ROZHLEDNÍK: Jak se fotí panorama

Je to jenom módní vlna? S panoramaty se poslední dobou roztrhl pytel. Dokonce se objevily kompakty, které tvrdí, že panoramata přímo fotí. Není to ale pravda, většinou se jen jedná o fotku s poměrem stran protaženého obdélníku.

 

 

Panorama ale zachycuje více, než jen pohled jedním směrem. Je to obraz, který zobrazuje okolí v různých směrech při otáčení na místě. K fotografování panoramat potřebujeme stativ se speciální otočnou hlavou a spoustu dalšího vybavení. Nebo ne? Zkusíme si udělat panorama co nejjednodušeji.

Nejprve musíme jet na výlet. Nejlépe se Zvířetníkem do Podmitrova 🙂

 

Podmitrov

 

 

Rozhledna Karasín

 

 

A pak si zajít někam, kde bude pěkný rozhled. Třeba na Karasín.

Když zdoláme spoustu schodů, můžeme se kouknout na své kamarády pěkně svrchu, ale také nafotit několik fotek okolí, které pro panorama poslouží.

Pohled z rozhledny na Zvířetníky

 

 

Několik fotek na výšku

 

 

Pokud je pěkné počasí a rozhled, nemusíme mít žádné zvláštní vybavení. Stačí si uvědomit, že pro výsledné složení panoramatu je třeba, aby byly všechny fotky stejně exponované. Musí mít stejnou clonu, čas, ohniskovou vzdálenost a zaostření.

Majitelé zrcadlovek mohou namířit aparát někam do středu budoucího panoramatu a namáčknout spoušť. Tím se nastaví clona, čas a zaostření. Pak vypnout automatiku expozice a dát i ostření na manuál a fotit. U kompaktů je vhodné v menu vypnout automatické doostřování mezi snímky a nafotit sérii. Opět namáčkneme s aparátem namířeným přibližně do středu budoucího panoramatu a pak se otočíme na jednu stranu, stiskneme spoušť a trvale ji držíme stisknutou.

Foťák dělá jednu fotku za druhou. Přitom se otáčíme a tím vytvoříme sérii fotek pro panorama. A malý trik: Fotíme na výšku! Složíme pak dohromady více fotek a dostaneme mnohem lepší rozlišení, takže si budeme moci dovolit i lepší výřez a větší tisk.

Další práce nás čeká v editoru po stažení fotek do počítače. Obvykle ve volbě správce souborů (přehled fotek ve složce) vybereme fotky a z menu zvolíme vytvoření panoramatu.

Spojené panorama

 

 

Editace společných bodů

 

Pokud se automatické složení nepovede úplně skvěle, může to být tím, že editor nerozeznal společné body na dvou po sobě následujících fotkách. To lze korigovat ručním zadáním, nebo posunutím, těchto bodů. Na dolním obrázku jsou dva sousedící snímky s barevně vyznačenými společnými body. Ty můžeme posouvat, mazat a přidávat tak, abychom určili významné body a linie obrázku, které mají na sebe sednout.

Úprava zakřivenosti

 

 

Ořez

 

Protože aparát jistě nedržíme úplně rovně a při focení s ním také neotáčíme přesně podle svislé osy, bude nutno provést ještě korekci náklonu a prohnutí panoramatu. Na dolním obrázku je pak vidět maximální použitelná plocha výsledného obrázku.

Panorama je svými rozměry určeno především pro tisk. Pro zobrazení na monitoru nebo televizi se příliš nehodí, buď se tam nevejde a musíme s ním posouvat ze strany na stranu, nebo je to úzký pruh s minimem viditelných detailů. Zjistíme si tedy cílovou velikost a ze složeného obrázku vybereme vhodný výřez přesně v poměru stran budoucí fotky. Tu pak standardně upravíme. Histogram, jas a tak dále, viz třeba předchozí díly tohoto seriálu. Fotopapír se dá koupit i v roli, ze které uřízneme pruh potřebné délky a můžeme tisknout.

 

Cílový ořez

 

Ořízneme fotku

 

 

Po vytištění zjistíme, že fotku chceme dát vlastně do jiného rámu. Musíme řezat ještě jednou, tentokrát papír.

Zarámujeme

 

Nakonec zbývá zarámovat a pověsit na zeď.

 

Pověsíme

 

 

A popřát zábavnou aukci 2012!

 

 

 

Aktualizováno: 24.10.2012 — 15:44

30 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. To budu muset prelozit Chetovi. Nase dosavadni pokusy o panorama se jaxi ne zrovna povedly. Mam asi dve na rajceti, ale ku podivu na prohlizeci Irfan vypadaly lip, nez jak se vykulily na Rajce. A jeste dotaz. Nas fotak ma funkci, ktera se da nastavit ze to cvaka fotky automaticky jednu za druhou ve velke rychlosti. Sla by tahle funkce dohromady s panoramou?

    1. Šla by použít. Je to v podstatě to samé, jak píšu zmáčknout a držet.
      důležité při pořizování série je neměnit přiblížení (ohniskovou vzdálenost) a pokud možno neměnit osvit a ani zaostření. U starších automatů se nastavení provedlo při zmáčknutí spouště a platilo pro celou sérii, u nových (z hlediska panoramatu bohužel) se aparát snaží nastavení během série měnit a doostřovat 🙂
      Irfan jsem zkoušel z testovacích důvodů, ale moc neznám a nepoužívám. Jako jednoduchý zdarma editor mám raději free verzi Pinnacle studio.
      A Rajče není na panoramata dimenzované, protože nedokáže správně zobrazit náhled a jak je to panorama dlouhé, tak vznikne úzký pruh. Kromě toho se velmi sníží rozlišení a ten uploader rajčete není žádný editor a moc dobře to neumí, takže vlastně při nahrání tu fotku zkazí.

    2. Tahle funkce se jmenuje HDR a má zcela jiný účel, totiž pomocí většinou tří, ale i více expozic TOHO SAMÉHO motivu zvládnout enormní jasovou dynamiku, t. j. vykreslení jak v hlubokých stínech, čili téměř na úrovni černé, tak na plně osluněných místech. Příslušný SW pak těch několik snímků automaticky sloučí do jednoho, čili pokud zkusíte panoramatický záběr, dostanete mazanici.

        1. Popis činnosti foťáku tomu odpovídá. (cvakání jedné fotky za druhou ve velké rychlosti. Mohlo by to být také o natáčení videa, ale u toho necvaká závěrka. A pokud jde o přenos na Rajče, či libovolné jiné úložiště: každá fotka je mozaika a mozaika je definovaná dvěma proměnnými: 1/ rozměrem obrázku a 2/ počtem použitých ,,kamínků“, čili pixelů na jednotku plochy. Pokud se jedna z těchto dvou proměnných nastaví nesmyslně, nebo se ponechá na libovůli použitého SW, dopadne to špatně.

          1. Cvakání jedné fotky za druhou ve vysoké rychlosti se jmenuje „sekvenční snímání“. HDR režim je fakt trošku něco jiného. Trošku hodně.

            1. HDR je rovněž, aspoň u Pentaxu K 01, sekvenční snímání, rozdíl je jen v tom, že v HDR se každý obrázek pořizuje s jiným nastavením clony, kdežto u sekvenčního snímání se nastavené hodnoty nemění. Každopádně ale, pokud chcete, aby jednotlivé obrázky se daly bez problémů složit, potřebujete jednak aby se fotoaparát natáčel stále ve stejném sklonu a dále aby přesah jednotlivých snímků byl na hodnotě kladné a blízké nule, což vyžaduje čas, takže sekvenční snímání bych v tomto případě raději nepoužil. Co bych ale použil, zejména pokud je celá scéna osvětlena nerovnoměrně, např. stíny od oblaků, by byl HDR režim na všechny záběry.

          2. Ano. Vždy je nejlepší si to upravit sám do požadovaného rozměru a teprve ten pak publikovat. Sám to tak dělám.

            1. Tohle je přece základ práce s jakýmikoli obrázky! A pokud chcete fotky jakkoli editovat, na což jsou ovšem programy, jako Irfan a pod. naprosto nevhodné, je to první operace, kterou je nutno provést před vším ostatním. Z Panasonicu FZ 20 mi lezly foky o rozměru 70 x 90 cm v 72 bodech. S tímhle se nedá dělat prakticky nic. Takže napřed přepočítání na velikost 21 x 28 cm, rastr 400 bodů a pak teprve vše ostatní. A uložit ne jako JPG, ale jako TFF, čili bez dodatečné komprese. Kvalitní fotku lze zkomprimovat, v případě potřeby, vždy. Ze zkomprimovaného mrzáčka už kvalitní obrázek nikdy neuděláte.

  2. Pěkný! Panoramata se mi líbí, ale to si raději užiju u Jakkela, než se s nima trápit sama 🙂

  3. Moc ráda jsem si početla o tom, kterak se fotí „panoramata“ 😉 – všechny články o focení, vaření a jiných mně těžko dostupných umech se stejnou chutí a upřímným obdivem k těm, kteří to umějí. (y) (nod)
    Jakkeli (inlove) , bezva článek, bezva fotka a celkově bezva nápad. (clap)

  4. Taky prosím obdivuji. Kdo umí ten umí. Jednou se mi podařilo kouzlo nechtěného, fotila jsem cosi q nafotila jsem sebe jak to cosi fotím – v zrcadle. Jsem z focení jelen a lama fotící.
    Tož tak. Následující se sem docela hodí.
    Dávám odkaz na tohle http://www.mzm.cz/palac-slechticen/memory-libena-rochova-reflexe-tradic-v-odevnich-objektech/
    Byla jsem tam pozvána na vernisáž paní Liběnou. Mám z ní fota, zde se pak jasně dá rozeznat profifotky od Víta Mádra z Brna a amatérská fota šarmantních Brňanek.
    http://www.rajce.net/a7284859

  5. Jakkeli, obdivuji a přihazuji. MLP má fotodárky ráda. A já si kliky od YGy prohlížím, kdykoli nakukuji do pracovny MLP.

  6. Jakkeli,fotka úžasná.Výklad pravděpodobně také, ovšem pro mne by to mohlo býti třeba španělsky, vyšlo by to nastejno (whew) (whew) (whew)

  7. Udělat kvalitní panoramatickou fotku bez stativu s otočnou hlavou, (abychm si rozuměli; mám na mysli fotku, která snese kritiku velké výstavy), prostě nejde, editace v počítači všechno nezvládne a za kvalitní SW dáme hezkou sumičku. A vytisknout fotku tak, aby barvy odpovídaly realitě je věda, Je to věda o nastavení ICC profilu foťáku, displeje, tiskárny a v neposlední řadě papíru s dostatečným rozsahem gamutu, čili nikoli Made in Poland Tesco, ale Fomei a spol, s tím, že za jednu A4 dáte až 25 Kč a možná i víc. Ono se na ty levné papíry dá tisknout kvalitně také, ale jen v případě, že máte k dispozici kolorimetr a dokážete si ,,vyrobit“ ICC profil na míru. Prováděl jsem minulý týden, po půlhodině práce mi tiskárna tiskne na lesklý papír za 2 Kč/A4 v profi kvalitě a na obyčejný kancelářský stejně, jako dřív na ten lesklý. Jenže potřebná HW a SW výbava vyjde skoro na 12.000 Kč.

    1. Vzdyt jo. Na fotopapir se tisknout musi. Tohle je Epson semiglossy Pro a měl u sebe listecek, jak nastavit barevny profil. Pouzil jsem ale obecny profil na semiglossy pro, nebot tento papir bezne nepouzivam, jen byl zrovna dostupny v roli. A nerikal jsem, ze je to levne, ale od doby, co jsem z dovolene privezl 10 rolicek barevneho kinofilmu mi provozni naklady klesly 😀

      1. Nemusí, pokud si umíš vytvořit individuální ICC profil, vytiskneš celkem slušný obrázek i na novinový papír a s obyčejnou kancelářskou laserovkou. Problém je, když použiješ, byť i lesklý fotopapír, pro který nemá tiskárna k dispozici ICC profil, nebo použiješ jiné, než originální náplně. Pokud máš vybavení pro vytváření ICC profilů, je to jednoduché, vytvořit ten pravý dá max. dvacet minut práce a kvalitu výtisku je i při použití náhražek stejná, jako s drahými originály. Chce to jen tu jednorázovou prvotní investici. (Color Munki design).

    2. K tomu foceni z ruky, vybaveni ale i format jpg nebo RAW mám nasledujici nazor. Premyslim uz pri foceni, k cemu to pouziji v kategoriich Web, bezny tisk, velky tisk. A podle toho tu fotku delam. K cemu mi je 100MB RAW, kdyz to chci jen na web? A kdybych delal vsechny fotky jen v maximalni dostune kvalite, tak by byly nakonec pro to sdileni s ostatnimi nepouzitelne, protoze bych nechtel investovat dost casu na jejich probirani a dodatecne upravy a i kdyby, tak bych je stejne neukazal, protoze by mi bylo lito, ze na webu prisly o hodne kvality 😀

      1. chtěl jsem říct od doby, kdy jsem si přivážel …
        No jo, předchozí komentáře jsem psal na benzince z mobilu, protože odpoledne jsem si odskočil na schůzku se zákazníkem do Ostravy 🙂

      2. Nejsem kněžna Libuše a skleněnou, či dokonce křišťálovou kouli také nevlastním, takže raději si uložím kvalitní obrázek, který se aspoň minimálně zeditovat vždycky musí, než abych ho odrbal a za měsíc pak smutně koukal na nepoužitelný výtisk. Že web dá fotkám, (a nejen jim), na frak je stará vesta. Já jsem si v úterý přivezl tisícovku lesklých papírů A3 po 4 Kč/kus, další tisícovku A4 po 2 Kč/kus, dnes jsem si na ně zkalibroval tiskárnu a začal tisknout. Květenství vzácné orchideje vstavače bledého o velikosti max. 5 cm mám na celé ploše A3, obrázek dokonale ostrý, dokonale vybarvený… Hodit to na web, bude z toho troska. A do JPG zásadně neukládat. JPG má totiž tu nemilou vlastnost, že po každém dalším zásahu, (doostření, řez) se znovu a znovu komprimuje, čili znhodnocuje. (Mrkvosft tomu říká ochrana před kopírováním).

  8. se tu směju, jak nás jakkel učil,že fotit proti sklu nese nežádoucí efekt..a tak jsem si na to vzpomněla,když vidím to panoráma pod sklem, zavěšené na zdi (angel)
    a děkuju jakkelovi,že je občas jako my 😉

    1. To je umělecký záměr, každý aukční předmět má prý být autorsky signován (chuckle) … ale bohužel neexistuje úhel, pod nímž by mělo sklo nulovou odrazivost, takže chválím, že se pan fotograf zobrazil jen tak decentně (angel) .

    2. Sharko, je to přesně tak 😀 Bohužel v té rychlosti jsem nenašel jinou volnou bílou zeď s hřebíkem (proč bych měl zatloukat nový, že), než na schodišti a folil jsem z cca 60 cm a s bleskem. Koneckonců je na prohnutí rámu pěkně vidět i zakřivení objektivu – taky hrubka 😀 . No a ten blesk, abych vůbec něco vyfotil, jsem mířil do stropu za sebe. Ten stín nejsem já jako odraz ve skle, ale já jako stín nasvicujícímu světlu, které méně, než na jiných částech, obrázek nasvítilo. Je to vidět i na šikmém pruhu vlevo nahoře – to je druhé rameno schodiště nad podestou, co bylo za mnou. Tím neříkám, že je to dobře 🙂

  9. No – Jakkeli, jak to tak čtu, tak pro mne bude jistější si na tvoje panoramato přihodit v aukci – ušetřím si nervy (pokud teda nebude se mnou někdo soubojovat) a výsledek je zaručený.

    A je to krásná vzpomínka na krásné dny.

  10. Nádhera. Obrazem i slovem (h) . Tak tomu říkám zabít dvě mouchy jednou ranou: krásná aukční položka a ještě k tomu článek (rofl) .

  11. hezký čtvrtek všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Jojo, to se hezky čte. Někdo tu má řekla bych pedagogické vlohy (wave)

  12. Jak vidíte, někteří autoři aukčních položek ještě ke svému dílku přidají vzdělávací aspekt. Jakkeli, tleskám (clap)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN