BTW: Bez třešní aneb co pomrzlo vám?

Jedu se psima autem na Zvičinu, když se najednou automaticky zapnou stěrače. Kruci, vždyť už bylo konečně po dešti, ne? Pak mi to dojde – dnes pro změnu putuje bouřková oblačnost na severozápad, takže vlastně chytám déšť, který už u nás skončil. Upřímně řečeno, mám dojem, že už ani nepamatuju takhle deštivý květen. Poslední roky už obvykle bylo touto dobou sucho a horko.

 

Kapky padají, stěrače stírají. Rozhlížím se po neskutečně – a možná až trochu jednotvárně – zelené krajině. Tráva na loukách je hustá a vysoká, obilí roste před očima. Žírná dostatečně zalévaná krajina – se mi chce říct, přestože u nás pod horama máme do žírnosti nížin poměrně daleko. Okolí venkovské silničky lemují ovocné stromy, kolem kterých v podobě hustých keřů usilovně kvete černý bez a šípkové růže.

 

 

Vycházka je především mokrá. Na některých místech mi tráva sahá až po ramena (ok, nejsem z nejvyšších:)), všechno je šťavnatě zelené. Dokonce i louka rozoraná divočáky je plná květin – své si tam hledají bylinky potřebující víc světla, než se jim dostane v hustém porostu. Jdu kolem několika třešní – ptáčnic. Zatím mají jen zelené holičky. Zato na vysokých stromech v místních zahradách se třešně už začínají červenat!

A já na ně koukám s tichou touhou a – řekněme si upřímně – se závistí. Já totiž žádné mít nebudu, protože letošní jaro začalo podivně. Nejdřív bylo velmi brzy nezvyklo teplo, takže příroda radostně vyrazila do květů. Vzápětí za kvapný start zaplatila – a my s ní. Přišlo několik skutečně mrazivých nocí (-5 už je prostě moc) a pomrzlo všechno, co právě bylo ve zranitelné fázi svého vývoje.

 

 

U nás doma to zasáhlo všechny mladé (a tedy nízké) stromy. Nějaké plody bude mít jen jedna z višní – a staré vysokokmeny, tedy hrušky a jabloně. Hrušky se svojí výškou dostaly nad silný přízemní mráz, zatímco prastará jabloň s vykotlaným kmenem se vysokými teplotami nenechala zlákat. Zkušeně si počkala a vykvetla až po mrazech.

Upřímně řečeno, díky slušně (a většinou globálně) zásobeným obchodům se takové škody dají rozdýchat. Z mého pohledu u všeho, kromě třešní. Třešně jsou pro mě… specifické. Mám je opravdu moc ráda, ale v zásadě jen čerstvé, rovnou trhané ze stromu. A v tom je ten problém. Když nemám třešně na svém stromě, jsem v podstatě bez nich. Tepelně zpracované vůbec nemusím, kupované jsou jen málokdy takové, jaké mám ráda.

 

 

Naše třešeň, bohužel už druhý, tedy mladý strom, letošní jarní mrazy neustála. Chodím kolem ní, raduju se z pěkných dlouhých přírůstků větví, ale plody na ní skoro nejsou. Přestože nádherně vykvetla – ovšem v první půlce dubna. Ano, v okolí jsou kolem silnic staré třešně, z nichž mnohé mrazy úspěšně přečkaly. Jenže jen velmi málokde mají větve na dosah. Takže se smiřuju s tím, že letos budu mít se spásáním třešní utrum.

Vím, že to není důležité. Bez třešní snadno přežiju. Jenže, znáte to. Většina z nás ráda ochutnává různá roční období. Já v tom mám jasno: První jsou jahody! Pak třešně, borůvky, angrešt, rybíz, maliny, houby, ostružiny, jablka, hrušky. Určitě vás toho napadne víc. Třeba meruňky, broskve nebo hrozny. Když některé z plodů z nějakého důvodu musíme vynechat, nic se nám nestane. Mnohé z nich se dají koupit dobré skoro jako domácí (kromě třešní:)). Jen to prostě chybí! 🙂

 

Naše třešeň a psi 🙂

 

A tak se vás dnes ptám – co letos pomrzlo vám? Bude vám něco z toho opravdu chybět?  

Aktualizováno: 3.6.2024 — 21:08

61 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Třešeň jediná přežila, ale plody jsou nahoře v koruně a ty necháme ptákům..jen si je teď o víkendu nafotím..ořech nic, rybízy nic,jablka-padají, jen se chytlo víno,tak snad…

  2. My tady na severu Čech nebudeme mít třešni ani jedinou a hrušky zrovna tak. Rybízy pomrzly ty keříkové, kupodivu stromkové jsou obsypané plody. Ostružiny teprve začínají kvést a moruše taky. Ale hrozně líto mi bylo okrasných keřů, které začínaly kvést a mráz je spálil – kaliny, azalky. A ranější hortensie nejen že nekvetly, ale ani neobrazily.

    1. Hm, to ja zajímavé, s těmi rybízy. U nás je taky jediný stromkový (bílý) v pohodě – říkala jsem si, že je to tím, že je blízko domu. Že by ty korunky byly nad tím největším přízemním mrazem? Jenže zmrzly mnohem větší stromky – tak nevím.
      S těmi keři máš pravdu. Sousedčiny azalky a rododendron dopadly stejně. U mě nerostou, ani hortenzie ne, tak aspoň to mi nemusí být líto (ale je mi líto, že tu nerostou:))

    2. kaliny tu máme, ty přežily, azalky taky..čechrava ani nenastydla, ale nedaly to černé bezy..alespoň u nás, v okolí o pár km vedle,jsou v pohodě…

  3. Ořešák, moruše, hortenzie, katalpa… Naštěstí se nakonec vzpamatovaly, ale moruše letos nevykvete. Přežil muchovník, takže kosáci mají obživu zajišěnu, darebáci hladoví drzí. Třešně miluju a obávám se, že letos si jich taky moc neužiju, protože tady na jihu třešně pomrzly hodně.

    1. Muchovník bude i u nás, stejně jako byly kamčatské borůvky (ty podlouhlé). Všechno bude sežráno – máme tu kromě kosů i hejno špačků – už druhá snůška bude v jabloni, co ji máme před domem. Tady by se hodil smajlík tlučící hlavou o zeď:)) Pěstujeme si vlastní „škůdce“!

      1. kámoš to obalil sítí,aby ochutnal..ale pořád mu na to útočili, sundal to ve chvíli,kdy vyprošťoval kosici, co se tam chytla za nohu…

        1. Jednou jsem zkusila síť a dopadla stejně. takže to už nedělám a jen doufám, že na nás zbyde 😛

  4. U nás pomrzlo snad všechno všem. My máme malou tříletou švestičku, vloni měla dvě švestky :-), letos krásně vykvetla, i malinké švestičky se udělaly, aby to pak všechno zmrzlo. Zmrzly i první květy jahod, naštěstí kvetou dál, pomrzly růže, ale vzpamatovaly se a možná i nějaký květ bude. Částečně pomrzly i rybízy, bude jen tak do pusy a možná na koláč. My máme malinkou zahrádku, ale pravidelně dostávám třešně i švestky (vždycky velký košík) od souseda naproti, výměnou za bublaninu a švestkový koláč 😀 . Letos máme smůlu oba, všechno pomrzlo. Divný rok…
    Pořád vzpomínám na to, co já se doma nalezla po třešni a trhala a trhala, když jsem byla malá. Já už dávno malá nejsem 🙂 a třešeň už není vůbec, ta byla stará, když já byla malá 🙂

    1. Naše šestiletá švestka měla poprvé květy – zmrzly. Jinak od všeho trošku zůstalo…

    2. Lity lity, letos je to obecně špatné. Jo, i rybízy to odnesly – u nás hodně. Mám asi osm velkých keřů, obvykle zvu sousedky, aby si načesaly, ale letos budeme paběrkovat asi jen my a ti kosáci.
      jen bílej a zdivočelej červenej, které jsou v úzkém průchodu za domem (ten červenej totiž přilezl pod plotem od sousedů:)) jsou v pohodě – dům je ochránil.

  5. Nám zmrzla meruňka. Je velmi ranná. Soused vedle má pozdnější a nějaké plody mají. Velkou úrodu jsme měli v létě 2022, ale vloni bylo meruněk tak na koláč. Rybíz a jabloně vypadají dobře. Jinak jsme na Hané.

    1. Jo, taky by mi meruňky moc chyběly, kdybych je byla s to vypěstovat. Což nejsem – tak aspoň o jednu frustraci méně. Přeju aspoň rybíz a jablka! 🙂

  6. Přesně nevím, co nám pomrzlo (ono toho moc nemáme), třešně ne, ty zatím nerodí, jsou mladé, snad trochu ořešáky, ale už zase obrazily.
    No ale přesně vím, co se nám povedlo. Totiž, MLP pěstuje česnek, spíš jen tak pro radost. Teď zrovna vyráží do květu, takže se zalamuje. No a pan Ferby, od kterého máme sadbu, MLP v sobotu na trhu poradil, že z toho vylámaného dělají pesto. Tak jsme to zkusili – a je to vynikající! Kdo pěstujete česnek, zkuste to taky (stejně ten recept ale znáte, počítám).
    Recept: česnekové výhonky se zbaví suchých nebo tvrdších částí (cibulky se můžou nechat), pokrájí se tak na 2-3 cm dlouhé kousky. Ty se dají do sekáčku nebo mixéru (já mám takový prastarý Braun Multiquick 5), posekají najemno a postupně se přidává dobrý olivový olej a trocha soli, pořád se to mixuje, dokud směs olej bere a dokud to není najemno. Pak už se to jen dá do čistých, vypařených skleniček, nahoře ještě trochu zakápne olol, uzavře se to a dá do ledničky. Je to překvapivě dobré, hodí se to třeba na topinky, do těstovin, do pomazánek apod. jestli máte přístup k těm výhonkům (občas se dají koupit někde na trhu, kilo za naprosto směšnou cenu), vyzkoušejte, stojí to za to.

    1. Není to moc dávno, kdy jsem přišla na princip výroby dobrot ze zelených bylinek a fascinuje mě, jak mě to mohlo tak míjet – kdybych vycházela ze zkušeností maminky a babičky, nic bych nevěděla. Je možné, že se to předtím fakt nedělalo?

      1. Dělalo, Dede. Jen se ten zalomený česnek nebo česnekové stroužky rozestřely se sádlem. Což česnek krásně snese, jiné bylinky radši olej.

        1. Loni jsem si z Prahy přivezla i malou skleničku „pasty“ z medvědího česneku, kterou mi dala manželka mého synovce (dala mi i sirup z rýmovníku, ten jsem zatím nezkoušela). Nikdy jsem med. česnek nejedla, ale na čes. webu jsem se dočetla, že se z něj dělá právě pesto. Při ochutnání samotné pasty mi byla moc ostrá na samotné pesto. Ale přidávala jsem ji lžičku do domácího pesta z mých keřů bazalky a bylo to dobré (už jsem skleničku spotřebovala) Bazalkový keř je krásně bohatý, už jsem ji sklízela 3x , stále rychle dorůstá, budu sklízet ještě nejméně jednou a mám už zásobu pesta namraženou.

          Jinak je mi líto všech vašich pomzlých květů a tím pádem zničené budoucí úrody, to jistě bolí !! U nás také párkrát hrozily přízemními noční mrazíky, nám se naštěstí vyhnuly. Na zimu dáváme na verandu tři veliké (a řádně těžké) květináče aloa very. Už byly venku, ale po varování mrazíků jsem je pro jistotu pořádně zabalila do starých ručníků a přikryla lastovými ubrusy – naštěstí, jak se ukázalo nebylo to třeba (tedy u nás). Ale jistota je jistota, u aloa very stačí i minuta, dvě mrazu a je zničená.

          1. Maričko, byl to tvůj článek kdysi dávno, který mi ukázal, že pesto neroste jen ve skleničkách v obchodě 😀 Zkusila jsem ho tehdy i udělat a nebylo špatné. Jen od té doby prostě nemám dostatek bazalky – nějak jsem ráda, když vypěstuju tolik, aby byla čerstvá do salátů a caprese… 🙂

  7. Dede, na trhu v HK mají domácí třešně, stojí ovšem 114,- Kč za kilo, protože se urodilo málo, maličko 🙁 dneska jdu kolem trhu v Pardubicích, podívám se, jak je na tom sedlák z Duban – to je rodina, co má velké sady a v nich třešně, višně, hrušky, jablka, švestky.

    1. To jste z laciného kraje, u nás na trhu mají nejlevnější třešně za 140,- – už jsem tam utratila majlant, třešně mám moc ráda a brzo nebudou, tak je mi ta cena vlastně jedno.

      1. chicht to se máme 🙂 jestli bude mít sadař černé chrupky v Pce, nakoupím, ať stojí co chtějí, ty milujeme 🙂

        1. Ještě jahody mám moc ráda, ty naštěstí máme svoje. Zrovna dneska budu dělat neplněné tvarohové knedlíčky (jen z tvarohu s krupicí a vajíčkem, jsou to vlastně nočky, že) s rozmačkanýma jahodama s jogurtem navrch. Ale třešně mám radši, ani ty meruňky, broskve apod. až zas tak nemusím.

          1. jojojo tvarohové knedlíčky s jahodami mňam! jahod je naštěstí dost, máme na zahradě a sedláci na trh vozí taky. takže každoroční akce “ nacpat se jahodami ve všech podobách“ letos opět klapne 🙂 před 14 dny jsem zkoušela nepečený dort, předtím koláč s drobenkou ze zásob z mrazáku – půl plechu kiwi, půl plechu jahody. do jogurtu s bílou čokoládou, syrové s karamelovým cukrem, jen posypané. jenom tak, umyté a šup do pusy 🙂 naše zahrada letos projevila smysl pro humor – rozrostly se nám ty malinké lesní jahůdky jako půdokryvky mezi rododendrony a expandovaly i k sousedům, aby jim to nebylo líto 😀

              1. Tak jsem z hladu udělala bramborovo-cizrnové kari. Cibule, česnek, řapíkatý celer, mrkev, koření (kari, citronová tráva, římský kmín, pálivé papričky, sůl, pepř, atd. atp., prostě – co jsem doma našla a hodilo se mi tam, třeba i rulička skořice), trocha rajského protlaku, cizrna z konzervy, brambory. Vše postupně opéct, asi tak v půlce přidat koření, ten rajský protlak a ty brambory s cizrnou, nakonec plechovku kokosového mléka. Už mám druhou misku, celkem se to povedlo.
                Dneska jsem doma, v práci nám něco opravují a nejde elektřina, máme všichni nařízenou práci z domu; proto tak vypisuju a vařím – nejetím do práce jsem ušetřila spoustu času (a práce jsem kupodivu udělala o moc víc a ještě budu dělat, klidně až do večera).

                1. Ty jo, to bych musela nejdřív ochutnat, než bych se do toho pustila – myslím jako do vaření 🙂

                  1. MLP to chutnalo, mně taky. Jako moučník jsem udělala ty tvarohové knedlíčky s jahodama (a jogurtem), jen z jednoho tvarohu, pro 4 lidi se to dělá ze čtyř. Už máme po předčasné večeři, dobré to bylo.

                    1. Ale to kari fakt zkus, je to opravdu dobré. Jak pořád jezdíme do té východní Afriky, máme pro jídla tohoto typu opravdu slabost. Nejlepší na tom je to kokosové mléko. Ale protože jsem byla líná, jedli jsme to jen tak, ani čapátí jsem nedělala. Tady je jeden moc pěkný a jednoduchý recept (je potřeba pustit si video), vždycky se podaří, jsou moc dobré a ani tolik práce s nimi není: https://swahilifood.com/soft-layered-chapatis-easy-way/ – chutnají skoro stejně, jako ty africké.
                      Obecně je to moc pěkná stránka, doporučuju k prostudování.

                    2. Aido, kouknu. Potřebuju trochu obnovit kuchařský repertoár 🙂

    2. Evo, kde jsou v Hradci trhy? Já občas chodím do jedné zeleniny dole na pěší zóně. Je hodně drahá, ale mívají tam moc pěkné zboží. Kde je trh nevím 🙂
      Jinak jahody u nás prodávají Poláci, těch může mít člověk dost, když na záhoně se mi teprve sotva tvoří plody – máme nové sazenice. nevím, jak je to možné, s tak pitomou zimou, jaká byla, ale ledacos mi omrzlo i před těmi jarními mrazy.

  8. My jsme v nížině a stejně jsem měla strach…angrešt, rybízy a pichláč ( jakási zvláštní odrůda tmavě fialového angreštu s obrovskými trny a skvělou chutí) i maliny moudře počkali s kvetením po mrazivém šlehnutí, díky, Sv. Petře a Nejvyšší Kočko! protože rybíz my všichni moc rádi na koláče a vaříme z něj džem na cukroví a do Akce. kiwi kvetlo až před třemi týdny, to je v bezpečí. teď jsem nabádala hochy od plynařů, aby na něj byli opatrní a při opravě přípojky, co se dělá v celé ulici, mu nepoškodili kořeny ( protože už máme pořadník na džemy) 😀 nevím, co meruňka 🙁 vykvetla, nezmrzla, pomalu se olistila, ale žádné plody nevidno 🙁 z toho jsem smutný králíček 🙁

    1. Jojo, na minikiwi už jsou plody. Jsem si všiml, když jsem v neděli odjížděl. Ono jak kvete pozdě a zralé je to taky pozdě (konec žíjna/začátek listopadu), tak je dost odolné v tomto ohledu. 🙂

    2. Kiwi??? To jako fakt? 🙂
      Zdá se, že vám byl sv. Petr opravdu nakloněn 🙂 Nemá on rád kočky? 😛

      1. Dede, odpovím najednou na oba dotazy: 🙂
        minikiwi – aktinidie význačná, roste jako liánovitý keřík a speciálně to naše plodí vesele a hojně. z něj je ten zelený džem, o který se vždycky bojuje v Akci ( a vyhrává ho Jenny)
        tu zeleninu v ulici V Kopečku znám, tam mají opravdu výborné zboží. trhy jsou v Hradci u malého Tesca mezi ČSOB bankou a Generali Českou pojišťovnou ( naproti Husovu sboru). dá se parkovat v Atriu nebo se tam popovézt čímkoliv na zastávku OC Atrium, případně Gočárova ( to je z druhé strany a projdeš ulicí rovnou na trh). a mají tam zeleninu, ovoce, sadbu, mraky kvítků, někdy vajíčka a na podzim brambory, cibuli a spol.

  9. pomrzl oresak a bila moruse.
    tresne nezmrzly, ale zas uz je sezraly straky, havrani a strakapoudi 🙁
    nastesti se tu daji koupit moc dobre 😉

    1. snad nezmrzla velká bílá moruše v liberecké botanické zahradě…možná kvetla později, je to na severu…naše nízká černá počkala a mráz jí nic neudělal. morušinky budou. jen už tu není Šárka, co k nám na ně vždycky chodila 🙁

      1. Tady v Brně už jsou tmavé moruše u Anthroposu skoro zralé, musím se na ně vypravit. Bílé moruši u modlitebny v Jundrově se bohužel před pár lety ulomily spodní větvě, na které se dalo dosáhnout, takže nic, nahoru fakt nepolezu a setřást se to bohužel nedá.
        Kdo byste chtěl na pajtl, tak jsou ještě moruše kolem spodní části Mendelu, na Erbenové. Taky bývaly u nás na Vetuni, ale ty už jsou bohužel asi vykácené. Možná zbyly nějaké na Chodské nad Vetuni, u školky, ale netuším, už jsem tama dlouho nešla.
        Bílá moruše je nejlepší, a na zimu je nejlepší sušená, je to veliká dobrota.

          1. My dělali i zavařeninu, ještě ji tu někde mám.
            Teda ale na nejlepší moruši jsme narazili před pár lety v Maďarsku, jak je tam to dioráma o příchodu Maďarů do Panonské nížiny (ala Marold u nás, něco obludného). Nicméně vedle toho byl skanzen a tam rostla obrovská moruše s plody všech barev, od bílých po tmavé – a všechny byly moc dobré.
            Jinak, moruše jsme měli na zahradě zasazené už dvě, ale obě odešly, nevím proč. Uvidíme letos s fíkem. 🙂

            1. možná se jim tam nelíbí, jsou takové zásadové. když ano, tak naplno a bílá se rozpaží přes půlku zahrady ( David by mohl vyprávět). když ne, vyplazí na zahradníka jazyk a tůůhle. naše černuška je nízkokmen a převislá – i tak si uměla udělat na předzahrádce místo 🙂

                1. jojo mrknu a podepíšu – hodně se toho dá ve stavebním řízení zhojit následně.

                2. už se něco děje 🙂 začíná se jednat o tom, za jakých podmínek by Kasárna mohla fungovat 🙂

    2. Ořešáky tu dostaly zabrat fest, myslím, že budeme rádi, že vůbec znovu obrazily – jak se loudají, zmrzlo jim komplet mladé listí. My ořešák nemáme, ale kolem silnic jich je tu dost. Moruše vlastně neznám 🙂
      A jo, člověk musí mít velký strom, aby na něj třešně zbyly – vůbec v naší ptačí zahradě. (to je tím, že tu nejsou kočky:))

    1. Meruňky, broskve a hrozny kupuju vždycky, takže mi to už tak nepřijde – u vás jsou ale meruňky doma. Popravdě, kdy naposledy dokázaly meruňky na Moravě nezmrznout?

      1. Obvykle třeba zmrznou jen v části dědiny, ale tak čtyři roky zpátky jsem dostala od kamarádky z druhého konce.

        1. Přesně, teď v sobotu, jak jsme byli v těch Němčičkách za kamarádem, půlka vesnice nic, v druhé půlce už byly meruňky skoro zralé.

          1. 24.5. jsem trhala třešnē. Bylo několik posledních obsypaných větví. Všechno ostatní ozobalo ptactvo nebeské. Špačci a kosi bivakovali na zahradě a cpali se nepřetržitě…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN