BTW: Jednoduchost

Krájím vonící rajčata, vedle mám připravený krajíc lahodného chleba a svůj oblíbený sýr. Těším se na jednoduché jídlo, skvělé v harmonii chutí. Co bych si mohla k večeři přát víc?

 

Přemýšlím o tom, jak se ve svém životě stále častěji vracím k jednoduchým věcem, a tak trochu se podezírám, zda příklon k jednoduchosti prostě neznamená lenost! Lenost cílit k věcem složitým, neobyčejným. Nerada se obviňuju z lenosti tam, kde to není zjevné, a tak přemýšlím dál.

Děti mají rády jednoduché věci. Pomáhají jim vyznat se ve světě, který je komplexní, složitý a nejen na první pohled v mnoha směrech nepochopitelný. Jak dozrávají, s nadšením se prodírají ve svých poznatcích a zkušenostech výš i hloub.

Složitost je začne bavit – její vrstvy zvědavě odkrývají a později komponují k vlastnímu potěšení. Ať už jde o jídlo, poznání nebo vztahy. Jednoduchost se na dlouho dobu stane příliš obyčejnou, příliš nezajímavou!

Dobře se to ilustruje na jídle. Učila jsem se vařit odmala, pravidelně jsem vařila pro rodinu tak od patnácti. Jak roky šly a zkušenosti přibývaly, bavilo mě experimentovat – víc koření, složitější postupy, fascinující alchymie chutí. Cestování přidalo nové impulzy, vedoucí jak k úspěchům, tak ke zkoumání slepých uliček.

Uběhlo mnoho let a já jsem najednou začala chápat, v čem je kouzlo tradiční jednoduchosti, a to nejen v jídle. V mnoha případech je totiž vycizelovaným výsledkem mnoha složitých teorií a pokusů a jedinečnost jí dodává kvalita vstupních surovin.

A nemusí jít jen o chleba se sýrem – stejný vzorec platí pro eleganci, dokonalé způsoby nebo třeba vědu. Kolik potřeboval geniální mozek Alberta Einsteina složitých myšlenek a rovnic, aby dospěl k neotřesitelné jednoduchosti vzorečku E=mc2? I láska je ve složitosti svých projevů vlastně jednoduchá!

A tak se utěšuju myšlenkou, že v tomto případě nejsem líná… možná jsem dokonce i o kousek moudřejší, než jsem bývala:))

Aktualizováno: 10.5.2022 — 21:47

49 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Jednoduchost je skvělá věc, zejména pokud se týká i přípravy jídla! 😀
    Nedávno jsem kápla na bezva způsob, jak konzumovat jogurt, když ty sladké nesnáším a samotný bílý mi nechutná. Nastrouhala jsem do bílého jogurtu jablko a byla překvapená, jak lahodný pokrm jsem vyrobila. 😀
    To jablko je lepší sladší!

    1. A co takhle, když do jogurtu mixneš banán 🙂 Kalorie sice vyskočí, ale jinak je to taky moc dobré, hlavně když je banán opravdu zralý 🙂

      1. tro znám od Francouzů, vejce do skla s „kremžskou“ on i teda hrubozrnnou hořčicí a kouskem másla..je to dobré…

  2. Možná je to tím, že v momentě, kdy se uklidníme, kdy jsme v pohodě, kdy jsme v módu spokojenosti, tak toho tolik nepotřebujeme. 🙂

  3. V jednoduchosti je krása, pravil kdysi někdo moudrý 😀
    Brambory s troškou másla, tvaroh s pažitkou – pro mne mana nebeská, MLP to prý dusí 😀 . No, občas má smůlu, pokouším se ho udusit.
    Ale my můžem vlastně všechno, těstoviny, rýži…jen holt jak k čemu 🙂

  4. Asi jsem líná až dlouho, asi tak šest let. Naučila mě to náhoda, chvilkový moment, který mi obrátil život naruby.
    Chleba se sýrem dobrá volba
    A na ty kulinářské zážitky a objevné situace se nechám rozmazlivat těmi mladými a zvídavími, kteří právě kráčí úžasným světem objevování

  5. Moudrý člověk je zcela přirozeně líný
    Tvrdí se totiž, že moudrý je ten, kdo nepotřebuje věci složité a náročné a vystačí si s těmi jednoduchými

  6. Tak to je téma, které mě v poslední době taky napadlo a ne jen v souvislosti s jídlem. Myslím, že k jednoduchosti přispívá taky velkou částí nasbírání životních zkušeností, ke kterým člověk během života přijde.

    1. Že jo? A taky člověk najednou potřebuje mnohem méně věcí. Nicméně na těch zbývajících víc lpí 🙂

  7. Skoro bych řekla, že takto vycizelovanou chuť má většina těch tradičních jednoduchých jídel – tady je na ně odborník hlavně Sharka, řekla bych 🙂
    A nemusejí být jen od nás – naprosto jsem přijala za svou Savojskou polívku od WWW. Máslo, kolik pórku, tolik mrkve a brambor – nejdřív opékat a pak přidat vodu, ale ne moc.
    Někdy ji podle jeho receptu rozmixuju a podávám s chlebem s máslem, ale to je spíš varianta pro zmrzlé horaly:)) sama ji mám ráda mixnutou jen zčásti a bez chleba. A to tam kromě soli (a maximálně trošky pepře) není žádné koření ani bylinky…

    1. člověk se Dede celej život učí,aby se k té jednoduchosti dopracoval.. a pochopil ji…
      ale i já je přejala (jídla a recepty), od předků a samozřejmě si prošla obdobím složitosti, jenže bez tohoto bych tu sílu v jednoduchosti prostě neviděla a možná nepochopila..
      a děkuju za poklonu 😀

  8. opečená ryba a troška soli.. doma mám kuchařku,Vaříme ze 3-4 surovin…to je něco, všechno chutná jak má a vypadá to úžasně..a vážně to jde a opravdu to stačí!

    1. Opečená ryba, Sharko, má pro mě jedinou chybu – že je to ryba:)))
      Ne, dělám si legraci, ale jen trochu 😛 Teoreticky vím, že jsou ryby dobré, některé mi i chutnají, pokud je nemám moc často, ale jinak bych si asi radši dala ty brambory na loupačku:))
      I když je tu jistá výjimka – v posledních letech jsem několikrát jedla skutečně excelentní rybí polévky! 🙂 Ale ty určitě nebyly nijak jednoduché…

    2. tu mám doma taky – kdysi jsem ji dostala od Tebe :-)))potvrzuji, že recepty jsou skvělé a krásně jednoduché…

  9. Špagety Aglio olio peperoncino. Tak geniální věc a přitom úplně jednoduchá, suroviny spočitatelné na prstech jedné ruky

    1. A to je to, co zrovna nemám v oblibě. Takový brambor s tvarohem a pažitkou… není to tedy cenově srovnatelné ale nemusí být toho tvarohu moc. Maso skoro nejím. A složité kořeněné vaření je možná moderní ale u nás se nepřehání.

      1. Maruško, to jsme dvě – já se svojí náklonností k bramborám na loupačku nijak netajím:)) I když poslední roky si je loupu předem a na talíři je už mám hezky s kouskem studeného másla a tím tvarohem. A čerstvé pažitky teď mám, že bych mohla zásobovat vesnici:))

      2. Já zas radši ty špagety… náklonností k těm hlízám zrovna netrpím. Teda třeba ke koprovce radši brambory než knedlíky, ale jíst brambory ke všemu je šílené. Když mi cpou brambory i k pečenému kuřeti, připadám si jako Ir před hladomorem.

        1. co dáváš k pečenému kuřeti? my vždycky brambory a zeleninový salát nebo nakrájenou zeleninu jen tak…pokud to není kuře pečené ve venkovní troubě a to je pak jen s chlebem a okurkou ( zelenou nebo kyselou). jenže my na rozdíl od tebe oblibujeme brambory velmi 🙂

            1. tak rejži taky ne. Zeleninu jo, chleba taky, no brambory. Knedlíky jsou u nás tak jednou za čas, bramborové když zbydou vařené brambory.

          1. a zelenej čerstvej ohřátej hrášek,jen tak na másle..to je ke kuřeti dobrota veliká….

        2. K pečenému kuřeti? Jedině dobré, vařené brambůrky:)
          Bramborová kaše? No dobrá. Rýže? Ale musí být s hráškem. Nudle? A ještě s játry? Tak to teda nikdy… A přitom se to ve zdejších krajinách považuje za top verzi 😀

          1. tady se nám to větví: ke kuřátku s křupavou kůrčičkou jedině brambory ( a zeleninu). ke kuřeti, pečenému zvolna se spoustou šťávy rýži ( mže být s hráškem) 🙂

        3. Brambory ke koprovce? Tak to teda ani náhodou, jedině knedlíky, to je snad jediná omáčka, kterou si jinak než s knedlíkem představit neumím natož sníst 😀
          K pečenému kuřeti přeferujem brambory, ale lze i rýže, nebo knedlík- jakýkoliv.

          1. NO, VÍŠ, ONO JE NĚCO MEZI OMÁČKOU A POLÍVKOU..JÁ RADŠI ŘIDŠÍ KOPRAČKU S BRAMBORAMA..JÁ TU HUSTOU S KNEDLAMA NEMUSIM…

          2. Ke koprovce u nás můžeme brambory i knedlíky, záleží totiž na tom, co v té koprovce je – jestliže maso, podává se knedlík, jestli vejce na tvrdo, jsou přílohou brambory.

            1. Byla jsem vychovávána v tom, že ke koprovce (od babičky) se jí jedině vejce (měla slepice), ke koprovce ve škole (hnusné) se jí žlažovité hovězí. Tudíž koprovka jedině s vejcem 🙂

              1. ve školní jídelně naštěstí koprovku nevařili vůbec a ta, co vařili naši je nezapomenutelně lahodná…s vařeným zadním hovězím a knedlíčkem 🙂 sama vařím hustší, malinko kyselou a s vajíčkem natvrdo a novým bramborem. mňam, můžu oboje…

    2. Tohle jsem nikdy nevěděla, jak má vlastně chutnat a když jsem to zkusila, jen jsem žasla, kam se poděla chuť všeho toho česneku 😀 Ale jak jsme byli teď v Itálii, Martin si je dal a já ochutnala – a fakt to tak má chutnat!
      Takže jo, jsou fajn, ale ne pro člověka snažícího si hlídat váhu. Samé sacharidy 😛

        1. to asi je pravda ALE HLAVNĚ SI HLÍDAT KILA! je zajímavé, že dva lidi mohou jíst stejnou stravu a linii mají rozdílnou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN