BTW: Sváteční

1117dar1_1Milí čtenáři, přeju vám krásný sváteční den. Přemýšlela jsem, co vám v dnešní den říct, aby to nebylo klišé, případně tendenční klišé.

 

Tak jen nesmírně stručně.

Listopad 1989 u nás: protest bez násilí, který pohnul naším světem.

 

1117dar3

 

Listopad 2015 ve Francii: násilí, které pohne nejen Evropou.

 

1117dar4

 

Zatím jsme stále ještě svobodní, můžeme svobodně myslet, mluvit i konat.

Zkusme nedovolit strachu, aby nás pod slibem bezpečné klece o tuto svobodu zase připravil.

Umíme přemýšlet. Pamatujeme si.

Doufám 🙂

 

A photo taken on November 16, 2015 in Paris shows the Eiffel Tower illuminated with the colors of the French flag in tribute to the victims of the November 13, 2015 Paris terror attacks. AFP PHOTO / ALAIN JOCARDALAIN JOCARD/AFP/Getty Images

A photo taken on November 16, 2015 in Paris shows the Eiffel Tower illuminated with the colors of the French flag in tribute to the victims of the November 13, 2015 Paris terror attacks. AFP PHOTO / ALAIN JOCARDALAIN JOCARD/AFP/Getty Images

Aktualizováno: 16.11.2015 — 22:49

30 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Když teď píšu svoji reakci na drobnou diskusi níže, jdu vědomě do nebezpečných vod relativismu. Události tohoto typu by se neměly porovnávat, měly by se klást vedle sebe. Je jedno, jestli tam zahynul jeden člověk nebo pět set. Irituje mě, s jak lehkou rukou na klávesnici někdo napsal, že „na stadion se nedostali, odpálili se vedle a zabili JENOM jednoho člověka“. Relativismus v praxi.
    Někde na iDnes nebo kde píše muslimka, zcela jistě plným srdcem proti teroristům, že nemáme zapomínat na oběti nedávného výbuchu v Turecku nebo Libanonu. A dodám společně s Tapuz a Maričkou samozřejmě na ty v ruském letadle. A taky ty chudáky a jejich rodiny z malajského letadla nad Ukrajinou. Čím se provinili oni? A mohli bychom pokračovat až k Timothy McVeigh v USA.
    To, co dělá z pařížských masakrů (a samozřejmě 11/9 a také Charlie Hebdo) mediálně přitažlivé téma – jsou prostě média, která tyto šílenosti vysílají buďto v přímém přenosu nebo jako infotainment prošpikovaný detaily tváří zkroucených v bolesti. Je to ještě plnění práva na informace nebo je to snaha být u toho, protože to je přece účel naší TV stanice, novin, rádia, …?
    Nevěřím tomu, že reportéři myslí na prodejnost svého vysílacího času, když tohle reportují. Ale dokážu si taky představit, jak tři měsíce po události v pohodlí zasedačky dopadne člen vedení příslušného média, když navrhne majitelům, že oni budou první, kdo bude tohle v budoucnu bojkotovat.
    Když se stane, co se stalo v Paříži, máme strach, aby to zítra nebylo o ulici vedle. Náš svět je dotčen hrozbou, chceme co nejvíc informací. Pochopitelné. Bohužel děláme přesně to, co ti zločinci chtějí. Nesme ale vůči sobě samým dostatečně upřímní a nedokážeme se obrazů násilí vzdát a tím ubrat z té šílené propagace teroristů.

    1. Od dob Karla Čapka a možná ještě déle sci-fi autoři píší o zbrani, kterou lidstvo vyvine a ona započne jeho zkázu. Podoba této zbraně nebo věci se liší podle pera autora. A my už tu věc možná máme, pro západní civilizaci je to internet. Internet je element č.1 v této řekněme válce. Internet rozjel různá arabská jara, která skončila rozvratem několika zemí a nástupem teroristů. Internet posloužil k formování islámského státu, stejně tak slouží ke koordinaci, propagaci a hlavně verbování nových bojovníků. Internet je hlavní nástroj „slávy“ IS , především k šíření jejich hrozivých videí . Internet slouží převaděčům k „propagaci Evropy“ a nastartování uprchlické vlny. Internet se na západě vymknul kontrole a šíří strach, emoce, extrémní nálady, zahlcuje nás informacemi v takovém množství, které nemůžeme vstřebat a sami ještě chceme víc. Internetová média zajistí „slávu“ teroristům v řádu minut po útoku a doslova hýbe masami. Nikdo nad ním prakticky nemá kontrolu a téměř neexistuje způsob jak šíření čehokoliv na internetu zamezit. Naše společnost už bez něj ani pořádně žít nedokáže, i když nás může vnitřně zraňovat. Když internet začínal, nikdo si neuměl představit co dokáže, jak hluboko dokáže naše životy ovlivnit. Vypadá to nyní, že ta pověstná pandořina skříňka byla otevřena nebo by všechno co se poslední roky děje jak v arabském světě, tak v naší společnosti bylo možné bez internetu? Internet za to nemůže, je to jen médium, ale to médium používají lidé a v momentě kdy se stal dostupný jej využívají masy. Jakékoli jiné médium je samozřejmě mnohem zranitelnejsi k ovládání autoritami, hlavně státem, internet dává prostor všem a neomezený, pravdivý či lživý, objektivní či subjektivní, ale ta výhoda se vytrácí, protože ty masy stejně sledují hlavně kanály státem či silnými vlastníky velmi ovlivněné. Je to jen má teorie a rád bych se mýlil, ale právě v těchto těžkých dnech je vidět jak nás i ten jeden útok provází doslova na každém virtuálním kroku, jak nám nedává čas oddechu a střízliveho zamyšlení, klik a je tu zas, to vliv na člověka mít musí.

      1. Ono vzdycky bylo neco. Rucne psane knihy byly domenou uzke elity. A pak prisel Guttenberg. A pak noviny a fotografie. A jak se ty noviny prodavaly? Vykrikovali se mordy, o kterych se v nich psalo. A televize a kopirovaci masiny. Tech se soudruzi bali. Pamatujete jeste takove ty rozmnozovaci masinky, z nich se tisklo fialovym pismem na role papiru? Uz si ani nevzominam, jak se to jmenovalo. Ale byly pod zamkem a pouzitelne jen na specialni povoleni. A Xerox – meli jsme jeden v ustavu, kde jsem pracovala, a kdyz jsem neco potrebovala okopirovat, tak jsem potrebovala mit schvalene co, proc a kolik stranek. A na toto potvrzeni mi byl vydan presny pocet papiru. A kdyz se zacalo mluvit o satelitnim radiu, tak se nekteri soudruzi desili, ze by si lidi mohli poslouchat co je napadne. A skutecne se blok socialistickych zemi snazil v OSN prosadit zakaz satelitnich radii. A to mluvim tak o druhe polovine 70. let. Takze internet je jen dalsi stadium, I kdyz ma dosah, ktery jeste nedavno byl nepredstavitelny.

        1. Jasně, je to vývoj. Rozdíl je ten, že všechna předchozí média měl stát 99% pod palcem, dokázal zamezit lidem k nim přístup, dokázal ovlivnit co se do nich dostane a dokázal je zneužít k propagandě. Internet je proti náladám a snahám státu takřka imunní a jako nástroj proti útlaku státu je vynikající. Jenže jako nástroj sloužící k jiným zločinům je zas naprosto dokonalý. Nemluvě o dalších aspoektech co píši níže 🙁

      2. On to není ani tak internet, jako spíš fakt, že každý blbec má ve smartphonu nástroje a informace, jaké před pouhými dvaceti lety měly jen ty nejmocnější vlády. Samozřejmě konektivita je podstatná věc, ale vezmi si, co znamená jen prostý fakt, že je k dispozici GPS a že lidé spolu mohou bezdrátově komunikovat. Být dnes železná opona tam, kde byla, neříkám, že by bylo její překonání hračka, ale jeden propašovaný smartphone s rakouskou simkou by pro případného uprchlíka znamenal nebetyčný rozdíl, co teprve, kdyby šla skupina o deseti lidech a smartphone měl každý z nich.

        1. To je právě to rozšíření mezi masy. Sice každý naprosto napříč lidstvem má v kapse informace, které neměly ani tajné služby dřív, ale k čemu to je když si z toho bere takřka jen to nejhorší. Pro ty uprchlíky to je akorát nástroj jak kontaktovat ty, kteří jdou také a jak se spojit s převaděčem. Informaci třeba o tom jaké počasí je tam, kam jdou už si nezjistí, nemluvě o průměrných problémech země a třeba i pracovních příležitostech, nedejbože vízových povinnostech. Sice by mělo být pro státy mnohem obtížnější šířit jakoukoli propagandu a manipulovat občany, protože na internetu si vše ověřit, každý zákaz lze obejít a vždy je možné šířit protinazor i navzdory cenzuře, ty prostředky má každý. A ejhle 90% uživatelů čte jen mainstream média, většina z nich ještě sociální sítě s lidmi co čtou hlavně mainstream média. Každý se může rozhodnout šířit nějaký protinázor, ale ten se opět dostane jen část z 10%, kteří jsou vůbec ochotni něco hledat a zrovna ho najdou. Takže stejně s myšlením lidí a šířením strachu média, či zájmové skupiny, mohou dělat co chtějí. Akorát oproti NOVĚ jednou denně v 19:30 a ranním novinám mohou být „masírování“ 24/7, kdykoli zrovna mají čas. NOVA aspoň měla na konci to zvířátko, tady si každý vybírá sám a vždycky si vybere ty nejhorší zprávy, protože upoutají pozornost. S tímhle podle mně dokonale pracuje Islámský stát, případně jiné teroristické skupiny. Není lepšího prostředku pro šíření strachu, pro vytváření pocitu „my jsme všude“, jedno jejich video viselo vždy několik dní na všech serverech, další dny se rozebíralo odborníky a další týdny až měsíce bylo u každé druhé podobné zprávy odkazováno a to šlo o jedno video a teď to na lidi působí. Mám podobný příklad: V Bulharsku ve vesnicích, když někdo umře, tak jeho parte je na dveřích domu a ještě na různých vývěsních deskách, často lidé dávají na své dveře domu i parte lidí co znali a ta parte jdou třeba 50 let dozadu podle stáří domu. Výsledek je, že procházíš bulharskou vesnicí a máš pocit, že došlo ke genocidě, přitom je to jen spousta opakování.

          A pořád se hovoří o tom, že nás každý sleduje, ale tady jsou miliony „mobilů“ v pohybu po světě a stejně se to nedokáže včas podchytit dokud nezačnou bourat celnice EU.

          1. No, to je to, co mi tak vadí- nesutále opakování pouze negativních zpráv. Obrovský prostor dostávají pachatelé, teroristé a podobně, zatímco pozitivní zprávu aby pohledal. Když si pustím v autě rádio, chrlí převážně negativní zprávy. Já vím, že jsou taky potřeba, ale nebylo by načase se zamyslet nad skladbou informací, aby se lidi necítili tolik v ohrožení a bídně?

            1. Jenže lidi se chtějí děsit, každá negativní zpráva má čtenost i stonásobnou proti zprávě pozitivní nebo neutrální, nemluvě o kliknutích na reklamy z kterých média žijí. A co je háček, že ty negativní zprávy jsou vždy největší a navrchu, takže i ten kdo je číst nechce se těmi titulky musí prokousat a ty titulky jsou to nejhorší, často s realitou mají pramálo společného, ale málokdo může přečíst a ověřit vše. Jsme prostě tím zavalení až po uši 😛

              1. Jenže já si myslím, že kvůli tomu jsme podvědomě pořád ve stresu. I když na to člověk zrovna nemyslí, tak v záplavě toho negativního ve stresu je. A to je podle mě příčina agresivního chování na silnicích, příšerných projevů rodičů ve školách a zákazníků v obchodech- jsme trvale v jakémsi stresu a ty zprávy k tomu přispívají, jestli člověk přijde o práci, někdo mu nepřepadne nebo nepřejede cestou domů dítě, jak bídně na tom budeme kvůli komukoli, jestli tady bude válka- jsou snad zprávy o něčem jiném?

                1. Samozřejmě a proto se teď bojí rodiče poslat dítě samotné i o ulice vedle ke kamarádovi. ISIS s tímhle pracuje bravurně, dokáží i ze zabití několika lidí v Sýrii vytěžit tolik, že se celá Evropa a USA klepou strachy, protože vytvoří dokonalé materiály pro média (videa a nějaké ty vzkazy světu),a ti už se postarají o zbytek. Do rádia, televize, novin dostat zprávu je složitější, je tam omezený prostor v čase či výtisku a vysílání/výtisky přichází jen v daných periodách. Na internetu je prostor neomezený, přístup neomezený a komunikace mezi lidmi kdekoli na světě je okamžitá. Výsledek je, že víme o všem špatném co se ve světě šustne, ale ve světě i v každé zemi se vždycky něco strašného děje.

                  1. Nejhorší je, že jim to baštíme a novináři by měli být vůči tomuto imunní, ale nejsou. V poslední době dost uvažuju o tom, kdo ty články vlastně píše? Absolvent žurnalistiky? A co se tam učí? Kritické myšlení to asi nebude. Nebo může tyhle silně ovlivňující informace rozdávat kdokoli, jako když já píšu o kocourech a psech?

                    1. Já sám nevím, kamarád pár let zasvětil rozkličkovávání „pravdivosti“ článků na hlavních médiích (hlavně České Televize) a je to až příšerné jak moc se nám lže, zamlčuje, překrucuje, manipuluje, ohýbá pravda, jen jak se s ilustračními obrázky pracuje, s toho je člověku hrozně, kor u veřejnoprávního média. Přitom to co dělá, může dělat kdokoliv, stačí hledat na internetu, ale to nikdo nedělá, stejně je informovanost lidí na úrovni dvou státních kanálů. No a státu takový stav vyhovuje, stát potřebuje, aby se lidi báli, pak v zájmu vlastní ochrany kývnou na cokoliv.

                  2. Díky za tyhle komentáře – napsal jsi to velmi přesně.
                    A k té pravdivosti zpráv (už mě to dolů nepustí)
                    Když jsme žili v Anglii, četli jsme primárně články na BBC. Pak jsme koukli na české weby… a ty rozdíly v informování byly propastné, dokonce i ve vyznění překladů jednotlivých článků! Manipulativní, nejvíc to bylo znát v článcích o EU.
                    Mimochodem jsem si myslela, že nikdo neuměl propagandu dělat líp než komunisté. Ale mám dojem, že ISIS se opravdu uměl poučit a možná trumfne i svého mistra.

                    1. On je problém, že ISIS nějakou propagandu vymýšlet nemusí, tu za něj už světová média v roli „užitečného idiota“ udělají samy. Oni jen vědí co v pravou chvíli vypustit nebo udělat…

    2. Teď nebudu hodnotit pařížské hrůzy, protože to je mimo chápání normálního člověka a s lidmi, kteří jsou schopni toto páchat je třeba tvrdě zatočit – i ve jménu naší svobody.

      Je pravdy, že spoustu práce, která se těm šílencům hodí, udělala média. Mně se líbil postoj občanů Velké Británie po atentátech v londýnském metru. Po prvním šoku se velmi rychle uklidnili, všechno uklidili a hlavně z toho nedělali přehnanou šou (píšu hezky česky, jak se to vyslovuje). Prostě se rozhodli, že jim tihle vrazi nebudou měnit styl života, což koneckonců řekla sama královna.
      Opatření kvůli bezpečnosti jsou přitom všude. Když jsem tam vloni byla, téměř kamkoliv jsem šla, musela jsem ukázat kabelku i ledvinku… Nevadilo mi to stejně tak jako tisícům dalších turistů. A samozřejmě nevíme, co se v zájmu našeho bezpečí děje skrytě.

      Takto nějak bychom se měli zachovat. Nenechat si ukrást naše životy. A o svobodu je někdy třeba také bojovat.

  2. Pamatujeme si? Snad ano, doufám, že ano, Protože národ, který nezná svoji vlastní minulost, je odsouzen prožít ji znovu. A to bych zatraceně nechtěla! (shake)
    I když – nedávno jsem zahlédla anketu mezi mladými lidmi, tak 15 – 20 let, kteří odpovídali na otázku, co vlastně slavíme toho 17. listopadu? No, trápili se s odpověďmi, mnozí byli úplně vedle. Jistěže oni rok 1989 nezažili, ale jejich rodiče a prarodiče ano – proč jim o tom nevyprávějí? Jakto, že se o tom nedovědí ve škole? No, nezbývá než doufat, že toto nebyl reprezentativní vzorek mládeže a že redaktor záměrně vybral „nejzajímavější“ odpovědi.
    Jinak pro mě je 17. listopad významný den ještě z jiného důvodu – je to totiž den narození mé babičky (17.11.1889). Babi, myslím na tebe! (h)

  3. Tapuz, souhlasím s tebou ve všem. To letadlo mě napadlo hned, když jsem viděla ty trikolorou osvětlené budovy po světě, ty záplavy květin, mše atd. za pařižské oběti. Ano, je to zasloužená solidarita, ale nic takového se nedělo po pádu ruského letadla, tyhle oběti byly po pár dnech zapomenuty. Mají snad jejich životy (zničené jako odveta „ve vzduchu“) menší cenu a je bolest jejich pozůstalých menší, než těch postřílených „na zemi“ v Paříži ? Při tom jich bylo skoro 2x tolik, mezi nimi i děti.

    Jinak nevím co je u mě v současné situaci větší – strach, nebo smutek. Strach pramení hlavně z pocitu beznaděje, že my, obyčejní občané můžeme tuhle politickou hru ovlivnit (různé demonstrace jsou jen krátkodobé výkřiky do tmy). A přemýšlení vede pouze k jistotě, že v pozadí toho, co pronikne na veřejnost se určitě hraje jiná, daleko nebezpečnější západní hra (a hraje se nejen o naši svobou). Je mi z toho děsně smutno, fakt nevím, jak tohle všechno skončí (jestli vůbec). V současné době je Evropa jako přehrada, ve které se nejprve udělala malá dirka, voda čůrkem protékala, ale pak začaly silným tlakem praskat a trhat se zdi a katastrofa se už nedá zastavit.

    1. Maričko a Tapuz, s tím letadlem to může být i tím, že Rusové dlouho nechtěli připustit, že šlo o atentát (těžko říct proč). Teprve po x dnech, poté, co to potvrdilo snad USA, to Rusko připustilo. Takže chudáci lidi z toho letadla hned nedostali „nálepku“ obětí terorismu a teď se na ně zapomíná. (h)

      Já jen přemýšlím, jak by se to dalo udělat, aby se o těch teroristických útocích tak nepsalo, vždyť potom se ti vrahouni ve své „slávě“ radostně rochní, to je jeden z důvodů, proč to dělají. Jenže nejde zároveň informovat a nedrbat jejich sebevědomí, se obávám.

      1. Dede, souhlasím, jenže bohužel špatné zprávy, katastrofy atd., to prostě je media milují !!!

        A v mém přdešlém komentáři mělo být, že mi občané „NEmůžeme“ situaci ovlivnit – vypadla mi ta předpona.

        1. Maričko, proč si myslíš, že se snažím kolem sebe na webu vytvářet ostrůvek pozitivní deviace? Protože svět v podobě, jakou dnes malují média, není ke snesení. Naštěstí ten obraz není pravdivý, nebo je pravdivý jen z části.
          Keep calm and carry on, řekl anglický král Jiří VI svým občanům za druhé světové války – a to je to, o co je třeba se snažit. Zachovat klid a čelit hrozbě jak nejlépe dovedeme. A k tomu patří i to, že si nenecháme vzít radost ze života…

  4. Děkuju za komentáře (h)

    I já se bojím, i když se snažím tomu strachu nepodléhat. Je to špatné, když se člověk může jen trpně dívat, jak se začíná drolit svět, která zná a má rád. Jenže člověk si „své časy“ nevybírá a musí se vypořádat s tím, co přichází.

  5. Dnešní den je Mezinárodním dnem studentstva. Je smutné, že na to v dnešní divné době málokdo vzpomene. Ten den byl jeden student, jenž se stal symbolem, těžce zraněn okupanty naší země a další člověk zabit. Vzápětí byli další studenti popraveni a stovky dalších skončily v koncentračním táboře. A všem českým studentům bylo na několik dalších let znemožněno studium.

    Až budete dnes vzpomínat na nedávné násilí v Paříži, věnujte vzpomínku i 224 Rusům, kteří jen o pár dní dříve zemřeli ze stejně nesmyslných důvodů na Sinaji. I oni měli děti, rodiče, sourozence, manželky a manžele, milenky a milence, přátele, kolegy. A jejich bolest není o nic menší, než bolest francouzská. Jen není tak mediálně zajímavá.

    Obávám se, že pro Evropu už je pět minut po dvanácté. Tak hezký svátek přeji.

    1. Francie požádala evropské státy o vojenskou podporu v boji proti IS a terorismu… nějak s emi nechce napsat přímo „ve válce“ , ale ono to tak vlastně je…cesty zpět není…

      VŘSR, Opletal,Samet…ten listopad je nějakej „divnej“….

  6. Spomínam tiež.Bojím sa,že naša stará dobrá /taká domácka/, Europa končí.Je mi z toho smutno,je mi smutno,že naše elity v rámci nejakej hlúpej korektnosti to nevidia,proste chýba Churchill,okolo sú len samí Daladier,Chamberlain.Rada by som sa v tomto mýlila

  7. Stručně ale krásně a výstižně řečené DEDE.
    Já také, v kontextu dní minulých, doufám, že Evropa zůstane taková jaká je.

    Mám tu naší starou dobrou Evropu ráda. S její historií, kulturou a památkami. Mám tu svoje kořeny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN