Z ARCHIVU: Velikonoční mazanec podle farského receptu

Naše cesty jsou nitky, které spojují osudy lidí s přírodou. Já ráda opouštím komerční podobu svátků a staromilsky se kochám tradicemi a lidovými obyčeji mých předků. Rázem mi vstoupí do života trochu radosti a konejšivého klidu.

 

 

Bez mazance u nás doma nejsou Velikonoce. Mazanec (velikonoční bochánek) se zadělává a peče na Bílou sobotu. Pokud jde o samotnou přípravu těsta, je možné si na mazanec zadělat již večer a nechat těsto kynout do rána. Mazanec peču podle farského receptu po babičce. Doma upečený a nazdobený velký mazanec stylově zvelebí každý velikonočně prostřený stůl, tak se do něj i letos pustím s chutí a nebudu litovat námahy. Protože ho peču opravdu velký, zbude ho dost i pro koledníky.

 

 

Potřebujeme:

  • 750 g polohrubé mouky
  • 375 ml mléka
  • 40 g čerstvého pekařského droždí
  • 2 žloutky
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g čerstvého poctivého másla
  • 2 lžíce rozinek předem namočených v rumu
  • 2 lžíce oloupaných a nasekaných mandlí na nudličky
  • nastrouhaná kůra z menšího omytého citrónu
  • 1 lžíce vanilkového cukru (odpovídá 1 ks sáčku)
  • špetka soli
  • špetka strouhaného muškátového oříšku nebo květu
  • 1 vejce na potření mazance
  • tuk na vymazání pečicího plechu nebo pečicí papír

 

 

 

Postup přípravy:

 

Mouku prosejeme do mísy a tím ji pěkně provzdušníme. Přidáme moučkový i vanilkový cukr, špetku soli, na špičku nože strouhaného muškátového oříšku nebo květu a jemně nastrouhanou citrónovou kůru. V malém kastrolku rozpustíme máslo a necháme ho trochu prochladnout.

 

Připravíme si kvásek. Polovinu dávky mléka zahřejeme tak, aby bylo vlahé. Rozdrobíme do něj kvasnice, přidáme lžíci cukru, trochu mouky a umícháme řídké těstíčko, které necháme dobře zkynout.

 

 

 

Když kvásek nakyne, přidáme ho do mísy k mouce. Ve zbylém mléce rozmícháme 2 žloutky a přilijeme do těsta. Zalijeme rozpuštěným a prochladlým máslem a vařečkou zpracováváme tak dlouho, dokud se těsto nestane hladké a přestane se chytat vařečky i stěn mísy. Těsto nyní vyndáme z mísy na vál a rukama propracujeme. Když přestane lepit a nechytá se ani válu, je připravené k dalšímu kynutí.

 

Vložíme ho zpět do mísy, povrch zaprášíme lehce moukou a na teplém místě pod utěrkou necháme kynout asi hodinu. Poté těsto vyjmeme z mísy, znovu na pracovním vále propracujeme a přidáme rozinky a mandle. Malou hrst mandlí si necháme na okrášlení povrchu mazance. Těsto naposledy důkladně propracujeme na válu a zopakujeme proces kynutí.

 

Z nakynutého těsta vytvarujeme pravidelný kulatý bochánek, položíme ho na plech vyložený pečicím papírem nebo jen na vymazaný plech tukem, přikryjeme utěrkou a před vlastním pečením necháme ještě chvilku kynout na plechu. Zpravidla 15-20 minut stačí. Před pečením povrch bochánku pomažeme rozšlehaným vejcem a okrášlíme nasekanými mandlemi. Když vajíčko na bochánku zaschne, je potřeba dle farských zvyklostí nakrojit bochánek do tvaru malého křížku.

 

 

 

Troubu rozehřejeme na střední teplotu (horkovzdušnou cca 180 °C) a vložíme do ní připravený velikonoční mazanec. Po 5 až 7 minutách pečení teplotu trouby zmírníme na cca 150 °C a pečeme dalších cca 50 až 60 minut. Pokud se nám bude zdát, že mazanec na povrchu rychle tmavne, můžeme ho ochránit překrytím alobalem. Zda je správně upečen, prozradí vpíchnutí špejle do středu. Pokud na ní neulpí ani kousek těsta, mazanec může jít z trouby ven. Necháme ho vychladnout, nejlépe na mřížce, aby pára mohla odejít i spodem. Před samotným podáváním můžeme mazanec podle chuti poprášit moučkovým cukrem nebo ho ihned po vyndání z trouby ještě jednou potřít rozpuštěným máslem. Získá tak pěknou vůni i lesk.

 

Info do kuchyně:

 

Velikonoční bochánek / mazanec a vánočka sice vypadají jako z jednoho těsta, ale pár rozdílů se mezi nimi najde.

Do mazance se přidává více vajec než do vánočky a neměla by chybět ani špetka koření. Do mazance rozhodně patří špetka muškátového oříšku nebo květu a dříve se přidával i tučný tvaroh. Vykynuté bochánky se před pečením pomazávají žloutky, aby byly pěkně lesklé. Ke žloutkům lze přidat i trochu oleje a kapku rumu. Během pečení se může ještě dvakrát povrch mazance potřít rozpuštěným máslem. Dříve bývalo zvykem péci mazanec v kastrolu vymazaném sádlem.

 

 

 

Velikonoční mazanec nebýval jenom sladký. Bochníčky z bílé mouky ze slaného těsta měly uvnitř zapečené kousky slaniny, domácí klobásky nebo uzené maso. Dokonce se do něj zapékala i syrová vejce. V peci na chleba se pekly i chlebové bochníčky, tzv. „plecovníky“. Byly naplněné vepřovým masem, nejčastěji pleckem, odtud jejich název.

 

Krom mazance se u nás peče ještě tradiční beránek, ale protože mám malé keramické formy, peču hned několik malých beránků z těsta s medem a strouhanými jablky. Když zbude čas, pečeme i velikonoční perníčky z tradičních vyřezávaných forem s velikonočními motivy. Jakmile je napečeno sladké, strčím do trouby i jeden pekáč s jehněčím masem a druhý pekáč s tradiční nádivkou. Velikonoce u nás doma, to je krom jiného také oslava kuchyně, které dominuje prostřený stůl s tradičními recepty.

 

Co dobrého zavoní z trouby u Vás doma?

 

Přeji Všem krásné Velikonoce a bohatou pomlázku!

Šárka Škachová

www.gurmanka.cz

 

Aktualizováno: 16.4.2025 — 08:47

66 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Jinak koho z vás zajímá slovenský film, za chvíli začíná vyhlašování jejich národních cen za minulý rok, je to jen online, „pani ministerka“ to zakázala odvyslílat ve Slovenské televizi.

    slnkonaseti.sk

  2. Mazanec peču každý rok, ale nikdy jsem nezkusila ten zde dole v diskusi zmiňovaný tvarohový recept z roku 2017, o který jsem tehdy měla zájem.
    Jidášky doma neděláme, děti k nám přijdou až mezi svátky, mezitím by to asi oschlo.
    Zato nádivku/hlavičku dělám každý rok, protože mi moc chutná; u nás doma nebo u mojí babičky se nic takového nevařilo, fakt ne. Paradoxně jsem se tu nádivku naučila od maminky mého prvního chlapce, jednou jsem k nim jela na Velikonoce. Ta paní byla fakt vynikající kuchařka a moc hodná žena a doteď několik jejích receptů používám. Třeba na honzovky; ten ani jeho ženě, kterou si posléze vzal, neprozradila. 🙂

    1. Jinak vajíčka u nás barví MLP, on to moc pěkně umí, dělá taková ta voskovaná, holt se spletl s oborem, neměl být strojař, ale výtvarník.

    2. U nás doma se taky nádivka nedělala, to až později, po devadesátém, kdy se minimálně pro nás městské „objevila“ spousta všelijakých tradic, o kterých jsme do té doby nevěděli.
      U nás se nedělaly ani vánoční perníčky.

  3. Krásná připomínka na ty, kteří už slaví (nejen) Velikonoce u Kance.
    Myslela jsem, že upeču mazanec, ale začínám o tom pochybovat 😀 . MLP mě ukecává na jidáše, tak možná :-), ale zítra, protože teď jsem dočistila okna (3) v obýváku a je tu nějak líp vidět :D, jsem mrtvá. Beránka – teda u nás berana, píct nebudu, peče Lucka a my bychom to nesnědli.

  4. U nás z trouby rozhodně zavoní mazanec, protože přijede celá banda a to pak je pečení rozhodně na programu. Bude to mazanec tvarohový, který jsem vyzkoušela jednou, když nebyl čas na ten klasický kynutý, a zachutnal nám tak, že se z něj stala tradice. Jinak vnučka naplánovala ještě jidáše, ty pro změnu budou u nás novinkou. A beránka biskupského jsem už koupila v místních pekárnách.

  5. Prítomné sa spája s minulým, most snov… (Palo Habera) tak to se dnes podařilo 🙂 Na Velikonoce jedeme na hory a vyzdobenou máme zahradu a dvůr…v pondělí, až se vrátíme, doladíme výzdobu v kuchyni 🙂 beránka koupíme, aby zdobil…a mazanec umím, leč koupíme ho na horách 🙂 Tam je proslulá Maškova pekárna a taky Náš chléb z Jablonce nad Nisou.
    Krásné svátky všem popřeju už dneska, protože zítra jedeme 🙂 Lucka úklidová se bude starat o kočky a dům, dohledové oko sem tam hodí i Ivča sousedka 🙂

    1. Užijte si to!
      My budeme doma, resp. občas na výletech. Když už Martin zase pracuje v Praze, je mu domácí čas vzácný 🙂

      1. díky, Dede…to naprosto chápu, jste teď jako my, námořníci..a zdravíme rovněž obě velké šelmy!

  6. A já jsem si říkala, že kolik je tu po ránu už komentářů 🙂 . Až u Karolíny jsem se zarazila… Nicméně jsem si je opět ráda přečetla (vždycky ráda čtu staré komentáře a tím se duchovně opět setkávám s přátel, kteří už drandí u Kance).

    Jinak já jsem mazanec pekla poprve vloni (vůbec u nás se tradiční velikonoční jídlo jaksi nikdy neto… netradovalo, takže i velikonoční nádivku dělám až poslední roky) a byl docela povedený, ale trochu tužší, a tak budu píct kringl, protože to je jistota a dobrý mazanec koupím v Tescu.

  7. Tak se mi dostal do rukou članék od etnoložky/historičky Slováckého muzea.

    Tak bádala ohledně Škaredé středy. Tak dle prostudovaných záznamů došla na to, že Škaredá středa je opravdu synonymem pro Popeleční středu, protože je to první postní den a škaredí se na předchozí veselí.

    Dále píše, že dle dochovaných informací je Modré pondělí, žluté úterý a popeleční středa ve velikonočním týdnu až výdobytkem moderní doby. Jinak že velikonoční oslavy dříve začínaly až zítřejším Zeleným čtvrtkem.

    Takže info, které jsem našel na internetu tehdy minule bohužel nebylo úplně pravdivé.

    1. Ano, tahle informace se ke mně taky onehdá dostala. Jinak jsem měla za to, že do velikonočních oslav patří i květná neděle, kdy se slaví triumfální vstup Ježíše do Jeruzaléma.

      1. Květná neděle je začátek pašijového týdne. Kdy se v kostele pořádaly/pořádají pašijové hry.

        Modré pondělí, šedé/žluté úterý, sazomentná středa jsou lidové názvy, ale přímo v křesťanské symbolice uvedeny nejsou.

        Tam je právě od Květné neděle až do Zeleného čtvrtku mezera.

        Jsem musel nahlédnout do kancionálu a dalších odborných literatur, přeci jen už pravidelně na bohoslužby nechodím a za těch 25 let se to poněkud vykouřilo z hlavy. 🙂

    2. Oslavy ano… mohly být zvyky, vázané ke dnům, předcházejícím velikonočním svátkům. Pro nás Kelty – změna je život, stejně slavíme příchod jara 🙂

  8. Musím se přiznat, že co máme ve Dvoře Mervarta, nechce se mi vůbec péct – oni to umí líp! 🙂 A je to opravdu jako domácí.
    Navíc mladí na Velikonoce vyjíždějí jinam, než k nám, takže zásobit se sladkým, když jsme sami dva, nedává moc smysl. Těším se na výlety!

  9. Omlouvám se, netušila jsem, že článek se zreplikuje i s komentáři 🙂 Obvykle archiv moc nepoužívám…

  10. Na Bílou sobotu u nás pečeme bochánek a nádivku.
    U nás doma peče vánočku a mazanec manžel.
    Já je také umím, ale on je umí skvělé.
    Tak se mu do toho nemíchám.
    Já upeču nádivku a obarvím pár vajíček.
    V neděli přijedou mladí, tak budu vařit ptáčky s rýží.
    A v pondělí vyrazíme na chatu.

  11. Já jsem klasický neslavič, navíc o Velikonocích jsme pravidelně vyjížděly na výpravu. Takže akorát beránka jsem v neděli nějak stihla, když jsme se vrátily. Protože v pondělí musely být dívky doma. Navíc kynuté nepeču vůbec. Ovšem pokud mne někdo mazancem či vánočkou podaruje, ráda si kousek vezmu

  12. Hezký článek z archívu, akorát já už mazanec nepeču. Místní pekárna dodá ještě teplý, chutná nám a navíc teda nevím kdy bych ho pekla- pokud jsou z 10 ženských v práci 4 nemocné, tak dělám nejen svou práci a 12 hodin v procesu není žádná míra. Aspoň ve dny, kdy nelíhneme, se snažím dojít domů rozumně.
    Jidáše jsem si v neděli odpoledne koupila v pekárně ještě teplé a moc jsem si je užila!

    1. Taky jsem si výjimečně koupila čerstvé jidáše a jednoho i snědla 🙂
      Jinak lity lity, dělat práci více lidí není žádná legrace.

      1. Zítra prý nemusím jít na pátou do práce, ale až na půl sedmou! Jedna z lepších zpráv dnešního dne.

  13. Jsem si napoprvé nevšimla data a divila jsem se počtu komentářů…
    Vypadá to moc dobře, ale já už nepeču.
    Takže jen barvení vajec, ale to stačí. Byla bych spokojená, kdyby k nám konečně dorazilo jaro a začaly růst kopřivy (těším se na špenát).

  14. Ahoj, zdravím a doufám, že jste všichni měli (měly?) právě tak hezké Velikonoce, po jakých jste zatoužili (inlove)
    My jsme byli v Košicích, i se psinama, užili jsme si to báječně (tam bylo počasí rozhodně lepší než tady – jak vím od sousedky, která mi „hlídala“ sadbu rajčat:)), jen ta dnešní cesta byla něco… no 700 km. Navíc Martin už má auto přezuté na letní a ráno bylo mrazivé a pod Tatrami zvesela nasněžilo. Naštěstí silničáři byli předvídaví a posolili – tak se dalo jet. 🙂

      1. Jo, zamávala jsem – i k Hostýnku a Býškovicím. (inlove) Venčili jsme na pančavských lukách:)) Ale nestavěli jsme nikde, spěchali jsme, abychom byli doma dřív, než se pověstně drsná cesta č. 35 (mezi Mohelnicí a Hradcem Králové) stane bojištěm 😀

  15. My jsme po hlavní vlně koledníků šly s Kačkou a psicemi na procházku. Uprostřed polí je remízek s šeříky a byly už nakvetlé. Chtěla jsme si natrhat kytku a jak předtím pršelo, tak jsem si většinu vody z šeříků nalila na hlavu, protože nahoře přece kvetou ty nejhezčí… 🙂

    1. Tak mi se polití vodou o Velikonocích snažíme vyhnout a vy si Matyldo, nalijete na sebe vodu sama. Já se nechala nachytat kamarádem.Kromě jiného jsem mu nabídla minerálku, místo ní chtěl přinést na pití vodu.Jasně,že ji vylil na mně.

    2. Vzhledem ke katastrofálnímu počasí se vlna koledníků nekonala. Ani hlavní, ani žádná. Místní povinně obešli sousedy a to bylo všechno. Chalupy zavřené, všude jen vítr a zima a liják. Uvažovali jsme, že pojedeme do kina, ale došlo mi, že v pondělí odpoledne, když už žádný svátek není,je všude zavřeno a nedáme si ani kávu. Tak jsme si poseděli v křeslech u krbu a televize. No co, odpočinku je taky třeba…

  16. Tak už máme velikonoční pondělí, to to uteklo.
    Velikonoční nádivka i mazanec se povedly.
    Návštěva mladých proběhla a byla moc fajn.
    A dnes už jsem byla něžně vyšupána manželem, aby klouby nebolely.

  17. Přeji všem pěknou velikonoční neděli. Škoda, že jsem nestihla nakouknout včera, mohla jsem si ušetřit přepočítávání ingrediencí na tři pětiny. 😀 A protože čím jsem starší, tím jsem větší experimentátor, nahradila jsem čtvrtinu množství celozrnnou špaldovou moukou a čtvrtinu hladkou. Nedopadlo to špatně, jen ta celozrnná by asi chtěla trochu víc tuku. Přeji vám všem odpočinkový zbytek velikonoc, taky mám poslední dobou pocit, že na mě dopadl únav a dá mi dost práce neusnout odpoledne vestoje. (wave)

    1. Matyldo, nádherné fotky, krásni pejsci a krásné mandloně.U nás na severu nerostou.Také přeji hezké Velikonoce.

  18. Tak já se přiznám, že letos jsem se na mazanec vyflákla. Prostě jsem ho koupila. Jindy jsme pekla, ale letos mi nějak Velikonočky spadly do kanálu či co a já se zabývám úplně jinými věcmi. Jasně, vejce obarvím a nádivku upeču, ale to bude asi všechno 🙂

    1. Tak já jsem nevěděla kam se mi propadly Velikonoce – do kanálu ! Nějak to jde kolem mě. Mazanec jsem sice upekla ale jidášky byly kupované. A někam bych raději odjela.

      1. Marsko,taky bych nejraději odjela, ale nějak se mi plány zhatily. Příští týden si užiju víkend v Beskydech, neplánovaně nám vyšlo osvědčené a perfektní ubytování.Mazanec nepeču, nějak se mi kynuté těsto nedaří. Včera jsem upekla dva piškotové beránky, polité čokoládou a navíc bábovku z tvarohového těsta. Ta zmizela k dnešní snídani.

    2. Vyflákla jsem se na všechno a zakoupila jak beránka tak mazance ze soukromých zdrojů. Jediné co udělám nabarvím vejce,jsem pořád strašně unavená, tak jako nikdy a nevím jestli je to už věkem nebo předchozími chcipy.Nějak se mi přestávají dobíjet baterky.Taky bych nejraději někam odjela a možná, že ještě odjedu. (wave)

      1. Jenny,ta únava může být důsledkem chcípů.Ploužila jsem se jako mátoha hodně dlouho po nemoci,umytí nádobí mne skolilo do postele.

        1. Mě se sice chcíp vyhnul, ale poslední tak tři dny mám pocit, že jsem hrozně utahaná, přitom se nijak nehoním. Nejradši bych se na chvilku natáhla. Já nevím, jestli je to z těch střídaček počasí, nebo čím to je. Chvílema jsem strašně ospalá, ale nějak mi přijde divné ve dne si lehnout. A nic mě nebaví.

          1. Tečko, natahala jsem si teď do postele časopisy, tablet a kocouři za mnou vlezli sami. Lehnout si přes den a odpočinout si nebo si zdřímnout mi nepřipadá divné.

            1. Jé, já jsem myslela, že jsem taková unavená a líná jenom já. A ona je to asi nějaká epidemie 😀
              Takže si děvčata uděláme Velikonoce na jaké naše chabé síly stačí (flex) A počkáme na sluníčko a na vlaštovky, pak zas bude líp!

              1. Vlaštovky k nám přiletěly před třemi dny. Ale letos víc než kdy jindy platí – jedna vlaštovička jaro nedělá. A ač jsem o něco mladší než vy, tak asi tři, čtyři dny se mi točí hlava, usnula bych ve stoje… Zato ráno se budím strašně brzy a nemůžu znovu usnout (chodím spát kolem půlnoci a v pět jsem vzhůru)

                1. Lído, kdybych šla spát o půlnoci, tak se vzbudím druhý den večer. Nedávno se měnil čas a to nám mohlo rozházet organismus.

                  1. Janino, to Iva chodí spát o půlnoci, já nééé!! Já usínám občas i u zpráv 😀 a nevydržím vzhůru dýl jak do půl jedenácté.

                    1. Lído, omlouvám se za nepozornost.Já dokonce usnu i před zprávami, protože musím brzy vstávat.

      2. Jenny, já to mám asi zrovna tak. Tři týdny chcíp nebo moribundus jakýsi a jsem unavená a unavená. Já jsem si skoro nelehla protože jsme stonali všichni tři a teplotu jsem neměla jen strašný kašel a rýmu. A teď bych ležela nebo někam zalezla s knížkou. Doma ani na zahrádce nic hotového jen kopřivy mi narostly pěkné. Nazdobily jsme s nimi alespoň kolegům jidášky. Jsem úplně k ničemu.

        1. Holčičky já jsem šťastná, že jsem na cestách, svoje Velikonoce jsem zašantročila vědomě a jsem moc ráda, že jsem to udělala.
          Ty chcípy jsou letos hnusný, šetřete se, udělejte si milé jarní volno a na ty dokonalé svátky se podívejte na obrázcích 🙂

          1. Jsem ráda za podporu a i když to nikomu nepřeji, nejsem v tom jak vidno sama. Tak počkáme a dočkáme se lepších chvilek a najednou nás to popadne a půjdeme zase do toho. 🙂 (h) Na cesty bych taky ráda ale zatím nemám sílu, tak jenom s pejskama v okolí. (dog) (dog) (dog)

  19. Ten mazanec vypadá úžasně. Až jednou budu zase mít kuchyni tak si ho podle tohoto receptu upeču i když sladké moc nemusím. Ale sem tam si něco dobrého sladkého dopřeju. V Antonínově pekařství dělají vynikající buchty a koláče. Tak to si občas smlsnu když jedu okolo.

  20. Mazanec už mám upečený (dnes už byl ke snídani 😛 ). Těsto kynuté dělám „univerzální“, od oka, odměřím si jenom mléko a podle toho přidávám ostatní, jak je chci mít husté, žloutky podle toho, kolik vajec se na mne usmívá z ledničky. Jenom poslední roky dávám místo másla sádlo. To mi poradila jedna stará hospodyně na Vysočině, když jsem se oblizovala po jejích buchtách 😉 . Hotové sádlo kupuji od místního řezníka, které je má stejně dobré, jako bych si ho vypouštěla já sama. Jo a rum bohužel také nedávám do žádného pečení, protože mě vyděsil známý, když mi řekl, že moderní policejní testery na alkohol jsou schopné :O jej objevit. A protože pořád někde drandím autem, tak nic.

    1. No, to bych brala jako dost velkou blbost. Pečením, vařením a vůbec tepelným zpracováním se alkohol vytratí a zbude jen ta chuť. Dýchnout si po hovězím na víně do testeru vyjde s nulovou hodnotou. A když už ne rum, tak tresť a ta jen navoní a alkohol neobsahuje.

  21. To vypadá krásně. Já budu celé Velikonoce pracovat, tak mazanec upeču až potom. Ale, v pondělí jsem dělala nepečený piškotový dort s jahodami podle Šárky, byl moc dobrý.

    1. Fallen DragonKin: v jednoduchosti je krása, proto na nepečené dorty nedám dopustit 🙂 Díky za pochvalu! 🙂

      1. Šárko a bylo by možný to udělat s nějakou příchutí, jako třeba přimíchat Bailyes nebo chocolate liqueur do té smetany?

  22. 🙂 Jaký je ten mazanec pěkně žlutý.
    V mém sešitě na sváteční pečivo je skutečně na mazanec i vánočku jeden recept. Takže u nás je muškátový oříšek i ve vánočce.
    V posledních letech peču ještě tvarohovou verzi mazance. Hrozné je, že se nemůžu sama se sebou dohodnout, který mi chutná víc, tak „pro sichr“ dělám oba … a pak hledám nějakou oběť, která mi to pomůže sníst 😀

    1. Ten tvarohový se dělá jak? Nějak tak, jak to píšou tady: http://ona.idnes.cz/velikonocni-peceni-tvarohovy-mazanec-skoricovy-venec-hot-cross-buns-123-/recepty.aspx?c=A170410_101248_recepty_job ? Nikdy jsem to nezkoušela, ale mohlo by to být dobré.
      Jo a klasický mazanec taky dělám podle stejného receptu jako na vánočku, jen nepřidávám žádné koření (někdo doporučuje i anýz), jen citronovou kůru. Ani rum nedávám, i když se často doporučuje, my ho nějak nemáme v jídle rádi.
      Pokud jde o velikonoční vaření, zatím vařím uzené na hlavičku a naložila jsem králíka.

      1. Aido, já dělám podle tohohle receptu, i vánočku.
        1 měkký tvaroh kostka
        15dkg tuku hera nebo máslo,
        20dkg cukru + vanilkový,
        2 vejce – všechno utřít,
        0,5kg hladké mouky,
        1 a půl prdopeče,
        špetka soli,
        2 lžíce rumu na rozinky,(ten naleju do těsta i s rozinkami)
        1 dcl mléka – necelý .
        rozinky,ořechy,mandle, žmolenka,
        je to na 2 menší vánočky nebo 2 menší mazance.
        Potřít vajíčkem a posypat žmolenkou a lupínky mandlí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN