BTW: Nevěřím vlastním očím

Je večer devátého prosince 2021, nepřetržitě sněží už od noci a já jsem za dnešek už potřetí odhrabala sníh kolem domu. Na obvyklých místech mi vznikají hromady odhrnutého sněhu, a to ještě tentokrát ani nic nespadlo ze střechy. Je opravdu prosinec nebo se mi to jen zdá a nějak jsme skočili do půlky ledna?

 

Po mnoha letech každoročně se opakujícího protahovaného bahnivého a revmatoidního počasí té nejhorší podzimní sorty se něco stalo – aspoň tady u nás. Už koncem listopadu začalo celkem pravidelně mrznout a od začátku prosince sněží! A mrzne. Ne pořád, sem tam je trochu nad nulou. Ale jen krátko – jestli nasněžený sníh stačil roztát, zima se vrátila natolik rychle, že vydržely závěje i odhrabaný sníh z minulého sněžení. Žasnu. 🙂

 

 

 

Koukala jsem na fotky z minulých let. V roce 2019 bylo trochu sněhu v půlce listopadu, pak nic, až do 26. prosince, kdy nasněžilo, ale za dva dny už zase nebylo nic a Nový rok byl na blátě. Trošku nasněžilo třetího, o něco víc až pátého ledna. V roce 2020 koncem listopadu trochu mrzlo, ale sníh nebyl. Třetího prosince nasněžilo, ale takřka hned to roztálo a po zbytek prosince nespadla ani vločka. A věřte, že kdyby spadla, já ji vyfotím! 🙂 Doopravdy začalo sněžit až sedmého ledna 2021. A koukejte letos! Ve sněhu se topí dokonce i jižní Morava!:))

 

 

 

Opravdu jsem zvědavá, jak se bude letošní zima vyvíjet. Určitě můžeme čekat předvánoční oblevu – na tu je spoleh, bohužel. Ale stejně – tolik dní bez bahna ještě před novým rokem! Kdo ví, jak to bude pokračovat? Třeba bude pro změnu teplý leden. Brr. Doufám, že ne, protože teplý znamená otravné teplotní rozmezí mezi nulou a pěti stupni. Přemýšlela jsem, jestli mi příroda dávala předem nějak najevo, že bude tuhá zima. No… pokud i dávala, přehlédla jsem to.

 

 

 

Vezměte si to se mnou: podzim byl dlouho nebývale slunečný a teplý. Poměrně málo pršelo. Výhodou byly relativně schůdné cesty v našich lesích – co v září začali lesáci konečně likvidovat katastrofu, co za sebou nechala ta hrozná červencová bouře, přibyly kromě popadaných stromů i rozježděné cesty – díky suchu to nebylo až tak děsné, jak to mohlo být. Navíc, tak nádherně a dlouho barevné stromy jsem už roky neviděla! Nevýhodou bylo, že nerostly houby. Ani prašivky ne, takové bylo sucho! Letos jsem neusušila ani houbičku. Krásný a převážně slunečný nebyl jen říjen, ale přetrvalo to až do půlky listopadu. A na jeho konci už mrzlo.

 

 

 

Podle cibule nic nepoznám, kupuju ji (svoji jsme dávno snědli a tehdy jsem jí nevěnovala pozornost:)). Bylo vidět plno veverek – znamená to něco? 🙂 Psi extrémně pouštěli chlupy – takové závěje na podzimní línání nepamatuju. Je tu snad jediná věc, která by mohla být vodítkem – ptáci se začali významně poflakovat kolem krmítka už v době, kdy stále ještě trvalo teplé a suché počasí.

Každopádně jako člověk žijící mimo asfaltové povrchy si tento způsob podzimu a nástupu zimy chválím. I za těchto nejtemnějších dní je světleji a radostněji. A za sněžení se chodí ven lépe než za deště:))

 

Takže mě zajímá – jak to bylo letos u vás? Jaký byl podzim a jak u vás nastoupila zima? Všimli jste si nějakých znamení ohlašujících tuhou zimu? 🙂

 

U nás znamená Podkrkonoší, cca 350-600 m. n. m, kopcovitý kraj, kde směrem na sever a částečně i na západ kopcovitosti přibývá. Naše vesnice je na kraji teplotního zlomu, který odděluje teplejší Kraj (vzdálenější cíp Polabí) a drsnější území „Pod horami“ 🙂

Aktualizováno: 26.1.2022 — 10:12

23 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Hrablo sem a kopec sněhu, tak jak to bývalo.
    Po tom výkonu mi víc chutná chalupový čaj – s griotkou na zahřátí a kyselica na posilnění.
    Miluji sníh a poslední roky byly pro mne šedé blátivé zimy boží utrpení.
    PS: a hafani mají radost ještě větší

    1. Mamutku, to bych podepsala:)) Až na tu kyselicu! To jím jen když jsem v Rožnově a zajdu si do oblíbené koliby:))

  2. Děcka, pamatuje tu zimu (15 – 20 roků zpátky), kdy bylo tolik sněhu, že už ho nebylo kam odklízet? I u nás na jihu byly na náměstí obrovské hromady a každý den se zvyšovaly a rozšiřovaly. A všichni měli bobky z jarního tání, takže se odpouštěly přehrady. Myslím, že to bylo naposled, kdy dostal lužní les tolik vody, že už jí i tam bylo nadmíru.

    1. Pamatuju se na velezimu v roce 2008, nevěděla, kdy skončit – ale to jsme byli v Norsku, tak nevím, jestli to tady bylo totéž. Tehdy jsem měla sněhu plné zuby i já! Na prvního máje (kdy se Norové umíněně začínají koupat ve fjordu) sotva slezl sníh… 🙂

  3. Myslím, že já jsem tady prokazatalně nejjižněji. Jo, včera napadlo sněhu neúrekom, ale mokrého a těžkého. Například pod jehličnany není ani vločka, všecko se udrželo na stromech. Odházet sníh z chodníků (ano, taky je města, ale zaplaťpambu si s nimi neděla problémy – tudíž my tady nemáme solené chodníky… no někdy ani silnici) byla docela dřina.

    Jsem dnes doma – dopiju kafe, uklidím perníčky (aby je neuklidil někdo jiný 🙂 ), popadnu foťák a jdu udělat nějaké fotky kostela, než to všecko zase roztaje…

      1. Uvidíme 🙂 . P.s. až jsem nafotila a vrátila se domů, začalo svítit slunko a modrat obloha. Jak typické!!

  4. U nás je sníh taky a je ho hodně. Vypadá to krásně, všude čisto, bílo. Ale ! Protože před pár dny napadlo a pak to částečně roztálo, utvořila se vrstva ledu, na kterou znovu napadlo, takže není vidět. Je to na zabití. Tím myslím zejména chodníky a vedlejší (obecní) silnice, které se nesolí, ale sypou. No a ta nasypaná drť, když trošku roztálo, propadla dolů, znovu zamrzla a jako by tam nebyla. A na to nový sníh. Mám opravdu festovní boty s podrážkou ala traktory, ale raději chodím po trávě, kde je sice sněhu víc a i tam někde led, ale není to uklouzané. Já si nemůžu pomoct, já chci jaro 😀

    1. Alimo, tvé touze rozumím, ale když ony ještě nebyly ani Vánoce… Jinak tenhle klouzavý systém znám, naše vesnická cesta je totéž. Co zkusit nesmeky? 🙂

  5. Sněží, sněží, sněží a je těsně nad nulou.
    Konec roku nám nadělil partu maníků, kteří – počasí, nepočasí – hrabou jako krtci a sázejí kolem domů ve vesnici jeden sud za druhým. Hádáte správně. Příprava tlakové kanalizace finišuje (skluz má vlastně jen pár měsíců) a roboši robia, až jim od bagrů lítá bahno.
    Dnes je krásně bílo. Jeden by skoro rozvěsil světýlka…
    Ale je nad nulou.
    Na druhou stranu, bez holomrazů bych se klidně obešla.

    1. Proč se mi při popisu vašich krtků okamžitě vybavilo… bahno? 😀
      U nás dělají paseku (často doslova:)) a bahno lesáci. A to jsme měli s tím suchým podzimem ještě kliku…

  6. V centru Prahy se to včera rovnou rozpouštělo, u nás na kopci trocha zůstala. Padalo celý den, ještě v 11 večer, takže muž vstával ve 4 a šel uklízet. Nicméně ráno bylo lehce nad nulou, ze stromů kapalo, na chodnících tenká vrstva mokrého sněhu.

    1. Takže děti si zase neužijou – ale dospělí jsou, počítám, spokojeni 🙂
      Naše děti přijedou v sobotu a to by tu stále ještě mělo mrznout. Takže budou sněhové radovánky 🙂

      1. Děti si určitě užijou v lednu či únoru, to tu sníh vždycky pár dní vydrží. Včera to trošku koulovačky dalo, v sobotu byli i sněhuláci.
        Ten můj dospělec teda při tom nařizování budíka moc spokojeně nevypadal.

  7. Jižní Morava jen zírá 🙂 Včera jsem odhazovala sníh před domem- chodník je sice obce, ale každý si to uklidí. Včera odpoledne to natálo, ale přes noc lehce přimrzlo a ještě připadalo- tolik sněhu jsme tu už dlouho neměli, navíc to není poprvé, minulý adventní víkend byl taky na sněhu. Že by se vracela původní roční období?
    Psice se ráno proběhly na zahradě a vrátily se plné sněhových kuliček. Než jsem to z nich sundala, přišla jsem pozdě do práce s omluvou, že jsem musela rozpustit psy. Mám dojem, že se nikdo už nediví…
    Dneska vracíme Pralinku, máme předávku na hranicích- snad ty buchlovské kopce projedeme!

    1. Tak to jsem zvědavá, jak se Pralince bude stýskat po smečkovém životě 🙂 Ale zase bude doma… to je jak s dětmi a pobyty u babičky:))
      Jinak Morava si včera užila sněhové nadílky a Martin s ní – večer se probíjel domů z Rožnova a dalo mu to hodinu a půl nad obvyklý čas…

  8. V Olomouci taky zírám. Aby napadl sníh takhle brzy a v takovém množství opravdu není zvykem. Jo mrznoucí déšť, to tu byla občas divočina, ale sníh napadl většinou v lednu. Je to hrozně hezký, když je to čerstvý, jak se to posolí a prohrabe, už to je docela břečka

    1. Teď sedím v autoservisu v Trutnově a vyhlídka ven názorně ukazuje, že deset centimetrů nového sněhu je ve městě prostě opruz – pokud člověk není dítě:))

  9. Ano u nás v Plzni je to také tak.
    Ale já ze sněhu v městě moc radost nemám.
    Ano zasněžené stromy jsou romantické, ale ty chodníky.
    Bojím se bojím, že uklouznu a spadnu.
    Bydlím v Plzni na sídlišti Košutka a jsme nahoře nad středem Plzně cca o 400 m. A u nás se ten sníh drží. O chodníky se tam nikdo moc nestará. Tak chodím opatrně a v batohu mám nesmeky.

    1. Míšo, vůbec se nedivím, že máš z uklouzaných neošetřených chodníků obavy. Bývají v podstatně horším stavu než silnice.
      Já si sama nejsem jistá, jak moc se těšit ze sněhu, když moje koleno stále ještě není v pořádku. Vůbec mě netěší možnost, že uklouznu a celé to zdlouhavé léčení půjde do kytek. (vidíš, jak se snažím být slušná?:))

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN