PSI: Mám ráda dobré konce

Minuly Dušičky a blíží se Vánoce, taky takové smutné svátky, kdy sluníčka je pomálu a mlhavé chladno nikoho nepotěší. Tak aspoň něco trochu veselého 🙂

Pamatujete, jak jsem psala o tom, že se nám srazil poštovní pes? Naše paní L. s roznáškou novin se neuvěřitelně potloukla, když její obrovitý „pejsánek“ vyrazil nečekaně za kočkou. Zlomená žebra, otřes mozku, záchranka, hospitalizace…

Na její místo nastoupila jiná paní, jejíž rodina si adoptovala toulavého pejska z vedlejší vsi. Pejsek sice byl u nové milující rodiny, ale jak měl ve zvyku, pořád utíkal a toulal se. Někteří z vás radili kastraci a opravdu, stalo se a zabralo to! Pejsek se zklidnil.

Tak potkávám ráno paní s novinami a kolem nohou jí poskakuje načepýřený pejsek, který dorostl, trochu se zaobalil díky pravidelné stravě, pořádně prokoukl díky ostříhání spečených chlupů a zjevně si hledí paničky. Sice se celý spokojený přiběhne pozdravit s naší čubiznou, českou strakatou slečnou Bony a mou kapsou s mlsíky, ale paničku poslechne a společně obrážejí domovní schránky. Tak náš malý poštovní pes Badík k dobrému domovu přišel…

Jak dopadla psí obluda paní L. a její polámaná žebra? Paní L. se uzdravila, pesisko nedošlo úhony a funguje místo zvonku. Jak už to na venkově bývá, na venkovní zvonky se tu moc nevěří, ale tady stačí klepnout do vrat nebo zaťukat na okno a drahoušek Rex spustí takový kravál, že to páníčci rozhodně nepřeslechnou. Přítulnost ho neopustila, a když se kolem vás motá malý hroch, máte co dělat, abyste se na nohou udrželi.

Neumím si představit, jak by to vypadalo, kdyby se tenhle paniččin mazlíček opravdu rozzlobil, ale naštěstí ho známe jen jako neuvěřitelně mazlivého tvora. Nebojím se strčit ruku skrz vrata a tahat ho za uši a za nos, leč nikoho jiného to neláká, když se vraty ozývají zvuky prehistorické savany.

Ovšem naše čubizna ho „má na háku“ a když se začnou honit, Rexík se svými 50ti kily opravdu nestíhá a pak kvílí a pofňukává jak štěně, jakáže je to nespravedlnost. A běda, pokud naše čubizna narazí na jeho nedojedenou misku – to už Rex pochopil, že nejlepší je pěkně počkat, až to Bony dojí a nerušit ji, protože to pak jeden veliký a strašlivý pes nikdy neví, jestli odejde s celým uchem.

V srpnu jsem psala o tom, jak si naše strakatá slečna Bony užila honičku s ovečkami a kozami ve výběhu – taky jsem za to od vás dostala pěkně vynadáno… Chovatelé ovcí tvrdí, že kozy jsou mnohem chytřejší a proto je u těch ovcí mají, aby je vedly a vlastně hlídaly. Věřím tomu. Pan soused dnes pouští svoje stádečko „na volno“, když už máme všichni spravené ploty.

Vyrazily jsme si s čubiznou na ranní procházku a šly jsme na návštěvu k horním sousedům. Asi 100 metrů od zadní branky se pásly ty zmíněné, prohnanané ovce se dvěma kozami. Obávala jsem se, že se za nimi naše Bony vydá, ale ta se už viděla u sousedů a nerozhlížela se vpravo-vlevo, vyrazila jako blesk, abych si to snad nerozmyslela a branku nezavřela.

A tak jen já jsem viděla obezřetnou kozí hlavu vykukovat zpoza terénní vlnky, kam se okamžitě celé stádečko skrylo. Jak na to ta koza přišla, to nevím, ale po ovcích ani vidu, jen rohy čouhaly z křoví, kozí oči se blýskaly a kontrolovaly, kudy se míníme ubírat. Od horních sousedů jsem pak viděla, jak obě kozy vyhnaly svěřené ovce na další pastvu a ta obezřetná po nás pořád jedním okem pokukovala, jak to bude dál.

Naše šťastná, leč poněkud přitroublá slečna Bony to vůbec netušila. Někdy si myslím, že ten náš pes by nedokázal vystopovat pečenou kachnu na třicet kroků…

A zas jiný soused, jinde, má u svých ovcí lamu. „Co tě to napadlo?“ ptám se. A tak jsem se dozvěděla, že lama, když si myslí, že je ovce, je výborný ochránce čerstvě narozených jehňat a umí od nich odehnat predátory, lišku i divoké prase a toulavé psy! To jsou mi věci…

Aktualizováno: 17.11.2010 — 22:37

36 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
    1. To se taky počítá! (chuckle) Všechno nejlepší alespoň dodatečně, milá Iko Romanko. (h) (f) (sun)

    1. Jak u vás? Snad u nás, ne? :*

      Dobrá připomínka. Nepíšou úplně často, ale jsou tu. Romany, k svátku všechno nejlepší (f) (sun) .

  1. Tak tohle je to správné místo, kde si mohu postěžovat na Anku! (nod)
    Poprchává, tráva klouže a já pomalu scházím k potučku na dně prázdné protipovodňové nádrže, kde v zimě bobujeme a sáňkujeme s Tádou. Nad svahem roste dub a svah je plný žaludů, které fungují jako transportní válečky. Šourám se opatrně dolů, jsem v půlce svahu, když se shora přiřítí ta pitomá psa a sejme mě třetí kosmickou na zem a když zařvu, začne mě na zemi zachraňovat. (whew)
    Milá Zdeno (inlove) , Bonynka je proti Ance génius i jinak. Sem tam jí hodím na zem odměnku a pak ji samozřejmě musím sama vyčuchat a Ance ukázat. Ale je to taky radostný pes, to zas jo. (chuckle)

    1. Ty naděláš, Max mě sundá každou chvíli a ani mě nezachraňuje. Hamtá po mně a pak mě ještě zalehne. A proč jí hážeš odměnky na zem? Copak je nějakej „hej počkej“, chudák Andulka? Máš jí je hezky vložit přímo do hubinky.

  2. Zdeno, dík ti za dnešní radostný článek. Určitě slouží spoustě z nás jako vítaná protiváha, jen není dost sil k zaťukání.

    Jó, kozy nejsou žádný mejdla. O lamách ochranářkách jsem neměla tušení.

    Pozdravuj čubiznu 🙂 . Che, jsi mě dostala – pro duševno do knihovny (chuckle) . Myslím, že oproti Pedroušovi je Bonynka zázračná myslitelka. Ale co. Oč prostodušší, o to radostnější. Že by přímá úměra? (wasntme)

    1. Si na to kápla. Koukni na mne (party) Kdyby nebyly Bonynky, tak by svět byl opravdu málo barevný. Ať žije skvělá Bonynka (h) (sun) A stejně si myslím, že dělala vzorňuchu jen pro Tebe.

  3. Taky si myslím, že Bony je moc chytrá pesinka, která si pamatuje, že ovečky už nee. Jinak kozičky jsou prý tak chytré, že vodí i koníčky. Můj soused má chalupu kousek od Zlatých hor, tedy na hranicích s Polskem a jeho sousedi, místní starousedlíci chovají prakticky veškeré domácí zvířectvo a mají i několik koní. No a těm prý statečně šéfuje malá hnědobílá kozenka, která je vodí volně po pastvině a dokonce se jako první krmí či pije a koníci až po ní….

    Jinak, Dede, díky moc za zařazení tohoto hezkého článečku od Zdeny – dost mi to pomáhá překonat dnešní den, kdy moje pracovní produktivita je skutečně nulová….

  4. Myslím, že Bony křivdíš. I když je strakáč praštěný, TAK praštěný zase není. O ovcích věděla. Jen ví, že nesmí. Doufej, že se za rok nerozhodne, žes to možná tak úplně vážně nemyslela a že by mohla zkusit aspoň trošičku prohnat…. Pak se budeš divit, jak rychle si jich všimne.

    1. Děkuji, to jsou laskavá slova – ale já fakt obávám, že naše slečka česká strakatá pitomá Bony o nich opravdu opravdu nevěděla. Ono to bylo taky za terénní vlnkou a jak jí znám, tak je neviděla nosem ani očima (má v jednom oku pihu a špatně vidí).
      Já vím, že toho v tej svej strakatej hlavince moc nemá, ale pro duševno si půjdu do knihovny, chichi… ne k čoklovej (handshake)

  5. Šikovná Bonynka a oni ji pomlouvají…. Bony dostala világoš, že prohnala ovečky, tak si jich nevšímá a najednou je trubka, co by nevyčenichala ani pečenou kačenu. Jojo, tak svět oplácí 😉 (chuckle)
    Věděla jsem, že jsou kozy chytřejší než ovce a vodí stádo. Kolega chovatel ovcí to potvrdil. Ale o lamě jsem to nevěděla.
    A stařeček kocour vypadá jako jůra – srst se mu leskne, div nehází prasátka.

  6. Zdeno, to jsou vážně dobrý konce – a je dobře, že jsi ten konec dopsala, protože příběhy bez konce jsou jen nakouknutí – a člověk si občas vzpomene a říká si, jak to asi dopadlo. A nic se nedozví. Bony to sluší:)

  7. A já hloupá myslela,že ovce hlídají psi a ne kozy nebo lamy (wasntme) …
    Mmch.,čubizna slečna Bony je pořád hezká holka a určitě by taky pečenou kachnu našla ]:)

  8. Hezký den všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Dík za další hlášení ze života psí slečny Bony. Betka zná z Malevilu kozy, ovce i lamy (a spoustu dalších „potvor“) , naštěstí ji nechávají poměrně v klidu. Jen když byla štěník (asi padesátikilový drobeček – jak říkám, malé štěňátko 😉 ), tak mě dotáhla v ne zrovna důstojné pozici k voliéře s papoušky. K té kleci jsem dojela po pozadí (rofl)

  9. Tý jo, lamu jsem u ovcí ještě neviděla! To jsou novinky ze zvířecího světa… Mimochodem, na fotce s černou kočicí to slečně Bony velice sluší a vypadá to, že spolu vycházejí dobře- nebo to bylo pracně naaranžováno kvůli fotce? 😀

    1. NEBYLO – chichi! (rofl)
      Nebylo to nijak naaranžováno, a byla to šťastná fotografova chvilka – náš stařičký (14,5 let) kocour NE-SNÁ-ŠÍ jakékoliv focení, a to odjakživa. Ovšem spí s námi v posteli – pesová ne, tak čubizna využije ranní chvilky a vstřebává teplo z našich postelí aspoň poránu, než na ni pustíme ledový vzduch. Jen co cvakl foťák, kocour sjel z postele a víc ho nebylo. No že by kocour čubu miloval, to ne – ale snáší ji. Ona si z něj občas udělá plyšáka, ale zvykli si, co zbývalo, když jsme mu domů přitáhli tak nevhodnou věc jako bylo štěně, chichi (rofl)

  10. Milá Zdeno, moc hezké a navíc jsem se dozvěděla zase něco nového. Z koz a lam jsou spolehliví hlídači ovcí – no to jsou mi věci na tom světě 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN