BTW: Hallo Berry, how are you?

Tento týden dovršila naše anglická ovčáčí holčička Blackberry neboli Ostružinka deset týdnů života. Co se za tu dobu stihla naučit a zažít? Tak nejdřív se neztratila mezi svými sedmi sourozenci, potom absolvovala dlouhou cestu, objevila nový domov, ochočila si novou paničku, pánečka a jednomu postaršímu psímu gentlemanovi převrátila život naruby.

Sedím teď s počítačem v zimní zahradě a pokouším se psát. Nejde to snadno, naše malá výtržnice je jako obvykle se mnou a drží mě ve střehu. Co jsem se snažila napsat tyto řádky, si stihla asi tři minuty hrát s hračkami jako hodné štěňátko, poté mi ukradla použitý papírový kapesník (sebrala jsem jí ho), z poličky s potřebami na malování uzmula lahvičku inkoustu v papírové krabičce (zachránila jsem ho dřív, než lahvička stačila vypadnout), zkusila spadnout do fontánky při pokusu se napít (miska s vodou stojí vedle), shodila naskládané květináče a vysypala z nich poslední zbytky hlíny (Jedeš!), zkusila zatáhnout za prádlo pověšené na sušáku (Berry! Jestli to zase shodíš!), s pohledem ostražitě upřeným na mě demonstrativně zatáhla za třásně na koberci (Tady stačil můj pohled – tohle jsme si vyříkaly už několikrát 🙂 ) a nakonec zhnusena z té nudy odešla na dvorek překulit se Kazanovi přes hlavu.

Když říkám přes hlavu, nemluvím nijak obrazně a myslím skutečně přes hlavu. Jest to její oblíbená kratochvíle, kterou Kazan trpělivě snáší. Základním předpokladem provedení cviku je ležící Kazan, nejlépe odpočívající, tedy nepříliš bdělý Kazan. Tehdy se Berry krok sun skok přiblíží a pro začátek si opře přední tlapky o Kazanův krk. Zkusí mu ožužlat ucho, a pokud jí to projde – neboli Kazan jen zatřepe hlavou a nebafne, tak leze dál. Boří se tlapkami v jeho husté hřívě, vesele se směje, a skončí tak, že má pupík za Kazanovýma ušima, přičemž a po každé straně trpělivé psí hlavy plandá půlka rozjařeného štěněte. Nakonec to Kazan nevydrží, výtržnici sklepe, vstane a přesune se jinam. Ona za ním hopsá a těší se, až si zase lehne, protože tenhle velký laskavý pes je ta nejlepší prolézačka na světě, že ano…

 ***

Eh, promiňte přerušení, musela jsem jít házet pískací míček, nebo by mě ta malá potvora upískala. Běhat za něčím hozeným ji začalo bavit teprve včera a je svým novým objevem stále okouzlena. Ale nesmím to házet jenom jí – to by bylo špatně, bez Kazana to nejde. A myslí si to kupodivu i Kazan a já vím proč. Je to totiž takové déja vu. Já hodím míček, Kazan se pro něj rozeběhne a malá peláší za ním. Kazan chytí míček, vrací se a Berry poskakuje po jeho boku, vyskakuje mu k tlamě a snaží se mu míček vzít. A Kazanovy oči jsou plné smutku i radosti zároveň, protože přesně tohle mu dělal celý svůj život Daník. Daník, kterého sice aportování čehokoliv vůbec nebavilo, ale snaha ukrást Kazanovi získaný aport ho naopak bavila velice velmi. Změna tu je jen v tom, že když příště hodím míček Berry, tak ona pro něj doopravdy běží.

Hledání Daníka, nebo spíš radostnou připomínku věcí minulých jsem zažila i při jiné situace – při nasazování obojků. Používám poměrně hloupý povel „hlava“ a očekávám, že psi radostně přiběhnou a nastaví hlavu tak, abych jim mohla přetáhnout obojky. Daník s Kazanem byli zvyklí se při podávání hlav vesele navzájem okusovat a vůbec vždy dávali najevo, jak je „hlava“ těší, jelikož to znamená, že se jde ven. Bylo to pravda trochu nepraktické a asi ne moc systémové jim tohle kočkování trpět, ale já jsem obvykle měla radost, že oni mají radost, a tak jsem jim natahovala obojky přes zakusující se čumáky, říkala uhni ty troubo, a ani jsme se moc nezdrželi.

Potom zůstal Kazan sám a natahování obojku ho ani trochu nelákalo, často prostě zůstal ležet a jen strpěl, že mu ho dávám. Potom se do rodiny vřítila naše malá výtržnice a věci se začaly měnit. Po pár dnech dostala hezký malý červený oboječek a po prvních pokusech s jeho nasazováním a nošením se vrátil můj starý zvyk. Zavolám – pejsci, hlavy! A pejsci přiběhnou, první dostane hlavu Kazan, druhá Berrinka. A bylo to předevčírem, když jsem Kazana před nasazováním hlavy škádlila a on se potom zapomněl a ze samé radosti si chtěl okusovat Berry, stejně jako vždycky okusoval Daníka. Bylo však vidět, jak se na poslední chvíli zarazil… a já jsem pochopila, že to není proto, že by Berry vyčítal, že není Daník, ale prostě proto, že je fenečka ještě moc malá a nemá pevnou srst, díky které je takové okusování příjemné a ne bolestivé. Ale věřím, že až Berry povyroste, vrátí se Kazanovi další kousek starých časů.

***

A jaká Berry vlastně je? Fyzicky je to poměrně drobné pěkně tvarované štěně na opravdu velikých tlapkách. Každý, kdo ji vidí, nejdřív reaguje na její jemný leskle černý kožíšek, takže první dojem je možné shrnout do anglického slova fluffy, tedy něco jako chundelatý, načepýřený… – ano, řekne to odhadem 95 % lidí, které potkáme a o štěně se zajímají. A druhý poznatek následuje hned po „fluffy“ fázi a dal by se shrnout do výkřiku – jéžiš, ta má veliké tlapy! Ta vám ale vyroste! Je fakt, že když ji musím umýt, nebo když skočí do potoka a srst jí slehne, tak je ten nepoměr mezi drobným tělem a obrovskými tlapami tak trošku bizardní. Ale počítám, že se to časem srovná a budeme mít fenku normálních proporcí 🙂

Zatím je převážně černá, pálení má nacákáno na tlapkách, naznačeno na hrudi, pod krkem, na tvářích a pod ocáskem. Pod bradou má maličký světlý flíček a oddávám se naději, že by mohla mít i světlé obočí. Proč naději? To je jednoduché – psi s celočernou tváří to mají s lidmi těžší, lidé se jich obvykle víc bojí a tedy je zde možnost častějších nedorozumění a konfliktů. Chápu, že to zní divně, ale za ty roky s Nazgúly jsem si to mockrát ověřila. Dokud měl Daník celou černou hlavu (černí psi s pálením musejí do konečného vybarvení obvykle dorůst), tak se ho lidé báli víc než Kazana, a to navzdory tomu, že byl výrazně menší. Když se mu později hlava probarvila, byla situace lepší, ale přesto byl větší, ale světlejší Kazan stále a stále považován za hezčího, milejšího a tedy i z pohledu cizích lidí bezpečnějšího…

Pokud jde o povahu, tak těžko říct – jsme na samém začátku. Zatím mohu říct, že je nebojácná, důvěřivá, nejspíš bude chytrá a bude mít smysl pro humor 🙂 Zdá se, že nebude úplně umanutá, pokud si dá člověk záležet, tak se nechá přesvědčit. Rozhodně je to kosatka dravá – hop, skok a útok – to je její nejběžnější denní praxe. Loví cokoliv – hračky, Kazana, naše nohy, smeták, smetáček i s lopatkou, naše nohy, mop, vysavač a zase Kazana. Jednou se jí povedlo packou připlácnout čmeláka, ale to jsem ji okamžitě hnala pryč – úplně mi stačí, že Kazan loví vosy… Popravdě hezky si ji mohu pomazlit, jenom když je ospalá, nebo ještě lépe rozespalá. Jinak se mi při mazlení snaží ukousnout aspoň nos – když už nedosáhne na ty kalhoty 🙂

Samozřejmě se ji snažím lov na naše nohy a kousání odnaučit, ale potíž je v tom, že jak se zabere do hry, tak uteče příliš daleko od svého mozku a než jí něco dojde, tak to prostě chvíli trvá. Na lovení nohou zabírá jednoduchá metoda – prostě se zastavím. Nohy se nehýbou, legrace končí. Je fakt, že se tak moc daleko nedojde, ale to je ku prospěchu věci, protože ona jít chce. Kazan je na tom hůř než my – malá se mu věčně plete pod nohy, podbíhá ho napříč i nadél (jednou ji tak omylem počůral a já ji pak musela vyprat 🙂 ), a s neskutečnou vervou se mu zakusuje do hřívy na krku. Popravdě běžným jevem na vycházkách je klidně kráčející Kazan, kterému visí na krku zakousnuté cosi, vypadající jako veliké chlupaté černé klíště s ocáskem. On jí to trpí a jsem přesvědčená, že dobrovolně a možná i rád, protože když jí má doopravdy plné zuby, tak ji umí rázným bafnutím bezpečně usměrnit. Abych byla upřímná, jde mu to líp než mě.

Další výukovou lekci Kazan předvádí kdykoliv se zmocní něčeho, o co Berry také hodně stojí. To potom leží, okusuje to, a po očku sleduje malou výtržnici, která zahájí obléhání. Ze všeho nejdřív jde na věc přímo a pokusí se lákavou kořist Kazanovi prostě sebrat. To se jí samozřejmě nepovede. Kazan strašlivě zavrčí (Když to udělal poprvé, tak jsem se fakt lekla, já ho za celý jeho život mockrát vrčet neslyšela!), ukáže tesáky a Berry hbitě odskočí. Potom ho začne obíhat a pokusí se ho ukecat – statečně skoroštěká, a když se jí nedaří, přejde do mňoukání a kvílení. Taky marně, Kazan snadno odolá.

Následuje série lstivých úskoků, kdy se Berry snaží naznačit, že to něco v Kazanových tlapách ji vůbec nezajímá, že si chce jen mírumilovně lehnout tady vedle… a kousat si jetelíček, koukej… a chňap! Na to Kazan jenom bafne a útočnice se s vykvíknutím bleskově překulí z jeho dosahu. Kazan má přivřené oči a jenom záblesky naznačují, jak se situací baví. Takhle to vydrží i dvacet minut, ale konec je vždy stejný. Kazan prohlásí hru za ukončenou a onu věc Berry přenechá. Ta ji uchmatne, chvilku lítá ve vítězném sprintu kolem, aby za chvilku kořist pohodila a šla se podívat, jestli se nedá ukrást něco zajímavějšího.

Berry se ale umí zabavit i sama a jedním z nejkomičtějších představení je její boj s nerezovou miskou. Miska je samozřejmě nejzajímavější, když je plná. Berry je dobrý strávník, když misku plním, tak už ječí nedočkavostí, poskakuje, chybí jen metání kozelců. Potom se vrhne do jídla a bleskově misku vyluxuje – kdo ví, kdo by jí to sežral, kdyby se jen na momentík zastavila! Najedená se překulí k misce s vodou, důkladně se napije a zamyšleně si sedne. Úplně vidíte, jak jí to v té hlavince šrotuje. Snědla jsem všechno nebo ne? Miska se blýská vylízaná dočista do čista, když pejsku napadne to jít zkontrolovat.

A potom se to stane – z misky na Berry někdo kouká! Je černej! A určitě jí všechno sežral!! Berry nezaváhá a zaútočí. Chytí misku do zubů a praští s ní o dlaždice, až se chudák miska se strašlivým řinkotem roztočí. Ještě se nezastaví, když do ní Berry praští tlapkou a odmrští ji – opět s patřičným zařinčením – o kus dál. Následuje další útok, často absurdně vylepšený tím, že Berry do misky omylem šlápne některou ze svých nadměrných tlap. Miska ujede a Berry to uklouzne, což ji utvrdí v urputné snaze zlikvidovat vetřelce. Brzy začne legračně vrčet a skoroštěkat, miska řinčí a zvoní na dlaždicích a já se směju, protože tohle je čistá groteska.

Další grotesku si zažíváme u potoka – pardon, u naší Eden River 🙂 První seznámení s vodou jsem Berry naplánovala kousek od pramene, dřív, než se napojí voda z rybníků. Vody je tam po kotníky, oblázkové dno, potok nemá na šířku ani dva metry, tedy skvělá školka pro štěně. Berry se tam vrhla bez zaváhání – vždyť tam šel Kazan! Bylo teplo, voda byla příjemná a Berry se rozhodla, že má tedy vodu ráda. Asi čtyři dny poté jsme šli už k „velkému“ brodu, kde je teď na některých místech kolem dvaceti centimetrů vody, jinde méně.

Bylo horko a Kazan do vody skočil opravdu s úlevou. Berry nezaváhala – když skočil Kazan, skočí přece taky. A hupla do vody pořádného psího placáka. Voda se rozstříkla kolem a já jsem měla dojem, že slyším, jak se fenka radostně směje. Tak tohle byla ta pravá legrace! Honem ven a hup, tentokrát na Kazana ležícího pohodlně v líném proudu. Odrazila se od něj a zahučela do vody. No to byla psina 🙂 Vyskočila z potoka a utíkala nahoru do břehu, snad aby se mohla ke skoku lépe rozeběhnout. Kombinace nepříliš dobré koordinace rozevlátých končetin a uklouzaného mokrého jílu měla logický následek – Berry se překulila v parádním parakotoulu a klouzala břehem dolů. Co? Cožeseto? Vykulené oči naznačovaly, že Berry vůbec nechápe, kdo jí takhle proradně podrazil nohy.

Podezíravě na mě koukla, oklepala ze sebe malou část bahna, které se na ni přilepilo, a opatrně se přiblížila k potoku. Zamrzelo mě to, její bláznivý styl mi připadal lepší, než možná bázlivost. Trochu jsem ji do vody lákala, ale už se nedala přesvědčit. Nechala jsem to tak, stejně už za chvilku běhala, jako by se nic nestalo. Doma jsem ji vyprala v teplé vodě (po kolikáté už??), kvičící zabalila do ručníku a chystala se ji utěšovat. Nemusela jsem se namáhat, byla jsem ráda, že jsem ji aspoň trošku vysušila, protože ona prostě musela hned teď… už ani nevím co, nejspíš něco zakousnout. Druhý dnes jsme opět zamířili k potoku, opět bylo teplo a Berry mě velmi potěšila, protože jakmile zjistila, že jdeme skutečně k vodě, tak zrychlila a hned si radostně skočila placáka 🙂

Voda v potoce ale není jediná, kterou si Berry oblíbila. Miluje zalévání, protože je strašně ráda zalévána. Klidně ze zahradní konve, ale z hadice je to prý mnohem lepší. Tam je totiž možné vodní proud lovit, uskakovat před ním, bláznivě skoroštěkat, lítat kolem jako blázen a strašně se smát. Zatím je to jediná činnost, kde nemá Kazanovu oporu ani podporu. To proto, že Kazan, stejně jako Daník a před nimi i Max, vodu z hadice vůbec rád nemá. Mám dojem, že mu voda z hadice splývá spíš s povinnou koupelí, než s oblíbenými vodními hrátkami. Když spolu s Berry večer zaléváme, tak se odklidí na zahradu pod Velký strom a sleduje nás shovívavým pohledem – když nás to baví…

O tom, jak se Kazan o Berry doopravdy zajímá, jsem se přesvědčila, když jsem se s ní dnes vrátila od veterináře. Nejdřív se mu ale ani trochu nelíbilo, že Berry dávám do auta a jeho neberu s sebou. Odmítl čekat doma, tak jsem ho nechala v kotci. U veterináře jsme sice byli kvůli očkování objednaní na určitou hodinu, ale měli zpoždění, tak jsme tam dost dlouho čekali. Když jsem s ní konečně přijela domů, tak jsem zaparkovala na dvorku a nejdřív šla pustit Kazana. Ten štěkal – nedočkavě, a připadalo mi, že i trochu úzkostně. Tak jsem otevřela kufr auta, kde byla přepravní bedna s Berry, a Kazan tam okamžitě strčil nos. Ta úleva, že ji tam našel, byla dojemně zřejmá. Chápala jsem ho. Vždyť jsem to byla já, kdo jsem odvezla Daníka a on se už nevrátil.

S tím, jak má k Berry blíž a blíž, se však zase vrací jeho určitá rezervovanost v projevech určených nám. To je tak. Kazan je od přírody nemazlivý pes. Když překypuje láskou tak, že to musí dát najevo, tak jen přijde a silně si ke mně nebo jinému členu rodiny přitiskne hlavu a nechá se drbat. Když má velikou radost, tak se překulí na záda a dělá „malého pejska“, to jest chytá nás tlapami a směje se – a koukají mu přitom z tlamy horní tesáky, což maličko kazí dojem 🙂 Když osaměl a přešel ho ten nejhorší žal, tak výrazně rozšířil svůj repertoár v komunikaci s námi. Bylo to zvláštní a těšilo mě to, i když jeho radostné vytí v pět ráno u Martinovy postele – aneb mám tě pánečku tak rád a koukej, venku už svítá – bych si docela odpustila.

Když k nám přišla Berry, tak se asi týden v jeho projevech nic neměnilo, ale potom bylo vidět, jak část své potřeby komunikovat opět přiklání od nás k jinému psu. Trošku mě to zamrzelo, přece jen „nový“ Kazan byl takový osobnější, ale potom jsem si uvědomila, že to ode mne není ani spravedlivé ani moudré. Ten osobnější pes byl totiž hluboce nešťastný pes, který u nás hledal něco, co mu vždy poskytovalo jeho psí dvojče. Nemyslím, že by jeho láska a oddanost k nám byla předtím menší a potom větší, jen neúměrně vzrostla jeho osamělost a on se ji snažil řešit.

Stejně tak si myslím, že až vezme konečně přítomnost Berry v naší rodině za samozřejmou, tak se jeho chování k nám zase změní. Protože teď je ve fázi staršího sourozence, kterému se narodila sestřička. Je rád, ale možná se cítí přece jen trochu odstrčený – navzdory mé snaze mu dávat viditelně najevo, že jeho postavení v rodině i v našem srdci se rozhodně nezměnilo.

Je to složité splétat novou smečku, a zároveň je to fascinující. Snažím se vnímat věci správně a nedělat moc chyb. Daník mi strašně chybí a mockrát jsem se přistihla při myšlence, jak ráda bych vrátila čas zpět. Seberoztomilejší štěně nemůže nahradit staršího milovaného psa, který pevně prorostl do vašeho života. Jenže to nejde a já se snažím tyto myšlenky od sebe vědomě odsouvat, protože nejsou správné a Berry by je mohla vycítit. Když mi usne na nohách, nebo na mě upře svá malá očka plná důvěry, tak cítím, že ji nemohu zradit. Vždyť stačí nějakou dobu počkat, a i toto nezvedené štěně vyroste v dospělého psa, jehož život se tisíci nitkami drobných příhod a každodenních zvyků pevně sváže s mým.

Další fotky najdete zde

Aktualizováno: 25.6.2010 — 21:47

103 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Kazánku (h) to mám radost, že už tolik nesmutníš, ona ti Berrinka vyroste do kamarádky a o Daníkovi jí budeš povídat. Posílám podrbání za ouškama vám oběma 🙂

  2. Milá Dede, páč poslouchat tvé vyprávění nemohu tak se alespoň připojím k obdivování holčičky Berry. Je to čupr holka, ať si ji Kazan dobře vychová. Podle Cesara Millana to umí pejsci lépe než my lidé. A když on rehabilituje nějakého psa, vezme sebou některého vybalancovaného ze své početné smečky. A nebo nezbedníka přiveze k sobě a smečka udělá své. Tedy nejen smečka, ten pán je opravdu neuvěřitelný „dogwhisperer“. On hlavně vychovává lidi, učí je jak se svým psem zacházet.
    Gratuluji vám k takové krásné nebojácné pejsince. My už se toho děsu tady nezbavíme, Garykovi byly 2.dubna tři roky a od té doby už mi zase dvakrát zdrhnul. Jednou ho zastrašila bouřka a po druhé zase rány z přistavované čističky. A já se tak radovala že už dostavěli, přístavba trvala zatím 4 roky a jak vidno konec v nedohlednu.
    Dnes se panička zase jednou vyškrábala na kopec a tam jsme chodili křížem krážem. A Garyk lítal jako blesk celý šťastný, celičký vlál jak jen collie umí. A skákal do stojací vody a krásně se zprasil. Asi si vzpomínal na své štěněctví (dítě – dětství, štěně – štěněctví nebo ne??? 😀 ) když chodil s maminkou a sourozenci na procházku do lesa. Osamělé chalupy v lesích, kde rámusí jenom ptáci. (inlove) Ach jo, je mi líto že to nemohu Garykovi dopřát. Tady nejsme bez rámusu ani na tom kopci. Já vlastně nemám velká města ráda, rozhodně ne ta současná. Když jsem vyrůstala v Chrudimi bylo to městečko snad jen s třinácti tisíci obyvatel a maminka mě tříletou – čtyřletou holku mohla poslat do řeznictví za rohem pro šunku. To zní naprosto neuvěřitelně, že? Už není ani to řeznictví ani ten dům kde jsme tenkrát bydleli. Bylo to Na Kateřině. No a já jsem opravdová kovaná stařenka která vzpomíná na staré dobré časy a čím dál hůř se smiřuje se stávající skutečností.
    Po deštích tu rychle opadaly květy šeříků a kaštanů, už i rhododendrony ztratily své květy, teď kvete jasmín, ale toho je tu pomálu. Keře jasmínu kolem parkoviště aut vykopali a tak při každé procházce koukáme jen na ty plecháče. A u dětského hřiště taky jasmínové keře zmizely. Zeleně v Götebořicích rok od roku ubývá, trhá mi to srdce když stromy a keře mizí. No jo, já ubohá stařenka !!! ;(
    Konečně je to švédské slavení Svatojánské noci za námi. Už si to odhopkali kolem převysoké jako májky se dvěma věnci za zpěvu písní které zpívají i na vánoce, když hopkají kolem vánočního stromku. Oni vůbec hopkají rádi, ale ještě raději se pořádné zhulákají a každé takové oslavy pak zanechají za sebou mrtvé a zraněné. A já začínám propadat panice, dny se zase krátí a za chvíli je po létě. Tak já to tu zažívám, léto je hrozně krátké a většinou jen proprší. Ale teď prý nás čekají vedra, až 30 stupňů nám slibují. Zatím jsem byla jen v tričku asi jenom třikrát. Slunce svítí ale vítr je tu vždycky ledový, já bez bundy ani ránu. Tak to tu bylo těch 42 let, to už lepší nebude. Já jsem zase dneska samé achich ouvej. A to už taky lepší nebude. :S 🙁 (wasntme)
    Zdravím všechny Zvířetníky, držím palce potřebným, oslavuji všechny kdo něco oslavují a přeji vám krásné léto a dovolené plné radosti a aktivního odpočinku. (flex) (y) 😀 (sun) 8) (h) (inlove) (h)
    A abych nezapomněla, opožděně vám děkuji za všechna přání k mým narozeninám. Vy vždycinky jednoho potěšíte. (h) 🙂 (h)
    Ale ale helemese dnes je součet 13. Jak je to vlastně? Je třináctka číslo šťastné a nebo nešťastné?

    1. Šťastné, Velká kočko, určitě (inlove) Je škoda, že se nemůžeš odstěhovat jinam, kde bys měla ty i Garyk víc klidu, ale dnes neklesej na mysli 🙂 Léto dopravdy teprve začalo a co víš, může ještě radostně překvapit 🙂 My tu máme v Anglii už týden teplo a sucho, dnes dokonce 30 stupňů! To je už na nás vážně horko – nejsme vůbec zvyklí! Tak zatím čekej na letní pohlazení, ono určitě přijde (sun) A co dělají kočenky?

    2. Milá zoufalá Velká Kočko, nestálo by za to zkusit s Garyčkem homeopatii?? Já vím, že s penězi to není u Tebe jednoduché, ale kdyby se Garyk konečně zbavil toho strašného strachu, byla by to úleva hlavně pro jeho paničku. Tak, a mám to za 5! 🙂

    3. Velká kočko, ty jsi bydlela Na Kateřině? Jak já po té staré zbourané stůňu, bydlela jsem v Chrudimi od roku 1968 do 1990. Pamatuju si takového starého pána,co neměl nohu a jezdil ta velké trojkolce – šlapal rukama a tu nohu a pahýl měl spuštěné do plechových necek.

  3. dnes jsi mě tímhle příspěvkem rozbrečela, hlavně tou částí „hlavy“… V únoru jsme přišli o devítiletou Bibinku, která rostla s 8letou Eliskou (obě goldenky), a pak jsme přišli ke skoro dvouleté Bafince (taky GR). Elda jí odmítá, už skoro 3. měsíc, nechce jí ani vidět, prostě není to Bibka.
    Dnes jsme se tak všichni povalovali na zahradě, a já tak z legrace na Bafinu zavolala „Bibby“… Elis z hlubokého spánku vyskočila a rozhlížela se, s výrazem děsného nadšení, po chvilce zjistila, že to není tak jak myslela, a s hnusem se zase svalila do trávy. Bylo mi jí strašně líto…… Chápu Kazana…. 🙁

  4. O.T. psina je divná, dobrala atb. je to už 5 dní, zvracení ve velmi mírné formě pokračuje a není to to čistící, většinou, to najdu někde zaschlé a co víc včera stávkovala na vycházce a kousek, co běžným tempem chodíme 10 minut jsme šly půl hodiny. 10 metrů flák na zem do stínu a trávy poodpočívala a na novo. Večer jsme opíkaly a vzhledem k vzdálenosti a vědomí, že se tam budou vysky tovat další psi, jsem ji s sebou nebrala a když jsme asi 2-3 hodinky se vrátili, bylo načůráno v polštářích na posteli. To mě dostala, to nedělala ani jako štěně a hlavně na mě koukala, paničko promiň já to nevydržela a stydím se tak jsem to aspoň schovala

    1. Hekle, Aredhel, jestli hledas nejakou radu nebo zkusenost s necim podobnym, taj to soupni pod dnesni clanek. Ono se tvoje OT objevilo pozde, a asi uz moc lidi, co by mohli poradit, sem uz nezavita. Drzim palce.

    2. Nilá Aredhel, já bych asi k tomu vetovi radši šla – počůraný dospělý pes, ta slabost… Pokud jde o zotavení, tak nám se s Daníkem osvědčila taková ta probiotická pasta, po strašlivém zvracení a následném zánětu žaludku ho to drželo nad vodou. Je fakt, že také hodně zeslábnul… Každopádně pro jistotu stále držím palce (y) (h)

  5. Dobré ráno Berrynko a samozřemě Dede, zjišťuji, že mám veliké mezery ve vzdělání ;( , ale budu se je snažit pilným čtením doplnit. Přejeme Vám mooooc takových chvilek (h)

  6. Už hodinu tady visí rádio, ale já si ho nepustím. Spí tady totiž Janička. Napsat to ale musím: Dede, to bylo krásné. Na Příšeře přesně jako ty na Kazanovi vidím, jak jí chybí Fila (i přes ty rvačky a vzájemné ústrky). Ťapce chybí úpně stejně Čert, ale tady už jsou koťata aby díru zaplnila. Zatím jsme ve stadiu prskání (oboustranného), ale dnes (vlastně včera) večer už dokázali (vlastně dokázaly – 3 holky kočičí) žrát ani ne metr od sebe. Takže bude líp. Přeju krásnou neděli.

    1. Aby všechny tři holky jedly asimetr od sebe, a to eště jen tak chvilku, to už fakt musejí mít hlad či fakt chuť; jinak musím Bětušce odnést misku do ložnice OD NICH dál, tak toto mi trvalo bratru i sestře dva róky.
      Píšu s dlóhým, byly dlóhé…

      Teď pět? Chm…

    2. Milý jiný Honzo, bylo mi moc líto že vaši smečku postihly ztráty a jsem ráda že se zase smečka zvětšuje. Byla bych posílala e-mail, ale o tvoji adresu jsem přišla. Tak ti přeji ať se všichni se ztrátami pomalu vyrovnáte a ať se „vyrovnáte“ i s novými přírůstky. Mnoho štěstí !!! (h) (cat) (cat) (dog) (inlove) (h) Moje momentálně neviditelné kočenky Daisy a Tindra (někde zalezlé spinkají) a viditelný Garyk vás taky pozdravují.

      Dvanáct mi připadá jako číslo nanicovaté.

  7. ;;) R O Z V E R N Í Č E K . ;;)

    .(*) Sedí takhle chlápek na lavičce, vedle něj na zemi sedí pes. Jde okolo paní, která se tak mile na psa podívá a ptá se pána: „Kouše váš pes?“ „Ne, můj pes nekouše.“ Tak se paní ohne k pejskovi – a raf, raf, půlka rukávu pryč, trocha krve by se taky našla. Paní se začne rozčilovat: „Pane, dyť jste říkal, že váš pes nekouše!“ „Ale tohle není můj pes!“ .(*)

    ~o) Vinšuju všem klidný večer, hezké sny a pozor na cizí hafušáčky. .:o3 ~o)

  8. OT – Anka a králíci

    Na poutí za křížovými cestami jsme se stavovali u Aleny s Maxem, která nám dělala laskavou průvodkyni a prošla s námi tu Petrovickou. A u ní Anka objevila králíky! Nevěděla, kudy k nim vlézt, prostě šílela. I zavřely se dveře – stejně se protáhla pidi škvírou a pak vylomila prkno. Byla tedy odvlečena do místnosti – a prchla za králíky oknem. Nakonec jsem jí musela uvázat jako kozu ke sloupku. Hrůza a ostuda. :O 🙁 (wait)
    Teď spí jak zabitá, úúúúplně tuhá z výletování – a já taky. 🙂

    1. 8) Jak chceš kárat hafuši z metropole, která zná slony, lvy, surikaty, parníky i Bentelye, ale s králíky ji nikdy nikdo neseznámil. No? Vždyť ona si šla rozšířit vzdělání. 😛

    2. No a co má dělat, chuděrka městská? Králíky ani slepice jsi jí určitě v rámci vzdělání nedopřála (rofl) Borůvka potkala slepice za Alexinou zahradou- ehm, slepice byly větší 🙂 takže v tomhle mám klid…Zato předveď naší psové divokou kachnu a bude považovat za věc cti ji pořádně prohnat, protože tuhle zvěř zná 😉

  9. Berrynka je báječnej pejsisák na totálně vydrancovaný nervy. Člověk koukne na fotky a hned se obveselí. A má nejen vynikajícího strejdu, ale hlavně správnou paničku, když má teď tu „batolecí pubertu“ .

  10. Je úžasné, jak dokáže nový pes zpřeházet den „starému“ psovi a vlastně celé smečce. Čtu, tečou mi slzy dojetím i obavami z toho, co bude u nás, až se z dvojpsa stane jednopes. Na Daníka nezapomene nikdo z nás. Pořád mám v práci na PC jako tapetu jednu fotku z tvého rajčete – Kazan jako první, za ním Daník se trošku ohlíží zpět a jdou vlevo od vylitého potoka. Ale mám v plánu to nahradit novou dvojicí psů, protože život jde dál (h) .

  11. Hlásám návrat z cest křížových i jiných. Stahuji fotky a snažím se vzpamatovat z náročného dne.
    Přeju všem krásný večer. (h)

  12. A hned je mi lip po precteni o Kazanovi a Berrynce. I kdyz, Dede, ty zachvevy smutku a prazdna u Kazana mne dojmuly. Ovsem jako strejda je fantastickej. A uplne mokra Berrynka s velkou hlavou a ohromnyma tlapkama mne opravdu rozesmala.

    Ja vim, Dede, jak ti musi byt smutno po Danikovi. Ber to tak, ze mas 3 psy – dva u nohy a jeden v pameti a v srdci.

  13. tak jsem koukla, jestli by nešla kosatka II. (bat) nahradit nějakým jiným kytovečkem. Hledala jsem mořského dravečka nahoře černého, zespodu světlého – našla jsem, ale název je silně zavádějící… přece Dede nemůže tu malou milou hodnou poslušnou roztomilou sladkou psí holčičku nazývat Sviňuchou (rofl) (rofl) Pak by šla i Plískavice … ale asi Berrýšce zůstane ta kosatice dravá II

    1. Jeden název kytovce lepší než druhý (rofl) . Odhaduju, že sviňuchu už Dede v repertoáru má, jen se nepochlubí 😉 a plískavici může taky směle zařadit.

      Co Vilda, přibírá? (h)

      1. přibírá a roste (nod) A protože už má 2,9 kg, mlaďaska poprvé dneska zkouší zcela bezflaškovou dietku. Uvidíme, jestli to hned napoprvé zvládnou (inlove) Sice kojení stále zkoušeli, ale protože to byla slabá žoužel, tak se máminým mlíkem dokrmoval i z lahve.

        1. No jo, tam je problém ten, že z flašky to dá míň práce, takže mladýmu jaksi chybí motivace 😉
          Ale už je pěknej – 2,90 už je perfektní váha (inlove)

          1. 2, 90 už je pěkné (říkala kamarádka, které se narodil nedonošeneček po příliš drsném vyšetření i jinak rizikové matky). Já se přiznám, že moje děti měly 3,6 při narození a ve třech měsících vypadaly na půl roku (kupodivu rostly hlavně do délky). Takže já jsem spíš řešila opačný problém- jé, on(a) ještě neleze? Ne, když má tři měsíce… návštěvy novorozenecké poradny bývaly solidní trauma! Teď máme doma ještě jedno děcko (jak říká Mušketýr Borůvce) a tam to naštěstí neřešíme (rofl) I ve štěněcím věku se nad Borůvkou všichni spíš rozplývali (rofl)

  14. Dede, mne napadá jediné. Berka se povedla. (h) Vždyť se směju i s Kazanem a Tebou. Jak jsem už jednou říkala. Nemohla jsi vymyslet lepší rozjařovadlo. Je to šikovná a neohrožená holka hafuší. (sun)

  15. Piškot Pišutka Ješitka: Jsem rozčilenej kocour! Jo! Kouká na monitor. Holka.Moje.Velká. Usmívá se. Říká, že je to krása. Říká, že je dojatá a má radost.A že se to krásně čte. A že ty fotky jsou úžasný. Tsssssssss!! Co se má co rozplývat, když na monitoru nejsem já.Kocour.Její! Dokonce je tam nějakej pes a něco střapatého, co vypadá skoro jako pes. Jsem velmi znepokojenej kocour! ještě pár takových čtení a fotek a zas recidivuje.Touha.Holky. Touha pořídit si nekočičí uštěkanej druh! To bych tedy vznesl protest.Zásadní! Musím holce připomenout heslo. Základní. Heslo, že tady máme všichni rádi jenom mně. Piškot Pišutka v.t.

    1. 😀 HOWGH (rofl) Joooo, je to trápení, když se oddaní poddaní zakoukají na mňonytóry. (devil) Chápu, zřítelnice oka jejího (holky) (inlove)

    2. Piškote, Tebe já tajně miluju, a vím proč: našla jsem Tvé další příběhy, a vím kde – a nepovím, hehehe!!
      Veřejně Tě, soráč, milovat nebubu – nerada se tlačim v zástupech a ostatně košky moje by mi neodpustily… 😉

      Patnáct, příšero!!

  16. Tak jsem si dneska užila krásný radio Dede. Akorát mi na začátku chybělo bimbání a že se hlásí Hobitín 🙂 Opravdu, tohle povídání má úplně stejnou dikci, úplně slyším Dede, jak to s láskou a nadějí na krásný čas strávený se znovu šťasným Kazanem a Ostružinkou vypráví.
    Držím palce a těším se na další vyprávění (ať psané nebo mluvené) (f) (sun) (f)

  17. Dede, budu tady opisovat od ostatních, Berrynka je nádherná psí holka. Ale strašně rychle nám ta štěňata rostou. Bude to opravdu pořádná psová. Je dobře, že Kazánek (h) je ještě dostatečně mladý na to aby se spolu vyblbli. Doník je ještě slušně pohyblivý ale má svoje mouchy, někdy si vysloveně užívá když může jít na procházku samotný s někým z nás a nemusí brát ohled na to co dělá mlaďas a někdy také žárlí ačkoli si myslíme, že dělíme pozornost spravedlivě. To je asi to, že to nikdy nebyl dvojpes ale jednopes.

    1. A proč tu už nemáme aspoň nějaké fotky, milá Marie? Já chci vidět mrňavého koliáčka Luxíka i se strejdou Donem 🙂 A s tím dvojpsem máš pravdu, pro Kazana se vlastně věci pomalu mění tím původním, tedy správným směrem… což Don už asi vidí trochu jinak (angel)

      1. A já viděla, hééč! Kluci koliáčci jsou kouzelní (inlove) . Jen paničku mají ohledně dokumentace zaťatou 😛 . Marsko, nenech se prosit, Don s Luxíkem si zaslouží portréty a udělají nám všem radost :* .

  18. Hlásím, že Berry se dnes ráno pokusila spadnou za Kazanem do rybníka 🙂 protože jsem ji včas chytla za ocásek (ano, za ocásek!!), tak si namočila jenom obličej. Nezdálo se, že by jio to zaskočilo 😀 a vypadala dvojnásob směšne než obvykle.
    S Kazanem mávají a děkuju za milá slova (inlove)

    1. Kosatky přece skáčou do rybníčků… to je snad normální (chuckle)

      Jo jo – ještě si užiješ švandy 😉

  19. Nojono, Berrynka nejni, pravda, úchvatně krásná a nebezpečně šarmantní a šarmantně nebezpečná. Takovou teprve bude. (f)
    Zatím je roztomilá, zlobivá a směšná a tudíž dokonalé štěně. 😉 Protože, co bychom si namlouvali, pořídila sis domů Luciperku a né, že né…
    Asi jako většina čtenářů a stejně jako Paní z Ostružin střežím Kazanovo rozpoložení, a to, stejně jako jeho položení, poležení a naložení, dopadá, jak jsme si všichni přáli, a tak mne baví každá fotka, ale nejvíc mne těší čertice s blikajícíma očkama a spadlýma ouškama, když je důvěřivě rozložená u „Velkýho Strejdy. střežícího malou čertici“ – indiánsky to neumím, ale zkusím:
    Tanka šunkoteča sapa wikoška.
    😀

    V Kočetii hulákající a jezdci od záclon a závěsů řinčící Babetka vzbudila všechny přítomné jako obvykle kolem 3:50, tak jsme si o Berry početly hned za tmy. Po tříhodinovém ječení a zlobení a poté, co panička po nákupu vydala ňákou mlsku (i kdybych nic kočičího nepřinesla, nemůžu vyložit v kuchyni nákup a nevydat cokoli do misek, to se mi už nepromíjí), se Pusinka jako vždy uložila před televizi k pohádkám, zvlášť sa Sezamová ulice, to my můžeme, Bětulka se opatrně rozložila před kuchyňským oknem na stole – opatrně proto, že sousedi včera pořídili synkovi vuvuzelu a hoch cvičil a já vyndávala Babetky z pod umyvadla v koupelně – a Babetka louzní a vybírá si chrnící flek, dnes to vypadá na prádel… aha, tak ne, eště bude bitka a hoňka s mámou Puskou. Tím lépe: čím více se nám to unaví, tím spíše panička dospí prohulákané noci… 🙂
    Zdravíme všechny (dog) a (cat) a jiné (heidy) a jdem na (coffee), Bětuška si přišla pro hubana, tuhle si přišla i neřiditelná Babetka pro obrovskou kočičí pusu a to bylo jásání…

    1. Tedy milá Bětuláskovo, noční hrátky tvých čertic by mě nejspíš přivedly brzy do hrobu 😀 Skomírám už jen z Berrinčina ranního vstávání (huhu, půl páté každý den!!)A spojení vuvuzely s tvým kočičncem člověka přivede k zamyšlení (chuckle)
      Jinak taky vám slo vo vuvuzela připadá srandovní? (O jejím zvuku nemluvím – jen o slovu 😛 )

    2. 3:50 ??? :O Vražedná hodina! A jako obvykle kouzelné vyprávění, milá Bětulásková (sun)

    3. Držení vuvuzely by mělo být trestné stejně jako držení jakékoli jiné braně hromadného ničení.

      Hlásání z Láskova je jako vždy kouzelné, dojemné, veselé a celé Láskové.

      1. Muckám kacourky a Anku a hlásím, že vuvuzela 4 metry pod oknem je příšerná, ani jsem nemusela mávat vyděšenou kočkou nebo kopat do zdí – pochopili sami a rychle, dnes se již nehrá…
        Vaví, nezáviď a nechval, ta Babeta je furt naprosto příšerná a to už je, technicky vzato, dospělá!! Huláká a huláká a kdáká a vrní nikoli jen v trní a brouká, kdykoli kouká – vona asi dostala vod pánaboha čtvery hlasivky, jinak si to vysvětlit neumím. (sweat)
        Deset – buzerante!!

        1. Mam pocit, ze kdyby v me blizkosti nekdo chvili vuvuzelal … tak by nasledne na troubeni potreboval pojist neco lustenin.

      1. Neumim, ale kvůlivá Berrynce a Kazanovi jsem se dnes učila, pani čitelko. (wave)

        Ale jinak jsem odchovaná na Synech Velké Medvědice, takže mám k těmto kmenům o něco blíže…

  20. Dobré ráno – pardon, dopoledne, milí Zvířetníci a zvířátka.
    Co na tohle říct? Je to nádhera a lezou mi do očí slzičky. Radost, že Kazan má zase parťačku a Dede svojí holčičku. Daníka nic nenahradí, ale život se posunul o kousek dál. Přeju vám spoustu krásných zážitků.

  21. Berrynka je krásný klíště :* .
    A moc se těším, že ji i s Kazanem a páníčky – doufám, pokud nenastane něco netušenýho – uvidíme na zahájení naší Velký severní cesty (handshake) (h) (toivo) (toivo)

    1. Nojoooo, vždyť vy už zaklekáte do startovních bloků 🙂 Kdy že startujete? (ninja) Budu na Vás myslet a těšit se na zprávy z cest. (sun)

  22. Vaúúú, Dede, fotka malýho mokrýho psa je tak srandovní a dojemná. Krásné! Krásné vyprávění, krásné období (h) . Kdo jiný než akční výtržnice – veselá, nebojácná, se srdcem na zatím nadměrné tlapajzničce – by dokázal vytrhnout z letargie postaršího smutného gentlemana? Chicht, její metoda „klíště“ je originální a prostě báječná (sun) . A bitka s miskou a obírání Kazana o kořist a hrátky v potoce… jé, tolik bych si přála být muškou v Hobitíně 🙂 .
    Ano, seberoztomilejší štěně prozatím nemůže nahradit staršího milovaného psa. Jsi dostatečně ukázněná a moudrá, abys nesrovnávala. Berrynka je jedinečná a každým společným dnem vaše provázanost narůstá a prohlubuje se. Hodně radosti! (h)

      1. Á, gratuluju k úspěšné detektivní činnosti 🙂 . S duem musí být obzvlášť veselo, jsou to komici tělem i duší. A dva buldoci na šňůře, jeden hot a druhý čehý… vidím v barvách (rofl) .
        Psala jsem někdy v týdnu, kterak se mistr Pedroň málem udávil kuřecím krkem, a to bez nadsázky. Jak vystihla Xerxová, jedinou Pedrovou reakcí na kritické chvíle je absolutní strnutí :O . Já měla doteď štronzo pošetile spojené jen s vodou a topením se. Do chvíle, než buldočík ležel s nohama hore, rozžužlaná kuřecí fajfka mu visela z tlamajzny a on bez dechu třeštil oči ke stropu. Eh, nemám příliš srovnání, ale dedukuju, že ne každý frbul je takhle pitomý 😛 .
        Máváme na Moravu (inlove) .

        1. Mávám do KV, zvonkajšku to až tak vyzerá, že pitomost (ale veeelice roztomilá) je hlavním rysem buldočíků. 🙂

        2. (sun) (rofl) (rofl) (h) (rofl) (rofl) (sun)
          Milá Louk (h) nemít uši, mám hubu kolem celý hlavy. Vy jste prostě dvojka!! (chuckle)

  23. Docela přávidím mimišku- Borůvka z toho nějak rychle vyrostla. Bylo to krásné, i když náročné období. Samozřejmě že o legraci není nouze i teď, ale to období, kdy psina jukala pořád jedním očkem- a co řekneš na tohle? A na tohle? Chvílemi jsem z ní šílela, ale teď mi to nakonec chybí. I když…. máme retro křesla zdobená řadou kovových nýtků. Mánie olizovat kovové věci Borůvce jaksi zůstala ze štěněcích let, takže včera jsem ji přistihla, jak jazykem zase drhne křeslo. Napomenula jsem ji, ale sotva jsem z ní spustila oči, začala znovu. A znovu. Nechala toho asi až po čtvrtém důrazném napomenutí. A pak že nemá štěněcí nápady….
    Berrinka je krásná střapatka, moc vám ji i Kazanovi přeju.

  24. Haló, Ostružinko střapatá! (h) Přečetla jsem článek a prohlídla fotky – ještě v noci, nemohla jsem moc spát.
    Jsi krásná sladká kosatka dravá II a moc ti děkuju za Kazana i Dede. (h) Jsi pro ně něco jako sluníčko, víš, i když napohled vypadáš jako medvídek velkotlapý. 🙂

    Papa, dnes nebudu, putuju po cestách. Přeju všem krásný den! (h)

  25. Berry je krásne šteniatko a bude aj krásna psová. To sa tak dobre číta!( Čím som staršia, tým mi čas rýchlejšie uteká) . Berrynka bude dospelá „co by dup“, tak si túto dobu užívajte ako sa len dá, ale veď to viete. Závidím – ale len trochu. (h)

  26. Hezkou sobotu všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat nějaké bolístko na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Moc hezké povídání a krásné fotky (nod) Užívej si s Kosatečkou II (bat) – určitě se nenudíš… (rofl)

    My klušeme za chvilku do lesa, pak tu odložíme Betku a jedeme do Prahy (zásobování pochopitelně vezeme (chuckle) – včera jsem tak dlouho dumala, jakou jahodovopiškotovou verzi zvolit, až jsem upekla obě dvě 😛 )

  27. ahoj Dede 🙂 , ahoj Kazane 😉 , ahoj Berinko (happy) ..
    tak se s Vámi a s Vaším povídáním vracím o 20 let zpět a moje pocity jsou nepopsatelné…mísí se radost,závist,štěstí,bolest,smutek, smích a slzy…přitom se mi vybavuje ta moje smečka, co je tam za mostem z Duhy a okolo mne se motají Pitina s Noriskou a nevědí, co si se mnou počít….
    přitom jsem šťastná a spokojená,že prožíváte to samé člověkopsí štěstí, že někdo má podobné, ba i stejné zážitky a moc Vám je přeju….a dala bych nevím co, abych mohla zabořit hlavu do psího huňatýho kožichu a dostala tu nejkrásnější šaričkovskou pusu na světě….vidím před sebou jeho nádherné oči a divím se, že přes ty slzy dokážu ještě klobat do písmenek na klávesnici…
    říká se , že čas všechno zahojí…všechno ne….já to už to vím…
    Tak mi to odpusťte, ale moje závidění není zlé…

    1. Milá Sharko, a kdy už nám konečně svého Šarika představíš??? Myslím, že na něj nejsem zvědavá jenom já… tak povídej, jaký byl? Kdy se narodil? Jak se z něj vlastně stal tvůj osudový pes? (inlove) Chápu, že při tom psaní asi budeš brečet jako želva, ale ono to možná bude osvobozující. A moci vzpomínat na milovaného psa ve společnosti podobně smýšlejících lidí je neskonale milé – já to vím 🙂 Víš jak jsem ráda, že se mnou tady lidé vzpomínají na Maxe i na Daníka? Tak si sedni a hezky piš! A naskenuj nějakou fotku a pošli… a uvidíš, jak ti bude fajn, až si s tebou budeme o Šarikovi povídat (sun)

      1. Milá Dede,
        já to zkusila, ale moc mi to nejde, řvu a řvu ;( ..ale pár fotek ti poslat můžu….

    2. Sharko, Dede má pravdu! Při psaní si všechno prožiješ znovu, ale to vzpomínání a nové slzičky jsou osvobozující. (nod)
      Já postrádám Dádulku už rok a půl. Moc mi pomohlo, že jsem se zde vypsala a dneska už vzpomínám s úsměvem když mi jí někdo připomene. (h)

      1. Kytko, brečím už 4 roky…vždycky, když mi ho něco nebo někdo silně připomene, třeba i v dobrým, stejně proleju potoky slz…stejně tak, když za ním jdu a povídám si s ním, říkám mu – vidíš, už nebrečím a pak za mnou zaklapnou lesní vrátka a já cestu k autu skoro nevidím a nevnímám…a kočky mi šaričkovatěj, tak vím,že je se mnou… (rose1)

  28. OT pro Krmice (a little box of pine). Slibila jsem, ze pod Beruskou odpovim, ale nez jsem se k tomu dostala, tak Maricka z Alabamy a Matylda uz poradily. Tak jen aby se to neztratilo, tak sem kopiruju, co napsala Maricka:

    A ještě pro Krmiče k překladu. „There’s a Little Box of Pine on the 729″.

    „Jak už napsala Matylda, tak ano, „Pine box“ většinou znamená rakev. To 729 může být buď číslo vězenské cely, ve které zemřel, nebo – 7:29 čas vlaku na který tu rakev naložili. Ale určitě to číslo je tam vybrané pro rým – „..box of pine on seven twenty nine“ (i při normální řeči se trojmístná čísla skoro vždyckky vyslovojí na dvakrát ..342 jako „three fotry two“ (a ne „three hundred forty two“.

    Jen bych dodala, ze to definitivne je vlak – protoze ve zpevnicich je to psano jako 7:29 a to je oznaceni casu, kdy vlak prijizdi. manzel mi to prezpival, a je to jedna z tech pisni, kdy ani sklenene oko nezustane suche. Tahle fraze, prosim, neni z me hlavy, ale pochazi z jednoho music parlor u nas ve meste, kde se tahle hudba hraje. A jeden z castych navstevniku, stary pan, mel fakt sklenene oko, a kdyz se hrala nejaka smutna pisnicka, tak tuhle frazi pronesl, nacez si oko vyndal, vylestil o kalhoty a zase si ho nandal.

      1. Marty Robinse taky ráda poslouchám.
        Teď jsem nesla něco k sousedům a tam z DVD zaznělo Laredo. A i když to nezpíval MR, ale Karel Zich, najednou mi vyhrkly slzy.
        Ráno jsem měla mokré oči, když jsem si četla o Kazanovi a Berrunce, protože jsem něco podobného, ale v kočičím vydání, měla možnost sledovat tady doma, a nevím proč mě ta písnička „dodělala“.
        Ale sluníčko svítí, bude hezký víkend. Tak velký pozdrav za vodu a všem. (wave)

  29. Jééé ta holčina už povyrostlááá (inlove) Skoro mě mrzí, že se poměr pacek a těla časem vyrovná. Ony jí totiž ty velké tlapky nesmírně sluší, právě ty z ní dělají takového rozkošného méďu. No ale ona určitě bude krasavice i když pak bude „soumerná“. 🙂

    Jinak jsem to dneska udělala obráceně, nejprve jsem si prohlédla fotky a pak teprve četla povídání, abych si popsané situace živěji představila. Je to krásné čtení ze kterého je vidět, kolik času Berrynce věnuješ, přesněji vývoji její osobnosti. Máš ji prostě už téměř dokonale přečtenou a bezesporu je to čtení velice zábavné. Kazanova výchova je také velice důležitá, on na ní opravně zavrčí podobnou řečí, jako to dělal její táta a to na Berry určitě plati víc, než lidské povely. A ten popis Kazanova „záblesku vzpomínek“ mě přímo dojal. ;(

  30. Krásné, moudré, citlivé, plné lásky a odpovědnosti je povídání o dvou zvířecích členech rodiny. A radost ,veselost, ta je tam taky. Však si všichni zaslouží trochu pohody po těch všech strastech, a – nezlobte se, cítím to tak – především Kazan.
    Má hoch štěstí, že žije s tak dobrou, obětavou pánčičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN