HOST DEDENÍKU – Míša: Do Říma po páté

Letos se nám konečně na čtvrtý pokus podařilo odjet do Říma. Dvakrát nám to zhatila covidová pandemie a jednou nám zkrachovala ČSA. Letos jsme letěli s Eurowings. A let to byl parádní. Dostatečný prostor pro nohy, milý personál.

 

V Římě jsme byli tentokrát 7 dní. Nebudu tu popisovat jednotlivé dny, ale vypíchnu místa, kde jsme byli a kam moc turistů nechodí. I když Řím turistů prost zřejmě neexistuje. Jde spíše o to, kolik jich tam bude.

V Koloseu už jsme byli dvakrát a upozorňuju, že nyní si musíte dopředu zakoupit lístky on-line na určitý čas. Na prohlídku Fora Romana byla obrovská fronta, ale i tam už jsme byli. Zamířili jsme se podívat hned vedle Kolosea na antické vykopávky slavné gladiátorské školy Ludus Magnus, kde cvičili gladiátoři pro zápasy v římském Koloseu. Je tam vidět i tunel, kterým gladiátoři chodili do Kolosea. Nedá se sice zajít dolů a procházet se mezi nimi. Ale jdou obejít po chodníku, který je nad nimi a je odtamtud pěkný výhled.

 

Vykopávky gladiátorské školy Ludus Magnus

 

Vykopávky gladiátorské školy Ludus Magnus (2)

 

S manželem máme rádi obrazy. A v Římě jsme objevili nepříliš známou galerii Palazzo Doria Pamphilj, kde je velká soukromá sbírka umění. Sídlí na Via del Corso kousek od památníku Emanuela II. Je to překrásně vyzdobený palác s cennými uměleckými díly. Například od Caravaggia tam mají 3 obrazy. Půjčují jí tam i audioprůvodce, bohužel v češtině ho nemají.

 

Galeria Doria Pamphilj

 

Galeria Doria Pamphilj

 

Villa Farnesina je renesanční palác v centru Trastevere. Je to perla italské renesance. Je vyzdobena freskami od malíře Raffaela. Okolo ní je nádherná zahrada, kde se dá i posedět na lavičkách.

Vůbec římská čtvrť Trastevere je velice zajímavá. Údajně tam prý žijí potomci těch prapůvodních Římanů. Jsou zde typické italské uličky a můžete si v tamějších barech dát pizzu a točené pivo Peroni.

 

Tibera

Zašli jsme také do méně známých kostelů jako je kostel svatého Ignáce z Loyoly, postavený v barokním stylu. Dále do jedné z římských basilik San Marko, která sousedí s Benátským náměstím. Je zde krásná figurální mozaika z 9. století.

Tivoli je město v italském regionu Lazio vzdálené asi 30 km od Říma. Již v antických dobách město sloužilo jako útočiště a letovisko pro movité Římany před parnými dny v Římě. Chtěli jsme si zde prohlédnout Villu D’Este, která je postavena v renesančním slohu. Je obklopena zahradami s tryskajícími vodotrysky. Je to opravdu nádhera.

 

Tivoli vodotrysk

Do Tivoli se dá dostat vlakem a autobusem. Zvolili jsme autobus společnosti Cotral. A jízda tímto autobusem se stala zážitkem. Napřed jsme metrem linkou B dojeli na stanici Ponte Mammolo. A zde je terminál společnosti Cotral. Tam jsme si zakoupili lístky do Tivoli a i lístky zpět z Tivoli do Říma. Upozorňuji, že je lepší si koupit lístky hned v Římě tam i zpět. Protože v Tivoli byste je těžko sháněli. Dají se koupit sice i u řidiče, ale jsou mnohem dražší. Takže jsme usedli a jeli.

 

Tivoli zahrady

U nás jsme zvyklí, že v autobusu běží na obrazovce seznam zastávek. A na zastávce venku je také napsán název stanice. Avšak v autobusech Cotral nic takového nemají a ani venku na zastávkách Cotral není nic napsáno. Jeli dlouhou dobu římským předměstím a pak industrií, takže se nebylo čeho chytnout.

Byla jsem lehce nervózní. Věděla jsem, že nesmíme vystoupit v Tivoli lázních, ty jsou od původního Tivoli ještě daleko. Manžel zapnul na mobilu GPS a sledovali jsme to. Naštěstí na jedné zastávce anglické turistky vykřikly „Piazza Garibaldi“. A já byla doma, tady jsme měli vystoupit. Villu D’Este jsme snadno našli a opravdu stojí za návštěvu.

 

Čekání na papeže Františka, Vatikán

Pravidelně sledujeme na televizi Noe v neděli v 12 hod polední modlitbu a promluvu papeže Františka. Chtěli jsme to zažít na vlastní kůži. V neděli jsme se do Vatikánu vypravili. Zaujali strategickou pozici u obelisku, kde se dalo si sednout na zábradlí. Je třeba přijít, alespoň 2 hodiny předem, abyste se vešli. Úderem 12 hod se papež František objevil v okně své pracovny a začal k nám promlouvat. Byla to hezká sounáležitost lidí z celého světa. Tleskali jsme, mávali naší vlajkou.

 

Míša Ferrari

Jinak jsme samozřejmě hodili peníz do fontány di Trevi, abychom se do Říma ještě vrátili. Ochutnali jsme dobré jídlo a k němu „ due bicchieri di vino rosso“ (dvě sklenky červeného vína). I když na mě mluvili anglicky, já sveřepě objednávala jídlo italsky. A zřejmě mi rozuměli, dostali jsme, co jsme chtěli.

 

Petr Ferrari

Bylo to krásné. I kdyby to bylo naposledy, stálo to za to.

Aktualizováno: 8.7.2023 — 21:13

21 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Jako zahradník nejvíce závidím návštěvu zahrad v Tivoli, jako nadšenec antických dějin vykopávky.
    Děkuji za krásné zprostředkování zážitku.

  2. Míšo,oč hezká procházka tvým Římem. Jsem ráda, že vám to nakonec vyšlo a že jste si věčné město užili.

  3. Děkuji všem za krásné komentáře.
    Jsem ráda, že vás mé povídání zaujalo.
    Řím má hodně podob, a po návštěvě těch turisticky nejpamátek, má ještě mnohá krásná zákoutí.
    Chce to jen hledat a nebát se.
    Já se také bála, zda dojedeme a trefíme do Tivoli a nakonec to s mírnými komplikacemi vyšlo.
    Alespoň máme na co vzpomínat.

    Teď nedávno jsem se dočetla, že v blízkém okolí Říma jsou vinice a dají se navštívit. Tak to by se nám s manželem líbilo. Máme moc rádi červené víno a hlavně to italské.
    Děkuji i za komplimenty na mojí italštinu. Ale popravdě řečeno po třech letech studia nic moc. Ale objednávat jídlo v restauraci umím, to mě na kursu italštiny vždy bavilo.

    1. Míšo, jsem moc ráda, že jste cestu nevzdali a čtvrtý pokus to vyšlo. A že ses s námi podělila o zážitky. Když člověk jeden do nějakého velkoměsta poprvé, je asi takovým typickým turistou – nejprve „nutně“ musí vidět hlavní památky a místa, která město proslavily a jsou ve všech průvodcích. Vy jste si tenhle „turistický křest“ už dávno prošli a můžete teď prohlížet a objevovat i méně navštěvovaná místa. A podle popisu všechna stála za to. Přeji vám oběma, aby mince vhozená do fontány vyplní přání další návštěvy.

      Oběma vám to na fotkách sluší, tvůj manžel je sympaťák:)

    2. Víno se pěstuje prakticky hned za Římem, kolem Via Appia, v okolí letiště Ciampino, atd. Kolem Říma je vinařská podoblast Castelli Romani (je to směrem k jezeru Albano, u kterého má papež letní rezidenci). Asi nejznámější z vín z téhle oblasti je možná Frascati?
      https://www.visitcastelliromani.it/

  4. Díky za reportáž, tak jste se konečně dočkali!
    Jestli nám to časově vyjde, chystáme se do Říma někdy v říjnu nebo v listopadu – ještě pořád je tam relativně teplo, ale už tam není tolik turistů, případně na jaře.
    Obecně je ale v Římě víc míst, která jsou zajímavá, ale turisti tam skoro nejsou ani v té nejvyšší sezóně. Třeba moje oblíbená čtvrť EUR (= Esposizione Universale di Roma) se známým „Čtvercovým Koloseem“, zajímavou a poměrně novou (je z roku 1939) bazilikou sv. Petra a Pavla, velkým parkem, umělým jezerem a typickou, velice zvláštní architekturou z období Mussoliniho (Kongresový palác apod.), dělnické Testaccio, které je hned přes vodu od známějšího Trastevere, které Míša zmiňuje, s krásnou modernistickou poštou a parky (např. park na kopci Monte Testaccio), nebo třeba Flaminio, kde byla během LOH v Římě olympijská vesnice a je tam mj. i náměstí Jana Palacha s jeho památníkem, ale taky úžasné muzeum MAXXI od Zahy Hadid nebo Auditorium od Renzo Piana. No, šlo by pokračovat dál, fakt jsou v Římě místa, kde o turistu nezavadíš…

    1. Ono je to dost logické. Málokdo si dá jen na Řím třeba celý týden, obvykle tak dva dny. A pak je třeba stihnout to, co se vidět „musí“.
      Já kapku šílím z davů, takže pokud už jsme s Martinem ve městě, velmi často skončíme právě někde „vedle“ 🙂

    2. Ano Aido, EUREM jsme sice jen projížděli nadzemním metrem a skutečně stojí za návštěvu.
      Také mám moc ráda Basiliku sv.Pavla za hradbami, tam jsem byla dvakrát a je moc krásná.

  5. Moc vám to přeju Míšo, konečně se ti splnil sen a děkuju, žes nám ukázala kousíček „tvého“ Říma. A určitě to nebylo naposledy, už se předem těším na další procházky s krásnými fotkami a zasvěceným komentářem 🙂

  6. Mám radost, že se ti konečně naplnila touha po opětovné návštěvě Říma. Máte poměrně slušné znalosti místa, tak jste město poznali i mimo hlavní tok turistů. To je výhoda. Navíc vám to oběma sluší 🙂 .

  7. Míšo, díky za poutavého průvodce vytouženým pobytem ve Tvé milované Itálii. moc Vám to oběma přeji, vím, jak ses těšila a kolik překážek tomu osud postavil. ale nakonec jste jeli a báječně si to užili! a sluší Vám to, pane a paní Ferrari, jste tuze pěkný a souladný pár 🙂

  8. Řím je hezké město. Ale ty davy turistů mne odrazují.

    V Římě jsme se zastavovali na zpáteční cestě ze Sicílie, tak jsme si tam udělali asi půldenní zastávku. Prošli Vatikán, prokroužili kolem Colosea, Fora Romana a podobně.

    Rozhodně mohu doporučit návštěvu Pompejí případně vrcholku Vesuvu, bylo tam krásně.

    1. Na okraje Říma je Ostia Antica a zde jsou velmi zachovalé antické vykopávky. Není tam moc turistů a dá se tam dojet příměstským vlakem .

  9. Do Říma se chystáme, ale rozhodně ne v létě, to bych z toho nic neměla, horko v městech nesnáším čím dál tím víc. Takže možná někdy zjara. Ale rozhodně ho mám na wish listu.

  10. Míšo, díky!! Skvěle jsem si s Vámi užila alespoň kousek Říma a mé oblíbené Itálie. Moc Ti to přeji, splněný sen se stal skutečností,takových překážek bylo ale ty si šla za svým. Moc Vám to oběma sluší a je vidět, že jste šťastni.

  11. Míšo, Tivoli muselo být nádherné. Ty davy turistů by pro mne také nebyly. Máš moc pěkné zážitky k uchování v paměti a do Itálie se vracej, je to Tvůj srdeční kůň.

  12. Milá Míšo, to je parádní reportáž z parádního výletu! 🙂 Konečně, viď?
    Díky za povídání i fotky. Do Tivoli se někdy musím opravdu podívat – ale pravda, ne v létě. Horko mi fakt nedělá dobře, leda bych byla trvale vodním tvorem 🙂
    Jo a jako Ferrari pár opravdu nemáte chybu – moc vám to sluší! 🙂
    A nepochybuju, žes bodovala s italštinou, i kdyby jednodušší. Oni angličtinu opravdu rádi nemají a dole na jihu, hlavně mimo nejznámější turistická místa s ní ani nemluví. Takže ruce, nohy a Google Translate! 😀

  13. Skvělé, Míšo, užili jste si to! Italsky se uč dál, já nemluvím, ale trochu rozumím,, když na mě někdo mluví pomalu (no, to je u Italů složité). A sveřepě odpovídám anglicky, protože to je první, co ze mě vypadne, když na mě někdo mluví cizozemsky 🙂

  14. Milá Míšo, konečně reportáž o tvém oblíbeném Římě! Máte výborný vkus ten program určitě stál za vidění.
    Přeji ještě hodně návštěv v Itálii. A jak vidíš, tak se domluvíš, takže svou italštinu nepodceňuj.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN