BTW: Zelená modrá, pro blázna dobrá… nebo ne?

Když jsem byla posledně v Hradci Králové nahrávat v rádiu, jako obvykle jsem si prošla přilehlou pěší zónu u Masarykova náměstí. Najednou můj pohled zachytily oděvy v jedné z výkladních skříní: vedle sebe tam byly předvedeny dva kompletní modely, oba poskládané z různého zeleného a modrého oblečení.

 

Zelená byla tmavá „lahvová“, modrá byla také tmavá, ale ne úplně temně modrá. Výsledek byl tak pěkný, že jsem se zastavila a s chutí si vystavené oděvy prohlížela! Dokonce jsem na pár vteřin zauvažovala, jestli by mi to taky neslušelo! Což je co říct, obvykle mě výlohy značkových oděvů nezaujmou (stejně tam nemají nic pro mě:)), maximálně je přelétnu pohledem.

A jak jsem si naaranžované outfity prohlížela, začala mi v hlavně znít říkánka „zelená modrá, pro blázna dobrá“ v takové té kadenci dětinského výsměchu – chybělo jen, aby na konci bylo kiš kiš (nebo kyš kyš???:)) Vzpomněla jsem si, že jsem to poprvé slyšela jako velmi malá a už tehdy jsem v duchu ono tvrzení podrobila kritice. Jaký blázen? Vždyť co je hezčího než zářivá modrá obloha nad jasně zelenou loukou? 😛

 

 

Později jsem zjistila, že takových „pravidel“ v módě existuje spousta, nejspíš jen proto, aby se daly porušovat. Tyhle věci jsem začala vnímat někdy v sedmdesátých letech, což byla minimálně tady u nás doba z mého pohledu ne moc hezké módy, kdy se už ona původní rigidnější pravidla používala zpravidla spíš výběrově, podle toho, zda se někomu zrovna hodila.

 

Módní rčení:

U nás: zelená modrá pro blázna dobrá, červená a zelená, nosí ženská střelená, nebo nosí fialovou s žlutou, kombinaci krutou.

V anglosaském světě jsou také tvůrčí – vedle sebe by podle svých rčení nedali jak modrou a zelenou (Blue and green should never be seen), tak červenou a zelenou, pokud tedy nejste irská královna – jinak by mezi nimi měla být nějaký jiná barva („Red and green should only be seen upon an Irish queen“ and „never be seen without a colour in between“).

Jinak by se neměly míchat barvy s podobným vyzněním, jako třeba červená s růžovou nebo černá s tmavě (navy) modrou.

 

Dnes se míchá cokoliv, dokonce i různě vzorované látky, což bylo považováno za extra hřích. Jak jsem se dočetla, když jsem se trochu vrtala v tématu, v zásadě dnes platí: dělej si co chceš, následky si poneseš sám:)) Podle módních návrhářů by lidé některá pravidla znát měli už proto, že obvykle popisují situaci, která se může zvrtnout. Co si může dovolit hubená nohatá modelka nebo vysoký svalnatý model, nemusí na člověku běžné postavy kupujícímu konfekci vypadat nejlépe. Pravidla sice mohou být trochu zkostnatělá, ale přece jen dávají lidem jistý návod, jak se obléct a nevypadat hloupě. Například bezstarostné míchání různých vzorů nemusí skončit radostnou extravagancí, ale psychedelickým efektem 😛 Jako zcela přežité bylo nakonec označeno jen pravidlo o stejné barvě dámské kabelky a bot.

 

 

Většina ostatních pravidel má prý něco do sebe – u dam, a bývají nutná – u pánů. Tato nerovnost prý vyplývá z toho, že je mnohem víc mužů než žen, kteří o svém oblečení nepřemýšlejí, takže pevně nastavená pravidla jim umožní být za gentlemana – pokud se už tomu nemohou vyhnout:)) Zajímavé je, že jsem v tom článku nenašla pravidlo o ponožkách v sandálech. Pokud existuje absolutní zákaz týkající se ponožek u pánů, pak jde o bílé ponožky oblékané k čemukoliv jinému než sportovnímu outfitu. Potěšilo mě, že u pánských ponožek nejen připouštějí, ale vlastně i doporučují živé barvy:))

Zaujala mě diskuze uvedená v článku na téma proužky. Já slýchala od dětství, že svislé proužky prodlužují a zeštíhlují, zatímco tady byl tento názor prezentován jako novodobá názorová odchylka! Prý od 19. století platil (v Anglii) názor pruského fyziologa Hermanna von Helmholtz, který se optickým působením proužků zabýval a k dosažení optického zvýšení doporučoval proužky horizontální. Opačný názor byl prý prezentován jakýmsi amatérským vědcem v rámci nějakého rozhlasového pořadu až v roce 2012. No vidíte, jak je svět zajímavé místo! 😀 Obecně vzato, odborníci doporučují přistupovat k nošení proužků s jistou obezřetností – na štědrých křivkách mohou mít nečekané (a nechtěné) efekty:))

 

 

Jo, a ještě jedno pravidlo by se prý nemělo porušovat! A nejen u žen, ale poslední dobou (s tím, jak mužská trička začala mít výstřih i do „v“) i u mužů. Buď výstřih, nebo odhalené nohy. Nikdy oboje! Je to považováno za nevkusné – co je moc, je příliš (odhaleného) Jak pravil odborník: chcete, aby se pozornost upřela na jeden zajímavý a atraktivní bod vašeho těla. Je zbytečné dělat si sama sobě konkurenci:)) Počítám, že se mluví o společenském oděvu…

 

 

Když nad tím tak uvažuju, byla jsem v životě v oblékání dost konzervativní. Opatrná se vzory, inklinující k jednoduchosti. Dlouho jsem měla nejradši barevnou kombinaci, které moje babička říkávala „no jo, zase prápor!“, neboli červenou, bílou a modrou. Černou jsem začala intenzivně nosit jako adolescent, ale naštěstí mě to časem přešlo a nechala jsem si ji převážně na kalhoty nebo sukně (přece jen jsem bývala bledá blondýnka:)) Červenou mám ráda tu jasnou, styl hasičské auto 😛

Někdy po třicítce jsem přišla na chuť vínové a růžové – oboje musím mít ve „studené“ variantě, což u růžové obvykle znamená odstín „Hello Kitty“ 😀 S tím, jak jsem začala se psima stopovat se mi v šatníku objevila khaki zelená a řekla bych, že je to jediný odstín zelené, který mi jde. Ale moje základní barva, barva mé duše je a byla modrá. Už jako malá jsem si prosadila, že i ty mašle ve vlasech budu mít modré!

A tak se vás dnes ptám – respektujete některá z psaných i nepsaných pravidel oblékání? Vytvořili jste si na základě svých osobních zkušeností se sebou samými svá vlastní? Jaká? 🙂 Pojďme si nevážně povídat o módě…

Jeden z článků, který mě inspiroval k dnešnímu povídání najdete zde https://www.bbc.com/news/magazine-24019737

A jeden, který mi přišel fakt užitečný, je zase tady https://www.footshop.cz/blog/jak-kombinovat-barvy-obleceni/

 

Aktualizováno: 20.9.2021 — 21:22

49 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. K výstřihům a nohám – tohle jsem nikdy neviděla! Možná protože bych to nikdy takhle nechtěla nosit, měla bych dojem, že se mi pod oblečením dělá průvan. Výstřihy nosím, zato nikdy krátké sukně. Nesnáším, když mi táhne… no úplně všude 😀

    Nicméně jsem našla podobné pravidlo o krátkých sukních a vysokých podpatcích – taky se má použít jen jedno, nebo druhé. Ono vůbec dělat sama sobě konkurenci vypadá divně, ale člověku nedojde, co je na tom divné, dokud ho někdo neupozorní. Kdysi jsem viděla nějakou popovou zpěvačku, na fotce měla černě obmalované oči, křiklavě rudou rtěnku a měla vlasy odbarvené na platinově blond. K tomu byla citát, že „zdůraznit by se měly jen dva detaily, já si vybrala rty a vlasy“. Problém byl, že na první pohled nebylo jasné, který detail NEzvýraznila.

  2. Nedávno jsem na návštěvě náhodou na konferenčním stolku našla knihu o tom, jak se oblékat podle typu postavy. Někdo zjevně poskládal různé rychlokvašené rady časopisů, kde články plní funkci vycpávek mezi reklamami. Některé byly vyloženě kontraproduktivní a zjevně se snažily z dobře vypadajících lidí udělat krabice, ale ke svému překvapení jsem tam našla dvě rady, které mi kdysi jako teenagerce utkvěly: že drobné vzorky (proužky, puntíky, cokoliv) zvětšují a rozšiřují a lesklý horní díl plavek z prsatější dámy udělá adeptku na focení do Hustleru. Moc se mi nezdá ani jedno. Jeden nepopiratelný efekt je, že pokud si na sebe bledá blondýnka vezme široké výrazné černobílé pruhy, budou ty pruhy jediná výrazná věc na není. A lidé přece nejsou od toho, aby nosili šaty, naopak šaty mají doplňovat člověka.

    Abych na časopisy jen nenadávala – i to Bravo Girl mě překvapilo poznatkem, že tmavé oblečení bez rukávu může opticky rozšiřovat paže, a že široký bílý pruh na bocích nesluší… nikomu.

    Osobně jsem jako dítě ráda nosila své oblíbené barvy – fialovou a zelenou. Jako teenagerka jsem se rozhodla, že nebudu další v zástupu džínů a triček z mizerných materiálů a mimo jiné objevila kombinaci khaki a světle modré. Později jsem se rozkoukala v Praze a začala experimentovat s asijskými styly oblékání. Asi před deseti lety jsem se začala zajímat o barevnou typologii a protřídila jsem šatník od věcí, které mi jakýmkoli způsobem neseděly. V mojí barevné paletě jsou mimochodem i modrá a zelená, a krásně se k sobě hodí!

    1. Dět(in)skou říkanku o zelené a modré jsem poprvé slyšela, když jsem chtěla vymalovat v bytě. Na to jsem řekla, že je mi jedno, co se bude říkat. Nakonec jsem si tu kombinaci nechala vymluvit, a jsem vlastně ráda, protože ty dva odstíny by vedle sebe vypadaly opravdu divně.

  3. Tak já už v současné době módě moc nedám. Ano s tý že zelená a modrá nejdou dohromady jsem také vyrostla a snažila se té kombinaci vyhnout. Ale postupem doby jsem určitě tyhle barvy spolu nosila – tedy rozhodně džíny a měla jsem oblíbený zelený rozepínací svetr. Ono záleži jak moc se tyhle dvě barvy „tlučou“, některým odstínům to dohromady i sluší. Moje nejoblíbenější barva ja šedá, přeferuji světlejší a pak – jako Dede – modrá, tady záleží na odstínu. Mám ale ráda i béžovou, růžovou a… prostě u každé barvy záleží na sytosti, případně v jakém vzorku je. Jedině hnědá a zelená mi nesluší. Jako podzimní barvy v přírodě jsou krásné, ale „na těle“ mi fakt nesluší. Ale, jak jsem napsala nahoře, paradnější oděvy si už téměr nekupuji, vystačím si s tím, co mám a teprve, když je potřeba, jdu se po něčem podívat. Ale jinak některá současná móda fakt „bolí oči“ a ty kombinace, které se nosí mi fakt vadí. Jedna z nich jsou takové ty „humpolácké“ (kotníčkové) šněrovací boty na vyšší podrážce. Tedy samy o sobě by ještě šly, ale když si je děvče oblékne k lehoučkým letním vzorovým mini šatům (nebo i dlouhé sukni), tak tomu fakt nerozumím, téhle módě nerozumím. Stejně jako se mi nelíbí „rozřezané“ (někdy doslova) dříny. Prostě někdy se mi zdá, že dnešní móda je taková „upoutat co nejbláznivější výstředností“ a na mne to působí jako udělat se co nejošklivější (o přehnaném „odhalení“ těla už ani nebudu psát – a to nejsem puritánka). Je mi to líto, protože dnešní děvčata umí být opravdu krásná (vzhledem, postavou, vlasy…) a pak ze sebe některé udělají takové děsné hastroše kombinacemi, které prostě nechápu, že když se kouknou do zrcadla, řeknou si, že „takhle se sobě líbím“ 🙂

    1. Maričko, dovedu pochopit výstřednost, měla jsem k ní také sklony:)) Ale ani ta výstřednost by neměla dělat z člověka maškaru – leda by ošklivost byla cílem.
      Díry na džínách mi nevadí, ale sama bych je nechtěla. Ostatně minule přišel Martin po delším pracovním úsilí ze zahrady a měl svoje pracovní džíny pořádně potrhané! Sice jsem mu řekla, že je teď ohromně in, leč mám dojem, že tyhle kalhoty už svoji pouť skončily (a bude problém je vyhodit – Martin na svém oblíbeném oblečení lpí:))

    2. Jak mně říkala jedna kamarádka v obchodě se sárími… co se nachází od prsou dolů, nedosáhne na tvář. 🙂

  4. Zelená a modrá, v odstínech, které se nepřekřikují, proč ne. Kdysi jsem měla tmavěmodré šaty s detaily barvy světlounce tyrkysové a vypadaly moc hezky.
    Modrou mám hodně ráda, v kombinaci s bílou nebo žlutou, i tu „práporovou“ trojkombinaci mám v oblibě. Taky žlutou s černou, pak tyrkysovou nebo fialovou, ovšem moc fialových věcí nemám, špatně se mi pak kombinují. Vůbec nenosím oblečení v hnědé, jen kdysi dávno MLP šlápl úplně vedle a koupil mi hnědý svetřík, tak jsem si jej párkrát vzala, aby mu nebylo líto, že jeho dárek zůstává nenošen. Už si nepamatuji, jestli to vůbec zaznamenal, nejspíš ani ne, když si nevšiml, že hnědé věci nenosím. 😀 Ale taková hnědočervená není špatná, od snachy jsem dostala bezvadnou nepromokavou bundu v barvách hnědočervené s červenou a cítím se v ní dobře, dokonce mi jde i k vlasům. 🙂

    1. Hančo, musím se usmívat nad tím hnědým svetříkem:)) Martin taky dřív na mě barvy prostě neviděl, ale přesto mi občas rád přivezl dárek, kde byla barva důležitá. tak jsem ho poučila, že moje jsou barvy moře – a to i s tou purpurovou, která se na něm může objevit… 🙂 To si už pamatuje (a hlavně, že s modrou se nedá nic zkazit:))
      A ta bunda musí být pěkná! 🙂

  5. Barvičky… Už jsem tu jednou psala, že jsem od dětství nesnášela modrou. Až džíny mě s ní smířily, ale moje volba to není. Miluju podzimní barvy – hnědou, zelenou, žlutou… i tu oranžovou:-)
    A zjišťuji, že vlastně chodím poslední dobou jen v kalhotách.

    1. Zano, ty by sis (možná nejen barevně:)) rozuměla s mojí maminkou. Ta taky milovala tyhle barvy a slušely jí (na rozdíl ode mě)
      Je fakt, že když si na tebe vzpomenu, jsou to vždy tyhle zemité barvy:))
      Kalhoty… tak to jsme na tom stejně:))

  6. Miluji červenou a přesto jsem se dlouho odhodlávala si ji koupit.
    Preferuji bordó – svetřík, sukně, bundička, kabelka – jeden prvek v klidné vodě. (Jeden čas jsem ji měla i na vláscích, takže můj muž byl po letech překvapen, že jsem blondýna.)
    Jinak jsem v barvách klidná myš a k upoutání pozornosti mám výstřih (jojo) nebo korálky. Hlavně pohodově.
    A co mi stopro nesedí? Růžová. A prý to má být moje barva – kšá pryč.

  7. Z fialové a žluté pohromadě mě bere migréna, /ale fakt, ne obrazně/ ačkoli na bolesti hlavy nijak zvlášť netrpím. Zelená a modrá mi nevadí když jsou odstíny sladěné

    1. Sice to není u mě na migrénu není, ale rozhodně je to agresivní kombinace (fialová a žlutá). Co funguje na kytce je na oblečení prostě jiné.
      Mimochodem mě překvapila obliba jiné kombinace – a to je žlutá a šedá. Mě přijde dost hrozná, ale když na ni vsadily i aerolinky (Vueling), tak na ní asi něco bude 😛

  8. OT dotaz- potřebuju doporučit něco na klouby a pocuchané šlachy (pro mě). Přípravky, co jsou v lékárně primárně pro lidi, jsou obvykle k ničemu. Máte tip?

    1. Já beru na klouby Condrosulf, ale ten mi předepisuje můj ortopéd.
      Jinak ty doplňky v lékárnách jsou skutečně na nic.
      Mám to potvrzeno i od ortopéda.

      1. No, já nedoporučím nic, protože my, co máme v rodině koně… prostě koňské balení Alavisu pro celou famíliju včetně psů 🙂 🙂

      1. Maruško, co to je?
        Mimochodem od zítra nastupuju ambulantně do lázní 🙂 Budu dojíždět do Lázní Bělohrad. Ztratila trpělivost se svojí neschopností pořádně chodit… Rozjel se mi totiž kolotoč, kdy bolavé koleno (furt ještě) dráždí kulháním bolavá záda a společně mě týrají. Tak uvidíme. Podle rozpisu procedur jen tak neuschnu:))

        1. Ty lázně ti přeji, dej se prosím dohromady ať jsi fit. Na bolístky jsi ještě mladá. (h)
          A Reishi jsou kapsle od Terezia company A nejen od ní. Jana je dostala doporučené od ortopeda, mého spolužáka, mívá potíže se šlachami. A tak je občas bereme spolu.

    2. PISCLEDINE 300
      Je to na předpis od ortopeda, vždy tříměsíční kúra, pak zas pauza. Me to přesunulo z pajdání o holi na normální provoz.

      1. Abyt, to zní dobře, díky za tip 🙂
        Zatím dostávám do kolena kolagen přímo (fakt nemiluju propíchnuté koleno, ale funguje to), ale to jednou skončí…

        1. Je to poměrně novum, myslím. Částečně na přírodní bázi, ale nikoliv placebo. Už jsem si i pořídila fešáckou hůlku špacírku, že tuto již asi nikdy neodložím, po té kúře véééélmi ráda a překvapivě odložila na věšák. Ono to kolenům ty věčné obstřiky moc nesvědčí, a neléčí to, jen ulevuje. A nenaordinoval mi to šarlatán, ale lékařka ze Sřešovické nemocnice.

  9. Hm, na tohle mám dost vlastní názor, který ovšem obsahuje leckterá pravidla, protože bořit hranice za každou cenu mi připadá… dětinské. Když je to dobrý a dobře to vypadá, tak proč ne? Proto někdy dodržuji i to pravidlo o botách a kabelce. Opatrná bych byla v kmbinacích studených a teplých odstínů zelené s modrou, některé mi tam sedí a některé ne. Tak jako klidně nosím červenou a k tomu pudrově růžovou, k fialové bych taky řadila máloco, ovšem tu skoro nenosím. Černou jsem nahradila hodně tmavomodrou, v černé nejsem štíhlá, ale zato dost stará jo ?)

    1. V tom případě nejspíš v podstatě souhlasíš s módními návrháři z toho článku – podle nich ta pravidla nemusejí být rigidně dodržovaná, ale člověk by měl popřemýšlet, pokud je hodlá překročit.
      Fialová je dost zákeřná barva – mám jedno triko (proč jsem ho vlastně koupila? Jo, tak, je to merino 😛 :)) a rozhodně ne vždy se na něj cítím.

      S tou černou s tebou souhlasím (a modrá je stejně hezčí:))

      1. Fialová mi vysloveně nesluší, jsem v ní taková vycmrndlá. Ale, co mi v mém věku vlastně sluší? Vlasy mívám někdy tmavší, momentálně teď mám světlý melír. Jen nesmím přijít domů světle rezavá, na tu je můj muž alergický 🙂

    2. Kdysi jsem si pořídila nekřesťansky drahou ale o to úžasnější aktovku na lejstra od Olgy Havrdové(nevím zda ještě dělá své šik kabelky) a byla fialovo – šedá. Kvůli té aktovce jsem přizpůsobila lehce šatník, šedým pleteným kostýmkem,sukně hladká,havelok mírně probarvený odstínem jiné šedé, no paráda to byla, to zase jo. Modré a zelené jsem se nevyhýbala ale jen jedním vymakaným oufitem,no ale zase jsem k tomu měla odporně zelenou kabelku,hotová jedůvka. 🙂 No a teď v poslední době jsem si k černým tříčtvrtákům pořídila růžové pink sportovní boty,sem tam ještě podobně hřeším. Ovšem nejdůležitější je jak víme ohoz psí, trvanlivý,nepromokavý a může být i slušivý a někdy taky pěkně zaprasený. 🙂

      1. A chlupatý! 😛 Doplnění k mému psímu ohozu – Ariiny chlupy jsou momentálně na všem:))
        Jenny, tak fialovo šedá zní velmi dobře. nevím, jestli si to představuju správně, ale to, co si představuju se mi líbí:))
        U nás doma je ctitelkou fialové malá Kačenka… 🙂

        1. Tak to je zajímavé, děti totiž fialovou moc nemusí ale moje slečinka ji taky oblibuje a pokoj studentský má laděný fialovo -šedě, nevím po kom to má, 🙂 BTW ,nastoupila právě na výšku do Zlína,dostala se i do Olomouce ale vybrala Zlín. Bude dál dělat angličtinu + další výběr.

          1. Jenny, gratuluju, máš šikovnou vnučku! 🙂 Jen žasnu… fakt už vysoká? Vždyť si pamatuju, jak šla na střední! Kam se ty roky ztratily? 🙂

  10. To rčení zelená a modrá pro blázna je dobrá, mě také zní v hlavě ve vzpomínkách z dětství.
    A přiznám se bez mučení, že tuto kombinaci nosím docela často.
    Ale mou oblíbenou barvou je vínová a červená.
    Nosím jí nejraději na tričkách či svetřících. Je to asi tím, že jsem znamením Skopec a to je prý jejich barva.

    Chodím oblečená povětšinou sportovně. To značí džíny, tričko, bundu či svetřík. Boty převážně sportovní.
    Vím, měla bych nosit více sukni či šaty, ale to umím jen na dovolené.
    V práci mám bílou uniformu FN, tak tam to neřeším.

    1. To víš, jsi ohnivé znamení! 🙂 Máš tedy ráda i oranžovou? 🙂

      tady bych podotkla, že oranžová mi přijde na oblečení jako hodně náročná barva! tedy pro bílé lidi:)) Mám dojem, že málokomu sluší.

      1. Líbí se mi oranžová a leckdy mne upoutá něco v této zářivé barvě, jenže vzápětí mi naskočí soudruh Paroubek s oranžovou šálou a je po srandě,udělala jsem si takovou asociaci a teď se jí nemůžu zbavit.

        1. Hm, vidíš, na tohohle exota jsem si už dávno nevzpomněla. Potom se tvé neochotě akceptovat oranžovou nedivím 🙂

    2. Ehm, v práci nosím bílou uniformu- tričko a kalhoty nebo sukni, v horku mám i bermudy. Vše doktorské, prací na milion stupňů 🙂
      No a proto po práci nosím puntíkaté, kytičkované a silně barevné šaty. Někdy džíny, ale už si v nich připadám divně 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN