PSI: Bony… zas vím něco nového!

A něco nevím. Naší strakaté české slečně Bony je pět a půl. Je to dáma, jde-li o styk s cizími psíky, a je to praštěné prdlo, jde-li o honičku s kámošem. Podezírám jí, že by nevystopovala pečenou kachnu na třicet kroků, moc dobře nevidí a nás má omotané kolem drápku levé zadní.

Moc jsme jí toho nenaučili – a není to, jak už jsem psala, jen její vina. Ale dokonce umí i na dálku sednout-lehnout-zůstat-přiběhnout k noze a jít u nohy. A to vše bezeslov, jen na povely ruky. To je, co? Má to ale háček – abych tuhle etudu předvedla, musí se na mne pesová podívat… No ne vždy se to povede.

Brit

Jak známo, ráno máme milovaného kámoše borderkólijáka Brita. S paničkou paní D. nás nejméně jednou za měsíc překvapují novými triky, což jen svědčí o nezdolnosti Britovy snahy o zábavu. „Kdy to, sakra, cvičíte?“ táži se, protože paní D. také bojuje s časem, prací, dojížděním, starostí o rodinu – znáte to.

„No skoro každý večer“ vece paní D. „Když si večer sednu, přijde Brit a složí se mi k nohám. Když nereaguji, tak mi dá hlavu na kolena a když ani pak nic, tak začne vrkat a šťouchá do mne packou. Tak vstanu a jdeme si hrát nebo cvičit. On chvíli neposedí. To víš, pracovní plemeno…“ Aha, tak takhle je to! Nikdy jsem nerozuměla tomu, když se u charakteristiky plemene uvádí „společenské“ nebo „pracovní“ plemeno.

Naše Bony je společenské plemeno, což tedy v praxi znamená, že večer si přijde pro svou dávku drbáníčka, vymáhanou plácáním pacek, a když stačilo, tak se odebere na „svou“ (rozuměj na naši) postel a chrní. Dostat jí na večerní čůračku je občas problém – vybraný venčič stojí v předsíni, chrastí vodítkem a čubizna nic. Neslyší, nevidí, není. Z pelechu jí vyžene jen zazvonění na domovní zvonek či předstírání konverzace se sousedy. To víte, společenské plemeno…

Často ráno potkáváme pana M. s pražským krysaříkem. Alánek mívá pěkný barevný kabátek, vesele poskakuje na vodítku a celý se chvěje nedočkavostí, kdy se s naší čubiznou očuchá. Řeklo by se kámoš k pohledání. Dnes, čubizna byla na volno, se jí podařilo dostat se mezi krysaříka Alánka a jeho páníčka pana M.

To se vám děly věci – krysařík se rozvzteklil, začal poskakovat jak gumové morče, vrčet a cenit zoubky a čubizna koukala jako blázen na tu vzteklou postavičku. Alánek si chránil páníčka a nevadilo mu, že by ho čubizna vpůli překousla, kdyby jí fakt naštval. Čubizna ho chvíli pozorovala, pak koukla na mne s výrazem „Je todle možný?“ a nějak jí to, myslím, vůbec nedošlo.

Překvapuje mě nás stařičký kocour bytový. Tomu bude v květnu čtrnáct a po extrakci stoliček a vyléčení zánětu žere jak kyselina dusičná. Nic k jídlu mu neunikne, když do toho nevrazí jazyk, tak to alespoň důkladně očichá. Pěkně se zakulatil a srst se mu leskne. Jak bylo zjištěno, srdce-játra-plíce a jiné drůbky mu fungují dobře. Není to žádný mazel, pokud nemá náladu, tak pro kousnutí nejde daleko a focení přímo nesnáší – co je z jeho výrazu na fotce víc než zřejmé.

Překvapuje nás tím, že si jen tak, bez příčin, o nichž bychom věděli, začne pomňoukávat, krátkými ostrými mňouky a když na to reagujeme, tak odpovídá. Občas tak činí ve spaní, občas bez toho, že by oslovoval nás – jen tak si sedí, nahrbený, a něco mele. Když to zaznamenáme, obvykle ho začneme hladit a případně promačkávat, bolí-li ho někde něco, ale na nic jsme nepřišli.

To, jak na něho saháme, nemívá na jeho pomňoukávání žádný vliv. Případně jde bytem a něco nám mňouká. Umíme tohle jeho „povídání“ odlišit o jiných mňouků, které jsou vítací nebo vyžadovací nebo naštvané. Nemáte někdo zkušenosti s ukecanými starými kočkami?

Aktualizováno: 18.3.2010 — 12:24

139 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Milá Zdeno (inlove) , konečně jsem se dostala k přečtení Tvého půvabného povídání. Co se týče večerního venčení, je na tom Anka stejně jako Bonky. To v sedm ještě někdy jakž takž vítá, ale venčení mezi desátou a jedenáctou považuje většinou za týrání zvířat. 😉
    U nás je ukecaný Bertík, žalostně mňaučí, dokud na něj nezačnu mluvit a litovat ho, jakej je malinkej hezkej a vopuštěnej kosourek. Pak se nechá na minutku pochovat a spokojeně si jde po svém – až do dalšího záchvatu trudomyslnosti. 😉 (h)
    Mikešek zjistil, že když mňaukne, je též litován a hlazen, tak to občas taky dělá – neučil se to od Beríka. Mňouká tišeji, tenčeji a kratší dobu než Bertík, tak člověk musí být ve střehu, aby ho nepřeslechl, protože pak Mikeš vypadá velmi žalostiplně. Jsou to zlatíčka. (cat) (h) (dog) (h) (cat)

  2. Ukecaného starého kocourka (v květnu 20 let), doma máme. Většinu dne proleží na prkénku, přimontovaném na radiátoru a sleze jen když musí kamsi, má hlad, nebo se rozhodl, že je čas na projevy přízně nás spolubydlících, sloužících. Na jakékoli dotazy promptně odpovídá, (EeeeE) komentuje péči, tedy drbání, nebo česání (brouEeeEk) hřeben přímo zbožňuje. Do kuchyně jde jen když se má zpracovávat masitá potrava, práce se zeleninou, nebo mytí nádobí ho nevzrušuje. Jak pozná, že panička vyndala z ledničky syrové maso, je nám naprostou záhadou, manipulace s čímkoli jiným = nezájem! Znectěný záchůdek znamená, že Jeho Lordstvo v něm chvilku hrabe, potom přijde, vykulí na vybranou oběť kukadla, otevře tlamičku a vydá zvuk, podobný slabému houkání nastydlé lokomotivy. Zásadně trvá na tom, aby údržbu prováděl pouze jím vybraný jedinec, pokud se obětuje někdo jiný, je sprdán. (eEEEeůůŮŮ). Pokud jde o repertoár, tak kromě mňoukání umí spoustu rúzných zvuků; když zjistí, že zvuky nemají žádoucí účinek jsou dvě možnosti: Buď si po vybrání vhodné oběti přikráčí k obličeji a za hlasitého vrnění, zvukově připomínající vylágrované rypadlo olízne dotyčnému nos, což by vzbudilo i mrtvolu, nebo začne lítat po bytě s rychlostí, která by byla pro člověka, vzhledem k rozměrům obydlí, osudná. Vrcholným číslem je klouzání na předložce. Milostpán si, za silného vzteklého vrčení, přitáhne předložku k prahu dveří koupelny, proběhne přes chodbu do pokoje, u zdi se otočí, na koberci (neklouže to), nabere rychlost, chodbou prolétne jak dělová koule a dlouhým skokem přistane na předložce, která s ním projede koupelnu. Žuchnutí při zastavení o stěnu vany je slyšet po půli baráku. Následuje vzteklé GrrrR a nový transport předložky do výchozí pozice, opět za příšerného vrčení. Když má náladu, vydrží takhle řádit i čtvrt hodiny a rány jsou to pořádné, váží bez pár deka 8 kg. No, a když si chceme u Jeho Výsosti šplhnout, tak uložit do postele, (vždy se usalaší přesně uprostřd lůžka), přikrýt peřinou, i polštář pod hlavou se snese, a jít spát vedle do pokoje na gauč, protože Jeho Lordstvo přece nebude hajat v jedné posteli se služebnictvem, že? Na otázku: kde bude spát panička? Kupodivu, nikdy nijak nereaguje, vždy dělá mrtvého brouka. Jo a když služebnictvo přijímá potravu, kocourek, ač jinak nehorázně mlsný, vždy ochutná alespoň jeden kousek.
    Včera vlétla oknem do bytu můra. Milostpán se vzbudil, zamžoural očíčkem a vrrrk vrrrk, chytněte mi ji! Můru jsem chytil a Jeho Lordstvu předložil. Kupodivu po ní bez velkého přemýšlení a čenichání chňapnul a hbitě zbaštil (syrové hovězí v misce z poloviny nechal)! (inlove)

    1. Dvacetilety kocourek !! To potes Pan Buh. A hlavne, ze mu chutna.

      Taky mame kocourka starsiho, priblizne 14, 15 let, rovnez znacne vokalniho. Zejmena v noci, kdy vydava dost priserne zvuky. Asi jako v poslednim tazeni. Napred jsme to brali vazne, obcas ho zavezli k doktorovi, „drubky“ byly shledany v poradku. Takhle strasi uz mnoho let, tak uz tomu zas tak nevenujem pozornost, ale kdyz u nas prespi navsteva, tak jsou z neho na vetvi. Zvuky jako huaaaaaaaa, zacne strasne hluboko a ke konci prejde do fistule.

    2. Já to VIDÍM! Živoucí a srdcervoucí! 🙂
      Jenže Ty svýmu kocourovi rozumíš, kdežto mi furtevá vrtá hlavou, co to po mně dnes chtěla naše malinká Pusinečka, páč jsem teda asi tágo. 🙁

      1. Hehe, kéž by to byla pravda! Jenže ten náš hajzlík, jakmile zjistí, že na určitý zvuk reagujeme několikrát stejně, tak operativně změní repertoár a potom se nejspíš zvrhle baví tím, jak mu služebnictvo nerozumí! Naštěstí je zdravotně v pořádku, když byl loni na očkování, vet ho prohlédl a hádal mu max. devět let. když se podíval do očkováku na datum narození, nadskočil, Ferdíka prohlédl, sám o své vůli a zdarma, pořádně znovu a jen nechápavě kroutil hlavou. Plíce čisté, srdce jak zvon, zuby v pořádku, srst jak samet, oči jasné… prostě na těch devět opravdu vypadá. Nejspíš se narodil v Šangri La, k nám se přitoulal v r. 1991 už jako plně dospělý. Teď má zrovna fyzminutku a běhá tryskem po celém bytě! Včera vyskočil bez rozběhu na 2 m vysokou skříň, protože tam uviděl na zdi pavouka. Samozřejmě ho ulovil a zbaštil, pavoučky může. Luční koníky taky, ale ty mu musím chytat.

        1. Páááni, to už je něco! (h) Tak přeju úžasnému kočičímu seniorovi ještě hodně dlouhých a ukecaných dnů. (y) (cat) (h)

  3. Výzva: Vážené organizátorky coursingu, račte se též přihlásit! A ti další odkládači úkolů taky! Bububu (rofl)

    1. My máme zcela zásadní dilema, my totiž nevíme, jestli s (dog) stihneme nacvičit tu židli. 🙂

      1. Na židli se můžete přihlásit aktuálně, ale počet postelí bychom potřebovali znát dopředu 🙂

        1. V počtu postelí máme na rozdíl od židle jasno, tak přes víkend můžeme přihlášku spáchat.

  4. ;;) Ještě jednou děkuji všem gratulantům. 😡 ;;)

    .(*) R O Z V E R N Í Č E K S V Á T E Č N Í . .(*)

    Berta přijde k rabínovi, že se chce dát rozvést. „A máš proto nějaký důvod?“, ptá se jí rabín. „Mám silné podezření, že ten poslední syn není jeho.“

    ~o) hezký večer všem přítomným. ~o)

    1. Hurá rozverníček 🙂
      už jsem měla obavu, jestli jsou v JoVáskově všichni zdraví, když se tu pár dní neobjevil rozverníček.
      Tak dodatečně všechno nejlepší k svátku (f)

  5. Moc krásný povídání, už tu slečna (madam) Bony chyběla (inlove) .
    No a ta fotka s kocourem nemá chybu (clap) (rofl)

  6. Úplně mourovatá Bětulásková. Je tu nějakej echt vykulenej smajlík? Povzneseně si s večerem čtu všechna přemítání o tom, o čem kočky promlouvají. Páč já to přeci vim! Babetka huláká furt, protože se narodila s přesvědčením, že mladé slečny musí setrvale předvádět všechny hlasové vrstvy. Bětulka mluví, jen když vydává příkaz: „Ňaf!“ – nelez mi na topení, Babeto. „Ňáá!“ – paníku, vstávej úž. „Něéé!“ – paníku, padej od toho počítače česáát. „Ni?“ – ňáký maso by nebylo? Pusinka mluví, jen když na ni leze mrouskací. (Vynechávám všechna mrmání a mrňání a mrmlání.)

    TEĎ! Teď přiběhla Pusa z kuchyně a krákala na mne asi tak, jako když děti byly malý a jedno se omylem zavřelo v chodbě nebo někam zmizlo. Jako akutní krize a hned řešit. Za ní přiběhla Babetka a přikvíkávala. Z ložnice vyklusala Běta a přidala se ke sboru. „Ňek?“ – Co se děje?

    No paník neví, co se děje. Paník bezradně stojí mezi třema kočkama a netuší. Táže se Pusinky. Pusinka hledí moudrýma zemitýma očkama na úplně blbou paničku a pořvává.
    Jéžišmarjá – panička běží vybrat záchůdky. V každém jediný karbanátek, takže to ono nebylo. Kočky pokřikují. Panička prohlídne byt a nic nevidí, kachna sem nevlítla. Kočky pokřikují. Panička vyleje včerejší mlíko, vyhodí ranní paštiku, všechno očuchá, doplní všechny druhy jídla, hlad mít nemůžou, zkaženě nic nevypadá, prokrista?! Bětulka spokojeně odejde do ložnice zkonzumovat nečekanou dávku masa a ulíznout smetany, Babetka sice s výskáním, ale rovněž poměrně spokojeně slupne třetinku kapsičky a jen se olizuje a Pusa – Pusa vyskočí na hořejšek linky a vyvolává poplach dál. Všude rozsvítím a koukám – že by nějaká obří můra nebo pavouk?
    Pusa vyvolává a civí na skládek. (Stará bytovka, že jo. Nad spojovací chodbičkou, kde se nyní záchůdkuje, je takovej skládeček pod stropem. Asi se tam kdysi strkala žehlicí prkna nebo lyže, my tam skladujeme staré antény, starou vodovodní baterii, mnoho drátů, slepené křídlo modelu letadla, okenní sušák, folii pro malování a prostě podobný věci, který prostě líná panička eště neodtahala do kontejnerů.) Otvírám skládek – holky si v něm někdy louzní. Pusinka zmizí za spletí drátů a vyvolává zevnitř. Zcela nešťastná stoupám na židli a natahuju krk (na vyklízení bych potřebovala zejména zájmena a hlavně štafle). Pusinka pochoduje dovnitř a ven a vyvolává a stále hledí zcela informovaným okem na úplně zhlouplou paničku: „Dyk Ti to celou dobu oznamuju!!“
    Jenže CO? Tam nic bejt nemůže. Ani živýho, ani mrtvýho. Probůh, snad ani vykakaného.
    Já NEVIM!!

    Teď Puska velice pohrabala v záchůdku, přisedla pod židli, na promluvu už pánbuzaplať nereaguje poplašňákem, zvedla ocásek, nechala se pochovat, zavrněla, meje se pod televizí – ale já VIDIM, jak VRTÍ hlavou. Proč má zrovna vona tak NECHÁPAVOU paní. ;( (whew)
    Jenže já NEVIM a NEVIM a NEVIM!! (headbang)

    Eštěže jen 6.

  7. Tie smajle sa tam dostali ..neviem ako.Prvy je za pismeno S,druhy za P.Teda tu sa deju veci!

  8. Mam dnes ťazku ochranu proti spamu,5+6.Zvladla som ju pomocou elektroniky.Ta nedela,ta nedela….Budem v sluzbe,zase si to nasa mensina od–rie.Mohlo by to byt uplne cerstve steniatko,svadba,cakanie dieťatka,nova rubrika na zviretniku…..
    Blizi sa weekend tak jeden do rozvernicku:Kohn hovori sare:sara rozvadzam sa s tebou od lôžka i od stola.Sara na to vydesene.:preboha,Ty nemôžeš aj jesť? Pekny wekend a silne nervy./ale za to sa strasne tesim,co to tak bude…/

  9. OT: Co je to CD? Hodně se tu o tom teď píše a já su neznalec a fakt nemám tucha, vo co go…

    1. Centrální Distribuce. Toť velmi důležitá instituce mající na starost umísťování zvířat chlupatých, pernatých, šupinatých i holých.

    2. CD je Centrální distribuce, jež přiděluje chlupáče (i šupináče apod.) páníkům a páníky mazlíkům

  10. ;;) 😡 😡 😡 Milí gratulanti, děkuji za všechny gratulace a posílám tisíce děkovných dopisů. 😡 😡 😡 .;;)

    .(*) Přeji vám všem hezký zbytek večera a ještě hezčí víkend. ~o) (inlove)

    1. jééééé, helemelese ]:) Jovásek má svátek 😀 tak všechno nejlepší (rofl) (f) (^) (d) (dance) ufff (whew)

    2. Milý JoVo, přidávám se s gratulací a přeju ti všechno nejlepší! (rose1) (^) (beer) (d) (sun) (hug) (f) 🙂

      1. Za „gartulaci“ se omlouvám, to je tak, když někdo píše potmě, aby nerušil. Tak ještě jednou posílám gratulaci. (rose1)

    3. Jj, já taky gratuluji, opožděně ale přece. Všechno nej, nej, nej !!!!
      (beer) (d) (music) (dance) (sun) (f) (rose1) (*) (clap) (wave)

    4. JoVo nejmilejší, taky se v tuto pozdní hodinu stavím do řady gratulantů a přeju pevné zdraví, veselou mysl a spoustu elánu (h) – prostě jen tak dál (inlove) (y)

    5. Apoň dodatečně všechno nejlepší a tady by sem si dovolila jednu švestičku: 😉
      Sedí v Irsku před katolickým kostelem dva žebráci, jeden drží v ruce kříž a druhý Davidovu hvězdu.
      Návštěvníci kostela se na žebráka s hvězdou škaredě podívají a tomu s křížem vhodí provokativně velkou sumu peněz do klobouku. Tak to jde několik dní, až se knězi z kostela židovského žebráka zželí, jde za ním a povídá mu:“ Podívejte se, tady jste v Irsku, to je katolická země, sedíte před kostelem, pokud budete držet v ruce hvězdu Davidovu, tak Vám nikdo nic nedá.“
      Žebrák s hvězdou se ušklíbne, dloubne loktem do toho s křížem a povídá:“ Podívají se Kohn, kdo nás to sem přišel učit marketing.“

    6. A já jsem ostuda a jsem úúúplně ta černá vzadu. Jovásku, všechno nejlepčejší a hodně moc zdraví. (h) (rose1) (^) (d)

  11. Jéje, slečna Bony už dokáže být i za dámu, to je pěkné! My si zatím užíváme strakáčího temperamentu vrchovatě, což není nic divného, když máme devítiměsíčního trdlíse Denise. No, děláme, co můžeme – a pak přijedou mlaďoši, pes se může radostí pominout a řádí jak tajfun a synek mi drží přednášku, že je jasně nevybouřenej a že je potřeba se mu více věnovat. 🙂

      1. Dnes už nee, je pozdě a v lese tma tmoucí. Jinak chodíme bez chleba, zato s psími mňamkami – kvůlivá motivaci. 🙂

        1. Ten chleba jsem myslela pro synka, aby neměl hlad, když se jí bude venku několik hodin věnovat. (chuckle)

  12. Teda Dede, a v jaký lampárně ses to ptala? U nás na lampárně maj ceduli: “ V NEDĚLI ZAVŘENO“ a měli zavřeno, takže DNESKA MUSÍ BÝT NEDĚLE!!! Jinak to není možný. To je přece logický. Tak už to prozraaaaaaaaaď (headbang) !!!!!!!!!!!!!!!!!!! prosííííííííííííííííííím (sweat)

    1. Přemýšlela jsem dnes, proč se mi v těchto dnech tady vždycky vybaví chemie. Už to vím. Jen jsem se nerozhodla, jestli je Dede tak zásaditá nebo rafinovaná :^)

  13. A ráda bych vás pozvala na návštěvu na sobotu 27.3, to zas jiná škola (tam chodím) má otevírání nových prostor, které jsme získali. Oboje je cvičení Chen taichi.

        1. No veram – prohlídla jsem si fotky. A ty tvrdíš, že neumíš fotit přírodu?! Jsou úžasné – nejvíc se mi líbí ta bíla židle v zeleni a pohled z chodby ven. Krása.

          1. Ten průhled je pohled z naší dešťové tělocvičny (stará stodola s vybouranou přední stěnou a opraveným mlatem – je na obr č.ZK10) To bílé za ní je letní kuchyně. A průhled je směrován na čisťounké a okytičkované záchůdky – služba na čistotu těchto míst je první a nejdůležitější ze všech ostatních služeb, kde se střídáme. 🙂

      1. No. Až nebudu vědět co s časem 🙁
        Potřeboval bych pracovat tak tři dny v týdnu abych to stíhal.

  14. O.T. Pražáci, pokud byste nevěděli, co na první jarní den, zkuste si třeba zajít do Botanické zahrady. Sice je to konkurenční škola, (tak bych to možná ani neměla doporučovat), ale ukázky mají nacvičené hezky, tak třeba by se vám to mohlo líbit.

  15. Přeji všechno nejlepší Jováskovi (rose1) (f)

    Hlásim, že Major sežrala cosi a udělalo se jí děsně blbě (puke) . Doufám, že se toho hnusu už zbavila a dost by mně zajímalo CO TO BYLO! Pravděpodobnost, že si to koza bude pamatovat je ovšem nulová! (fubar)

    Zdravím slečnu Bony! A černého piráta (cat)
    šmarjá 5 a 9

  16. Moji milí, překvapení bude muset počkat 😡 – ptala jsem i u nás na lampárně, jestli je neděle :O , ale trvají na tom, že je teprve pátek! 😉 Takže je mi líto 😛 (sun) (o)

    1. Hmm, asi to na lampárně spletli, já mám neděli už třetí den.
      Prosím, prosím, smutně koukám! Aspoň naznačit…

    2. Co to sluníčko (sun) u tvého vzkazu ?? Já se koukala, že Londýn má mít sice teplíčko, ale trvalý deštík (rain) 😉

      Jinak tady ať je pátek nebo neděle, je krásně (sun) . Ale té čvachty sněhové je mocmoc… Betka si to užila, já méně. Mimochodem jsme poprvé u nás za humny potkaly velškordžíka ocasatého trikolórního. Háravka ho trošku zaujala, ale byl poslušný a nechal se odvolat… Betka by se kamarádila, byla odtažena…

  17. Bonynko, sluší ti to a je skvělé, že jsi zase zašla na pokec.

    Josefové, Josífkové, Pepíci, Jožkové a hlavně Jovásci – všechno nejlepší k svátku (beer) (rose1) (^) . Není nakonec náš utajené WWW taky Pepík???

    Jo, a taky je u vás už třetí den neděle?? :*

  18. Krásný článek o slečně Bony a černém pirátovi. Vééélice mi pozvedl náladu. (nod) A moc jsem to potřebovala neb jsem duševně poněkud rozháraná (think) Milé dámy (pánové taky můžou) věnujte mi tichou vzpomínku. Včera odpoledne mi přišly příslušné osoby sdělit, že mi přijdou v pondělí vyměňovat okna v bytě (sweat) Už asi dva roky se o tom mluvilo, že se to bude v budoucnu NĚKDY dělat a teď bác ho (whew)
    JoVáskovi a ostatním Josífkům (d) (d) (d) (^) (rose1) (h) (handshake)
    2+3 aspoň že tak

    1. To je hloupy, zaslechl jsem, ze se ma zas trochu ochladit. Neco o osmi stupnich mluvili. ZaplatCD ze ne pod nulou.
      Tak dobry nervy a at je to rychle a dobre udelany! (y)

    2. Iko, my je měnili před pár lety v listopadu. Vybourání, nasazení nových a zapěnování trvá tak hodinku, víc ne. Pak už je místnost zase uzavřená a čeká se na zedníky. U nás 5 velikých oken za jediný den (druhý den to přišli akorát zajemnovat). Je to nepříjemné, ale jde to rychle a hlavně pak oceníš ten rozdíl.

      1. Jenže u nás to nebude děla specielní firma, ale spřátelený zedník, který dělá pro hvězdárnu všechno od malování, přes natírání až po zednické práce. Takže mám obavu, že jim to tak rychle nepůjde. Prý budou dělat zítra a pozítří jednu stranu bytu a potom druhou. Tak jsem zvědavá (wasntme)

        1. Pozor, s novými okny se musíš naučit jinak větrat – mnohem intenzivněji. Jinak ti zplesniví byt a znám i případy, kdy se zvedla podlaha – bez nároku na reklamaci.

    3. Iko 🙂 nám je dělali loni v březnu a když byly místo oken jen díry, začalo chumelit tak, že nebylo vidět na protější dům. :O Je to děs běs než je hotovo, (flex) ale stojí to za ty útrapy. Držím palce. (y) (y)

    4. Iko, chce to důsledně obalit igelitem všecko vůkol, děsně se práší. Ale do budoucna je to fakt dobrý, ten rozdíl je velikej.
      Vydrž (y)

      1. Díky za rady. Bude to fofr, protože zítra má ještě ke všemu vnouček narozeniny. Tak holt se bude zítra narozeninovat a v neděli balit. (whew)

  19. hlásím, že jsem pokecala chvilku se Zuzkou. Žije, i když nestíhá vůbec nic. Babičku má z nemocnice doma a tak kmitá v práci a pokračuje doma… Volno má jen na školní docházku…
    A pozor – kvůli Zvířetnické akci půjde za školu a dojede na celý víkend (nod) – neboť potřebuje alespoň na dva dny dovolenou

    1. Juch juch – kdepak zvířetníkování bez Zuzky, to by ani nebylo ono! Nehledě k tomu, že Zuzka a Zdena b.p. patří mezi tu menšinu zvířetnic, které si Jenda už od Daňkovic neplete 😉

    2. Jupíjou, tomu říkám skvělá zpráva!!! (happy) Chichi, silná expediční sestava opět v plné polní… Se těším, se těším, se těším (h) .

  20. Konečně jsem dočetla všechny ty povídání… Všechny jsou mooooc krásný. Asi jsem dost šmírák bo co, ale mě hrozně baví sledovat, co se děje v jinejch zvířecích rodinách. Takže se těšim na další povídání.
    Mimochodem, v Liberci je už třetí den neděle, furt čeká, až Dede odmrznou dráty, ale teda nevim, jak dlouho tu ještě vydrží. Měla bys nám to překvápko rychle říct, jináč tu neděli už taky nemusíš stihnout…

  21. Jovaskovi a vubec vsem Josefum vsechno nej, nej…. (f) (f) (f) (f) (f) (f) (f)

    a treba i (d) (d) (d) (d) nebo (^)

  22. A jsem zmatena na nejvyšší míru – v rádiu teď říkali, že včera neděle byla a já jsem žádně překvapení nikde ještě nenašla, tka nevím, jestli Dede nezamrzly dráty, to přece není možné… (e)

  23. Díky za pěkné povídání o slečně Bony – je to prostě dáma! 🙂
    A co se týká ukecaného kocoura, jednoho máme doma. Za ten rok, co je u nás, se pomaličku rozmluvil a škála zvuků jím vyluzovaná je opravdu hodně široká. Dřív i za dveřmi, pokud chtěl vstoupit, škrabal, teď ví, že stačí mňouknout ve vyšší tónině. Samozřejmostí je vítání a loučení, kecání do televizního vysílání (obzvláště miluje ptáčky a rybičky) a večerní čekání na jídlo. Misku má plnou granulí, ale sedí v kuchyni a preluduje před skříňkou s gurmetkama, při příchodu člověka přidá na hlasitosti. Poté, co vdechne večeři, přichází a dlouhým mňoukem se dožaduje drbání. Není-li mu vyhověno, pak dochází ke zvláštnímu jevu: jen lehce projde vedle ovladače, letmo se dotkne packou a co se může pokazit, to se pokazí (stejnou schopnost teď Luzy pozoruje u malé Emči – dá jí do ruky zamknutý telefon, do pěti vteřin je hovor ukončen). Se spokojeným dlouhým mňoukem pak odchází a sleduje naše hemžení, kterým se snažíme napravit vzniklé škody. No a samozřejmostí je předení, vrnkání a vrkání při mazlení – hotová sedmikilová holubička míru… 😀
    No a to nejdůležitější nakonec: radu nemám, jen si občas říkám, že jestli se bude ještě ve svých hlasových projevech zdokonalovat a rozšiřovat, tak se máme na co těšit! (h)

  24. Slečna Bony je šikovná a pilná. To se musí nechat. Ta se neztratí. Co se týká ctihodného kmeta pardála, je to naprosto jasné. Už je ve věku, kdy dost pamatuje. Troch empatie, prosím. Copak je možné zásobovat takového mudrce politickými lapáliemi, které se linou z bedny, nebo z rádia? Pak se nedivte, že to komentuje, a má na naši politickou scénu a její předvolební etudy svůj názor, který dává nepokrytě najevo. Tak si vzpomínám na mého přeslicového dědu – sprosťáka, který mi tříbil dětský světonázor komentáři typu „Komunisti zas…ý a podobně při každých zprávách.

  25. ááááá slečna Bony zde. A nové počteníčko. Joj, my jsme taky z řádu pracovních plemen a tak právě stejně jako u Brtiů se i u nás po večerech pracuje. Teď nově na tom zajíčkovi. Zajíček se stal tak oblíbeným, že se tak nějak stalo, že ať chci co chci, dočkám se zajíce (rofl) (rofl) (rofl) . Chci pozdrav Áve Čézare – a dočkám se Zajíce, chci emerickou plácanou, dostane se mi Zajíce. Chci Veverku, místo ní…… jo, dostanu zajíce. (rofl) (rofl) . Asi že budou ty Velikonoce, už????? (rofl) (rofl)

    a foto černýho korzára nemá chybu 🙂

  26. ….Jak bylo zjištěno, srdce-játra-plíce a jiné D R Ů B K Y mu fungují dobře…
    Úžasný hromadný název! (rofl) (rofl)

    1. jo, ukecanýho kocoura mám, ale asi 3 letýho. Ale vokecá fakty všechno. Dokonce mi řekne i čau, když mu otevřu dveře! (chuckle) (chuckle) (chuckle)

  27. My už Filipa začíname volať Pišta, v poslednej dobe stále piští. Asi na neho ide jaro. 😀 A jeho sestrička Tina, ktorá je u našej dcéry, zase šteká, ináč sa tie zvuky, ktoré vydáva naozaj nedajú nazvať (rofl) (rofl)

  28. OT: právě jsem prostudovala pozvánku na zvířetnickej víkend a jsem neščastná. ;( ;( ;( Proč ta moje vobluda nemá ráda jiný psiska? Takhle by tam asi dostal infarkt z tak velkýho počtu jiných psů a byl by furt na vodítku a znepříjemňoval by to ostatním. A já bych přitom tááááááááák moc chtěla jet! Ale aspoň se k vám přidáme na ten noční výstup na Bezděz zřejmě. Máme to z Liberce kousek, tak aspoň na prochajdu… Fakt mě mrzí, že mám doma takovýho asociála. Ale můžu si za to sama, že jo.
    Tak a teď si jdu přečíst dnešní povídání… Krásnej jarní den přeju všem!

    1. hele – řada asociálů se ve velké skupině psů chová zaraženě a neagresivně. Jasně – musíš být ve střehu a nespustit ho z očí… Ale možná by to za pokus stálo

      1. náhubek snese? Když bude na vodítku tak nikomu určo nebude asociální hafuša vadit… 😉

            1. Náhodou… Dotaz: Štětinka náhubek snese? mě spolehlivě dostal pod stůl. Díky (rofl) (rofl) (rofl)

              1. Štětince náhubek v ničem nezabrání. Je kousavá, uštěkaná a sežere vše, co najde (rofl)

      2. Přesně! Naše Příšera od té doby, co si narazila ty záda jiné psy nemusí, ale vloni se chovala skoro vzorně. Dokonce si byla ochotná hrát nejen s donchuánem Ešuskem. 😀

    2. Určitě to zkus, naše Gí výběrově také některé psy nemusí, ale v Losince byla v pohodě. (wave)
      Ale jó, 2+8 (headbang)

      1. že by? že bych mu na starý kolena (jeho, ne moje) dopřála takovýhle povyražení? Samozřejmě jenom divácký – my běhat nesmíme a dlouhý prochajdy taky ne, ale ešče že máme auto, že jo. 🙂 Juchůůůů, se začínám dost těšit!

    3. Mým krysaříkům se v okolí říká trhači a krakenové. Přesto (kromě toho, že chodili šmírovat ženský do sprch), se v Losince chovali slušně.

  29. Mívala jsem černého kocourka, který si zpíval. Zvysoka našlapoval jak cirkusový koníček a radostně pěl – ňóóó ňóóó ňo, ňóó mňo ňóó, ale jen když si myslel, že je sám doma. (cat)

  30. OT
    ( mám chvíli čas) (clap)
    Prosííím, můžete mi někdo říct , co znamená tento moučný červ s obojkem nebo je to bludný nerv, či co : (flex) ,
    překlad se mi zdá jaksi vágní, už jsem se jednou ptala a nic, asi jsem lama. (chuckle)

    1. Myslím, že tohle umějí i malí kluci, hrdit se, jaké mají svaly. Já bych to asi převedla: Koukej, to je síla!

    2. Asi mám větší monitor (rofl) ale je to svalnatá tlapajzna, co předvádí svaly… (rofl)

    3. Jenny, to je nabouchaná ruka cvičícího svalového nabouchance. Počítám, že vyhrožuje – moc si se mnou nehraj, hlavu vevnitř nemám sice moc velkou, ale zato tohle smrdí krchovem!

      Vosum.

    4. Děkuji, !!!!!, to se teda picnu, my dislektici a disgarfici to asi vidíme tak nějak zkresleně, takže paže a nabušená to sem teda fakt jelen. (rofl)

    5. Tedy Jenny – červem s obojkem si mě poslala k zemi.
      Zase se mi o kousek prodloužil život. (rofl) (flex) (rofl) (sun) (h)

  31. Všechno nejlepší slavícím Josefům, ale i všem ostatním, co slaví, slavili či budou slavit. Hodně zdraví, což přeju v nastávajícím jaru všem, všem, všem.
    V televizi jsem zahlídla, že zas dávají Hvězdnou bránu, tak k té se hodí tahle fotka
    http://www.astro.cz/apod/ap080117.html
    Thorova přilba.
    A za západu prosvítá nedělě, u vás taky?

      1. Jasně, je Josefa!
        JoVásku i vy ostatní Josefové, přeji vám všechno nejlepšejší k svátku. (f) (d) (^) (a taky (cash) )!

  32. Krásne ráno NEDELNÉ (aby Dede vedela) všetkým! Dnes je suprový deň jarný a strakáčka je pekná psová. O temperamente mám svoju predstavu – zatiaľ čo náš golden je pohodový kľuďas čo sa jaší len chvíľu a potom odfukuje, tak napr. malý bradáč bol stále v pohybe, nabehal a naštekal kilometre!Nuž, čo pes to osobnosť. A tiež už máme (bug) .

  33. Naše desetiletá princezna je silně ukecaná, ale ona spíše vrká – říkáme jí naše holubička. Vrky jsou různé a jasně specifikuje, čeho si žádá.

  34. Konečně trošičku doháním promeškané články, povídání, události. Dede (h) Ať už budeš dělat co chceš, CD si vše zařídí podle svého, bez ohledu na to, jestli mu budeš pomáhat nebo se bránit a rozhodne nejlíp 🙂 (h) (h) (h)
    Všem co zažili radostnou událost moc gratuluju, všem smutným a nemocným držím (y) a ať už je líp (sun) (h)
    Ještě jednou a stále budu děkovat a nikdy dost nedoděkuji Zvířetníkům za neuvěřitelnou akci Dráčkov 2. kdo neví, plot už taky stojí, o víkendu holkám přestěhuji postýlky a do postýlek holky a jsem moc zvědavá co na to řeknou.
    S Jirkou tak nějak. Tento týden měl klidový, příští má zase velkou chemo a bude to mít vylepšený ozařováním. 35 dávek – každý den kromě víkendů.

    1. to ti je zajímavý, že o víkendu chemo netřeba… u nás taky chtěla slavit Vánoce v klidu :O
      Lidošku, drž se, bude líp, uvidíš!!! (h)
      (Apropo, Kačka už má jen poslední dávku, pak se bude čekat na tu hnusnou remisi… Je to smutná přestava) ;(

  35. Milá Zdeno,
    slečna Bony vždycky potěší – a je to krasavice inteligentní (makeup) .

    Se starším kocourem zkušenosti nemám – Zikmund je ukecaný hned od prvopočátku. Chodí bytem a trousí moudrosti. Každý skok z větší výšky komentuje (to jsem šikovný kocourek). Nemyslím si, že mu něco chybí – zkrátka si rád povídá. A s kočkami to bude asi jako s dětmi – některé mluví v devíti měsících a některé až ve třech letech – a v dospělosti se to většinou už nepozná 🙂 😀

  36. Bony na modrém saténu, no to je úžasný. (*) Jen ta hlava zdvižená, nebude on tam hrášek , co přece jen tlačí ? S Britem jsou asi dobrá dvojka, (dog) (dog) podobného měla bábi,jen byl černý, naše Ája ho vodívala s vodítkem mezi zuby, jen brzdil zadními. (rofl)
    Krásné páteční ráno díky takovému pohodovému písání (h)
    Ukecanej kocour (cat) , hm, hm, tak u nás je to tak, že když mimořádně odcházím, Čita řve za dveřmi něco,jako Co sis to dovolila, vrrráťse. Pak taky ráno za nečestně zavřenými dveřmi od ložnice zpívají s Miou dvouhlasně nepřetržité krátké vysoké mňouky,co se zavrtávají až do šedých buněk mozkových, které ještě chrní. |-)
    Mia, (cat) povolává na přednostu, dělej, dělej, děěělej !!! , když chce masírovat záda a pak při tom juchá jak, mnó nevím jak to nazvat (inlove)
    Čita někdy mluví beze slov, což je taky výmluvné, šlape přes klábosnici tam a zpět, dává mně jasně najevo, že ji takový notbůček vůbec nezajímá a je třeba posloužit veličenstvu a pěkně pochovat a pomazlit , když nepomáhá zalehne mně myšku. (cat) (cat)
    P.S. Je neděle, slunce svítí do oken …….

  37. Jó ruční povely (rofl) Mám v živé pměti přípravu Robina na ZVV3, kde se pes odloží v sedě, páníček odpochoduje 10 metrů a pak dává ručně povely sedni, lehni, vstaň a štěkej a nesmí toho potvoru hlasově upozornit. A když pak rozhodčí šeptá povely a psovod vidí, že jeho čokl místo upřené pozornosti chytá mouchy, drbe se, nebo zrovna právě teď si olizuje packu, to jsou vážně infarktové stavy :@

    1. Kdysi na dovolené jsem se dala do řeči se starou paní, které kocour nosil z potoka rybky, stejně jako naše občas nosí myši. Na vlastní oči jsem viděla ty ryby i kocoura, který zrovna jednu paničce přinesl k nohám, jinak bych si myslela, že si stařenka vymýšlí, aby bylo o čem mluvit. Seděla před domkem na lavičce a zjevně bala ráda, že si má s kým popovídat. Jak moc při tom musel kocour plavat jsem neviděla, ale zmáchaný přišel dost. Vlastně jsem si uvědomila, že i naše kočky mají nějaké rybičky na svědomí, vytahaly jich pár z akvárka, taky jsme si mysleli, že ho nemusíme zakrývat, když nemají kočky vodu rády.

  38. Fotka v posteli- ano, společenské plemeno se nezapře. Máme podobnou fotku i psa. Naše společenské plemeno nám zase pořád vnucuje plyšáky a loudí „Házej!“ a nosí a nosí. Kvůli drbání ani pacinkou šťouchat nemusí, prostě se na dotyčného přilípne jako klíště a ví, že kdo si počká…
    Jaro bude! Z Borůvky vyčesávám hrsti podsady- letos vypadala v zimě jako medvěd, svetřík jsme nosili jen zkraje, a pak jí narostl děsný kožich. Zase začíná nabírat kavalíří a ne medvědí podobu… A neděle všude kolem! 🙂

  39. Čubizna mě vždy potěší a pobaví. To to letí, pořád ji mám za štěně (nejlépe si pamatuji, jak zlikvidovala olej, ostatně máloco potěší jako cizí neštěstí, navíc vyprávěné s neuvěřitelným nadhledem) a ona je už dáma v nejlepších letech. No ale Áje bude taky 5 a Ginny 2. Letí to…
    A pracovní plemena… On je mezi nimi rozdíl. Borderky jsou hooodně aktivní, bígl se dá říci, že je až magor. Ohaři jsou různí (někteří jsou také hooodně aktivní, někteří méně). Ale pracovní jsou i různá plemena španělů, retrívři, barváři a další. A ti zase tak hyperaktivní nejsou, ti jsou, myslím, se slečnou Bony srovnatelní. On strakáč také není žádný kus nudlového nákypu, dovede být také pěkně živý. Dáma se spíš uklidnila s věkem.

    1. si zapomněla na mé milované teriéry! Ale i tm jsou rozdíly celkem velké. (think) (rofl)
      Jsem zrovna včera přemýšlela, že vlastně snad žádný Zvířetník nemá beagla. Že by byli chytřejší?

      6+7 = sem asi byla zrovna nemocná, to je těžký!

      1. Ahojky Štěti. Můj bíglíček Andy už běhá za duhou, ale bylo to skvělé stvoření. A občasná přdbukistka Petra s Barrym je dogtrekářka s bíglem. Bíglové jsou skvělí, jen venku pro ně u nás nejsou pořádné prostory. Holt je to akční honič a Andy tak nakonec většinu procházek trávil na osmičce flexině.

        1. Přesně, pro bígla tu nejsou prostory. Ten magor nebylo hanlivé, to bylo konstatování míru jeho vášně pro honění jakékoliv stopy. Jenže u nás se s hony na lišku nechytí a pro ostatní nemívají ostatní pochopení.
          A teriéři? Tam najdeš cokoliv od foxů (ahoj Alko za duhou) a bulíků, přes tvoje holky až po uječené a často nevychované Jorky (tedy aspoň u nás většina jorkšírů ječí a doráží na velké psy. Ginny se jich bojí – překousnout to neumí a domluvit se s tím nedá) I když všechna čest, potkala jsem tuhle sportovního a vychovaného jorka, takže ani tady není kolektivní vina.

  40. Hezký den (že by byla neděle ? (rofl) ) všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm, co dneska něco slaví (třeba náš páník nebo jiní Josefové a Josové a Pepové…), přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat nějaké bolístko na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Krásná reportáž ze života slečny Bony (nod) Jojo – jsou plemena aktivnější a klidnější… Sice je Beta Kosatka dravá, ale chvíle lovu a hry a nadšení a trysku má výrazně kratší proti některým aktivistům… Borderky, bíglíci, ohaři a jiní prdlouši mě nelákají… , na to jsem líná. Jim by naše výletění určitě nestačilo…

    Fotodokumentace je perfektní (nod)

    1. Zajímavé je, že každý pes chce své. Dalmatin a ridžbek (fuj, ten přepis) ale i bígl jsou děsní polykači kilometrů. Ohař potřebuje pracovat (móda výmaráků jako módních doplňků mě štve – tímto se omlouvám všem, kteří dokážou ohařisku dát co potřebuje, ty obdivuji).
      Borderka taky potřebuje zaměstnat. Jinak si o to řekne. Ale dá se vymyslet i zábava při běžné procházce. Nemusí každý dělat vrcholový sport. Pes se přizpůsobí i velmi netradičním aktivitám. Známého pes pomáhal „skládat“ dříví – tedy pán vozil na kolečku a pes s ním nosil polínka, i dvakrát za jednu pánovu cestu. Místo procházky (zahrada je dost dlouhá) a užili si to oba.

      1. To Gina je ekologická aktivistka. Při lítání po vinohradech neustále snáší a do placaté podoby upravuje petflašky, které čuňata vinohradníci odhazují všude kolem. (devil) Výsledek je ten, ze táhnu z vycházky balík plastu, kerý musí počkat u nás, než zase otevřou sběrný dvůr. (sun)

      2. já vím (nod) , že se nemusí dělat sport, nebo sportovní či lovecký výcvik, že stačí psisko zaměstnat. Ale když potkám paní s borderákem, tak ta hází a cvičí (whew) a blboší celou procházku (a doma prý pokračují klidnějšími cviky). Prostě ten pes, pokud nespí, tak potřebuje zaměstnání. To Betka mě sice na procházce chvíli loví a chvíli se rveme o řemdýýýýška, ale pak se můžu i kochat, fotit, přemýšlet nad spoustou jiných věcí (třeba tak hrozně ráda vymýšlím přednášky nabo zkušební testy…) a ona si čmuchá a čenichá a okusuje klacky a nebo si jen tak kluše po cestě přede mnou… A to je na dogu opravdu prdlá (rofl)
        Když čtu Petru s Ešíkem… tak si říkám neeee, maďara néééé (chuckle) Prostě jsem línáááá (nod)

        1. No Petra a Ešus jsou dvojka, ale možná to na sebe tak trochu přenesli, oni jsou akční oba. Zlatý retrívr je klidný pes a přitom znám jednoho, ehm, extravagantního pána, který má opravdu prdlého goldena.
          Naše holky jsou temperamentní, práce už jim chybí, ale neotravují. Ani Ginny ne. Když vidí, že my balvani zase nemáme a nehážeme aport, tak si čmuchají samy. S naší tupostí se smíří. Ale ten svit v oku, když vezmeme baťůžek s aporty…

  41. Jaro už je oficiálně tady, hlásím první letošní (bug) , i když rozumově nebylo zcela na výši, protože si vybralo černou (dog) bradu.

  42. Praha hlásí setrvalý stav – všude neděle! (nod)
    Na článek bohužel teď nemám čas, nestíhám. (shake) ;(
    Odjíždím na tři dny pryč, tak nikomu neotvírejte vrátka a pilně hlídejte klacík – já se vrátím! (wave)
    Přeju všem krásný den i krásný jarní víkend. (h)

    1. Milá Judith (h) , ani nevíš, jak jsem ráda, že jsi na příjmu! Často na Tebe myslím. (inlove) (y)

    2. Judith, jsem ráda, že jsi se objevila. Doufám, že zdravíčko zase slouží. Držím palce, ať jsi fit (y) (h)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN