ROZCESTNÍK: Boheminium

Zabloudíte-li při svých toulkách do západočeského lázeňského trojúhelníku a nejste-li až tak příznivci ozdobných fontánek, event. máte s sebou psa (a tudíž vaše návštěva kolonád a dalších typických atrakcí není vítána), můžete navštívit Boheminium.

Boheminium je naučně-poznávací park na východním okraji Mariánských Lázní, plný modelů významných historických a technických staveb České republiky. Otevřený byl v roce 1999 a od té doby každý rok přibývají další modely. Makety staveb v měřítku 1:25 jsou umístěny v příjemném anglickém parku a hravější povahy možná potěší, že některé z modelů jsou funkční.

Bez námahy můžete během jedné hodiny procestovat křížem krážem republiku a užít si vypiplaných detailů i ne úplně obvyklého leteckého pohledu na stavby. Z Ratibořic k píseckému mostu je coby kamenem dohodil, stačí nezakopnout o Karlštejn. Pohled na lednický minaret s Ještědem v pozadí působí malinko bizarně, ale kde jinde se vám naskytne takovéto zajímavé a neotřelé srovnání? Hrady, zámky, kostely, vinné sklepy i železnice, parníky a letadla – to vše je možné spatřit na jednom místě. Vlastně trochu turistika pro lenochy :o)). A co je podstatné? Na vodítku může jít pes s vámi.

Bližší údaje najdete na stránkách parku www.boheminium.cz

Další fotky najdete zde

 

Aktualizováno: 13.5.2010 — 13:12

95 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Louk, fotky jsou moc pěkné, nechala jsem si je na dnes odpoledne místo procházky. Podívala jsem se zachvíli po celé republice. Xerxová je na té straně Ještědu s lanovkou, na té druhé je Týna a o kousek dál já. Pejsek je úžasný průzkumník. Díky (f)

    1. JoVásku milý, díky! To je profi reportáž (y) (bow) . Moc se mi líbí třeba hned jedenáctka – úžasně povedenej výraz. Všechny fotky jsou obdivuhodný!

    2. Hehe, že prý pár. Ano, pár přes sto. 🙂 Skvělé. No, že jsem poznala kudy jste chodili, to je jasné, ale ta nádhera kozorohá, tygří a ptačí. A slon z ptačí perspektivy 😀

    3. Teda JoVo… ty zvířecí portréty jsou úžasný. Ano, slon shora je parádní, ale všecky ostatní taky, já si to ze začátku zkoušela zapamatovat, ale to nemá cenu, všecky jsou krásný (y)

    4. (headbang) Milí Zvířetníci zjistil jsem, že fotky jsou tam dvakrát. Nevím jak jsem to dokázal, alepokud jsem se nezbláznil já, tak se zbláznilo Rajče. (headbang)

      1. No co, co dyť se tolik nestalo. Alespoň si je prohlídnem pořádně. Vždyť stojí za to! (y)

      2. No vidíš, a já se toho nevšimla. Jen jsem koukla na počet fotek a pak jsme klikakaa prohlížela, a když jsme došla k té, co jsem viděla jako první, tak jsem to celé zavřela. A nedošlo mi, že se prohlížením na začátek nedostanu. 🙂

        1. HAUUU. pochopitelně: klikala a prohlížela. Asi půjdu chrnět. Začíná to být vážný. 😀 I protispam to ví 1 + 3

  2. Děkuju ctěnému čtenářstvu za pozornost a chválu (inlove) . Speciální dík patří Zaně, díky níž jsme se do cílového výletního bodu dostali. Nebýt jejího příkladu, nenapadlo by mě použít taxík (chuckle) . A buldočík, zmožený vedrem a dlažbou by krpál do parku nedal.

    Jiný Honzo, dík za ostravský odkaz! A kaju se kaju s loděma. Bylo jich tam víc a asi vzácných kousků, ale co naděláš… já stejně ožila až mimo park u devětsilů (rofl) .

    1. Vše v pořádku. 😀 Alespoň mám důvod uvažovat o cestě na opačný konec republiky. To Saro Cloud mě děsně láká. 😛

  3. ;;) R O Z V E R N Í Č E K . ;;)

    .(*) Ve velké samoobsluze se ztratila malá Hanička. Chvilku se rozhlížela, ale pak se postavila doprostřed a zavolala, jak nejhlasitěji uměla: „Magdaleno! Magdaleno!“ Maminka k ní přiběhla a ptá se: „Prosím tě, co to máš za nápady? Jindy mi přece říkáš normálně MAMINKO a dnes na mne voláš MAGDALENO?!“ „Ale, mami, to je přece jasné. Maminek je tady v samoobsluze hodně, ale Magdalen málo!“ .(*)

    ~o) Vinšuju všem přítomným hezký večer s přáním, aby už přestalo chpršet. ~o)

  4. Jano, to je zajímavé! Nikde jsem o takovém „parku“ neslyšela. Jistě to dalo hodně práce a ta údržba!
    Fotky jsou jako vždy moc pěkné.

    1. No Alex, a to si představ, že něco podobného bude, prý, i v Břeclavi pod zámkem – tedy ne celé Česko, ale oblast LVA (lednicko-valtického areálu). Tedy zrovna tento projekt se mi zdá jako pěkně drahá ptákovina

    1. Tak já zase likviduju „Mrtvou tetu“ a koukla jsem na „Obsluhoval jsem engl. krále“. (sun)

  5. Louk, ty fotky jsou i na druhý zkouknutí moc pěkný (wave) . A i když jsem tušila, o co jde, taky jsem při pohledu na Červenou Lhotu chvíli zírala poněkud … alternativně… 😀
    Tak až někdy vyrazíme tímhle směrem (sun) – zatím teda to sluníčko dost postrádám. Leje tu od rána (rain) . Je snad někde (mimo zámoří) místo, kde neleje?

    1. Opravdu moc hezké pokoukání 🙂
      A musím říct, že oceňuju i ten nápad těch stavitelů – to je v podstatě takovej trochu neobvyklej a hlavně velice nevtíravej typ turistické reklamy, myslím, že by to mohlo nalákat návštěvníky lázní třeba někdy později do jiných končin naší země. To se mi líbí 🙂 Díky za reportáž.

  6. O.T.: děkuji všem za palcodržnu, mamině štěňátek už je prý mnohem líp, bez problémů kojí a perfektně se o mimísky stará. Je to báječná máma a velká bojovnice (h)
    A mám slíbenou fenečku a bude se jmenovat Baysha (h) Víc o štěňátkách tady: http://www.riverdance.wbs.cz/Stenatka.html

      1. A to chovatelce šlo o vzhled opravdu až v poslední řadě, první je pro ni zdraví, pak povaha a pracovní vlohy. To byl hlavní důvod, proč jsem si ji vybrala, mi je fuk, jestli bude mít psina třeba nízko nasazené ucho, hlavně ať je zdravá…

        1. tak ať vše dobře dopadne a štěníkovitá slečna se vyvede do zdraví i do krásy i do chytrosti (inlove) Za dva měsíce budeme čekat aktuální hlášení z nového domova (nod)

        2. No, maminka vyložená krasavice a táta je taky fešák . Tak ať se daří jak mamce i mimískům. (sun)

          1. Jj, jsou krásní oba, ale nebyla to pro mě priorita, vyšlo to tak vyloženě náhodou. A mamina má úžasný úsměv 🙂

            1. Efko, jak rodiče tak mimísci vypadají báječně (happy) . Ať ti týdny do převzetí psí holčičky rychle utíkají a pevně doufám, že nás neošulíš o hlášení 🙂 .

  7. Zdravíme od kávy se školačkou Zuzkou (wave)
    Jedna aktualitka „z hor“ – poté, co musel odejít za Duhu její černý kocour ;( , je šťastnou majitelkou mladičké čistě bílé kočičí slečny (cat)

    1. A už je to krasavice a na mne kouká na monitoru. Je tam s kosatcem, modrým, heheč !!! Zdravím vás obě. (h) (sun) (rose1)

        1. ÁÁÁÁÁÁÁÁ (rofl) (rofl) (rofl) To je stejný nácvik, jako když jsem učila Mínu a Zrzavýho lézt klip – klap okýnkem. Soused stál u okna, kterým vidí na naši koupelnu a rozšafně mi radil, abych jim to nejdřív pořádně ukázala sama. 😀

    2. Mávám z Prahe do svého letošního volebního kraje! (wave) A zdravím (h) pan´fesorku Xerxovou (inlove) a její pilnou žačku studentku Zuzku z hor (inlove) a blahopřeju jí k mléčné slečně. (cat) (inlove)

      1. Joooo, Zuzko, nechceš ještě kůtě? (cat) Hanýsek mi poslal fotky sladkých koťátek. 🙂

        1. Joooo, a slečna není mléčná. Hluboce se omlouvám. Je to Sněženka, nádherná Sněženka (inlove) .
          (jsem tu fotku vyžebrala na Zdeně)

          1. Jo – ty tříbarevný jsou tuze tuze a ty dvoubarevný jakbysmet, ale já nesmím, ale to je už obehraná písnička …

      1. nabízela jsem jí příští víkend „naši“ úpolínovou procházku a prý že se mnou a Betkou už pod Bukovec nikdy (rofl) Nee, to neřekla – je o tom víkendu pryč, takže domorodého průvodce do Jizerek nedostaneme.

  8. Jůůůů, tam se musím někdy podívat! Díky za tip. (y)
    Jo a máš u mě plus za ta letadla (dostalo mě to Saro Cloud – bylo obojživelné a ČSA ho používala k letům na Jadran, fotka „Letiště v Mariánkách – chi, krapet patriotská miniatura“) a mínus za to, že chybí ta hasičská loď a hlavně, že jsi vyfotila tu kasu a ne tu loď za ní („Výstavní kousek“).

    1. Nad tou kasou přemýšlím furt pryč – pamatuju ji z dětství, někde ji měli, ale kdekdekde? (whew)

      1. U nás v drogerii. A v lékárně měli úžasné váhy a kasu jako soubor. Ale to bylo v minulém tisíciletí. 😛

  9. OT HLÁSÁNÍ:

    Právě jsem se stala hrdou majitelkou voličského průkazu. Tudíž už jsem skoro připravena na velkou volební pouť do Doks. 😉 (cz) (flex)

    1. Asi to víte, ale jen tak pro pořádek – pokud hlasujete v jiném kraji, hlasujete pro poslance z toho kraje, kde jste nikoli pro kraj kde bydlíte. Takže pokud dostanete domů hlasiovací lístky, neberte si je sebou – byly by to neplatné hlasy!

    2. My pujdeme pro průkazku v pondělí (já jsem Jendu totiž přesvědčila, že osobně až od 17. – že jsem si to zas popletla (wasntme) )

    1. Panovu flétnu, co byla na začátku, tu můžu vždycky, díky Rputinko. (inlove) Připomněla mi najednou film Akce Bororo – pamatujete na něj? Mně se tehdy hrozně moc líbil. (h)

      1. Stačí jen jedna kapka vody a bororo už ne život, bororo už smrt. Tak tohle jsem si říkali, když jsme pili borovičku. (rofl)

  10. Milá Louk!
    Tedy hned zprvu mě zarazil ten červený zámek – vždyť ten je snad v Čechách jižních a ne západních – nebo ze se pletu?!
    Fotky jsou tradičně krásné (ten konipas, ten teda je!)

    1. Ano, zámek Červená Lhota na prvním snímečku mě také udivil. Až pak jsem pochopila, holt mám to delší vedení.
      Ale to krásné, nikdy jsem v Boheminiu nebyla, mám to trochu z ruky. Nicméně jako tip pro výlet je to báječné.

  11. Nádherné forky! Pokud vím, tak v Ostravě snad mají něco podobného, ale jsou to světové památky- ale ještě jsem tam nikdy nebyla, musíme se tam vždycky věnovat babičce….
    Hrady, zámky a rozhledny vyfocené v jarním sluníčku nemají chybu, hned mi dodaly náladu. Tady prší otřesně, slečna Borůvková se šprajcla ve dveřích, jako že to nemůžu myslet vážně, todleto? Do toho nečasu jít?
    Nšo-či v UH mě dostala! 🙂

    1. To neplatí, tys mě předběhla.
      Stránky Miniuni jsou tady: http://www.svetminiatur.cz/miniuni-areal/ Vedle je ještě hala s výstavami, já tam viděl asi 30 modelů center velkých měst s mrakodrapy, bylo to naprosto úžasné, teď tam prý mají modely lodí. Vřele doporučuji. Najdete je v areálu Černé louky (viz fotky Ostravy, co jsem popisoval a posílal před nějakou dobou).

      1. Jiný Honzo – ty fotky Ostravy se mi moc líbily – a hlavně ty popisy. Jó Ostrava – tak tam jsem taky ještě nebyla (chuckle)

        1. Však mi taky ty popisy daly práce! Všechno ověřit, zkontrolovat… Pokud se někdy tady na dalekém severu objevíte – víš, koho se zeptat. (happy)

    2. Tady je taky hnusně. ćlověk by psa ven nevyhnal. Tak jsem čubu nechala doma, alespoň Juniora vytáhne z pelechu. Jinak by prospal celý den.

      Pěkná procházka. Vedu v patrnosti, jestli se podívám do těch končin, rozhodně si tam zajedeme. Jo a Krásenské rozhledně jsem byla. I s Bárou.

  12. Není nic krásnějšího, než si za dešťového všedního dne udělat ranní kafíčko s mlékem, otevřít Zvířetník a projít celým Českem. (cz)
    Milá Louk (inlove) , musím se zahanbením přiznat, že dokud jsi o tomhle výletu nepromluvila, neměla jsem o takovém místě žádné tušení. Já jsem vůbec zeměpisný a místopisný barbar, neblaze se na mě podepsalo jednak to, že s mámou jsme nikam nejezdily, jednak příšerný učitel na 2. stupni ZŠ. (Ano, byl to náš třídní, kterému jsem se pomstila růžemi nakradenými v parku.) Pro něj zeměpis byl ty barevné koláče a potom statistické údaje. Informaci o tom, že se vlastně jedná o státy s jejich podnebím, kulturou, obyvatelstvem a dějinami, nám obratně tajil celé čtyři roky, ovšem do každého ročníku propašoval (bez ohledu na osnovy) slepou mapu SSSR a pod záminkou třídní soutěže „Poznej zemi našich přátel“ mě terorizoval celý druhý stupeň ZŠ.
    Tak jsem zeměpis začala upřímně nenávidět a představa, že někam pojedu a tam narazím na „koláč“, mě jen utvrdila v mém peciválství.
    Proto využívám této příležitosti, abych poděkovala všem pohyblivým a po vlasti i světě rejdivým Zvířetníkům za jejich úžasné články, které mi po desítkách let odporu konečně zlidštily a přiblížily zeměpis. (h) (bow) (f) (h)
    A vůbec, nebýt Louk, ani nevím, že v UH žijí rozkošná zvířátka, kačenky a indiáni a že Lednice je od Ještědu jen kousek, co by kamínkem dohodil. 😉
    Ale vážně, díky moc za tip na senza výlet s Tádoškem, počítám tak příští rok to bude aktuální. A fotky jsou naprosto skvělé, objekty okouzlující a ten Ještěd na fotce bez minaretu zcela nepochybně pochází z výletu do Jizerek a připletl se Ti do téhle série jen náhodou. (y) (clap) K těm fotkám se ještě vrátím. (nod)

    Přeju všem krásný den! (h)

    1. Je s podivem, co někteří vyučující jedinci dokážou napáchat s potenciálně tak zajímavým předmětem |-( . Ze základky mi uvízly otravné metry u hor a kilometry u řek a kde se těžilo huhlí, o hospodářském zeměpisu následně ani nemluvě – jj, samej koláč. Ještěže byl pan Flos a Frič a později Batlička a jim podobní…

      Tádovi by se v parku mohlo líbit. (Vedle parníku Šumava je jakási hasičská loď, která kudy pluje, tudy cáká – na dálkové ovládání. Zlily nás dětičky jakési mocně). A pokud by ho omrzely modely, uprostřed parku je šikovné dětské hřiště s trampolínou atp. Jen aby pak do budoucna nebyl zeměpisně zmaten (rofl) .

      1. Z hospodářského zeměpisu mně především utkvělo, že v městě Šala bylo Duslo. Nebo obráceně? 😀 V každém případě sousloví duslošala zní velmi malebně a rodinně to značí cosi jako mišmaš.

        1. Ale to ještě nezní tak, jako jeden ukazatel u staré silnice kousek před Nitrou. Strašně jsem se na něj vždy těšila. Šaĺa, Šintava, Šoporňa. Na nové to už není (sweat)

          1. Nojo, šalašintavašoporňa – to zní jako velmi důležité zaklínadlo.
            Mně se po té slovenštině tak stejská. ;(

        2. Jo, já měl v 8. třídě ze zemáku trojku – náš ředitel trval na tom, že v Prostějově nejsou žádné kovozávody. Tak jsem mu přinesl krabičku od modelu a na boku se skvěl nápis „Kovozávody Prostějov“. A on to nerozdýchal. 🙁

          1. To máš těžký. 😉 V učebnici bylo přece napsáno že v Prostějově je průmysl textilní!

          2. Cheche, takhle já mlátila do stolu řediteli – učiteli výtvarky. Tvrdil, že fotografování není umění. Tak jsem bafla Sudka a hlasitě argumentovala, že jestli TOHLE nepovažuje za umění, tak teda nevím. Byl frajer. Couvnul a dal mi za pravdu. Ještě dnes si ho za to vážím.

          3. V Prostějově je slévárna a její tři speciální komíny (vypadá to jako všechno možné, jen ne komíny, ale v podstatě to komíny jsou), funí rovnou na dálniční estakádu. A pokud jde o zeměpis: Dělal jsem deset let na montážích po celé tehdejší ČSSR doslova a do písmene od Aše až po Čiernou nad Tisou (jen v Čiernej skoro půl roku). Bylo to zajímavé, veselé a dobrodružné a rozhodně přínosnější, než leštění školních lavic.

            1. A heľe ono to pořád ještě existuje a ani se to nepřejmenovalo: http://www.duslo.sk/

              Duslo, a.s. Šaľa sa počas svojej histórie vyprofilovalo na výrobcu hnojív európskeho významu a globálneho dodávateľa gumárskych chemikálií.

              Spoločnosť okrem toho vyrába pesticídy, priemyselné trhaviny, polypropylénové vlákna a koncentráty pre vláknarske a plastikárske aplikácie.

              Základom pozície spoľahlivého obchodného partnera je využívanie vlastných technológií, ktoré ako surovinový vstup používajú v širokej miere obchodovateľné komodity.

              1. Fiiha. Jeste aby to ohlidali pred teroristama.

                Ale vazne, je dobre mit potuchu, kde se co vyrabi, ale ten hospodarsky zemepis byla otrava maximalni. Myslim, ze to byla dalsi propagace vydobytku socialismu. A pritom zemepis i na skolach by mohl tak nadherny predmet.

                V USA, teda aspon v Jizni Karoline, se zemepis jako samostatny obor neuci. Je to zapracovano do jinych predmetu s vagnimi jmeny jako Earth Science. Je to skoda.

                1. Na zapracovavani se tu taky pracuje. A misto predavani znalosti se a schopnosti se transferuji kompetence (envy) (puke)

  13. Ty fotky jsou skvostný. Jsem si pomyslila, jak asi vypadala tvoje výstroj po tomhle výletu. To je snad všechno dělaný vleže, nebo na čtyřech. Cheche, já, když sebou nemůžu praštit, protože mi mokrý terén nedovolí, tak fotím v hlubokém předklonu mezi hodně rozkročenýma nohama. Modely jsou opravdu vypiplané do posledního detailu. A tvoje dokumentace jara je opravdu úžasná.

    1. Nojo, dyť mě znáš 😉 . Abych nebyla oválená jako čuně, poklekala jsem na báglík. Čímž vzala za své svačina a málem i mobil (blush) .

  14. Už dlouho jsem toužila navštívit park miniatur, u nás se mi to ještě nepovedlo, ale loni se zadařilo v Bruselu a bylo to moc krásné 🙂

  15. Milá Louk, Ty máš tak úžasné fotky… (clap)
    I když, pravda, Pedro je model k pohledání a nevím o fotce, kde by nebyl naprosto rozkošný! (h)

  16. Hezký den všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat nějaké bolístko na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Fotky už jsem si našla dááávno (když jsme se vrátili z cest), takže ty mě nepřekvapí 😉 Dík za malý Rozcestník – kdyby nás nohy (spíš kola od Yaríska) zavály tím směrem, určitě se půjdeme podívat. Jen bych musela víc hlídat Betku, aby nešlápla mimo cestičku a nějaký ten objektík svojí malou tlapuškou nezplacatila (rofl) Podrbej Pedrouše, už se na kluka ušatýho těším (inlove)

    a znovu připomenu hlasování pro útulky (tedy pro Rastu z Kočičí naděje) :

    http://nejpes.blesk.cz/pejsci/fotosoutez/nejpes-z-utulku-iii.-jenom-pro-utulky/rasta-kocici-nadeje.html

    klikat se dá každou půlhodinku… takže když půjdete kolem, klikněte, opište kód … a další hlas je v suchu

    1. I ty, Brute, máš v předstihu prohlídnutou zeleninu? :O

      Betynku si živě představuju. Jedním krůčkem upraví kolonádní architekturu, druhým se napíchne na špičku Ještědu… (chuckle) . Uprostřed sezóny asi nebude o co stát. I když poránu asi natřískáno nebude.

      Taky se těšíme (inlove) .

  17. Ahoj Louk, to je pekne vymakana hracicka. Dojmula mne Nso-Ci. Ale ona tam fakt patri. Vzdyt jsme ji vsichni milovali. A koukam, ze Pedronik si zas nasel zabu. (rofl) Pedronik proste nezklame.

    Dekuju tobe a vsem ostatnim za pozitivni komentare k Chetovo hudbe. Mozna s tim obcas otravuju, ale mne tahle hudba chytla za srdce jeste driv, nez jsem Cheta poznala. A Chet mne naucil tolik o hudbe, takze ja, ktera kdyz se pokousi neco zazpivat, tak by to melo byt trestne, si uz zivot bez hudby absolutne neumim predstavit. 🙂

    1. Ahoj Hani, neotravuješ, protože Chet opravdu umí. (sun) Moc ho pozdravuj. Já v muzice vyrůstala od mimina a jsem širokospektrální. Něco mě naučil táta a pak jsem chodila po vlastních muzikantských cestičkách. V klasice, nemám ráda označení „vážná hudba“, protože umí být pořádně veselá, jsem zašla o něco dál, než byl táta. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN