ČLOVĚČINY: Čas mění představy

Ano, budou Vánoce… Setkali jsme se s přítelem Vladimírem v jedné hospůdce, a toto setkání bylo, ač se to tak na první pohled nezdá, součástí předvánočního času: vezl jsem mu vánoční cukroví, které napekla moje paní.

Ta je totiž takový pracovitý účinlivý dobrák, nebo – chcete-li, taková pracovitá dobračka, že i když ji to namáhá a unavuje, peče každoročně cukroví pro několik různě mlsných lidí, kteří pro výrobu cukroví nemají dost znalostí, zkušeností, nebo jak je tomu v případě mého přítele, nemají nikoho, kdo by jim mohl vánoční dobrotu napéct. Já sám jsem tu jenom poslem a doručovatelem.

Vladimír považuje za správné doručovatele alespoň nějak odměnit, a tak objedná pro nás oba svařené víno. Přiznávám, že v hospůdce, v níž jsme se sešli, je dělají dobré. Tam, kde nemají ve výrobě tak zvaného svařáku dost zkušeností a znalostí, dokáží vyrobit z vína teplou nakyslou vodu, která odpovídá původnímu záměru a požadavku jenom cenou, ničím víc.

Zasedli jsme ke stolku a ochutnali. Bylo to přiměřeně teplé a docela dobré, jak jsme oba konstatovali. Kolem nás všude ve městě bublaly Vánoce, kousek vánoční výzdoby jsme viděli i oknem hospůdky. „Co říkáš, Milane“, zeptal se Vladimír, „dokázal bys ještě napsat vánoční povídku?“ „Nevím to jistě,“ odpověděl jsem, a důvodem mého zaváhání nebyla skromnost, ale jakýsi závan sebekritiky, „zdá se mi to dost obtížné, a možná i téma je mně trochu cizí,“ řekl jsem nesměle.

Hlavou mi problesklo povědomí nesčetných vánočních příběhů, vážných i nevážných, rádoby humorných vyprávění o kapru, který dočasně vyklouzl svým vražedníkům, o rybí kosti v krku, o tom jak dárky byly schované tak dobře, že se nepovedlo je najít. Vzpomněl jsem také na úvahy o vzniku a smyslu Vánoc, které by dnes nejspíše nikoho nezajímaly, a k tomu se mi přidala změť představ všelijakých obtížných a vtíravých reklam, zvláště televizních.

„A ty bys to, pochopitelně jen jako rozcvičku nebo okrajovou záležitost, dokázal?“ zeptal jsem se pro změnu já. Z nás dvou je Vladimír starší, nevím o kolik, myslím si ale, že o dost, po normalizační době věnuje se znovu historii, a má za sebou značnou publikační činnost. Má otázka nebyla tedy příliš nepatřičná.

„Asi ne“, přiznal Vladimír. „Ve vzpomínkách na Vánoce mé dosti dávné minulosti mám značné mezery. Tak třeba si nepamatuji jediné Vánoce z dob svého předškolního dětství. Podle toho, co mi utkvělo v hlavě z pozdějších let, mívali jsme stromeček a vždycky to byl smrček, skleněnými ozdobami, které se později ukládaly do krabice a schovávaly na další rok jej zdobili otec s matkou. Na stromečku byly staniolové řetězy a pochopitelně svíčičky v malých svícnech, které se jako skřipce nebo menší kolíčky na prádlo přichytily na větvičky do takových míst, kde plamínek zapálené svíčky nemohl ničemu neublížit.

Moc dárků pod stromečkem nebylo: naši nebyli bohatí, ale nějaké dárky, nejčastěji knihy, tu byly vždycky. Koledy se u nás nezpívaly, zato na první svátek vánoční jsme chodili všichni do kostela, a já si dodnes pamatuji několik v kostele zpívaných vánočních písní. Některé jsem hrával na harmonium a jednou i na varhany. Pamatuji si také na jednu píseň, která podle not byla ve stupnici D dur, ale mně se víc než dva křížky líbilo pět b, nějak mi to lépe znělo, a stejně nikdo z posluchačů to nepoznal.“

Tady se Vladimír trochu napil, a pak pokračoval: „Dál ale jsou v paměti mezery. Vůbec si nevzpomínám na Vánoce posledních dvou válečných let. Otce v říjnu 1943 nacisté popravili. Byly u nás doma vůbec Vánoce, nebo jsme se snažili na ně zapomenout? Pak si vzpomínám na některé Vánoce, kdy jsem už byl sám otcem rodiny a snažil jsem se, ne vždy zcela úspěšně, připravit hezké svátky dětem. Pamatuji si také zcela náhodně, že jsme měli doma zrzavého kocourka, který se na Štědrý večer přišel podívat mezi dárky a pod stromečkem se vykadil, čímž nám, pochopitelně, radost neudělal.

A pak z pozdějších let si vzpomínám na dvoje smutné Vánoce: jedny byly v roce 1968. To už byl čtvrtý měsíc sovětské okupace, ještě doutnala naděje, ale zvolna bylo znát, že se vrátíme do let, na něž bychom nejraději zapomněli. Ty druhé byly v roce 1981: polskou Solidaritu, kterou jsme pokládali za příslib úsvitu, vyhlášením stanného práva polská vládnoucí moc v čele s Jaruzelským, 13. prosince krutě potlačila. Vzpomínám si na to, že jsme měli doma desku polských koled, že jsme si je přehráli, tiše jsme poslouchali, a mně bylo do pláče…“

Chvíli jsme mlčeli oba. Čas mění naše náhledy i na takové zvyklosti, jakými jsou Vánoce. „Já sním o Vánocích, bílých…“ – jet tak někam na hory, lyžovat, sjíždět zasněžené svahy… jenže mezi mládeží, zvládající bravurně lyžování, bychom se vyjímali divně a moc bychom si asi neužili. Ještě tak sedět někde v horské chatě, popíjet grog a dívat se oknem, jak ty sportovně založený lidi venku blbnou.

Stromeček – který u nás už tradičně k Vánocům patří, bychom dokázali ustrojit, ozdoby by se našly, svíčky by asi byly elektrické, ale rozzářené dětské oči už u toho nebudou, děti vyrostly, jim ani nám se čas nezastavil. S dárky by to bylo také obtížnější, pokud bychom věděli, co by si naši blízcí přáli, třeba bychom jim to mohli koupit, ale sami skoro žádná přání nemáme: já sám za sebe mám dojem, že nic nepotřebuji, po ničem netoužím, a pokud přece, jsou to vesměs věci nebo vlastnosti, které mi žádná lidská bytost nemůže dát…

Šťastní ti, jimž peníze, zdraví a mládí dovoluje užívat světa a také Vánoc.

Dopili jsme s Vladimírem svařené víno a rozešli jsme se. Venku zatím trval předvánoční čas, výzdoba v oknech domů i v ulicích, večer budou barevná světla nejen v oknech, ale i v některých zahradách. V obchodech je spousta nakupujících, a všude rušno, až mně, milujícímu ticho a klid, to vadí.

Šťastní ti, co nemají v mysli stíny vzpomínek na Vánoce v nemocnici, na frontě nebo v koncentráku, ať už za války nebo v bezohlednosti padesátých let, šťastní ti, kdo nepoznali strach o život nebo o své blízké, kdo nepoznali krutý a vleklý hlad, nebo nezhojitelnou nemoc. Přeji upřímně všem, kdo se narodili do příznivějších časů. Co? Právě to, že se narodili do lepších dob, i když každá doba, i ta současná, má svá úskalí a své těžkosti.

Nestýskám si a nestrádám. U nás doma budou Vánoce v obvyklém pojetí, dobrá večeře, peníze pod talířem jako pověrečná snaha o to, aby se nás držely, bude stromeček, budou určitě i dárky, ač nečetné, protože většinu potřebných věcí jsme si darovali nebo opatřili již dříve. To všechno bude. Jen pro mne nebudou svátky spojeny s nějakou neobvyklou radostí. Nemohu za to, ale už ji přivolat nedokážu. Aniž bych za to mohl, kousek mysli přemítá o tom, že abychom měli my pohodu domácnosti, musí jiní sloužit, sloužit všem, v elektrárnách, na vysílačích, na drahách, v nemocnicích, na silnicích i v ztichlých ulicích.

Aniž bych chtěl, nemohu zapomenout na to, že jsou v našich městech lidé bez domova, bez tepla místnosti, bez toho malého, pro nás samozřejmého pohodlí, které je pro nás tak běžné, že o něm ani neuvažujeme. Nemohu pro ně nic udělat, ale nemám rád svět, který na jedné straně vytváří bezdomovce, a na druhé straně necitelné sobce. Vím, že ten svět nemohu změnit. A vím, že se s touto jistotou nikdy nesmířím.

Myslete si, prosím, o mně co chcete. Jsem, jaký jsem. V bibli kralické jsou slova Ježíšova „Jsem, kterýž jsem“. Já se nechci přirovnávat k tomuto velikému symbolu dobra, svatosti a utrpení. Jenom jak šla léta, ztratilo se mládí, ztratil se obdiv k Vánocům, a ztratila se i víra, o níž nám říkávali, že je milostí Boží. 

Vám, všem dobrým lidem, přeji šťastné a radostné Vánoce, ať už v nich slavíte zimní slunovrat, Narození Pána a Spasitele, nebo jen pár žádoucích, svátečních dnů. Přeji vám hojnost všeho, co si sami přejete, betlémskou hvězdu nad hlavou a slunce v duši, hlavně ale šťastné soužití s lidmi kolem sebe i se zvířátky, která máte rádi, a která nekriticky a nezištně mají ráda vás.

Aktualizováno: 21.12.2010 — 13:00

23 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Milý Milane, další Váše hezké i když trochu melancholické zamyšlení. Ale plně Vás i Vašeho přítele chápu. Tomuto zamyšlení a porovnávání se myslím neubrání nikdo, kdo má nejen určitou řádku Vánoc již za sebou, ale také alespoň trošku citlivou duši v těle.

    Proto např. není radno číst si v době Vánoc některou z knih Ch.Dickense, nebo pohádky od H.C.Andersena. Při jejich popisu “vánoční idylky” by se jeden ubrečel a nedokázal by ty svoje vlastní Vánoce hezky prožít.

    My jsme minulý měsíc den po Thanksgiving byli s naší návštěvou v divadle na velmi populárním dětském představení “Peter Pan” (o létajícím chlapci, který odmítl vyrůst). Autorem je skotský spisovatel James Matthew Barrie. Ten odkázal copyright na Peter Pan anglické dětské nemocnici (Great Ormand Street Childern’s Hospital), aniž tenkrát tušil, jak nesmírně úspěšná se jeho povídka stane. Od té doby, díky tomuto velkorysému daru získala nemocnice již milióny a popularita hry stále trvá. J.M.Barrie je ale též známý spoustou krásný rčení. Můj nejmilejší citát zni: “God gave us memory so that we might have roses in December” (“Bůh nám dal paměť, abychom měli růže i v prosinci”). A já si právě o vánočních svátcích tyhle “růže” pomyslně vkládám do vázy. Prožila jsem krásné dětství a obzvláště o Vánocích si ty milé vzpomínky převelice ráda vybavuji a tím je uchovávám stale živé a hřejivé. Tady se co nejvíce vyhýbám obchodům s dokola hrajícími koledami a nepouštíme si TV s přehnaně dojemnými a za city tahajícími filmy. Ale dům mám vyzdobený, pečivo napečené, desky a CD s českými kolegami budou znít domem na Štědry večer (a manžel bude přibrukovat jejich melodie), ty anglické na Boží Hod. S manželem si již léta dárky nedáváme, jak píšete, máme všechno, co potřebujeme. Jen si vždy koupíme jeden společný dárek, ani nemusí být nijak velký. A tím, že trochu extra přispějeme „našim letitým potřebným“ si uděláme radost zase my. Navíc jsem přesvědčená, že i tahle naše zvířetnická hodpůdka také v prosinci rozvíjí růže – člověk se tady potěší, od srdce zasměje, všichni sem přidají trochu své vlastní vánoční nálady a myslím, že tím pomohou mnohým rozjasnit smutný den.

    Moje milá švagrová, která k nám na podzim jezdí hlídat zvěřinec je zdravotní sestra. Ona snad ani neumí být smutná. Je vždy plná energie a úsměv z tváře jí snad nikdy nezmizí – přesně to, co její zaměstnání vyžaduje. (typ lidí, kteří se vlastnímu vtipu řehtají jako blázni o rok později, když jim ho vy povíte a zcela zapomenou, že ho znáte od nich). Už řadu let je sama, její dospělý syn bydlí jinde. Proto si již pravidelně a dobrovolně vybírá službu právě o svátcích – službu na celý den a noc. Říká, že pro ní to jsou překrásné Vánoce. K bilé uniformě si nasadí “santovskou čepičku”, na klopu připne zlatý zvoneček s větvičkou. A pak obchází své pacienty, rozdává úsměvy, popovídá a já nemám pochyby, že je jí lépe, než samotné doma.

  2. O.T. V Hejnicích se dneska nadělovalo Zvířetnické nadělení – a radost byla veliká, protože nikdo nic nečekal a na nic se netěšil a ono to přišlo. Zvířetníci, dali jste ten původní, Ježíškovský smysl vánocům v osmadvaceti rodinách. Jste skvělí. (h) (h) (h) (h) (h) (h) (h) (h) (h) (h) (h) (h) (h) (h) (h) (h) (h) (h) (h) (h) (h)

  3. Vanoce aneb Cimrmanova frustracni kompozice.
    Nemam rad vanoce. Ne ze bych zazil nejake strasne vanoce, zadna valka, koncentrak, vezeni … jen se mi proste uz pri tom slove vybavi pocit cekani, ani nevim na co, a zklamani, ze to neprislo. Vubec netusim co bych chtel k vanocum, co by mohlo byt pod stromeckem, abych z toho tenhle pocit nemel.
    Takze pocitam, ze zas nejaka knizka, svetr, mozna kosile, … a pocit, ze jsem nikdy nedostal nic z ceho bych mel opravdu radost.
    Snime kapra se salatem, na stole bude cukrovi, ktere uz toho ctyriadvacateho nikdo nechce, protoze vsichni maji pocit, ze jsou prezrani, nejaka uzasna pohadka v televizi, …
    Nemam rad vanoce.

    1. Jendo, dneska ti ze všech stran někdo říká, že na vánoce musíš bejt šťastnej. Podle mne je skutečnost taková, že …jaksi …nemusíš.
      Ale tak jako jsou vánoce smutný, jsou i veselý. Ono se to vystřídá…

  4. Moc hezké zamyšlení, ke kterému bych si dovolila připojit svůj názor, i když neumím psát tak krásně jako vy či jiní Zvířetníci:
    Čím jsem totiž starší, tím víc se snažím si nepřipouštět ten pocit smutku a bezmoci, že jsou na světě lidé a živí tvorové, kteří jsou na tom mnohem hůře než já a moje smečka a kterým ani při nejlepší vůli pomoci nemohu. Ale to neznamená, že se nesnažím a nepomáhám alespoň těm a tam, kde to jde a kde mé síly a možnosti stačí. A díky tomuhle vědomí mohu každý svůj den brát tak, jak přichází, protože jak kdysi kdosi řekl, co kdyby to byl můj poslední? A právě v tomhle předvánočním období, kdy všichni tak trochu rekapitulujeme ten letošní rok, sice v slzách vzpomínám na ty, co mě v tomhle roce opustili, ale nebrání mi to se zároveň těšit na ty svátky, kdy se ti, co mi ještě zbyli, i ti moji noví, sejdeme a nad letos trochu méně nakynutou vánočkou si budeme užívat príma pocit, že jsme zase spolu a že snad i ty příští roky si budeme moci tohohle jednoduchého pocitu štěstí zase užívat…. Přeju Vám i všem Vašim blízkým a zároveň všem Zvířetníkům i jejich blízkým dvounožcům i čtvernožcům, aby si ty svátky užili v pohodě a aby ten nový rok byl aspoň o trochu lepší než ten letošní!!!

  5. Zas krásne zamyslenie. Dostala som od Vás kopu mailíkov, ja to tak poslať neviem. Tak píšem tu- všetkým želám krásne vianočné sviatky a aspoň na tých pár dní vyhoďme starosti von oknom a užívajme si svojich blízkych, svoje zvieratká a svoj pocit toho, že sme tu a teraz! (h)

  6. Dovolte abych i já popřála všem lidem dobré vůle šťastné Vánoce a užijte si krásné sváteční dny. My každoročně slavíme na zvonici v Kouřimi a letos bude i půlnoční o půlnoci, takže si toužijeme.

  7. Hezké zamyšlení.
    Zrovna peču vánočku a tak jsem se taky zamyslela. Nějakou tu buchtu peču padesátkrát do roka, v některých náročných letech i stokrát. Ale vánočku jen jednou v roce na Vánoce. Technologii kynutého těsta zvládám bez problémů a různé záviny, buchtičky a podobné záležitosti máme co dva-tři týdny. Ale ta vánočka – přece jen je jiná, s kořením, pletená, hýčkaná… Všichni se na ni těší, ale respektují její výjimečnost. Jednou v roce na Vánoce.
    A zamyslela jsem se i nad dárky. Nedarujeme si potřebné věci. Tedy – jak se to vezme. Někdo si Ježíškovi napíše o věc potřebnou, někdo o zcela nepotřebný výstřelek, po kterém touží. A je zcela v kompetenci Ježíška, aby posoudil, která přání se mu líbí.
    Mám ráda Vánoce se všemi jejich vůněmi i tajemstvím. Těší mě, že i moji rodiče věří na Ježíška a že moje děti … nám tu naši víru neberou.
    Přejeme všem Zvířetníkům krásné Vánoce s vůní vanilky. A až zaslechnete zvoneček, pořádně se rozhlédněte, třeba Ježíška uvidíte.
    Renáta, David a Zuzka E

    1. Renátko (inlove) , tohle je věta, která říká o podstatě Vánoc a vztahu generací úplně všechno:

      Těší mě, že i moji rodiče věří na Ježíška a že moje děti … nám tu naši víru neberou.
      (h)

      1. Ono věřit na Ježíška… je i věřit, že nejsou jen bezdomovci a sobci. Že spousta lidí má své starosti, ale i radosti. Že (snad kromě minima pozoruhodných šťastlivců) není nikdo, kdo by nenesl své bolesti, skládané věkem na jednu hromadu, nebo do jednoho břemene. Že se musíme naučit to břemeno nést a nenaříkat. Že se lze radovat z dobrého dne (ať už vánočního, nebo jiného), jen proto, že máme pár „samozřejmých“ věcí, třeba jen blízkou osobu, se kterou se můžeme vzít za ruce a „vzdorovat životu“. Jít svou cestou a dělat to, co si myslím, že je správné, je dar, za který by měl být člověk vděčný. I když se hodně věcí nepovede.

    2. Renáto, výstavní vánočka! A „Těší mě, že i moji rodiče věří na Ježíška a že moje děti … nám tu naši víru neberou.“ (y) (h)

      1. Děkuji všem vánočkovým fanouškům, vtip je v tom, vyfotit ji z té správné strany (rofl)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN