BTW: Semínka

Jak to vypadá, letos hned tak nezaseju. Dlouhotrvající mrazy u nás pod horami povolovaly jen pozvolna. Půda musela nejdřív rozmrznout, teprve pak se začala trochu prohřívat. A když jsem konečně vytáhla semínka, napadlo mě kouknout se na předpověď počasí.

 

 

Nevěřila jsem vlastním očím – opravdu má v půlce března až takhle mrznout? A tak jsem je zase schovala. V takových mrazech těžko něco vyklíčí, a tak to semínka budou muset dohnat potom. Vždyť jaro nakonec přijít musí, ne?

Začala jsem tedy přemýšlet o jiných semínkách, které se zjara také objevují – a teď nemyslím ta, která si koupíme v zahradnictví. Třeba semínka dobrých úmyslů. Nebo semínka citů, které nosíme v srdci. Nebo zárodky velkých plánů, které v temném období novoročních předsevzetí prostě nevzešly. Nahlédla jsem zvědavě do svého nitra – je tam něco, co se chystá vyklíčit?

Rozhodně mi snadněji klíčí a kvetou úsměvy. Tak moc se těším na teplo, na zelenající se krajinu, květy a vůně jara, že se se častěji usmívám a občas mám dokonce chuť i zpívat. Vždyť teď jsme v té nejnadějnější části roku – všechno krásné je teprve před námi.

 

Zaseli či nezaseli jste co jste chtěli?:))

 

Jako obvykle ve mně klíčí nadměrné pěstitelské plány. Každý rok se snažím krotit, ale málokdy se to povede. Radostné je, že ve mně začíná růst nový příběh, který mě baví a jeho postavy tak intenzivně bojují o moji pozornost, že se všední myšlenky někdy těžko prosazují. A s chutí se jarníma očima dívám na svého muže:))

Tak co, zkoumali jste, co vám s jarem klíčí v duši? Zkuste sami sobě věnovat trochu laskavé pozornosti, už proto, že klíčky jsou křehké a snadno se zlomí. Chápu, že ne každá z tužeb, kterou do nás osud zaseje, je ta správná. Ale než je protrháme, měli bychom aspoň vědět, co by z nich mohlo vyrůst, abych nevypleli ty nesprávné.

A tak vám přeju krásné těšení na jaro, přestože zase mrzne. Nebo právě proto! Radujte se z příslibů jarního slunce, ale nezapomínejte, že země má zatím pořád ještě ledový dech:))

 

Napsáno pro ČRo Hradec Králové, 2018.

 

Dnes, kdy je pořád ještě zima, ale snad ustane ta vichřice, která nás tu od pátku týrá, si budeme povídat o:

  • Semínkách – těch opravdových, které se povedlo nebo nepovedlo dostat do země (u nás to šlo od zmrzla do zmrzla, pauza byla tak 4 dny, kdy už půda hezky povolila) aneb už máte zaseto?
  • Semínkách virtuálních – tedy o našich nápadech a plánech, které sluníčko vytahuje do skutečnosti
  • A protože je Josefa a přitom je hnusná zima, tak nejen popřejeme Josefům vše nejlepší (tati, užij si to!:)), ale můžeme zavzpomínat na oslavy, které se kdysi s tímto oblíbeným jménem spojovaly:))

 

Všechno nejlepší Josefům a jaru!:))

 

Aktualizováno: 18.3.2018 — 17:12

57 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Tak, dede, já letos ani jiné příští roky už na zahrádce nic pěstovat nebudu. Na zúrodnění té louky jsme ses Jiřím opravdu za ty roky nadřeli,s javorem jsme zápasili jak lvi. Letos napodzim přišel sám majitel pronajatého pozemku a sdělil nám nekompromisně, že smlouvu s námi už neobnoví, takže do konce března musíme pozemek vyklidit. Zatím není hotovo, vzalo nám t jeho o sdělení chuť a elán, takže termín se blíží a my zas budem bez zahrady. Už nic pronajímat nebudu, musím si vystačit se zahrádkou na okenních parapetech.No, pamatuju se velmi přesně, jak si majitel vše na naší zahrádce prohlížel, když šel ořezávat podle něl přerostlý javor. Ale pokud si ten majitel dělá zálusk na naše vzrostlé a už roky plodící rostliny, má smůlu. Skoro všechny keře už putovaly k mladší dceři, to, co tam zbyde, jsou nemocné červené rybízy, špatně plodící josta, pár sazenic malin a ostružin a bohužel i rodící veliké stromy- meruňka, veliký muchovník a zejména arónie, která se natolik rozkošatěla nad i pod zemí, že už nešla vyrýt a převézt taky. Jsem ze všeho hodně smutná, ale asi to tak být mělo .Jiří už několik let celou zahradu zalíval sám. mně nošení konví znemožnila koxartróza v levé kyčli. Zas nám bude muset stačit to, co jsem dřívě pěstovala na oknech. Musím se ale pochlubit svým njšedním úspěchem.Do velkého květináče jsem přímo do zeminy z kompostu vymáčkla někdy v prosinci obsah jednoho svého oblíbeného pidirajčátka. Ano, je to právě tohle koktejlové rajče s nízkým vzrůstem a spoustou výtečných plodů, jejichž semínka jsem před už několika lety dala do trpasličího obchůdku . A zrovna včera ráno, když jsem otvírala okno dokořán kvůli vyvětrání, jsem skoro oněměla. na těch už krásně rozkvétajících sazeničkách jsem zírala na asi 6 už zelených, ale zatím miniaturních plodů. Zkrátka tyhle koktejlky mi budou muset stačit na oknech.Až zítra j Jiří dorazí z práce, zkusím ho úpřemluvit, aby to vše vyfotil obyčejným fo´tákem.mám sic fotoaparát na mobilu, ale nedokážu z něj fotky úpřehrát do pc. Snad Jiří fotky udělá digitálem. v tom úpřípadě můžete i vy, třeba i nevěřící tomášové vidět, že nekecám.Dnes si jen říkám: 4ert vzal zahradu. Však na majitele pozemku taky jednou dojde.Pod mokna našeho paneláku zkusím přesadit svůj řepík a nějaké bylinky. jen Jiří musí převézt aspoň trošku zeminy, aby vše mělo kde růst.zahradu, co tu zůstala po smrti jednoho majitele, tu jsem bohužel prošvihla, takže jsem ji koupit nestihla, i když peníze bych na ni dnes měla. Ale i tak je dobře, jelikož kdoví, kam nás vítr zafoukne, až nebudem moct šlapat několikrát denně těch našich panelákových 40 schodů.Nějak to snad všechno dopadne.

  2. Nemaje skleníku, dělám škatulata s kytkama na parapetech, abych udělala místo sadbovači. Zatím jenom drobnokvěté macešky, od loňska zachovalá semínka černé čili papričky a pak dvě vzpomínky na Váš kraj, Dede- z loňské skoropodzimní dovolené – ve Dvoře Králové ze zoo odrolených pár semínek pravého papyrusu ( byl u výběhu nosorožců) a na Kuksu v bylinkové zahradě měli krásná zvláštní rajčátka, jako malá srdíčka, tak 3 cm velká, pán co tam sekal trávu tak odrůdu neznal,jenom že to má být nějaká historická odrůda, tak jsem s dovolením sebrala dvě spadlá přezrálá rajčátka a vypreparovala semínka a už tam mám asi šest sazeniček, zatím… To hlavní setí nás teprve čeká, ale já dávám všechno později a rovnou do záhonu, včetně bylinek,jenom rajčata a papriky kupuji v zahradnictví v Přerově nad Labem. Když člověk nemá skleník, tak ze zkušenosti vím, že já prostě za oknem takhle silné sazenice neudělám, vezmu si víc odrůd a mám klid… A k těm virtuálním semínkům – moje velmi dobrá kamarádka po rozchodu s přítelem překopala život, v padesáti se odstěhovala a sama si postavila malý domek s velkou zahradou. Ač zahradničením absolutně nepolíbená, roste jí tam všechno jako o život, vozím jí tam odkopky všeho co mi kde roste a ona to má daleko bohatší a zelenější než já…a dřív jsem jí říkala jaký je blázen, takhle se sama vrhnout do stavby, všechno sama táhnout a hlídat a teď když vidím, jak je spokojená v domě podle svých představ, poslední ve vesnici, s výhledem do kraje, les a potok za barákem,dva psy a kočka, tak jí to docela závidím…a minule mi řekla-miluješ jižní Čechy, tak se na to vykašli a pořiď si bydlení tam kam tě srdce táhne…to jsem jí ještě řekla že se zbláznila, ale pak jsem o tom přemýšlela a to semínko bylo zaseté- ne teď, ale za deset patnáct let, prostě ještě před důchodem, to udělám…opravím nějaké staré jihočeské stavení, s kachlovou pecí, zahrádkou kolem a rybníkem a lesem poblíž a budu šťastná…jsou to jenom vzdušné zámky,musím se zatím postarat o máti, ale jednou…v práci se mi smějou, Pražáci, co si neumí představit že by chtěl někdo dobrovolně bydlet, jak oni říkají, v takové nějaké díře…co tam budeš jako celý den dělat? A když jim to vyjmenuji, kolik mám plánů do budoucna, co dělat, co se naučit a co třeba ještě vystudovat,tak je umlčím…

    1. Proboha, na stará kolena a pracovat?!? Ani náhodou! Ono, dokud tělo jakž takž funguje, tak to vypadá lákavě, ale co když pánbůh dopustí, motyka spustí a… Já jsem dnes rád, že bydlím v družstevním paneláku a na starosti mám jen jednoho kocourka a není to tak dávno, kdy jsem stihl kompletní generálku elektrických rozvodů v patrovém domě klasickým způsobem (trubky, krabice dráty, vše zasekané a zasádrované), sám za týden a bez mechanizace, t. j. kladivo, majzlík, staré vysekat, nové položit, zasádrovat, natahat dráty a zapojit, jak bylo tenkrát zvykem, do věnečků a poctivě na očka. V domě už dávno bydlí někdo jiný, ale ty rozvody budou sloužit ještě dlouho a dobře.

  3. Já jsem už veškeré pěstování ze semínek vzdala. Jednak jsem s nimi nikdy neměla moc úspěch, ale hlavní důvod jsou kočky. Ač jsem ten který osetý kus půdy nějak chránila (nejčastěji přikrytím pletivem), stejně se tam šly kočky vyvalovat (třeba i přes to pletivo)a rozhrabávat, že se semínek nakonec nevyrostlo nic. Jako poslední jsem se vzdávala setí kopru. Jenže z celé řady semínek my vždy s bídou vzrostlo jen pár rostlinek. A v zahradnictví koupím v květináči krásný trs už vzrostlého kopru, který doma rozdělím a zasadím jednotlivě. Ostatní zeleninu co pěstuji take kupuji v sazenicích. Ale s radostí jsem minulý týden zjistila, že mi roste jedna pivoňka! Loni jsem zasadila tři, ale ty ani nevyrazily na povrch a já je s povzdechem odepsala. No a tak jsem teď byla teď fakt mile překvapená. Ty další dvě jsou na jiném místě – tedy jedna o kus dál od téhle, ta třetí na jiném konci záhonu. Uvidím, jestli také vykouknou a když ne, snad slespoň tahle mi tu zůstane a třeba i vykvete (když ne letos, tak později).

    1. Pivoňky bývají loudalové, to nevzdávej 🙂
      Já jsem je předloni přesadila, loni rostly (jednu málem ušlapaly psice, to je taky zahradnický problém:)) a letos doufám, že by mohly vykvést – pokud nezmrzly
      Mimochodem s těmi mrazy se zarazily bledule. Kouká jich stejnej žďabíček jako před týdnem…

  4. Tak. Zahradnice, teprve nyní jsem se mohla posadit k noťasu, z tabletu nerada píšu.
    Kdepak semínka. Ta co jsem položila do vaty (různé druhy paprik) tak ta se netváří moc optimisticky, ba naopak začínají dostávat jakousi nezdravou černou barvu. Ale neztrácím naději!
    Semínka rajčat, napřed proberu ty sáčky od loňského roku, něco by se ještě mohlo ujmout, tak ta na mě čekají zítra. A víc nic! A když nic nevzejde, tak nevadí, stejně zmenšuji obdělávaný pozemeček a zaseju travičku. Zůstane jenom skleník. Kvůli bolavým zádům a kvůli suchu, které je rok od roku větší. Kvůli tomu nebudu letos ani dělat truhlíky s mou mnohaletou chloubou girland muškátů. Nemůžu tahat konve s vodou. I samozavlažovací truhlíky v tom vedru a suchu potřebují alespoň 1x denně zalít.
    U nás byl víkend ve znamení ledu, mrazu, vichřice a poprašku sněhu.

  5. Tak nějak čekám na zprávy od marodů (h)
    Vráno, jak je na tom tatínek?
    Maruško, jak jste dopadli na kontrole?
    Moc držím palce (y) (h) (hug)

    1. Po náročném dopoledni / čekání od půl sedmé, z oddělení na oddělení/ – vrátili jsme se v jednu hodinu. Snad je to na dobré cestě pokud se opět něco nezhatí. Ještě dobírá ATB. Ve středu jedeme znovu ale už jen na krev a na internu na upřesnění medikace. Palečky moc pomáhají. Díky

      1. Bohužel, u nás je všechno špatně, kvůli arytmií tatínka překládají z plicní JIP na ARO. Vypadá to moc zle ;( už čekáme na zázrak

        1. Ach Vráno, to je špatné. Ale pořád je naděje aspoň na ten zázrak! Držíme palce, věřím, že je nás to dost! (h) (hug)

        2. Vráno, moc na Tebe i na tatínka myslím, vím co to je prožila jsem to také. Překládání na různá oddělení, ale nakonec to tenkrát pomohlo. Držíííím.

        1. Maruško, snad bude konečně lépe tobě i tvému Jiřímu. Držím všechno, co mohu. Hlavně pěsti pro štěstí!! a ty vydrž! Není to vůbec snadné. Vař a hlavně Jiřího do ničeho nenuť. Stolujte společně, jezte vše na pěkném ubrusu a v poklidu.Taková společná jídla dodají krmi jinou příchu´t HLAVNĚ VE SPOLEČNOSTI OSTATNÍCH LÉPE CHUTNAJÍ I BLIVAJZY.

      1. Vráno, držím tatínkovi palce !
        Marsko, myslím, že po dobrání ATB i s tou chutí k jídlu to bude lepší. Držím palce !

    2. Maruško držím palce, ať dieta zabírá.

      Vráno, srdeční aritmii měla dlouhá léta (od mého dětství) maminka, brala na ni prášky a musela být opatrná, aby se moc nezadýchala. Tak moc přeji, aby se s ní úspěšně popral i Tvůj tatínek a mohl se vrátit domů.

  6. Ta víkendová vichřice, ta byla! Mrlo až praštělo a vichr vyl tak, že když jsem ležela v podkroví pod střechou, tak to znělo, jako by kolem s duněním jel nekonečný vlak. navíc to trvalo od pátečního večera do dnešního rána – tedy teď fouká taky, ale už příčetně. U nás jsou už v lesích zase polámané stromy (dnes jsem viděla 6 polomů na mé oblíbené trase) a to rok sotva začal.
    Půda je už zase zmrzlá na kost – včetně kompostu, samozřejmě, tak jen přemýšlím, že se mi letos agrotechnické lhůty dohonit nepovede 🙂
    Jediní, koho zima zjevně netrápí, jsou krtci – šiš, tady je to příšerně zahromádkované!
    Jo, a tomu byste fakt nevěřili, dnes jsem našla Berry první letošní klíště. A musí být čerstvé, protože ho měla v obočí, kde ho nemám šanci přehlédnout a ještě se pod ním ani nezačala dělat boulička, kterou jinak Berry mívá. V tomhle mrazu!!! 😡

    1. Vichřice u nás taky byla, fučelo už ve čtvrtek, přes víkend to bylo drsné, naštěstí není u nás sníh, takže se nekonají závěje. Dost foukalo i dnes dopoledne, fouká i teď, mrzne, je -3.5 stupně.
      Ad agrotechniké lhůty – pokud potřebuješ nasít něco, co se musí předpěstovat v teple, tak počasí na to nemá vliv 😉 . Po zkušenosti z let minulých si kompost na přípravu substrátu přeseju už na podzim a nechám ve vhodných nádobách (kýble, maltovník) ve skleníku nebo v garáži, před upotřebením nechám nějakou dobu temperovat doma.
      S klíštětem věřím, první výskyty jsou v únoru.

    2. My jsme na Legýskovi našli už v pátek a na Luxovi v sobotu. Ty potvory nezmrznou. A na krmítku máme pořád nálety i těch ptáků co se celou zimu neukázali. Je mi líto konipasů, kteří přiletěli minulý týden, ty se asi přikrmovat nedají. Včera jsem pozorovala skorce: ze břehu vletěl pod vodu a zpět cupital po hladině. Jinak tu máme opět kačeny a ondatry. Také včera měly olympiádu.

      1. Já mám na krmítku taky pořád komplet zimní letku, nikdo zatím neubyl.
        V podstatě jsme měli kliku, že se u nás mezi těmi mrazy oteplovalo velmi pomalu (proti teplejším částem republiky), takže nic nestačilo nepřiměřeně narašit.
        Ale stejně už chci teplo a předpověď u nás hlásí mrazy až do příští soboty včetně 🙁

        1. Předminulý víkend, kdy bylo tak krásně teplo, dozobaly sýkorky a spol. tukovou směs v kokosovém ořechu, tak jsem byla přesvědčená, že už ji znovu plnit nebudu, poněvadž by se mohla teplem roztékat. A že ponechám jen krmítko. Ó, jak jsem byla bláhová! (chuckle) Už mají znovu naplněno, hned se to rozkecalo a ptačí provoz neustává. 🙂

          1. Ve čtvrtek jsem u Malešické spalovny na trávníku mezi dvěma proudy Průmyslové viděl asi dvacetičlenné hejno špačků, jak lustrují povrch.

  7. Já jsem letos koupila jen semínka ostálky a černuchy na předzahrádku, jak je chci rozházet. Jo, a čínský karafiátky. Doma nic předpěstovávat nemůžu, nepřežilo by to kočky, které si tvrdě hájí své území na širokém parapetu. Stačilo mi, jak dopadlo zelené, zaseté místo trávy. 2x hluboká orba od Olíka a to málo, co vzešlo, uválela Alžbětka, protože tu misku od masa brala jako krabici. Sazeničky rajčat, paprik a okurek kupuju na tržíčku od spolehlivého zahradníka. I tak mi dá dost námahy ochránit je od kočičí péče. No a když se mi na tržíčku něco líbí, tak si tu sazeničku koupím. Už to vypadalo, že se na předzahrádku můžu vrhnout, protože by ještě hodně potřebovala vyplet, ale ten mráz mě taky zaskočil. A teď nevím, kdy si to budu moci dovolit, protože jsem dneska byla na šedém zákalu a nesmím se nějakou dobu předklánět. Teď tu pidlám jedním okem do PC. No a jestli se mi dobře usadí tohle oko, budu muset jít na druhé. Vypadá to, že letos agrotechnické lhůty těžce prošvihnu.

    Matyldo, do těch plat po vajíčkách jsem to kdysi zkoušela, ale chytlo mi to plíseň. Trochu úspěšnější jsem byla s jifty, ale jak píšu, radši nepředpěstovávám.
    A začíná tu sněžit. (devil)

    1. Držím palce na ty oči – Tečko, buď hodná a poslušná, komplikace opravdu nestojí za to (inlove)

    2. Tečko, na oči opatrně, ale tatínkovi dělali šedý zákal, když mu bylo osmdesát,a prošlo to jako totální brnkačka. Jo a pak si stěžoval, že nepřečte na dálku číslo autobusu – byli jsme u toho oba se synkem, tak jsme ho ubezpečili, že my taky ne 😀 .

      1. Já jsem sice o něco mladší, ale už mám jedno rýpání v očích za sebou. Kdyby se to podařilo vrátit k původnímu stavu, byla bych moc ráda.
        Na ježdění jsem měla slabé brýle.

  8. Já zatím jedu na zimní režim, takže jsem nezasela nic a nějaké jiné klíčení a plány zatím nejsou ani v plenkách…:o)
    Ale můj muž je Aktivita Horský – o víkendu u nás bylo -12 st.C, fujavice jako hrom a my máme ve skleníku semínka všeho (kdyby jen mrkev, petržel a podobně, ale i okurky, rajčata atd)! Tak jsem zvědavá, co z toho bude…

    1. Něco z toho vyklíčí – mrkev, petržel a rajčata určitě. Já mám naseté a přepikýrované saláty, kedlubny, papriky a rajčata. Všechno se to seje v zimě, takže momentální počasí mě nijak nerozházelo. Jen by bylo potřeba začít stříhat keře, levandule, taolníky… ale v tom větru a mrazu se to fakt nedá.

  9. zaseto mám v truhlících, přes truhlíky potr.folii a v ní pár malinkých dírek, ostatní počká,ven to dám až skončí zima…..

  10. My jsme ještě nic doma nezasili ani nezasadili.
    Měla jsem cukání. Ale ještě, že jsme nic neudělali.
    Když jsem se ráno koukla z okna a viděla ten sníh a na meteostanici -8C. Bože ne………….

    Já chci už jaro. Ale věřím, že to jaro kolem Velikonoc přijde. Zasadíme konečně primulky.
    A také se těším, že mi na chatě už vylezou narcisky a tulipány, které jsme tam na podzim vysadili. Já miluju tulipány i narcisky.

    Co se týče semínek v duši :

    Moc se těším na svatbu mého staršího syna Petra a jeho přítelkyně Zuzky. Bude 4.8. v kapli na zámku Kozel ve Šťáhlavech.

    Také se těším do Vídně. Pojedeme tam začátkem června na pár dní.

    Těším se na pobyt na chatě, kde si budeme užívat sluníčka a klidu v přírodě s mým mužem Petrem.

    1. Míšo, ty budeš svatební matka! (inlove) Tak to si užiješ, já jsem si to užila v obou případech, bylo to moc hezké (f) (party)
      Vídeň je pěkná, to si užijete určitě 🙂

  11. Nemám zaseto- a přemýšlím, jestli mám vyzkoušet nápad z netu- zasadit semínka do papírového plata od vajíček jako do miniaturních květináčků. Sází se to do hlíny i s tím, papír se pak rozloží. Hmmm….
    Josefům vše nej- na Josefa bývala v Brně v sokolovně Josefská zábava, jediná obyčejná tancovačka široko daleko- hrálo se tři na tři a na parketu tancovali mladí staří všichni dohromady 🙂

    1. Zkusila jsem to a zavrhla. Ten propustný obal odpařováním ochlazuje substrát… Musí se moc hlidat, aby bylo zalito. Když se to dá do průhledného pytlíku, má to tendenci plesnivět.
      Prodávají se i speciální platíčka (myslím, že 2×3 květináčky, různě velké) z rašeliny?. Zkušenost podobná, jen to neplesnivělo. Takže používám platíčka z černého plastu, 2×3 květináčky 4x4cm. Vejdou se akorát čtyři do obyčejné 60 cm podmisky pod truhlíky.

      1. Já jsem tak zkoušela zasadit cibuli na nať. Našla jsem to na Pinterestu, ale pak jsem to stějně musela zasypat zeminou nic moc.

        1. Maru, na nať se pěstuje tahle cibule:
          http://www.echaluparka.cz/cibule-prorustava
          Je to docela nezmar. Jestli mi v těch holomrazech nevymrzla, můžu ti nějakou poslat. Já ji používám hlavně jako pažitku na tvarohové pomazánky, ale třeba na míchaná vajíčka. Ještě jsem ji letos nekontrolovala. Kdysi jsem si na zimu sebrala pár těch cibulek a pěstovala jsem si ji za oknem.

            1. Já ji dostala od paní sousedky. Uvidím, jak na tom bude na jaře, až se začne probírat. Už jsem pár těch korunek rozdala, nemám na ni moc místa, pak stačí adresa, není problém.

          1. Já ji znám pod názvem ošlejch 🙂 A pěstuje se hlavně kvůli těm malým cibulkám, které jsou úžasné naložené. Jen je děsnej opruz to loupat, ale zkusili jsme i spařit a dobrý- to pak z té slupky po zmáčknutí prostě vyjede.

  12. Já jsem se letos ani neodvážila zasít do truhlíčků bylinky, letos si ty sazenice koupím. Zatím jsem ani tu pidizahrádku co máme ani neuklidila po zimě a zima stále zde. Ach jo

    1. Děvčata, zmeškaly jste. Měly jste zasít koncem listopadu, to bylo hezky a teplo. A v Albertu prodávají květináčky s kvetoucím česnekem medvědím. (rofl)

        1. Cibulky jsou jedlé i po vykvetení. A z jedné sazeničky, když ji vrazíte prakticky kamkoli, včetně koseného trávníku, je brzy souvislý porost. (Dede a Sahrka už mají fotky a povídání o křivatci českém).

          1. Jenže „medvěd“ se jí kvůli listům, ne kvůli cibulkám.
            A s tím pěstováním nevím, nevím. Teoreticky bych mo za ty roky, co se s ním trápím, měla mít hromadu (podmínky pro pěstování jsou optimální), ale opak je pravdou.

            1. Hm, mně se taky moc nerozrůstá. Neřád má polostín, vlhko a stejně se moc nesnaží. a přitom u Bečvy ho rostou lány, ale jak dlouho, že. Jestli to není stejné jak s anglickým trávníkem 😉

              1. Já ho mám na kraji vřesoviště, vedle hortenzií,v kyselém polostínu a rozrůstá se mi jako blázen, vysemeňuje do trávníku, musím vyrypnout drn, vytahat ty česnekový ocásky a přesadit jinam…jo a viděla jsem ho tam už minulý týden tak 4 cenťáčky venku…

                1. Já na něj chodím do lesa 🙂 A roste i v židlochovickém parku za zámkem. Tady všichni místní vědí, kam na něj chodit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN