Přeju všem krásný a laskavý den. O čem si budeme povídat dnes? Je to čistě na nás. Tak kdo začne?
Přeju všem krásný a laskavý den. O čem si budeme povídat dnes? Je to čistě na nás. Tak kdo začne?
Deník Dagmar Ruščákové o zvířatech a lidech
Vydavatel: Ing Dagmar Ruščáková
ISSN 1805-0107
Vychází ve všední dny.
Šéfredaktor
Dagmar Ruščáková
(Dede)
Redaktor a webmaster:
Andrej Ruščák
(andrej.ruscak@outlook.com)
Loga:
Marek Ruščák
(marek.ruscak@outlook.com)
Všechna práva vyhrazena, použití článků či jakéhokoliv zde publikovaného textu či jeho části je možné pouze se souhlasem redakce a autora, vždy s uvedením zdroje.
Copyright © DeDeník, 2014
Jak jsem zužitkovala jablka vlastnoručně nasbíraná na opuštěné školní zahradě. Nestříkaná. Z plné bedýnky jsem vytáhla 4 velká červená jablka jako malovaná. Okrouhala, nakrájela na štrudl, skořice, kapykap med,trošku rumu, trošku ml.ořechů. Štrůdl voněl na celý dům. Slupky z jablek jsem převařila,sladkou šťávu z nich jsme vypili,pak jsem slupky rozmixovala,pohodila na malý pekáček,prosypala strouhankou,zátkou rumu pokapala, medem trošku taky zase pár ml.ořechů, zapekla a se zakysankou pak slupla. Mňam.
Tak Jenny, o takovém zpracování slupek jsem n ikdxy neslyšela. Ale zní to skvěle! 🙂
Jo vlastně ještě další věci v tématu byly! 🙂
Tak letos jsem byla s nástupem chladnějších nocí tak sedřená s nervama a obecně se zdravím, že jsem po letech vytáhla velikou těžkou péřovou deku (typ do mrazu:)) Spím pod tím jako brouk pod kamenem (nebo na ní:)) a dělá mi to překvapivě dobře.
A jídelníček se také mění směrem k polévkám a zahřívacím jídlům. Salát už prostě studí.
Jo, děláte někdo pečenou kořenovou zeleninu?
My. Nebo květák, dokud je, nebo i dýni. Jen mírně osolit, případně i opepřit a pokapat olol.
Jak je chladněji, pořád máme chuť na taková ta „hutnější“ jídla, přes léto by nás to ani nenapadlo. Prvních 14 dní po ochlazení jsem měla pořád hlad a celý den jen jedla a jedla.
Jo, mám to podobně.
Co dáváš pod tu zeleninu? Pečící papír a olej nebo olejuješ jen zeleninu? 🙂
Když do toho přidávám dýni, tak kořenovku lehce předvařím.
Jinak jen olej, koření, sůl. Podle chuti pak ještě občas oddělám zeleninu, podliju pekáč vínem, dám tam po odvaření lihu máslo a trochu dochutím vzniklý sos. 🙂
Ježiš, Davide, to ní pěkně. Nadnesu to při příští přípravě doma, koneckonců zítra jdu na trh doplnit zásoby zeleniny.
V tom případě bych tam asi výše zmíněný pečicí papír nedávala, že? Víno bílé nebo červené? Asi bílé, že?
Když je tam víc tmavé zeleniny, tak červené. Když světlé, tak bílé. Ono to dělám podle vůně a chuti té zeleniny.
Davide, to zní prostě fantasticky
Dolů dávám pečicí papír.
Jojo, dýně, červená řepa, brambory, mrkev, petržel, celer. Slušně okořenit a dochutit. To je dobrá věc.
Delam mrkev, nakrájím na hranolky, v míse omatlám oliváčem se solí, balzamikovym octem a pikantním kořením a na pečpapiru peču v troubě. Ale stejně tak dělám i dýní nebo červenou řepu. Květák nebo brokolici obalím v trojobalu, položím má pomaštěný papír, zastříknu shora olejem a též peču v troubě, lepší než se smažený v oleji.
Vůně podzimu je pro mě vůně spadaného listí a hlíny. Doma miluju vůni skořice, ale jelikož na svíčky moc nejsem, sypu si skořici do (na) kafe a také hodně do štrůdlů. Vůně jablek se skořicí nemá chybu.
Babička do té vůně ještě přidala citron, když vařila takřka nekonečnou sérii čerstvých jablečných kompotů. Mňam! Je to dnes nedělám, je to zase sladké, chjo.
U nás nastává období čajů (sypaných, od firmy Oxalis), vůně z aromalampy. A co se mění jsou peřiny. Přes zimu máme péřové.
Na podzim začínám zahánět tmu- od loňska na to mám dvě svíčky, co střídám. Autumn Sunset a Spiced Banana Bread od Yankee Candle. K tomu i obyčejné. Jinak podzim u nás voní spadaným listím, spáleným listím, i tím hnojem a mokrou hlínou. Venkov, no.
První podzimní vůně, která mě napadne, je vůně mokré hlíny a spadaného listí.
To může být i tím, že prostě nejsem na svíčky, i když je mám. U nás je častěji zapálí Martin než já!
Ovšem vůně jablek a skořice je v této době zásadní 🙂 Nemáme sklep, takže je potřeba spotřebovat jablka, ze kterých není mošt. Vedle jablek ke svačině je to neustávají proud štrůdlů plněných podle hesla – hlavně spotřebovat co nejvíc jablek! 😛 Takže moje štrůdly z tohoto období je lepší jíst dezertní vidličkou:))
Zkoušela jsem udělat pro změnu štrůdl z hrušek, ale nebylo to ono – hrušky jsou ještě šťavnatější než jablka, takže jsem musela nastrouhané hrušky doslova vyždímat – šťávu jsem, pravda, s chutí vypila:))
No a my, co žijeme na vesnici, máme ještě další podzimní… no… pach 🙂 Na pole se vyváží hnůj a kejda. Je to správné, ale opravdu to nevoní:))
Pražák bez venkovských konexí momentálně řadí štrůdl k luxusním pokrmům. A navíc z těch kupovaných jablek za moc nestojí 🙁
Ale jsem teď na soutoku, právě jsem přišla z Posázavské stezky. Svítí slunce, padá listí, řeka hučí přes kameny… to je taková krása.
Je nádherný den! A řeka k tomu 🙂
Jo, z kupovanych jablek to není ono. Přijde mi, že ta jsou nějak jen sladká, nic víc.
Však proto je u nás jablečný štrůdl v podstatě sezónní záležitost.
Mám ráda ten podzim.
To období kdy zlátne a červená listí, ale je ještě slunečno.
Ten mlhavý a deštivý už tolik ne.
Na podzim si nakoupím svíčky a každý večer je zapaluji.
Mám krásnou sadu od Yankee Candle. Krásně voní a mihotavé světlo mě uklidňuje.
Parfém na podzim neměním, mám dvě značky Chanel a CK .
Střídavě se s nimi voním celý rok.
A můj manžel každou sobotu večer ke Star Dance vaří svařené víno.
Tak toto je můj podzim.
Co takhle o jablíčkách, o vůni bramborové natě…o vůních podzimu..a když jsem u těch vůní,měníte na podzim třeba voňavku nebo pěnu do koupele…změníte třeba koření…vaříte jiná jídla?