HOST DEDENÍKU – Bláža: Kokosová bábovka s čokoládou

Nevím, jak u vás, ale po Vánocích mi vždycky v kuchyni zbude spoustu strouhaného kokosu. Postupně jsem ho třeba sypala do perníkového těsta, ale letos jsem se rozhodla vyzkoušet recept, který jsem nevymyslela já, ale Kluci v akci.

 

 

Už jsem bábovku pekla dvakrát a pokaždé se výborně povedla, krásně šla vyklopit z formy a chutnala nám. Tak se s vámi rozdělím o postup, jak jí připravuji já.

 

 

 

Budeme potřebovat:

  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • 1,5 hrnku strouhaného kokosu
  • ¾ hrnku krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • ¾ hrnku oleje
  • ¾ hrnku mléka
  • 3 vejce
  • 50 g čokolády na vaření
  • máslo na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy

 

 

Postup:

Všechny suché ingredience smíchám dohromady, potom přidám olej, mléko, vejce a čokoládu a důkladně promíchám.
Do těsta krájím čokoládu na vaření na různě velké kousky, které jsou podobné velikosti 1×1 cm, mohou být větší i menší. Čím větší kousky čokolády, tím více chutnají v upečené bábovce.
Přiznám se, že čokolády dávám i víc, než jak je předepsáno v receptu. Používám čokoládu na vaření buď mléčnou, nebo hořkou.

Těsto naliju do vymazané a vysypané formy a peču ve vyhřáté horkovzdušné troubě při 180 stupních asi 40 minut.

Těsto můžete plnit i do formiček na muffiny, do každé vymazané formičky dáte těsto a do něj jeden kousek čokolády. Peče se asi 15 minut.

 

 

Dobrou chuť!

Bláža

Dede: Děkuju moc Bláže za další, jistě hříšně dobrou, bábovkovou variaci – kokos je u nás oblíbený ve všech variantách. Mimochodem, já kokosem vysypávám i formu pro koláče nekokosové:))

Máte rádi kokos? Znáte tuhle variantu olejové bábovky? Jaké další kokosové mlsky děláte vy?

 

Aktualizováno: 30.1.2022 — 18:54

31 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Tuhle kokosovou bábovku jsem pekávala, když byly ještě děti doma. To jsem u základního receptu na hrnkovou bábovku vždycky jeden hrnek mouky nahradila tu strouhaným kokosem, tu strouhanými ořechy (to pak byla bábovka ořechová), a nebo mletým mákem (maková)a tak jsme měli každý týden jinou bábovku.
    No a dneska, když si chci upéct, tak mám takovou malinkou formu a k tomu použiju k odměřování i přiměřeně malý hrnek.
    Píšu až dneska, včera jsem se sem celý den nedostala.

    1. Ahoj Olčavičko! Tebe jsem už dávno neviděla, to je fajn, že jsi zaskočila (a nedala se odradit potížemi:))
      Malá forma je jistě řešení!

  2. Tak jsem si rychle zkopírovala recept od Hanči, protože mě to sem celý den nechtělo pustit. Doufám, že se vám všem kokosové pečení povede a bude chutnat. 🙂

  3. Blážo, jsem na tom stejně jako ty s kokosem zbylým po Vánocích! Takže už jsem v lednu pekla kokosový koláč, který můj mladší syn velmi oblibuje (a ostatní jedlíci si lebedili také). Příště upeču bábovku podle tvého receptu – ať hoch vidí, že na něj matička myslí. 🙂
    Recept na můj kokosový koláč je zde :
    Skládá se z těsta a pomazánky.
    Na těsto je potřeba 2 vejce, 10 dkg másla, 12 dkg cukru krupice, 1/2 balíčku vanilkového cukru, 17 dkg polohrubé mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva a 6 lžic vlahého mléka.
    Máslo, žloutky, cukry utřít, přidat mouku a prdopeč střídavě s mlékem, promíchat, nakonec sníh z bílků. Rozetřít na plech a péct zvolna ve vyhřáté troubě.
    Před dopečením, když už je povrch koláče pevný, potřít těsto kokosovou pomazánkou a zvolna dopéct. Na pomazánku, kterou si předem připravíme, je potřeba : 10 dkg másla, 4 dkg hrubé mouky, 10 dkg kokosové moučky, 15 dkg moučkového cukru, 5 lžic mléka, 1 vejce.
    Máslo a mouku zahřát v kastrolku jako na jíšku, ale nesmažit. Přidat kokosovou moučku, cukr a mléko, rozmíchat, znovu zahřát, ale nevařit. Odstavit, vmíchat vejce. Hmota má být polotuhá, v případě potřeby přidáme mléko.
    Koláč je moc dobrý. A já se už těším na bábovku a rozhodně čokoládou, Blážo, šetřit nebudu! 🙂

    1. Nóóó, tak to je také dobrota, dá sice víc práce, ale k nějakým svátečním dnům určitě dobrá. Já peču stále, protože MLP je na to z dětství zvyklý, musí mít ke kafi na odpoledne – moučník. Někdy to ošulím nějakými kupovanými oplatky nebo sušenkami, ale je to všechno hrozně sladké, alespoň mě se tak zdá. Kupované dělané buchty – co já vím co v tom je?
      Tenhle moučník je snadnější jako dort, ale stejně dobrý!

    2. Hančo, to zní hříšně dobře! Mám dojem, že jsem přibrala, jen jsem si přečetla recept. Rozhodně si ho uložím – s kokosomilovnou rodinou se bude hodit 🙂

    3. Hančo, marně sháním recept na kokosový koláč který mi velmi chutnal v Německu, u moře. Myslím, že to bude něco takového. Určitě zkusím.

  4. Tak jsem se konečně propasovala sem a hned taková mlsota. Ještě,že nemámm kokos,už by byla možná i snědená. 🙂 Blážo díky,zapisuji za uši a někdy určo bude.

    1. Jo chtěla jsem napsat, že mě to dnes ani moc nezlobilo a šup, už zase nešel odeslat komentář. Šiš, mě to štve!
      Jinak obvykle pomůže to anonymní okno…

  5. Šiš, Blažolenko, to mi nedělej! Schválně jsem na FB o receptu nechtěla vědět a teď se na mě smějí krásné fotky bábovky přímo na Dedeníku!!! Zrovna teď, kdy nemůžu chodit ostrým krokem na čundříky, kvůli kolenu se jenom plouzim na mikro prochajdy. To víš, že ji k velké radosti MLP, upeču! Udělám malou v malé formě a ze zbytku muffiny. Dík za nápad!

  6. Hm, že bych zkusila ty muffiny?
    Nejsem bábovková a kokos moc nemusím, ale zbyl mi z vánoc, kdy jsem zase po letech udělala kokosové čtverečky, což je nemožně pracná záležitost, ale člověk by se jich pak u… jedl.
    A když bych do těch muffin dala hodně čokolády… 😉
    Díky za tip, asi do toho půjdu 🙂

    1. Ania poslala děti s kokosovými muffiny a musím říct, že se jí mimořádně povedly. Byť v nich nebyla čokoláda 🙂
      Doporučuju to vyzkoušet:))

  7. Jo ještě mě napadlo – když dělám kokosky, vycházejí mi velmi chutné, leč rozpláclé na placičku. Takže tomu říkám kokosové placičky 😛 Jen nevím, co dělám špatně…

    1. Problém může být i v teplotě pečení? Netuším.
      U nás nejoblíbenější sladkost z kokosu jsou kuličky Rafaelo. 🙂

      1. U nás taky. Kluci je dělají domácí, podle nějakého youtubera. Kokos, kondenzované mléko, kousínek másla. Bez přidaného cukru. 🙂 Řekla bych, že je to lepší než originál. Ale vzniká vánoční tradice, opouštím dům, dokud nemají hotovo. Některé výrobní postupy je lepší nevidět. 😀

  8. U nás je kokos taky oblíbený – zvláště Terka si ho ráda dává do bílého jogurtu či zakysané smetany – samosebou ještě tam přijde hořká čokoláda a mražené ovoce. Jo a taky s ním vysypávám dortovou formu či srnčí hřbet. Jinak já miluju kokosové čipsy.

    Příští týden má Terezka přijet, tak upeču tuto bábovku, ať si má co „vzít na cestu“ 🙂 🙂 .

    1. Vysypávat formy kokosem je báječná vymyšlenost – přijde mi, že to ten koláč nebo bábovku tak nějak chuťově popošoupne o kousek výš 🙂

    2. Tak vysypávat formu kokosem jsem ještě nikdy nezkusila,, takže to zase vyzkouším já. 🙂

  9. Díky Blážo za kokosový nápad 🙂 U nás je kokos velmi populární ve všech možných podobách – děti dokonce prahnou po kokosovém Pribiňáku a já dlouho nevěděla, že vůbec existuje, v obchodech, kam já chodím (tady u nás) prostě skoro nikdy není.
    Platforma olejová bábovka je skvělá a možnosti mnohé. Díky za kokosovo – čokoládovou 🙂

    1. Rádo se stalo. Mám z toho receptu radost, protože je to něco nového a je to snadné a pokaždé se povedla. Syn na kokos moc není, ale bábovka mu chutnala. A té čokolády se nebojte fakt přidat i víc a na větší kousky, udělá to v té bábovce zázraky. 🙂
      Ještě jsem zkoušela ubrat malinko oleje a přidat o to ubrané množství mléko. Taky to funguje, zase je bábovka trochu sušší. 🙂

Napsat komentář: Bláža Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN