HOST DEDENÍKU – Dalmi: Matka Tereza? Ne!

nemocniceV České republice pracuje ve zdravotnictví cca 250 tisíc pracovníků (data ÚZIS k 31. 12. 2014). Z toho je přibližně 120 tisíc registrovaných zdravotních sester, další jsou laboranti, fyzioterapeuti, zdravotní asistenti a dalších nelékařští pracovníci.  Je to obrovský počet lidí, kteří pracují v tzv. pomáhajících profesích.  To je termín, který zahrnuje všechny ty, kteří se v praxi i teorii zaměřují na pomoc druhým.

 

Jaké charakterové vlastnosti by měl mít takový člověk? Měl by být empatický, důvěryhodný, trpělivý. Měl by být odolný vůči stresu, dostatečně sebevědomý, aby zvládl i náročné situace.  S velkou motivací pomáhat. S příjemným vystupováním a schopností vlídné komunikace. Kde vzít 4000 takových pracovníků?

Ve zdravotnictví se v několika posledních letech odehrává spoustu nového, tak trochu i revolučního. Především ve vzdělávání. Dávno již nestačí středoškolské vzdělání. Sestra musí absolvovat bakalářský program na vysoké škole, aby mohla nastoupit do zaměstnání. Výjimky neexistují. Studenti s maturitou na střední zdravotnické škole jsou zdravotničtí asistenti. Jak název napovídá, měli by asistovat sestře při výkonu své práce.

Ovšem ani bakalářským titulem to nekončí. Je třeba se specializovat na práci v jednotlivých oborech. Takže následuje vzdělávání v oboru intenzivní péče, instrumentování na operačních sálech a specializace na jednotlivé obory.  Studium je prostě dlouhé a náročné. Sestra je plnohodnotnou pracovnicí až po několika letech praxe.

Ale v drtivé většině je to také žena (mužů je mezi námi málo), která má kromě svého zaměstnání rodinu, mimopracovní zájmy a koníčky a hlavně malé děti.  Postupem času také přibude péče o staré rodiče. Nežije jen svou prací, chce se bavit, sportovat, jezdit na dovolenou, posedět v kavárně, žít běžný život. Není to Matka Tereza.

A tady je zřejmě ten zádrhel. Sestra je společností vnímána jako osoba, která je vždy po ruce, ochotná a vstřícná. Je po ruce 24 hodin. Stačí zazvonit.

Proč je nás, sester, málo? Proč chybí nelékaři (to je tak divný termín, že i Word mi to automaticky opravil na „mlékaři“) napříč celou republikou? Mluví se o nízkých platech. Ano, nějak se na sestry zapomíná, nemají svůj vlastní „Sesterský klub“, odborovou organizaci, která by byla vidět a hlavně slyšet se svým protestem proti ohodnocení jejich práce. Ale není to jen otázka výše platu.

Samozřejmě se do práce chodí za mzdu, není to však jediné kriterium. To další je pracovní prostředí, kolektiv, zájem zaměstnavatele. A také únava, přepracovanost, fyzická zátěž. To jsou dvě misky vah na obou stranách. Práce ve zdravotnictví je tvrdá, těžká a velice zodpovědná. Každé pochybení může mít fatální následky.  Přestaňme proto mluvit ve vzletných větách o tom, že práce sestry je poslání. Ne, je to zaměstnání. Má za ně být odpovídající hodnocení a také následný odpočinek. Čas na ten běžný život.

A zároveň také čas na to, v klidu tu práci vykonávat. Nezastupovat současně místo sestry, pomocného pracovníka, administrativní síly, uklízečky apod. Mít se na koho obrátit v případě nutnosti – na svoje nadřízené nebo kolegy. A často také na ochrannou službu, strážníky nebo policisty. Útoky na zdravotníky se množí, snad každý čelil ve své praxi hrubým nadávkám i fyzickému útoku. Pomluvám a agresivnímu jednání, nechutným telefonátům. To je druhá strana mince v tom krásném povolání, kde je většina žen.

Pracuji ve velké nemocnici, která má více než 1500 zaměstnanců v nelékařských profesích. Soustřeďuje se sem také náročnější péče, s tím samozřejmě souvisejí i vyšší nároky na teoretické i praktické znalosti a um lékařů i nelékařů. Pracuji zde mnoho let a vím, že převážná většina z nás má nemocnici ráda.

Jsme pyšní na to, co umíme, jsme hrdí na to, jak je nemocnice krásná a moderní. Postupně se opravují i ta místa, kde to tak pěkně nevypadá. Každá nová ambulance, každé nové lůžko na pokoji nám udělá radost. Věnuje se pozornost jak stížnostem, tak poděkováním od pacientů. Asi nejsme všichni ti trpěliví, vstřícní a empatičtí, ale vybrali jsme si toto povolání a chceme se pacientům věnovat profesionálně a zodpovědně.

 

 

 

Dede: Děkuju Dalmi za článek, který pořád ještě slušně hovoří, ač by měl křičet. Sester je opravdu málo, jejich platy jsou vzhledem k jejich vzdělání a odpovědnosti tristní a pro veřejnost jako by byly vedle lékařů neviditelné. Přitom kdo z vás ležel někdy v nemocnici, tak víte, kdo se kolem vás točil většinu času – sestry. Lékaři bývají pro pacienty k dosažení hlavně o vizitách – někdy jen o vizitách.

A třeba jste už leželi v nemocnici a ty sestry prostě pořádně k dosažení nebyly… Možná někde někdy sestry svoji práci flinkají, ale většinou – a jak čas jde tak by se dalo říct, že skoro pravidelně, je to tím, že jich je na práci prostě hrozně málo. Sestry nejsou. Proč? Proč studovat mnoho let a pak vykonávat po dlouhé směny těžkou práci za mizerný plat s tím, že se na vás pořád ještě leckdo dívá jako na tu, co „převlíká postele“?

Právě v tom je další zádrhel – ty platy jsou jen část problému, protože chybějí i ti, kdo by měli v nemocnicích dělat ty méně kvalifikované práce, tedy pomocný personál. Dále podpora vedení – ale to už napsala Dalmi.

Přesto sestry potřebujeme a kdo je nepotřebuje teď, bude je určitě potřebovat v budoucnu. Napněte uši, kdykoliv uslyšíte něco o poměrech ve zdravotnictví – zajímejte se, zda se někdo zajímá o sestry! Pokud máte někdo slovo a vliv, zajímejte se o sestry! Až bude zase před volbami, všímejte si, kdo se zajímá nejen o lékaře, ale i o sestry! Protože i vy můžete ležet v nemocnici na posteli a marně mačkat zvonek, protože nebude mít kdo k vám přijít.

 

Aktualizováno: 14.12.2019 — 23:32

59 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. jen ještě k tomu titulu MGR. I když jsem oomovala v červnu roku 1977, nikdy za těch 39 let jsem si říkat magistro nenechávala. Byla jsem zkrátka vždy jen obyčejná úča- elementaristka. Myslím si, že mým žáčků bylo po celé ty roky šumafuk, zda je učí učitelka nebo “ magor“, jak se běžně mezi námi říkalo. Na dveře jsem si titul z též b důvodu nepsala, i když jsem na něj měla plné právo. To celé však není o titulech, ale hlavně o vzdělání, vzdělanosti a schopnosti využít svoje znalosti a vědomosti. Znám bohužel pěknou řádkr „magorek“ i opravdových magorů, kterým šlo právě jen o ten itul.

  2. Jo, taky nějak nemám pocit, že reorganizace zdravotnického vzdělání se povedla (a střední zdravotnický personál dopadl ještě hůře než doktoři). Neveselý psaní…

    OT pro DEDE (vzkaz k varhanám u předminulého drablení)

  3. Celý deň rozmýšľam,či sa pridať,či nie.Ak by niekto vedel vydolovať článok od našej Rputi na lidovkách,kde to naprosto pregnantne popísala.bolo bz to fajn.Čo sa vlastne stalo na začiatku.Boli sme v euforii zo znovuzískanej slobody,všetci,fakt všetci sme začali chodiť na kurzy angličtiny a že potom do sveta…No a nejaká uradníčka po 5 lekciách/ak ich vôbec bolo 5/ si preložila High school ako vysoká škola a už to „jelo“Stredné zdrav.školy,ktoré nám závidela celá Europa,ktoré mali presný študijný program/všeobecné,odborné predmety a prax/ sa zmenili v osnovách a začali vychádzať asistentky zdrav.sestier. a ak chceli byť plnohodnotými zdr.sestrami,museli mať vysokú školu-buď bcl alebo Mgr.(leniože uz ich maturita nebola pnohopdnotná!!! No a študium v diaľkovej forme podľa mojich výpočtov trvalo 200 hod./a to som počítala 60 min.,nie školské hodiny/ Vracali sa ako bakalárky,ohrňajúc nos nad pos…zadkami,hnusilo sa im utieranie grciek a ostatných nepríjemných ukonov,neposedeli a neposedia/viem to určite/ so starčekmi a starenkami,nevedia načúvať.No a buzerujú asistentky-dávajúc im citiť svoju nadradenosť,že sú vysokoškoláčky.Prestanem,ale absolutne súhlasím s RI,ktorá to presne opísala.
    Začína sa /aspoň u nás blýskať na lepšie časy,ministerstvo deklarovalo,že sa vráti k pôvodným učebným osnovám zdrav.škol a sestry budú zase anjeli v bielomodrom.

    1. je tam kopa preklepov,ako sa mi yvšoval tlak a emočné napätie,prepáčte a opravte si ich aspoň v mysli.Dakujem

    2. Verenko, napsala jsi to úplně jasně – tak to cítím i já. No ale co bychom chtěli, když už ani nemáme pacienty, ale klienty …

  4. Moc zajimavy clanek i diskuze. Nechci k tomu nic moc dodavat, protoze tam neziju. Ale zajima mne to moc.

  5. To se nám to hezky rozjelo, ale pravda, začíná to všechno u zmrveného školství. Já studovala vlastně “ zvířátkovou “ setřičku a ve škole jsme měli tolik praxe a učili nás vesměs velmi kvalitní veterináři ( to už by dneska nemohli, pokud by neměli peďák ), že jsem byla schopná dost věcí zvládnout i bez veterináře. A že tisíc hlav dokáže vyprodukovat své penzum pacientů. Ale o tom nechci. Dvacetpět let po mě končila veterinu moje skautka a já se nestačila divit! Hlavně že měli počítače a podobné předměty, do terénu se nedostali, praxe minimální a když začla hledat místo, nebyl o ni zájem. Velké zemědělství skončilo a lékaři na klinikách potřebovali asistentky, které mohly samostatně pracovat.

    1. Ano, zmrvené školství. Nejsou sestry, ale nejsou ani řemeslníci. Obor pánský krejčí byl v ČR zrušen!
      Moje sousedka vystudovala vysokou školu – obor management volného času. Co to je?!?! Samozřejmě nesehnala práci, kolik takových lidí je potřeba. Na dětských táborech nebo v domovech dětí nebo kde? Asi skautský vedoucí musí mít toto vzdělání, jinak nesmí vést tábor.

    2. Oh, a já jsem si myslela že zadávili jen člověčí zdravky 😮

      Koukám, že jak jsem stará, tak jsem pořád naivní :/

  6. ještě malý dodateček. Myslím si, že nejen zdravi otní sestry a lékaři by se měli celoživotně vzdělávat. Totéž se taky týká učitelů na všech škllách v zemi a na těch základních nejvíce. Vždyť vzdělaný učitel ve škole má za následek správně vzdělaného žáka s rozhledem.Proč mluvím právě o těch základkách je nasnadě. Vždyť první vzdělání dostávají děti nejprve právě na té základceč. jaké úrovně to vzdělání je, to záleží oprávě jen na pedagozích základky.

  7. Dalmatin, přicházím a čtu až nyní, ale musím k tomu ještě cosi dodat z vlastní zkušenosti. Vím, že soustavné vzdělávání a po celou dobu vykonávání nejrůznějších všech proéfesí je nutné, ale požadavek na vš u sestřiček jsem ještě dodnes nepochopila. Má zkušenost pochází z prosince roku 2001. Tehdy jsem utrpěla těžlý infarkt, se kterým jsem se na rekanalizaci poškozených srdečních tepen nemohli přijmout, ketěla jsem do Prahy vrtulníkem.Tehdy nás pacienty na aru oddělovaly pouze tenké plenty, takže bylo slyšet doslova všechno, co se u vedlejší postele za plentou děje. Skoro celou mne budil takový těžký, přerývaný a dost chrčivý dech vedlejšího pacienta.Pak se začaly dít věci. P Ještě pdotýkám, že já ten infarkt dostala přesně 30.12. krátce po poledni, takže nový rok2002 jsem trávila na aru v Praze. Nyní se vrátím zpět. . Bylo Silvestra,brzičko nad ránem, když za plentou zkolaboval pacient. Sestry běhaly ,přinášely všechnoy možné přístroje a mezitím se šeptem t radily, co udělají. No, budit doktora,, „společensky unaveného “ z celonoční slavy Nového roku nechtěy. Stav pacienta byl však hodně vážný.Když se však jim samotným po delší době přece jen podařilo zkolabovaného pacienta úspěšně oživit a poté jeho stav stabilizovat, teprve došlo na probuzení službu majícího lékaře. ten doktor s nevrlým bručením a hudráním skro těm chděrám vynadal. Dotčeně se sestřiček ptal, proč ho prý zbytečně vzbudily, když už všechno dokázakly zvládnout samy a bez jeho přičinění. Ty sestry tehdy vlastně patrně nutně potřebovaly, aby jejich práci odborný lékař aspoň zkontroloval a schválil. Ty ženy zachránily pánovi za plentou život, ale od doktora slízly jen nevrlé vynadání. Proč by měly zrovny třeba tyto sestry studovat magisterksé studium, když své dovednosti, zkušenost a též odborné znalosti dokázaly uplatnit zcela bez odborného lékařského dozoru kardiologa. O tomto svém zážitku přemýšlím už dlouho a jsem velice ráda, že tento případ dopadl dobře pro všechny zúčastněné. Jen vím, že onoho pacienta hned odpoledne odváželi jeho příbuzní do jiné nemocnice.Já tam vydržela 10 dní, ale ty příbuzné jsem zcel chápala.

    1. Lenko, ale kvalifikovaná sestra umí resuscitovat. Právě proto, aby to bylo v její kompetenci, musí to vzdělání mít. Vzdělání, praxi a pravidelné proškolování. Sestry na ARO nemají „jen“ zdrávku, mají specializační tříleté studium navíc. Takže vlastně studují stejně dlouho jako teď bakalářky. A jsou si rovny i legislativně. Moje švagrová je zdravotní sestra ve Švýcarsku. Tam jsou taky sestry „odstupňované“. Ona má nejvyšší kvalifikaci a může sloužit pohotovost bez lékaře. A o tom to celé je. Někdo dělá základ, někdo nadstavbu.

      1. Já vím, dalmi, ale v tomhle případě tolik nešlo o sestry, které odvedly skvělou práci. Když totiž dorazil lékař, byl pacient dávno již při vědomí. Ten pán velice jasně slyšel lékařem pronášená a velmi nevybíravá slova na adresu sestřiček. Doktor je ani nepochválil za profesionální zásah a ani nepoděkoval,, on jim jen docela hnusně nadával za to, že si ho troufly po oslavě budit. To myslím bylo to nejhorší. stát se to nemělo..Já tehdy byla raději ticho, ale pokud by se mělo něco podobného zopakovat, patrně bych nemlčela.Toť vše.

  8. Určitě bych si přála, aby naše zdravotnictví vzkvétalo, aby v nemocnicích byly jen milé a znalé sestřičky i ostatní personál ať lékařský nebo nelékařský. Docela nerada bych totiž byla, kdyby to dospělo do úrovně jako je v Itálii, kde sestra skutečně dělá pouze a jedině vysoce odbornou sesterskou práci. O ošetření pacienta se totiž pak stará jeho rodina (prosím neplést s návštěvou v nemocnici) a pokud nemůže (třeba si dovolují chodit do práce), tak najímají vlastní ošetřovatelky. M9 přátelé to dělají úplně běžně, pokud někdo z nich skončí v nemocnici. Prostě se obávám, že to tady také jednou dojde k poodbným koncům.

  9. Tak ještě kompilace z několika FB komentářů „mladé generace“
    Pokusím se doplnit interpunkci a zachovat osobitost stylu. Samozřejmě, že informace tady jsou odvozené od doby, kdy jim říkali, že se jedná pouze o „přejmenování studijního oboru“
    … psát nebudu, ale můžeš ho napsat ty, máš tu názor rozhněvaného dělného lidu.
    Já si to pak přečtu…

    1. Yuui : Ono to s těma sestrami bylo takhle…
      Byla všeobecná zdravotní sestra s registrací, z každého kongresu získávala body, které když nezískala, přišla o registraci, a získala-li dost bodů z určitého oboru, mohla se stát odbornou zdravotní sestrou, s body ze školení a praxí v oboru…
      Pak přišel papaláš s tím, že všeobecná sestra musí být vysokoškolsky vzdělaná osoba a jedním vrzem zrušili sestry. Jsou vysokoškolsky vzdělání lékaři a vysokoškolsky vzdělané sestry, které ovšem sestru dělat nebudou, za ten pakatel z tabulkového hodnocení. Upřímně, kdo bude studovat 8 let na to, aby uměl správně utřít zadek a bral za to ve výsledku 12 tisíc?
      Ale pořád jsou „sestry“ s maturitou, nicméně přesto že to jsou stejné sestry, jako tolik desetiletí před tím, tyto nemají právo na registraci ani zodbornění, a když náhodou se tomuto maturantovi podaří upíchnout ve špitále, tak jako „nižší zdravotnický personál“ má plat jako uklízečka/ošetřovatelka se 14 denním kursem a stejné pravomoce.
      Co s tím, když ti z maturitního oboru udělají úroveň uklízečky bez možnosti karierního růstu? Kdybych maturovala o rok dřív, tak teď už jsem: odborná dermatologická zdravotní sestra. Co vím tak z mého maturitního ročníku jako sestry pracují snad 3 lidi.

      1. Yuui: Ale stejně vůbec nikdo se nezmínil o tom úplně nejzákladnějším problému, a to o tom že to po… vláda která si spletla high school s vysokou školou. Ono totiž high school je ekvivalent střední školy, jinak si takovýhle přešlap prostě nedovedu vysvětlit. Už vidím, jak v Anglii mají „university of changing scheets“
        Jako, už jsem řekla mockrát, až přijdu o práci tady, tak jdu uklízet záchody do kaufu. Zaplacené to budu mít stejně jako dvanáctky v nemocnici. A jestli někdo bude křičet, že práce sestry je poslání, tak mu sdělím, že „poslání“ neplatí účty.
        A nejzajímavější je že třeba v Japonsku, člověk ani nemusí studovat školu na sestru. Tam si člověka může zaučit a vyučit lékař a po praxi a studiu doma jde jen složit zkoušky.

        1. Na to je těžké odpovědět stručně. Za prvé nerada slyším o tom, že sestra utírá zadky. To je přesně ten druh práce, který sestra dělat nemá, na to nemusí mít ani tu střední školu. Sestra dělá odborné výkony a že jich je… od obsluhy složitých přístrojů po infuze, převazy, asistence u operací.
          Za druhé zdrávky bývaly výběrové školy. Tam se nedostal každý. Na dětskou sestru muselo být vyznamenání ze základní školy, na všeobecnou průměr do 2,0. Odborné předměty učili lékaři a fakt to bylo těžké. Tím, že z této školy vycházejí „pouze“ asistenti se celková úroveň snížila řádově. Na zdrávku se jde se čtyřkami. Netvrdím, že je to tím, ale z člověka, který nepochopí trojčlenku, těžko vychováš někoho, kdo umí naředit antibiotika do infuze. Věř mi, učila jsem tam a teď už nechci za žádnou cenu. To se nedá vydržet. Je to prostě pomocný personál. Existují výjimky, ale je jich jako šafránu.

          1. ato je to proč jsem tak strašně naštvaná. poctivě jsme studovala zdravku na zdravotní sestru. odmaturovala jako první ročník „asistentů“ tedy ucivo i maturita identická. načež nastoupím do zaměstnání s tam se dle nové vyhlášky dozvím že: nesmím bez dozoru připravovat ani podávat léky, vést dokumentaci, u prevazu mohu pouze asistovat, do sterilizací a jiného odborného chodu odd nesmím zasahovat bez dozoru (tzn. třeba člověka co maturoval rok přede mnou)
            ono to s tím ‚utiranim zadku‘ bylo to co mi zbylo.

            1. Souhlasím s tím, že tohle bylo špatně. Taky se to dnes nasčítalo. Ale tu sestru si lze dodělat. A taky to každému doporučuji, ba dokonce do toho asistenty nutím!

              1. No jo, ale to je protimluv. Proč by měli jít na zdravku žáci se studijními předpoklady pro další studium na VŠ, když gymnázium je právě na to (na medicínu) připraví líp? A proč by měli jít na zdravku žáčci bez studijních předpokladů pro VŠ, když jim maturita v tomhle oboru k ničemu nebude, zaměstnají je jen z nouze a stejně je budou do VŠ nutit?
                Kde je vlastně zdroj současných studentů střední zdravotnické školy? A jaký mají ke studiu důvod ?

                1. Já nevím, ri. Motivem je mít asi maturitu. A pak jich odmaturuje pětina. Těch, co mají o obor zájem.

                  1. Já myslím, že spíš ti, kteří tu maturitu využijí jinde.
                    V oboru nemá smysl, zdá se mi.

          2. Jak říká Yuui, po třech letech studia na výběrové zdravce se dověděli, že se obor „přejmenoval“. Nepřekousla to dodnes, proto ta nadsázka. A já taky ne.
            To co vidíš dnes, je vývoj po deseti letech. Kdo dá dítě na školu, kde maturita není vůbec k ničemu a nemocnice možná dnes už vědí, co s těmi absolventy, tehdy to nevěděli a podle toho to vypadalo :/

            1. ps pokud se vám zdá že se na zdravce nic ti lidi neuci s nenauci .. proč by měli ? na co mě byla fyzika chemie patologie anatomie chirurgie….. když jsme bez dozoru mohla vyměnit prosteradlo? k tomu ty holky trojclenku nepotrebuji. pokud se zakonem zmeni to „co ze skoly ma vylezt“ neni divu ze kvalita skoly upadne. zedník se taky neuci jadernou fyziku.

              1. Nějak se nám ta diskuze rozhodila. Asistent smí podávat léky, smí vlastně skoro všechno, kromě invazivních vstupů. Ano, je „pod dohledem“, ale ten dohled není přísně specifikován. Záleží na každé vrchní, jak si to udělá. Pokud má dost sester, dá jim přednost. Praxe ale ukazuje, že asistenti jsou čím dál víc i na akutních pracovištích.

          3. A co se týká Japonska, nevím. Ano, v ambulanci si lékař může vychovat pomocnici. Ale v nemocnici je to jinak, tam ten lékař třeba vůbec není. Sestra nevykonává jen práce, které jí nařídí doktor. Dělá jinou práci, většinou i za toho doktora. Ve Španělsku jsou sestry pouze bakalářky. Ale! Každá má k sobě ošetřovatelku. V každé službě. 1:1 Tak by to mělo být, to je správně. Nehledě na to, že španělský král řekl, že v nemocnicích drží péči sestry a proto budou mít vyšší platy. Lékař si svoje vydělá ve svém privátu.

  10. Když byl teď Mušketýr v nemocnici, tak sestřičky tam byly výborné, milé, pečující a lékaři se jen mihli. I nižší zdravotnický personál b\l příjemný. Ale zrovna tak jsme zažila péči o mou babičku na klasickém oddělení, která z ní udělala ležáka… a to přišla se zánětem v palci na ruce. Takže sestry jsou obojího druhu. Ale podstata věci je, že je jich málo a v péči o pacienty jsou první na ráně, takže schytají i to nepříjemné a rozhodně k nim lidé nevzhlížejí tak jako k lékařům.

    1. Ano Matyldo, zrovna chirurgie je oddělení, kde celý den lékař není. Ráno po vizitě odejde na sál a veškerou péči mají na starost sestry. Bez nich by to škobrtlo do pěti minut!

  11. Já nevím, co tu bádáme. Vždyť problém je už dávno vyřešen.
    Všechna ta sympatická, šikovná a milá děvčata, která si přála pomáhat babičkám a dětem a která nebyla dost bystrá na to, aby z nich byla paní doktorka, byla podpisem jednoho ministerského papíru degradována ze sestřičky na někoho, kdo ani nesmí nasypat pilulky do skleničky. Jako by neuměla číst. A na někoho, kdo vysoce kvalifikované, vysokoškolsky vzdělané sestře bude za zadkem nosit tácek s potřebným, na to naše zdravotnictví nemá peníze.
    Takže zdravotní školy vyrábějí asi od roku 2007 spousty nezaměstnaných, o které nikdo nestojí a kteří po prvním naivním průchodu zdravotnictvím, odtud prchají, jako o život.
    A právem.
    Takže za pár let sestry vymřou a na jejich místo nastoupí na umístěnku přebyteční lékaři a inženýři sociálních studií vybavení týdenním kursem zdravotnické angličtiny a týdenní praxí v nemocniční vrátnici. No co. Vysokou školu mají, výkony se na ně budou moct napsat a jejich práci budou vykonávat ukrajinky, zapsané a placené jako úklidový personál.

    A reforma zdravotnictví bude konečně úplná.

  12. Přiznávám, že nechápu, proč zdravotní sestry musí mít vysokoškolský titul … na druhou stranu je mi jasné, že celoživotně se vzdělávat musí. Přece jenom se metody léčení stále mění (a doufám, že k lepšímu).

    Dále se ptám – proč nemají své odbory? Co tomu brání? Teď se neptám ironicky, opravdu mne to zajímá.

    Jinak co si budeme povídat – jsou sestry vynikající, co vám dají i něco navíc, jsou sestry dobré, které si odvedou svou práci a jsou sestry, že by jeden nad nimi zaplakal. Ty poslední snad omlouvá syndrom vyhoření a nízký plat a hádka s manželem a nezvedené děti a záděr na palci … ovšem jen do té chvíle, než dostanou do pazourů vašeho blízkého. V té chvíli si těžko povzdychneme nad tíživou situací ve zdravotnictví.

    Ale aby nebylo mýlky, opravdu si vážím nelékařského zdravotního personálu a moc bych jim přála (a tím pádem i sobě) lepší podmínky pro vykonávání svého zaměstnání. A taky chci říct, že většinou jsem se potkala se setrami dobrými, ba vynikajícími …

    1. Tady se musím připojit, ano jsou sestry různé, stejně jako jsou různé prodavačky, učitelky a vůbec lidi. Já se taky většinou setkala se sestrami dobrými, vlídnými a empatickými. Ale je pravda, že já patřím spíše k pacientům vystrašeným a tak je taková sestra pro mě balzámem. Ovšem jednou jsem kvůli sestře velmi nepříjemné zdravotní zařízení opustila a šla jinam. Ještě že to dneska jde.

      1. Jo – to jsem totiž nezdůraznila (ač jsem na to po celý komentář myslela) – sestry jsou na tom stejně jako jakákoli jiná profese … jsou tam vynikající odborníci (teda odbornice) a jsou tam naprostí diletanti a mezi tím je to široké spektrum lidské povahy a umu.

    2. Také nevím, proč by sestry musely mít vysokoškolský titul – dokázal by mi na to někdo rozumně odpovědět?
      Proč by u nich nestačila například jen střední odborná škola a každý rok splněné určité penzum dalšího vzdělávání (stáž, školení, webinář… LJ by se tu mohl rozepsat o dalším vzdělávání lékárníků, kde po nich komora nepožaduje pravidelné skládání atestací (jejich počet je věc každého lékárníka a odpovídá tomu, jaké mají v práci odpovědnosti a jaké jsou požadavky na jejich pracovní zařazení), ale požaduje po nich určitý počet bodů za absolvovaná školení během daného roku).

      Navíc to vysokoškolské vzdělávání klade nároky i na vysoké školy – musí sestavit obsah studijního programu, takže jaké dát sestrám předměty, které je škola schopna odučit, aby jim k něčemu byly a naplnily povinný počet kreditů? Nemám zkušenosti přímo se sestrami, ale se studenty oboru optometrie na lékařské fakultě. Na vysoké škole se scházeli absolventi odborné střední školy a gymnázií. Odborné školství vybavilo své absolventy vyšší manuální zručností, umějí brousit čočky, měřit s diagostickými přístroji, ale vše marno, na titul na dveře optiky to není. Takže se udělalo odborné opakování (pro některé opakování, pro gymnazisty novinka) a doplnilo se to vším možným (k čemu je optometrovi gynekologie? a jo, je tam hodně děvčat, to se může hodit, a k čemu patopsychologie? aha, i šílenci si kupují brýle, a k čemu…). Všichni dostali Bc. a mohli vyrazit pracovat do optik. Ale ne, řada z nich šla i na magisterský studijní obor, pedagogická specializace. Proč? Protože tomu titul Bc. na dveřích nikdo nerozumí, ale Mgr. vypadá líp. (headbang)

      1. Já jsem zastáncem vysokoškolského studia. Proč? Protože ze zdrávek se staly úplně jiné školy než bývaly. Vychovávají spíš ošetřovatelky než sestry, nároky jsou někde při zemi. A stejně letos odmaturovalo ze třiceti studentů jen ŠEST!

        1. No tak to je děs, taková čísla 🙁 . Pokud poklesly na odborných školách nároky, máš nejspíš pravdu, nějak se laťka zvednout musí. Nicméně, ty do toho vidíš víc, když přijdou sestřičky ze školy, jak hodnotí to, co je na škole naučili, jako užitečné pro konkrétní výkon jejich povolání? Jako poddimenzované, naddimenzované anebo tak akorát?

          1. Ze zdrávek neumějí nic. Zachraňuje to praxe v nemocnici, tam se něco naučí. Ale ta teorie je velmi důležitá, musejí znát jak je lidské tělo stavěné a jak funguje. Příčiny nemocí a základní léčbu.
            Z vysokých škol je jich málo a najdou uplatnění i jinde. A když mají nastoupit k městské policii za třicet tisíc nebo do nemocnice za čtrnáct….

            1. Máš pravdu, Dalmi. Teorie je moc důležitá, v tom se shodneme. Sestřička by kromě toho měla mít i šikovné ruce, což se musí taky někde naučit (málokdo je takový talent, že přijde, obkoukne a udělá bez chyby).

              No, bohužel, málokdo by nešel k té policii…

              Ta otázka přiměřenosti vzdělání mi poletuje hlavou permanentně a i v jiných oborech, tak jsem se zeptala, díky za odpověď.

            2. Ale potom je chyba někde jinde. Jak je možné, že kdysi ze středních zdravotních škol vycházely kvalifikované sestry – ano, ty s tím odznáčkem pod krkem – a nyní pouze „utíračky zadků a převlíkačky postelí“?

              A to v uvozovkách říkám se vší úctou, protože tento personál (když už to teda nejsou sestřičky) si ji zaslouží.

              Poznámka: je sice pěkné, že kvalifikovaná zdravotní sestra má za sebou dva roky vysoké školy a před jménem Bc, ovšem většina pacientů spíš ocení odebrání krve na první dobrou bez modřiny přes půl ruky či přepíchnutí kanyly spíš, než se v ruce udělá zánět.

    3. Naprosto souhlasím. Práce zdravotních sester je samozřejmě zodpovědná a důležitá, navíc je to práce s lidmi, kde hodně záleží na jejich chování a vystupování. A stejně jako v kterékoli jiné profesi jsou mezi sestrami i mezi všemi dalšími pracovníky ve zdravotnictví, včetně lékařů, lidé různí, sympatičtí i nesympatičtí, milí i protivní, schopní i neschopní. Jestliže ale někdo omlouvá svou špatnou práci nízkým platem, není absolutně na svém místě a měl by jít dělat něco jiného. Je totiž iluzorní si myslet, že pokud si špatný pracovník vymůže o několik tisíc měsíčně víc, stane se z něj díky tomu naráz ze dne na den vynikající empatický zdravotník (nebo jakýkoli jiný pracovník v jakékoli profesi).

      1. To je o výběru. Byly doby, kdy se hlásily sestry do práce a mohlo se vybírat, oddělit zrno od plev. Teď vezmeme každého. Ale taky propouštíme, někteří tady i přes všechnu nouzi zůstat nemohou

    4. To je o tom výběru – jak píšu níž. Špatný personál tu nemá co dělat. Vzpomínám si na jednu úplně nemožnou kolegyni. Musela odejít, to prostě nešlo. Neviděla jsem ji roky – pak jsem v obchodě kupovala uzeninu a vážila mi to taková pomalá osoba.Odkud já tu tvář znám? Jo, byla to ona. I za tím pultem jí to moc nešlo 🙁

  13. Dalmi, krásný článek, který by měl být vydán i ve velkých denících. Nemám co, ke Tvým slovům dodat!!!

      1. Tak je poslechni, Dalmi, rozhodně bys to měla publikovat tak, aby to bylo hodně na očích.
        Pozdravuj své skvělé sestřičky, přeji vám hodně sil (h) .

  14. A nejen o sestry, i ten pomocný personál je potřeba a pacient, který je upoutaný na lůžko, to silně pociťuje. Měli jsme teď v zimě maminku dva týdny na kožním a bohužel byla chvilku ležící. Tam na to nějak nejsou zařízeni, takže jakoukoli práci okolo ní dělaly sestry.
    Práce zdravotníků je i morálně špatně ohodnocená a navíc si příbuzní myslí, že na každou nemoc je lék a pokud ihned není pacientovi lépe, sepsují lékaře i sestry nevybíravě, nakonec všichni jsme chodili do školy, takže tomu rozumíme a sousedka měla stejnou nemoc a jí na to dali tydlencty prášky a zabraly jí hned……všici umíme diagnostikovat lépe než doktoři

    1. Až konečně v nemocnicívh pochopí, že ne všechnu práci musí dělat sestra, opiju se do němoty

  15. Dalmi také pracuji ve FN na gynekologii, ale jsem administrativní pracovník. Kóduji zdravotní výkony.
    Práce sester si velice vážím. Vidím, že toho mají hodně a přesto dokážou nejen profesně na výši ale navíc i milé a empatické.

    Z vlastní zkušenosti pacienta na ortopedii musím říci, že sestry se nám po operaci velmi věnovaly a navíc byly velice milé.

    1. Ahoj kolegyně 🙂 Ty zajišťuješ oddělení peníze a musíš se vyznat v DRG a paušálech a ZUMech. Hrozná práce

      1. Já bych řekla, že vy to máte horší.
        Ty naše papíry se dají zvládnout i když máme hodně hospitalizací měsíčně. Přes 500.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN