GLOSA: Jak na příjmení v Nizozemí?

Mediální prostor v posledních dnech zaplavilo umožnění českým ženám si zvolit nepřechýlené příjmení bez udání důvodu. Kromě přechylování toho ale v Zákoně o matrikách zbývá k řešení víc: například možnost si zvolit zdvojené příjmení dle libosti (tedy pokud jde o pořadí), případně zdvojené příjmení pro děti. Pojďme se podívat na zajímavou inspiraci, jak na jména po svatbě, do Nizozemí.

Když si v Nizozemí někoho vezmete, nemůžete převzít příjmení manželka nebo manželky, případně registrovaného partnera nebo registrované partnerky, ale místo toho získáte právo používat příjmení dotyčného. Jak to funguje?

V občanském průkazu nebo v cestovním pasu máte kromě svého příjmení zapsané i to příjmení, které máte právo používat (na obrázku se paní jmenuje příjmením De Bruijn, ale její manžel se jmenuje Molenaar, což je příjmení, které smí používat) kdykoliv a kdekoliv chcete, podle potřeby, v jedné z následujících konfigurací:

Čistě Vaše příjmení
Příjmení partnera – Vaše příjmení
Vaše příjmení – Příjmení partnera
Čistě partnerovo příjmení

Příjmení dětí se řídí dohodou (dříve se to bralo podle pohlaví; synové po otci, dcery po matce). Pokud se rozvedete, máte právo používat příjmení v kolonce e/v až do dalšího sňatku.

Problém je se změnou příjmení. Změna příjmení stojí 835 € správního poplatku za předpokladu, že ji povolí soud (soudní výlohy typicky stojí dalších cca 2000 €), přičemž soudy v Nizozemí nejsou úplně svolné k něčemu takovému. U cizinců, vzhledem k přesahu do jiných jurisdikcí, se to ještě dá, ale jsou-li například oba manželé Nizozemci a jeden z nich chce změnit své příjmení na to druhé, nejspíš mu to neprojde, právě s poukazem na to, že je to zbytečné. Šanci bude mít nejspíš tehdy, když přesvědčí soud o vazbách na jiné země, ve kterých je taková změna potřebná. I tak je ale proces drahý a komplikovaný.

Mimochodem, co se vlastních jmen týče, Nizozemci běžně mívají dvě až tři a z nich mohou používat také podle libosti které zrovna chtějí, opět, buď samostatně nebo v libovolném pořadí.

Jak byste se na takovou možnost dívali? Dejte nám vědět do diskuse na naší facebookové stránce nebo ve facebookové skupině.

Vzhledem k převodu našich stránek na zabezpečenou doménu stále ještě řešíme s poskytovatelem hostingu možnost vkládání komentářů. Omlouváme se za dočasnou nemožnost psát komentáře přímo na stránku, na odstranění tohoto problému pracujeme a doufáme, že to bude vyřešeno co nejdříve. Do té doby nebudeme publikovat články externích autorů, protože bychom rádi, aby ti měli články na plně funkční stránce. Náš poskytovatel nám dal pro nejzazší vyřešení problému termín 72 hodin, tedy ve čtvrtek večer. S největší pravděpodobností to bude fungovat dříve.

Děkujeme za pochopení.

 

Aktualizováno: 13.6.2021 — 22:06

35 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Tak zkouším dát článek na zítra – zatím svůj, i když Netopýrka už stojí frontu 🙂 Ale přece jen nevím, jestli to vyjde.
    Jak mě tohle štve! Jenže to bylo nutné – do nezabezpečených stránek se nám zakousl nějaký malware a hoši na technické podpoře nějak nemohli odhadnout ten správný exorcismus. Taky moc nespěchali, že.
    Tak snad se to už hne 🙂

  2. Kedže som tupelo v vede mnou nazvanej počítačológia,teším sa preveôice,že dnes sú tu už aj komentáre.Budem to na´dalej sledovať,snáď neprídem o radosť spojenia s vami.

  3. Ahoj! Jedu teď do Hradce (na kolenovou injekci č. 4 z deseti:)) a pokud to půjde, udělám páteční povídání o všem. Jinak prostě čekáme.
    Krásný den všem! 🙂

  4. Své pozice k přechylování už jsme si vyjasnili na Twitteru, tak jen test komentáře. A zkusím i smajlíka 🙂

  5. Jen chvilkami. Redakční systém je zatím nedostupný.
    Prosím, vydržte! 🙂
    Mě to už taky strašně se… štve.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN