BTW: Potraviny ctnosti aneb jak si vybíráte brambory?

Srpen se překulil do září a v nabídce mého oblíbeného statku se objevily brambory. Tedy, oni tam nějaké mají pořád, ale touto dobou je začínají nabízet v desetikilových pytlích, hezky rozdělené podle odrůd.

 

V létě se u nás jedí brambory mnohem méně než jindy. Se spoustou rajčat, paprik a další letní zeleniny mi prostě ladí víc těstoviny a rýže – nebo jen trochu bílého pečiva italského typu. Teprve s podzimem se opět s vařením dostanu do módu obvyklého pro chladnější části roku, typického mnoha kombinacemi brambor, kořenové zeleniny, cibule a pórku.

No a dnes jsem konečně koupila nové brambory typu „na uskladnění“. Tentokrát jsem si vybrala odrůdu Marabela – mám s nimi dobrou zkušenost, hodí se prakticky na všechno, podobně jako Adély. Kdysi jsem upřednostňovala brambory typu salátové – tedy ty pevné, co se nerozvářejí. Jenže pak nastal příklon k bramborovým kaším a pečeným bramborám a já přešla na odrůdy univerzálně použitelné, občas kupuju i ty opravdu rozvářivé – pokud na ně ovšem narazím.

Je fakt, že brambory a chleba jsou dvě potraviny, u kterých jsem zatraceně vybíravá. Vždy uvažuju nad tím, co a kde koupím. Jejich kvalita je pro mě zásadní a není divu – vždyť jsou takovým klasickým základem domácího jídelníčku. Jak chleba tak brambory umím doslova mlsat a hlídání množství sacharidů je tak pro mě v tomto případě velmi těžké. Mám tendenci se omlouvat, protože každý přece ví, že tohle jsou potraviny ctnosti a nikoliv neřesti:))

PS: Tedy pokud se člověk nedá do smažení, že? 😛

 

 

A tak se dnes ptám – rozlišujete při koupi (nebo pěstování) brambor různé odrůdy vzhledem ke svým chutím a potřebám? Jak brambory nejčastěji připravujete?

Aktualizováno: 6.9.2022 — 16:28

28 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Zemřela královna Alžběta… Vím, že na to měla fyzický věk, ale stejně… nějak mě to zaskočilo. Připadala mi taková… věčná.
    Ať odpočívá v pokoji – však celý život sloužila především své zemi.

    1. Tak nějak to otřáslo mými jistotami. Velmi jsem si jí vážila jako představitelky svého lidu a moc se mi líbilo, jak vystupovala na veřejnosti.

      1. Plus její láska ke koním a psům 🙂 Popravdě obětovat komplet svůj život národu je něco, čeho bych asi nebyla schopná – ona si to nevybrala, narodila se do toho, a zhostila se toho naprosto skvěle. Jen si vezměte tu nucenou nestrannost, jakou musela coby královna zachovávat, ať si už si myslela o eskapádách vlády a jejích představitelů cokoliv.
        Doufám, že už je zase někde s princem Filipem, a třeba se právě projíždějí na koních v doprovodu svých psů. ❤️

  2. Párkrát do roka, když se muž účastní sešlosti u kamaráda, doveze odtamtud zásobu vynikajících brambor. Jaký druh to je, nevím, říkáme jim „brambory od sedláka“ 🙂 , ale ten rozdíl v chuti proti běžně kupovaným bramborám je zřejmý u prvního sousta. Bohužel nemáme sklep, takže nelze se zásobit na celou sezónu. Škoda!
    Jinak nové brambory s tvarohem mi přijdou poněkud dusivé, raději je mám s nastrouhaným sýrem. A nedávno jsem objevila brambory lehce prosypané kostičkami slaniny a hustě polníčkem. Ovšem nic nepřekoná přílohové smažené bramborové šištičky, jak je dělávala maminka. 🙂

    1. Smažené a ještě od maminky… co bys chtěla víc? 🙂
      Jinak k novým bramborám mi stačí jen kousek másla. nebo místo tvarohu tvarohový sýr Jaroměřický fénix. Ten je skvělej.
      Brambory s kostičkami slaniny… no, k bramborám jde skoro všechno:)) Já jsem si jako dítě schovávala brambory od oběda, abych s nimi pak mohla vytřít pekáč po pečeném kuřeti. Mňam! 🙂

  3. Erteple, zemáky, jablóška, krumple! Brambory jsou pro mne od dětství potravina číslo JEDNA. MLP je moc nemusí, snad jako kaši nebo hódně šťouchané. Já na jakýkoliv způsob včetně knedlíků ať přílohových, nebo na sladko se švestkami a mákem. Nebo mňam, šulánky. Kupuji je od sedláků, z podhůří Vysočiny. Zatím byly vždy skvělé! Máme vlhký chladný sklep, takže je máme kde uskladnit. Dokonce byla doba, kdy jsem je i ve větším množství pěstovala.

    1. Šulánky, nebo u nás šišky s mákem miluje Patrick. Kačenka je zase nemusí, takže je dávám, když je doma Martin – pak se o ně podělí.

  4. Njn, brambory miluju, ale v paneláku jaksi neuskladním (i když letos by to treba šlo :P).
    Je to naše jednoznačně nejčastější příloha – brambory, kaše, bramborové knedlíky (houskové nevařím), placky, bramborák, výjimečně i bramborovou bábovku, jedinou bábovku, která mi chutná. Urcitě ještě něco, co mě teď nenapadá.

    1. Jo, Zano, to znám – však jsem v paneláku taky bydlela. Něco jistila zateplená bedýnka na balkóně, ale sklep to prostě není.
      Jo a o bramborové bábovce jsem zatím jen četla 🙂 U nás se nikdy nedělala, i když se jinak dělaly snad všechny.

  5. Tak u nás jedou erteple celý rok (ale i na knedlu sem tam dojde, i když to už dávno nejsou ty bohatýrské časy mého dospívání, kdy taťka na dvoře řval, že „plnej barák bab a už sem tři dny nežhral“ jenom proto, že jeden den byly kolena, druhý erteple a třetí (dokonce) rýže – a kde je knedla, ha?!). Bezkonkurenčně (jako večeře) vedou brambory „na půlky“, pečené v troubě s česnekovým máslem – to miluje Jeník. Jinak na všechny možné způsoby, akorát brknedle nedělám, ty mne nebaví vařit a většinou ani jíst. I když v naší hospodě, kam chodíme na závodní stravováni 🙂 , je dělají jako peříčko, tam si na nich pochutnám.

    1. Jo, takhle se vařilo u mojí babičky 🙂 A ty pečené brambory s česnekem ti podepíšu 🙂

  6. bejval zdroj buď od Inky , teď z Moravy a po tornádu jsem našla místní zdroj a má žluité , dobré, přebrané,vydržely dokud jsm eje nesnědli..a ještě minulej měsíc, to jsme doíbírala poslední,šly škrabat škrabkou..hodně dobrej sklep..letos už mám objednáno,jedu pro ně zítra a cena je 7,-Kč za kilo…má omezeno..takže pro svoje a pár VIP z venku a pak už prostě nejsou…
    česnek máme za 150,-/kg a cibuli za 5,-Kč/kg..domácí škvařené sádlo bude později, 10 kilo …objednané je..a zbejvá zelí,to bude krouhané, můj drahý naloží-dělá ho zásadně sám a máme vystaráno…
    miluju brkaši..jemnou, našlehanou,hervábnou, š´touchačky s petrželí a česnekem, nastavenoou kaši, volupsije s máslem a podmáslím..gratinované..pečené se sádlem a obalované v česneku se solí..a když je zejtra vyzvednu,schroustám jich pár syrovejch,jako jablka…

    1. Jo, s bramborama se chuťově určitě shodneme:)) Tedy kromě nastavované kaše, tu nemusím.
      Brambory na loupačku považuju za lahůdku, stejně jako kaši, pečené brambory, bramboráky… Jen k bramborovému těstu s čímkoliv mám trochu rezervovaný postoj:))

  7. Zatím máme domácí, od švagrové. Pěstuje je její maminka. Jak psáno výše, poslední dobíráme v pozdním jaru. Ovšem až maminka s pěstováním přestane, budeme se muset porozhlédnout jinde. Kde, to zatím netuším. Ale my zas tolik brambor nesníme…

    1. Jo, dobrej sklep je výhra…
      U nás naopak brambory coby příloha jednoznačně vedou. Co nejíme jsou knedlíky – tedy s výjimkou švestkových z tvarohového těsta 🙂 Ty Martinovi dělám 🙂

      1. bramborový knedle dělám..rozválím placku,posypu smaženou odkapanoou cibulkou, zavinu…dám do strečky (potr.folie) a uvařím..plátky jsou super..stejně tak se škvarkama nebo posekaným špenátem s česnekem…

  8. Brambory na uskladnění jsem kupovala u svého oblíbeného kulaka, ale letos se rozhodl nechat půdu odpočinout,tak nevím, kde je vezmu…

    1. Rozhlédni se kolem po statcích 🙂
      My jsme roky kupovali brambory od souseda, ale jednak ho dostihl věk, jednak ho přestaly bavit neustálé nájezdy divokých prasat na políčko – a kdyby jen pole, přeryla i sad.
      Tak jsem zkoušela – taky to napoprvé nevyšlo. Brambory byly krásné na povrchu a vevnitř měly ty šedivé šmouhy, vyhodila jsem jich víc než bylo akceptovatelné. Teď jsem s kvalitou spokojená – a tyhle první jsou úžasné, po těch raných jsou samá chuť 🙂

  9. Už pěkných pár let nakupujeme brambory na uskladnění u našeho kovozemědělce ( tady to moc nesedí, on je policista). Rozlišujeme červené a bílé, červené má fantastické na salát. Přivezeme si domů čisťoučké přebrané brambory, v září je dáme do sklepa a poslední bereme v červenci a to ne proto, že jsou nejedlé, ale protože jsou poslední. Odrůdy neznáme, prostě odpovíme na otázku kolik kilo a to je tak všechno. Cenově jsou na podzim výš než v krámě, ale do léta se to tak nějak srovná. A hlavně jsou přebrané dobře, letos jsem nevyhodila ani jednu. A chutnají téměř božsky. A nejčastější příprava? Já miluju kaši, ale i pečené, zapečené, vařené………

    1. Tak to ti závidím, máte asi dobrý sklep. To se mi nepovede… Já musím kupovat postupně, po deseti nebo dvaceti kilech.
      Žluté versus červené brambory… 🙂 To je různé. Jeden čas jsem měla ráda červené a ani neznala odrůdu – byl to ale ten typ na salát. Co jdu spíš po těch univerzálních až rozvářivých, bývají to ty žluté (aspoň tady v kraji:))

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN