Tuhle jsem si zase dělala své oblíbené brambory na loupačku – tedy vařila je ve slupce a loupala až potom, když mě napadla jedna drobnost, která kapku dráždí můj jazykový purismus. Škrabat nebo loupat?
Připadá mi, jako by lidé – v řeči i v receptech – u brambor libovolně zaměňovali termín „škrabat“ a „loupat“. Přitom určitě nejde o totéž.
Škrabou se brambory syrové, používá se škrabka na brambory nebo nůž, pokud je člověk dostatečně šikovný, aby neměl zbytečně velké ztráty. Brambory se potom buď krájí nebo nechají v celku (ty malé nebo stejně velké), aby se posléze vařily se solí a (v naší rodině) s celým kmínem. Pokud mám čerstvou celerovou nať, přihodím ji k bramborám také. Brambory zalévám vařící se vodou – šetří to čas i vitamíny:))
Brambory se pro vaření krájejí většinou proto, že mívají nestejnou velikost a krájením ji člověk může srovnat natolik, aby se všechny kousky pokud možno dovařily naráz. Vzhledem k tomu, že brambory kupuju po deseti kilech na statku, jsou velikostně nevyrovnané, takže krájím vlastně vždycky.
Loupou se brambory uvařené ve slupce. Vezme se nožík, jemně nařízne slupka a sloupne se takový kus, jaký se povede. Proto je to loupání 🙂 Brambory ve slupce se snažím k vaření vybírat pokud možno stejně velké, ale (viz nahoře) málokdy se mi to úplně povede, takže aspoň větší brambory dávám v hrnci dolů a menší na ně.
Vařím je ve větším množství (vařící) vody, déle než ty oškrabané a dávám k nim ze zvyku (dělala to maminka i babička:)) sůl – i když vlastně nevím, jestli je to k něčemu. Matně si pamatuju, že mamina něco říkala o osmóze, ale nic víc. Stejně je třeba je po oloupání osolit, ale mám dojem, že s tou solí při vaření jsou lepší. O správnosti tohoto postřehu se nepřu, může to být jen dojem 😛
Brambory na loupačku jím s kousky syrového studeného másla a s tvarohem. Pokud ho mám, nahradím tvaroh Jaroměřickým Fénixem (tvarohový sýr), který si kupuju v kilových kyblících v Makru. Mňam!
Takže dnes je otázka nasnadě – pojďme si povídat o bramborách:)) Jaký termín používáte vy – škrabete, loupete? Solíte brambory vařené ve slupce? Co dáváte vařit s těmi oškrabanými? Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo z brambor?
A jedna prémiová: Sledujete při nákupu brambor jejich odrůdy?
Podle mne je to ještě trochu složitější. 🙂 Ano, brambory vařené ve slupce se loupou, syrové nové brambory se škrábou. Ale u ostatních syrových brambor – používám nůž – se slupka okrajuje (ne že bych tomu tak říkala) 🙂 . Škrabku mám, ale nepoužívám, umím nožem okrajovat docela tenké slupky, tak jsem se to naučila a držím se toho. 🙂
Tvůj jazyk je logický – nožem se obvykle krájí nebo okrajuje, škrabe se škrabkou 🙂
Já to nožem pořádně neumím, moc plýtvám – tak se tomu radši vyhnu 🙂
Jako ostatní, syrové brambory škrábu, vařené loupu. Na vařené ve slupce, také vybírám pokud možno stejně velké, u předem oškrábaných je též krájím na odpovídající kostky.
A shodou okolností budou dneska k večeři brambory v troubě pečené, máme je tak moc rádi a – jak píše JJ – ty se jedí i se slukou, oba jí máme rádi. Tady se jí říká „kabátek“ . Jen jí (ho) každý jíme jinak. Manžel ukrajuje slupku s kusem brambory (rozkrojené a plněné – máslem, zakysankou se šnytlíkem, případně drobnými kousky vypečené slaniny..). Já si nakoak plněnou br. pěkně vydlabu. Pak kabátek znovu trochu naplním, složim a ukusuji (nebo ukrajuji) samotný.
Jo a vodu i na br. vařené se slupce solím. Někde jsem četla, že se to dělá proto, aby se tak z vařených brambor nevylouhovala všechna sůl, ta solená voda tomu prý nějak zabrání.
Maričko, ten šnytlík! Díky, mám na zahradě mohutný trs, vím, kam zase kousek ušmiknu:))
Jinak ty velké pečené brambory jsme v Americe taky jedli a já jsem je dlabala:))
Milujem zemiaky na akýkoľvek spôsob.Najviac pečené v šupke /horúce pohadzujem v ruke,krajam,davam si k nim maslo a nové zemiaky s petržlenovou vňaťkou poliate roztpeným maslo.
A jazykové slovenské/alebo len naše rodinné/ okienko:
Nové sa u nás škriabu
staré bežné sa čistia nožíkom
varené sa šúpu
Verenko, ve slovenštině mě to zvukomalebně ladí 🙂
Jak koukám, zapomněla jsem v přehledu na čerstvé nové brambory – tak ty se snažím neškrabat, protože to jde buď skoro samo nebo vůbec 😛 A je fakt, že na ně používám drátěnku. Speciální rukavici nemám – co nemám přísun úplně čerstvých brambor je mám tak málokdy, že jsem to nijak zvlášť neřešila.
Ale naškrabala (nožíkem) jsem se jich mraky – jako malá u babičky na zahradě.
Naštěstí ty )plně maličké (otčenášky, říkávala jim prababička) jsme jen myli a pak celé pekli v troubě. jedli je s máslem a s tvarohem ochuceným pažitkou – mňam!
To kdysi v Sovětském svazu vyrobili obrovský solostroj na škrábání brambor a dovezli ho na světovou výstavu. Stroj vyhazoval úžasné žluté oškrabané brambory.Jednou se však pokazil a tak se pořadatel odhodlal podívat dovnitř. A co myslíte?! Ano hádáte správně,dřepělo tam množství opilých mužiků,došla jim vodka. 🙂
😀 Tedy Jenny, ten je! 😀
nové brambory odrbu rukavicí na čištění zeleniny z Apetitu. ty starší škrábeme škrabkou na brambory se zelenou rukojetí, máme ji asi 30 let a pořád funguje 🙂 nebo je jen odrbeme a pečeme ve slupce spolu s celými česnekem a domácí/maďarskou slaninkou. brambory na salát malinko solíme už do hrnce a uvařené napíchneme na vidličku a malým nožíkem olupujeme o slupku 😀 o tuto činnost se doma vede boj, protože to baví všechny ( včetně koček, které loví upadlé slupky). do starších brambor dávám celerovou snítku nebo libeček… letos se zase rozjel, bude ho pěkný keř. miluju brambory a všechna jídla z nich, nedělám rozdíly. nejvíc asi šťouchané s petrželkou a nové s máslem a tvarohem…to se nám to mlsá, když máme brambůrky od sedláka, že ano 🙂
Taky beru brambory od sedláka a vybírám si odrůdy. Letos jsem nadšená z Marabel, jsou nejen dobré, ale skoro bez jakýchkoliv kazů. Jak nejím vůbec knedlíky a s rýží to moc nepřeháním, brambory můžu pořád 🙂
Neloupu, neškrábu. Brambory, které kupuji mají tak tenkou šlupku, že je vařím a jím komplet. Ale jinak bych škrábala syrové a loupala vařené. Ehm, na bramborovou kaši je samozřejmě nejdřív oškrábu. Škrabkou. Ale to také není úplně správně.Ta škrabka vlastně jedním tahem loupe! To jsou mi záhady v bramborách!
Já brambory škrábu škrabkou, protože s nožem mívám velké ztráty. Vařené ovšem loupu nožem.
Brambory mám ráda jak vařené, tak jako kaši anebo jako bramborové knedlíky. Brambory vybírám podle označení na A,B,C, podle toho co budu vařit.
U nás doma přidáváme do vody při vaření brambor libeček. Mají pak moc dobrou chuť.
tak ydávám libeček…a nebo kmín..když to budou brambory ke zvěřině, dám rozmarýn a česnek…
Já brambory okrájím škrabkou, už jsou dost naklíčené. Očka vyloupu malým nožíkem. Takže škrabkou vlastně oškrábu .
Tak se musím ke své hanbě přiznat, že nejjednodušší je ani neškrábat, ani neloupat. Pod záminkou, že nejvíc vitamínů je pod slupkou, která je plná vlákniny, peču nejraději brambory i s ní. Lepší už to se mnou nebude. 🙂 (Na kaši potřebuji hlavně velké brambory, aby bylo loupání co nejméně – jak se stahují kusy slupky, tak se u nás loupe, jak létají malé oškrabky, tak škrábe).
Pod záminkou „nejvíc vitamínů je pod slupkou“ si nejraději užívám křupavou kůžičku grilovaného kuřátka 😀 …
Jo, souhlasím, kuře taky neloupu.:)
😀 JJ, fakt ne? 😀
Už ne. Loupávala jsem, protože mi syn odmítal jíst kůži, ale teď už ví, kde jsou vitamíny. 😀
😀
V tomto ohledu, jak naložit s bramborami, se plně shoduji s Tvým přístupem. 🙂 Převaha mužů v mé domácnosti za ta léta udělala své.
Díky. To je fajn, že je nás víc.
My jsme doma loupali (protože nožem), u manžela škrábali (škrabkou). Dodnes se neshodneme-já loupu a on škrábe. Solím i brambory vařené ve slupce. Do brambor dávám celý kmín, mletý pokud chci dělat br.kaši.
zkuste místo mletého kmínu,až budete dělat kaši,dát mletej bílej pepř….
Škrábu syrové, loupu vařené 🙂 Dávám do studené vody, solím i ve slupce – ale ty o dost méně, maminka měla s tou osmózou pravdu. Hezky to popisuje Florentýna ve stati o čočce, ale protože mi tady neprocházejí odkazy, zkuste Google.
Nejoblíbenější jídla mám dvě – bramboráky smažené na sádle a nové brambory s tvarohem a máslem. Sice se trochu stydím, ale jednou za rok si ty brambory dovezené z Egypta koupím 🙂
Tak u nás se odjakživa škrabou „nové brambory“, a to zásadně ostřím nože, kdy se oškrabáním odstraní pouze „špinavá“ tenoučká slupka, zatímco podzimní „brambory na uskladnění“ se loupou, kdy je odstraňována slupka i se žlutou částí brambory pod ní, a to buď šikovným loupatelem pomocí nože, nebo i nešikovným loupatelem pomocí škrabky (!) 😀 na brambory … U brambor vařených ve slupce pak odstraňování slupky za pomoci nože zoveme loupáním 🙂 …
P.S. Nejlépe je posypat brambory svědícím práškem, oškrabou se samy …
S tímm loupáním a škrabáním to mám úplně stejně. Navíc loupat se dají všechny, ty nové se někdy škrábou špatně a pak se musí loupat taky.
nové brambory škrabu drátěnkou…jde to rychlejc a nezacákám si linku…
Také tak, když jsou to ty správné nové české.
Co se týče loupání a škrabání, mám to jako Nikoloki a Matylda, je vidět, že na zeměpisném původu nezáleží 🙂
Souhlas 🙂 Škrabu nové brambory malým ostrým nožíkem – nejlépe čerstvě vykopané ( to bylo kdysi doma, teď je nepěstuju, nemám kde). Ostatní loupu ať už škrabkou – syrové, nebo nožíkem – vařené. K oloupaným a nakrájeným syrovým bramborám přidávám kmín (pokud mě paměť neklame pomáhá odbourávat případný solanin – to je to jedovaté u „zelených“ brambor), případně celerovou, petrželovou nať nebo libeček. Jo a do br. kaše strouhnu trošinku muškátového oříšku 🙂 – já mám hláááád 😀