BTW: Kolik je kousek?

Už malé děti se ve škole dozvědí něco o měrných jednotkách a tráví spoustu času zkoumáním jejich vztahů a vzájemným přepočítáváním. Zkuste si ale stoupnout do fronty v lahůdkách a pozorně poslouchejte. Tady se rozhodně s gramy a jejich násobky nevystačí!

 

Včera jsem si totiž takový záblesk jasnozřivosti zažila. V obchodě bylo liduprázdno, prodavačka tak na mě měla dost času. A já slyšela sama sebe, jak od ní chci: čtvrt kila nakrájené šunky, může být i o kousek víc, přijede Patrick. Kolik váží ten balíček madelandu, co ho tam má připravený? Tolik ne, vzala bych si větší polovinu.

Paní vedle mě chtěla od její kolegyně kousek nivy, ne, ten trochu větší. A eidam v celku tak akorát na strouhání. Jo, to je dobrý. A ještě kousek točeňáku do špaget. No něco víc, asi tak dvacet centimetrů.

Nabírala jsem si vedle u regálu housky, když přišel starší pán a chtěl teplou sekanou – dvě porce a jedna může bejt menší, protože máma na to moc není, ale on ji má rád. Odsunula se jsem se k chladicímu pultu, a tedy z doslechu.

V tomhle obchodě pracuje několik žen a děvčat, všechny jsou téměř vždy milé a v pohodě. Když jsem viděla, jak s profesionální jistotou luští často pozoruhodně nepřesně formulovaná přání svých zákazníků a vytrvale balí balíčky tu s kouskem něčeho nebo s něčím akorát na ochutnání, pocítila jistý druh zadostiučinění.

Protože tady je názorně vidět, že když o to lidé stojí, dokáží se přesně domluvit i s pomocí nepřesných slov.

 

PS: Jednou jsem čehosi chtěla „asi dvacet deka“ a když se to prodavačka vážila, pokusila jsem se jí vysvětlit, že toho vlastně chci jen trochu, a těmi deky si jen pomáhám, protože je to zvykem tak říkat. No… koukala se na mě , jako by mi přeskočilo. Takže i nadále žádám tu patnáct, tu dvacet deka něčeho – nechci prodavačky mást 🙂

 

Tak co, jak přesní jste při nákupu v lahůdkách vy? 🙂 A ještě jedna zvědavá otázka navrch – kupujete radši v lahůdkách přímo vážené produkty, nebo ty zatavené v plastu v přesně definovaných množstvích? A proč?:))

Aktualizováno: 31.1.2023 — 18:01

30 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Lidičky, ani netušíte, že mi hovoříte z duše. ZS MI BYLO NĚKOLIK DNŮ OUVEJ, TAKŽE NE NETU JSEM NEBYLA. vÍM, ŽE SI TOHLE UŽ NIKDO NEPŘEČTE,ALE JÁ UŽ MÁM PŘESNĚ VYPOZOROVÁNO A VZKOUŠENO TOTO: 1 CENTIMETR EIDAMU NEBO JAKÉHOKOLI ČESKÉHO TVRDÉHO SÝRA V BLOKU -TO JE TA BARREVNÝM IGELITEM OBALENÁ ŠIŠKA, CO SE Z NÍ SÝR UKRAJUJE, TAK POUHÝ 1 CM MÁ HMOTNOST 100 G. jÁ TAKY RÁDA NAKUPUJU PODLE VÁHY, ALE I PRODAVAČKA VĚTŠINOU NĚMĚ ZÍRAJÍ, KDYŽ SI PŘEJU 5 CM SÝRA V CELKU (NEBO VÍCE A HLLE, ONO TO FAKT VÁŽÍ PŮL KILOGRAMU. NEMÁM RÁDA SÝRY NAKRÁJENÉ. DOMA SI TO NAKRÁJÍM Z KUSU A PŘESNĚ NA TAK SILNÉ PLÁTKY, JAK POTŘEBUJU. NĚKDY SE MI PODAŘÍ KOUPIT NA CENTIMETRY TŘEBA KUS SALÁMU DO SALÁTU A POD. TVRDÉ SÝRY JSOU CCA TAK TĚŽKÉ, JAKO TŘEBA PAŘÍŽÁK DO BR SALÁTU. pOKUD CHCETE VYZKOUŠET, ZKUSTE SI KOUPIT 2CM EIDAMU VCELKU.pOKUD MÁ PRODAVAČKA POJEM O VELIKOSTI 1 CM. PAK BUDETE MÍT SKORO PŘESNĚ 100 G SÝRA

  2. Kdysi ještě za totáče jsme chodili do kantýny, kam ráno dovezli naprosto čerstvé dobroty. Taky jsme tenkrát nebyly moc při penězích a tak jsme objednávali třeba jen 5 dkg.Paní prodávající jsme říkali, dejte mi prosím 5dkg šunky ale hodně. Ve vedlejším městečku mají pořád prodejnu lahůdek zvanou Pola a nic se nevyrovná jejich chlebíčkům jakož i ostatním specialitám. Anebo v mém rodném městě lahůdky „Vítěz“, no to se nedá ani vypsat. Achjo.To byl nápad si to přečíst až večer. 🙂

  3. Prosím, co jsou to lahůdky?
    Aha, nákup u pultu. No, když to jde, vyhýbám se mu. Kousek toho nebo tamtoho koupit sice umím, ale nikdy nevím, co vlastně kupuju, jak dlouho to tam mají a případný bližší dotaz vyvolá obvykle zděšení.
    Je pro mě jednodušší koupit balíček. Prostuduju, prohlédnu, najdu si lepší, ten taky prostuduju a vezmu dva, nebo vrátím a hledám dál. To bych lidem ve frontě za mnou přivodila infarkt.
    Takhle jim nic nehrozí;)

  4. Na váhu v dekagramech a když vidïm o pár deka víc tak mávnu rukou a „nechte to být“. Zauzenou játrovou paštiku Globus ukážu mezi palcem a ukazovákem mezeru tak velkou jak chci. Mňam. A také kluky a děvčata za pultem obdivuji a odcházím s poděkováním a úsměvem.

  5. Já v Keni a Ugandě často nakupoval Avokáda a tam se říká zas „kdy“. Večer, ráno, zítra, pozítří k večeři

    1. “ rozuměl jsem tomu moc a moto a maji, ale kdy budeme večeřet? saa nane“ 🙂 ( Alec Barr v Africe)

  6. Jinak taky dávám přednost nákupu u pultu – a ještě navíc si vybírám, kde to kupuju:)) Ty zatavené balíčky kupuju buď na cesty nebo když si nejsem jistá, jestli se to hned sní – přece jen to do otevření déle vydrží…

  7. Manžel i jeho kluci milovali vinnou klobásu a dokázali toho sníst neuvěřitelné množství. Tak když měli přijet, chtěla jsem jim udělat radost, když jsem na tu klobásu narazila. No, ale poněkud rozpaky při otázce kolik. Tak jsem prostě rozpažila a řekla, že to chci asi 2x. Prodavačka se zasmála a naměřila přibližné množství. No, a bylo to ve finále jen na jednu večeři. Já měla topinky.

    1. Tečko, u nás taky byla vinná nebo smetanová klobása hodně oblíbená, dokud byli kluci doma, takže jsem ji často kupovala. Vzhledem k tomu, že se přece jen smrskne jsem udávala váhu v kilech a pak se snažila kritickým okem odhadnout, jestli to bude stačit:))

  8. Větší půlka! To je tak krásně ujetý a používá se tak běžně, že si člověk ani neuvědomí, jakou blbost říká. Málokdo řekne ‚prosím víc než polovinu toho…‘ . Snad jen jazykoví labužníci. 🙂

        1. Kolikrát vám mám říkat, horlí učitel matematiky, že poloviny jsou stejné. Odmlčí se a dodá: To je tím, že větší polovina třídy nikdy nedává pozor.

  9. já raději ty přede mnou krájené a vážené..ty slisované v obalech,jen když někam jedeme a nutně sebou potřebujeme něco k jídlu..ale i tak,se jim snažíme vyhnout a bereme sebou zavařené maso nebo paštiku…onehdá jsme jeli na akci, kde byla psána polní kuchyně..skončilo to tak,že jsem v ní vařila já 😀

    1. Ad „polní kuchyně..skončilo to tak, že jsem v ní vařila já“ Věříš, že mě to vůbec nepřekvapuje? 🙂 Klidně bych ti odmejvala nádobí, kdybys ty vařila!

    2. njn, oni psali, že na místě bude polní kuchyně, ne že v ní budou taky vařit jídlo 😀 záludně předpokládali, že se toho ujmeš a nenecháš ostatní o hladu.

      1. to ne, jen ten přístup vařících , mne ničil..tak jsem se zeptala, navrhla jim řešení a odmejvali a udržovali oheň..a snědlo se všechno a nikomu nic nebylo… 😉

  10. Jo jo, ty kousky a trošky v lahůdkách, kdo by jim odolal!

    Tak třebas u točeňáku už dávno neříkám hmotnost, ale ukážu rukou (a prodávající ještě pro jistotu nožem na inkriminované danduli). U salátů říkám „dejte mi toho patnáct deka… anebo kolik se tam toho vejde!“ a paní prodavačka s radostí pěchuje paříž či ála krevetový do všech koutků krabičky a hned je toho pět a dvacet. Samosebou u krájeného salámu či sýru beru radši víc než míň „mohu to tak nechat?“. Jak říkáš Dede, měrné jednotky se v tomto obchodním oddělení berou spíše jako pomocné než jako určující!

    A pokud to jde, kupuju vážené – akorát tvrdé krájené sýry tak půl na půl, protože sýrů se u nás sní více a ne vždy jdu do obchodu s oddělením lahůdek.

    P.s. větší půlka 🙂 🙂 – „Kolikrát vám budu říkat, že celek se dělí na dvě STEJNÉ půlky?! Ale to by ta větší půlka třídy musela dávat pozor!“ rozčiluje se učitel. 😉

    1. jsem si vzpomněla na stejnej vtip..trošky, špetky,asi takhle…, kousek,větší -menší nebo akorát..točeňák – jednu nebo dvě zatáčky..
      a do toho mi v hlavě jede písnička Michala Tučného – PRODAVAČ.

    2. Ano Ygo, na to jsem zapomněla – když člověk řekne asi tolik a ukáže rukama! na to prodavačka ukáže nožem na dotyčném produktu a je hotovo:)) Já si takhle obvykle objednávám „kousek“ paštiky 🙂

  11. Snažím se také říkat přesné množství tu 10 deka tu 15 deka.
    Ale když dá prodavačka trochu více, tak stejně říkám, ať to nechá být. Nikdy jsem neřekla, uberte to, chci to přesně.

    Kupuji raději vážené produkty, zdají se mi lepší a čerstvější.
    Ovšem takovou italskou pancettu kupuju zatavenou, protože čerstvou a krájenou mají jen v italských prodejnách. A tam chodit častěji, tak nevyjdu s penězi do výplaty. Je tam moc lákadel.

    1. Míšo, u nás v pekařství mají taky italský koutek a jak říkáš – člověk někdy musí odvracet násilím hlavu, nebo by tam nechal majlant:))

      1. to mi povídej, Dede! v Paláci v Pardubicích je italský stánek s výřečným italským prodavačem…sortiment od oliv, papriček a rajčat v oleji přes salámy, prosciutto a kola sýrů až k domácímu chlebu ( s rozmarýnem, se sušenými rajčaty, s olivami). zdraví a dává ochutnávat…tam nesmím jít s plnou peněženkou a prázdnou nákupní taškou 😀

        1. Ajéje,to by byla zajícova smrt,teda moje. Já to říkám, nakonec sežeru všechno. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN