HOST DEDENÍKU – Bláža: Small Business Saturday

Že už jste unavení z věčného vyskakování zeleného mimozemšťana vřískajícího něco o nevídaných slevách a Black Friday?Pojďme si tedy přiblížit, co je Small Business Saturday, který se pomalu začal objevovat i u nás.

 

Letos připadá na sobotu 26. listopadu. Je to taková protiváha k Black Friday, a Cyber Monday. Všechny tyto „nákupní svátky“ vznikly ve Spojených státech.

Jenže jak víme, u nás na nás útočí „Black Friday“ častokrát celoročně a stává se, že obchody s cenami jaksi manipulují ve svůj prospěch.

 

 

Small Business Saturday je den, který vznikl v roce 2010 a vybízí nakupující, aby navzdory Černému pátku a Kybernetickému pondělí podporovali nákupem drobné lokální značky.

 

Zamysleme se společně, kde se v našem okolí nacházejí malí lokální tvůrci a obchodníci a nakupme něco právě od nich. Zboží, které je místní, české, mnohdy jen jeden originální kus, který jinde nekoupíme, kde dostaneme nadstandardní zákaznickou péči, kde nás často obslouží samotný majitel či tvůrce a kde nákupem podpoříme českou ekonomiku.

 

 

Já sama se hrdě hlásím k listopadové iniciativě Měsíc férových cen na podporu českých tvůrců a lokálních značek https://www.facebook.com/mesicferovychcen . Ta si klade za cíl přiblížit široké veřejnosti, co všechno se ukrývá za cenami výrobků českých tvůrců a lokálních značek a jakou hodnotu si s výrobkem kupujete.

 

 

Nejde pouze o výzvu, aby lidé nepodléhali slevovým akcím jako například Black Friday, kterou si malí tvůrci nemohou vůbec dovolit nabídnout a namísto toho podpořili českého výrobce.

Jde také o to, aby zákazníci pochopili, že za cenovkou jejich produktů se skrývá mnohem víc. Třeba používání kvalitních, tuzemských a přírodních materiálů, i delší životnost výrobku. Produkty mohou zachovávat řemeslnou tradici, zohledňují ekologii a udržitelnost.

Vysvětlit, proč produkty malých českých značek nemohou být tak levné, jako sériově vyráběné zboží z dovozu. V dnešní době je namístě šetřit, ale nákupem od českých ručiček lidé podpoří tuzemskou ekonomiku. Zároveň tím vždy získají něco navíc – kvalitnější a trvanlivější výrobek, mnohdy originál.

 

Ruku na srdce, kolikrát jste si řekli, že se vám něco líbí, ale za tu cenu si to nekoupíte? Zkuste se na celou věc ale podívat z trochu jiného úhlu.
V říjnu jsem napsala na téma Jak ohodnotit práci výtvarníka a jak vypočítat hodnotu své práce poměrně obsáhlý, ale čtivý článek o tom, jestli se dá snadno vypočítat hodinovka takového tvůrce. Nebojte se, složitá matematika na vás nečeká. Naopak pěkné čtení s řadou příkladů, a ještě více AHA momentů. Máte-li chvíli, zvu vás k jeho přečtení.  https://www.lenkablaza.cz/hodinova-mzda-vytvarnika-jak-vypocitat-hodnotu-sve-prace/

 

 

Dočetli jste až sem? Tak mám pro vás mimořádnou nabídku. Do 20. 12. 2022 si po předešlé domluvě e-mailem (info@lenkablaza.cz) můžete přijít ke mně do pražského ateliéru, který je jinak pro veřejnost nepřístupný, nakoupit šperk „naživo“.

 

Připojíte se letos ke Small Business Saturday a podpoříte v sobotu 26. listopadu 2022 nákupem malou místní značku, či obchodníka?

#mesicferovychcen

 

 

LENKA BLAZA art

www.lenkablaza.cz

 

Dede: Děkuju Bláže za zajímavý a přínosný článek. A rovnou se ptám – nakupujete u lokálních výrobců? Myslím cokoliv, včetně potravin? 🙂

 

Vzkaz od Matyldy:

Pozor pro všechny zúčastněné – Akce končí dnes v 21:00 🙂

Aktualizováno: 24.11.2022 — 08:43

32 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Milá lokální Blážo, neodpáře ale je to přece hezkýýý! Šperky nosím jen Tvoje, jinak nakupuji u farmářů, zrovna zítra si jedu na maso. Ostatní od farmářů, mouku od nás z prodejny neb berou českou z Kojetína. Krůta bude od místního farmáře,stejně jako slunečnice.Na jablka pojedu do vedlejší dědiny,máme tam sadaře. Ono to půjde, pomalu ale půjde a hodně lidí si to čím dál víc uvědomuje.

  2. Nejen potraviny, nakupují i přísady a sazenice od Mašků, kteří je sami předpěstují. Chodívala jsem desetiletí do zahradnictví, též rodinného, ale vstoupili do jakéhosi obchodního svazu a už je to jako hypermarket. Ve všech těchto zahradnictvích je všechno stejné 🙁 .

  3. Děkuji Dede za prostor pro osvětu.
    Letos jsem se do toho pustila trochu víc – psaním článků, grafikami, propagací.
    Bohužel je drsná doba pro všechny drobné podnikatele, kteří se produkcí a tvorbou živí. Řekla bych, že situace je ještě o něco horší nyní, než v začátcích covidu.

    A já se přidám s tím, že nakupuji sazenice a rostliny od lokálního zahradníka, zajdu na farmářské trhy, papírová přání kupuji od charity, maso u místního řezníka, občas v místní cukrárně. Jak v Praze, tak v Polabí. Je to o důvěře a o tom, že když si člověk vybuduje vztah, tak je nakupování mnohem osobnější. A zboží o moc kvalitnější, chutnější, atd.

  4. Nenakupuju toho mnoho u lokálních výrobců, ale něco přece – brambory, víno, mlíko!, broskve, na jaře přísadu, no a na krk si věším převážně lokální Blážu. No a sama sobě slibuju, že budu chodit častěji na místní páteční trh. No a zkusím letos opět koupit vánoční stromeček od lesáků z prořízky.

    1. Jé, Ygo, na to jsem zapomněla – na místní stromeček. Jeho nákup u lesáků je asi moje nejoblíbenější příprava na Vánoce:)) A letos můžu koupit velkej, máme vozík! 😛

      1. stromeček máme ve velekvětináči od zahradníka ( taky místního), takže cestuje vždycky na svátky do domu a po svátcích ( pořád ozdobený) ven před dveře, aby mu nebylo teplo 🙂

        1. Takhle kdysi fungoval stříbrný smrk – ten, co teď roste před domem a začínáme mít starosti, aby se nezapletl s elektrickým vedením:))
          Vzhledem k tomu, že na zahradě už máme velkou jedli (podobný případ:)), borovici a modřín, kupujeme stromky z prořízky. Ono se sem k nám už tolik dalších jehličnanů nevejde:))

          1. ten náš by šel případně k Davidovým rodičům na zahradu… mají velkou 🙂 zatím je pětiletý a má asi metr na výšku 🙂

  5. I já se snažím 🙂 Kromě Bláži jde vlastně hlavně o potraviny. Zelenina a brambory na statku ve Stříteži (když už soused brambory nepěstuje), vajíčka od místních chovatelů, mléko a hovězí maso ve vedlejší vesnici, v Dubenci, kde sice není malý farmář, ale agropodnik. Každopádně krávy jsou venku (i ty na mléko mají veliké výběhy a prostorné ubytování pod střechou) a na produktech je to znát. V Dubenci je i malá knedlíkárna – mám dojem, že kdo si může nakoupit jejich produkty, už se s žádným druhem knedlíků nepatlá:)) Navíc si v místní obecní prodejně mohu ty místní speciality objednat – včetně těch z knedlíkárny.
    Zdroj drůbeže nemám – aspoň jezdím do řeznictví v Lázních Bělohrad a kupuju tam zdejší farmářské kuře. Nevím jak moc líp se tato kuřata mají, ale maso je trochu jiné a chutnější.
    No a pravidelně podporuju místního pekaře a cukráře – tady v okolí je už Mervartovo jméno v tomto oboru pojem. A to s obrovským úspěchem začal když mu bylo jen málo přes dvacet. Klobouk dolů, co tady dokázal vybudovat.

  6. v HK je super, že jsou tu trhy, kam jezdí prodávat sedláci a pěstitelé z okolí. už jich většinu znám a vím, kdo má pěkné kvítky a sadbu, kdo zase zeleninu a bylinky, kdo je na ovoce, kdo vozí brambory z Plotišť. v Pce jsou na trhu ovocnáři a květináři.

  7. Ano, ano, ano. šperky od „naší“ Lenky Bláži nosím už roky a mám jich pěknou sbírku 🙂 šaty a kabáty mi šije kamarádka – krejčová. brambory kupujeme pro celou rodinu u kolegy, který hospodaří na navrácených polích, cibuli, česnek a zelí ze statku ve Svobodných dvorech, vejce z dalšího statku z okolí, kde slípky žijí volným slepičím životem. na hovězí maso máme také zdroj. jablka, samozřejmě 🙂 jen bych ještě chtěla sehnat lokálního chovatele drůbeže, zatím se mi daří jen tak nahodile. věnce na dveře nám už několik let tvoří Lenka P. – U tří ještěrek. vysloveně mne to těší, když mohu nakoupit u někoho, koho znám a je místní, je to výhra na všechny strany 🙂

    1. Evo, to jsi napsala moc hezky – nakoupit u někoho, koho znám. Ten osobní přístup je velmi důležitý, je to bonus nakupování u lokálních prodejců, výrobců, atd. 🙂

      1. Dede, to není problém zařídit…jestli opravdu chceš, domluvíme se po mailu a přijela bys. kabát bývá na dvě zkoušky. cena odpovídá kvalitě – vlněný kabát od ní mám už 15 let a není to na něm znát 🙂

        1. Škoda, že jsem to nevěděla před dvěma měsíci… po opravdu dlouhé době jsem sehnala kabát, který se mi líbil (taky vlněný). Pravda, krátký. Kdybych ale zatoužila po dlouhém… 🙂

  8. Milá Blážo, připomněla jsi mi jednu historku, nebo snad mem? Nepamatuju si podrobnosti, ale bylo to asi takhle:
    Sedí společnost v kavárně, mezi nimi známý malíř. Jedna z přítomných ho požádá, jestli by jí něco nenakreslil jen tak, na ubrousek… Umělec vyhoví, ale pak řekne poměrně vysokou cenu. Žadatelka se rozčílí – takových peněz za něco, co načrtl za pár vteřin? A umělec jí odpoví: Abych to načrtl za pár vteřin, musel jsem studovat, nakreslit a namalovat stovky, tisíce obrázků, abych se dostal až tam, kde jsem. A to je ten čas a práce, kterou teď nechcete zaplatit… 🙂
    Myslím, že pokud jde o umění, je to velmi přesné.

            1. pro letošek je hotovo, tak snad příště. Dík. To víš jsem stará větev tak si se vším neporadím.

    1. Bylo by fajn, kdyby Akce přinesla víc, než zatím vidím. Ta práce a „lokální“ vklad za to přeci stojí!

  9. Jestli se dá nazvat lokálním výrobcem i dcerenka mojí bývalé skautky, u které jsem si objednala věnec na hřbitov a tak se mi líbil, že bude i na dveře? Asi ne. Ale kuřata už leta od farmářky, maso z lesa. Kdybych objevila švadlenu, tak ji ráda podpořím. A snažím se nekupovat srágorky, ani vnoučatům. To co musí třikrát objet či dokonce obletět zeměkouli se snažím vyloučit. A jablka a česnek též od našich statkářů

  10. Jo, letos jsem si koupila šperk u lokální Bláži. Adventní věnec na stůl si koupím v místním malém zahradnictví, bude na mě čekat. Zvěřinu a klobásy mám od místních myslivců, česnek a brambory od kolegů v práci. Vejce jsou můj pracovní benefit. Prostě se to nějak dá 🙂

  11. Nakupuju šperky u lokální Bláži 🙂 A taky maso u selky Niky – už několik let jsem nekoupila kuře z velkochovu. Ryby v Doksanech a když někde vidím u vrátek ceduli „MERUŇKY/JAHODY/JABLKA/BRAMBORY/COKOLIV na prodej“, často zastavím a nakoupím.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN