KOČKY: Koťátka artcaťátka hlásí příchod!

Tak už je to tady zase. A mně to nedá si neulevit, a kde jinde, než na Zvířetníku plném spřízněných duší! S koncem prázdnin a návratu do všedních kolejí nastal opět čas nezodpovědných „odkladačů“ prázdninových chlupatých kamarádů. Bohužel mezi ně patří i kočičí mámy, které „zničehonic“ mají koťátka.

Jak fascinující je lidský údiv, že ta či ona kočka má „najednou“ bříško a světe div se, nekastrovaná kočka dokonce „zničehonic“ porodí. A co teď s koťaty? Tahle nechtěnátka, je-li jim dáno spatřit světlo světa, jsou ponechávána osudu napospas, mnohdy i se svými mámami. Sakra, kdy už to lidstvo dostane rozum???

Poprázdninová smršť telefonátů a mailů. Vezeme vám koťata, někam je tam přihoďte. Stále totéž, pokaždé jinak, přesto však neměnné. Vysvětlování, že tak snadné to není, že je nezbytná karanténa, že žádný prostor není nafukovací, že kdybychom přijímali veškerá „nadbytečná“ koťata, rozroste se nám rychlostí blesku stav na několik stovek, že další karanténa se sama nevybuduje, že veterina a krmení něco stojí, to vše se míjí účinkem. Následuje pouze zhrzená uražená reakce: Tak od čeho teda jste útulek? Uf.

Sakra, když už to lidstvo pochopí, že útulky nejsou odložištěm pro zvířata, která prostě přestanou své majitele bavit? Že když už beztak suplujeme zákonné povinnosti správních celků, obcí a měst, nezvládneme zároveň „zaskakovat“ za kdejakého nezodpovědného jedince, pro kterého je kočka, či zvíře vůbec, nástrojem jeho chvilkové zábavy, případně zcela opomíná, že zvíře vyžaduje péči, že nekastrovaná kočka se prostě množí.

Že útulky skutečně nemohou řešit, že babička má malý důchod, tedy jí nezbývá na kastraci a kde se vzalo, tu se vzalo pět koťátek? A že je to tak už potřetí? Nebo že mladá rodina v nadšeném očekávání potomka (že by též zničehonic?) prostě musí dát dosavadního kočičího člena rodiny pryč? Že je vlastně hrozně smutné, že v lidském mozku vůbec podobný způsob myšlení přetrvává?

Jistě, nelze spasit celý svět, desítky, stovky, možná i tisíce podobných nechtěnátek kdesi prostě mají smůlu. A to jen proto, že nezodpovědnost, nezájem, ignorace následného utrpení těch malých tvorečků, kteří se rodí jen proto, aby záhy opustili tento svět neduživí, opuštění, nežádoucí.  Letošní poprázdninová vlna nám přinesla 7 kočičích mamin (dvě dokonce až z kraje povodní), které nedisponují zrovna nejlepší fyzičkou, ale snaží se ukojit, co se dá.

Takže se opět urodilo – tohle mňoukající stádečko čítá takřka 40 mrňat, což je „zničehonic“ skutečně pořádná porce. Pro některé mrňousky už nastal čas odčervení, některá vbrzku dorostou očkování – a my se děsíme okamžiku, kdy by mohlo být pozdě. Zároveň vzhledem k podzimní psotě a slotě už musíme topit – a při cenách dřeva a elektřiny je i tohle pořádný strašák.

A proč jsou to vlastně koťátka Artcaťátka ?

Mnozí už v této době začínají myslet na vánoční dárky – a my rádi vyhovíme!

Malá chlupatá artcaťátka tak díky vaší pomoci získají další šanci.

Pro potěchu oka – foto jedné várky. Více zde: http://www.felinogrey.estranky.cz/fotoalbum/kocici-domov/artcatatka

Za FELIX GREY o.s. – WWW.ARTCAT.CZ

Majka Šrámková, dobrovolník

Aktualizováno: 12.10.2010 — 21:18

106 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
      1. Budeš se divit, ale jsou s námi od května – od narození, tak poznat jsou, v noci ne, ve dne jo…ale pro ty 3 černé klučíky hledáme domov, nejlépe společnej,jsou na sobě moc závislí…tak se za ně moc přimlouvám..jsou pravda hyperaktivní, ale je s nima bžunda…. a nejlíp s lodžií nebo s zahrádkou…

  1. Sakra, tady to žije – bohužel i špatnými zprávami, třeba to s Boxíkovou …
    nemám slov, nemám, zato mám opět silnější chuť nakopat veškeré „lidské“ póvly … hnus, hnus, slabé slovo. (bat)
    známí měli krásnou mývalí kočinu, v paneláku. pak mladá odjela a kočka šla na týden k rodičům na domek – řádně oplocený dvorek.
    no a nějaký dobrák ji odstřelil. Holka se sesypala, rodiče si to nemůžou odpustit,
    a vše je špatně.
    z lidí bohužel čím dál víc je mi (puke) (puke)

    Naše koťátka jsou všeliká, některá mají záněty, jiná kýlu, inu patláme to jak se dá .. snažila jsem se kdesi u veta vyškemrat odčerváky jisté značky, mi bylo vetsestrou řečeno že to je pro kočky škoda – co tam taková baba vůbec dělá??

    Dík za echo o Mášence – noo, jedno artcaťátko jako by jí z oka vypadlo …(cat) jen zatím neprdelatí ..

    a 2+3, to ještě dám

    1. Ta nerudná vetsestra mi připomíná tu bejvalou od našeho veta. Ta se mě zeptala, když jsem přinesla ukázat doktorovi štěňata, mezi kterejma byl i Šariček, jestli jsou všechna na utracení – já se šla chlubit zdravejma ovčouníma štěňatama a řeknu Vám, to byla taková sprcha… (punch)

  2. Srdečně a moc zdravím Majku a předpokládám, že pozdrav by poslala (kdyby uměla) i Tečkovaná Máša. Má se Majko moc dobře. Očika zdravá, tělo kočkosuprmodelky (akorát je trochu „prdelatá“) což se celkem líbí Chlapovi. Po mnoha měsících je vidět, že ta sebranka Jíďa s Mošou už ji vzala na milost. Líbilo by se Ti jak si parádně hraje, jak lenoší a její apetit je záviděníhodný. Včera dostaly kočenky koulodráhu – původně byla na vánoce, ale vydržete to ! Parádně se baví. Tohle všechno píšu proto, že je to důkaz o nesmírně důležité, ale především Vas všech dobré práci. Ne všichni jsme vybaveni prostory a především obrovskou dávkou vnitřní potřeby pomáhat. Osobně si myslím, že jste prostě reinkarnované kočky a víte co všem těm chlupatým a nádherným koulím je třeba k alespoň nějakému životu. Máša, Moša a Jidášek mají štěstí na mou neutuchající lásku. Těch okolo stovek “ Vašich“ kočenek zase na lásku Vaší. Máša žije jen díky Vám a je to tak krásná kočka. Zvídavá, sportovkyně, miláček. Za každou takhle zachráněnou duši máte mojí hlubokou úctu. Koupím si zatím něco v Artcatu. Protože musím Chlapa chvilku velmi opatrně zpracovávat. Ehmmm. Než přijedu k Vám na statek pro dalšího miláčku bude to chvíli trvat… mám totiž stopstav…ale ono se to poddá 🙂 Jste Andělé !

    1. Hele, musejí tvoje kočky dostávat ve stejnej den úplně stejnej dárek, jako moje kočky? A taky byl původně k vánocům (rofl) (clap)

          1. Už vím, co budu chtít k vánocům, když se někdo voptá. Přesně pro zvídavé a dloubavé slídilky. 🙂
            Cák ňákej koš na topení, v tom spí jen Babetka a jen občas, cák ňáká fontánka, přestala zajímat třetí den… 😀

          2. Sharko (inlove) , já vím, že už jsem si jednou odkaz vyžebrala, ale neuložila jsem ho hned (fubar) a teď se mi ho nechce hledat – prosím, mohla bys ještě jednou? Děkuju moc! :* (wave)

      1. 😀 no já myslím, že když se neznaj, že by si to snad nemusely závidět, že ? To není jako já a sestra u vánočního stromku a přepočítávání kusů balíčků. Já to kočkám neřeknu, že Tvoje mají taky koulodráhu
        (y) a příště se líp domluvíme (mp)

    2. Myslím na všechny „potřebné“ – Li, boxíkovou a další a další a další a další, ach, těch furt je…
      …ale mrkla jsem na Vojtíška, protože dobrých zpráv nikdy není málo…
      … a pověz, Leny, eště se Mášenka carevnička počurává tak moc? 🙂

      Ono to totiž s kočenkama opravdu někdy stráášně dlouho trvá, než se způsoby usadí, a když se způsoby usadí a čék se naučí s tmou rozsvěcet právě tudle lampičku nad dekou a upravit právě tamten pelíšek na botníku v chodbě, zas se kočce něco mihne kebulkou a začne spát nebo jíst nebo prostě žít trochu jinak. No ale od toho nás mají, žejó, abysme se furtevá přizpůsobovali, žejó…

      Majko, mít tak o místnost víc a balkón navíc… ale už teď si tu doslova šlapeme po hlavě. Tedy holky mně, já jim obvykle ne.

      1. Bětuláskovo ! Víš co ta potvora tečkovaná dělá ? Koupila jsem takové ty hygienické podložky pod miminka a rozložila je v koutě sedací soupravy kam madam chodí loužičkovat nejraděj. Věděla jsem, že je to asi špatně, ale nervy mám jen jedny, že jo !? Takže teď chodíme na záchůdek, což je vždy , když je spatřeno pochváleno a pokud se to stíhá dostane se i pamlsek, no a pak se chodí na tu dečku…jen tam a nikam jinam. No to mi teda vysvětlete 😀 Vlastně jsem si oddechla, fakt je vidět týden od týdne, že snad je s naší péčí jakžtakž spokojená. Jen kdyby toho jídla bylo víc… 😀 Po šesti měsících už je sakra jasný, že kapsičky Suprime s lososem (jen jednou za 14 dní jako zákusek) by se měly změnit na každodenní menu. Protože kdo má furt jíst Whiskas kapsičky obyč,každý den že jo ? A slovy Máši: no a s těmi vařenými játry jednou za uherskej rok se Ženská musela zbláznit úplně, nevidí snad jasně jak mi to chutná…?

        1. suprime s lososem, to já jednou neprozřetelně prozradila, že jsou konzervy, kde je rybek mnohem víc…ve vlastní š´távě…prej by tayz mohly bejt denně a to tuňákový žužu…to po kilech… (rofl)

  3. Vždycky, když si představím ta nechtěňátka a mnohdy jejich kruté osudy, tak se mi na obranu vybaví tento „vtip“ :
    Z porodnice přivezli matku se paterčatama. Celá rodina se u nich sešla a procházející kočka domácí je přepočítala a při odchodu z místnosti si pomyslela: To jsem zvědavá, kolik si jich nechají….
    (angel)

  4. po Boxíkové (h) smutném příspěvku se pokusím vnést trochu světla (sun)

    náš Vojtíšek je už od neděle na oddělení, zatím má kanylu protože dostává ještě léky, ale daří se mu dobře, dokonce začíná víc povídat

    pár fotek můžete vidět zde: http://hovorkovi.blogspot.com/ … a níž pod nimi povídání o průběhu událostí

    všem moc děkuji za palečky!!!!!!! (h) (h) (h) (rose1)

    1. Kluk jeden vokatej 🙂 Stejne mne fascinuje, jak male deti jsou schopne prijmout „novou“ nebo snad jinou realitu. (h)

    2. já se přiznám, že Vojtův web průběžně kontroluju pravidelně… (inlove) Obdivuju jeho rodiče, jak zvládají ten každodenní boj s rehabilitací a další a další hospitalizace. Když jsme viděla ty letní fotky, kde Vojta kráčí lesem, tak jsme měla hroznou radost. Dětský mozek dokáže zázraky – Vojta snad všechno dohoní a ten kus plastu bude nakonec jedinou vzpomínkou na ten strašný den. (nod)

  5. Mili Zviretnicci,

    opravdu moc vam vsem chci podekovat za obrovskou podporu, ktere se mi dostalo. Je to jak zly sen, na ktery si uz ale trochu zvykame.. Jsem vam vsem, cele parte i kazdemu zvlast, moc vdecna.. Zpetne ctu, jak jen to jde, vsechny vase vikendove prispevky a az zasnu, kolik lidi melo ty moje cakly blemcacky rado… Diky, diky moc.
    Jak uz vite, otravily se i dve nase kocicky, utulkova Mia a mala Jasminka. Tu nasel pozdeji Dan, odmitl mi rict podrobnosti.. Nemam se pry ptat, tak se neptam. Miusku zatim neobjevil ani nikdo ze sousedu..
    Ja byla doma prvne od soboty az vcera, a i tak to byla sila. Vidim je vsude, boxiky i kocenky.. Kocourek Matysek, ktery jediny diky sve fajnovosti a vybiravosti prezil, je zdravotne v poradku, jen je.. ztraceny 🙁 a strasne smutny. Budu se brzy stehovat zpet do Prahy, snad ho to rozveseli..
    A duvod te nase ztraty a agonie – cisty pragmatismus. Moje auto se v poslednich tydnech doma objevovalo o dost mene, Danovo bylo dlouho v servisu, barak je v okoli nejnovejsi a vypada pro zlodeje vicemene nejlukrativneji… Vypada to na pripravu na vloupacku, proste si nekdo cistil pristup. Zadnemu dalsimu psu v okoli se, co vime, nic nestalo, jen mal cast otravy spadla skrz plot i k sousedum na zahradu, nastesti jejich pejsek v te dobe nebyl doma.
    Snazime se zit dal, nejak.. Chapu, ze mi v dobre vire navrhujete rychle stenatko, ale to proste nejde, ted v zadnem pripade. Mozna dokonce hodne dlouho ne, mozna nikdy. Tohle uz bych znovu prezila jen tezko. Se smrti z nemoci nebo ve stari se vyrovnam, s nehodou taky… ale vrazda, s takovym hruznym prubehem a rozsahem, to cloveka az moc ovlivni. Pro zadneho pejska bych ted nebyla dobra panicka 🙁
    Jeste jednou vam vsem moc dekuju, drzeli jste me spolu s mymi dalsimi kamarady a rodinou, ani nevite jak! Urcite jsem neodepsala na spoustu sms a mailu, prosim neberte to ve zlem, moc boli cist o tom znovu.. Diky vsem.

    1. Ivčo, moc tě objímám (hug)….a doufám, že ten parchant, co to udělal bude trpět za každou vteřinu 1000x víc…než ti, co už budou navždy žít jen ve vzpomínkách…

        1. abyt: já Ivču na byt i stravu klidně přijmu, ale jestli myslíš to státní bydlení za zamřížovanými okny, které je ode mne na druhém konci Pardubic, tak to Tě vyvedu z omylu, je to už několik let, co ženské odsud odvezli do nového příbytku ve Světlé nad Sázavou a dali sem mužské (nod)

    2. Milá Ivko, teď máš pocit, že nikdy žádného pejska… (u) Ale mám zkušenost, že nový pes je jediná náplast na ztrátu. Vím, že taková krutá a zbytečná ztráta bolí víc, než normální úhyn. Ale kdyby ho přejelo auto, tak je to také zbytečná, předčasná smrt. Pejsek si tě omotá kolem tlapky a dokáže, že ta velká rána přebolí. Samozřejmě kluci nikdy ze srdce nezmizí, ale to také není účel. Nový pes není náhrada, je pokračování života. Nebyla bys špatná panička, on by tě pejsek nenechal…
      Hodně sil (h)

    3. Milá Ivko – je mi moc líto konce boxíků i kočiček – tak krutý a nespravedlivý! Hladím tebe i Matýska po tlapkách a věřím, že se nakonec najdete. A sama poznáš, kdy je ten správný čas pro nového pejska – ne jako náhrada, ale jako plnohodnotný člen rodiny. A neboj – ty nikdy nebudeš špatná panička (h) (h) !

    4. Milá Ivuš (h) (h) (h) . Myslím na Tebe a objímám Tě. A nový pejsek? Však uvidíš, chce to čas.

    5. ivo.. trošku se zpožděním jsem si přečetla všechno (hug) (u) (f) (rose2) (rose1) drž se…radši si to ani nepředstavuji, neviděla bych pořádně na klávesnici…máš pravdu, teď pejsek asi opravdu chvilku ne – hlídala bys ho na každém kroku a stále bys viděla oba kluky. ale přebolí to, nic se neboj. a pak se časem CD postará, jako se vždycky postarala 🙂 nikdo psí nezůstane moc dlouho bez pejska 🙂 a spolehni se, že se stejně dobře postará o odvetu tomu šmejdovi – jak nikomu nepřeju nic zlého. jestli si smím dovolit nápad – co dvě nové kočičky? však víš, že nikdo neumí léčit smutky a trápení tak jako huňatý ušatý (cat) kožíšek v náručí 🙂 tlapičky ti do budoucna drží Pětikočičín, z toho jeden kočičí (dog)

    6. Milá Ivko, moc s tebou i Danem cítím. Teprve včera v noci jsem po kouskách dočetla, jaká hrůza vás postihla. Těžko hledám jakákoliv slova (hug) (h) (h) (h)

    7. Ne, že by to bylo důležité, mé sympatie se jistě dostaly na správnou adresu. Leč – domnívala jsem se, že Boxíková je EvaP a ti neštasníci Rony a Charlie, navíc že Dan je Brian. Kdyby to nebylo při tak smutné příležitosti, bych se rozchechtala nad vlastní blbostí. Zvorala jsem to opravdu tak stoprocentně?

    8. Milá Boxíková, drž se. (h) Myslím na vás. Blemcáčků i kočiček je mi moc líto a tomu zmetkovi zlodějskýmu by patřilo ….. no něco hodně šerednýho.
      Čas je milosrdný a uvidíš, co ti CD nachystá. Však ona už to nějak vymyslí.
      A dobrá panička budeš vždycky, možná jen zkraje trochu moc úzkostná (zcela pochopitelně). (h)

    9. Milá Ivko, i s námi tahle hrůza hodně otřásla. Přiznávám, že Pétě jsem to zatím neměla odvahu říct (u) A chápu i tvoje rozhodnutí, že štěňátko zatím ne, i když o něčem bych věděla (dog) Kdykoli budete chtít, přijeďte podrbat Buffí smečku a ostatní zvěřinec, jste vítáni! (h)

    10. Ivko ! (h) (h) (h) (h) (h) (h) (h) (h)
      A stejně si myslím, že dříve či později – chápu, že teď hned ne – si tě nějaký ten hafík omotá kolem tlapky. Přála bych ti to! (h)

    11. Ivi je mi moc líto, co se vám přihodilo. Nezbývá než držet palec, ať je brzy líp. Držte se. (h)

  6. Mě taky hlava (a srdce) nebere takovou nezodpovědnost a bezcitnost k živým tvorům. Strašně moc obdivuji lidi jako je Majka. Držím palce kočičkám ať už je jen čeká hezký život u dobrých lidí.

    Letos v létě přinesly děti mé kolegyně Mirky 3 asi dvoudenní koťátka v igelitové tašce. Jezdí na prázdniny na chalupu a děti je našly někde na poli. Takže Miruš celé léto „kojila“, piplala kočičky, masírovala bříška, umývala, musela je naučit sát, hodně je muchlila. Když se po prázdninách vrátili z chalupy, tak se jim věnovala stále. Její manžel je bohužel těžký alergik, takže měl zákaz vstupovat do pokoje, který koťátka obývaly. Stejně ho neminula pohotovost a doktoři. Ale stejně je nenapadlo ani omylem, že by to neměli udělat. Když byli u veterináře tak dostali obrovskou pochvalu a poklonu, že takhle krásně a zdravě by měly vypadat všechna koťátka. Teď už jsou ty chlupaté holčičky připravené k životu. Jedna holka už je v dobrých rukách. Doufám, že i na ty další někdo hodný čeká. Mirka říkala, že to musela udělat už kvůli svým dětem. Ale bohužel si nemůžou nechat ani jedno kotě. Hlavně kvůli manžela, ten by se snad udusil a taky kvůli pejska (taky ho našli), ten na ty malé žárlí. A nejvíc ji štve, že v podstatě ví, kdo to udělal, ale co s tím?

  7. Majko, já vás všechny, co dokážete zajistit provoz útulků a postarat se o všechny tyhle ubohé tvorečky, strašně obdivuju, protože já se zmůžu jen max. na finanční či hmotné příspěvky a ještě se tak postarat o svou tříhlavou smečku – a mám z toho všeho každodenní depku, proč musí být někteří takylidé tak hnusní…. Držím vám všechny palečky a slibuju, že i na váš útulek se pokusím přispět o malinko víc, protože si bohužel nemohu vzít domů žádné z toho vašeho současného nadělení…

  8. Já nemám moc velkou mozkovnu, takže tahle lidská nezodpovědnost, řekla bych omezenost se mi tam už nevejde. Prostě nechápu. Nechápu že milující rodič – vše pro dítě – vysvětluje Evičce, že no tak jo, tuhle kočičku si ted vezmeme, budeme jí dávat papat, ale jenom na léto,víš. Pak jdeš do školy, tak tu kočičku musíme nechat tady. Vona si něco najde, neboj. A před zavřenými dveřmi sedí oklamané zvíře, posléze pochopí a po čase začne rodit stejná nechtěnátka, jako je ona sama. A tak to jde pořád dokola, fuj tajbl!

    BTW – v souvislosti s kočkami se tu stále objevuje slovo kastrace. Vždycky jsem se domnívala, že se kastrují kocouři, (také muži, tedy kastráti) a kočky, tedy ženy, se sterilizují. Je to tak?

    Li držím palce. Jak je na tom její manžel?

    1. Milá Jano Ba (inlove) , domnívám se, že kastrace je odstranění pohlavních žláz, kdežto sterilizace je jen přerušení např. vejcovodů, ale pohlavní žlázy zůstávají. Tedy nadále probíhá říje, ovšem bez možnosti oplodnění.
      Takže např. sterilizace feny nezabrání zánětu dělohy, protože děloha zůstává. Proto se doporučuje spíš provádět kastrace než jen pouhé sterilizace zvířat. A u kocourků a psů je navíc kastrace mnohem jednodušší než jejich sterilizace.

    2. Popisuješ to úplně přesně, Jano… (doh)
      Mimochodem s tou kastrací máš teoreticky úplnou pravdu, ale … mám dojem, že v praxi se kočky tak nějak … kastrujou (chuckle) . Čert ví, jak to přišlo, ale zaplaťpánbu 😉 .

  9. Prosím vás všechny o palce pro Li (h) – dnes dopoledne zasedá konzilium a v jednu hodinu by se měla Li dozvědět, kdy a jaká léčba konečně začne.
    Li, drž se a nedej se! (h) (y) (h)

    1. Já za Li držím (y) každé ráno a večer, ale pro jistotu ještě i teď, kdy chvilku můžu (y) (y) (y) (y) (y) (y)

  10. Ano, lidé jsou hrozní. Včera se mě ptala má kadeřnice, za nevím o někom, u koho by dožily dvě fenečky jorskšíra (cca 1,5 kg, nikdy nerodila, a cca 3 kg, rodila čtyřikrát), jim 11, resp. 12 let.
    Ptala jsem se, zda jsou papírové a co se stalo s majitelem. Papírové nejsou a majitelka se zbláznila do naháčů, které množí ve svém maličkém bytě. Staré fenečky tam údajně nemají klid – přeloženo do češtiny, překážejí, protože z nich nic není. Neumím to pochopit.

    Fenečkám i koťátkům od Majky přeju, aby brzo našli své doma, kde je budou mít rádi. A přeju všem krásný den! (h)

    1. ach jo (fubar) . Chudáci fenečky… (a chudinky kočky a koťata)
      Ale snad i proto budu mít psa s PP (i když nemám zájem o chov) a budu si štěňata kupovat u lidí, kteří za svá štěnítka nesou odpovědnost i spoustu let poté, co je poslali „do světa“. A je jedno, jestli odchovali dva vrhy za život a nebo už dávno otočili abecedu. Nebudu podporovat žádné nezodpovědné množení, i kdyby štěnítka vypadala sebeubožeji.
      A snažím se informovat všechny kolem sebe, co je to množení psů, co se dá a nedá „ušetřit“ … A taky se snažím podporovat kastrace u koček. Protože to je opravdu jediná cesta, jak snížit počet nechtěných koťat… A jsem moc ráda, že se Zvířetníci ke kastracím přidali (inlove)
      A abych nezapomněla :
      Hezkou středu všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm, co dneska něco slaví (nejen Renáty, ale pokud se nepletu, tak Berrýška dneska přestala být oficiálně štěnětem – je jí půlrok, je dorost… (rofl) ), přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky (hlavně dneska Li) , ať je brzy líp (h)

      1. Souhlas. (Ze 17 štěnísů, které jsme vypustili do světa vím o 15, jen 2 majitelé se nehlásí. Tedy vlastně ze 16 – Ginny jsme nikam nevypouštěli).
        Ať nechtěňátka najdou svůj domov. Ale daleko důležitější by bylo, aby se nerodila nechtěná a nezodpovědně množená zvířata. Jenže to je tak reálné, jako chtít, aby pršelo nahoru :S

        1. Vidíš Evo a na nás ani nechtěli adresu kam pejsek přijde. Nakonec jsme jim vizitku vnutili. Moje kamarádka také vždycky chtěla vědět všechno o štěňátkách a ve smlouvě měla dodatek kdyby se chtěli noví majitelé štěndy zbavit, tak ať ho raději vrátí. A jednou se jí to stalo. Ti lidé co měli Ájinku tak nevěděli asi nic o choďácích a mysleli, že to bude malý psík. Ája přišla za rok zpátky vyhublá a do dneška /11 let/ u Eriky žije a jsou od té doby dvojpes – vlastně dvojfena.

        2. S nebožkou Filou to bylo tak, že 2x jsme jeli k nim na lustraci ještě před odběrem, ve smlouvě byla klauzule o zpětném odběru štěněte pokud na něj nebudeme hodní a stýkáme se dodnes, přestože Fila už nežije. Nedovedu si představit jiný přístup a pokud by se chovatelé zachovali jinak, asi bych se obrátil na jinou stanici.

          1. Potíž je, že zpětný odkup nemůžeš vyžadovat a tudíž je ve smlouvě na nic. Prostě je právně neplatný a nevymahatelný i když to oba podepíšou. Ale samozřejmě to novým majitelům říkám, že si štěně klidně vezmu zpět, kdyby něco. Ve smlouvě to nemám. Lustrovat se snažím (abych neurazila). Chovatelský servis slibuji a snažím se i plnit.
            V poslední době jsem servisák i pro cizí odchovy. Jak máme na stránkách „výchovu štěněte“, dělám poradnu. Většinou po mailu, párkrát i osobně. Chovatel poradí, ať se obrátí na nás (i to se mi stalo :O ). Jsem asi pitomá, ale nedokážu ty zoufalce odmítnout. Snad to aspoň někomu bude užitečné.

            1. No, mně jsi dělala poradnu moc dobře, já bych tě doporučila 🙂 Ale vážně- pokud má někdo problém a nemá, koho by se zeptal, tak hledá všechno možné a ptá se i cizích chovatelů. Asi ti to někdy leze krkem, pořád odpovídat, ale na druhou stranu jsi brána jako odbornice- a to snad trochu hřeje na duši (sun)

            2. Nejsi pitomá, jsi vzor pro ostatní! Takové chovatele jako jsi ty, by měli v klubech chválit a odměňovat. (y)

            3. Evo, přilípnu se k Matyldě, mě jsi tu poradnu také udělala dobře. Dneska je to naše zlatíčko a když to nezajímá chovatele tak to je jeho chyba protože se ochuzuje o dobrý pocit.

      2. Xerxinko, s těmi lidmi a kočkami to opravdu není jednoduché když lidi nemají rozum. K nám nedávno přišel vyhublý kocour od jedné paní, která bydlí přes louku , má asi 11 nebo 14 koček. Spal na lavičce a když jsem mu dala najíst tak druhý den dožil a museli jsme ho pochovat. Byl opravdu ubohý a když jsem jim to tam říkala tak to najednou nebyl jejich, protože jim žádný nechybí. Těch jejich koček k nám chodí víc na jídlo. Mám akorát strach aby něco nepřenesli /y/ na
        psy protože naši psi se vším živým kamarádí / kromě lidí, těch se straní/. No Dede si asi s Berrynkou taky trochu užije, náš Luxík je někdy milionový a za dva dny na zabití, to snad neví ani jak se jmenuje. Opět jsme jeli asi 4x bez blití!

      3. Souhlas s nakupováním štěňat u zodpovědných majitelů, čímž se může zamezit kšeftování se štěňaty, ale zároveň připomínám, že je pořád třeba i takových jedinců, kteří si berou štěňátka a pejsky z útulků – jinak se ta ubohá nechtěňátka či vyhození pejsci budou muset za chvíli utrácet po vzoru městem/obcí placených útulků, protože ty soukromé útulky nejsou nafukovací…. a pak na tom budeme stejně jako v jižní Evropě.

        1. Žjóva! :O Vuvu (h) postoupila z jesliček do mateřské školy! 🙂 Páááni, toto letí! 8-| Tak ať se jí mezi dorostem líbí. :* (wave)

  11. Jj – kastrace – věčné téma!
    Vóno to nejni jednoduchý!
    Ona matka Příroda není žádná dobrotivá matička. Koťat se rodí až moc. Divoce či polodivoce žijícím kočkám ale zůstane z vrhu třeba taky jen jedno kotě. Nebo žádné. Nemoci, paraziti, úrazy. A taky máma kočka obvykle nežije tak moc dlouho a za ty dva, tři roky, které jsou jí vyměřeny se nestačí tolik rozmnožit.
    Jenže pak do toho zasáhne člověk a malér je na světě. Babičky z domova důchodců, co milosrdně přikrmují zbytky od oběda kočičí smečku žijící okolo netuší, co páchají. Výsledkem je rozmnožení koček a taky podvýživa (zbytky nestačí) a degenerace když se smečka po generace páří mezi sebou.
    Boj je marný a neochota MÚ při větších akcích, příslovečná. Lze jen nepatrně pomáhat…

    P.S. Paní, která mi přinesla Ámose pro něj přinesla i 4 konzervičky a ptala se, jestli mu budou NA MĚSÍC STAČIT…. ]:)

    1. Souhlasím, člověk často dělá blbosti
      PS. myslíš že by paní také stačily 4 konzervičky na měsíc? Možná by jí prospělo to zkusit 😉

      1. Určitě prospělo – byla taková nějaká kulatá. Nejhorší na tom je, že to myslela dobře. Sáru mi někdo hodil přes vrata, ale konzervičky nepřidal… 😀

        A to přikrmování je stejně dost nezdravé, protože jsou to lidské zbytky. A na pořádné krmení těm babičkám peníze nezbývají. Chudák Lízinka nemohla vidět krajíc chleba, okamžitě se na něj vrhla. Za ta léta hladovění to pro ni byla mana nebeská…. :S

        1. No já nevím, už představa letícího kotěte je zvláštní, ale kdyby kolem pršely konzervičky… :O
          Když jsem byla v Luhačovicích, mockrát jsme tam potkali kolem restaurací a v parku místní tříbarevnou kočku, nesla se jako dáma a očividně hladem netrpěla. Jen jste měli vidět ty servírky v krásné hotelové jídelně, když se nenápadně snažily promenující madam vystrnadit. Kráčela středem, žádné schovávání. Asi byla taky na lázeňském pobytu a hodlala si to užít.

          1. Já jezdím už víc než 15 let coby samoplátce do Trenčianských Teplic se svými problematickými klouby. A za ta léta se tam sice bohužel nezměnil počet toulavých kočiček zoufale vysedávajících před lázeňskými domy, kde se vaří, a čekajících na zbytky od snídaní, obědů a večeří lázeňských hostů, ale změnilo se myšlení lázeňských hostů, kteří místo namazaného chleba či zbytečků řízků jim dnes kupují a do plastových misek sypou kočičí granulky a dokonce i do dalších misek nalévají vodu. Po pravdě – můj muž tam zároveň se mnou celá léta, kdy nebylo možno v místních obchodech granulky nakoupit, vozil 10 kg balení kočičích granulí
            a při mém odjezdu, kdy mě vyzvedával, tak dalších deset kilo do „zásoby“. Ale já jsem si vědoma, že tohle není řešení, ale bohužel místní samospráva žije stále v hluboké totalitě a údajně jediné, nač se za ta léta zmohla, bylo, že asi před deseti lety – zřejmě po vzoru Řecka a jemu podobných států – nechala část toulavé kočičí populace vystřílet :@ Lázeňští hosté vč. mě jim píší na jejich mailové stránky, že existují osvícená řešení a že by mohli nechat kastrovat buď kocoury nebo kočičky (lépe samozřejmě kočičky), ale zřejmě trenčanským radním netreba doporučení jejich lázeňských hostů. Vím, že je to v řadě měst ČR vč. těch lázeňských úplně stejné, ale mě to prostě každý rok šíleně naštve a přijde líto….

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN