ZPRÁVY: Jak jsme hledaly příjemce ZU 2011

Co je to ZU, to už ví skoro každý. A kdo neví, tomu to v krátkosti povím: v rámci Zvířetnické aukce se už tradičně „vykupují“ předměty zvláštního určení.

 

 

Tajemný název vznikl v prvním ročníku (2009), kdy jsme potřebovali utajit před Velkou kočkou, že pro ni „vykupujeme“ patchworkovou deku, kterou jsme původně chtěli dražit mimo Zvířetník. A také že vykupujeme polštářky pro naše přítelkyně Jiřinku a Li. Takže předměty ZU jsou patchworkové výrobky, které Zvířetníci „vykoupí“ pro předem daného příjemce, jemuž by měly sloužit a těšit ho. A utržené peníze jdou na kastrace či podporu vybraných útulků nebo do projektů na ochranu nebo záchranu zvířat.

 

Loni byly takovým zvláštním určením přehozy na inkubátory v oddělení JIP pro nedonošená miminka v Ústecké nemocnici – tato akce probíhala pod patronací Dalmatin. Vykupování bylo opět velmi úspěšné a tak jsme samozřejmě chtěly tuto tradici udržet. Jenže pro koho šít?

 

Téma ZU pro Aukci 2011 jsem otevřela už na jaře na Hadech. Zvířetníci nejčastěji navrhovali jako příjemce patchworkových výrobků buď starší, nebo hendikepované spoluobčany. Ale ukázalo se, že to vůbec není jednoduché. Textilní, zvláště pak patchworkové výrobky jsou velmi choulostivé a v těchto zařízeních platí velmi přísné hygienické předpisy, takže pro pracovníky sociálních ústavů či domovů důchodců by nezbytně častá, ale zároveň šetrná údržba textilních věcí byla téměř neřešitelným problémem. A naším záměrem je někoho potěšit, pomoct, ne přidělat mu práci.

 

Renáta kontaktovala Domov Sue Ryder, ale dostalo se jí zdvořilého poděkování. Karolínka propátrala známé domovy důchodců, ale bezvýsledně. Dede navštívila „svůj“ Domov sv. Josefa, ale jeho klienti také nejsou vhodnými příjemci. Ri a Bubu se poptávaly ve svém okolí a Matylda v zařízeních v Brně. Nikde nebyl zájem. Nakonec jsme tedy musely s politováním vyloučit jako příjemce staré lidi i ostatní obyvatele sociálních ústavů. Co ale vozíčkáři mimo ústavy? Chvíli jsme na Hadech uvažovali i o rozdělení veselých dek-přehozů pro jednotlivé vytipované vozíčkáře, Bětulásková mocně lobovala za Chrudimsko a ochotně nabízela pomoc, ale nakonec (po zkušenostech s některými útulky) tým piškvorkářek přece jen upřednostnil zaštítění nějakou organizací. Jenže kde ji vzít? Po dlouhém přemýšlení mě napadlo Centrum Paraple – je tam rehabilitační středisko, klienti přijíždějí na krátkodobé pobyty, třeba tam by se takové přehozy hodily.

 

To už byl začátek července a čas začínal běžet rychleji. Napsala jsem na Paraple obsáhlý mail i s odkazy na Náš Zvířetník a loňské přehozy a čekala na odpověď. Nic. Tak jsem tam zavolala a byla ujištěna, že po návratu z dovolené se tomu někdo bude věnovat. Pak jsem odjela na dovolenou já a potom pokračovala v rekonstrukci bytu a mezitím urgovala odpověď z Paraplete, vyjádření někoho kompetentního. Opět se mi dostalo ujištění, že mám vytrvat, dokonce byla dotyčná osoba v telefonu docela nadšená – ovšem nakonec se mi dostalo vyjádření, že takové deky nespadají do druhů pomoci, kterou Paraple vítá. Jinými slovy, že přehozy nechtějí. Člověk to na jednu stranu chápe, Paraple je dnes už velkou institucí, která běží v zaběhaném mechanismu a která preferuje jiný typ pomoci. Na druhou stranu je známé, že jeden nadšenec často dokáže hotové zázraky, navzdory všem mechanismům. Tohle poznání je rozhodně cenné pro další ročníky aukce, musíme se zaměřovat jinam a nezbytným předpokladem úspěšné domluvy jsou osobní vazby a kontakty.

 

Mezitím jsem ze zoufalství psala i na Bariéry, které ovšem mají jiné zaměření, zejména na pracovní příležitosti. Odtud přišla odpověď rychle, podle mého předpokladu mi sdělili, že přehozy nejsou takovou pomocí, jakou dokážou přijmout. Nakonec jsem si v hlavě začala sumírovat dopis poslanci Krásovi a hledala, kdy má hodiny pro veřejnost, že mu dopis osobně donesu, když se mi ozvala Dalmatin (kdybych ji neměla, musela bych si ji vymyslet), která na poslední chvíli zázračně našla příjemce předmětů ZU pro rok 2011 – dokonce podle původních představ Zvířetníků.

 

A co že se to tedy bude šít a pro koho to bude? To ještě chvilku zůstane tajemstvím, garant letošního ZU se vám brzo představí sám v samostatném článku. Můžu vám alespoň prozradit, že pišktým se rozrostl o jednu novou piškbabu, takže letos nás bude ZU šít pět: Bubu, Dalmatin, Matylda, Ri a já.

 

A ještě vám můžu prozradit, že i letos bude probíhat tipovací soutěž a že součástí ZU bude i jeden speciální bonus. Takže se můžete na vykupování ZU těšit stejně tak, jako my se těšíme na šití.

 

Za pišktým sepsala

 

Vave

Aktualizováno: 6.10.2011 — 21:14

9 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
    1. Zano, tys to trefila naprosto přesně 🙂

      Děvčata zlatá piškvorková, děláte spoustu práce navíc, investujete čas i peníze abyste potěšily lidi, ke kterým se osud nechová hezky. Hluboce před vámi smekám – máte zlatá srdce i ručky (inlove) (h)

  1. Pokaždé mne udiví, kolik energie jsou někteří Zvířetníci schopni napřáhnout – a tento Zvířetník i mnoha směry. Dovolte můj hlubokosklon

  2. Všetkých zdravím z Blavy kde leje, prší a mrholí, je po babom lete. Babenky piškvorkárky ste obdivuhodné! (f) (rain) (f)

  3. tyyyfoe, tak ona jedna Vave mě při čtení tak navnadí – a nakonec vůbec nic neřekne!!! :O :O :O

    ale já vám věřím, určitě jste zase vybraly dobře – jen já asi prasknu zvědavostí ;( 😉

  4. Milá Vave – moc se těším na výkup a tipování a vůbec na celou aukci. Já vím, že to bude zase krása nesmírná a že si to všichni moc užijeme.

  5. Hihi, já jsem nabyla dojmu, že už máte ušito? To jsem se asi spletla, že (rofl) Pro všechny, kdo chtějí přispět svým výrobkem do aukce – termín přihlášek je 31.10., přihlášky na renata.eremiasova@volny.cz. Ještě bych pár položek uvítala! Letos nemám ani jednu chňapku :*

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN