ČLOVĚČINY: 105×148 – Krmítka

Nejspíš se shodneme v názoru, že zahrádce bez ptačího krmítka jako by něco chybělo. A tak když víceméně náhodně začala vznikat ta moje zahrádka předpaneláková, usilovně jsem přemýšlela jaké krmítko a hlavně kam by se do ní dalo dát.

Nakonec jsem vyhrabala ve sklepě půlkulatý domeček po křečíkovi, přednosta ho připevnil na podestu s malou ohrádkou, já ho namořila venkovním lakem a přišroubovali jsme ho na jeden z upravených jalovců. Bylo to roztomilé, ale nebylo to ono, bylo to malé, k zobu se snadno dostali holubi, a když nasněžilo, nebyla podesta k ničemu, ptáci k jídlu nemohli. Koupila jsem tedy „sýkoráček“ z kokosového ořechu a zavěsila ho na větev kousek od ne příliš zdařilého krmícího domku.

To byla nádhera! Pozorovala jsem z okna spokojené a ukázněné sýkorky a byla celá blažená několik zim do doby, než jsem začala prahnout po něčem větším, z čeho by se mohli krmit i jiní ptáci než jen sýkorky. A časem jsem se dočkala, v obchodě měli správně velké krmítko s profilovaným průčelím, a ke všemu ve slevě! Přivlekla jsem ho vítězoslavně domů, namořila na oblíbenou tmavohnědou a začala opět řešit, kam s ním.

Nejdřív jsem ho nouzově postavila na balkón na květinovou poličku, ale zanedlouho ho tam objevili holubi. Vymysleli jsme tedy tak dlouhý držák na zábradlí, abych dosáhla na krmítko, ale aby se holubi nemohli cpát ze zábradlí. Jenže těm to bylo fuk, klidně posedávali na držáku i na střeše krmítka a ujídali zpěváčkům slunečnici. Kontrovala jsem omotáním držáku i střechy krmítka blyštivými vánočními řetězy, hotový děs běs. Holubům ale nevadil.

Tu všechnu krásu nesmírnou jsem tedy k velké radosti celé rodiny zakryla větvemi z odložených vánočních stromků a hle! Holubům sklaplo, dovnitř se zobákem nedostali. Pak jsme ale začátkem února instalovali na balkón kosouří síť a sklaplo tedy i mně, protože jednak jsem přes síť nemohla krmítko plnit, jednak by se asi ptáčci asi neradi krmili pod přimhouřeně upřeným kočičím dohledem.

Přesunula jsem tedy krmítko na zábradlí terásky u domovního vchodu a holubi opět zajásali, neboť vánoční větve mezitím poněkud opadaly. Nakonec nezbylo než navrtat do střechy krmítka očko a zavěsit ho na jalovec pod kuchyňským oknem. Ukázalo se záhy, že to vlastně je ideální místo, odkud na ptáčky vidím já i malý ornitolog Tádoš.

Všechno je tedy skvěle uspořádané, jen slunečnice spotřebuji rok od roku méně a méně. A letos už ke své velké lítosti nemohu krmit prakticky vůbec. Přesto ale ptáci nestrádají, protože krmítko i kokosáček jsou stále plné – od sousedů z domu, dětí z nedaleké školky i babiček a maminek z okolí.

Dívám se z okna na poletující ptáčky, jak si z krmítek odnášejí semínka. Není to s námi lidmi ještě tak špatné, někdy stačí opravdu málo. Třeba jen zavěsit krmítka na správná místa a cesty k nim udržovat schůdné.

Vave

Aktualizováno: 23.2.2010 — 14:26

154 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Nedá mi, ač v podstatě hostující.Jak se Vám líbí nové uspořádání- s přehledem po x- posledních příspěvcích. Možná, že jsem nebyl jediný, ale oslovil jsem s žádostí o tento- dle mne přehlednější tvar včera a ejhle, webmajster zapracoval spolehivě a rychle. Díky, marku ! :*

    1. Ehm, jsem lama – netuším vůbec, o čem je řeč! 8-| Omlouvám se. (blush) Prosím, může mi to někdo vysvětlit? Děkuju. (nod)

      1. Vavís, pan j.h. má asi na mysli tu zajímavou tabulku na pravé třetině. Jsou na ní poslední vložené příspěvky. Hned na první pohled je patrné kdo a k čemu příspěvek vložil. Jak jsem si toho všimla, začala jsem používat. Velmi praktické. Děkujeme Ježíšku 🙂

        1. Souhlasím se Zdenou bp (inlove) , že je to velmi praktická, i s RenatouE (inlove) , že je to tam velmi dlouho. Rovněž souhlasím s tím, že děkuju (clap) , a jdu do pelechu, abych mohla ráno fandit. (flex) (y) (cz)
          Papa a krásnou dobrou noc všem. (inlove) (h) (inlove) (wave)

  2. děkuju za včerejší odpověď, a omlouvám se, ale já jen myslela, že i v dřívějších předledvinogranulových dobách byly věci, které kočky mohly aspoň občas jíst, třeba syrové přemražené libové maso, kousek ryby nebo trošku čistého bílého jogurtu. Abych to přiblížila, jsou kočky, které jí jeden druh granulí a kapsičky celej život a nic jiného nechtějí (má ji moji matka, už 9 let). Naší kočičce bude 11, má všechny zuby, není při těle, má stálou chuť k jídlu a hraní, jinak je zdravá… tedy až na ten kamínek, je hodně akční a miluje jídlo, jakékoliv… je to kočka, která se prokousala přes 3 kabely (nákupní) ke kuřecím řízkům, rozpitvala kvůli očuchání papíru od salámu zapnutej batoh z goratexu a otevřela si troubu, aby se prokousala čerstvou bábovkou, atd… Chápu, že už nesmí ochutnat ani sýr kvůli solím, jen jsem myslela, že jí tu dietu můžu aspoň trochu zpestřit, ten věčný pláč dééééééj, když jsem v kuchyni prostě těžce snáším….

    1. MILÁ YEZI, BUĎ VKLIDU. MÁ VLASTNÍ A HOKINOVA A UŽ SKORO DVA ROKY TRVAJÍCÍ ZKUŠENOST HOVOŘÍ O VYTRVALOSTI A NUTNÉ TVRDOSTI. NEVÍM, JAK JE TO U ČIČIN, ALE HOKINOVA JÁTRA NESNÁŠEJÍ KROM TĚCH VYBRANĚ A PŘÍSNĚ DIETNÍCH GRANULÍ SKORO NIC.OBČAS HOKINOVU DIETNĚ GRANULOVOU STRAVU VYLEPŠÍM UVAŘENÝM KOUSKEM FILÉ, ALE ZCELA BEZ SOLI A TUKU A TAKY NESLANOU A ZCELA NEMASTNOU DUŠENOU MRKVÍ. VÍM,ŽE KOČKA BY MRKEV ZŘEJMĚ NESEŽRALA, ALE HOKIN JI MILUJE. TAKY MŮŽE HOKIN JEŠTĚ TZV OŠIZENOU FALEŠNOU HUMROVKU( STROUHANÝ SYROVÝ CELER S MRKVÍ A KOŘENOVOU PETRŽELÍ.dO TÉ „HUMROVKY NEDÁVÁM VŮBEC ŽÁDNOU MAJOLKU A TO ANI PRO NÁS DVA. JEN TU ZELENINKU SPOJÍM NĚJAKÝM MÉNĚ TRUČNÝM JOGURTÍKEM POR HOKINA A NÁM DODÁM JOGURT NORMÁLNÍ S NĚKILKA KAPIČKAMI OLIV. OLEJE, ALE TOHOHLE NEDOSTANE HOKIN ANI OCHUTNAT. JEHO JÁTRA SE STÁLE POTÁCEJÍ NA OKRAJI NEFUNKČNOSTI, TAKŽE KOBRU RADĚJI BOSOU NOHOU NEDRÁŽDÍME. ALE NEMYSLI, ŽE HOKIN NELOUDÍ A NEKOUKÁ ZOUFALE NA TO, JAK MY JÍME NĚCO JINÉHO. UŽ OD DAŇKOVICKÉHO SRAZU SE STAV HOKINOVAÝCHJATER HOUPE JAK A HOUPAČCE. NUTNO VYTRVAT. PEAS SICE ŽEBRÁ, ALE POVOLIT A USTOUPIT SE NESMÍ V ŽÁSDNÉM PŘÍPADĚ, POKUD CHCEME MÍT ZVÍŘE ASPOŇ TROŠKU FIT.

    1. Blahopřeju Ti k malé princezničce Natálce (inlove) (sun) (inlove) , milá Kytko (h) . Přeju jí hlavně hodně zdraví a pak chytrost a krásu a laskavé srdce. (h) (f) (inlove) (sun)

      Tak – a my máme splněno, viď? 😉 (y) (chuckle) (clap) (wave)

      1. Božíčku, to je princezna! Ať ji štěstí provází na tomto světě – posílám křížek na čelíčko.

      2. Gratulujeme, hned jsem to řekla celé smečce, posíláme Natálce do života co nejvíc lásky a štěstíčka,ať je zdravá a dělá Vám jenom radost (h) (f) , je nádherná jako (sun) .

      3. Je krásná a dloooooohá! (chuckle) (nod) (inlove) Matýsek měl jen 47 cm, zato byl ale udělanější! 2 840 g živé váhy! (clap) (chuckle) (wave) (sun)

        1. Tak vítej, Natálko a gratulace Kytce a rodičům! (h) (rose1) (rose1) a ještě plyšovýho medvídka a veverku na hraní (hug) (heidy)

    2. Jůůů, další zvířetníková princeznička! (h) (h) (h)
      Tak pěkně rosť, malá, ve zdraví a všem pro radost! (h) (h) (h)

      1. Taky se přidávám s přáníčkem. Hodně zdraví, lásky a pohody v životě. (u) (cat) (dog) (heidy) (rose1)

    3. Milá Kytko, moc gratuluju (inlove) (f) (rose1) Ať vám malá princezna roste ve zdraví a radosti 🙂

  3. .;) R O Z V E R N Í Č E K .

    .(*) „Jean, včera jsem četl v novinách, že žralok dokáže během několika vteřin sežrat člověka. Jean, kupte nějakého, dáme ho lady do postele.“ „Lituji sire, ale žralok je ryba. V posteli by bez vody lekl.“ „No, to je pravda. Myslím, že kdyby viděl lady, tak by lekl i ve vodě.“ .(*)

    ~O) Hezký večer, pěkně se vyspinkejte a nelekejte se. .~O)

    1. No ti lordi se mají na tom světě blbě… Pravdu měla naše docentka z FF, co to poznala za války v Anglii, že jim ten lébes je houby co závidět!

    2. JoVo, ty porad jen nasazujes na zensky!
      A vubec, rada bych videla jak pritrouble vypada ten lord, dyz vede priblble reci vo zralokovi v posteli !

      1. 😕 No, Anežko na některý ženský možná (malinko), ale na Tebe nasazovat bych si nikdy nedovolil. 😕

    3. Když ten lord si nedá pokoj! To o týden později se ptá svého sluhy:
      „Jean, jaké počasí je dnes venku?“
      „Je mlha, sire, není skoro na krok vidět.“
      „Skvělé počasí Jean, pojedete s lady na lov kachen.“
      „Ale sire, to je nebezpečné! Nebude vidět, kam střílíme!“
      „Ano, Jean, proto pochopím, když si lady spletete s kačenou.“ (chuckle) 😉 (y)

  4. A u nas /teda u mna na zahradke/ uz vykukli so zeme krokusy!!!!Fakt je tu jar. V rohu mam par snezienok.Konecne sa mi zacne spravny zivot:praca/to len ako povinnost/jedlo/nutnost/ zahradka-radost.Ale musim priznat,ze v nej nemam krmitko.Ja Vas nikdy nedobehnem./ale pravdepodobne Vam nekvitnu krokusy a snezienky/

    1. verenko, a kdepak je u vás? U nás v Praze jsem dnes odpoledne hypnotizovala hypnotizovala sněženku, aby se nechala vyfotit – a nenechala 🙂

      1. Renato, u n i c h , to je vůbec na nejzazším Jihu Jihu, ještě Jižnějc než trpaslík z obrázku s husou, ještě víc než Maťa a spol. – ovšomž je to na ní, co vám postupně odhalí…

      2. No – u nás na jihu Jižní Moravy p.l. už kvetou sněženky jak o život – dnes ráno z nich slezl sníh a odpoledne už zvonily na bílé zvonečky – stopečky mají kraťoučké, ale za to květní kalíšky poměrně velké – když nezapomenu, zítra nafotím.

        1. Tak jsem dala na Tvoje a Matyldiny řeči a extra jsem obešla zaručená sněženková místa v zahrádkách ve vilkové části za naším náměstím a ANI Ń! Takže na jihu jo, v Huskách jo a v Krpoli nic (bat)

      3. Vcera som sa vratila z Prahy/jak Klema z Hradu/,teda poviem Vam,tam je draho,veterno a zima.Na staromaku predaval jeden pecene brambory/zemiaky,krumple/ za 80 Kc./ jedlo chudobnych Slovakov!!!/No a vsade sneh.A u nas na juznom Slovensku nedaleko Dunaja fakt jar./Mrzelo ma,ze to Vase Prazeni nebolo prave pocas mojho pobytu,raz by som sa velmi chcela zucastnit-ale zviera nemam,vysivat neviem……jedine,ze by som navarila bryndzove halusky.

        1. A jejej. A je to jasné.A budou halušky. Ále jendže – (c)JS -do hospody s haluškama nelez, staré přísloví…

        2. Ale to přece vůbec nevadí – bezzvířecích nás je víc a vyšívat umí jen dvě. Ale zato dobré halušky, ty hned tak někdo neumí! To by ve Ferdinandě zírali 😀

        3. Aj, jaj, to jsme něco tak trochu prošvihli(y). Když jsi byla v Praze, mohlo se třeba jen pár lidí sejít na chvilku třeba v kavárně…no co, tak příště a nejlíp bude, verenko, když přijedeš přímo na nějakou větší sešlost. Nemáš chuť se podívat k Máchovu jezeru? A neboj, já taky piškvorkovat neumím, zvířectvo nemám – a jezdím všude, tak co by ne ty taky? (Doufám, že ti nevadí zvířetníkovské tykání. (f) )

  5. Tak jsem si vymlsala i to Tvoje 105x.. Díky Vave. Pokaždé, když čtu ty Tvoje miniaturky, tak si říkám, že tresty tohoto formátu jsou úžasné. (y) když se na ně může těšit tolik lidí.:) (u)

  6. Děkuju vám všem za milé ohlasy a za povzbuzení do dalších stopětek, drazí Zvířetníci, a přeju vám krásné odpoledne. (inlove) (wave) (inlove) (sun)

    OT: moje sněženky a talovínky jsou zatím pod ledosněhem ze střechy, bojím se ho odstraňovat, abych jim neublížila. Ale ono to snad je opravdu jen otázka pár dnů, protože …. když jsem šla domů, začalo trochu pršet a na tom asfaltu, co mám za domem umetený od štěrku, déšť letos poprvé zavoněl … (rain) (f) (inlove)

    1. Milá Vave, ty tvoje pidičlánečky jsou prostě úžasné. A ten déšť – chytlo nás to dneska v lese a vůbec nám nevadilo, že prší. Pršelo totiž krásně jarně a kos si mohl zobák roztrhnout, jak vyzpěvoval (f)

  7. Ja mam prosim take krmitko. Takove provizorni , prkno, olatkovane na cihle. Zato ale na nej krasne vidim, nema strisku, protoze je pod presahujici strechou.
    Duchodci maji proste sypat ptackum. Koupil jsem slunecnicove semeno, na tram zavesil kouli pro sykorky.
    Sykorky zobou. Nekdy ve dvouch, treti pokojne ceka, az na ni prijde rada. Ale Hejlove, do vam jsou dacani. Lakomci az hruza. Nepusti vam ten sycak nikoho jineho k zobani, ani z rodiny ne. Jinak je sikovnej, vezme cele seminko, zamele s nim v zobaku a vypadnou jen slupky.
    Koupil jsem pak smes zrni, ale kdepak, vybiraji si jen to slunecnicove, vyzrani jsou poradne.
    Moji pychou, to jsou sojky. Nezajimalo je zrni, ani takove, ani makove, sedely na borovici, ale ke krmitku ne.
    Je to nadherny ptak, dlouho jsem nevedel, ze je to sojka, az mi to rekl tesar Uda, kdyz si prisel zmerit nedodelanej balkon.
    Jemu ale pry jdou na vsechno, bude to asi tim mym mizernym krmitkem, mam si k nemi dojet pro poradny.
    Ale to asi nebude v tom .Nepriletely ke krmitku ani pokrejvaci Murinkovi, co ma barak 150 m ode me, ani instalaterovi Jencikovi.
    Shodli jsme se u Kance, ze mame v rajonu zvlastni sojky, patrne slechtickeho puvodu.
    Dostal jsem je nakonec na ty velky makovy rohliky z Globusu. Rozkrajene na kousky zmizely v cuku letu. Z Kauflandu uz jim tak nejedou, nakonec je odtahaji taky.
    Pokrejvacskymu jsem to ale neprozradil, nakukal jsem mu, ze jsem je dostal na zbyle jatrove knedlicky z polivky, protoze „Sojka obecna“ je vlastne napul dravec.
    Tak meli u Murinku a u Jenciku v nedeli hovezi polevku. Jencikova je setriva Jencik mel jen tri knedlicky a vypravel u Kance co to dalo prace je zasit.
    Sojky jim ale nepriletely a byl jsem obvinen u Kance z vytahovani. Dal jsem si praci a sojku jsem pred krmitkem vyfotil. Trikrat, nez tam byla bez rohliku.

    Kdepak jste kupovali tu jatrovou zavarku panove?! V Kauflandu. No to jsem si moh myslet. Do Globusu pro ni panove musite.
    Pak jsem potkal Murinka v Globusu. Mel jsem plnej pytlik tech makovejch rohliku. Copak, povidal Murinek, vzdyt jste jen dva a druhy den uz stejne nestoji za nic !
    Do strouhanky, lhal jsem, my mame radi domaci strouhanku. S makem jo?! Usklibl se Murinek. Tak to vypravej tem svejm hejlum. A mydlil pro rohliky.
    Druhej den prinesl take fotku sojky u krmitka.
    Jencik byl celej ricnej, ze on tentokrat Jencikovou donuti jet pro tu zavarku do do Globusu.
    Houby zavarku, to nefunguje, to nam vesel WWW buliky na nos, chce to tlusty, ze sunky od kosti, tak je to !
    A ma po sojkach, povidal mi Murinek na hajzliku. Jencikova kupuje jen tocenej salam a jeste musi byt v Akci !

    1. WWWéčko, to bylo krásné! Dokonce i se šrapnelem na konci. Ale co s chudákem Jenčíkem? Nesmilovali jste se nakonec nad ním?

    2. WWW nemá rád smajlíky, ale málokdy bych je sem lupla radši a příhodněji, než zrovna teď. Takže aspoň takto: CHACHACHÁÁÁ A odpolední kafe zase v klábosnici…

    3. Sice ještě není po páté, ale malé točené (beer) jistě zvládneš, milý www. Posílám Ti ho za krásnou histoku, nad kterou se musím usmívat navenek i uvnitř, i za to, že jsi své rentiérství pojal opravdu seriózně! 😉 (y) (wave)

    4. Rentiérství pojato po savojsku solidně a odpovědně, ano! A já se ptám, souzi, já tady nakladu takovou otázečku: to nemůže opravdu být plnohodnotný křásný článeček, avšak ale naopak je to tu skromně v diskusi, jako že já nic já muzikant? Taková škoda pro budoucí věky. Přímo Superb. S takovou né! S jinou!!

      1. Nó – já jenom doufám, že se tu mihne pan Kadlus a pana Wéwéwéčka naklade do wéwéwéčkovin – jinak se za tímto pokladem zavře diskuse jako skála po svatojanské noci.)

          1. Já tam semtam nakukuju a medím si – jak už totiž zapomínám, tak sice vím, že jsem ten či onen článeček od www četla, ale jsem napnutá až do konce, jaký šrapnel wéwéwéčko vypustí. A vy jeho povídání moc hezky prezentujete (nod) – doufám, že máte slíbeného panáka U Kance (rofl)

          2. Tošak já vím že su nechytré. Se ně to nemusí tak dyrekt servírovat. Já su enom takové pomaléši, no.

  8. PRO LENKUS. UŽ JEDNOU JSEM ASI KOUKALA NA TY TVÉ KRÁSNÉ FOTKY A CHTĚLA JSEM UPOZORNIT? ŽE PAN A PANÍ ČERVENKOVI
    (http://uca.rajce.idnes.cz/ptaci-_skoro_vsechny_fotgrafie_na_krmitcich_jsou_udelane_pres_sklo_kuchynskeho_okna/#pan_cervenka.jpg) JSOU VE SKUTEČNOSTI PAN A PANÍ REHKOVI ZAHRADNÍ. NA SAMEČKOVI JE KRÁSNĚ VIDĚT ZÁŘIVĚ BÍLÉ ČELO. TO JE JEDEN ZE ZNAKŮ, KTERÝM SE LIŠÍ OD REHKŮ DOMÁCÍCH.
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Rehek_zahradn%C3%AD

    1. Milá karakal, děkuju za oprav.Žila jsem od pčátku v domnění, že jsou to červenkovi,. Rehka jsem nikdy, ani jako dítě naživo neviděla, ale ty červenky ano. takže už nyní dobře vím, že t drzá dvojka křiklounů, kteří mně vždy rozhořčeným řevem vyhánějí e zahrady jsou rehové.Oni totiž bydlí ve aslepé okapové rouře, která nikam nevede, ale je to parádní a bezpečná dutina k hnízdění, jelikož je vysoko a po zdi se kočky nedostanou.

  9. Jo a lidi, jaro je už vážně tady! Včera jsem si všiml, že kočky začínají línat, o víkendu řvali kosáci jak protožení (chodí slepicím na zrní i zbytky) a dnes mi nad hlavou proletěla volavka! Já se tak těším na sluníčko-teplíčko! (sun)

    1. HONZO, ASI JSEM SLEPÁ A HLUCHÁ, ALE NA NĚJAKÉ BRZKÉ JARO TO ASPOŇ U NÁS ZDALEKA JEŠTĚ NEVYPADÁ. NO, MÁME PATRNĚ ZIMU TUŽŠÍ. DNES ZAS VYSVITLO SLUNKO, ALE PŘED MALOU CHVÍLIÍOPĚT DORAZILA MRAČNA . STYDÍM SE TO UŽ PSÁT, ALE TADY OPĚT CHUMELÍ.

    2. Ja to prichazejici jaro jiny Honzo pozoruji na snehulakovi, co jsem ho postavil na terase.Povedl se mi a nepovedl. Ma z cerneho sterku knoflliky a taky oci. Pusu jsem mu udelal z odstipnute hart cihly. Rucicky z ulomenych laticek.Nos z pekne z karotky.
      Porad se me ale nelibil, protoze mel priblblej vyraz.Vypadal, jako krizenec mezi Paroubkem a Skromachem. Rikam mu tedy „Paroskra“
      Tak jsem vzal vetev z vanocniho stromecku, co jeste stoji v koute na terase , posadil Paroskrovi na hlavu a udelal jsem z nej pankace. Musel jsem ji ale sundat, abych se nemusel dohadovat s Magdou, ze se to neslusi a vubec, kdyby nekdo prisel……
      Od rana prsi. Paroskrovi upadly tri knofliky, nahnul se, jako by je chtel sebrat.
      Tim padem mu v poledne upadnul nos a jedno oko.
      Tim zbyvajicim se diva zavile, protoze vidi, ze JARO PRICHAZI !

      1. Jasně, že jaro přichází! Z Elišky lítají chlupy za pochodu už delší dobu. Včera se přidala Darlenka a to jí od porodu ještě nestačil zarůst ocásek 🙂 Zdravím Paroskra, vlastně ne, zdravím Tebe, po delší době jsem se tady rozchechtala 😀

          1. Když neroztaje, máme ještě jednu naději. Všimli jste si, jak nám soudruh Paroubek mládne? Nejen na volebním bilbordu, ale i v televizi vypadá čím dál mladší.
            Třeba bude hledat další omlazovací metody … sní špenát … dostane se do přístroje … a bude z něj Paroubeček! A než z něj vyroste zase velký Paroub-ek, budou na světě lidé jiní, přemýšlivější a nebojácnější, a ti už mu na lep neskočí! (y)

            A zazvonil zvonec, milé děti, pohádky je konec! A já jdu zamést další kus chodníku od štěrku, aby se příštímu dešti lépe vonělo. (rain) (f) (sun)

          2. Jejda – to by bylo. Paromach či Škroubek – u mně pěkný vroubek…
            Wéwéwéčko, ty jsi strašné zvíře. Esli já bych ale tak odpornýma bytostma strašil ptáčky a spol. – tak sadistický bysem teda nebyl!

          3. Nesmírná, Honzo… Kdyby se tak s těmi vyhlazenými vráskami tak nějak…vyhladil… sám (bug)

      2. WWW, ŘEHRTÁM SE NEZŘÍZENĚ A BUŠÍM NA VRATA TVÉHO STÁLE UTAJOVANÉHO DOMEČKU. TY JSI TEDY ČÍSLO PŘÍMO EXTRA SPECIÁL. CO ŘÍKÁŠ O NAŠICH „SUPERVLÁDCÍCH JE PRAVDA VELIKÁ PRAVDU. MÁM ZCELA TOTOŽNÉ PŘÁNÍ A ZŘEJMĚ NEJSEM SAMOTNÁ. KDYBY TO TAK SNADNO ŠLO….

  10. „Není to s námi lidmi ještě tak špatné, někdy stačí opravdu málo. Třeba jen zavěsit krmítka na správná místa a cesty k nim udržovat schůdné.“
    Drahá příbuzná, tohle jsou tak krásné věty. (h) Prostě umíš! (y)

    1. PŘEDSTAV SI, ŽE JÁ MUSELA PRO SLUNEČNICI UŽ DVAKRÁT DOJET AŽ DO DOMAŽLIC. TADY NEMĚL SLUNEČNICI UŽ NIKDO Z NAŠICH PRODEJCŮ.LIDI TUNPTÁKY KRMÍ POCTIVĚ, TAKŽE KDO ZAVÁHÁ, KRMIT NEMŮŽE, JELIKOŽ SLUNEČNICE DOCHÁZÍ PRAVIDELNĚ, AČ SE PRODEJCI SNAŽI SE PŘEDZÁSOBIT. SLUNEČNICI UŽ PRODÁVAJÍ 4 OBCHODNÍCI, ALE STEJNĚ ČASTO ZKRÁTKA DOJDE A MUSÍ SE PRO NI NĚKAM MIMO

  11. Miluju formát 105×148 🙂 Samozřejmě hlavně díky povídání od Vave, takže díky za krásné dopolední počteníčko (h) .
    Situace u nás je následující: přes mnoho zahradních kočenek máme zahradu plnou ptactva všeho druhu a velikostí (v zahradě vítězí přírodní scenérie nad zahradní architekturou vysoko na body), nevlastníme ovšem klasické krmítko. Máme cosi, čemu říkáme „obětní strom“ – je to něco přes metr vysoký kmen, zbytek staré, asi stoleté třešně. Stojí osaměle a je z něj skvělý přehled, takže žádostivé kočičí pohledy jsou to jediné, co zahradním šelmám zbývá. Pokud je opeřenec zdráv a v kondici, je neslovitelný. Tam jsou předkládány ptačí hostiny. Ve větvích přilehlé meruňky (větve jsou tenké a kočky z nich padají(rofl) ) visí plátky hovězího loje od spřáteleného řezníka Honzy, na poctivých konopných provázcích. Lůj se poprvé věší před vánoci místo ozdobiček – a pak se průběžně doplňuje až do jara… Zatím si nikdo ze strávníků nestěžoval… Dobrou chuť.

  12. Krmítko máme přímo na kuchyňském okně a chodí nám tam velmi pestrá společnost v čele se strakapoudem, který se příležitostně snaží opravovat okenní rám. Ovšem pokud jsou koníci vypuštěni volně na zahradu, mají ptáčci smůlu: Ty dvě nenechavé huby se naučily krmítko dokonale vyluxovat, jen se obávám, že jednou někdo z nich odejde s krmítkem na hlavě (rofl)

  13. Já nevím čím to je, už několikátou zimu se snažím krmit a ono nic. Krmím vším možným, ale ani ptáček … Myslím že to bude součiností hromady koček na zahradě a bohatě krmené slepice. U slepic totiž běžně sedávají vrabčáci a straky chodí zase na granule

    1. Jak já ti rozumím. Já krmím na balkoně a taky nic moc. Nejdřív jsem jim louskala ořechy (mám od švagrové bednu ořechů částečně sežraných zavíječi, kdo by se s tim přebíral, ptákům červíci nevadí), ale chodili málo, tak jsem koupila pytlík slunečnice a chodí snad ještě méně. Slunečnice jsem nasypala kopec snad před měsícem a ještě jsem nedosypávala. Zbytek asi dám mamince, ta má na strávníky větší štěstí. Přitom na začátku zimy chodili dost a Rysík na ně rád koukal. Jenže pak asi začali krmit i sousedi a teď se mihne jen sem tam někdo. Tuhle dokonce červenka.
      Vave, článeček je moc pěkný. Jinak omezuji pobyt u počítače a snažím se dělat užitečnější věci. To se toho najednou udělá, jenže zase se nestíhají číst debaty.

      1. KARAKAL,ZKUS NĚJAKÉ SEMÍNKO VYLOUPNOUT A OCHUTNAT. TVOJE NOVÁ SEMÍNKA MOHOU BÝT STARÁ A ŽLUKLÁ. ZÁLEŽÍ HODNĚ NA PRODEJCÍCH A NĚKTEŘÍ JSOU PODVODNÍCI, TAKŽE TI KLIDNĚ MOHLI PRODAT PŘEDLOŇSKÉ ZBOŽÍ. JÁ O TOM VÍM, JELIKOŽ SE MI TO UŽ NĚKOLIKRÁT STALO, KDYŽ JSEM NAKOUPILA PRÁVĚ V SUPER-HYPER. AKY DOST ZÁLEŽÍ NA TOM, KDY JSI KRMIT ZAČALA A HLAVNĚ, JESTLI OPRAVDU PRAVIDELNĚ DOSYPÁVÁŠ. KDYŽ PTÁCI ZJISTÍ, ŽE V KRMÍTKU NIC NENÍ, ČASTO VELMI ŠPATNĚ A OBČAS ANI NENAJDOU NÁHRADNÍ ŘEŠENÍ. ALE ŘA SLUNEČNICE STARÁ A ŽLUKLÁ BÝT MŮŽE. SAMA JSEM UŽ MOCKRÁT SEMÍNKA ŠLA HODIT NA HLAVU LAJDÁCKÉMU PRODEJCI A NEPŘEJ SI SLYŠET, CO ODE MNE USLYŠEL ON.

  14. Moc hezké povídání (tradičně), jenom mě maní napadá, zda zde nemělo být již před čtvrt rokem (já vím, já vím, to zas nebylo 105 na 148). Ale na druhou stranu, člověk má dost času na to, aby vymyslel a sestrojil a nainstaloval to pravé krmítko a přes léto si nachystal jeho obsah a až se zima zeptá, slavnostně ukáže a řekne „Hle, toť výsledek mého snažení!“ Tak nám držím palce, ať jsou naše krmítka stejně krásná, jako je měla kdysi Pitrýsek (chuckle) (clap)

  15. Tak jsem zase na chvilku tady 🙂
    Ptáky dělím na slunečnicožravé – zvonkové, čížkové, pěnkavy, jíkavci, dlaskové, stehlíci …

    tukožravé (tam patří slunečnice a lůj a kupované koule a tyčky) – to jsou sýkorky všeho druhu, mlynaříci, strakapoudi, žluny, brhlíci, šoupálci…

    houskožravé – to jsou hlavně kosáci a Beta (rofl) – tvrdé rohlíky se jim krájí na malé kousky a dávají na zem (ne strouhanka !)

    všežravé – to jsou hrdličky, straky, sojky, vrány šedivky

    masožravé – zrovna včera mi kroužil nad zahradou kamarád krahujec

    Jasně že i kosák si pochutná na slunečnici a sýkorka si třeba odnáší velký kousek housky

    Lojové koule či tyčky kupuju jen se slunečnicí nebo s ořechy – ostatní ( se sojou, sezamem, mákem, olejnatými semínky) nechtějí. A osvědčily se mi letos dovozové anglické – byly opravdu dobré, ptákům moc chutnaly (kupovala jsem v OBI). V Anglii se mi moc líbilo, jaký výběr krmítek a pítek a směsí a lojových ňamek měli po celý rok na skladě a s kolika plnými krmítky a ptačími pozorovatelnami jsme se tam potkali i o prázdninách. Takže to asi umí (nod)

    1. Teda, to moje rychločtení! Četla jsem „housenkožravé“ – což by nebylo od věci, ale neštymovala mi k tomu Betynka. (dog) (inlove)
      Ehm, ten krahujec (bat) , myslíš jako, že měl na Tebe zálusk? (chuckle) (chuckle) (chuckle)
      Jinak utřídění je prima – u nás jasně vede slunečnice . Sem tam se v krmítku objeví různé směsi, ale to dost zůstává, mimo slunečnici, vždycky to vysypu na zem a naplním slunečnicí a je spokojenost všeobecná. 🙂 Hodně dávám na zem jablíčka překrojená napůl, zvláště kosáci je milují. Když je sníh, jsou jablka i zdrojem tekutin. 🙂

      1. krahujec neměl hlad, tak jsem se o život nebála (rofl) – spíš na něj přišlo jaro a měl zálusk na paní krahujcovou (inlove)
        Jinak jablíčka taky kosákům předkládám. Kosáci hrozně rádi stolují na zemi (vrabčáci taky) – zkus tvrdou housku někde na zem (tam, kde není tolik sněhu – babička krmí pod venkovním stolem a já pod borovicí) – opravdu jí dávají často přednost před slunečnicí. Jinak směs zrní už vůbec nekupuju – černá slunečnice jim chutná nejvíc (a vlašáky)

        1. Tedy, dámy opeřenců létavých znalé, dovolte mi, břídilce, která dělí ptactvo na okrasné (volně létající) a užitečné ( kuřata, kachny…) jeden dotaz. Píšete kosáci, kosáci, ale nejsou to kosice? Nejsou ti kosáci chlapi plájbojoví a nelétají, jen tak náhodou, na zimu za fóglicemi do teplých krajů? k móřu a tak? Nebo to dělají jen špačci? Za objasnění nejasného předem děkuji. (wave)

          1. Ahooooj – už doma od pídr zubodravkyně? Juž máš úsměv jak americká filmová hvězda?
            Jinak u nás na sídlišti vídám jak kosáky tak kosyně – a kosáci jsou více vidět, neb jsou to frajeři upískaní a zvláště teď se natřásají jak hadr na holi, poněvadž chtějí na kosyně zapůsobit.~:>

            1. Tak jooo, to beru. Už se natřásají kosáci košilatí. Nám zase vřískají košišky průchozí na plotě. (průchozí = procházejí prolukou vedle našeho domku do zahrad v mezibloku). Jedno žvižátko je tříbarevné (kočička? neb tu některá psala, že tříbarevky jsou pouze holky) a zrzoun a černý. Jsou pěkní, ale nechtějí se kamarádit. A já bych se s nimi i kamošit chtěla

            2. Jojo, zubodrafka zaplátovala ďúru jak do sklepa. Vylomila se mi náhrada a tak tam jenom kydla lžicu betonu a růbla to tam zpátky a zalíčené. Chvíli v puse tu atrapu přidržovala, aby sedla a lepidlo zatuhlo. V duchu jsem se řehnila při představě, že si tím prstolepem k zubu prst přilepí a co jako potom budeme dělat. Jenže úsměv mně přešel, protože určitě by si neuřízla prst ( fuj, to by byla blbá situace, mít zubařčin prst nafurt v puse), alébrž by zase ten zub vyvalila. A mohly bychom začít nanovo. (chuckle)

  16. My nekrmíme, ale ptáci se k nám stejně stahují ke slepicím a poté nám v patřičný čas nazobávají ovoce. Táta zkusil instalovat krmítko a nejvíc se líbí kočičkám. Jen má z jejich pohledu velikou nevýhodu – nemůžou se dostat dovnitř.

  17. Hezký den všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (h) A těm, co podřebují pofoukat nějaké bolístko na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (rose1)
    Krmení potvor opeřených je věda 😀 Vím to, mám 3 krmítka a babička má čtvrté… I lojové koule používám – ale ne všechny ptáčkům chutnají. Ještě se k tématu vrátím (nod) – teď není čas (o) – klušu do školy – mám od sedmi (wave)

    1. Ty jsi stejně „divná“ panpreesor 🙂 Vzpomínám, že jsem přišla k rozpisu zkoušek na radioelektroniku a bylo volno až někdy v 17h. Tak jsem se nesměle zeptala, jestli bych nemohla přijít před prvním, který začínal v 8,30. Pan examinátor reagoval VELMI forte: „V noci nezkouším“ |-(

        1. taky jsem před desátou nezačínala, skřivánci to měli se starou sůvou těžké. Ale pořád lepší, než kolega, který začínal v sedm a stejný počt obětí zkoušel do pěti do odpoledne, bez ohledu na počet obětí. Čím míň jich bylo, tím dýl je zkoušel, domnívaje se zejména, že když bude dlouho zkoušet nenaučeného troubu, že z něj něco přece dostane.

      1. To se říkalo o slavném ptofesoru patologie, když na studijním odd. na jeden semestr vypsali přednášky od sedmi ráno. Odeslal rozvrh zpět přepsaný textem: “ V noci nepřednáším“.

      2. Synáček studuje dálkově a teď mají na matematiku staršího profesora. Řekl jim, že by měl začínat v půl osmé, ale že začnou přestávkou, přestávkou, přestávkou, tedy třemi přestávkami, a tudíž ve čtvrt na devět. Dále jim řekl, že je povinen vypsat jeden zkušební termín na sobotu, ale v sobotu že do školy nedojíždí. Ať přijedou za ním do jeho města a sejdou se na zkoušku v Pivním klubu. Jedna ze studentek se zeptala nevěřícně: „To jako v hospodě?“ Pan profesor odvětil dotčeně: „Řekl jsem v Pivním klubu! Mají tam na výběr ze 14 druhů piv!“ A pak pokračoval: „Na písemku se rozdělíme na dvě skupiny, na kuřáky a nekuřáky. Ovšem zkouška pak bude probíhat v nekuřáckém, abych na vás viděl.“
        A pak celé to korunoval tím, že místo aby vyhlásil ‚a teď bude přestávka‘, oznámil studentstvu:“ A teď deme na čouda.“ (rofl)

        1. Velmi prozíravý pedagog. Konstatování, že zkouška bude v nekuřáckém, aby na studenty viděl, svědčí o vytříbeném smyslu pro realitu. Silně mi tím připomíná mého profesora organické chemie – kromě toho, že přednášku prokládal svéráznými hláškami a některé jeho „názorné příklady“ byly vskutku nezapomenutelné, měl dvě podmínky: dámy nesměly plést, protože mu vadilo cvakání jehlic, a pánové hrát v zadních řadách mariáš. Prý se občas někdo zapomene, zařve „flek!“, panpresor se lekne, zapomene nit a je tak před auditoriem ztrapněn. Ale přes svou dobromyslnou vizáž a ležérní vystupování toho chtěl ze svého předmětu hodně. Opravdu hodně…

          1. Tak to já pamatuju jednu zkoušku, kdy jsme na sebe s panem docentem zkoušejícím opravdu málem neviděli. Byla to zkouška ze soudního lékařství a probíhala v neuvěřitelně zakouřeném kutlochu veleváženého pana docenta (odpaloval i během zkoušky jednu od druhý…). Od té doby vím, co to je, když někoho u zkoušky pěkně dusej 🙂
            Mimochodem soudní je obor (bych řekla) jen pro dost otrlé jedince (takže jsou u nich různé rozmary dost pochopitelné), rozhodně to není ta príma prácička, co by si člověk myslel z těch amerických krimiseriálů.

            Jinak ještě díky za hezké krmítkové povídání 🙂

        2. U nás zase na průmce řádil mladý ing. Poprve přišel do třídy ve žlutých manšestrácích a červené rozepnuté košili. Věkem si ho bylo možno splést se čtvrťákem, který na školu nastoupil po učňáku. Jeho průpovídky kolují při každém setkání abiturientů. Poprosili jsme ho, aby s námi jel na třídenní exkurzi do Žďáru n/S. (TOS) a N.Města na Mor.. Začal tím, že ubytovat bychom se mohli n N.M. v Panském domě, tam mají dobré pivo a kuchyni, dále vyjmenoval včechny hospody po pravé ruce kolem celého náměstí a pokračoval hospodami ve Žďáru. Byl metr, ale v jeho hodinách jsme se vždy nasmáli. Vzal si hezkou ženu a snad všechny průmyslovačky na ni žárlily.

  18. Napsala jsem dlooouhatánské povídání o dvoupodlažním krmítku, které jsem v dětství dostala. Ale nějak podivně jsem odklikla a všechno snažení je fuč. Nebudu se opakovat a odcházím do peřin. Zítra po ránu totiž odcházím k pí zobodravce, aby něco udělala s mým vylomeným zubem. 😡

  19. Dávno je tomu, kdy jsem (dítě ještě) dostala od tatínka jedné mojí kamarádky krmítko. Dnes bych řekla děs-běs, ale tehdy jsem byla očarována tím luxusem. Obrovské krmítko bylo dvoupodlažní, se stanovou stříškou z překližky na které byly tašky věrně v barvách narýsované. V kažném rohu krmítka – vily byly soustružené sloupky a zábradlíčko se šprušličkami v barvách vyvedené. Uvnitř bylo dost místa snad i pro labutě. Krmítko bylo velké jako menší holubník a také se tak na bidle vznášelo na našem dvorečku. Byly tam háčky na zavěšení loje a rantlíčky kolem kol, aby semínka nevypadávala. Kdo ví, kam se pak podělo. Dnes na tyči „klepače“ na našem dvorečku visí maličké krmítko, ale ptáčci se k němu slétávají. Jenže, mršky, v zimě se nazobají, ale v létě uletí a škůdce nelapají.

  20. je tady jedna fyzikální a potažmo metafyzická otázka – kolik hodin má u Vavísů den, v kolika exemplářích se Vave vyskytuje a kolika hřivnami jest obdařena, že tohle všechno stihne. Eště sypat ptáčkům a napsat o tom. To už tak nějak přestává všechno (h) (wave) (heidy) (pták tu není a veverky určitě užírají taky, když přijdou)

    1. Jejda, moje řeč, moje řeč, zrovinka včera jsem nad tím uvažovala, jak to Vavísek všechno stíhá,ještě k tomu babičkodekuje a dědečkodekuje a krmí a o mimíska a Tádika se stará, doma hotové zoo (dog) (cat) , já jen žasnu. Přednosta by měl udělovat denně metály . Ty jsi Vavísku naše (*)
      a taky (sun) a já Tě (hug) a přeji Tvé činorodosti ať se ji daří . (h)
      P.S. Moji ptáčci od okenního krmítka se odstěhovaly naproti k sousedce, sype jim ořechy, kterých má přehršel a chce se jich zbavit, asi jim víc chutnají (happy)

        1. Milá Jenny (h) , Tví Pražané Ti rozumějí a objímají Tě na dálku (hug) . (inlove) (nod) 🙂

        1. Dík za optání milá Veram. Rybník už je v pohodě, (y) poldry se krásně vyprazdňují. Všichni dokola mně radili co a jak mám dělat, sousedé milí, jen ta odpovědnost za konečné řešení je na mých bedrech a tak jsem to provedla po svém ( po konzultaci s projektantem) a udělali jsme dobře. Dobrá zkušenost se bude hodit neb všichni již zapomněli jak se může voda chovat, trochu nás to ukolébalo. Zaplať pánbu za dřívější prozíravou volbu, že byla upřednostněna stavba nádrží, před ostatními byť i líbivými záležitostmi. Tož tak. Dík všem za držení palečků, konečně se vyspím. |-)

  21. Já jsem letos udělala test. Vloni jsem měla na balkónovém zábradlí krmítko se stříškou a přímo na kostrukci balkónu „semínkovou kouli“. Na krmítko byla fronta. Všechny možné sýkorky poskakovaly spořádaně na prádelních šňůrách, až na ně přišla v krmítku řada. Občas přiletěl nějaký nájezdník, třeba dlask, a frontu narušil. Koule si ovšem žádný strávník nevšímal.
    Usoudila jsem, že krmítko s volně sypanými dobrotami je přitažlivější. Koncem zimy ale krmítko podlehlo poryvu vichřice, spadlo ze třetího patra na kámen a nešlo opravit. Přes léto jsem na něj zapomněla a vzpomněla jsem si, když jsem k svátku dostala tři semínkové kouličky. No dobře, tak letos jen kouličky, krmítko prostě není. Jestlipak to ti zpovykanci budou žrát?
    Nežerou. A není to tím, že by kouličky byly nedostupné nebo vratké. Prostě nejsou chutné.
    K příštímu svátku si budu přát nové krmítko.

    1. MILÁ DĚVČATA, VAVE A RENÁTKO, NENÍ PŘECE VŠECHNO ŘEŠIT JEN NÁKUPEM. JÁ SI NECHALA PORADIT ZNÁMÝMI. MOJE OKENNÍ I ZAHRADNÍ KRMÍTKA NESTÁLE SKORO NIC,. PROSTĚ JSEM CHYTLA KOKOSOVÉ OŘECHY
      (TEHDY STÁL 1 5 KAČEK, SEKLA JSEM S NÍM O ZEM TAK, ABY SE ROZPŮLILA SKOŘÁPKA, COŽ NENÍ ŽÁDNÉ VELKÉ UMĚNÍ. vODU. KTERÁ BYLA V KOKOSU, JSEM SE ZEMĚ UTŘELA HADEREM,VZNIKLÉ DVĚ ČÁSTI JSEM ZBAVILA HOŘKÉHO A NEJEDLÉHO KOKOSU , KTERÝ LETĚL DO ODPADU. PAK JSEM VZALA JEMNÝ VRTÁČEK A VYVRTALA DO KAŽDÉ ČÁSTI OŘECHU TŘI DÍRKY. DO DÍREK JSEM PROVLÉKLA JEMNÝ( NEJLÉPE ZVONKOVÝ ) DRÁTEK. KTERÝM JSEM DÍLY KOKOSU PŘIPJIA K SOBĚ TAK, ABY MEZI DÍLY VZNIKLA MÍRNÁ MEZÍRKA A KRMÍTKO SLOUŽILOHLAVNĚ MALÝM PTÁČKŮM.DO DÍRY, KTERÁ SE OBJEVILA V JEDNÉ ČÁSTI SKŘÁPKY KOKOSU JSEM PNAVLÉKLA DRÁTEK A UPEVNILA JSEM VŠE UVNITŘ KNOFLÍKEM, ABY ZÁVĚS DOBŘE DRŽEL.
      PAK UŽ JEN ZBYLO VYŘEŠIT UMÍSTĚNÍ KOKOSOVÉHO KRMÍTKA TAK, ABY SI SOUSEDKA PODE MNOU NECHODILA STÁLE STĚŽOVAT NA PTÁKY POKÁLENÝ PARAPET A SKLO OKNA. ZKRÁTKA JSEM KRMÍTKO UPEVNILA NA DELŠÍ TYČKU OD MÁVÁTKA. DENNĚ KRMÍTKO DOPLŇUJU SLUNEČNICÍ A JE TAM STÁLE PŘEPTÁČKOVÁNO. LETOS KE MNĚ NA KUCHYŇSKÉ OKNO LÍTAJÍ HLAVNĚ ZVONČÍ DOROSTENCI. JEDNOMZU OBZVLÁŠTĚ DRZÉMU ZVONKOVI NEVADÍ ANI TO, KDYŽ OTEVŘU KUCHYŇSKÉ OKNO DOKOŘÁN A KLIDNĚ SE VYKLÁNÍM S FO´TÁKEM V RUCE SKORO AŽ K NĚMU. ON SE TAK CPE, ŽE PŘI TOM PLNĚNÍ HLADOVÉHO ŽALUDKU NEMÁ ANI PUD SEBEZÁCHOVY. KLIDNĚ SI SEDNE DO KRMÍTKA, CPE SE JAK NEZAVŘENÝ A JEŠTĚ VYHAZUJE VEN JEN TY PRÁZDNÉ ČERNÉ SLUPKY.
      DRUHÉ , ALE UŽ ZAHRADNÍ KRMÍTKO MÁM ZE STRAR VYŘAZENÉ DŘEVĚNÉ CHLEBOVKY, KTEROU NĚKDO PŘED ZIMOU VYHODIL KE KONTEJNERU. hNED MI TA CHLEBOVKA PADLA DO OKA A UŽ JSEM SE PRO NI PLÍŽILA. ONA TOTIŽ MÁ VELIKÉ PLŮUS V TOM, ŽE JEJÍ DVÍŘKA SE DAJÍ DOBŘE PŘIVŘÍT, ABY SE DOVNITŘ DOSTALI JEN MALINCÍ PTÁČKOVÉ.
      TŘETÍ KRMÍTKO JSEM ZHOTOVILA Z PLASTOVÉ DVOULITORVKY OD NĚJAKÉ HUBOLEPOVÉ LIMČI. ZKRÁTKA JSEM CCA UPROSTŘED PLASTOVKY VJEJÍCH E VYŘÍZLA DVĚ VĚTŠÍ OKÉNKLA PROTI SOBĚ TAK, ABY PTÁCI MĚLI POCIT JISTOTY. LÁHEV JSEM ZAZÁTKOVALA A KOLEM JEJÍHO HRDLA JSEM OMOTALA ZAS ZVONKOVÝ DRÁTEK NA ZAVĚŠENÍ. OKÉNKA JSEM VYŘÍZLA TAK VYSOKO, ABY SEMÍNKA Z LÁHVE NEVYPADÁVALA.oKÉNKY NASYPÁVÁM SEMÍNKA. VELCÍ PTÁCI ZAS NEMAJÍ ŠANCI, JELIKOŽ SE DOVNITŘ NEVEJDOU.1 KOKOSOVÉ KRMÍTKO MÁM ZA KUCHYŇSKÝM OKNEM, DRUHÝ KOKOS VISÍ NA ZAHRADĚ SPOLU S DŘVĚNOU CHLEBOVKOU A PLASTOVOU FLAŠKOU. NESTAČÍM TAM DOSYPÁVAT SLUNEČNICI. PTÍCI U NÁS ŽEROU ,JAKO BY MĚLA ZIMA TRVAT JEŠTĚ ROK.

      1. JÁ BYCH SI TAKY UMĚLA KRMÍTKO VYROBIT, ALE TAKHLE MÁM PŘIPRAVENOU JEDNU ODPOVĚĎ NA OTÁZKU, CO BYCH SI PŘÁLA K SVÁTKU ČI NAROZENINÁM.

    2. RENÁTKO, JÁ TĚMI KUPOVANÝMOI KOULEMI VŮBEC NEKRMÍM. PTÁKŮM NECHUTNAJÍ HLAVNĚ PROTO, ŽE TEN ŮLŮJ JE STARÝ A ČASTO U ŽLUKLÝ. JÁ SI RADĚJI VYŽEBRÁM V ŘEZNICTVÍ POŘÁDNÝKUS HIOVĚZÍHO LOJE, KTERÝ DOMA UVAŘÍM NEBO TAKY VYŠKVAŘÍM, JELIKOŽ SÝKORY HO PRÝ TAKTO MAJÍ RADĚJI NEŽLI SYROVÝ. KDYŽ JE VYŠKVAŘENO, VEZMU OBYČEJNÝ HLINĚNÝ KVĚTINÁČ, JEHOŽ DÍRUN ZAS UCPU TŘEBA KOUSKEM KORKU ZE ŠPUNTU. VZNIKLOUTAVENINU NALIJU CCA DO POLOVINY DO KVĚTNÍKU, VHODÍM SLUNEČNICI , A CHVÍLI MÍCHÁM, ABY SEMÍNKA NEKLESLA KE DNU, DOKUD OBSAH NEZAČÍNÁ TUHNOUT. PO SKORO ZTUHNUTÍ KOREK VYRAZÍM HŘEBÍKEM APOD A DLOUHOU JEHLOU NEBO JEHLICÍ UDĚLÁM OTVOR VESKRZ. PAK NAHORU D JAKOBY PŘIŠIJU ZVONKOVÝM DRÁTKEM JAKÝKOLI VELKÝ KNOFLÍK A DNEM VZHŮRU ZA POVĚSÍM AMKOLI. TAKOVÁ KRMÍTKA A ZA PÁR KAČEK DOKÁŽE VYROBIT I MALÉ A TROCHU ŠIKOVNĚHJŠÍ DĚCKO

      1. A JEŠTĚ DŮKAZ, ŽE NEKECÁM. NA KOKOSOVÉM KRMÍTKU JE TLAČENICE DENNĚ. OMLOUVÁM SE, ALE JE POZDĚ A JÁ NEMÁM ČAS HLEDAT, JAK UDĚLAT SPRÁVNÝ ODKAZ. KDO CHCE VIDĚT, JAK SE NA MÉM KRMÍTKU ŽIVĚ HODUJE, NECH´T SI VYHLEDÁ MOJE RAJČE: http://www.uca.rajce.net A NAKOUKNE DO ALBA PTÁCI.

        1. LENKO, MĚ SE NEJVÍC LÍBÍ TY KOKOSY – JE TO PŘÍRODNÍ A JE TO ŠIKOVNÉ. TA CHLEBOVKA – A NENÍ MOC VELKÁ? (I KDYŽ ZASE NA ZAHRADĚ, KAM TŘEBAS NECHODÍŠ DENNĚ …). JO A TEN LŮJ V KVĚTINÁČI JE TAKY DOBRÝ NÁPAD A NEVYPADÁ TO ZAS TAK ZLE. AKORÁT JSEM NĚKDE SLYŠELA, ŽE BY SE NEMĚLY DÁVAT JENOM SLUNEČNICE, ALE I JINÁ SEMÍNKA (TAK MĚ NAPADÁ TŘEBAS ČIROK, TEN MAMKA DLOUHÉ ROKY SÁZELA A DĚLALA Z NĚJ METLE), JENŽE TA SLUNEČNICE JE NEJPŘÍSTUPNĚJŠÍ.
          A VÍŠ CO, U NÁS UŽ JE SKORO JÁÁÁÁÁROOOOOO – SNÍH MIZÍ PŘÍMO ZÁVRATNOU RYCHLOSTÍ A ODPOLEDNE JE UŽ HEZKY TEPLO.

          1. YGO, SYPU DO KRMÍTEK JEN ČERNOU SLUNEČNICI, KTERÁ SEMÍNKOŽROUTŮM OPRAVDU CHUTNÁ NEJLÉPE. TA CHLEBOVKA JE ROZMĚROVĚ MALÁ A MÁ ZAŠUPOVACÍ DVÍŘKA, TAKŽE SE DOBŽE DÁ NASTAVIT ŠKVÍRKA, KTEROU SE PROTÁHNOU JEN TI MALÍ STRÁVNÍCI. A TAKY KOČKY NEMAJÍ ŠANCI NA TO, ABY HODUJÍCÍHO STRÁVNÍKA VYDRÁPLI A ULOVILI, PROTOŽE JSEM CHLEBOVKU PŘITLOUKLA ZADNÍPŘEKLIŽKOVOU STENOU NA SLOUPEK PLOTU. POM SLOUPKU SIC KOČKY VELEZOU, ALE PROSTOR, KTERÝ VZNIKÁ PŘEDSAZENOU PLOCHOU ASI 30 CM HLUBOKÉ CHLEBOVKY JE DOSTATEČNĚ VELKÝ NA TO, ABY ŠANCI NA LOV NEMĚLA ŽÁDNÁ ČÍČA.A ŽE SE JICH NA NAŠÍ ZAHRADĚ POTULUJE DOST. SICE NEULOVÍ PIPINY, ZATO MYŠI A HRYZCE ANO. DÍKY ČÍČ NĚJAKOU ÁM MÁM MYŠÍ, HRABOŠŮ A A HRYZCŮ PROSTOU ZAHRADU. OBČAS TĚM TOULAVÝM ČÍČÁM DÁM MLSOTKU JAKO ODMĚNU A ÚLITBU.

      2. Z KVĚTINÁČŮ JSME KRMÍTKA TAKY DĚLALI, ALE TROCHU JINAK. OTVOR JSEM UCPALA SUCHOU VĚTVIČKOU TAK, ABY SLOUŽILA NA JEDNÉ STRANĚ K ZAVĚŠENÍ (NA PROVÁZEK) A NA DRUHÉ STRANĚ JAKO BIDÝLKO.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN