezky kompletní (nod) (nebo že by chyběla ještě třeba minikozička na zahrádku ?? (chuckle) ) Jsi správná máma – je to vidět na dětech i na zvířectvu (inlove)

  38. Matyldo, Kačka s Borůvkou, ta fotka nemá chybu. To je na titulní stránku časopisu. Jinak souhlasím, že štěňata naučí děti uklízet rychleji než se to podaří rodičům. A to žádný náš pes nebyl vyloženě ničitel. Zvířátka k lidem zkrátka patří.

    1. Borůvka není vysloveně ničitel. To bylo jen pár kousků a konec konců, po zašití několika dírek od zubů se to oblečení ještě dalo i nosit- i když luxus to teda nebyl…

  39. Matyldo (inlove) , báječně napsaný článek! A fotky jsou krásné. (y)

    Jsem moc ráda, že mám pravidelné zprávy i ze zákulisí domácnosti, kde pes má svou vlastní kočku a kočka svého vlastního psa. Vlastně psovou, celou Borůvkovou. 🙂 (h)

    Přeju všem krásný den! (h)

    1. No, dneska Polárku vyhnal z naší zahrady černý přízrak- asi kocour, který tam chodí očumovat a dráždit Borůvku sezením těsně mimo její dosah. Polárka po otevření dveří vletěla dovnitř, až z ní vypadl i malinký bobek… a teď se tváří, že žádné dveře nemáme. Ale kočka by ji asi tak nehonila, ne?

      1. Já jsem v neděli ráno slyšela z dvorka takové šílené vřískání a mňoukání a ječení tak jsem si myslela, že nám Petříka opět vraždí nějaký kocour, tak jsem vylítla ven, s Terrym za patama, pes vletěl okamžitě za velký dub ke studni a odtud vyběhl náš Petřík za ním mourovaná kočička a meteli oba do stodoly…..tak asi se tam nevraždili (chuckle)

        1. No Polárka dostala ďobanec, aby nebyli kotíci, a měl by fungovat do února… a jo, dneska je prvního… protože tenhle měsíc jde na kastraci. Koček je všude jako máku a já k tomu nehodlám přispívat. Děsím se toho, že tady na vesnici se budou na jaře všude poflakovat koťata, o která se nikdo nestará….

          1. Taky se Matyldo děsím, že se před naším domem objeví další kočka. Už jsem takhle přišla ke 3 (2 kocouři a 1 kočka) a ani jsem nevěděla jak. To 4., černé jsem už raději vnutila kolegyni v práci s tím, že bez něj doma nemůžou žít 🙂

  40. Tak s tímhle souhlasím na 100%. Když přišla Linda k nám domů, bylo Kačce osm let, vydyndala si pejska a když se nám podařilo zlomit odpor, sehnaly jsme prvního pejska, který byl schopen okamžité adopce a to byla Linda. Přivezli jsme jí z chovné rodiny docela zuboženou, plnou blech, s polámanými žebry( ale to jsme ještě nevěděli) a tak byla spousta práce hned od začátku. Linda se s Kačkou přetahovala o postavení ve smečce, ale nakonec se asi holky nějak dohodly. Někdy sice byly řeči, že musí jít s chlupatkou ven, když má zrovna nějakou jinou důležitou práci, ale i to se vystříbřilo a pak už to celkem fungovalo. Dneska, když přijede Kačka domů z Brna, Linda jí seštěká, kde se tak dlouho flinkala a pak se nechá milostivě pomuchlat. Když jsem skončila ve špitálu, Kačka přijela z Brna, aby se postarala o naší chlupatou babulku. Prostě pro zvířátko hlasuju všema deseti.

  41. Áno, od té doby, co je s námi Trixie, také rychleji zvedám spadlé věci. Ona je naštěstí netrhá či jinak neničí, jen zkouší, jestli se s nimi dá pořádně zatřepat a „zlomit tomu vaz“. Pouze na papírové ubrousky má pifku, ty s velkou chutí a v minimálním čase rozcupuje na kousíčky.

    To „kočka ve skříni = musí se zavírat“ mi z trochu jiného soudku připomnělo manžela. On vééélice nerad odřezává přerostlé větve (a že tu všechno roste jak z vody). Je to náš trvalý „spor“, jemu je to líto, mě ty přerostlé větve vadí. Z jedné zahrady do druhé chodíme pod cedry. Jedna větev lety zesílela a vahou poklesla tak, že jsme se pod ní museli sklánět. Na můj návrh k jejímu odříznutí choť tvrdil, že by to pokazilo vzhled stromu a jemu že sklánění nevadí. Tak jsem to vzdala a čekala. No a pak jednou k večeru slyším děsné zaklení a manžel přišel domů s natlučeným čelem. Na můj dotaz, co se mu stalo jen chudinku větev obdařil nepublikovanými jmény a druhý den byla odříznuta. Podobně se tam začínají sklánět ještě dvě větve, ale jsem osoba trpělivá a co bych neudělala pro klid v domácnosti. Tak se o nich raději ani nezmiňuji a čekám.

    1. Matyldo, úplně jsem zapomněla napsat, že to oběma dětem i chlupatým miláčkům na fotkách náramně sluší

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN