AUKCE: Jak se dělá aukce 2011

Když jsem to předloni vymyslela… že už jste tohle jednou četli? Jenom zčásti. Tentokrát vám napíšu, jak absolutní lama ke štěstí přišla.

 

 

 

Pro ty, kdo neznají ajťácký slang – „lama“ je počítačový uživatel obecný tupý. Lama svůj domácí i pracovní počítač používá jako lepší psací stroj. Lama kdysi absolvovala školení, kde se dozvěděla, že „enter“ je taková ta zahnutá šipka a že na výzvu „zadejte heslo“ nemá napsat slovo „heslo“. Od doby dávného školení se lama metodou pokusů a omylů naučila, jak funguje textový editor a tabulkový procesor (když lama tvoří několikamiliónový rozpočet o několika stech položkách, tak se holt do těch tabulek musí ponořit).

Lama nadšeně absorbovala vznik internetových fotogalerií a naučila se jejich primitivní základy. Tímto bych chtěla poděkovat týmu vývojářů galerie rajče, protože jejich návody k použití jsou takřka blbovzdorné. Blbovzdorné rajče se ukázalo být i docela funkčním nástrojem k uspořádání malé, téměř soukromé dobročinné aukce. A už nám to funguje třetím rokem.

Každoročně se něco naučíme – jak dražit, abychom získali kýžený předmět (jako z učebnice nám to v prvním ročníku ukázala Janička JoVásková). Vyšší level téhož umění letos předvedla JarkaF (její trik neprozradím). Předpokládám, že v příštím ročníku k vlastnictví kýženého předmětu již nepovede pragmatický trik, ale exaktní postup. Ale pořád budete muset přihodit víc, než soupeř.

Naučili jsme se i trochu chytračit – předstíráme nezájem o ten super polštář, co nutně musíme mít – dokud nám ovšem nerupnou nervy. Někdy se v zájmu co nejvyššího výnosu aukce uchylujeme ke kaskadérským kouskům. Přihazujeme na předmět, který sice vlastnit nechceme, ale když ho někdo chce, tak ať za něj pořádně zaplatí. No jo, ale kde je soupeřův finanční limit? Monitory jsou poprskané adrenalinem, ale především nás to baví! Už vůbec nemluvím o tom, jak do aukce vstupuje zvířetnická zvěř. To by člověk nečekal, co všechno v zápalu boje těm zviřátkům táhne hlavou.

Ještě vloni jsem se při rozhodování o postupu aukce musela orientovat podle času zobrazení, který byl deklarován v zápisu „právě teď“ – „před minutou“. Letos už bylo možno pouhým přidržením kursoru zjistit čas ve vteřinách, případně skutečnost ověřit ve zdrojovém kódu. Ačkoliv je naše aukce stále jen hra, rozhodování o vítězi je maximálně spravedlivé. A jestli se příští rok dva šikulkové (dvě šikulky) ta šikulka a ten šikulka trefí do poslední vteřiny se stejným příhozem? Chystám dodatek k pravidlům, který bude vycházet z principů některých skutečných aukčních modelů.

Zvláštní poděkování patří Jendovi, který dokázal můj lamí počítač uvést do stavu slučitelného s vedením aukce. Jak to udělal, to se mě neptejte, ale hezky jsme si u toho kafe popovídali 🙂

Zatím jsem psala o technických a psychologických aspektech aukce. A kde je srdceryvný popis toho, jak jsem mámila z přispěvatelů jejich výrobky? Letos není. Všichni, kdo slíbili do aukce něco vyrobit, to vyrobili a v termínu buď dodali, nebo nafotili. Asi jsem vážně dobrá Renata, ech, co to melu, všichni jste skvělí!

RenataE

 

 

…a nedělej na mě Renatu! aneb Jak vznikají úsloví

Letošní ZU se vyznačovalo zejména laskavou shovívavostí a nekonečnou trpělivostí šicího týmu. O strastech s hledáním vhodného příjemce jsem už psala, teď je načase vyzdvihnout slunné povahy zvířetnických piškbab.

Ušijeme kapsář, něco jako obrovský adventní kalendář, ale ne v jednom kuse. Bude se skládat z pěti dílů a každý ten díl bude znamenat jedno roční období a ten pátý díl bude střecha, protože roční období budou tvořit takový domeček. Takhle nějak jsem to napsala a děvčata nejenže pochopila, co vlastně mám na mysli, ale začala každá přemýšlet, jak se s tím popasuje.

Další varianta ZU vznikla naštěstí dřív, než piškbaby stačily na domeček poshánět látky – měly to být přehozy pro vozíčkáře. Děvčata zahodila své původní myšlenky i náčrty a začala vymýšlet, jak splnit zadání: jedna deka jakože spíš klučičí a jedna jako spíš holčičí, v praktickém pracím provedení, a aby to bylo veselé.

Nakonec ani z tohoto plánu nebylo nic a vlastně úplně na poslední chvíli nás spasila Dalmi, která našla příjemce ZU 2011 v hospici sv. Štěpána v Litoměřicích. Zvířetnické piškbaby opět ani okem nemrkly a ušily dohromady patnáct krásných a osobitých polštářků-mazlíků pro klienty hospicu.

Jak už jsem předeslala, piškbaby jsou zlaté a je na ně vždycky spolehnutí; ačkoli jsme každá ještě šila do aukce něco sama za sebe, polštářky se u mě začaly scházet ještě před daným termínem. Jen v jednom případě jsem si troufla se zeptat na stav polštářků Dalmi, která zrovna v té době jezdila pracovně sem tam po republice i do zahraničí.

Dostalo se mi lakonického napomenutí: Nedělej Renatu! 🙂 Chvilku jsem přemýšlela, co předcházelo nedávnému setkání obou dam v Dalmatinově, kdy si jedna od druhé osobně přebírala věci do aukce, chicht, ale pak jsem nad tím mávla rukou. Co mi je po tom! Já vím své:

Dělat Renatu pro mě znamená, že věci jsou v pořádku a dotažené a vše se děje efektivně. To je něco podobného, jako dělat Zanu. Nebo jako dělat Bubu, Dalmatin, Matyldu a Ri.

Děvčata, děkuju vám. A taky děkuju všem Zvířetníkům, kteří pomohli ZU pro hospic vykoupit, i těm, kteří si zahráli tipovací soutěž. A pevně věřím, že napřesrok se bude ZU těšit stejnému zájmu jako letos.

Vave

 

 

Jak se nezúčastnit aukce

To takhle jedna dělá Renatu, druhý šijou, až se jim kouří od jehel a třetí… nedělá nic. Teda ona ta třetí vysmahla v řádném termínu aukční předmět (tentokrát kolem toho ani nebyly moc nervy), ale pak si na zahájení aukce odjela na víkend pryč a hned potom naběhla k zubodravci, nepříteli lidstva, zubnímu chirurgovi – ne, pan doktor je docela hodný člověk, jenom ty konce…

Vzhledem k tomu, že tu zatracenou osmičku mi v dásni nejdřív rozkuchal a pak ji po kouskách tahal ven, měla jsem pár následujících dní dost vysoké teploty a přes opuchlou tvář sotva viděla na monitor. Sice jsem se zkusila zapojit do dražby, ale ten pravý elán v tom nebyl.

A pak aukce skončila a nastalo rozdílení vydražených věcí v oblíbené Pivovarské hospodě v Uhříněvsi. Tak tam jsem taky nebyla.

No, ale hlídání účtu, to mi nikdo nevezme. Aspoň něco jsem si užila 🙂

Samozřejmě proti loňsku se nic nezměnilo – mírný zmatek k těmhle akcím prostě patří. Stejně jako to, že občas se platícím vloudí chybka do sčítání a já pak marně přemýšlím, jestli opravdu tam ta stovka chybí, nebo už jsem se zbláznila, resp. proč mi zrovna tahle osoba upřela dvě koruny 🙂

Zúčastnila se spousta lidí, ať už přímo dražby, nebo upisování na předměty zvláštního určení. Další poslali peníze, které ani předem neavizovali. Přišel i kouzelník… eee, náš Anonymní dárce 🙂 A tak se i přes krizi, zuřící všude kolem nás (a ona to zase taková legrace není) vybralo víc než loni.

 

Pár čísel:

V prvním aukčním roce 2009 jsme vybrali celkem 18 465,- Kč.

 

V roce 2010 to bylo 29 093,- Kč (dražba: 9 976,- Kč, ZU deky:14 400,- Kč a mimo záznam: 4 717,- Kč).

 

Letos: zaplaceno 35 028,- Kč. Tentokrát to bylo 13 420 za předměty zvláštního určení, 9 000 nebylo předem hlášeno a ten zbytek se nejspíš sešel v aukci samotné (trochu špatně se to počítá, když většina lidí částky zaokrouhluje – copak vím, k čemu to zaokrouhlení mám počítat 🙂

Zana

 

Aktualizováno: 22.12.2011 — 19:33

30 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Vážení Zvířetníci všem přeji překrásné Vánoce a hodně klídku
    (h) (h) (h) (h) (h) (h) (h) (h) (h) (h)

  2. Moji milí,
    děkuji za vámi všemi prosvětlený rok a přeji pohodové Vánoce a do nového roku hodně spokojenosti vám i vašim chlupatcům, pernatcům i šupinatcům. S přáním ať nám zvířetník vzkvétá
    Vaše
    Ika (inlove) :* (inlove)

  3. Já vím,že už všichni chválili, ale stějně……
    jste šikulky největší a já doufám, že příští rok si zase užiji aukci. Já myslím ,že vy už jste svůj „dluh“ poslaly dál a je řada na dalších. Tak ať vám to šije, přemýšlí a vytvaří dál.
    Děkuji. :* :* :*

  4. Jste všichni úžasní a je mi ctí, že mohu s vámi sdílet tuto hospůdku.
    Přeji všem, na které nemám maily, krásné vánoce a mnoho zdraví a štěstí v roce 2012. (h) (h)

  5. Celá Mratínská smečka přeje všem krásné a pohodové Vánoce a Nový rok ať Vám splní všechna Vaše přání. (h) Jedno speciální pro Veram (h) (h)

  6. Nedaří se mi spáchat přání, jaké jsem si umanula, ale důležitější je přece obsah než forma. Proto:
    (h) (sun) (rose1)
    Přeji všem pohodové Vánoce a úspěšný rok 2012.
    (h) (sun) (rose1)

  7. O.T. rozesílala jsem PF, ale pokud na někoho nemám adresu, tak ještě jednou všem děkuju za krásnej rok v lidský pospolitosti a přeju příjemný svátky a hodně štěstí, zdraví a spokojenosti v tom příštím. (h)

    1. Dovoluji se připojit k Zaně a poděkovat za všechny zaslaná přání. Všem, komu se mi nepodařilo zaslat PFko přeji hlavně zdraví a příznivý rok 2012! Jsem ráda, že jsem potkala Zvířetník a Vás všechny! Jsem po operaci doma, ale není to moc na juchů a taky to vypadá na dlouhodobou rekonvalescenci. (f)

      1. To je dobře, že to máš za sebou, milá Blážo. (h) Určitě Ti bude s každým dnem lépe a lépe, budeme Ti dál držet palce. (y)

  8. Aukcni tym byl opet fantasticky, vysledky nadherne, no, a zensky piskvorkarsky – jste proste uzasne. Jsem moc rada, ze jsem z Cheta vymamila prislib, ze neco vyrobi. Ovsem musela jsem dohlizet orlim zrakem, aby to vcas dokoncil. Kocickam to pomuze a ten napad s hospicem je nadherny. (handshake)

  9. Milé dámy to je práce jak na kostele. Jste neuvěřitelné. Vůbec Zvířetník je neuvěřitelný. :O (inlove)

    Lidičky, začala jsem už včera posílat vánoční a novoroční přání, ale jednak nemám e-mail na všechny a jednak už nestíhám. Jedu k synovi smolit štrůdl aby byla na zítřek. Moc mi takové činnosti pro artrosu v prstech nejdou. Štědrovečeří se zítra u něho.

    Takže vám přeji veselé i klidné (a vůbec všelijaké jak si kdo přeje) vánoce a šťastný nový rok. To štěstí si taky každý představuje jinak, tak hlavně abyste byli zdraví a aby ten rok 2012 přinášel převážně to dobré a to zlé může někde po cestě k nám zahodit a to někam odkud na nás zlo nedosáhne.
    KRÁSNÉ VÁNOČNÍ SVÁTKY A PŘIVÍTEJTE NOVÝ ROK 2012 !!! (o)
    Ale myslete na Garyka a jemu podobné ale i na kočenky a nestřílejte, prosím, prosím, slavte bez raket. (dog) (cat) (cat)
    (h) (inlove) (h)

  10. Vážené organizátorky a piškbaby,dámy ,magistry všech řemesel, prostě všechny kdo se podílely a všichni kdo se taky podíleli, díky,díky díky.
    Nic nebude zapomenuto ale zapsáno bílou křídou do komína. (h)

    Jste celoroční vánoční hvězdy jasné. (*)

    Přeji všem krásné Vánoce a taky prosím trochu odpočívejte !

    O.T. Zano, přišla moje platba ?

    1. Omlouvám se, že reaguju až takhle pozdě: UŽ DORAZILY VŠECHNY AVIZOVANÉ PLATBY (y)
      Díky (inlove)

  11. Děkujeme ještě jednou všem, kdo se aukce zúčastnili! Poštáře i úžasná deka se všem moc líbily a už slouží na pokojích, deka ve společenské místnosti. Pokud byste měli někdy cestu do Litoměřic, zveme na kávu a prohlídku hospice! (jen prosím, ozvěte se předem, ať se připravíme)

    Dagmar Pelcová, sociální pracovnice
    mail: socialni@hospiclitomerice.cz

    1. Díky, jsem ráda, že jsem se mohla trošičku účastnit.

      Souvislost s včerejším článkem (Vave 105) (h)

  12. Jste skvělé!
    Je to hrozná práce to zorganzovat, šít…….. hlubokosklon!
    Jinak všem přejeme s kocourky krásné vánoce. Děkuji všem za milá přáníčka, já ale letos opravdu nic nestíhám. Ještě teď sedíme v kanceláři a doděláváme poslední dofakturace a poslední objednávky, až zítra si odpočinu. Nestíhám odpovídat na maily, nestíhám je ani číst, štosují se mi v poště……. omlouvám se, ale pokud ode mne nedojde odpověď není to tím, že bych Vás neměla ráda nebo zapomněla……. prostě opravdu jen letos nemám čas. Třeba o vánočních svátcích budu u počítače sedět a pilně odpovídat.

  13. Úplné OT – přes noc jsem rozdýchala zrušení rezervace na štěně, můj muž to včera komentoval slovy – buď ráda, že jsi „vyměnila“ pejska za fenku a že ji odřekla teď a nevrátila ji po dvou měsících. Smečka se začala k poslednímu štěněti chovat jinak, než když jich bylo víc – alfa Fleur musí ukázat, že je šéfová, mama ji bere tak nějak vlažně a Aira má konečně podřízeného. Ale překvapila mě, jak něžně si se sestřenkou hraje. Nevím, jaké má CD tajné úmysly, ale obávám se, že smečka už má jasno, jak to asi dopadne 😉 …

  14. Smekám před všemi, kdo dokázali vyrobit, udělat včas, zorganizovat, spočítat… prostě před celým aukčním týmem. Tohle bych nedokázala.
    Přeji všem pohodu a klid o vánocích, zdraví marodům (ale i zdravým, člověk nikdy neví a ze dne na den se vše může změnit). V novém roce ať se vám smůla vyhýbá a štěstí lepí. Ať vám dělají rodiny (dvou i vícenohé) radost, Ať máte chvilku na to, se zastavit a kochat a vidět krásy světa, ať vám zahořklí a nesnášenliví nezkazí radost ze života. A Ať se za rok ve zdraví a plném počtu zase sejdem na těchto milých stránkách.
    (naše PF je letos jen psí a je na stránkách chovatelské stanice Tercius)

  15. Holky, to jsou nádherný reportáže!!! Díky všem, co byli aktivní, přes počítač, přes jehlu, přes výrobu dalších nádherných věcí, přes finance i přes aukční zápas a finanční výsledek.Je opravdu radost a čest, patřit do takovéhle party.

  16. Velká pochvala a obdiv všem, kdo něco vyrobili! Věnovali tomu víc času a úsilí, než kolik pak bylo potřeba na pouhé kliknutí 🙂
    BTW: Z vydražených předmětů si nechávám jeden, ostatní doufám dělají radost někomu dalšímu.

  17. S pišktýmem šiju moc ráda a mám radost, že Zvířetníci zas dokázali dotáhnout do konce další akci, která bude přínosem pro potřebné. Pokud se nám povede aspoň trochu rozsvítit tváře lidí v hospicu, tak to šití s vyplazeným jazykem, abych stihla termín, mělo svůj smysl a klidně do toho půjdu zas!

  18. hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Prostě krásná akce šikovných ženských (Jendo, promiň – vlastně máš trošíííčku podíl (chuckle) , ale vlastně podpadky zvládáš… (chuckle) )

    Fakt paráda (inlove

    1. Bubu, letím kolem a tak se ptám “ Bude fotka stromečku s mými ozdobičkami ?????“ (wait) (wait) (wait) (wave)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN