MLSOTNÍK: Jednoduše pečení

Nevím, samozřejmě nevím, jak tomu bývalo s vařením v „lepších rodinách“, kde si paní domu mohla dovolit mít kuchařku, ale v rodinách našich přátel, které jsem v mladších letech znala já, přežívala tradice šlechtických, ba přímo královských rodů: umění vařit se dědilo po přeslici a mlsnost po meči.

Navzdory tomu jsem já dost dlouho doma nevařila, ne že bych to neuměla, ale dokud žila má matka, patřilo vaření jí, bylo hlavní náplní její existence ženy v domácnosti, a já jsem jen pomáhala a zajišťovala nezbytné suroviny. Když se pak ale zdraví mé matky zhoršilo a když nakonec odešla do nenávratna, převzala jsem já tuto činnost v celém rozsahu. Ostatně tak to asi bývá ve většině rodin.

Můj úděl v tomto směru není výjimečný, naštěstí ani příliš těžký: pokud se mlsnost dědila po meči, můj muž ji nezdědil, snad ani nemohl, ale to by byla jiná, málo zábavná kapitola. Důkladně mlsné členy rodiny ovšem máme: je to fenka Monička, kterou máme z útulku a pamatujeme, jak bývala kdysi skromná, a kocourek Černoušek, jenž si svou přítulností a jemnou povahou zajistil u nás byt a stravu.

Dovolte prosím, vrátit se k tématu vaření. Myslím, že v každé rodině mají dnes mezi odbornou literaturou nějakou tu kuchařku, nejspíše starší a třeba už salátového vydání, potom nějakou novější, méně používanou, a nakonec třeba i další, která je úplně k ničemu.

A pak je tu sešit opsaných receptů a novinových výstřižků, v nichž se kromě majitelky nikdo nevyzná, a ani ta si většinou nepamatuje, kdy a jak k těm receptům přišla, tím spíše, že mezi hospodyňkami probíhá jakýsi výměnný obchod: „Jé, to je to dobré“, vzdychne návštěva ze slušnosti nebo v upřímném údivu, „co jste do toho dala?“ A přepis nebo dar receptu je na světě. A pak si pamatujte odkud a od koho je co…

Něco si přece jenom pamatuji: recept na litý koláč mám od spolupracovnice, která už ale není na tomto světě. Recept na perník z jablek je z nějakého časopisu, nevím už, z kterého, vzpomínám si jen, že tam těch receptů podobného druhu bylo víc.

No a vánoční dort „Apoštol“? Ten je součástí dlouholeté rodinné tradice, známý již několik generací, a patří tak trochu do „rodinného stříbra“. A zde jsou tedy ty recepty, spolu s omluvou, že jsou poměrně prosté. Přiznám se vám, že nesbírám recepty hotelových šéfkuchařů, nemohu si to dovolit: v těch předpisech na náročné jídlo bývá tolik různého koření a méně dostupných přísad, že bych musela mít mnohem větší spižírnu, než mám. Tak se, prosím, spokojte s tím, co vám zde předkládám:

Pro ty, které rády pečou, vysílám na vyzkoušení recepty na koláče, které jsou dobré a nevyžadují mnoho času na přípravu:

KOLÁČ LITÝ

35 dkg polohrubé mouky

10 dkg cukru krupice

2 – 3 celá vejce

6 lžic oleje

¼ l mléka

1 prášek do pečiva

Všechny přísady smíchat, těsto nalít na plech, poklást libovolným ovocem a posypat máslovou drobenkou… Péci při 200 o C asi 30 až 40 minut.

Chuť má koláč jako z kynutého těsta, ale jeho příprava je mnohem snazší.

PERNÍK Z JABLEK

40 dkg polohrubé mouky

 3 vejce

15 dkg práškového cukru

10 dkg rozinek

 1 vanilkový cukr

1/8 l oleje

6 středně velkých jablek, oloupaných a najemno nastrouhaných

½ prášku do pečiva

½ prášku s příchutí vanilky

Kdo má rád aromatičtější chuť může dát 1 celý prášek do perníku a vynechat obyčejný.

Péci v středně vyhřátí troubě asi 30 až 40 minut.

Vylepšit je možno máslovým krémem s příchutí pikantní zavařeniny, například rybízové, nebo kakaem.

Pro slavnostní příležitosti – ještě jeden recept s jablky. U nás se peče každoročně o vánočních svátcích, a proto má název

DORT „APOŠTOL“

24 dkg oloupaných, najemno strouhaných jablek

27 dkg práškového cukru

13,5 dkg najemno strouhaných vlašských ořechů

4,5 lžíce dětské krupice, případně hrubé mouky

3 lžíce strouhanky

6 vajec

1 prášek do pečiva

Ušlehat tuhý sníh z bílků. Smíchat krupici, strouhanku a ořechy s práškem do pečiva, přidat cukr se žloutky a jablka. Nakonec vmíchat sníh z bílků.

Péci pomalu při 200oC asi 45 minut… Je dobré zjistit špejlí, zda je dort dostatečně upečen.

Protože je velice vláčný, pozor při jeho vyndávání z dortové formy a při jeho rozkrojení. Rozříznutý namazat nějakou pikantní zavařeninou (rybízová, višňová, kdoulová) a navrch ozdobit šlehačkou.

Přeji DOBROU CHUŤ !

Aktualizováno: 20.8.2010 — 10:27

109 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Tenhle víkend je u nás v Rožďálovicích na školním hřišti výstava králíků, drůbeže a holubů. Kdyby někdo z vás měl zájem, přijďte se podívat. (heidy) Není to žádná velká výstava, jen taková vesnická, ale v tombole budou polštářky (od Ri) se slepicema http://gwendyvitmar.rajce.idnes.cz/Polstarky/#d40_7559.jpg a s kohoutem (odkaz v následujícím příspěvku) 😀 😀 😀

  2. Zdravím večerně a hlásím se též do klubu příznivkyň Kuchařky naší vesnice, dostala jsem ji od svých tchánů v dávných dobách, když jsem ještě nebyla snacha (chuckle) Na klasické recepty a základy byla a je naprosto k nezaplacení… no a do ní vkládám léta, ba přímo desetiletí, to letí, to letí… lístečky, že?! 😀
    A hlásím se též do klubu příznivců furminátoru, dnes jsem vyzvedla na poště, vyzkoušela (ještě, že je naše vzteklá pusinka od mala zvyklá vyskočit na povel do suché vany a nechat se česat a pravda, líbí se jí to!) … užasla, kde se na té naší nádheře vzalo tolik chlupů a jestli z ní nebude naháč! …. no a následně můžu jít přesvědčeně hlásat náboženství furminátoru mezi bezvěrce 8) 😀

    1. Neplejtvej časem a energií. Provize Tě nečeká 🙂 Pjď to radši vysvětlit naší vsteklé pusince Míně. 😀 (cat)

  3. ;;) R O Z V E R N Í Č E K . ;;)

    .(*) Dotaz: „Dělám ráda šulánky, ale manželovi lezou krkem. Co dělat?“ Odpověd:“Nemohu poradit, nepíšete, zda mu lezou krkem tam či ven.“ .(*)

    ~o) Vinšuju všem hezký večer, pěkné sny a těšte se na sluníčkový víkend. ~o)

  4. .;) Varianta na litý koláč bez vážení. .;)

    K O L Á Č O V O C N Ý ( ňam, ňam )

    10 lžic hrubé mouky
    10 lžic mléka
    5 lžic pískového cukru
    2 lžíce oleje
    1 vejce
    1 kávová lžička prášku do pečiva
    1 sáček vanilkového cukru

    Přísady promícháme a vylijeme na vymazaný, moukou vysypaný plech. Těsto poklademe ovocem a posypeme žmolenkou. Nejlepší je použít ananasové kostky!

    Žmolenka: 1 lžíce másla, 1 lžíce pískového cukru, 3 lžíce hrubé mouky. Cukr smícháme s moukou, přidáme máslo a dobře prohněteme. Pokud na koláče použijeme kyselejší ovoce, můžeme přisypat více cukru.

    Pečení: Ve středně vyhřáté troubě asi ¾ hodiny.

    1. (wave) Ještě varianta na dort Apoštol. (wave)

      D O R T O Ř E CH O V Ý LÁZEŇSKÝ
      (velká dortová forma)

      10 žloutků
      500 g práškového cukru
      10 lžic dětské krupičky
      3 lžíce kakaa
      460 g strouhaných jablek
      280g mletých ořechů
      10 bílků

      Žloutky a cukr utřeme do pěny, přidáme dětskou krupičku, kakao a strouhaná jablka. Necháme ½ hodiny stát. Potom přidáme 280 g mletých ořechů a z bílků
      tuhý sníh.

      Troubu předehřát na 150°C, 30 min. při 150°C
      a 30 min. při 125°C.

      Nemusí se plnit – zdobit šlehačkou.

      .;) Dá se to jíst. .;)

      1. Jováskovi moc děkuji za tvarožník „a la jenny“ – už je překopírován a díky i za tyhle ostatní receptíky

  5. Všechno nejlepší Nelince (rose1) (^) (rose1)

    A ještě k receptům – v začátcích jsem si anglicky diktované recepty psala dvojjazyčně. Když jsem při popisu sice rozuměla mluvenému, ale honem nevěděla, jak to slovo či větu správně napsat anglicky, tak jsem si to prostě poznamenala česky. Když se mi někdy takový recept dostane do ruky, ani si při prvním čtení hned neuvědomím, jaký je mišmaš, JÁ rozumím obému. Moje zdejší česká kamarádka prý dělala to samé a nedávno někomu dávala opsat jeden svůj recept a dotyčná z toho byla pěkně popletená, rozuměla tak každé druhé větě.

    Včera tady JoVo vychvaloval tvarožník od Jenny. Prosím, mohl by někdo sem ten recept přelepit, nebo na něj dát odkaz. Pokud byl v diskuzi, asi jsem to propásla. Děkuji (bow)

    Nám tvarožníky chutnají a tak bych ráda vyzkoušela i jiné recepty. Zrovna nedávno jsem dělala svůj „standart“- tedy jediný recept, který peču. Peče se sice dost dlouho, ale je moc dobrý. Tak posílám recept a přikládám odkaz na 4 fotky, jak vypadá.

    Tvaroznik z jedné mísy

    Všechny přisady teploty místnosti

    ve větší misce ručním šlehačem ušlehat dohromady

    4 velká vejce
    250 gr. cukru
    2 lžíce změklého másla

    snížit rychlost a zašlehat

    2 lžíce Solamilu
    2 vanilkové pudinky (dohromady 96gr.)
    lžíci citronové šťávy (není nutné)

    pak postupně zamíchat

    440gr Ricotta cheese (takový krupičkový tvaroh, takže určitě možno nahradit vašim tvrohem)
    220 gr.tuhé zakysané smetany
    460 gr. Cream cheese (myslím, že u vás se také prodává)

    Nalít do velké (vymazané a vysypané) dortové formy a péci na vyšší teplotě (390´F – 190´C) asi hodin, ale zkotrolovat po 50 minutách. Pro vlhkost dát při pečení na rošt pod formu misku s vodou.

    Je možné použít jen jeden pudink (43gr), tvarožník bude nižší a takový „festovnější“, ale také moc dobrý. Nebo můžete zkusit jeden pudink čokoládový pro čokoládový tvarožník (to jsem já zatím nezkoušela, ale příště to plánuji).

    http://marickac.rajce.idnes.cz/Doprovodne_fotky_k_receptum/#021_-_Tvaroznik_4.jpg

    1. (wave) Maričko tady je ten tvarožník á la jennny (wave)

      jenny napsal/a 17.8.2010 v 12:37
      A návod na lehký ,dietní, letní koláček,zvaný tvarožník.
      2 tvarohy( jeden obyč.,jeden šlehaný)
      2 větší vejce nebo 3 malá
      4 polévk. žlíce cukru krupice
      3 polévk. lž. hrubé krupice-mouky
      1/2 prášku do pečiva
      1/2 sáčku vanil cukru
      vše smíchat s 5 dkg rozpuštěného másla
      Možno přidat dle libosti hrozinky,či strouhané jablíčko
      Péct v dortovce cca do 20 min.
      Velmi chutné, velmi rychlé, osvědčené

  6. To Vave, Dede, Alex, Sylva
    jak řešíte problematiku oné činnosti popsané dole? Nám to dělával Bohoušek ale jen čas od času, ovšem vždy v lidském. Pokud se bude chtít válet ve svém, tak to bude big problém 🙁 🙁 🙁 Takže prosím, prosím, co s ní?

    1. pokusit se přistihnout a přiměřeně potrestat (stačí většinou seřvat) No a hlavně jí nenechat příležitost – prostě se snažit tomu předcházet a často zahrádku kontrolovat a hned bobky uklízet… Většina psů z těchto zlozvyků vyroste – tak snad tomu tak bude i u černé slečny (wave)

    2. No, Anka oblibuje bezdomovecké výtvory v křovíčkách podél cest za sídlištěm a kolem potoka. Je to problém, v té oblasti chodí na volno a občas zmizí a když na zavolání nepřijde až ke mně, tak vím, že je zle. Také se to pozná podle toho, že si lehá do potoka – ona s lehá sice často, ale ozdobená ovoněná si lehá jinak. Kouká po mně, zda jsem si všimla, že se myje sama; zřejmě abych ji doma necpala do vany. Samozřejmě se to taky pozná podle toho, že smrdí na celé Modřany.
      Na Anku nefunguje nic, dobře ví, že se to nemá, ale občas to dělá. Má taková období, dlouho je čistotná a pak prásk, udělá to i několikrát za sebou. Nevím, zda to je fází měsíce nebo se v okolí pohybuje nějaký výrobce neodolatelných oonen. (think)

    3. Inko, tak jak píše Xerxová, ale pouze po …hlídat a seřvat… tzn. venku, protože zahrádku uklízíme pouze její tentononc (pokud je vůbec na zahrádce udělá, je zvyklá se venčit na velkou pouze venku v lese), naše lidská tentononc uklízet ze zahrádky nemusíme… (rofl) !
      Ano, hlídat, ale je to problém, v lese jsou dobře ukryta v křovích turistická ho…, já je necítím, ona ano… (envy) . Následuje napřed studánka, kde je vymáchána za značného láteření a vykrákání za kůži na krku, doma rukavice, šampon, sprcháč a nemluvím s ní do druhého dne. Na čas dá pokoj, ale stejně si to zopakuje.

      1. No díky, na zahrádce normálně uklízíme, ale bude brzy sama doma a pak bude ten big problém.
        Bohoušek byl nezapomenutelný na vodě, to jsou břehy dosti opoužívané, Byl bedlivě sledován a držen na vodítku Jednou jsme šly ráno na nákup a moje Sopťa mne přemluvila, abych ho pustila proběhnout, že všichni ještě spí a bylo by mu třeba těžko. Nechala jsem se přemluvit a Bohoušek se vrátil o chvíli zcela ale zcela upraven, límec měl nádherně hnědý. Nezbylo mi než probudit Bimbouše, strčit mu psa na vodítku a odvelet je do Ohře, která v tamních místech byla velice ledová

    4. Milá Inko, válení s nalezených lidských oných + v jiných hnusotách se, myslím, odnaučit nedá – lze jen být ostražitý a zařvat pokud možno včas 😀
      Válení se ve vlastních mi však připadá jako kotcový zlozvyk – nebyla Márinka zavřená nejčastěji na nějakém dvoře? Normálního psa jeho vlastní bobky nezajímají, ale třeba vím, že když jsme si přinesli maličkou Berry, tak měla chuť to po sobě ehm sníst… (tmi) když byla v houfu štěňat, která ještě neuměla být čistotná, tak se mezi nimi možná tento zlozvyk ujal. Ale jak byla pár dní doma, hodně venčená venku (na zahradě to sbírám), tak ji to rychle přešlo – bylo tolik jiných zajímavých věcí! Řekla bych, že je to zlozvyk z nudy. Vycházky a vhodné zaměstnání by ji mohly nasměrovat k novým podnětům 🙂 Jo a napadlo mě – co takhle jí začít přidávat do jídla vitamín B? On je dost cítit, třeba by si „nevoněla“ 🙂

    5. Márinka prasátko, chichi. 🙂
      Však Ty ji pevným vedením vychováš, Inko, zaručeně.

      Ale vzpomněla jsem si na ani ne dvouletého psíka mopsíka Bobíka ségry a šváry. (On má ctihodný rodokmen, ale říkají mu Bóbik; ad ta docela vtipná reklama.) Ségra si stěžovala, že celý dny probagrovává obývákem pelíšek, ostatně na vlastní oči jsem to viděla, znáte mopse, věčně to chrčí, vrtí se to, hemží se to, snaží se to zavrtat do náručí a do podpaždí, nebo to aspoň cucá palce u nohou či ušní lalůčky i s náušnicemi, prostě to je psík kontaktní asi jako klíště. No a u toho učurává. Přes všechny rady a znalce se zjistilo jen, že prostě učurává blahem, a tak mají u švárů pelíšky dva, dycky se jeden pere a suší a druhej se občurává a tak to asi bude napořád.
      Zdravím všechny, zejména oslavence, a pečící pečiče chci informovat, že naše máma uměla tak skvělou bábovku a štrúdly a bublaniny a tvarohové koláče, že od té doby jsem už tak dobré nejedla. Objevila jsem hodně dobré, ale nikdy ne TAK dobré. Bude v tom nějakej grif.

      P.S. z Kočetie. Pro změnu mi otekla pusinka Pusince, což nechápu, když všem kočkám už měsíc přidávám do krmení mořské řasy a hlídám, aby buď louskaly granule nebo aspoň pastuju, ale po zvýšeném a usilovnějším mazání a matlání jsem od pondělka dosáhla stavu nepoměrně lepšího, tak jsem se rozhodla, že dnes pro antibiotika ještě klusat nemusíme. Uvidíme; snad to zvládneme přírodní léčbou, začínám bejt na potírání a podobná mučení koček docela profík. :.-)

  7. Vlahé buchty a koláče mám moc ráda, třeba právě ty s nastrouhanými jablky nebo cuketou. Můj osvědčený recept na jablečný koláč je : 3 celá vejce, 300 g cukru, 80 g tuku, 300 g polohrubky, 1 balíček prášku do pečiva a 300 g nastrouhaných jablek – zamíchat, vylít na vymazaný a moukou vysypaný plech a péct v předehřáté toubě. Vychladlý koláč se pak musí namatlat čokoládovou polevou, protože teprve potom je to dokonalé pochutnáníčko.
    Pro změnu zkusím ten jablečný perník.
    Dort Apoštol vypadá taky lákavě, jen nevím, jestli je potřeba dodržet přesně 27 dkg cukru a 13,5 dkg ořechů – s tím bych měla problém. Už léta letoucí totiž nemám váhu. Kdysi jsme jednu pořídili, ale vážila nepřesně a musela se před akcí složitě vyaretovat, tak jsem ji přestala používat a časem nejspíš vyhodila. Zakoupila jsem odměrku na několik málo základních potravin a ostatní odměřím stylem baj voko.

  8. v posledních dnech mi dělá starosti Kosatka. V neděli ráno „přepadla“ páníka – a vykvíkla (to dělala jen jako malinké štěnítko – od té doby jsme od ní takový výkřik neslyšeli). Protože řádila dál a vůbec se nezarazila, tak jsme usoudili, že si chytla fous do kovového řemínku od hodinek, které trefila. V pondělí pohoda, v úterý taky – večer jsme byli v lese – řádila, lítala, skákala přes stromy jako vždy… a přišla domů jak bahňák (ale já vyhrála – sjela jsem celou jednu podmáčenou stráňku po pozadí). Po návratu jsme vzala mokrý ručník, omyla celou Kosatici a když jsem jí myla hubu – uskočila a vykvíkla… ÁÁ – řekla jsem si, to budou zuby… Ale prohlídka tlamy nic nepřinesla – má trochu zubní kámen, ale žádná hrůza. Ale ve středu si sama hrála v pokojíku a zase výkvik – to už jsem dostala strach, jestli nee záda či klouby – přeci jen vždy to bylo spojené se skokem a úskokem… Od té doby mám strach (Xerda dvakrát v životě takhle zařval a pak vždy přiochrnul…) Neustále ji hlídám… a proto řádí jak tajfun, zakusuje nás všechny, žere jak kyselina a tváří se na 100% zdravě.

    Dostala pro jistotu větší dávky chondra a dneska jsme přistoupili k částečnému odstranění zubního kamene – tj. koupila jsem 6 hlavic z obřích hovězích kostí (mimochodem mají 10 kilo, za 8 Kč nekup to)… Takovou léčbu si moc pochvaluje – hlodá a hlodá a hlodá. Teď jsem ji kost sebrala – zkontrolovala zuby (krev z dásní ji trošku teče, ale to je po takové „práci“ asi normální…
    Doufám, že to nebude žádný průšvih… snad má na problémy ještě chvilku času. Až na ty tři výkřiky se opravdu tváří zcela zdravě a dravě

    1. Xerxová, bohužel nevím rady, ale je mi to líto. Nemohla by Kosatka mít nějaký podebraný zub, kde se to zarudnutí ještě neukázalo, ale ona to cítí? Nebo třeba něco ve tváři, čeho jsi si při prohlídce zubů nevšimla? Nebo uvolněný zub? Držím (y) , aby se vše urovnalo.

      1. když ona klidně schroupe půlku syrové cukety (to by Tojefuka odvezli 😉 ), chroupe velegranule jako vždy, teď hodinu a půl zápasila nonstop s tou kostí (okusovala ji jak levou, tak pravou stranou huby – to jsem hlídala a tu lesklou chrupavku z ní dokázala solidně ohlodat), přetahuje se s náma o hračky, otírám jí hubu po každém jídle, zakusuje nás… a tváří se jako by nic…
        Uvidím – zatím jsme zbystřili a počkáme, jestli to byla jen nějaká divná shoda náhod a nebo jestli někde klíčí nějaká potíž…

    2. A jsi si jistá, že to jde z tlamy? Víš, trochu mě navedlo to, co píšeš o Xerdovi. Před časem mě vzala záda, ale opravdu ošklivě – námaha + prochladnutí v -15, což teď nehrozí. Musím říci, že jsem při každém neuváženém pohybu také pěkně kvíkala, fakt zčistajasna bolest, jako by mě tam někdo píchl kudlou. Přitom na povrchu viditelně nikde nic. Nemůže cítit něco podobného? Zkusila bych jí ještě prohmatat záda a končetiny a dál bych ji sledovala. Ale jak se rozhání případný houser u dogy, to fakt nevím.

      1. jistá si nejsem – proto ty zvýšené dávky doplňků na klouby. Ale Xerda přiochrnul vždy zároveň s tou prudkou bolestí. A k tomu nesedí její pohodové lítání a skoky a dopady a smyky na mokrém terénu… Ne že by to při problémech zad nezkusila – Xerda se taky „zapomínal“ – ale vracel se s viditelnou bolestí… Ona nic… Naštěstí !!
        Jinak se to léčí stejně jako u lidí – chce to klid, teplo, čas. Ale bohužel to často u psů nebývá „klasický“ houser, ale začátek podstatně horších průšvihů (Wobler a spol…) Taky si mohla někde natáhnout nějakou tu šlachu – řádí fakt neskutečně. Prostě uvidíme co přinesou dny další (think)

        1. Ale ne, Kosatko, nestraš nás (bat) . Kéž je to jen banalita. No, já se dnes dost vylekala nad Mourynem. Přišel s uchem na půl žerdi a poklepával hlavou. To u něj umím řešit. Je to vždy jedině levé. Tak ulovit zločince (jakmile vidí, že otevírám příslušný šuplík tak zdrhá) a připlácnout k zemi a vykapat a vyšudlat. Nikdy z něho nadšení nesálá, ale rezignuje a pak mi to sprchou všechno vrátí. To je OK, s tím se počítá. Ale já ho dnes ulovila na posledním schodu a on byl nejen znehybněný, ale ještě měl vedle sebe hrazení (schod). A to se opravdu prvně za svých 6 let velmi dotčeně ozval. Valila jsem oči, že on, ta éterická duše umí takhle zavrčet. Už mu to nikdy neudělám, abych ho zahnala do kouta. Tak slibuju ! 🙂

            1. doufám, že fakt jen straší. Právě teď jsme přišli z lesa – já nechtěla, páník mě ale přesvědčil, že alespoň budeme vědět víc. Tak tedy pohyb v lese – skoky, skluzy, trysk bažinou, lezení po skalkách… to jí rozhodně nevadí. Nešetří se, nekulhá, nebrečí… klasicky řádí jak tajfun

              Houby přestaly růst – našli jsme jen tři malé podhříbky za třičtvrtě hodiny…
              Zítra se jedeme podívat na klubovku dogušek – jen nechápu, proč je vždycky na Jižní Moravě :^)

              1. Asi se tam líhne nejvíc bezva dogoušek, které si musí všichni zamilovat. 🙂 (h)
                Držím Betáskovi palce – nemůže mít někde něco zapíchnutého?

                1. včera večer jsme spolu koukaly na atletiku. Měla tulivou náladu a já ji ty dvě hodiny „otlapkávala“. Cíleně jsem hledala… nic nenašla. Já nevím, fakt asi blbnu (fubar) . Ale tři kvily za 4 dny mi nepřijdou normální, když jsme ji 4 roky vykvíknout neslyšeli…

                  ještě je tu možnost – ale ta mi k ní nesedí – byl tu delší dobu Vilém s doprovodem… Že by vše víc prožívala?? … Ale ona se k němu chová zcela vyrovnaně – abych pravdu řekla, moc ho neřeší (až na ty jeho hračky (rofl) ) a u jejích kvilů většinou ani nebyl doma…

                  1. Hmmm, je to možné, ty zvířecí dušičky některé věci pojímají po svém. No, prostě ji sleduj a uvidíš – i ten zub je možný.
                    Prostě držím palce. (h)

    3. Milá Xerxová, tohle mi dělal Daník skoro dva roky předtím, než umřel na něco úplně jiného. Já jsem to identifikovala někde kolem ramene, nebo snad lokte? Ale fakt jsem si nikdy nebyla jistá, mohla to být i žebra??? Přesně jak říkáš, vykviknutí a potom nic. Chvíli jsem z toho vyšilovala, ale když nic jiného nebylo, tak jsem to nechala být. Když se na něj nakonec nasypaly všechny ty bolestia choroby naráz, tak ani jedna nesouvisela s ramenem nebo loktem…
      Pokud vyloučíš problém se zuby (nebo uchem! Když kosatčí, tak si nemusíš být jistá a ucho je blízko) nebo s pysky (nemá něco zabodnutého?), tak se uklidni a nech to zatím být. Bolesti v páteři nebo v končetinách jaksi neodpovídají nastíněnému klinickému obrazu 😀 Kazan se umí báječně rozehnat (s Berry nebo za veverkou), ale potom za to zaplatí zvýšenou bolestí, nelze si toho nevšimnout… A pokud bys chtěla nějak „pojistit“ tu páteř, tak předávám dál radu od Lucíška (inlove) – denně přidávat B-komplex 🙂
      Každopádně držím palce!

  9. Jen probíhám a všechny zdravím, dočtu až v neděli,mám akce v dědince, chystám, jsem v klusu. (dance)

    Nelinko, všechno nej, nej, nej, zdravím do Prahy a pomuchlání kočenkám, pá , pá.
    (y) (rose1) (d) (^) (h) (wave) , opatruj se apěkně to oslav.

  10. Jó, sešit s receptíky. Koukám, že vypadá všude prakticky stejně. Změť výtržků, rukou popsaných papírků, zamatlaných stránek… Málokdy se člověk dobere nutně sháněného receptu, zato nostalgie nastoupí vždycky. Chich, v jednom oddělení je památeční sbírka z kuchtických začátků: okurkový salát, jíška, trojobal, pečené kuře… (ála vyndáme igeliťák s drůbkama (chuckle) ).

    Milá Maričko, těch klobás víc. A prohřešků nespočet. Jen si teď dávám větší pozor. Nejlepším kouskem kočičích milášků bylo zmizení kila kuřecích prsou. Než jsme se s buldokem vrátili z vycházky, maso (rozmrzalo ve dřezu) bylo fuč. A já naivně lezla kuchyní po čtyřech, hluboce přesvědčená, že někde ta oválená flákota být musí, protože takovou porci spořádat nemohli (fubar) .
    Dixie slízala jen cukr? Chich, no co, přeci byste takovou dobrotu nevyhodili kvůli nějakému blíznutí. Z naší trojky je na sladký jen mouratec. Klidně bych mu dopřála. Jenže jemu chutná jen kradené a důkladně vypreparované. Ou, to co minule provedl s roládou :O . To už se fakt zachránit nedalo. Ani pro nevítanou návštěvu (rofl) .

    1. (rofl) Mě jednou málem trefil šlak, když jsem přišla domů a uprostřed obýváku leželo cosi krvavě rudého, co vypadalo jako kočičí noha stažená z kůže. Úplně se mi zastavil dech. Pak v kuchyni další dva kusy a v koupelně pod umyvadlem čtvrtý. Až pak mi došlo, že jsem nechala na kredenci rozmrzat kachní krky, kterým náš moureček prostě nemohl odolat.
      Dodnes si na to občas vzpomenu a lituju, že jsem Matýska neviděla, jak ty krky roznáší po bytě. (chuckle) .

    2. proc ten recept zacinas od prostredka? Prece … vezmeme si penezenku, zkontrolujeme jestli jsou v ni penize, pokud ano, obleceme se na ven, obujeme se, vezmeme tasku a tu penezenku, otevreme dvere, projdeme, zavreme za sebou dvere, zamkneme, jdeme do obchodu (DO POTRAVIN!!!), najdeme mrazak, …

      1. Ehmmm, milý Jendo, možná je to tím, že Louk si zapisovala recept pro ženy, ne pro muže! (chuckle)

        1. Asi to tak bude. Recept/popis od muže (mého) ženě (mně) začíná – Sedni si před televizi a vem do pravé ruky ovladač. Když se ti to nepovede, zavolej mne. Tímto stylem se dopracoval až k závěrečnému vypnutí televize, což zdůraznil příkazem zmáčkni tlačítko 1 a opust gauč.

          A ted nevím, jestli to říká něco o mě, nebo o něm, sakra!

        2. Jo to bude tim 🙂
          A muze byt hur. Jako kdyz ta choť programátora poslala manžela nakoupit a řekla mu: „Běž do krámu a kup dva párky. A kdyby ještě měli rohlíky, tak jich vem deset.“ No a milý programátor přišel do krámu a ptá se: „Máte rohlíky?“ – „Máme.“ – „Tak mi dejte deset párků.“

    3. Když jsme ještě měli jen Dixie, dělala jsem jednou řízky pro hosty – tedy pro 4 osoby. Měla jsem je přesně spočítané, dva na osobu a od práce jsem krátce odešla. Pak jsem je obalovala a ne a ne se dopočítat, jeden mi chyběl. Nešlo mi to do hlavy, až jsem zaslechla podezřelé mlaskání zpod lavice. Dixie tam seděla a pochutnávala si na masu. Byla ještě kotě a ten řízek musel být dost těžký. Přesto dokázala v té mé krátké nepřítomnosti vyskočit na linku, maso stáhnout z talíře, odtáhnout na zem a zavléci pod lavici. Celý řízek by určitě nesnědla, tak jsem jí ten okousaný kus odkrojila, zbytek omyla a zmenšný řízek byl „pro kuchařku“ (hosté samozřejmě nevěděli 🙂 )

    4. Babetka mi dnes sežrala, i s kůžičkou!, čtyři dlouhatánské plátky anglické. Měla jsem ji na talíři s okurkou, že jak se staví kočičí strejda, kterej má jen deset minutek, přihodím housku a bude sváča. Což, ještě pár plátků zbylo v lednici, ale ta Babetka má fakt asi plechovej žaludek a plno energie, protože poté vydrápkovala z misky švestku a kopala si ji bytem. Sušenou švestku objevím asi až při vánočním úklidu.
      Babetka mne také naučila, že je zbytné chystat si pytel s odpadky k odnosu před spaním. To si takhle nachystám na uzel zavázanej pytel, největší váhu tvoří kočičí bobíci a placky, postavím vedle botníku na ráno, ráno přijdu, v pytli ďoura a obrané kosti z kuřecích stehýnek, která vařená jedly kočky, jsou rozprostřeny po celé chodbě. Nejenže Babetka pytel cíleně rozpárala, ještě za úlovkem dovedla mamku Pusku a tak tam, když jsem ráno vstala, ocucávaly kosti svorně obě vedle sebe a eště se na mne tvářily, co že je ruším. 😛

  11. Já mám stařičký černý linkovaný sešit po babičce (takový, který tak cca před stoletím používalo žactvo ve škole), kam babička zaznamenávala recepty. Děda, pověstný svou pečlivostí a krasopisem, vyrobil a popsal po straně záložky, aby to celé bylo pěkně utříděné. Je vidět, že babička začala sepisovat s odhodláním, ale to ji zřejmě brzy přešlo, protože sešit není zdaleka popsaný. Zato ale nejde zavřít, protože se přimo nadouvá lístečky s recepty od Mařenky, od Jituš atd. Dávno nikdo neví, kdo byla Jituš nebo Mařenka, ale ty výtvory jsou léty prověřené, je to doslova „rodinné stříbro“. Jak už tu někdo psal, ty nejlepší jsou skutečné „pergameny“ – pokecané, promaštěné, na rozích oškubané, trhající se tam, kde jsou přeložené, ale prostě božské.

  12. Slibuji, že všechno přečtu, všechno doženu, ale…… nevidím tady nic a přitom mi můj mobílek dal hlášku, že dneska má narozeniny:

    (rose1) (rose1) (rose1) Milá Nelinko! (rose1) (rose1) (rose1)
    Přeji Ti všechno nejlepší, zdravíčko a tak, však víš.
    (^) (d) (^) Vzpomínám na Tebe (^) (d) (^)

    No a jest-li j¨sem se netrefila, pořád je lepší popřát dvakrát, než zapomenout.

    1. Trefila, Pitrýsku, trefila. Zrovna jsem šla vybírat nějakou fotku k mailu.
      Tak Nelinko, hodně zdravíčka, pohody a ať tě plyšáci hodně zlobí věčným couráním, aby jsi se zdokonalila ve funkci kočičího portýra (h) (sun) (rose1) (rose1) (rose1) (^) (d) (cat) (inlove)

    2. Díky, Pitrýsku! 🙂

      Hodně štěstí, zdraví, hodně štěstí, zdraví… a krásný narozeninový den (rose1) (rose1) (rose1)

    3. Milá Nelinko (inlove) , přeju Ti hlavně dobré zdraví a taky pohodu a uměřené sluníčko, abys mohla dělat ty krásné obrázky kočenek a okolního světa. 🙂 (sun) (h)

        1. Díky za snímek „padajících hvězd“ .Každé prázdniny ve Vysokém nad Jizerou jsme v noci koukali, jak poletí hvězda. A že jich v srpnu padalo. Noc vlahá, vzduch průzračný, i stříbrný vítr někdy lehce vanul. A co jsme si to tehdy přáli?

    4. Mila Nelinko: Vsechno nejlepsi k narozeninam – hodne zdravi a stesti.

      (rose1) (rose1) (rose1) (^) (rose1) (rose1) (rose1)

    5. Milá Nelinko (inlove) , zer srdce ti přeju zdraví a pohodu a všechnu krásu světa 🙂 (f) (^) (d) (party)

  13. Jen probíhám (wave) , hlásím se zpátky, všecko dočtu (časem (nod) ). Odjela jsem od vody a dojela jsem do ohně-nějakej trouba zapálil pole, vedle kterýho máme koně. No nikomu se nic nestalo, koníky jsme uchránili, přípravy a křtiny proběhly ke spokojenosti (téměř) všech, jdu likvidovat čurbes (tmi) a vybalit a nacpat pračku. Večer se stavím na chvíli.
    A su ráda, že jsem se stihla vrátit včas na povodňový přispívání

  14. Tak se hlásím konečně zase zřící 😀 (sice blbě, protože jde jen o spravené staré brýle, nikoliv o nové – ale vidím!!) a mohu podotknout, že mám receptů a knih plno (asi jako každá kuchařka), ale pokud jde o sladké pečení, tak nejradši plácám to nejjednodušší a nejrychlejší 🙂 jednak mě to – narozdíl od vaření slaného – moc nebaví, a jednak když vidím, jak rychle se to sní, tak mám dojem, že vynaložit námahu na složité pečení a spoustu nádobí je jaksi neúměrné 😛
    A litý koláč (u nás zvaný olejová bábovka) je stálým hitem – byl první, který se kluci naučili péct, tedy jeho recept se nachází na „pergamenu“, což je obyčejný papír, leč tak mocně pokecaný od všech zmíněných ingrediencí, že sám stojí (chuckle)

    1. No, před chvílí jsem potřebovala asistenci MLP na koláč, jehož množství všehokoliv jsem si nepamatovala. V telefonu vysvětluji, že je to takový zohýbaný, umaštěný papír a dostalo se mi suché odpovědi, že zohýbané a umaštěné je všechno, tak jak to má tedy najít. Z toho vidíš, že nejen kluci…

    2. Jj taky mám sešit pěkně umatlanej … možná vypadá i drobet ohavně (rofl) . Ale ty poklady uvnitř 😉
      Dede, blahopřeju k převážnému návratu zraku (h)

  15. Ten litý koláč dělala naše teta nymburská se švestkama a mákem, rotože kynuté se u nás příliš neee. Doma vaříval tatínek, od něj jsem se učila a tak ode mne dostat recept je bratru nemožné, jedině seznam ingrediemcí. Vařím nesmírně ráda ale musím se krotit, jinak by to rodina odnesla, byť většinou je naše kuchyně velmi dietní – ryby, drůbež, zelenina. Ale vůbec to neumím načančat aby to hezky vypadalo.

    Jinak Márinka včera absolvovala první návštěvu a též se nám vyválela v prvním ho… To dělával Bohoušek a u těch foundláků je to mňamka, oni si to hezky vetřou do límce. Tak jsme ji vzali na dvorku hadicí, nevím, jestli pochopila souvislost, ale moc se jí to nelíbilo.

    1. Hm, podle toho válení a vtírání si ee do límce musel být Daník z větší míry novofudlák 😛

        1. a trhač Rupíček je ze všech novofounďů ten nejnovofounblá blá blá fuj, no prostě ten velkej černej pes největší (chuckle) .

    2. Klérka je taky novofoundlák, když si to vetře do límce jinak je děsné čuně, když to má ve fousech :S .

      1. Jo tak milovaní raďte, protože dopoledne se na dvorku vykakala a vzápětí si to rozpatlala….. Nedovedu si představit že se denně vracím k zaho.. psu

      2. Jůůva, i Klérka?!? Taková noblesní dáma? Není možná… (shake)

        A Sylvo, Rupíček ze všech nofounďů ten nejnovofounblá blá blá fuj… (y) (rofl) (rofl)

  16. No jo, rodinné stříbro – taky mám sadu papírků, založených v sešitě s recepty, a papírky se jmenují Dort-Váchalová, rychlý dort Mirka K., buchta Dvořáková apod. Po letech už zapomínám, jak vlastně autorka vypadala a složitě vzpomínám, kdo to vlastně byl, ale recept se uchoval. To je taková paměť národa hospodyněk… 😀
    Když je deštivé listopadové sobotní odpoledne, popadne mně chuť recepty uspořádat a nepotřebné vyhodit – stejně jich zůstane nějak víc, než je potřeba.

    1. Jééé, ahoj jmenovkyně. To já jsem ještě daleko nadanější archivář 😀 Mám desítky receptů psaných vlastní rukou a BEZ nadpisu. Pak kulím oči, co to vlastně je??? No, u koláče je to jasné, ale takové pikantní čatný, nebo patlání na naložený vepřový bok, to nebylo úplně jasné 😛 Měla jsem krásný veliký A4 sešit s abecedními prostřihy. Ale vkládáním rance potulných receptůse mu rozpadla vazba. I zakoupila jsem bílý šanon a sešit jsem proďourala a ušanonovala. No, a cancourky jsem pleskla do průhledné kapsy k sešitu. Největší zábava je, když šanon otočím. Pak se na mne vyvlí celá moje vařební minulost. (wasntme)

  17. Jůůů, recepty! 😛 To je ale téma – mám Kuchačku naší vesnice, kterou jsem dostala coby novomanželka. Hřbet má zlomený, listy zažloutlé, leckde otřepené, slepené nebo puntíkaté ingrediencemi, vyskytujícími se na příslušné stránce. V knize jsou vložené papírky a výstřižky. Pak mám sešit formátu A5, popsaný z obou stran (sladké / slané), ten je částečně přepsaný v počítači a vytištěné listy jsou ve fóliích založeny v plastových deskách. Pak mám tlustý žlutý sešit A4 plný nalepených výstřižků, chichi, z jedné strany vaření a z druhé různé popisy na pletení, háčkování a šití. Pak mám tři šanony receptů – Zdravá výživa / Zvířetník / Chaos. Jsou to vytištěné recepty z internetu, vystřižené, zkopírované z Mlsotníku nebo diskusí. A nakonec mám hromádku vytištěných receptů, které jsem ještě nestačila někam zanořit.
    No, a když přijde na lámání chleba, píšu SOS do diskuse nebo gůglím, protože to je rozhodně rychlejší než něco hledat v kuchařském archivu. Ovšem že bych to nějak zredukovala a něco vyhodila? Kdepak! Co kdybych to někdy potřebovala. 🙂
    Milá LP (inlove) od pana Pavla, vítám Vás mezi námi – moc pěkně se mi Vaše povídání a recepty četly. Tomu jablečnému perníku doma říkám „jabkovec od Jany H.“ (bývalá kolegyně) a dávám tam trošku skořice a lžíci kakaa. Už jsem ho dlouho nedělala a mám na něj děsnou chuť.
    Milá Maričko (inlove) , to hledání receptů důvěrně znám, to je skoro jako prohlížet staré fotky (nebo rovnat knihovnu), pááni, vždycky se tam taky zaseknu a plotna studená. (wasntme)
    Přeju všem krásný den! (h)

    1. Milá Vave, také jsem Kuchařku naší vesnice dostala jako svatební dar od kamarádky. Je to snad nejlepší kuchařka, co znám a její hřbet je také už párkrát slepovaný. U některých receptů v ní mám „poznávací“ záložky (papírového panáčka od bratra jako záložku u „škubánků“) a takže pro tyhle recepty nehledám v seznamu, ale otevřu u té známé záložky.

      1. A co kuchařka Viléma Vrabce , dílko Dneska vařím já a Vaříme chutně, zdravě, hospodárně (u posledních dvou jmenovaných, bohužel neznám autora).
        Kuchařky jsem dostala od mamky a dneska do nich nakukuje a uči se z nich dcera

        1. No, taky mám v knihovničce toho velikýho Brabce (tam jsem hlavně okukovala fotografie) a rychle a hospodárně, ale nejvíc jsem se bavila u Muže v zástěře. Už ty úžasné obrázky. Ale vařila jsem za všech publikací málo. Většinou jsem si to pročetla, prolistovala a pak jsem uklohnila vlastní variaci na dané téma 🙂 . Ne, pro mne je kuchařek škoda. Já jsem nedisciplinovaná kuchta. Prostě hr..hr, už aby to bylo a já se nemusela tak dlouho na vaření těšit. (think)

          1. Já také vlastním vícero kuchařek, ale Vaříme chutně zdravě hospodárně je moc moc opotřebovaná. Ona tam má takové normální vaření, má tam i fotografie masa a ledacos jiného upotřebitelného. Já jsem ji dostala od tety jako hodně mladá holka, byla to tehdy podpultovka. Co nebylo! Je to od kolektivu autorů: Břízová, Fialová a už nevím, musela bych se podívat. Já ale stejně vařím jako Zdena – hlavně rychle.

            1. ale úplně super je malá knížečka Dneska vařím já, vyšla v edici Oko, takové malé, kapesní vydání. Je pro úplné kuchařské začátečníky. Začíná od vysvětlení a popsání koření, druhů mouk, nádobí a předhází v jednoduché recepisy. … Bohužel se mi tato knížečka ztratila v domácí černé díře. Jen doufám, že se časem vynoří

            2. Tak já mám „Vaříme zdravě, chutně a hospodárně“ od J. Břízové, M. Klimentové a kol. Pak mám ještě starou (vyd. r.1970) „Novou kuchařku“ od Márie Hajkové. A občas, právě když se prohrabuji recepty, tak si pročítám a chechtám se u „Péťa Vařič“ (od Petra Hory). A mám ještě desítky jiných „specializovaných“ kuchařek v češtine, angličtině, francouzštině a němčině (tedy německy mluvím přímo mizerně, ba vůbec, ale s recepty nemám problém). Ráda je čtu, ale nakonec vařím „jeden týden pokaždé jinak a ten druhý zase dokola“. Tedy teď v sezóně střídám leča s moussakou, a často šopský salát, abychom si tu zeleninu co nejvíce užili.

  18. Krásne ránko všetkým vinšujem. Vrátim sa k tomu hausbótu Maričky. V mladosti som bola duša dobrodružná a tak som sa zamestnala ako pomocná kuchárka na lodi. Nie na pokojnom kanáli, ale na občas divokom a silnom toku Dunaja. Takže viem ako vie vodná hladina chytiť za srdce. Niekedy Vám o tom dobrodružnom živote napíšem – dúfam. Ono to dovča síce nebola, ale pekných chvíľ bolo dosť. Zatiaľ papá. (f) (f) (f)

    1. Milá Maťo, určitě napiš! Tvé škorpionské vyznání vodě a Dunaji je nezapomenutelné a volá po pokračování (inlove) .

  19. Jablkové buchty můžu, akorát nemám ty jabka, jaksi se opět neurodilo… No a pokud jde o recepty vlastním kroužkový blok, ze kterého vypadávají ty nejstarší stránky (jednoduché recepty, co vařívala už prababička a já si je napsala snad ve dvaceti letech) a je vycpaný metrákem výstřižků. Ty neustále vypadávají a sypou se. Kája říká, že když pořád sedím u počítače, mohla bych si to přepsat a vytisknout, no ale k tomu jaksi nejsou lidi…. 😛

  20. hezký den všem Zvířetníkům i zvířátkům 🙂 těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístko na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Jojo – taky mám bábovku Vali a Mazánkův koláč… z novověku i Bubudort 😛 Myslím, že kde se občas peče, tak mají oblíbené recepty svá jména. I když v létě u nás většinou vede piškotová bublanina a kynuté koláče – oboje podle babičky (inlove)

  21. Milá LP od Vaší PP, díky za receptíky, takové já mám nejraději – ty hodně jednoduché. Už jsem si to vytiskla a asi jako první vyzkouším dort „Apoštol“, jelikož moje PP jablka miluje ve všech podobách a já zase miluji cokoli, v čem jsou navíc ořechy. Takže děkuji.

    Ano i já si pamatuji recepty podle toho, od koho je mám. A nejen to, mám je založené „v originále“, tedy papírek či kartičku, na které mi dotyčná(ý – mám i od mužů) recept napsala. Jsou mi tak nějak bližší, osobnější. Mám tak i sešítek receptů mojí mečové babičky, kterou jsem nepoznala, ale do jejíž „kuchařky“ si pak dále recepty zapisoval můj tatínek. Tyhle všechny poklady mám uložené v několika krabicích, šanonech, velkých obálkách – prostě tak, jak se mi první úložný prostor plnil a já zakládala další. Ukládám tak i různé výstřižky (spíše „výtržky“) z časopisů, nebo mnou opsané z jiných kuchařek. Kdysi dávno jsem si koupila honosně vázaný sešit, přesněji nepopsanou knihu s tím, že si do ní všechny recepty přehledně přepíšu. Sice jsem začala, popsala několik stránek, ale pak mě to přestalo bavit. Stejně, když jsem pak recept chtěla udělat, hledala jsem zase ze zvyku ten originál. Takže problém nastane, když mě napadne nějaké jídlo nebo sladkost udělat a vím, že „někde“ na to mám recept. To pak nastane horečné přehrabování a hledání, protože sice přesně vím, na čem byl ten recept napsaný a tedy „co“ hledat, ale už ne, do které krabice či obálky jsem ho naposledy dala. Dopadne to asi tak, jako když se rovná knihovna – sedím u stolu, obložená spoustou receptů a u každého druhého se mi sbíhají sliny…“jééé, tohle už jsem také dlouho nedělala…. jéé na tohle jsem úplně zapomněla, že mám…á, tohle jsem vlastně ještě nikdy nezkoušela…atp.“. Výsledek je ten, že dotyčný recept jsem po hodině hledání stejně nenašla, zato mám vedle sebe stoh případných receptů, které musím co nejdříve udělat…někdy opravdu udělám, ale většinou nadšení opadne a pak uvařím či upeču zase něco zaběhnutého. A ty vytahané recepty pak narychlo zastrčím někam úplně jinam a situace se opakuje při příštím hledání „přesného“ receptu. Takže tyhle Vaše vytištěné recepty, milá LP od Vaší PP raději nechám ležet při ruce, abych je opravdu nejprve vyzkoušela, než je „založím“. Dokonce mám jablka v lednici, která potřebují zpracovat.

    A O.T. – které sem ale přeci trochu patří – je o jídle 🙂 . Louk, Ty sis stěžovala, že Ti kočky sežraly klobásu. Já jsem včera pozdě večer pekla tvarohové šátečky, hezky jsem je posypala cukrem, rozložila na velký talíř a na lince čekaly, že si je ráno dáme k snídani nebo k odpolednímu kafi. Jenže jsem je zapomněla přikrýt a tak ráno byl ze všech šátečků slízaný cukr a několik jich bylo okousaných. Vím, že to má na svědomí Dixie, ta to dělá kdykoli se k čerstvě upečeným šátečkům přichomejtne – ale aby takhle olízala každý kousek, tak to se ještě nestalo. No měla na to celou noc a tak si užívala. Naštěstí jsem pekla pouze pro nás, takže Dixie bylo odpuštěno a šátečky jsem jednoduše pocukrovala znovu (chuckle)

    1. Chicht… v naší rodině se něčemu velice podobnému říká „americký koláč“ – tak se americký koláč vrátí do Ameriky přes Čechy. (I když odhaduju, že s ohledem na naši rodinu „Amerika“ pravděpodobně bude SV USA, od vás přece jen kousek…)

    2. Tak se mi zdá, že Marička vymyslela nick pro naši dnešní autorku : LP od MP. Čímž ji taky převelice u nás v naší povídavé hospůdce vítám. (f)
      Ale věřím, že kdyby se jí nick nelíbil, tak si něco vymyslí, ať nemá jméno tak moc dlouhé. Jo, co třeba ještě Pavel-san? 🙂 (f) Nebo Milan-san? 🙂 S mým nickem by se to nepletlo, já vím, který Milan patří ke mně 😀

      1. Hihi, Veram! (inlove) Taky Lenka S přišla se svým nápadem: LP pana Pavla, zkráceně LPPP ….. to je ale, jako by to říkal Kokokoška …. což mi připomíná, že teprve nedávno jsem si uvědomila, že koktavý Kokoška už vystupoval v Cechu panem kutnohorských (tuším, jestli to zas nepletu) – a pak samozřejmě v Šíleně smutné princezně. To jsou ale věci, co? :O (wasntme) (clap) (wave)

      2. Milá Veram, děkuji, „LP od MP“ jako nick se mi líbí, ale nechci se pyšnit cizím peřím 🙂 Já jsem napsala LP (jako „levá polovice“) od její PP („pravé polovice“).

    3. MARIČKO, BUBU , VAVE A JINÉ(Í) BYLA JSEM NA TOM HODNĚ PODOBNĚ JAKO VY. AŽ DO DOBY, NEŽ JSEM NAŠLA PŘES NĚKOLIK ZIM ČAS A RECEPTY PŘEPSALA DO POČÍTAČE. NEJSOU PŘEPSANÉ ÚPLNĚ VŠECHNY, ALE TEN ZÁKLAD JE HOTOV. JEN MI JEŠTĚ CHYBÍ REJSTŘÍK RECEPTŮ, TAKŽE JE VZNIKLÁ KUCHAŘKA ZATÍM NEPŘEHLEDNÁ.S POČÍTAČEM STÁLE UMÍM JEN MÁLO, ALE PSÁT ZVLÁDÁM, I DYŽ PÍŠU JAK ŠNEK.
      U NÁS SE JEDNÉ JABLKOVÉ BUCHTĚ ŘÍKÁ ŽRAVKA. JE TAK DOBRÁ, ŽE ZMIZÍ V OKAMŽIKU, KDY SE Z TROUBY VYTÁHNE. DÁ SE SIC HOTOVÁ, ALE VYCHLADLÁ!, POLÍT ČOKOLÁDOVOU POLEVOU, AVŠAK VYCHLADNUTÍ A TUDÍŽ ANI ČOKOPOLEVY SE BUCHTA NEDOČKÁ NIKDY.
      A ZDE, JE RECEPT, KTERÝ JE VELICE PODOBNÝ VŠEM OSTATNÍM:
      300 G POLOHR. MOUKY,200 G CUKRU KRUPICE, 80 G OLEJE ,1-2 CELÁ VEJCE,KYPŘ. PRÁŠEK DO PEČIVA, 2 LŽÍCE KAKA ( PRO TY, CO KAKAO NEMOHOU, STAČÍ MLETÁ SKOŘICE), 8 VELKÝCH, OLOUPA NÝCH A NA JEMNOU KAŠI NASTROUHANÝCH JABLEK,(,NEJLEPŠÍ JE, KDYŽ MÁ JABLEČNÁ DRT HODNĚ ŠŤÁVY). VŠE SE TO ZAMÍCHÁ V MÍSE, PŘIDÁ SE CCA 200-250 ML MLÉKA A SMĚS SE VYLIJE NA VYMAZANÝ A VYSYPANÝ HLUBOKÝ PLECH.PEČE SE VE VYHŘÁTÉ TROUBĚ PŘI TEPLOTĚ 180°C CCA 35 MINUT.

  22. Jé, ten první koláč vypadá jako ztracený babiččin „liják“! Recept na něj byl „já ti to míchám tak nějak od oka a nahoru naplácám, co mi přijde pod ruku“, proto ztracený.
    Opíšu si ho, díky.
    I když nepeču. Může za to jednak trouba (dole pálí, nahoře nedopíká, ať kolem ní tančím dervíšské tance jak divá), jednak moje nekonečná žravost. Když je někde něco sladkýho, sežeru to. Nehledíc na množství. Takže kdybych se naučila nedejbozi péct, potřebovala bych brzo trojkřídklý dveře. 😉
    Aaaale… ten liják bych si připospálit mohla… 😉

    1. MILÁ IOANNINO, ZKUS SI NĚKDE SEHNAT OBYČEJNOU BŘIDLICOVOU STŘEŠNÍ TAŠKU. TU TAŠKU POHOĎ NA DNO NEPOSLUŠNÉ TROUBY A DEJ PLECH TROŠINKU( O JEDINOU PŘÍČKU VÝŠ.. UVIDÍŠ,ŽE TO POMŮŽE. PODOTÝKÁM,ŽE TO JE VYZKOUŠENÝ NÁVOD A ZKUŠENOST MÉ VLASTNÍ MLADŠÍ DCERKY.KDYŽ JEŠTĚ VĚRKA BYDLILA V Č. BUDĚJOVICÍCH V PRONÁJMU, TAKY JI TAM TROUBA TAKTO ZLOBILA. SEHNALA TU STŘEŠNÍ BŘIDLICOVOU TAŠKU( NEMĚLA JI CELOU, ALE JEN VELKÝ KUS), HODNĚ SE PEČENÍ ZLEPŠILO. A BŘIDLICOVÁ TAŠKA V TROUBĚ JE DOSTI STARÁ FINTA NAŠICH PŘEDKŮ .

      1. Dovolte, prosím, jednu poznámku k plynové troubě, která u dna připaluje a nahoře nedopéká. Rada, kterou dáváte paní joanině je naprosto správná, na dno trouby nemusíte ale dát střešní tašku, mohou to být i slabší podlahové dlaždice. Můj muž v takto upravené troubě pekl kdysi i chléb, který měl jen jednu chybu: naši známí a příbuzní nám ho vždy v rekordním čase sež…. (pardon) snědli.
        A ještě malá poznámka na okraj: „Jak vám peče trouba, paní sousedko?“ – „Ale dobře, docela dobře, ale víte, co to dalo práce, než jsem ho to naučila?“

        1. Tak mne napadlo, že v nicku MLP/MP bych vyměnila první M za J, tedy Jeho Lepší Polovička. Ovšem recepty jsou báječné at je nick jakýkoliv 🙂 .

          Klesá mi úroven. Měla jsem 11, 10 a ted 9. Ts ts!

        2. Díky, Lenko i LepšíPolovičko, zapátrám po tašce!
          Trouba je plynový. Na maso to ale nevadí, maso umí sežrat jedna báseň. Trouba by teoreticky měl mít i nějakou tu regulaci, ale asi mu uhořela nebo co. Rozeznává stav „zapnuto“, „ten čudlík jsi měla držet dýl, teď jsem ti chcípnul, hehe“ a „vypnuto. (angel)

    2. Chtěla jsem poznámku o troubě napsat už včera večer, ale najednou Zvířetník vypadl a nešel nastartovat. Tak až dneska. Všechny americké trouby pečou pouze od spodu a pak je nahoře grill. Jestli i zde existují takové ty „evropské“, které se dají nastavit i na postranní pečení, tak to nevím, všechny trouby, co jsem tu kdy měla, mají pečící spirálu pouze dole. Ale problém s tím nemám, vše dávám na prostřední rošt a troubu nejprve dobře předehřeji na udanou teplotu. Ovšem pravda je, že americké sporáky mají hodně velké trouby (aby se do nich vešly ty jejich óbr krůty na svátky) a i ta spodní teplota jí stejnoměrně vyhřeje. Jinak by třeba stačilo místo dlaždice dát na spodní rošt velký kus alufolie.

  23. MILÁ LP PANA PAVLA. JAK VIDÍM, JSEM U ZDDROJE PRVNÍ, ALE JEN PODOTKNU. PO VZORU SVÉ MAMINKY I BABIČKY SI K RECEPTU VŽDY POZNAMENÁVÁM AUTORA. JEŠTĚ PŘED NĚKOLIKA LETY JSEM PRAVIDELNĚ POSLOUCHÁVALA RECEPTY OD POSLUCHAČŮ, KTERÉ VYSÍLALO RÁDIO PLZEŇ. OBČAS JSEM TAM I PŘISPĚLA NĚJAKÝM KLENOTEM Z MAMINČINA NEBO BABIČČINA REPERTOÁRU. KDYŽ JSEM ZAVEDLA DOMA INTERNET, CHODÍVAŮA JSEM NA CENTRUM, KDE RECPTY TAKY ZVEŘEJŃOVALI. NIKDY VŠAK NA TOMHLE WEBU NEZŮSTAL RECEPT V PŮVODNÍM ZNĚNÍ A ČASTO BYVALÝ UVÁDĚNY ŠPATNÉ POMĚRY INGREDIENCÍ A POSTUP. NAŠTVALA JSEM SE A UŽ TAM NIC NEPOSÍLÁM. DOMA MÁM VELIKOU HROMADU KUCHAŘSKÝCH KNIH. NENÍ ANI DIVU, KDYŽ PŘIZNÁM, ŽE MOJE MAMINKA ZAČÍNALA JAKOUČITELKA VAŘENÍ A VEDENÍ DOMÁCNOSTI NA RODINNÉ ŠKOLE, NEŽ SE Z NÍ STALA ÚČA PRVNÍHO STUPNĚ ZÁKLADKY.ZDĚDILA JSEM SICE ZÁLIBU VE VAŘENÍ A PEČENÍ PO MAMI I BABI, ALE JEJICH VIRTUOZITU A UM PŘI ZDOBENÍ DORTŮ A KOLÁČŮ NEMÁM. JSEM PATLAL A ZDOBENÍA ČANČÁNÍ MI ZKRÁTKA NEJDE. ALE VAŘÍM I PEČU ČASTO, JELIKOŽ MÁM DOMA MANŽELA- SLADOMILA A MLSOUNA PRVNÍHO ŘÁDU. ZDRAVÍM VŠECHNY A PŘEJU KLIDNÝ, SLUNEČNÝ A KONEČNĚ SUCHÝ VÍKEND. HLÁSÍM, ŽE PŘED CHVÍLÍ JSEM DOROVNALA SKLIZENÁ RAJČÁTKA , ZAMRAZILA FŮRU VLASTNORUČNĚ VYPĚSTOVANÝCH FAZOLOVÝCH LUSKŮ , ZAVAŘILA DALŠÍ HROMADU NAKLÁDAČEK A ROZVAŘILA CUKETY NA CUKETOVÉ UNCLE BENC, KTERÉ MUSÍM DOKONČIT ZÍTRA, JELIKOŽ UŽ NEMÁM DOST KEČUPU.JDU SE PŘEKULIT DO PEŘÍ.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN