SVĚT: Několik slov k uprchlíkům

Andy_logoFotografie lodí s migranty na Středozemním moři jsou plné mladých mužů, kteří rozhodně nevypadají ani na Syřany, ani na Libyjce, kteří by měli velmi dobrý důvod prchnout do Evropy před IS. Kým jsou a proč jdou zrovna sem?

 

 

Pokud jde o Syřany, tam je věc poměrně jasná. Nikdo nemůže po civilistech chtít, aby do jednoho bojovali proti Islámskému státu – stejně jako nikdo nemohl chtít po českých civilistech v roce 1940, aby se zbraní v ruce bojovali proti Třetí Říši. To je prostě nerealistické. Vzhledem k tomu, že na územích dobytých Islámským státem mohou žít pouze kolaboranti a kdokoliv jiný, je-li mu život milý, prostě uprchnout musí, je jasné, že vznikne uprchlická vlna. Velkou část té vlny absorbovalo Turecko a mělo by za to mít náš dík. Stejně tak se o Syřany stará Izrael – pomáhá ošetřovat raněné. Jenže těch uprchlíků je zkrátka moc.

 

Nazývat syrské uprchlíky v Evropě tragédií je nesmysl, protože velmi záleží na tom, jak moc se evropské země postarají, aby to tragédie nebyla. Máme jeden velmi dobrý precedens – po íránské revoluci v roce 1979 uprchlo mnoho Íránců před vládou ajjatoláhů do Evropy a USA, a loajálnější občany aby člověk pohledal; často to jsou vzdělaní, pracovití lidé, kteří vědí moc dobře, před čím uprchli, a bývají jedněmi z prvních, kdo upozorňují na nebezpečí spojená s radikálním výkladem islámu.

 

Rozdíl mezi touto vlnou a tou syrskou je ovšem ponejvíce v tom, že zatímco íránský teokratický režim neměl a nemá žádný zájem na tom exportovat svou doktrínu dál, než po Eufrat a maximálně do okolí Damašku a jižního Libanonu, takže nehrozilo nebezpečí, že mezi uprchlíky budou sympatizanti íránského režimu na tajné misi proti Evropě a jejím občanům, u Syřanů to bohužel hrozí, protože Islámský stát velmi jasně řekl, o co mu jde – i my jsme jedním z jeho cílů. Jediný logický závěr tedy zní – přijmout syrské uprchlíky, ale podrobit je vyšetřování ze strany tajných služeb tak, jako se to dělalo u emigrantů z komunistického bloku, kdy řada „uprchlíků“ byla agenty KGB, StB, Stasi a dalších rozvědek, majících za cíl škodit západnímu světu.

 

Ty, kteří budou pochybní, pak je třeba okamžitě poslat zpět. Takový postoj není nezvládnutelný a výsledek by nemusel nutně být špatný; Sýrie bývala relativně – na místní poměry – vyspělou zemí. Háček je v tom, že média se snaží představovat uprchlíky ze Středozemního moře jako většinou Syřany (ten zbytek, kterého ovšem je velká většina, uvádějí jen málo a nerada), protože tuší, že zatímco Syřany průměrný Evropan ochoten akceptovat je, u jiných je ta ochota výrazně nižší.

 

 

 

Většina těch, které vidíme na přeplněných lodích, totiž není ze Sýrie, ale ze Senegalu, Gambie, Somálska a Eritrei. Největším problémem při posuzování těchto migrantů je kompletní neznalost afrických reálií mezi Evropany; a z nějakého „divného“ důvodu o těch reáliích většina médií nerada hovoří, přinejmenším ne v tomto kontextu. Afriku vidí většina Evropanů stylem, jakým za studené války viděla většina Západoevropanů východní blok.

 

Tedy jako monolit, který představuje problém, naprosto bez jakékoliv pořádné schopnosti rozlišit, že mezi Prahou, Bukureští a tehdejším Sverdlovskem (dnes Jekatěrinburgem) mohl být nějaký větší rozdíl. To je samozřejmě špatně a tím, že se o Afriku nezajímáme, si zároveň lžeme do očí, což vyhovuje nejrůznějším spolkům, které by nejradši „odčinily kolonialismus“ na účet dnešních Evropanů, kteří s ním nemají nic společného, tím, že jich sem pozvou kvanta.

 

 

 

Tak především – obrázek, že celá Afrika je akorát jedna velká bída, odkud každý rozumný prchá, je mylný. V Africe existují země, které fungují celkem rozumně; ano, jsou výrazně chudší, než Evropa, ale život tam není nijak zvlášť nebezpečný a podmínky tam jsou natolik uspokojivé, že odtamtud rozhodně nikdo prchat nemusí. Jmenujme zejména Namibii, Mosambik, Etiopii, Tunisko, Maroko a – pomineme-li šílenou kriminalitu – Jihoafrickou republiku.

 

Pak jsou země, které se potýkají s velkou nezaměstnaností a bídou, ale kde je bezpečno – jmenujme třeba Senegal, Gambii, Tanzanii a s přivřenýma očima Keňu (čas od času ohrožovanou fanatiky z Al-Šabábu), Egypt (kde, i přes brutální zásah vlády generála Sísího, stále ještě je hodně silný saláfismus) či Alžírsko (jehož vláda je diktatura, ale ještě celkem snesitelná).

 

Pak jsou v Africe místa, kde je – viděno místníma očima – slušný život, třebaže je tam jen minimum vymožeností, kterými posuzujeme kvalitu života my – mezi ty patří území, kde se pohybují kočovné kmeny v jižní části Sahary, území obývané malijskými Tuarégy či neuznaná republika Somaliland. Ona ani ta Nigérie, pokud jde o území mimo kontrolu hnutí Boko Haram, není až taková tragédie – ano, je to země chudá, kde je vysoká míra kriminality, ale to je i ve favelách v Riu a nikdo soudný kvůli tomu nebude přijímat brazilské uprchlíky a dávat jim azyl.

 

Pak je v Africe několik naprosto tragických míst – zhroucené Somálsko, jehož jižní část je území ovládané zločineckými gangy, zhroucená Libye, kde se roztahuje Islámský stát, Eritrea, které vládne tajnůstkářský a silně represivní totalitní režim a o nic moc lepší Středoafrická republika či Zimbabwe. To jsou místa, odkud prchnout je pro rozumného člověka jediným myslitelným řešením.

 

 

 

Jenže dostáváme se tím k další části problému, který s Afrikou máme – nechápeme její proporce. Afrika je velká, mnohem větší, než se nám zdá, protože mapy, které většinou používáme, jsou deformované. Zapomínáme na to, že země je kulatá a zobrazení světa, jak ho známe, není dokonalé. S poukazem ne tento fakt je potřeba si uvědomit, že Afrika, i přes tamní populační růst, má relativně řídkou hustotu obyvatelstva v porovnání s Evropou (a ne, okolí Lagosu se nedá brát jako obrázek pro celou Afriku) a uprchlíci mají kam utíkat, jde-li jim o bezpečnost, v rámci Afriky. Rozhodně nemusejí utíkat do Evropy. Problém je v tom, že ne všude jsou chtěni (je to ale náš problém?) a ne všude sami jít chtějí, byť by to byly ty úspěšnější z afrických zemí.

 

 

 

Pokud jde o Eritreu, evropská média zapomínají na jeden velmi důležitý fakt: Etiopie, s níž vedla Eritrea válku o nezávislost, obrátila, pokud jde o vztah k eritrejským uprchlíkům, protože obě země jsou technicky vzato ve válce (občas dochází k drobným pohraničním bojům) a Etiopie dává možnost – a staví to na odiv – eritrejským uprchlíkům se v Etiopii usadit, získat zpět svůj majetek, který jim byl zkonfiskován po eritrejském vyhlášení nezávislosti, studovat na univerzitě a podobně.

 

Eritrejských uprchlíků je řádově desítky tisíc ročně, což není nic, co by Etiopie nebyla schopná – a ochotná – zvládnout. Odkud se tedy berou ti Eritrejci, co se plaví ilegálně na lodích do Evropy? Buďto jde o skutečné eritrejské uprchlíky, kteří ale nechtějí žít v Etiopii, která jim zaručuje bezpečí, a „jde jim o víc“, nebo jde často o ekonomické migranty z Etiopie, kteří evropským pohraničníkům lžou, že jsou Eritrejci.

 

Aby bylo jasno – Etiopie je jednou z nejrychleji se rozvíjejících afrických zemí, je to země bezpečná a navíc taková, kde se daří rozvíjet i životní úroveň těch, kteří jsou nejníže, takže je jasné, že s etiopským pasem není tak velká šance dostat status uprchlíka v EU, jako pro člověka, který říká, že uprchl z jednoho z nejostřejších totalitních režimů dneška.

 

 

 

Somálsko je kapitolou samou pro sebe. Zhruba jednu třetinu území, které známe jako Somálsko, obývá nikým neuznaná – a stabilní a demokratická – samozvaná republika Somaliland, která je pro Somálce z jižní části země první možností na uprchnutí z chaosu, který panuje v Mogadišu a okolí.

 

Problém je v tom, že Somaliland, ač země demokratická a stabilní, není zemí moc bohatou a nemůže si dovolit přijmout tolik uprchlíků/přistěhovalců, takže mnohé z nich otáčí zpět. Mnozí Somálci tak odcházejí přes Etiopii a Súdán, případně po moři přes Jemen dále do světa. Tak či onak, minimálně Etiopie uděluje Somálcům azyl, ovšem nenabízí samozřejmě žádný komfort ani zajištění. Bezpečí však ano.

 

 

 

Značná část těch, kteří se plaví na lodích do Evropy, jsou však ekonomičtí migranti ze Senegalu, Gambie, Nigérie a dalších zemí, kteří hledají v Evropě ekonomické zajištění; bezpečno mají i v zemích, ze kterých pocházejí. Zde je nutné jednat zcela rázně – všechny odmítnout a poslat zpět, protože je sice pěkné, že takový Nigerijec řekne, že se bojí Boko Haram, ovšem v ulicích Lagosu zrovna mnoho teroristů z této organizace nepotká.

 

Objevují se srovnávání mezi uprchlíky z komunistického bloku a z Afriky, která implikují, že jsme necitové necitliví, když nechceme udělit pomoc, kterou sami naši krajané kdysi potřebovali. Toto srovnání je tak troufale falešné, že se divím, že ho někdo je ochoten vyslovit a udělat si tak ostudu. Důvodů je více.

 

 

 

Jednak uprchnout z komunistického tábora hraničilo tak trochu se zázrakem; opustit „tábor míru a socialismu“ byl velmi riskantní podnik, o nějž se málo lidí pokusilo a ještě méně jej úspěšně uskutečnilo, takže rozhodně se nedá mluvit, s výjimkou velkých vln typu z Československa v roce 1968 či Maďarska z roku 1956, o nějakém obrovském počtu uprchlíků, o nějž by bylo potřeba se postarat. Uprchlíků z Československa bylo v letech 1968-1969 zhruba sedmdesát tisíc, což zhruba odpovídá počtu, který uprchne z Eritrei samotné za rok. To je první velký rozdíl, vzhledem k tomu, že z Československa šlo o jednorázovou akci. Emigrace z NDR se nedá chápat jako emigrace v pravém slova smyslu, východní Němci se de facto pouze přestěhovali v rámci Německa do svobodné části země, tam se nedá mluvit o žádné solidaritě, k jaké jsme vyzýváni ve vztahu k Afričanům.

 

 

 

Dalším důvodem falešnosti tohoto srovnání jsou naprosto odlišné podmínky. Západní Evropa, kam mířila většina uprchlíků z komunistického tábora, byla po druhé světové válce v troskách a potřebovala spoustu lidí na nízko kvalifikované či nekvalifikované práce, které souvisely s její obnovou. Rukou do práce bylo potřeba tolik, že nejenže poptávku nestačili naplnit ani všichni emigranti z východního bloku dohromady, ale nestačili ani speciálně k tomu pozývaní gastarbeitři například z Turecka.

 

To je poněkud jiná situace oproti dnešku, kdy nekvalifikovaný člověk nemá šanci se uživit, ani když je Evropan (a přinejmenším se tedy domluví) a problémy mají i lidé, kteří jsou nízko kvalifikovaní. Jak si zastánci takové masové migrace představují, že se zde ti lidé uživí, když nemají často ani to, co označujeme za základní vzdělání? Přijímat uprchlíky z kulturně podobných zemí, v době, kdy byl katastrofální nedostatek pracovních sil potřebných pro obnovu válkou zpustošeného kontinentu, a navíc v počtu za celých 40 let, který se dnes naplní za pár let, bylo totiž něco úplně jiného, než přijímat statisíce nekvalifikovaných, často negramotných uprchlíků, do Evropy, kterou sužuje nezaměstnanost a občas i nezaměstnatelnost nezanedbatelné části vlastní populace.

 

 

 

Nalijme si tedy čistého vína, mluvíme-li o tom, co dělat s lidmi, kteří k nám z Afriky přicházejí. Jejich příchod je problém. Chceme-li zachovat naši identitu, na kterou jsme hrdí, která říká, že člověk má právo na život, nemůžeme je samozřejmě na moři torpédovat. Ale přijímat je automaticky také nemůžeme. Jsme v situaci, kdy však pomůže každá troška – třeba by to chtělo začít tím, že se o Africe něco naučíme. Budeme-li o Africe více vědět, nebudou nás tak často ekonomičtí migranti vodit za nos a dělat ze sebe uprchlíky. To bude dobrý začátek, který těmto vykukům naznačí, že dávat tisíce eur za převaděče není nejlepší investice.

Aktualizováno: 14.12.2019 — 11:06

49 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Moudrá slova.
    Ovšem potká je běžný osud moudrých slov – těmi, kdož mají vliv na řízení našich věcí budou oslyšena.

  2. Jest otázkou jestli Syřané prchají před islámským státem nebo před Asadem. Pokud před Asadem, tak jde především o sunnity a jestli jsou „vlažní ve víře“ nebo fanatici jest otázkou. Každopádně se neprokazuje, že by z nich každý druhý byl inženýr nebo doktor.

    1. To je celkem jedno.
      Pořád jsou to muslimové, z principu islámu neasimilovatelní a jen obtížně integrovatelní. I kdyby náhodou chtěli, jakože nechtějí, protože by se museli vzdát islámu.
      Navíc jsou z našeho pohledu obtížně pracovně zařaditelní, i kdyby pro ně pracovní místa byla. Jakože nejsou.
      U nás muž, neznalý jazyka a bez vhodné kvalifikace z výdělku za nekvalifikované práce rodinu neuživí. Celkem ale pochybuji, že by dovolil, jsa muslim, své ženě muslimce pracovat mimo domov, aby mu z obživou pomohla. Takže dávky – jsme humánní; ale stojí to naše peníze.

  3. Výborný článok, ďakujem zaň. Úplne sa s ním stotožňujem. Problém u nás na Slovensku je ten, že sa tu verejnosť začína deliť na dve protichodné časti. Jedna z nich je tá, ktorá si zakrýva oči pred pravdou, že 90 % migrantov ide len za vidinou bezpracne získaného bohatstva a s nulovou ochotou prispôsobiť sa miestnej kultúre, čo predstavuje obrovskú bezpečnostnú hrozbu.
    Druhá, ešte nebezpečnejšia a stále silnejšia časť verejnosti sa začína prikláňať smerom k ultraradikálnym hnutiam. Niet divu, pri 12% nezamestnanosti a relatívne nízkej priemernej životnej úrovni Slovenska sa ľuďom ťažko vysvetľuje, prečo by sa (okrem Grécka, Portugalska a iných krajín v rámci záchranného ekonomického programu) mali skladať ešte aj na ekonomických migrantov – hlavne ak sme doteraz nedokázali úspešne integrovať ani 10% Rómsku menšinu, z ktorej taktiež prevažná väčšina ľudí žije na úkor nášho sociálneho systému.
    Čo mi naozaj nejde do hlavy je to, že politici tieto silnejúce hlasy radikálov ignorujú – a predpokladám, že podobné to bude v celej Európe. Bojím sa, že ak politici nezačnú situáciu s nelegálnymi migrantami riešiť ich vyhosťovaním (rovnako, ako k tomu už pristúpila Austrália), tak príde deň, keď sa zopakuje ani nie 100 rokov stará história a tie príšerné osvienčimské pece sa opäť rozhoria 🙁

  4. Andy, vyborny clanek a tema, nad kterym casto premyslim. K evropske situaci se mi tezko vyjadruje, protoze tam neziju. Ovsem i s touto vyhradou se mi to jevi jak desivy prusvih. Z me americke perspektivy na imigranty do USA nahlizim trochu jinak, protoze to je opravdu jine. Bohuzel nemam cas a pritomnost mysli se o tom rozepsat.

  5. Chudák Evropa, teď hlavně Itálie a Francie ;( Jak tohle všechno jednou skončí ????

    Dopadá to přesně podle manželovy oblíbené teorie o „přidávání soli do polévky“. Jinak nevím, co bych k tomu dodala, co už nebylo níže napsáno.

    Mluvila jsem minulý měsíc po tf. s kamarádkou, která žije v Italii (poblíž Benátek). A říkala mi právě o tom zabírání domů imigranty, podobně, jak se to v tom nižších odkazu. Je to prý hrůza. Ona se z okna kouká na luxusní vily roztroušené po kopcích. A v místní TV mluvil jeden pán o tom, že v jedné z nich kdysi bydlel. Pak ho stáří donutilo přestěhovat se do města a vilu přenechal dceři. Ta tam pár let spokojeně bydlela (je sama). Pak našel novou skvělou práci, ale kvůli ní je někdy až půl roku pryč. A tatínek jezdil tak jednou za dva týdny vilu kontrolovat (vyvětrat atd). A jednou tam přijel a vila byla obydlená asi třemi „rodinami imigrantů“ (vyčíhli si, že bývá prázdná). Měli puštěné topení a vůbec už se tam zcela zabydleli a užívali si pohodlí domu. Pán si šel stěžovat, ale bylo mu jasně řečeno, ať se dcera raději odstěhuje, že „jim“ se ty lidi vystěhovat už nepodaří. Jak to s dcerou a pánem dopadlo už neví.

    1. Maričko, to je děsné. Hlavně proto, že takhle se buduje podhoubí masakrů. V tomto případě by měl stát tvrdě zasáhnout – a nemá to co dělat se soucitem a pomocí ubohým. Jak se takovýmto způsobem zhroutí právo, je to průser. Velikej.

      1. Pánovi a jeho dceři nezbyde než se obrátit na mafii. A na stát zapomenout. Ten je jen další mafií, zabývající se ale výhradně výběrem výpalného.

  6. FF-perfektná analýza!!Od ránasa chystám reagovať-lenže sa neviem korektne vyjadriť-mám hrozný myšlienkový trysk.Za hodinu budem bez netu tak skúsim pár otázok.
    1.Je to migrácia,alebo invázia?
    2.Kto to riadi?
    3.Poznajú elity EU/dúfam,že sú to elity/reálie a realitu krajín,odkiaľ do Europy prichádzajú?
    4.Majú elity EU a USA program na začlenenie týchto „migrantov“ do života kresťanskej europy?
    5.Existujú programy na zlepšenie ich životov v materských krajinách?
    A takto by som sa mohla ešte pýtať ďalej.Mám pred očami filmy z II.WV zo zajateckých táborov,kde zajatci-vojaci pod „dohľadom“okupantov skvele zorganizovali život v zajateckých táboroch. Čítala som,že základ ISIL,ich velenie sa formovalo pred očami američanov v zajateckých táboroch tiež.

    1. 1) Je to migrácia. Tak z 10 % legitímna (ľudia prchajúci zo Sýrie, ktorí už skutočne nemajú inú možnosť), zvyšok sú ľudia, ktorí proste idú za lepším, hoci nie sú ohrození na živote tam, odkiaľ sú a zneužívajú toho, že o nich nič nevieme a môžu hrať divadlo v štýle „pozrite sa na nás, akí sme úbohí“. A pretože to je presne obraz Afriky, aký veľa Európanov má, tak im to prechádza.
      2) Nikto, môže za to internet – tí ľudia vidia, že v Európe je z ich pohľadu neskutočný blahobyt a cez Facebook sa dohovárajú s pašerákmi, ktorí ich na tých bárkach do Európy dostávajú. Tým pádom nepotrebujú prostredníkov a majú väčšiu istotu, že to prejde. Situácie samozrejme využíva IS tým, že medzi nich posiela svojich ľudí, ktorých dostáva do Európy. Je to iba moja špekulácia, ale myslím, že minimálne tie lode, ktoré plávajú z Líbie sú čiastočne dotované IS. Ale práve to, že ten proces nikto neriadi, je ten problém, prečo sa to dá ťažko zastaviť.
      3) Nie, väčšina politikov je v tomto ohľadu veľmi naivná.
      4) Nie, žiaden program neexistuje, v podstate nikto nevie, čo s tým.
      5) Existujú, ale nefungujú, pretože tie peniaze končia v kapsách úplatných politikov a úradníkov v Afrike. Jediná rozumná pomoc je podľa mňa s nimi obchodovať, ale EU, USA a celý zvyšok civilizovaného sveta to nerobí, pretože „chráni“ svojich poľnohospodárov a pracovníkov; politici si nedovolia im dať možnosť dodávať svoj tovar do svojich krajín, pretože sa boja kriku od vlastných ľudí.

      1. Finrode, co všechno přesně je ten zbytek světa? I Dálný Východ? Nevím, ptám se – napadlo mě, jestli nejsme zbytečně evropocentričtí v tom náhledu „otevřeme náš trh a to zachrání situaci“. Tam na východě už dávno jsou peníze i tuny lidí. (A Evropa těžce pokulhává, co tak sleduju; o špičce si může nechat docela zdát.)
        Do Evropy je to blíž pro kocábky plné lidí, ale když máš jednou naložené letadlo nebo loď zbožím na prodej, správně skladovaným a tak, tak by už mohlo být celkem jedno, jak daleko to zboží pošleš. Ne?

        1. Zbytek světa je (kromě Číny) celé WTO.

          Jinak právě pro Čínu, kterou do toho nepočítám, platí, že se v Africe angažuje velice a obchoduje tam a investuje tam hodně.

          Jinak ano, právě je to tak, že jak je to naložené, tak je jedno, jak daleko to poletí, a to je právě ten problém pro spoustu Evropanů, kteří se nechtějí s Afričany dělit o svůj přístup na trh. Je to asi jako když v některé zemi rádi přispějí na rozvoj Česka nebo Polska tím, že tam přispějí na stavbu dálnic, ale běda, když Češi nebo Poláci by chtěli přijít na jejich pracovní trh a začít konkurovat. Jenže pořád platí, že nechat chudé lidi aspoň zkusit obstát v konkurenci je to nejlepší, co se pro ně dá udělat.

          1. Evropané by si měli uvědomit, že africké zboží na pultech evropských obchodů je pořád lepší varianta, než Afričané zaplavující Evropu. Zastavení této migrace nás bude vždycky něco stát – a tahle cena mě přijde snesitelnější k placení.

            1. Andy/Dede: Neda mi to a musim pridat par slov k te teorii, ze vice obchodu s Afrikou by pomohlo. A teoreticky souhlasim, ovsem je to beh na dlouhou dobu a soucasnou situaci nevyresi. Za prve: Mnohe casti Afriky trpi hladem – ne vsechny a ne vsechny vlastni vinou, ale trpi. Vzdyt i v Zimbabwe, ktere bylo obilnici Afriky, vetsina lidi trpi nedostatkem jidla, protoze prosperujici farmy Mugabe prerozdelil kumeradum a vubec lidem, kteri nemeli tucha jak to provozovat. A do urcite miry neblahe dedictvi kolonialismu, kdy cele velke oblasti, ze kterych se pozdeji staly nezavisle zeme,byly zalozeny na monoagrikulture – napr. Ghana = kakao. Par blbych let a ekonomika cele zeme jde do haje. Za druhe: nerostne bohatstvi – a ze je tam toho dost. Snad nejtragictejsim pripadem jsou obe Konga. Skrz nekonecne valky se k velkemu nerostnemu bohatstvi vetsinou neda dostat, a tim malo, co se vytezi, si nacpou kapsy zlocinci. I v zemich stabilnejsich si z obchodu nacpe kapsy par lidi a vetsinu se zas nic nedostane (viz Nigerie a ropa). No, o tom by se take dalo psat dlouho. Suma sumarum, nevidim to pro ten nestastny kontinent dobre.

          2. Nemůžu si odpustit historický paralely.
            Evropa si myslí, že je pupek světa. Japonsko za Tokugawy Iejasua (teda nejen, ale to je teď jedno) si taky myslelo, že je pupek světa. Tehdy zrovna probíhala španělská a portugalská invaze do pohanských částí zeměkoule; Japonsko bylo jediné, kde se Evropanům podařilo začít s vítěznou strategií (rozhádáme místní pány, založíme misie, budeme podporovat ty pány, kteří přijali křesťanství), ale už se jim nepovedlo tu strategii dotáhnout do konce.
            Můžeme tady srovnávat tři funkční říše na zhruba podobné úrovni vývoje: Inckou říši, Mexiko a Japonsko. Inkové a Mexičani padli. Japonci ne. OK, Japonci znali střelný prach, ale jinak byly podmínky dost podobné.
            Japonci to tehdy ustáli tak, že se uzavřeli. Bod pro ně.
            Jenže – pak zůstali uzavření, až dokud se jim komodor Perry o pár století později násilím nevlámal do přístavu. A celou tu dobu vesele zaostávali. Takže zatímco byli v Ieasuových časech v některých věcech dál než Evropa, tak po celé období Tokugawa jenom stagnovali, zatímco zbytek světa se vyvíjel, a v časech komodora Perryho už měli vůči světu zpoždění asi tak 200 let.
            Což o to, dohnali to.

            Otázka je: Zapouzdřit kulturu rozhodně vede k jejímu udržení proti útočníkům tak silným nebo zákeřným, že se jim v danou chvíli ta společnost nechce nebo nemůže bránit konvenčně. Ale svět v podstatě nepotřebuje malinkou Evropu, stejně jako nepotřeboval malinké Japonsko. Svět se bude vyvíjet za tou ochrannou skořápkou dál a až z ní Evropa vyleze, bude pár set let pozadu.
            Má smysl zapouzdřovat Evropu?
            V tuhle chvíli myslím otázka stojí ještě hůř, protože v centru dění už Evropa není, i když by byla ráda: Co je menší zlo – zapouzdřit se a zaostat, ale uchovat si kulturu, nebo kulhat za hlavním proudem a přitom se snažit řešit tu invazi?

            Nevím, nemám odpověď.

            1. Chybička se vloudila – ona i ta Evropa, nejenom Japonsko za Tokugawů – byla malá. A japonsko nezaostalo o 200 let za „světem“ ale právě za Evropou. Takže by bylo zajímavější hloubat nad tím, co se vlastně stalo v té Evropě, že začala světu – nejenom „zapouzdřenému“ Japonsku – náhle tak utíkat. Pokud se vrátím k těm Inkům a mexičanům – co je lepší, zaostat nebo padnout?

  7. Pomáhat bezbranným, zoufalým a chudým je pro naši kulturu samozřejmé. Ale já na těch autentických záběrech nikoho zrovna moc zbídačelého nevidím. Většinou vidím mladé muže v plné síle, kteří okamžitě po vylodění komusi volají z mobilních telefonů, prohánějí se po jižní Itálii ve značkových oděvech, na rukou drahé hodinky. Kde na to tito hladovějící vzali, nemluvě o tisících dolarech za přepravu? Kdo to teda ve skutečnosti platí? To že IS je nasnadě, ale zřejmě nejen. Pátou kolonu v Evropě už mají celkem solidní.

    1. Částečně podezírám IS, že to platí aby mezi ty „chudáky“ infiltroval pár vlastních lidí. Ale právě ti mladí muži v plné síle s telefony a podobně – to je realita velké části Afriky, Afrika nejsou jen slumy a smartphone tam má dnes kde kdo, i mezi těmi chudšími lidmi (ne nejchudšími). Často se tam smartphone používá jako věc, díky které si lidé mohou mezi sebou platit za věci, což je fantastická věc, protože nemusejí riskovat, že je někdo okrade o hotovost jako v dávných dobách, a tak lidi, co jsou tak chudí, že by jim ani banka neotevřela účet, dostávají možnosti na drobné půjčky, možnosti platit a dostávat peníze a tak. Smartphone je pro spoustu lidí v Africe důležitější, než pro nás.

      1. No jo, ale mám trochu problém s tím, že ty smartphony třímají v ruce mladí muži, kteří tedy vůbec nevypadají jako nějací chudí lidé. Jsem možná naivní, ale představuji si, že chudý člověk není zpravidla tak dobře živený, kulatolící a svalnatý, jako jsou tito mladíci. A jestli jsou jen „chudší“, tak ať zůstanou, kde jsou, před tím nemusí utíkat a ostatně tady v Evropě taky nažijí samí boháči.
        Ráda bych se mýlila, že těch „infiltrátů“ tam není pár, ale valná většina.

  8. Přiznám se, že si neumím představit, jak by pan redaktor zajistil integraci uprchlíků do evropské společnosti.

    „Současný uprchlický exodus může být pro Evropskou unii požehnáním, domnívá se redaktor MF DNES Luboš Palata. Tak jako měl podle něj podobný příliv běženců z Balkánu před dvaceti lety pozitivní vliv pro Rakousko.

    V současnosti odhadovaných jeden až dva miliony lidí, kteří by v příštích letech mohli přijít do Evropy, není nic, co by nemohla půl miliardová Evropská unie bez problémů absorbovat. Když se navíc podíváme na strukturu uprchlíků, kde většinu tvoří mladí muži, jde o část populace, kterou ekonomové a sociologové nazývají pracovní silou.
    Část z nich je navíc elitami svých zemí. Je to obrovský pozitivní impuls pro celý stárnoucí evropský kontinent, jež si neví rady se svými neufinancovatelnými důchodovými systémy, poklesem porodnosti a dalšími negativními důsledky současné podoby evropské civilizace.“

    Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/komentar-k-uprchlikum-evrope-a-cesku-dv7-/domaci.aspx?c=A150608_113954_domaci_jav

    1. Panu redaktorovi bych doporučila, aby si některé z těch uprchlíků ubytoval doma. Také pak může zjistit, že uprchlík vyžaduje, aby redaktorova manželka chodila doma zahalená, v přítomnosti mužů se neúčastnila společnosti, aby se nepodávalo vepřové a nepil alkohol. Což je ještě to nejmenší, co by se mohlo stát.

      Tentokrát z velké části nejde o uprchlíky, kteří by s námi sdíleli naše civilizační hodnoty, kteří se po prvotní pomoci relativně lehce zařadí do většinové populace. Proto je jejich adaptace na naše evropské zvyky velmi diskutabilní. Někteří se rádi zařadí, ale většina si bude chtít podržet své zvyky z domova. Problémem jsou také „spící“ teroristé, kteří se v tom proudu ztratí a pak se najednou budeme divit. Lidsky je mi těch, kdo hledají lepší příští líto, ale jejich integraci si nedovedu dost dobře představit.

      Bohužel celkově jsem dost pesimistka. Naše euroatlantická civilizace je zřejmě na svém vrcholu a změny prostě budou následovat. Každá vyspělá civilizace byla posléze nahrazena jinou nacházející se na nižším stupni vývoje. To, co se děje nyní, už zavání stěhováním národů, které nám tu naposledy předvedl Attila Bič boží. Pravděpodobně jsme nyní na řadě my, přičemž celkově je svět díky novým technologiím mnohem nebezpečnější než byl kdykoli dříve.

      Pokud se na to podívám realisticky, tento exodus dost těžko zastavíme a změny nastanou. Jistě, ideální by bylo umožnit uprchlíkům přijatelný život u nich doma, ale oni vidí pozlátko bohatství Evropy a Ameriky. Amerika je za oceánem a přílivu z Mexika se velmi tvrdě brání. Na letištích je nutné projít přes imigrační úředníky. My máme Afriku jen za Středozemním mořem, které je poměrně lehce překonatelné.

      Celkově tentokrát absolutní souhlas s FF. Měli bychom se o Africe velmi rychle něco naučit.

    2. Pan redaktor zřejmě před napsáním článku hojně požil.
      Takové a podobné řiťolezectví slyším a čtu ve zprávách bohužel dennodenně, ať se to týká jakékoli problematiky. Informace a myšlenky, které jsou v naprostém rozporu s evidentní skutečností. Jen mi není dost jasné, u čí řiti stojí tito novináři a politici vlastně frontu. A zajímalo by mě, jestli jsou o těch svých vývodech skutečně přesvědčeni. Jestli ano, pak se svět už definitivně zbláznil.

      1. Tapuz, přesně tohle si říkám pořád taky. A vůbec nejsem schopná to pochopit. Vždyť přece v politice jde hlavně o tři věci: peníze, peníze a peníze. Jakým způsobem tohle politikům může profitovat? Proč jdou takhle proti většinovému názoru a realitě?

  9. Proč takový článek není na prvních stránkách médií? Nemají náhodou média informovat objektivně? Novináři se tím rádi ohání, zejména když lezou někam, kde nemají co dělat, ale buď to sami nevědí, protože se jim to nechce studovat (což je tristní), nebo lžou záměrně (ještě horší).
    Lidem se naprosto nedostává informací v pro ně uchopitelné podobě- Finrode, na první stránku médií bys to musel rozdělit tak na dva až tři kusy, lidi dlouhé články číst nechtějí, pokud to nejsou podrobnosti o sebevraždě někoho známého z médií.
    Jenže tyhle věci bychom měli vědět. Všichni. Protože naprosto netuším, co s těmi uprchlíky budeme dělat. Sociální byty tenhle stát nemá a těch, co dlouhodobě žijí ze sociálních dávek, má naopak davy. Já vím, že máme pomoci bližnímu atd, ale to za nějakou dobu lidi nebudou chtít dělat ani v situacích, kdy to bude opravdu potřeba, pokud těm, co pracují, se jenom zvýší daně a rozšíří se okruh těch, co se v poledne rozvalují na lavičkách, pokuřují a dělají binec.

  10. Díky za nadčasový pohled na migraci. Afrika je vskutku prostorná a bohatá, mohli by tam žít všichni ale nemá jim tam kdo vyplácet podpory a nemají zdravotnický ani sociální systém, tady ho mít budou ale za jakou cenu? Politiky to ovšem bolet nebude.
    V tomto státě není jediná jedna osobnost, kterou by národ bral v potaz a byla mu v mnoha věcích příkladem, o všem rozhodují anonymní tváře, které mizí v propadlišti dalších voleb, vše je odtažité a anonymní a nás občany oni, tito šedí poslanci činí odpovědnými a masírují nás, řešení ovšem jako vždy,žádné. Takže řešením má být kvóta? Všechny soudné občany tato situace drtí ale ti , co o tom rozhodují projednávají naprosto něco jiného.

    1. Kvóty jsou bouře ve sklenici vody, nikdy to nemá šanci projít. Je to jen návrh, který už dost členských zemí odmítlo hned od začátku, a aby takový návrh začal platit, musel by být schválen, což nebude.

      Co se týče Afriky samotné – oni si ji podle mě dovedou postavit sami, akorát to chce jim dát možnost s námi obchodovat, což dnes nemají.

      1. Ono se špatně rozvíjí, když tam běhají militantní bandy, co to zboří a rozkradou, viz. Etiopie, tam si leccos uchránili, ale jaké s tím měli problémy.

        1. To jo, ale i to se poddá, když si vezmeš, že mají nízkou cenu práce, sklizeň 4x za rok, takže i s dodatečnými náklady na bezpečnost by mohli prodávat na evropský trh a uživit se – kdyby nebylo těch nešťastných cel.

  11. no, tak není lepší jim ty loďky potopit v rámci pudu sebezáchovy, než je pak složitě likvidovat rozlezlé po Evropě? :S

    1. To právě EU chystá, evakuuje je, vrátí zpět a potopí jim ty lodě. Ale na to potřebuje schválení OSN, aby se to udělalo v souladu s mezinárodním právem a Rusko řeklo, že to vetuje.

      1. Rusko je veliké a širé… tak že by je Velký medvěd spolknul?? Potřebuje osídlit ty málo nebo neobydlené oblasti???

  12. Andy, tohle je téma na které prakticky denně narážím v médiích a zvažuju, a tolik mě vytáčí už celé roky, že ani nevím co říct. Kdybych začla tak nepřestanu, jenom si přeju, aby tohle tiskli v novinách v Británii. Ten mediální discourse je tady tak jednostraný, uprchlíci jsou chudáci co si zaslouží naši pomoc a musíme je přijmout. Sice pravicový tisk denně provokuje veřejné mínění proti imigrantům, ale to jenom proti nám z Evropy, rozhodně si nikdo nic nedovolí říct proti islámu a/nebo proti ekonomickým migrantům. Já nechápu proč media a politici pořád tak zatvrzele ignorují názory voličů a taky nebezpečí co nám všem hrozí.

    1. Tak v Norsku taky, bohužel. Jediná země, kde se o věci píše jakž takž otevřeně je Dánsko a proto čtu dánské noviny rád, člověk se tam dozví plno věcí – články jako můj tam vycházejí relativně často.

      On je kámen úrazu v tom, že opravdových uprchlíků (před válkou, masakry, totalitními režimy, islamisty) moc není, dalo by se jim pomoci relativně snadno, ať už tady, nebo zemích, které jim jsou blízké. Co se Sýrie týče, tam je problém v tom, že Turecko, Jordánsko, Izrael i Libanon pomáhaly opravdu hodně a tyhle země (zvlášť Turecko) dokázaly skoro nemožné v tom ty lidi nějak u sebe ubytovat. Ale už to nestačí. Syřané jsou podle mě trochu zbytečně démonizováni, Sýrie bývala vždy docela civilizovaná země; ti uprchlíci odtamtud nejenže jsou gramotní, ale mají také slušnou praxi a relativně OK kvalifikace na to, aby se o sebe dokázali postarat sami. Jenže právě vtip je v tom, že jich je na těch lodích asi jen 10 %, jestli si dobře pamatuji. Ty lodě jsou většinou plné lidí, kteří zneužívají toho, že si o Africe myslíme, že je to peklo na zemi (a není), a používají naše vlastní předsudky o nich jako vstupenku do Evropy, a tomu se prostě musí učinit přítrž. Samozřejmě to, co nedávno navrhla Rada EU (návrh Komise o kvótách je nesmysl za současné situace), tedy zachraňovat je z těch kocábek, posílat zpět a kocábky konfiskovat a potápět, pomůže, ale je to jen léčení symptomu, ne příčiny. Příčina je v tom, že se v Africe nevyznáme a většina Evropanů nedokáže pochopit, že a) v Africe je plno normálně fungujících zemí, v nichž se dá normálně a bezpečně žít, b) lidé, kteří nejsou zvyklí na západní blahobyt (zde je otázka, je celoživotní hypotéka, leasing na auto a práce 8-10 hodin denně blahobyt?) ho nemusejí nutně chtít a mohou být spokojeni tak, jak jsou – například takovým Tuarégům z Timbuktu jde víc o to, aby jim tam zase nevtrhla al-Káida než o to, aby se dostali do Evropy a měli iPhony, c) dá se pomáhat Afričanům na místě tím, že například jim umožníme prodávat zboží na evropský trh. Západní země – respektive jejich občané – jsou bohužel v téhle věci šeredně pokrytecké, protože na skoro všechny problémy v Africe existuje řešení, a sice výrazně snížit clo na zemědělské produkty odtamtud a zrušit veškerou rozvojovou pomoc, jak je dnes poskytována. Jenže potíž je ta, že většinu občanů Západu a potažmo jejich zemí vůbec nezajímá, jestli jejich pomoc k čemukoliv je, hlavně když si spraví svědomí tím, že černouškům pošlou nějaké peníze, mám-li být sarkastický. To ale pomáhá víc svědomí lidí od nás, nežli Afričanům.

      1. Na druhou stranu kolik takových lidí v Africe vlastně je? Kolik lidí se sebere a jde tisíce kilometrů těméř s ničím a dá několikaroční úspory celé vesnice nějakému pašerákovi, když jde ze země, kde není žádný válečný konflikt a stylem ze dne na den se tam přežít dá? Viděl jsem hrůzné předzvěsti za rok,dva,pět,deset, ale vydrží proudit uprchlíci tak dlouho?

  13. Já mám taky z uprchlické vlny strach. Jak jednou budou žít naše vnoučata. Fakt se toho bojím.

    Víte ve mě se pere křesťan s realistou.
    Při záběrech malých dětí, které vystupují z lodí mi není dobře.

    Ale zároveň si dobře uvědomuji, to co je psáno v článku. Co tady ti negramotní lidé, pocházející z jiné kultury budou dělat.

    Pánbůh ochraňuj Evropu.
    Míša

    1. Bůh se na EVropu vykašle, paní Míšo. Evropu musí chránit Evropané. Člověče přičiň se a Bůh ti pomůže. Jenže Evropané nechtějí.

      1. jde o to jak chránit..se zbraní v ruce nebo referendem , peticemi?? nedávno jsem slyšela,že je škoda, že ten ostnatej drát sundali..a nějak jsem se nedokázala srovnat s tím, že něco ve mně s tím souhlasí….a to proto,že příživníků tu máme opravdu dost a co tu ti uprchlíci budou dělat a jak se domluví,to nevím..ale taky nevím, proč bychom je tu měli nechat? Co tu budou dělat? Pracovat?

    2. Bohužel nějak nevidím z lodí vystupovat ty malé vyhladovělé děti. Vidím jen dobře živené namakané mladé muže a o účelu jejich přesunu do Evropy nechci raději ani spekulovat.
      Mám na to jediný názor. Ty, co jsou na lodích schopných plavby, ani nenechat přistát v evropských přístavech. Ostatní vylovit z moře a vypakovat zpátky tam, odkud přijeli. Aby bylo učiněno zadost humanitárním choutkám, mohli bychom je eventuálně na zpáteční cestu vybavit jídlem a vodou.
      Jinak na to těžce doplatíme, protože teď už nejde jen o pár skutečných uprchlíků s legitimními důvody, ale o masovou migraci.
      Bůh nám nepomůže, co svět světem stojí, ještě nikomu nepomohl. Pomoct si musíme sami, a to i navzdory liknavosti a bohorovnosti potentátů celé Evropy. Jim je to jedno, oni by vždycky měli možnost uchýlit se jinam. To jen my, jejich voliči, bychom se tady ve své zdevastované domovině skrývali za pevně zamčenými dveřmi a tiše se modlili, aby nás nechali alespoň naživu.
      Hodně mě zneklidňuje například i to, že se nikdo nezabývá zdravotní stránkou věci. Pohybují se tu naprosto volně a co všechno si s sebou mohou nést víme všichni.

      1. O tom účelu spekulovat nemusíte, milá tapuz. ISIL se s ním nikterak netají. A co na to Evropa? Jen pojďte, dveře jsou dokořán.

  14. Máme větší problém než si myslíme. než si vůbec umíme představit. Proč?
    Kde začít…
    Západní civilizace je nesmírně křehká, její rozvoj se totiž začíná blížit stavu nasycení. To je situace, kdy celá výroba bude potřebná již jen k udržení dosaženého stavu. Zvýšené náklady na údržbu existujícího (jak materiální, tak personální), snižují objem prostředků pro další rozvoj. Tedy čím více se spotřebuje na udržení toho existujcíího, tím méně zbyde na zkoumání , jak z tohoto bludného kruhu ven. Jenže pokud se nebude stav udržovat, civilizace se zhroutí*. Oni politici jsou všeobecně spokojeni, když se investuje a rozrůstá – a všem je „lépe“, ale málokdo si uvědomuje, že pokud to znamená, že každoročně musí 1 vědec ze 100 přejít do produkce a 1 zemedělec ze 100 přejít do výroby, tak za 100 let se nebude nic vyvíjet a umřeme hlady. Vždyž si jen vezměte kolik lidí na světě je zaměstnáno výrobou něčeho v principu tak zoufale zbytečného, jako je napříkald vývoj stále dokonalejších a věrnějších počítačových her? Ale to jsem odbočil. Proč o tom píši, to je ta hvězdička u slova „zhroutí“.
    * – současná uprchlická vlna může představovat impuls, díky kterému nebudeme mít čas ten stávající stav udržovat. A migranti nám civilizaci zboří jako domeček z karet. Mohli bychom a dokázali bychom tomu zabránit. Ale my nebudeme chtít. Tedy, jednotlivci ano, ale civilizace jako celek ne. Mám strach. Ne o svoje pohodlí. Dokážu si představit že o něj přijdu a místo něj dostanu do ruky zbraň. Mám strach, že takových, co si to dokážou představit, nebude dost.

    1. Mne by jen zajímalo, kdyby např.od zítřka měli politici plnit svá poslání zdarma, jako čestnou funkci, to by byl úprk a migrace. Spokojení politici se značným výdělkem od daňových politiků nejsou nakonec za nic odpovědni, odpovědní jsou voliči, kteří je tam někam vystřelili.
      Jsou v podstatě v EU tak spokojení jako dobře najezená domácí zvířátka před porážkou. A co my ? Myslím, že o nás jim nejde a to co začalo již nejde zastavit, je pozdě.Musel by být na to vše zákon a při délce projednávání a schvalovacího řízení zákonů to vypadá, že na to nebude stačit ani 10 až 20 let.

      1. Politik, který plní svou funkci zdarma je tím nejzkorumpovanějším. Naopak, nejlépe politici fungují tam, kde mají – transparentně, ne skrze různé náhrady – vysoký plat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN