ROZCESTNÍK: Ztracený a zase nalezený potok

Zima je za námi a já po celou dobu vzpomínám na náš poslední podzimní krátký výlet do přírody do okolí Brna, kam jinam, než zase do tajuplného Moravského krasu. Chci se s vámi podělit o zážitek z podzimní přírody.

Byl pošmourný, vlhký, ale teplý listopadový den, tu a tam se mraky protrhaly a vykoukla modrá obloha. Poslední měsíc pršelo, po suchém a vyprahlém horkém létu, ideální podmínky k prohlídce Rudického propadání.

Kdysi jsem byla v Rudicích s rodiči, ale bylo to v suchém létě a já jsem zklamaně koukala na jakousi díru do země a tatínek se mi snažil vysvětlit, jak to vypadá, když do té skalní škvíry padá voda hluboko pod zem. Celá akce na mne tenkrát neudělala žádný dojem. Tentokrát to bylo jiné. Příroda nachystala příhodné podmínky, vody akorát, pro úchvatné divadlo.

Protože už bylo pozdní odpoledne a tou dobou už nebývá dlouho světlo, projeli jsme Rudicemi co nejblíže k ústí údolí, které vede k propadání.

Rudice jsou malebná obec s bohatou hornickou a železářskou tradicí. Nad obcí je postavena nová kaple sv. Barbory, uprostřed obce opravený větrný mlýn holandského typu s kamennou podezdívkou, kde se nachází muzeum speleologie a unikátní sbírka rudických geod. V blízkosti, na ošetřovaném trávníku jsou rozesety exponáty geoparku, obrovité šutry s popisnými cedulkami, s ukázkami hornin Moravského krasu a okolí.

Od Rudic jsme k propadání přicházeli polní cestou ústící do skalnatého údolí. Všude byl klid, nikde ani človíčka. Zdálky jsme slyšeli šum vody, tak jsme šli pěšinkami po zvuku. Museli jsme se spustit mezi mohutnými smrky na dno slepého údolí. Šum se pomalu měnil v hukot, mokrá půda klouzala jako namydlená. Klérku jsem měla připnutou na navíjecím vodítku a proklínala jsem se, že jsem jí nedala kšírky, kdyby spadla do nějaké skalní rozsedliny, abych ji neuškrtila.

Ale holčina se chovala naprosto klidně a opatrně, neprojevila sebemenší chuť v takovém hukotu a mokrém a tmavém prostředí jít na průzkum. Držela se při nás jako klíště. Hukot se proměnil v hřmot. Mezi skalami a stromy jsem zahlédla dno údolí, po kterém se valil potok. Místy se rozléval v několik toků, aby se před kolmou skalní stěnou porostlou brčálově zelenými rostlinami, semknul v jediný prudký tok. Skála uzavírá údolí a na jejím úpatí mezi kamennými bloky zeje obrovská škvíra, kde voda s rachotem mizí v černém jícnu do podzemí.

Byla jsem velkolepým divadlem ponoru Jedovnického potoka fascinována. Černá řvoucí jáma a v podzemí mizející kubíky vody mne přitahovaly jako magnet, ale při tom jsem se bála. Živočišný pud z nebezpečného tajemna. Je známo, že již v 19. století se lidé snažili prozkoumat, kam se potok ztrácí z povrchu do podzemí, posledním známým speleologem byl prof. Absolon.

Potok se řítí kaskádovitě do hloubky 86 metrů do podzemí. Dvanáct kilometrů, místy i 200 metrů pod povrchem, jako bájná řeka Styx, protéká labyrintem chodeb a dómů a tvoří jeskynní systém Rudické propadání – Býčí skála. Při své loňské prohlídce jeskyně Býčí skála, jsem se s Jedovnickým potokem kdesi v podzemí potkala. Před válkou se objevily návrhy využít podzemní vodopád na výrobu elektrické energie. Žádný nebyl uskutečněn.

Vydali jsme se proti proudu Jedovnického potoka po jeho pravém břehu, minuli jsme staré, ale hezky opravené stavení, které bylo kdysi mlýnem. Na potoce byla ještě stará stavidla asi zničená nějakou povodní. V paměti mě zůstal kamenný taras, nad nímž v úzkém údolí bylo políčko obyvatel mlýna. Celý porostlý zeleným mechem, působil teskným dojmem.

Vyšli jsme nad údolí a vraceli jsme se nad ním zpět. Je to kousek cesty, nic náročného. Prošli jsme skalnatým romantickým amfiteátrem Kolíbky. Kdysi – podle archeologických sond – bylo toto místo obydleno lovci sobů, bydleli ve skalách v malých jeskyních. Dnes jsou bílé vápencové skály rájem lezců, o čemž svědčí notná řádka horolezeckých skob a také filmařů. Prošli jsme zpět ústím údolí a rozjeli jsme se domů. Teprve v autě jsem si vzpomněla, že by u silnice směrem na Olomučany měl být pískový lom.

Ano, byl tam. Za hradbou stromů se skrýval úchvatný svět barev, na dně mléčně bílá voda jezírka prorostlá nějakými rostlinami. Bylo už pozdě na to, abychom sestoupili až na dno, rychle se šeřilo a písečný okraj lomu nacucaný vodou po předchozích deštích se nám nezdál příliš bezpečný. V barevných pískových svazích byly patrné obrovské jizvy po současných sesuvech. Klérku jsem měla na vodítku, aby se někam nezřítila a nestrhla lavinu i s námi. Ale pohled to byl nádherný, jako na jiné planetě, nebo z nějaké filmové kovbojky. Jeden z posledních teplých podzimních dnů skončil.

V letošní mrazivé zimě jsem vzpomínala, jak musí nádherně vypadat zmrzlý podzemní vodopád. Kdysi v nějakém časopisu jsem viděla jeho fotografie. Tvoří obrovské ledopády. Ale to je podívaná, která přísluší speleologům. Já jsem velký obdivovatel Moravského krasu v bezpečí na povrchu. Další fotografie jsou tady.

Aktualizováno: 28.3.2010 — 18:25

55 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Moc pěkné psaní, díky.
    Takovejhle ponornej potůček jsme měli kousek za barákem – bylo to na takový podmáčený louce, kde byl takovej poměrně širokej pás vyrovnanejch velkejch kamenů (nepřišla jsem na to k čemu to původně bylo – jestli nějakej pokus o cestu přes tu skorobažinu… teď už to bylo dávno zase zarostlý) A ten potůček zapadal pod ty kameny a o kus níž se zase vynořoval – tak po třiceti metrech.
    V takovým tom dětským věku mě to ohromně fascinovalo, zkoušeli jsme tamtudy posílat různý dřívka a jiný věci, jestli je pak uvidíme dole, ale nikdy se nám to nepodařilo prozkoumat, bejt pidimužík (teda pidiženka) tak to určitě prozkoumám na pidilodi. Třeba tam je někde schovaná i pidijeskyně.
    Měla bych se tam kouknout, až budu u našich – bejvalo tam bledulek a jinýho jarního kvítí.

  2. Milá Alex, ty fotky jsou nádherný, barevná symfonie (y) Rudice znám, ale nikdy jsem tam nebyla takhle nádherně sama, to musela být krása!
    Podzemní vody… před pár lety jsem byla ve Slovinsku v Škocjanské jeskyni. Nikdy na mne žádná jeskyně neudělala takovej dojem. Obrovský podzemní amfiteátry, dole teče řeka, vodopád (představte si ten rachot!) – přes řeku vede mostek, máte pocit, že jdete po niti… Úžasný. Speleolog tohle asi vídá leckde, ale pro obyčejnýho našince je tohle ohromující zážitek.
    Jo a jak vypadá jeskyně v zimě? Zkus se podívat na stránky mého velikého fotografického oblíbence 🙂 : http://www.etf.cuni.cz/~moravec/fotky/indpt10.html

  3. Alex,

    nádhera, povídání i fotky. Láká to, láká se tam vydat , snad se letos v létě konečně zadaří ( už Moravský kras a Pálavu plánuji 3 roky a pokaždé do toho jak na potforu něco vleze) .

  4. Mila Alex, to mne uchvatilo – fotky a vsechno. Do Moravskeho krasu jsme obcas jezdili, ale ten potok na ceste do podzemi jsme nikdy nevideli – asi jsme o tom nevedeli.

    Coz mi pripomnelo. Kdyz jsem po r. 1989 mohla zas jezdit do Ceskoslovenska a brala jsem s sebou Cheta, tak jsem si koupila turistickeho pruvodce v anglictine. Zadne leskle stranky s obrazkama, ale tlusta kniha na levnem papire. A tam jsem se dozvedela veci o sve zemi, o kterych jsem nemela tuseni, i kdyz byly skoro za rohem. Byla to kooperace anglickeho vydavatele a rady ceskych nadsencu, a tam byla popsana mista do neuveritelnych detailu. Jako prijedete na parkoviste a za hospodou se date doleva a tam uvidite…. A pak k tomu pridali ruzne mistni povesti a historii. S touhle knihou jsem naplanovala radu vyletu po Ceskoslovensku do mist, z nichz mnoha jsem minula v detstvi s turisticky zalozenyma rodicema. A oslnovala jsem rodinu znalostma. 🙂 Akorat uz tu knihu nemam. Pujcila jsem ji pred par lety jednomu mistnimu soudci, kdyz jel do Prahy a nejak ji tam zapomnel.

    1. Nějaké, bársjaké, bliší údaje! Špecifikáciu! Autor, název, barva obálky a co na ní, nakladatelství…?

  5. Alex, to je přesně ideálně strávený den! Škoda, že tak daleko. Jak se má krásná Klérka?

  6. … k tomu mlýnu na Rudickém propadání. Kousek od „chřtánu“ propadání jsou vidět nepatrná torza základů nějakého stavení. Jedná se o takzvaný Spálený mlýn, zmíněny už v roce 1736 v majetku Jana Dúpnika z Jedovnic. Byl to technický unikát tehdejší doby – byl poháněn podzemní vodou. Několikrát vyhořel a váží se k němu strašidelné pověsti. Tohle byl ten mlýn, který inspiroval Alfréda Technika k napsání románu Mlýn na ponorné řece. Je zajímavé, že z tohoto románu spíše vyplývá, že mlýn stával na Holštejně před Novou rasovnou, ale není to tak. Ať je to jak chce, Rudické propadání má genius loci.
    Snad se také odhodlám napsat více o jeho okolí – hlavně o lomu Seč, rudických jezírkách a o střední části krasu vůbec. Je to bohem zapomenutý kraj, na rudicko-habrůvecké plošině opravdu nepotkáte živáčka.
    Šárka od Bena

    1. Moji milí Zvířetníci, měla jsem dnes den plný poutí, bláhově si myslíc, že to bude končit okolo poledního. Děkuji za projevený zájem o tento krásný kout naší země. Do Krasu je opravdu lepší jezdit mimo sezonu. Film Ďáblova past jsem neviděla, pokusím se jej stáhnout (sweat) .
      Zano díky za fotky jeskyní v zimě, to je jako v pohádce. HankoW, škoda takové knížky, neznáš název nebo vydavatelství, snad by se dala sehnat v antikvariátu.
      Šárko od Bena, prosím, PIŠ ! O lomu Seč jsem toho moc nezjistila,jenom geologické údaje. Ale jestli ještě funguje, nebo těžba skončila, jaké jsou s ním další záměry, to bych ráda věděla. A těch míst v Krasu, které jsou tak poutavé, ale v turistických průvodcích nenajdeš takové ty „delikatesy“, to by jsi mohla vědět Ty 🙂 a podělit se s námi.

    2. Mlýn na ponorné řece je úžasný román. Vůbec ne jenom pro mládež! A krásně zfilmovaný – jenže tam nesměl být ten podtext, smysl – že šlo o tajné Bratry…

  7. OT
    Drazí moji – nemáte náhodou někdo tibetskou houbu do mlíka? Mně, chudinka, zahynula při loňské dovolené (nedala jsem ji do ledničky).

    1. no, mám tu pár ojetých houbiček na nádobí, jednu na mytí zad a udělala bych ti i houbu s kolou a červeným (rofl) , ale tibet…? To nemám. (shake) To je kombucha? (d)

      1. No – myslím, že přesně kombucha to není. Je to taková ta houbička (na nádobí nebrat (rofl) ), která se dává do mléka a ta z toho mlíčka udělá výbornou zdravou kyšku – kam se hrabe actimel a jemu podobné drahé srágorky. Třebas hrnek takového kyselého mléka v létě – hmmmm mlask mlask. ¨
        Taky je prý dobrá pro lidi nemocné s rakovinou a vůbec pro různé druhy nemocí. No – ale jak jsem řekla, špatně jsem s ní zacházela a ona mi zašla. Měla jsem ji od mamky, ale ani jí se nepodařilo jí dochovat do dnešních dnů. No nic, budu shánět dál (vlastně ji ani nechci pro sebe, ale zrovně mě o ní požádala jedna dobrá duše).

          1. Chichichi – však nenutím! A možná, že by ti to při milonze zrychlilo krok (chuckle) (chuckle)

    2. mám, nevím, jestli je tibetská, u nás se jmenuje “ kefírka“. Od doby, co jí krmím statkovým mlékem, vzkvétá a tloustne a množí se. Ale jak jí dopravíme až k tobě?

      1. Milá ri!
        Jo – to bude ona, houbička moje kefírová (clap) !
        Jak už jsem říkala, nechci ji pro sebe (teda chci, ale klidně bych si na ní počkala a třebas převzala na coursinku, kdybys byla té kozí dobroty (nod) – já ji tak před dvěma lety vezla Vave a Jakubovi, ovšem jsem ji zapoměla předat, následně poslala poštou, leč ve skle a neoznačila „křehké“, tudíž přišla rozflákaná, ale prý stále života schopná). Dovolím si ti zítra poslat e-mailovou adresu paní, která mě o ni žádala (psala mi na mejlíka do práce, takže teď ji neznám) a třebas se na předávce domluvíte.
        Díky předem i zadem – jsi zlatá.

        1. A mně už před půl rokem zahynula taky! Šak vydržela, stačí— a já jsem se styděl Yvě sdělit, že scíp – zahynula… tak teď to víš! A MOC bych chtěl další!! Můžu se taky těšit?

  8. Alex děkuji! Ten kraj miluju, kousíček od Rudic je ta stará chalupa, kam rok co rok na začátku podzimu jezdíme….uááá, ještě se načekám do září…

  9. Alex, jak jsi mi připomenula jeden nádherný víken v Moravském krasu. Také jsem stála nad Rudickým propadáním a mráz mi běhal po zádech. To vždy, když jeden(a) stojí na hraně mezi bytím a nebytím. Vždyť stačil krok, či smeknutá noha a adió živote. Ta řvoucí tlama otvírající se pod skálou je jako cesta do pekel. Jen místo dýmu se od ní vznášela vodní tříšť. Moravský kras je vůbec nádherná záležitost. Něco mně svrbí na patě! Už jsem tam, setsakr, dlouho nebyla.
    Co tak domluvit termín? Neboť je nejvyšší čas nahlédnout do předjarní Macochy (třeba z dolního můstku). To je naprosto úchvatný zážitek.

  10. Alex – joj! Paráda, krapítek závidím ten dostatek vody. Když jsme tam kdysi byli my (bože kolik je to let? 10? :O ) voda sice byla , ale nebylo jí přehršel. Při dostatku vody to musí být něco!!!

  11. Alex to je parada!! Cely Moravsky Kras byvalo nase eldorado. skaly nad zemi i pod ni. U Rudickyho propadani jsem byl naposledy s kamarady v unoru 1991. Podarilo se me tam skutecne propadnout. Proboril se pode mnou led a zahucel jsem po kolena do potoka k obveseleni kamaradu. Jo a koniklece jsou na tvych fotkach nadherny. Kdysi take hojne kvety v udoli Rakovce, kousek za hajovnou.

    1. Jezusmarkja. Tys tu vůbec nemusel být, ty ses mohl tiše rozkládat pod ledem kdesi v té strašné Evropě… teda!

  12. Ponorný potok, ponorná řeka, stačí jen ta větná spojení a jsem zcela unesena jakýmsi tajemstvím. A tu Ďáblovu past bych taky po těch letech moc ráda viděla znovu.
    A fota v listopadu plná barev. Budu se tam muset vypravit.

  13. No, Vave a Ygo, však právě Jedovnice a Rudice inspirovaly Alfréda Technika k napsání románu Mlýn na ponorné řece (a ten potom Vláčila k natočení Ďáblovy pasti).

  14. Milá Alex (inlove) , myslím že právě díky Tobě vím přesně, o jakém místě mluvíš. Když jsme byli na dovolené v Jedovnici, jeli jsme se na Rudické propadání podívat. Je to opravdu tajemné místo – ani se nedá nijak vyfotit.
    A vůbec celý ten kraj tam je plný tajemství – doufám, že se tam ještě někdy podívám, je toho tolik co jsem nestihla navštívit!

  15. Paráda, Alex, ten lom se mi moc líbí. Jedovniceké propadání jsem viděla coby holka, ale nějaký úžasný dojem to ve mně nezanechalo, tak se tam snad pojedu podívat znovu, jestli to teď nebude lepší 🙂 Zdravíme Klérku vousatou (dog)

  16. Milá Alex, to je paráda! Přiznávám, že nádhernými fotkami už jsem se těšila včera – díky koniklecům jsi byla odhalena 😉 .
    V krasu jsme byli před několika lety o Velikonocích, bydleli v Jedovnici a šmejdili po okolí. Kras mě okouzlil (happy) . Ráda bych se vrátila, ale určitě mimo sezónu. Díky za připomenutí! (h)

    1. Milý větře,
      jsem ráda, že jsi se objevil – už dlouho jsme neslyšeli o nových dobrodružstvích psího samorosta Pižďucha 🙂 – doufám, že jsi už poslal přihlášku do Doks a Pižďa se opět předvede na coursingu (nod)

      1. ahoj, ja jeste nejak nevim, prece jen je Pizduch trochu svuj 🙁 a upoutanej celej den – to mu nedela dobre to je potom jako (devil) … tak jeste vahame (nod)

        1. No a co režim: chvíli pobýt (zaběhat), poodejít, vylítat – a tak stále dokola? (sun)
          8+9… já to snad začnu kalkulovat na prstech (whew)

  17. Náááádhera! Zdraví jedna Brňačka, která se rouhala (fubar) , že je jí jedno kde bydlí, a za trest ji z rodného Krpole přestěhovali na druhý konec republiky… ;( Procházky se psy lesy okolo Brna, Bílovice, Útěchov, Adamov, Křtiny… Tak to tam za mě pozdravuj! (wave) (wave)

  18. Alex!
    U vás je ale krásně! Tolik zajímavých věcí na relativně malém kousku Moravy. Ten propadlý potok se mi moc líbí – to je přímo ztělesnění tajemství! Člověk by ani nevěřil, že ta řítící se masa vody se během cesty v podezmí tak zklidní a pokojně opustí jeskynní labyrint. Vzpoměla jsem si hned na český film o ponorné řece – heršvec, jak se jmenoval … Ďáblova past?

    A fotky lomu – neuvěřitelné – tolik barev! Milá Alex, toulání s tebou je vždycky radost.

    1. Ďáblova past! Pááááni, YGO, to je ono! Tenhle film jsem kdysi viděla u babičky přeslicové, ještě když bydlela v železničářské klolonii ve Městě na kříži. Pamatuju se dřevěný stůl a dřevěnou židli, na které jsem jako malá seděla a koukala na tenhle film v televizi. Celé dlouhé roky se ve mně scény z filmu občas vynoří, tehdy na mě silně zapůsobil. Nevím jak je vůbec možné, že jsem se s tím filmem už nikdy nepotkala. Tak Ďáblova past! Musím si to někde sehnat, vidět znovu. Děkuju Ti. (inlove)

      1. Děkuju Ti, milá Veram! (inlove) Nevím, jestli to půjde stáhnout do mého improvizovaného PC, ale asi poprosím synka, aby mi to stáhl a vypálil.

      2. Veram, prosím, víš, kde se dají stahovat filmy zdarma? Nebo jak se to dělá, lidi kolem mne furt o tom, jak si vesele stahují filmy z netu mluví a já nevím kde…

        Ptala jsem se na to ségry a ta povídala jen něco o nějakých stránkách, kde musíš nabídnout nějaké své filmy, a někdo ti pak na výměnu dovolí stáhnout jeho film..

        1. No, moc toho nevím. Já si filmy z internetu nestahuju, teď jsem četla ty podmínky na té adrese, co jsem uvedla a tam je, že menší objemy stahování jsou zadarmo. Ale zkušenosti s tím nemám. A jaké filmy chceš? Já mám pro děti docela dost DVD, i nějaké další, tak můžu nějco zapůjčit, písni mi, co bys potřebovala, adresu, doufám, máš.

          1. No, jak na to, to bych celkem věděla, ale je to taková mírně šedá zóna internetu, jak nemám ověřené spolehlivé adresy, nechtěla bych něco radit, abys si nestáhla nějaké nemilé viry a podobné breberky. Tím nechci říct, že to nejde a že je to vždycky nějaký podfuk, ale prostě s tím nemám zkušenosti.

      3. Obavam se, ze tohle nepomuze. Ten odkaz vede jen na nejake vyhledavani a to najde uplne jine dablovy pasti.
        Takhle stary film se stahuje dost tezko, pokud ho nejaky fanda filmar nevyhrabal z archivu, nepretahl do pocitace a nenasdilel.

  19. Alex – dík za procházku krajem, který vlastně vůbec neznám. Sice jsem do něj několikrát očkem nakoukla (happy) , moc se mi tam líbilo, ale přeci jen je to od nás krapítku z ruky (wasntme) . Ale třeba jednou vyměníme Pálavu (tam jsme byli podstatně častěji – tam se nám moc líbí) za Moravský kras (nod)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN