BTW: Módní nemódní, hlavně když jsou barevné!

Přišla mi před časem bůhví odkud tisková zpráva pojednávající o módních barvách pro letošní Velikonoce. Přiznám se, že jsem netušila, že existují módní Velikonoce! Tedy přesněji řečeno mě nenapadlo uvažovat o tom, že by Velikonoce měly mít nějaké módní barvy. Ale já jsem barbar, takže jsem se rozhodla nad tématem popřemýšlet:))

 

Kdyby vás to zajímalo, tak hitem letošních Velikonoc by mělo být barvení tón v tónu, ať už si pod tím představíte cokoliv, dále pak zlatá, stříbrná a obecně blýskavé efekty. Naopak zcela out je barva fialová. Hm. Víte, že mě nikdy nepadalo brát fialovou jako velikonoční barvu? I když… macešky, fialky i krokusy vlastně fialovou v časně jarní dobu propagují velice zdatně, že ano?

 

 

Velikonoční barvy v mém pojetí obsahují jako absolutní základ žlutou, světle zelenou a oranžovou, k tomu se potom přimíchá v podstatě cokoli – červená, bílá, modrá… fialová:)) Podstatné pro mě je, že to jsou barvy světlé, jásavé, plné optimismu a naděje v době, kdy je zem studená, mokrá a bahnivá a v přírodě bolestně chybějí jasnější barvy. Tedy přesněji řečeno – v naší přírodě v tuto dobu (a letos obzvlášť) jasnější barvy chybějí a JÁ je bolestně postrádám:))

 

 

Takže v březnu a na počátku dubna je jediné období v roce, kdy si aktivně kupuju řezané květiny a zdobím jimi Dům. Potřebuju barvy a zahrada mi zatím nabízí jen okr uschlé trávy a hněď půdy, stromů a krtčích hromad. Ale jakmile se venku všechno zazelená a aspoň něco málo mi na zahradě vykvete, zase vázy uložím, protože moje potřeba barev a květů bude plně saturována zahradou a okolní přírodou.

 

A tak se dnes ptám – jaké jsou vaše oblíbené velikonoční barvy? Všímáte si módních trendů? Také na začátku jara hladovíte po barvách?

A ještě něco – kupujete si teď řezané květiny? Pokud ano, jaké máte nejradši?

 

Aktualizováno: 26.3.2018 — 20:59

54 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Jak jsem ještě prakticky před pár dny chodila přesvědčovat mini narcisky, které jsou ze všech rostlin na zahradě nejvíc napřed, aby ještě tak nepospíchaly, aby je nespálil mráz, v pondělí jsem se zaradovala nad prvním jásavě žlutým kvítkem. Jsem zvědavá, až se v pátek vrátím z hlídacího angažmá, kolik dalších kytiček najdu. A pak už to bude čím dál tím víc veselejší, jak budou barvy na zahradě postupně přibývat. (f) Typickými barvami velikonoc jsou podle mě žlutá a bílá (vejce) a zelená (osení).

  2. Módní trendy mě míjejí a ani o nich nečtu. Máme to tak v rodině všichni. Kytičky kupuji i dostávám od dětí a díky dvoudílným oknům se z nich raduji dlouho. Barvy mi chybí celou zimu, no už se ta radostná změna blíží (f)
    Těším se na fotku Berry s jarním sestřihem 🙂

    1. Přemýšlím, jestli to můžu Berry udělat, než jí to vystříhané trochu zaroste – vypadá, jako by byla v nedbalkách:))

  3. Děkuju za sdílení vašich pocitů z velikonočních barev:)) Já jsem teď opravdu na barvy doslova vyhladovělá – možná i proto mám pořád ještě jásavě zrzavou kštici:))
    Já nejsem extra zdobivá, ale kolem Velikonoc bych navěsila barevné pentle i na zahradní kolečko 😛

  4. „žlutou, světle zelenou a oranžovou“ – vřele souhlasím s Dede, to jsou asi i pro mne barvy Velikonoc, kamarádka šije takové malé látkové ozdůbky, které pak prodává ve prospěch kočiček, a vloni měla dvě série (kočička, kuřátko, vajíčko apod.), jednu žluto-zelenou a jednu žluto-oranžovou, ani jsem se nemohla rozhodnout, která je krásnější (h) (h) (h)

    barvy „módní“ je pro mě kravina celoročně i na oblečení

    jinak – kdybych si chtěla osení vypěstovat, z čeho vlastně? a stihlo by se to ještě? do svátků už asi ne, co????

    1. No, já to mám jednodušší, jsem na vesnici, stačí hrstka pšenice.
      Prodával i Zoohit, myslím od Gimpetu, jako kočičí trávu, v misce, stačilo zalejt.

      Jinak:
      zasela jsem zelené,
      vyrostla mi kočička.

  5. oseníčko – kdo to koupíte v krámech, než to postavíte doma-myslím kočkaře, ospršte ho pořádně, aby ten postřik nebyl na stvolech, ony si kočky rády přijdou zeleného hryznout…..

    1. díky – naše to nejdřív oválejí a potom ohryžou. a to mají svoje kytky:-) pročež ( když nestíháme pěstovat) kupujeme tak dva kousky – aby výzdoba vydržela aspoň přes svátky 😀

  6. Pro mne jsou Velikonoce nejkrásnější svátky, podotýkám nejsem věřící, ale znamenají pro mne víc než Vánoce. Snad proto, že MOHOU BÝT BAREVNÉ!!! Jakkoliv. Po tom několikaměsíčním šedohnědu, mne jakákoliv barva rozveselí. Nějaké „trendy“ mne nikdy nezajímají, natožpak v barevnosti svátků. Jsou to jenom fígle obchodníků.
    Tečko, prosím, ta barevnost podle liturgie by mne zajímala!

    1. takže barvy podle liturgie by měly být takto: Zelený čtvrtek – bílá, Velký pátek – červená, Bílá sobota – fialová, dále bílá (Velikonoční vigilie a Den slavnosti zmrtvýchvstání Páně o Neděli velikonoční).

      1. omlouvám se věřícím, ale tohle mě pobavilo – Zelený čtvrtek bílá a Bílá sobota fialová (rofl) (rofl) (rofl)

            1. mě se to otevřelo a je to velice zajímavé. nejsem doslovně vychovaná ve víře, spíše jsem to nasála jako informsace v průběhu doby – no a doma se už 12 let mám koho zeptat 🙂

          1. Ano a je nádhernej!!! Když jsem tam byla nebylo rozsvíceno ale i tak je na co koukat. Musím tam ještě jednou až budou svítit! (chuckle)

            1. Já ten kostel miluju, chodila jsem tam s maminkou od mala – jen koukat, sedět, přemýšlet – a taky na varhanní koncerty:)) Je úžasnej a není tak turistickej, jako jiné pražské známější kostely.

              1. Varhany jsou úžasný ze 17 století ale mají už moderní elektrický pohon, takže produkce je kvalitnější.
                Přidala jsem fotky do alba. (wave)

                1. A je tam zavěšená useknutá zlodějova ruka, alespoň tam byla. Musím to zajít zkontrolovat 🙂

  7. Módní barva Velikonoc? Co to je? Já jsem vděčná za každý kousek barvy, která se mi začíná objevovat na předzahrádce. Sněženky i čemeřka kvetou furt, žlutá sluníčka talovínů už vyhasla, teď se cpou ven tmavomodré krokusy a rozjel se doširoka jaterník. Ten má modrou barvu, která úplně svítí. Do džbánku jsem si ustřihla větvičku břízy, už má ouška a k ní si zítra na Velikonočním trhu koupím narcisku. To jsou pro mě ty správné jarní barvy.
    A vajíčka barvím zásadně v cibuli, buď s lístečky, nebo nalepím bílé ornamentální obtisky.
    Kdepak, v tomhle na mě žádná móda neplatí.

  8. Já se divím, že se divíš, že jsou módní trendy ve zdobení Velikonoc – když už u Vánoc jsou trendy nutností (rofl) !

    Já na Velikonoce potřebuju zelenou! A žlutou!! A červenou (na vajíčkách)!!! A letos to vypadá jenom na tu červenou, protože na barevné jarní svátky to zatím moc nevypadá. I když … i když včera jsem fotila první jarní kytičky (nepočítám v to sněženky, protože ty jsou kytičky spíš pozdně zimní) a to křivatce a jakési miniaturní popence (nebo co to je – něco pod směsným jménem kuřačka (rofl) ). No ale první zelené lístečky vystrkuje nezmar bez (jenže ten je vystrkoval už únoru, pak dvakrát zmrzl a nasadil nanovo).

    No nic, asi tedy taky zavítám do Lídlu a najakou tu levnou živou parádu zakoupím …

    P.s. Liturgicky (římskokatolicky) je barva Velikonoc spíš bílá

    1. myslím, že nejprve červená a od soboty pak bílá… ale to upřesním, až to najdu, resp. zeptám se MLP – katolíka, dokonce biřmovaného. ten to vysype z rukávu 🙂 my slavíme Velikonoce hlavně jako svátky jara, takže barvy všechny, co rostou a kvetou 😀 žluté narcisky, zelené oseníčko, modrý modřenec, bílé, růžové, červené, žluté, modré petrklíče. hyacinty s překvapením ( nikdy neřeknou, jak vykvetou, když je kupujete zcela zavřené :-)))u Velikonoc mi trošku připadá nadbytečné volit barevné trendy – vždyť po bílé, šedé a hnědé zimě jsme všichni rádi, že se všechno zazelená a rozkvete – jakkoliv 🙂

      1. U nás prodávají narychlené hyacinty, cibulky zasazené do malých květináčků patřičné barvy. Takže lze koupit barvu podle libosti.

        1. to u nás taky – ale leckdy potvůrky překvapí 😀 my potom odkvetlé sázíme do záhonu a následující rok pravidelně vykvetou v jiné barvě, než měly původně 🙂 jen bílá zůstala bílá 🙂

          1. Tak to jsem tedy měla šťastnou ruku, koupila jsem modrou a zůstala modrá 🙂
            Ale mají je tu zase, koupím ještě nějakou. Taky pak půjde do záhonku.

            1. 🙂 dnešní ranní úlovek – dva velkokvěté petrklíče, smetanově bílý a sytě růžový. růžový dostane mamka do Penzionu, je to její oblíbená barva. bílý půjde do modrého květináče s dalšími kvítky nebo ho dám sousedce – vyzvedla mi židli od truhláře, jinak bych ji neměla na Velikonoce :-)radost bude tak jako tak.

  9. DEDE já miluju žlutou a oranžovou. To jsou moje barvy velikonoční.

    Z řezaných kytek jsou moji favoriti narcisky a tulipány. Teď jsem dostala k narozeninám kytici tulipánů. Jsou krásné, ale musím je mít na parapetu na balkoně. Daník by mi je okousal.
    Zálibně se na ně kouká skrz okno.

    Jinak vloni na podzim jsme na chatě zasadili tulipány a narcisky, tak se těším až vyrostou.

  10. OT – jedu nechat Berry ostříhat „na vlčáka“ 🙂 Dám vědět, jak se to povedlo 😛

        1. Tak jsme tu byly 3,5 hodiny a prý by na Berry ještě práce tak dvě byla! Ale výsledek se mi už teď líbí (Berry není tlustá, jak jsem se trochu bála :)) A taky by Berry s bolavými zády víc nevydržela. Fotky dodám později 🙂

          1. Jelikož je Berry tak dvakrát taková jako Ernest a jelikož na něm Střihoruká paní T. řádí dvě hodiny bratru, tak to by tak asi odpovídalo (rofl) (rofl) .

  11. No. tady ještě neraší ani kopřivy, které potřebuji na ozdobení jidášků pro mužské spolupracovníky. Každý rok je dostávají krásně nazdobené.

  12. Nooo, já kytky na stole v kuchyni potřebuju skoro pořád a v současné době si je kupuju (takovou ty kytici za padesát kaček ze supermarketu,lidlovské růžičky mám doma už deset dní). Jakmile je to možné, beru si kytky na zahradě a nosím si je domů. Ale teď mám doma ještě tři větvičky trnek, poupata ještě nerozpukla a to je tam mám od neděle. Mám moc ráda tulipány a růžičky. Na primulích mi vadí, že se jim v teple nedaří, ty mám spolu s maceškami venku. Macešky ještě od podzimu, znovu nakvetly (poté, co jsme truhlík měla celou zimu pohozený na terase a x-krát zmrzl a napadl na něj sníh). Ale jsou to ty drobnější, u velkých bych si nebyla jistá.

    1. macešky jsem koupila včera, mix drobnokvětých – taky ti voní jako fialky? to bylo úžasné překvapení!

  13. jarní zelená , jásavá žlutá , světlá i tmavá modrá…a i ta vínová s fialovou….sametové kožíšky rozkvetlých kočiček-ještě bez pylu..krčící se fialky na stráních, a hrdě se do výšky vypínající petrklíče… kd ejsou? kam zmizely? Vždycky doprovázely jaro a velikonoce..možná jsou velikonoce letos moc brzo..
    je zajímavé,že s rozkvětem řepky,kombinaci zelená-žlutá,upřímně nenávidím….

      1. Příroda naopak žlutou na jaře velice preferuje, většina, nejen jarních květin je žlutá a kvetoucí tařice na Vyšehradské, nebo Střekovské skále svítí do dálky. Je to tím, že většina hmyzích opylovačů vidí žlutou velmi dobře a i lidské oko je nejcitlivější na žlutozelenou barvu. A pokud jde o Velikonoce: Když bude hezky, vyrazím někam fotit, pokud bude co, (nejspíš na Slunečnou na bledule a bílé šafrány bělokvěté), pokud bude ošklivo, budu doma. Na vajíčka, pomlázku a další podobné nesmysly jsem si, jakožto správný ateista, nikdy nehrál.

          1. Vajíčka moc nemusím, ještě tak občas volské oko na čočce se sádlem a škvarky a pokud jde o pomlázku, tak to už vůbec, raději se tulím a mazlím a hned zítra večer s tím začnu a přestanu až v pondělí večer. (rofl) A kila půjdou dolů sama.

      2. Onehdy jsme se dozvěděla, že malá kuřata nejlíp vidí dvě barvy- zelenou a žlutou 🙂 Prostě i ta příroda má tu žlutou v plánech 🙂

          1. Stejně je ze všeho nejhezčí duha, zejména, když se povede. když se budete koukat na svět trojbokým skleněným hranolem, bude duhově orámovaný celý, dokonce i když je pošmourno a prší. 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN